köpeklerin aşıları ne zaman biter / Köpeklerde Aşı Takvimi | Pomeranian Boo Çiftliği - Minik Pom

Köpeklerin Aşıları Ne Zaman Biter

köpeklerin aşıları ne zaman biter

Köpeğinizin Yaşına Uygun Aşı Listesi

Petzzshop En Uygun Ve Kaliteli Kedi ve Köpek Ürünleri

Köpek aşı takvimi

Köpeklerin, hayatlarına sağlıklı olarak devam edebilmeleri için yavrulukta, yetişkinlikte ve yaşlılık dönemlerinde yapılması zorunlu aşıların, periyodik olarak belirli bir düzene göre uygulanmasına köpek aşı takvimi denir.

Köpek aşı takvimine uyulması kalıtsal hastalıkların bastırılmasına yardımcı olurken sonradan oluşabilecek köpekten köpeğe geçebilen hastalıkların köpeklere bulaşmasına da engel olur.

Yavru köpekler anne sütünden aldıkları antikorlarla bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini sağlarlar. Bu koruyuculuk belirli bir süre sonra köpekleri hastalıklardan korumaya yetmeyecek ve birçok hastalığa karşı aşı olmaları gerekecektir.

Yetişkin köpeklerinde bulundukları bölgedeki yaygın köpek hastalıklarına, cinsine ve yakalanması kolay olarak kabul edilen diğer tüm hastalıklara karşı aşı olmaları gerekir. Özellikle bahçede veya diğer köpeklerle etkileşim halinde olan köpeklerin aşılarının hiç aksatılmaması gerekir.

Yaşlılık dönemindeki köpekler, yavruluk ve yetişkinlik dönemlerinde aşı takvimine uyularak eksiksiz bir aşılama yapıldıysa çok sıklıkla aşı olmaları gerekmez. Yaşın getirdiği olumsuzluklar, fiziksel rahatsızlıklar ön plandayken koruyucu bazı aşıların zayıflamakta olan bağışıklık sistemine destekliyici rolü olacaktır.

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Köpeklerin hem diğer köpeklere hastalık bulaştırma, hemde başka köpeklerden hastalık kapma ihtimallerinin ortadan kalkabilmesi adına, her köpek sahibinin köpeğine özel bir köpek aşı takvimi oluşturması gerekir.

Köpek aşı takvimleri veteriner hekimlerle beraber, köpeğin cinsine ve yaşına uygun aşılama programını içermelidir. Köpek sahiplerinin bu aşılama programına titizlikle uymaları, başka köpek sahiplerine de köpek aşı takvimini oluşturması adına öneriler vermelidir.

2022 Yılı Veteriner Önerili Köpek Aşı Takvimi

Beylikdüzü Liva Veteriner CEO’su Veteriner Hekim Selman Özbaş, ”Köpeklerin aşı takvimine uyulması köpekler için vazgeçilmezdir. Köpek sahiplerinin bu konuda bilinçli ve istikrarlı olmaları gerekir.” diyerek köpek aşı takviminin bir kez daha önemini vurgulamıştır.

Syn. Vet. Hek. Selman Özbaş’ın önerdiği aşı takvimi aşağıda görüldüğü gibidir.

YAŞUYGULAMA
6 HaftalıkDistemper (köpek gençlik aşısı), parvovirüs
7 Haftalıkİç ve Dış Parazit Uygulamaları
8 HaftalıkKarma Aşı + Bordetella
9 HaftalıkHepatit
10 HaftalıkCorona virüs Aşısı + Distemper
11 HaftalıkKarma Aşı + Bordetella
12 HaftalıkLyme Aşısı + İç ve Dış Parazit Tekrarı
13 HaftalıkKuduz Aşısı + Distemper
14 HaftalıkCorona virüs Aşısı (Tekrar)
15 HaftalıkLyme Aşısı (Tekrar)
12 Ay- 16 AyCoronavirus, Leptospirosis, Bordetella, Lyme, Distemper
Yılda 1-2 KezInfluenza, Coronavirus, Leptospirosis, Bordetella, Lyme
3 Yılda 1 KezKuduz (Yasa Gereği)

Köpek Aşı Takviminde Yer Alan Aşılar

Köpeklerin sağlığı için gerekli aşı listesinde yer alan aşıların niye yapıldığı ayrı bir merak konusudur. İsimlerini ilk defa duyduğumuz, köpeğinize ne gibi yararları olabileceğini merak ettiğiniz aşıların isimleri ve kısa açıklamaları şöyledir:


Köpek Distemper (Köpek Gençlik Hastalığı) Aşısı

Köpeklere diğer enfekte köpeklerden solunum yoluyla bulaşan ve sinir sistemine hücum eden bir virüsün neden olduğu ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalık ayrıca ortak yeme ve içme kaplarından, ortak oyuncaklardan ve ortak ekipman kullanımından da bulaşabilir.

Bu hastalık, ayak tabanının kalınlaşmasına ve sertleşmesine neden olduğu için eskiden “sert ped” olarak biliniyordu.

Semptomlar, göz ve burundan akıntıya, ateşe, öksürüğe, kusmaya, ishale, nöbetlere, seğirmeye, felce ve çoğu zamanda ölüme neden olur.


Köpek Parvovirüs (Kanlı İshal) Aşısı

Özellikle 4 ayından küçük ve aşılanmamış köpeklere bulaşma ihtimali çok yüksek olan bir hastalıktır. Solunum ve temas yoluyla bulaşam bu hastalık köpekler için ölümcül olabilir.

Aşırı dehidrasyon hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir ve bir köpeği 48 ila 72 saat içinde öldürebilir, bu nedenle veterinerin acil müdahalesi çok önemlidir.

Semptomlar, iştahsızlık, kusma, ateş ve sıklıkla şiddetli kanlı ishaldir.


Köpek İç ve Dış Parazit Aşısı

Köpeklerin genel sağlığını etkileyen sindirim ve bağışıklık sistemine saldıran iç parazitler ve deride yaralara ve enfeksiyonlara yol açan dış parazitlere karşı savunma amaçlı yapılan aşıdır.

Köpeklerin yediklerinden kaynaklı olarak iç parazitler oluşur. Diğer köpeklerle temastan ve ya ortak kullanılan eşyalardan ise dış parazitler bulaşır.

Semptomlar, iç parazit olan bir köpeğin iştahı çok olmasına ve çok mama tüketmesine rağmen kilo alamıyorsa, dışkısı normalden farklı formlardaysa iç parazitten şüphelenmek gerekir. Dış parazitler deride şiddetli kaşıntıya, deri yaralarına ve hatta tüy dökülmelerine neden olur.


Köpek Karma Aşısı

Karma aşı anne sütünden sonra köpekler için en önemli aşıdır. 5 farklı hastalıktan koruma amaçlı yapılan bu aşı köpeğinizin hayatı boyunca yakalanabileceği temel hastalıklara karşı etkin koruma sağlar.

Köpek karma aşısının içerdiği hastalıklar; gençlik hastalığı, hepatitis, parainfluenza, parvovirus, leptospirosistir.

Yavru köpeklerin 2 aylıklarından itibaren karma aşıyı olmaları gerekir. Veteriner hekimizin önerdiği periyotlar içerisinde de karma aşının tazelenmesi gereklidir.


Köpek Bordotella Aşısı

Köpekten köpeğe solunum yoluyla bulaşan oldukça tehlikeli olan hastalıktan korunmak için bordotella aşısını tüm köpeklerin olması gerekir.

Özellikle köpeğinizi köpek okullarına, köpek eğitim merkezlerine yada köpek otellerine vermeyi düşüyorsanız bu aşıyı yaptırmanız gerekir. (Köpek eğitimi ve köpek oteli hizmetlerinden yararlanmak için tıklayın.)

Fazlaca aktif ve sosyal olan köpeğiniz varsa, diğer köpeklerle temas halinde ve oyun oynamaktan keyif alıyorsa bu aşıyı köpek aşı takviminin en üst sıralarına almanızda fayda vardır.

Semptomlar, şiddetli öksürük, boğaz tıkanması, solunum yetmezliği nöbetleri ve kusma olabilir. Geç kalınan ve tedavisi aksatılan enfekte olmuş köpeklerde ölüme de yol açabilir.


Köpek Hepatit Aşısı

Oldukça bulaşıcı olan köpek hepatiti; köpeklerde karaciğeri, dalağı, böbreği ve köpeğin gözlerini oldukça etkileyen bir hastalıktır.

İnsanlarda hepatite neden olan virüsten çok farklı olan bir virüs neden olur. Çoğu köpek hepatitin hafif formlarını tedaviyle atlatabilirken, ilerlemiş olan hastalık ölümcül olabilir.

Semptomlar, hafif ateş ve mukoza zarının tıkanmasından dolayı kusma, sarılık, mide büyümesi ve karaciğer çevresinde ağrıya kadar değişmektedir.


Köpek Koronavirüs Aşısı

Köpeklerde oluşan koronavirüs hastalığı insanlarda görülen COVİD-19 olarak isimlendirilen CoronaVirüs hastalığıyla hiç bir alakası yoktur.

Köpek koronavirüsü genellikle köpeklerin gastrointestinal sistemlerini etkiler ve ancak solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

Veteriner hekimler bir köpeği sulu, sıcak ve rahat tutabilir, mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilir ancak hiçbir ilaç koronavirüsleri öldürmez. Bu nedenle köpeklerin koronavirüs aşısı olması çok önemlidir.

Semptomlar, iştahsızlık, kusma ve ishal gibi çoğu GI semptomunu içerir.


Köpek Lyme Aşısı

Lyme hastalığı (borreliosis) spiroket adı verilen bir bakteri türünün neden olduğu bulaşıcı, kene kaynaklı bir hastalıktır.

Hastalık, diğer şeylerin yanı sıra kalbini, böbreğini ve eklemlerini etkileyebilir veya tedavi edilmezse nörolojik bozukluklara yol açabilir. Çabuk teşhis edilirse, bir antibiyotik kürü son derece yararlı olacaktır.

Semptomlar, enfeksiyonlu bir köpek genellikle topallamaya başlar, lenf düğümleri şişer, vücut ısısı yükselir ve mama yemeyi bırakır.


Köpek İnfluenza (Grip) Aşısı

İnsanların yakalandığı gribe benzer bir hastalık olan köpeklerde görülen influenza hastalığı kolay bulaşan bir solunum rahatsızlığıdır.

Köpek sayısı çok olan ortamlarda sıkça görülen bu hastalık veteriner hekimin önerdiği ilaçlarla kolayca tedavi edilebilir.

Semptomlar, burun akması, öksürük, ateş çıkması ve iştahsızlık olarak görülebilir.


Köpek Kuduz Aşısı

Kuduz hastalığı köpekten köpeğe bulaşabildiği gibi köpeklerden insanlara ve diğer tüm memelilere bulaşabilen ölümcül bir hastalıktır.

Köpekten köpeğe yada köpekten insana ısırma yoluyla, tırmalama yoluyla bulaşır. Enfekte olan bireyden diğerine bulaşan kuduz için tedavinin enfekte olunduktan sonraki ilk saatlerde yapılması çok önemlidir.

Belirli periyodlarla bölgeden bölgeye değişen bir aşı takvimi içinde uygulanır.

Semptomlar, baş ağrısına, anksiyeteye, halüsinasyonlara, aşırı salya akmasına, su korkusuna, felce ve ölüme neden olur.


Köpek Aşısı Zamanlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler !

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Beylikdüzü Liva Veteriner CEO’su Veteriner Hekim Selman Özbaş’ın tavsiyeleri şunlardır;

🔸 Aşılama yapılacak köpek en az 6 haftalık olmalıdır.

🔸 Aşılamanın sağlıklı olabilmesi ve sıralamayı belirlemek amacıyla köpek aşı takvimi, veteriner hekim muayenesinden sonra vereceği tavsiyelere göre oluşturulmalıdır.

🔸 Herhangi bir hastalığı bulunmayan köpeğin vücut sıcaklığı 38-39 derece arasında olmalıdır.

🔸 Aşılamadan önce 2 gün ve aşılamadan sonra ki 2 gün köpekler banyo olmamalıdır.

🔸 İlk aşılarını olacak köpeklerin sütten kesilmiş olması gerekir.

🔸 Herhangi bir hastalığı geçirmekte olan köpeklerin kesinlikle aşı olmamaları gerekir.

🔸 İki aşı arasındaki süreç en az 1 hafta olmalıdır.

🔸 Köpek aşılarını yaptırdığınız yerin güvenilir olmasına, aşıların hijyenik ve gerekli saklama koşullarında tutulmasına dikkat ettiklerinden emin olmalısınız.

Yavru Köpek Aşı Fiyatları 2022

Köpek aşı ücretleri köpeğin bulunduğu bölgeye, köpeğin cinse, kiloya ve yaşına göre değişkenlik gösterir.

Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği her yıl, yılın belli zaman aralıklarında resmî olarak köpek aşı fiyatlarını yayınlamaktadır.

Aşı İsmiAşı Ücreti
KUDUZ AŞISI320 TL
KARMA + KUDUZ AŞISI320 TL
KÖPEK KARMA AŞISI320 TL
CORONA VİRÜS AŞISI320 TL
BORDETELLA320 TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT (Küçük boy)100TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT (Büyük boy)110TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT
(5-10kg)
110TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT
(10-20kg)
115TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT
(20-40kg)
120TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT
(40-60kg)
125TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(1,3-2,5kg)
 60TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(2,5-5kg)
 65TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(5-10kg)
 70TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(10-20kg)
 75TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(20-40kg)
 80TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(40-60kg)
 85TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(2-4,5kg)
 190TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(4,5-10kg)
 200TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(10-20kg)
 210TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(20-40kg)
 220TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(40-56kg)
 260TL

Köpeklere Kısırlık Aşısı Yapılır mı?

Aşı veya ilaçlar ile kalıcı şekilde bir kısırlık sağlanamamaktadır. Kısırlaştırma işlemi; genel anestezi altında özellikle yumurtalık ve testislerin ameliyat ile alınması şeklinde yapılmaktadır. Bu operasyon sonrası hayvan ömrü boyunca yavru yapmayacaktır.

Sokak Köpeklerinde Bulunan Küpe Ne Demektir?

Köpeğin kulağında küpe olması, bu köpeğin kısırlaştırıldığı, kuduz aşılarının yapıldığı, mikroçip takılıp kayıt altına alındığını gösterir.

Köpeklere Aşı Yaptırmak Zorunlu Mudur?

Birçok ölümcül hastalığa karşı köpeklere zamanında aşı yapılarak bağışıklık kazanmaları sağlanmaktadır. Zamanında aşı yaptırılmadığı takdirde telafisi mümkün olmayan sağlık sorunları yaşanabilmektedir.

Köpekler İçin En Uygun Aşılama Programı Nedir?

Köpeklerin, yaşadıkları bölgedeki yaygın köpek hastalıklarına, doğuştan gelen kalıtsal rahatsızlıklarına, yaşına, boyutuna ve cinsine bağlı olarak aşılama programları değişkenlik gösterir. Veteriner hekimin kararıyla oluşturulacak bir aşı programı kesinlikle öncelik olacaktır.

Köpeklere Her Yıl Aşılama Yapılmalı Mıdır?

Bu konuda bazı veterinerler kendi arasında ihtilafa düşmektedir. Ancak köpeklerin her yıl düzenli bazı aşıları olması sağlıklı hayat sürmelerine katkı sağlayacaktır. Bölgenizdeki tecrübeli veterinerlerin tavsiyelerine uymalısınız.

[Toplam: 10 Ortalama: 4.6]
0546 779 79 79 -0532 280 03 21 - [email protected]
Aşılar, bulaşıcı ve bazen ölümcül olan hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Bazı aşılar zorunluyken bazılarının yapılması tavsiye edilir. Yeni yavru köpeğiniz için doğru aşılama programına sahip olduğunuzdan emin olmanız çok önemlidir. Karma aşısı 2 doz şeklinde uygulanıyor ve 2 doz arasında mutlaka 21 gün zaman bulunması gerekiyor. Bu nedenle ilk karma aşının uygulanmasının ardından 21 gün beklenir ve sonrasında karma aşının ikinci dozu yapılır. İyi ki doğdun yapılması ile birlikte köpeklerin bağışıklık sistemi çok daha güçlü bir hale gelir ve böylelikle hastalıklara karşı daha dayanıklı bir bünyeye sahip olur. Yavru köpekler için son derece önemli olan aşılardan bir diğeri de kuduz aşısıdır. Kuduz aşısının yavru köpekler 1 yaşına gelmeden yapılması gerekiyor. Bazı aşıların ise yılda bir defa tekrarlanması büyük önem taşıyor. İç ve dış parazit aşılarının ise daha periyotlarla yapılması gerekir. Özellikle dış parazit aşısı köpekleri her türlü parazitten, bitten, keneden ve pireden koruduğu için köpek sahiplerinin üzerinde titizlikle durulması gereken aşılardan biri olduğunu belirtmeliyiz. Dış parazit aşısının ihmal edilmesi durumunda köpeklere bit ve pireler aracılığı ile pek çok farklı hastalık bulaşabilir. Yavru köpeğim neye karşı aşılanmalıdır? Zorunlu aşılar arasında aşağıdakiler yer alır: • Köpek gençlik hastalığı: Bu hastalık, çoğu zaman tanıyı zorlaştıran çeşitli şekillerde görülebilir. Genelde yüksek ateşe, solunum sorunlarına (rinit veya bronşiyal zatürree), sindirim sorunlarına (gastroenterit), göz, deri veya sinir ile ilgili sorunlara yol açabilir ve genellikle ölümcül olabilir. • Köpek hepatiti: Belirtiler hafif ateş ve mukoza zarının tıkanmasından kusma, sarılık, mide genişlemesi, depresyon, beyaz kan hücrelerinin azalması, karaciğerde ağrı ve ciddi hepatite kadar değişir. • Köpek parvovirüsü hastalığı: Parvovirüs oldukça bulaşıcıdır ve gastrointestinal sisteme saldırır; iştahsızlık, kusma, ateş ve genellikle şiddetli, kanlı ishale neden olur. Aşırı su kaybı hızlı bir şekilde gerçekleşebilir ve 48-72 saat içinde ölümcül olabilir. • Leptospiroz: Leptospiroz, kemirgen idrarı ile bulaşan bakterilerin neden olduğu ve insanlara ve bazı hayvanlara geçebilen zoonotik bir hastalıktır. Köpeklerdeki belirtiler arasında ateş, kusma, karın ağrısı, ishal, iştahsızlık, şiddetli halsizlik ve uyuşukluk, sertlik, sarılık, kas ağrısı, kısırlık ve böbrek yetmezliği (karaciğer yetmezliği ile birlikte veya tek başına) sayılabilir. • Kuduz: Köpekler ve insanlar için ölümcül bir hastalıktır. Genellikle sallanma şeklinde yürüyüş, ağrılı boyun, aşırı tükürük salgısı ve bazı durumlarda yüz kaslarında kasılma ile kendini gösterir. Çoğu zaman, bırakmadan ısırmak gibi alışılmadık derecede saldırgan davranışlar görülür. • Barınak hastalığı (Kennel cough): Bu, köpek kulübeleri ve köpek gösterilerinde olduğu gibi diğer köpeklerle temas halinde olan köpeklerin yakalandığı bir hastalıktır. Köpeğin yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak neredeyse ciddi olabilen şiddetli öksürüğe neden olur. Köpeklerde Aşı Ateş Yapabilir? Köpek besleyenlerin yanıtını merak ettiği sorulardan biri de aşıların köpeklerde yüksek ateşe neden olup olmadığıdır. Aşıların tamamı olmasa da bazıları köpeklerin vücut ateşinin bir miktar yükselmesine sebebiyet verebiliyor. Buna bağlı olarak halsizlik ve iştah kaybı gibi çeşitli sıkıntılar da yaşanabilir. Ancak yüksek ateş genellikle aşısının yapıldığı gün ya da en fazla bir sonraki güne kadar devam ediyor. Sonrasında ise vücut kendini toparlıyor ve aşının yan etkileri ortadan kalkıyor. Hangi aşıların yüksek ateş yaptığı konusunda veteriner hekimlere rahatlıkla danışabilirsiniz. Bununla birlikte köpeklerde yüksek ateş olması halinde neler yapmanız gerektiği konusunda da bilgi alabilirsiniz. ÖNEMLİ UYARI Köpeğinizde herangi bi hastalık belirtisi varsa tedavi edilmeden kesinlikle aşı yapılmasını tavsiye etmiyoruz aşı köpeğinizdeki direnci daha çok düşürür tedavi edildikten sonra aşılarını yapabilirsiniz. Yavru köpeğime ne zaman aşı yapılması gerekiyor? Yavru köpek aşıları, en çok belirli tarihlerde tekrarları ile birlikte verildiğinde etkilidir. Yavru köpeğiniz için genellikle altı ila sekiz haftalık iken bir aşılama programı başlatılacaktır. Düzenli bir aşılama programı muhtemelen aşağıdakilerden oluşacaktır: Temel aşılar: Canine Parvovirus 2 (CPV), Canine Distemper Virus (CDV), Canine Adenovirus (CAV 2), Kuduz, Parainfluenza Virüs (CpiV), Bordatella bronchiseptica, Leptospira Temel aşılarda belirtilen etkenlerin birçoğu Karma aşı olarak yapılmaktadır. Bu konuyu veteriner hekiminize danışarak detaylı bilgi alabilirsiniz. anne sütündeki antikor yavruyu korumaktadır yavruların sütten kesildikten sonra 6 ila 8 hafta olduklarında ilk aşılarının yapılma zamanı gelmiştir demektir. Yavru Köpeklerde yapılan ilk aşılar nelerdir? Köpeklerde yapılan ilk aşılar parvo-distemper köpek aşısı ya da karma köpek aşısı oluyor. Bu aşılar köpeklerin sağlığı açısından hayati önem taşımaktadır. Karma Aşısı Nasıl Uygulanıyor? Karma aşısı 2 doz şeklinde uygulanıyor ve 2 doz arasında mutlaka 21 gün zaman bulunması gerekiyor. Bu nedenle ilk karma aşının uygulanmasının ardından 21 gün beklenir ve sonrasında karma aşının ikinci dozu yapılır. Yavru Köpeklerde Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır? Kuduz aşısının yavru köpekler 1 yaşına gelmeden yapılması gerekiyor. Dış Parazit Aşısı Nedir? Dış parazit aşısı köpekleri her türlü parazitten, bitten, keneden ve pireden koruduğu için köpek sahiplerinin üzerinde titizlikle durulması gereken aşılardan biri olduğunu belirtmeliyiz. Dış parazit aşısının ihmal edilmesi durumunda köpeklere bit ve pireler aracılığı ile pek çok farklı hastalık bulaşabilir. Yavru köpeğime aşı yapıldığında ne olur? Yavru köpeğiniz aşılandığında, kendisine çok az miktarda virüs veya bakteri verilmiş olur. Bu işlem, daha sonra virüse karşı spesifik antikorlar geliştirmek üzere bağışıklık sistemini uyarır. Aşılar, yavru köpeğime virüs bulaşmasına neden olabilir mi? Aşılarda kullanılan virüs ya da bakteriler genellikle ölü ya da etkisizdir; dolayısıyla genellikle hastalıklara neden olmazlar.

Köpekler Kaç Kez Aşı Olur? Köpek Aşıları Nelerdir? İşte Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Aşı Takvimi...

Haberler

Yaşam

Hayvanlar

Köpekler Kaç Kez Aşı Olur? Köpek Aşıları Nelerdir? İşte Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Aşı Takvimi...

Dünyada en çok beslenen evcil hayvanlar arasında köpekler yer alıyor. Ayrıca sokaklarda bulunan hayvan türleri arasında da görmeye alışık olduğumuz tür köpeklerdir. İnsan ırkının on iki bin yıldan beri yanında olan av partneri, arkadaşı ve koruyucusu olmuştur. Dünyada 400'den fazla köpek türü bulunmaktadır. Ayrıca 2001 yılı tahminlerine göre dünyada 400 milyondan fazla köpek bulunmaktadır. İlk olarak avlanma ihtiyacından dolayı insanoğlunun yanına aldığı köpekler evcilleşmenin bir örneği sayılabilir. Sonrasında ihtiyaca göre insanların yetiştirmeye başlamasıyla evcil hayvan türleri arasında yerini almıştır. Günümüzdeki evcil köpeklerin ihtiyaçları, türleri ve bakımları eski zamanlara göre daha farklı bir hal almış durumda. İlk defa sahiplenecek kişilerin bilmesi gereken en önemli konulardan biri de köpek aşıları oluyor. Birçok köpek sahibi köpek aşılarına dair araştırmalar yapıyor. Peki, yavru köpekler kaç kez aşı olur? köpeklerin aşı takvimi nedir? Köpek aşıları nelerdir? Köpekler ne zaman aşı olur? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

Özellikle arkadaş canlısı olmaları ve insan ırkıyla uzun bir geçmişleri bulunmasından dolayı köpekler insanların dostu olarak görülmüştür. İlk defa köpek sahiplenen kişilerin dikkat etmesi gereken nokta aşı takvimi oluyor. İnsanların olduğu gibi hayvanlarında çeşitli hastalıkları olabiliyor. Özellikle tıpkı bebeklerdeki gibi yavru köpeklerinde doğduklarında çeşitli hastalıklardan korunmak için yaptırması gereken aşılar oluyor. Birçok köpek sahibi köpeklerin hangi aşıları ne zaman yaptırdığını internet üzerinden araştırıyor. Köpeklerde aşı konusu yavru köpeklerde ve yetişkin köpeklerde ayrı olarak bilinmesi gerekiyor. Köpeklerde aşı zamanlarına, aşı çeşitlerine ve köpeklerde aşı takvimine dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Yavru Köpeklerde Aşıları Nelerdir? Yavru Köpeklerde Aşı Takvimi

Yavru Köpeklerde Aşıları Nelerdir? Yavru Köpeklerde Aşı Takvimi

Yetişkin Köpeklere Aşı Yapılır mı? Yetişkin Köpeklerde Aşı Takvimi

Yetişkin Köpeklere Aşı Yapılır mı? Yetişkin Köpeklerde Aşı Takvimi

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Aşılama Takvimi

Yavru bir köpek sahiplenildiği andan itibaren birçok sorumluluk beraberinde gelir. En kaliteli mamalarla beslenmeleri sağlanır, eve uyum sağlaması için kendine ait bir alan planlanır ve onunla en keyifli anların yaşanabilmesi adına bol bol sevgi gösterilir. Köpeklerin sağlıklı gelişimlerinde tüm bu unsurlar önemli olsa da yeterli değildir, yavruluk döneminden itibaren sevimli dostlarımızın da tıpkı insanlar gibi aşılanmaları gerekir.

Irksal farklılıklar olsa da köpeklerin yavruluk dönemi ortalama olarak 1 yıl sürer ve bu dönemde hem yavruluk hem de sonrası dönemde daha sağlıklı olmaları adına bazı temel aşılarının aksatılmaması gerekir. Yavruluk ve yetişkinlik döneminde mutlaka yapılması gereken köpek aşıları ve zamanları hakkında hazırladığımız yazımızda tüm detayları bulabilirsiniz.

veterinerin aşılama yaptığı yavru köpek

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Yavru köpeklere uygulanacak aşı takvimindeki bazı aşılar tüm köpeklere uygulanabilirken bazı aşıların uygulanması köpeğin yaşadığı yer, yaşadığı yerdeki riskler, herhangi bir hastalığa sahip olup olmadığı gibi unsurlar doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Bu nedenle yavru köpek aşı takvimi belirlenirken veteriner hekimlerin uzmanlığına başvurulmalıdır.

6 - 8 Haftalık Süreçte

Yavruların ilk veteriner hekim muayenelerinin gerçekleştiği bu süreçte hem genel sağlık kontrolleri hem de bağışıklık sistemlerini güçlendirecek ve olası hastalıklara yakalanmaları riskini azaltacak aşı uygulamaları yapılır. İç ve dış parazit uygulamalarının yapılması dışında gerekli görülmesi halinde Puppy DP aşısı gerçekleştirilir. En önemli aşı uygulamalarından olan ve içeriğinde Distemper (köpek gençlik aşısı), Parvovirüs, Parainfluenza ve Leptospitosis'e karşı koruyucu özellikteki antikorlar barındıran karma aşının ilk dozu verilir. Karma aşının öneminin anlaşılabilmesi adına koruyuculuk sağladığı köpek hastalıkları özelinde kısaca bilgi aktarmak istiyoruz.

Köpeklerde gençlik hastalığı yani Distemper virüsler nedeniyle oraya çıkar. Kusma, ishal, nöbetler ve ateş gibi belirtilerle etkisini gösteren bu hastalık ölümcüldür. Dört aylıktan küçük yavruları ciddi şekilde etkileyebilen Parvovirüs; iştah kaybı, ateş ve şiddetli kanlı ishal şikayetlerine neden olabilir. Parainfluenza solunum şikayetlerine neden olan bir virüs olarak burun akıntısı, göz iltihabı, hapşırma, halsizli ve iştah kaybı gibi sorunlara yol açabilir. Leptospitosis; hem insanları hem de hayvanları etkileyen bir bakteriyel enfeksiyondur. Enfekte olan hayvanların idrarı ile suya ve toprağa geçebilen bakteri temas yoluyla bulaştığı için oldukça tehlikelidir.

9 - 12 Haftalık Süreç

İkinci rutin veteriner hekim ziyaretinde yavruların fiziksel muayeneleri yapılarak genel sağlık durumları değerlendirilir. Karma aşısının ikinci dozu uygulanır ve Bordotella'ya karşı aşılanma sağlanır. Bordotella çok bulaşıcı bir bakteridir. Patili dostlarımızda boğmaca, kusma, şiddetli öksürük ve nadir de olsa ölümle sonuçlanan etkilere yol açabilir. Köpeklerin dışarıda gezdiği bu süreçte Bordotella Bronchiseptica aşısının ihmal edilmemesi önerilir. 9. Hafta itibarıyla iç parazit uygulaması tekrarlanır ve ek olarak Bronşin-KC aşısı gerçekleştirilir. 10. Hafta Corona virüs aşısının yapılması için ideal bir zaman dilimidir. Fakat dostlarımıza uygulanan Corona Virus aşısı ile insanlarda COVID-19 hastalığına neden olan virüsün farklı olduğu bilinmelidir. Onları etkisi altına alan koronavirüs solunum yolu enfeksiyonlarına ve sindirim sistemine saldıran bir özellik taşır.

12 - 14 Haftalık Süreç

3. ayını bitiren dostlarımızı yeni bir veteriner hekim ziyareti beklemektedir. Her ziyarette olduğu gibi genel muayenelerinin de gerçekleştirildiği bu dönemde Bordotella bakterisine karşı aşı tekrarı gerçekleştirilir. Ek olarak köpek kuduz aşısı yapılır. Merkezi sinir sistemini etkisi altına alan, sudan korkulmasına yol açan ve ne yazık ki felç ya da ölümle sonuçlanma riski bulunan kuduz hastalığına karşı yapılan bu aşı, ilerleyen dönemlerde de tekrarlanacaktır. 12. hafta itibarıyla yapılması gereken en önemli aşılardan biri de Lyme aşısıdır. Lyme hastalığı keneler yolu ile bulaşır ve enfekte olduğunda lenf düğümlerinde şişmeye, ateşe ve iştahsızlığa yol açar. Tedavi edilmediği takdirde böbrekleri, kalbi, eklemleri ve merkezi sinir sistemini etkisi altına alabilir.

veterinerin aşıladığı yetişkin köpek

Yetişkin Köpek Aşı Takvimi

Yavruluk dönemi aşıların koruyuculukları belirli sürelerle sınırlıdır. Dolayısıyla belli periyotlar dahilinde tekrarlanmaları gerekir. Örneğin iç parazit aşılarının her 3 ayda bir yinelenmesi gerekirken kuduz aşısının yılda bir tekrar edilmesi gerekir. Üstelik bu aşıların tekrar edilmesi gereken periyotlar hakkında da farklı uygulamalar mevcuttur. Kuduz aşısı birçok ülkede her 3 yılda bir yapılırken ülkemizde her yıl tekrar edilmesi istenmektedir. Yetişkin köpeklere yapılması gereken aşılar şu şekilde sıralanabilir:

Kuduz aşısı: Az önce de belirttiğimiz gibi kuduz aşılarının her sene tekrar edilmesi gerekir.

Karma aşı: Birçok bulaşıcı hastalığa karşı koruyucu nitelik taşıyan karma aşısının da her sene tekrar edilmesi gerekmektedir.

Bordotella aşısı: Bordotella Bronchiseptica aşısının koruyuculuğu da bir senedir, dışarı çıkan dolaşan köpeklere bulaşma ihtimali olan bu bakteriye karşı her sene aşı yapılması gerekir.

Koronavirüs aşısı: Koronavirüs bulaşı ile meydana gelebilecek sağlık sorunlarına karşı corona virüs aşısının her sene 1 kere yapılması gerekir.

Tüm bu aşılara ek olarak riskin yüksek olması ya da veteriner hekimler tarafından önerilmesi halinde Lyme hastalığına ve mikozis profilaksisi için de aşılama gerekli olabilir. Bu noktada dış parazit ilaçlarına da değinmek istiyoruz. Köpeklerde dış parazit uygulaması genel olarak iç parazit ile eş zamanlı olarak tekrarlanmalıdır. Dış ortamdaki parazitlerin bulaşmasını engelleyen bu uygulama farklı hastalıkların oluşmasını engeller. Bu nedenle dış parazit de diğer tüm aşılar gibi zamanında ve doğru şekilde uygulanmalıdır.

Köpek Aşı Takvimi Neden Önemli?

Köpek aşı takvimine uyulması dostlarımızın sağlıklı, mutlu ve uzun bir ömür sürebilmeleri açısından kritik öneme sahiptir. Yavruluk döneminde anne sütü sayesinde belirli oranda bağışıklık sistemleri korunsa da anne sütünü bırakmaları ve maruz kaldıkları risklerin çoğalması karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarını çeşitlendirir. Aşıların önemini birkaç madde ile şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Aşıların en temel amacı ciddi hastalıkların önlenebilmesidir. Özellikle bağışıklık sisteminin savunmasız olduğu yavruluk döneminde yavru köpek aşı takvimine uyulması dostlarımızın sağlığının korunabilmesinin en temel gerekliliklerindendir.
  • Aşı takvimine uyulduğu takdirde yalnızca aşılanan köpek değil diğer canlılar da korunabilir. Dışarı çıktıklarında tehlike saçmamaları adına aşıların ihmal edilmemesi gerekir.
  • Aşılar dostlarımız kadar bizler için de faydalıdır. Onların sağlıklı olmasını ve onlardan bulaşabilecek bazı hastalıklara karşı bizlerin de güvende kalmasını sağlar.
  • Aşıların faydalarının maksimize edilebilmesi için köpek aşı takvimi oluşturulurken ve aşı uygulaması yapılırken mutlaka veteriner hekimlerin uzmanlığına başvurulmalıdır. Uygulama esnasında ya da program belirlenmesi sırasında yapılacak hatalar dostlarımızın ciddi sonuçlarla yüzleşmesine yol açabilir.

Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası