aptt yüksekliği nedir / APTT nedir? Uygun değerler kaç olmalıdır? - Sağlık Haberleri

Aptt Yüksekliği Nedir

aptt yüksekliği nedir

aPTT Nedir?

aPTT testi (aktif parsiyel tromboplastin zamanı testi), kanınızın pıhtılaşma süresini ölçen bir kan tahlilidir. Vücudumuzda bir kesikten ya da hasardan ötürü kanama başladığında önce kandaki trombositler o bölgede geçici bir tıkaç oluşturur, ardından kanamayı önlemekle görevli proteinler bu bölgeye doğru ilerler. Proteinler hasarlı bölgeye ulaştığında oluşan geçici tıkacı güçlü ve kalıcı hale getirerek kan pıhtısı oluştururlar. Bu pıhtılaşma sayesinde kanamanın durması sağlanır. 

aPTT testi bazı proteinlerin miktarını ve işlevini yerine getirip getiremediğini ölçer. PTT testi olarak adlandırılan test ile aPTT testi aynı değerleri ölçer. aPTT testinde farklı olarak pıhtılaşma süresini hızlandıran ve daha dar bir referans aralığı veren aktivatör madde bulunur. Yani aPTT testi PTT testine göre daha hassas bir sonuç verir. (PTT testi terk edilmiştir, artık çalışılmaz bence bu paragrafa gerek yok)

Doktorunuz, yaşanan tabloyu tüm netliğiyle anlamak için aPTT testinin yanı sıra başka pıhtılaşma faktörlerini de ölçen protrombin zamanı (PT) testinin sonuçlarını da görmek ister. Bu nedenle aPTT ve PT testi çoğu zaman birlikte istenir.


aPTT Testi Ne Zaman Yapılır?

aPTT testi nadir görülen kanama bozukluklarını tespit etmek için yapılır. Doktorunuz, şikayetler ve muayene bulguları bu tip bir sağlık sorununu işaret ediyorsa bu testin yanı sıra başka testlerin de yapılmasını ister. 

aPTT testinin yapılmasını gerektirecek kanama bozukluğuna dair bazı belirtiler şunlardır…

  • Kolayca kanama yaşamak ve kanamalarınızın uzun süreler boyunca devam etmesi,
  • Kadınlarda adet döneminin ağır geçirilmesi,
  • Basit çarpmalarda bile morarmalar oluşması,
  • Dışkı ve idrarınızda kan görülmesi,
  • Sık sık burun kanaması yaşanması,
  • Diş etlerinde kolayca kanama görülmesi.
  • Kronik karaciğer hastalığı şüphesi

Bu belirtilerin dışında sağlık durumuzla ilgili bazı etkenler de aPTT testinin yapılmasını gerekli kılabilir. Bu durumlar şöyle sıralanır…

  • Kanınızın pıhtılaşmasına sebep olabilecek karaciğer hastalığınızın bulunması,
  • Birden fazla düşük yapma geçmişinizin olması,
  • Damarlarınızda beklenmedik kan pıhtılarının oluşması,
  • Kanama riskinin bulunduğu ameliyata girecek olmanız,
  • Kan inceltici ilaç kullanımı,
  • Bağışıklık sisteminin otoimmün hastalıklar nedeniyle pıhtılaşma faktörlerine zarar vermesi.
  • Viral hepatit, kronik alkol kullanımı, akut/kronik karaciğer yetmezliği.

aPTT Düşüklüğü Nedir?

Kanınızın pıhtılaşma süresinin normalden daha kısa olduğunu gösterir. Sık görülmeyen bu durum kan pıhtılaşması riskinizin daha fazla olduğu, kadınlarda düşük yapma riskinizin daha yüksek olduğu anlamına gelir. aPTT düşüklüğünün nedenini anlamak için doktorunuz başka testler de isteyebilir.

aPTT Yüksekliği Nedir?

aPTT ölçümünüzün yüksek çıkması kanınızın daha yavaş pıhtılaştığı anlamına gelir. Bu durumun arkasında birçok neden olabilir. 

Karaciğer Sorunları: İnsan bedeninde pıhtılaşma faktörlerinin çoğunun sentezlendiği yer karaciğerdir. Karaciğerde yaralanma ya da yaşanan bir hastalık nedeniyle oluşan hasar aPTT süresinin arkasındaki olabilir. Otoimmün hastalıklar arasında yer alan antifosfolipid antikor sendromu veya lupus antikoagülan sendromu gibi otoimmün hastalıklar bağışıklık sistemine saldırarak pıhtılaşma faktörlerine zarar verir.

Von Willebrand Hastalığı: Von Willebrand Hastalığı kanama bozukluklarının en yaygın nedenidir. Cinsiyet ayırımı yapmayan hastalık, kalıtsal özelliktedir ve ailenizdeki diğer kişilerde de görülebilir. Von Willebrand faktör adı verilen proteinin eksikliği hem pıhtılaşma sağlayan hürelerin işlevini hem de pıhtılaşma proteinlerinin çalışmasını bozar. Hafif vakalar ömür boyunca tanı bile almadan yaşarken ağır yaşanan vakalarda aPTT süresinin uzamasına neden olabilir. Buna karşın diğer kanama sorunlarına göre etkileri daha azdır.

Düşük K Vitamini: Bazı kan pıhtılaştırma faktörlerinin görevini yapabilmesi için K vitaminine ihtiyaç duyulur. Düşük K vitamini nadir görülen bir durumdur çünkü sağlıklı bir barsak yapısına sahip olan herkesde barsak bakterileri tarafından yeterince K vitamini üretilir.  Bu sorunun yaşanması için beslenmenizde ciddi sorunların olması gerekir. Yeterli K vitamini almanıza rağmen seviyelerin düşük çıkması sindirim sisteminizden kaynaklanan emilim sorunlarına işaret edebilir. Öte yandan uzun antibiyotik kullanımı da yararlı bakterileri öldürdüğünden K vitamini emiliminin azalmasına neden olabilir.

Hemofili: Genetik geçişli, nadir rastlanan bir kanama sorunudur. Hemofili vakaları çoğunlukla erkeklerde ortaya çıkar. Hemofili hastalarında, kanın pıhtılaşma faktörleri sorunludur. Hemofili hastalarının bazı vakalarında kanama miktarı çok fazla olabilir.

Yaygın Damar İçi Pıhtılaşması: Yaygın damar içi pıhtılaşması nadir görülen, önemli bir sağlık sorunudur. Bu hastalığa ağır enfeksiyonlar, yanıklar, yaralanma ve kanser sebep olabilir. Yaygın damar içi pıhtılaşmada başlangıçta vücutta küçük pıhtılar oluşur. Bu pıhtıların oluşmasından sonra ciddi kanamalar yaşanır. Rahatsızlığın erken döneminde aPTT süresi kısalırken ilerleyen evrelerde süre uzamaya başlar. 

Kan İnceltici İlaç Kullanımı: Felç ya da kalp krizi riski taşıyanların ya da geçirenlerin kullandığı bazı kan inceltici ilaçların doğru miktarda alınıp alınmadığını anlamak için doktorları aPTT testine ihtiyaç duyabilir. Bu ilaçları kullanmanın riski aşırı kanamaya neden olabilir. Bu nedenle hastaların belirli aralıklarla düzenli olarak aPTT testi yaptırmaları gerekir.

Normal aPTT Değeri Kaç Olmalıdır?

Normal aPTT değeri 30 - 40 saniye arasında olmalıdır. Fakat kan inceltici ilaç tedavisi görüyorsanız bu değerin saniye aralığında olması beklenir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

APTT nedir? APTT değeri ka&#; olmalıdır? D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ile y&#;ksekliği nedenleri ve belirtileri

Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri

APTT yüksekliğinde oluşan belirtiler şunlardır:

* Burun ve diş etlerinde oluşan kanamalar,

* Vücutta oluşan kanamaların çok daha geç durması,

* Ciltte yaşanan kanamalar,

* Regl döneminde kan kaybının fazla ve şiddetli olması.

APTT değeri bazı durumlarda düşük olabilir. Özellikle gebelik ve doğum durumlarında bu değerler düşer. Ani yaşanan kanamalar sonrasında da APTT değeri düşer. Bunlar dışında:

* Pankreas, kolon ve yumurtalık kanseri gibi durumlar,

* Kan zehirlenmeleri,

* Cerrahi müdahaleler sonrasında,

* Vücudun herhangi bir yerinde darbe alması.

APTT testi bazı durumlarda yükselir. Ve kanamalara yol açabilir. Bu durumlar arasında tekrarlanan düşükler, lösemi hastalığı, beslenme yetersizliği, bazı karaciğer hastalıkları, karaciğer sorunları, doğum esnasında aşırı kan kaybetme sayılabilir. Ayrıca DIC adı verilen yaygın damar içi pıhtılaşma vakalarında APTT zamanı uzamaktadır. Karaciğerde oluşan sorunlarında pıhtılaşmaya neden olması söz konusudur.

APTT testi kullanım yerleri;

*DIC hastalığı tanısında,

* K vitamini yetersizliği analizlerinde,

* Dolaşan antikoagülanların yetersizliği değerlendirilmesinde,

* Karaciğer yetmezliği araştırmalarında,

* Pıhtılaşma sistemindeki faktör II, V, X, VII, IX, XI konjenital eksikliklerinin taranmasında,

* Hemofili taranmasında,

* Heparin tedavisinin takibinde,

* İntrensek koagülasyon sisteminin analizinde.

False

APTT nedir? Uygun değerler kaç olmalıdır?

Kandaki p&#;ht&#;la&#;man&#;n nedenlerini gözler önüne seren Aptt testinin önemi oldukça büyüktür. Bu test bizlere, kan&#;n p&#;ht&#; olu&#;turma süresini gösterir. Gerek ameliyat öncesinde gerekse sonras&#;ndaki durum de&#;erlendirmesinde elzem olan APTT testinin neden yap&#;ld&#;&#;&#;n&#; yaz&#;m&#;zda sizler için aç&#;klad&#;k.

APTT Nedir?

APTT ‘Aktive Parsiyel Tromboplastin Zaman&#;’ demektir. APTT kandaki p&#;ht&#;la&#;ma faktörlerinde bir eksiklik olup olmad&#;&#;&#;na bakmak için kan p&#;ht&#;la&#;mas&#;nda geçen zaman&#; gösteren laboratuvar testidir. Vücudun her yan&#; k&#;lcal damar a&#;lar&#; ile kapl&#;d&#;r. K&#;lcal damarlar boyunca herhangi bir yerlerinde olu&#;an y&#;rt&#;k ya da çatlak olu&#;tu&#;unda kan p&#;ht&#;la&#;&#;r ve damardaki çatlak ya da y&#;rt&#;&#;&#; t&#;kar. Bu durumda da kan&#;n p&#;ht&#;la&#;ma süreci de&#;i&#;kenlik gösterir. Kan&#;n p&#;ht&#; olu&#;turma sürecinin ne kadar zamanda gerçekle&#;ti&#;ini ölçen APTT kan testi, kan&#;n p&#;ht&#;la&#;mas&#;nda olu&#;abilecek düzensizliklere neyin neden oldu&#;unu bulmak amac&#;yla yap&#;l&#;r.

APTT Testi Neden Yap&#;l&#;r?

APTT özellikle kandaki p&#;ht&#;la&#;ma problemlerinin tespiti ve kan suland&#;r&#;c&#; olan baz&#; ilaçlarla yap&#;lan tedavilerin takiplerinde kullan&#;l&#;r. APTT testine birçok önemli durumlar&#;n öncesinde veyahut sonras&#;nda ihtiyaç vard&#;r.

APTT Normal De&#;er Aral&#;&#;&#; Kaç Olmal&#;d&#;r?

Herhangi bir sa&#;l&#;k problemi olmayan bir bireyin APTT de&#;er aral&#;&#;&#; saniye olarak belirlenmi&#;tir. Bu oran yap&#;ld&#;&#;&#; laboratuvara ve orada de&#;erlendirmelere göre çok az miktarda de&#;i&#;ebilmektedir. APTT kan testi PTT kan testi ile birlikte istenebilir. PTT’nin normal de&#;er aral&#;&#;&#; 60 – 70 saniyedir. Aptt de&#;erinin saniyeyi geçmesi halinde vücutta kendili&#;inden kanamalar olu&#;ur. APTT testindeki elde edilecek süreleri etkileyen birçok ilaç vard&#;r. Alerji ilaçlar&#; (antihistaminikler), C vitaminleri ve bu amaçl&#; vitamin takviyeleri, aspirin bu ilaçlardan baz&#;lar&#;d&#;r. Sa&#;l&#;kl&#; test sonucu elde etmek için tahlil öncesi kulland&#;&#;&#;n&#;z ilaçlar&#; doktorunuza bildirmeniz gerekir.

APTT De&#;erlerinin Dü&#;üklü&#;ü Nedir, Neden Olur?

Yap&#;lan kan testlerinde APTT de&#;erlerinin sonuçlar&#; e&#;er 25 saniyenin alt&#;nda ise APTT dü&#;üklü&#;ü olarak kabul edilir. APTT dü&#;üklü&#;ü &#;u sebeplerden dolay&#; ortaya ç&#;kabilir:

APTT Yüksekli&#;i Nedir, Neden Olur?

Yap&#;lan kan testinde 45 saniyenin üzerinde olan APTT de&#;erine APTT yüksekli&#;i denir. APTT yüksekli&#;i kanda p&#;ht&#;la&#;ma sisteminde bir sorun oldu&#;u anlam&#;na gelir. APTT yüksekli&#;i a&#;a&#;&#;da s&#;ralanan durumlardan dolay&#; kaynaklanabilir:

APTT Yüksekli&#;inin Belirtileri Nelerdir?

Yap&#;lan test sonuçlar&#;nda APTT de&#;erlerinin yüksek ç&#;kmas&#; birçok &#;eyin habercisi olabilir. Bu durumu ciddiyetle inceleyip doktorunuzdan bilgi almal&#;s&#;n&#;z. APTT yüksekli&#;inin belirtileri &#;unlard&#;r:

APTT Dü&#;üklü&#;ü ya da Yüksekli&#;i &#;çin Hangi Doktora Gitmeliyiz?

APTT yüksekli&#;inden veya dü&#;üklü&#;ünden &#;ikayetçi iseniz; Hematoloji doktoruna gidip tedavi olabilirsiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası