isteksizlik nedenleri / Cinsel İsteksizlik Nedenleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem

Isteksizlik Nedenleri

isteksizlik nedenleri

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik

Cinsel işlev ile ilgili problemler, sık görülen ancak nadiren tedaviye başvurulan sağlık sorunlarının başında gelir. Sağlıklı bir cinsel yaşam, ancak kişinin fiziksel ve duygusal yönden sağlıklı olmasıyla mümkün olabildiğinden, yaşanabilecek çeşitli sorunlar cinsel yaşamı da olumsuz etkileyebilir. Bu doğrultuda, kadınlarda çeşitli nedenlerle ortaya çıkan cinsel sorunlardan biri cinsel isteksizliktir.

Cinsel İsteksizlik Nedir?

Cinsellik, bireylerin başka bir kişi veya kişilerle cinsel olarak ilişki kurmasına verilen isimdir. Bir başka kişiyle cinsel anlamda ilişki kurmak için hissedilen istek ve dürtüye ise libido adı verilir. Kişi, kendi libido seviyesine göre cinsellikle ilgili aktivite, düşünce veya fantezilere ilgi duyar ve bu seviyede bir cinsel yaşama sahip olur. Çeşitli nedenlerle libido seviyesinde düşüş yaşanması sonrasında, kişinin cinselliğe olan isteği azalabilir. Bu ise sağlıklı bir cinsel yaşamın sürdürülebilmesine engel olur.

Kişinin günlük yaşamında deneyimlediği olaylar veya sorunlara bağlı olarak, libido seviyesi dönem dönem farklılık gösterebilir. Bu durum sağlıklı bireylerde normal olarak kabul edilir. Ancak, cinselliğe dair istek kaybının olağandan uzun sürmesi ve bu durumun kişide bedensel, duygusal veya sosyal yönden olumsuz etki yaratması durumunda, kronik ve tıbbi olarak incelenmesi gereken bir cinsel isteksizlik söz konusu olur.

Kadınlarda Cinsel Uyarılma Bozukluğu Nedir?

Cinsel uyarılma, cinsel tepki döngüsünün ikinci aşaması olarak kavramsallaştırılır. Cinsel aktivite için hem fiziksel hem de zihinsel olarak hazır olma anlamına gelir. Vücutta cinsel ilişkiye hazırlanmak için fizyolojik değişiklikler meydana gelir.

Cinsel uyarılma bozukluğu olan kadınların cinselliğe karşı ilgisi çok azdır ya da yoktur. Cinsel uyarıma fiziksel olarak yanıt vermezler. İlginin azalması ve cinsel olarak uyarılma yeteneğindeki azalma, kadının yaşına ve ilişki süresine bağlı olarak değişebilir. Cinsel ilgi eksikliği ve cinsel olarak uyarılamama, yalnızca kadınları rahatsız ediyorsa ve cinsel deneyim boyunca ilgi yoksa, bir bozukluk olduğu kabul edilir.

Azalmış cinsel uyarılma subjektif, genital ve kombine olarak kategorize edilebilir. Klinik temelli bu kategoriler şu şekilde ayırt edilir:

  • Subjektif: Kadınlar, fiziksel genital tepki meydana gelmesine rağmen, herhangi bir cinsel genital veya genital olmayan bir uyarıcıyla (öpüşme, dans etme, fiziksel uyarım gibi) uyarılma hissetmez.
  • Genital: Subjektif uyarılma, genital olmayan uyarıma yanıt olarak ortaya çıkar ancak genital uyarıma yanıt olarak oluşmaz. Bu bozukluk, tipik olarak menopoz sonrası kadınları etkiler. Bu durumda genital cinsel hassasiyet azalır.
  • Kombine: Herhangi bir cinsel uyarıma yanıt olarak öznel uyarılma yoktur veya düşük seviyededir. Kadınlarda fiziksel genital uyarılma meydana gelmez.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Nedenleri Nelerdir?

Erkeklerde temel eşey hormonu testosteron ve türevleri iken, kadınlarda bu hormonlar östrojen ve progesterondur. Bu eşey hormonlarının yanında, her iki cinsiyette böbreküstü bezlerinden salgılanan, androjen türevi hormonlar da libido düzeyini etkiler. Testosteron hormonu da bir androjen türevi olduğundan, erkeklerdeki libido düzeyi kadınlardan farklılık gösterir. Belirli durumlar veya hastalıkların varlığında ise cinsellik isteğinde, yani libidoda, düşüş görülür. Erkeklerde cinsel isteksizlik olduğu gibi kadınlarda da meydana gelebilir. Kadınlarda cinsel isteksizliğin en sık görülen nedenleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Cinsellikle ilgili sorunlar: Cinsel aktivite esnasında ağrı hissetme, kanama, orgazm olamama veya vajinismus, vajinal kuruluk gibi cinsel fonksiyon bozukluklarının varlığında kadınlarda libido düşüklüğü görülebilir.
  • Psikolojik problemler: Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklara sahip kişilerde cinsel isteksizlik gözlemlenen semptomlar arasında olabilir.
  • Hormonal düzensizlikler: Düzensiz âdet döngüsü sebebiyle, gebelik ve emzirme dönemlerinde ya da çeşitli hastalıklar nedeniyle hormon seviyeleri değişen kişilerde cinsel istek problemleri meydana gelebilir.
  • İlişki sorunları: Partnerler arasında iletişim problemleri yaşanması veya güven tesis edilememesi gibi sorunlar nedeniyle cinsel isteksizlik baş gösterebilir.
  • Kronik hastalıklar: Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, obezite, artrit, hipotiroidi, anemi, endometriozis gibi kronik hastalıklara sahip kişilerde cinsel fonksiyon bozukluklarıyla beraber libido düşüklüğü oluşabilir.
  • İlaç yan etkisi: Antidepresanlar, antipsikotikler veya narkotik ağrı kesiciler gibi ilaçların kullanımında yan etki olarak cinsel isteksizlik görülebilir.
  • Yaşam tarzı: Dengesiz beslenme, kötü uyku alışkanlığı, sigara ve alkol tüketimi, düzenli egzersiz yapmama gibi kötü alışkanlıklara sahip kişilerde cinsel isteksizlik sıklıkla izlenir.
  • Yaşlanma: Kadınlarda hormon dengesi yaşa bağlı olarak değişim gösterdiğinden, özellikle menopoz ve sonrası dönemde üreme organlarındaki değişimlerle birlikte cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir.
  • Cerrahi tedavi: Başta kadın üreme sistemine yönelik olarak olmak üzere çeşitli nedenlerle operasyon geçiren hastalarda, tedavi sonrası cinsel isteksizlikle karşılaşılabilir.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Belirtileri Nelerdir?

Cinsel isteksizlik şikâyeti sübjektif olarak değerlendirilse de belirli koşullara sahip hastalarda libido düşüklüğü klinik olarak ele alınması gereken derecede olabilir. Bu anlamda; aşağıdaki belirtileri 6 aydan fazla uzun süredir gözlemleyen hastalarda altta yatan nedenlerin belirlenmesine yönelik ayrıntılı değerlendirme yapılmalıdır:

  • Kişinin mastürbasyon dahil olmak üzere herhangi bir cinsel aktiviteye yönelik ilgi duymaması veya bu cinsel aktivitelerden zevk almaması,
  • Kişinin cinsel dürtü veya isteklerden tamamen yoksunluk duyması,
  • Kişinin alışkın olduğu cinsel aktivite sıklığında belirgin azalma olması,
  • Kişinin cinsel isteksizliğine yönelik rahatsızlık duyması veya bu nedenle fiziksel, duygusal veya sosyal sorunlar yaşaması.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Hangi Yaşlarda Başlar?

Kadınların cinsel isteği; geçmiş cinsel deneyimlerden, dahil olunan ilişkinin türünden, kariyer ve aile talepleri gibi çok sayıda yaşam tarzı faktöründen etkilenir. Bu faktörlerin etkileri yaşla birlikte değişir. Cinsel istek kaybı, her yaştan kadında en sık görülen cinsel işlev bozuklukları arasında bulunur. Araştırmalar, 18 ila 59 yaşları arasındaki kadınların yaklaşık üçte birinin cinselliğe olan ilgisini kaybettiğini gösterir.

Birçok bedensel dürtü ve işlev gibi cinsel dürtüler de genellikle 20'li yaşlarda oldukça güçlüdür. Bu yaşlarda adet döngüsü sırasındaki hormonal değişiklikler de cinsel dürtüyü etkiler. Regl dönemindeyken östrojenin önce düşmesi, sonra yavaşça yükselmesi, libidonun artmasının nedenidir. Yaklaşık iki hafta sonra yumurtlama döneminde, testosteron ve östrojen en yüksek seviyededir. Yumurtlamadan sonra bu seviyeler düşer ve cinsel dürtü azaltabilir.

30’lu yaşlarda fiziksel yakınlık arzusunun azalmasının nedeni, testosteron seviyelerinin düşmesi olabilir. Ek olarak, kariyer geliştirme stresi ve artan yaşam sorumlulukları da cinsel dürtüyü azaltabilir. Stres, testosteronu baskılayabilir ve stres hormonu kortizolü yükseltebilir. Doğumdan ve emzirmeden sonra östrojen, vajinal kuruluğa da neden olabilir.

Kadınlar, 45 ila 55 yaşları arasında menopoza girerken önemli hormonal değişiklikler yaygın olarak görülür. Östrojen seviyesindeki düşüş vajinal dokuyu daha kuru hale getirebilir. Doğal vajinal kayganlığın kaybolması nedeniyle cinsel dürtü azalabilir.

Kadınlarda Menopoz Dönemi Cinsel İsteksizlik Normal midir?

Menopozdan sonra meydana gelen östrojen ve testosteron kaybı, bir kadının vücudunda ve cinsel dürtülerinde değişikliklere yol açabilir. Menopoz ve menopoz sonrası kadınlar, kolay uyarılmadıklarını fark edebilir ve daha az duyarlı olabilir. Bu da cinselliğe daha az ilgi gösterilmesine yol açabilir.

Düşük östrojen seviyeleri vajinaya giden kan akışını da yavaşlatabilir. Bu, vajinal kayganlığı etkileyerek vajinanın çok kuru olmasına neden olabilir.

Menopoz sonrasında cinsel isteksizliğin nedenleri arasında aşağıdakiler de bulunur:

  • Mesane kontrol sorunları
  • Uyku bozuklukları
  • Depresyon veya kaygı
  • Stres
  • İlaçlar
  • Sağlık kaygıları

Menopozdan sonra çoğu kadında cinsel isteksizlik görülse de bazı kadınlarda cinsel dürtüler artış gösterebilir. Bunun nedeni, hamileliğin getirdiği stres ve kaygı düzeyinde düşüş meydana gelmesi olabilir. Bu da kadınların rahatlamasına olanak tanır.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik İçin Ne Yapmalı?

Cinsel uyarılma bozukluğunun yönetimi için multidisipliner bir yaklaşım benimsenebilir. Multidisipliner ekip; danışmanları, ağrı uzmanlarını, psikoterapistleri ve fizyoterapistleri içerebilir. Eğitim, psikolojik danışmanlık ve hormon tedavilerinden yararlanılabilir.

Cinsel anatomi ve fonksiyonla ilgili eğitimler kadınlara yardımcı olabilir. Partnerler arasında açık ve yargılayıcı olmayan iletişim esastır.

Etkili cinsel uyaranlar; fiziksel olmayan, fiziksel olmayan genital ve penetratif olmayan genital uyaranları içerebilir. Cinsel isteğin artması için daha yoğun uyaranlar kullanılabilir. Ayrıca dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak ve mahremiyeti ve güvenlik duygusunu geliştirmek için önlemler alınabilir.

Bilişsel-davranışçı terapi gibi terapi yöntemleri, psikolojik faktörlerin yönetilmesi için faydalı olabilir. Bununla birlikte psikolojik faktörlerin öneminin basit bir şekilde bilinmesi, kadınların düşünce ve davranış kalıplarını değiştirmesi için yeterli olabilir.

Cinsel isteksizliğe eşlik eden hormonal nedenler ise hedefe yönelik tedavi gerektirir. Menopozun genitoüriner sendromu için topikal östrojen veya hiperprolaktinemi için bromokriptin kullanılabilir. Semptomlara katkıda bulunabilecek stres gibi diğer bozukluklar da tedavi edilmelidir.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Tedavisinde Neler Yapılır?

Kadınlarda düşük libidonun tedavisinde, öncelikli olarak bu rahatsızlığa sebep olan durumun doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Cinsel isteksizlik belirli sağlık sorunlarından kaynaklandığı takdirde, nedene yönelik spesifik tedavi yöntemlerine başvurulması gerekir. Bunun dışında, kişinin cinsel isteksizliğini gidermek istemesi durumunda amaçlı aşağıdaki yaşam tarzı değişikliklerini benimsemesi faydalı olacaktır:

  • Partnerler arasında kaliteli iletişim ve güven tesis edilmelidir. Sağlıklı bir iletişimi gerçekleştirmek amacıyla cinsel sorun yaşayan çiftlere yönelik terapi yöntemleri de önerilebilir.
  • Partnerler cinsel aktivite süresince birbirleriyle açık ve dürüst olarak, istek ve hislerini paylaşmaya özen göstermelidir.
  • Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanılmalı, vitamin ve mineral yönünden zengin beslenilmelidir.
  • Yeterli düzeyde, kaliteli uyku alışkanlığı kazanılmalıdır.
  • Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin tüketimine son verilmelidir.
  • Kişiye uygun şartlarda, düzenli egzersiz yapılmalıdır.
  • Günlük yaşamda stresle etkili şekilde mücadele edilmeli, gereken durumlarda profesyonel sağlık çalışanlarından yardım alınmalıdır.

Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Neden Olur Ve Ne Yapılmalı? Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Haberin Devamı

Erkeklerde yaşanan cinsel isteksizlik, farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen fiziki ve duygusal bir durum olarak tanımlanabilir. Erkekler kadınlara göre daha az cinsel isteksizlik durumu yaşasa da bu ihtimal her zaman vardır.

Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Neden Olur?

Cinsel isteksizlik genel olarak psikoloji ile bağı bulunan bir durumdur. Bunun yanı sıra testosteron hormon eksikliği sonucunda da erkeklerde görülebilmektedir. Erkeklerde libidoyu dengeleyen ve düzene sokan önemli bir faktör olarak bilinen testosteron, bazı nedenlere bağlı olarak azalma gösterebilir.

Kronik olarak alkol tüketimi, madde bağımlılığı, tütün ya da sigara kullanımı, depresyon ve anksiyete, stres, fazla kilolu olmak, şeker hastalığı, kalp hastalığı, hipofiz hastalıkları ve testis fonksiyonu bozuklukları gibi hastalıklar erkeklerde cinsel isteksizliği arttırır. Kolesterol ilaçları, kanser ilaçları ve antidepresan grubunda yer alan tüm ilaçların cinsel istekte azalma ortaya çıkardığı bilinir. Tüm bunların yanı sıra çiftler arasında olan iletişim sıkıntıları da cinsel ilişkiyi olumsuz etkiler. Erken boşalma. peniste eğrilik ve yeteri kadar ereksiyon olmaması da cinsel isteksizliği beraberinde getirmektedir.

Haberin Devamı

Erkeklerde Cinsel İsteksizlik İçin Ne Yapılmalıdır?

Cinsel isteksizlik için yapılacak olan en önemli işlem tedavi uygulanmasıdır. İsteksizliğe neden olan faktör belirlendikten sonra hasta için uygun olan tedavi yolu belirlenmelidir. Hastada detaylı bir şekilde inceleme yaptıktan sonra tedaviye geçilir. Cinsel isteksizliği ortadan kaldırmak için aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanabilir:

  1. Kilo verip kan içerisinde testosteron seviyesi arttırılabilir.
  2. Düzenli bir uyku düzeni oluşturmak cinsel dürtülere iyi gelir.
  3. Cinsel gücü arttırmak için doktorlar hareket etmeyi önermektedir. Egzersiz yapmalı ve gün boyu hareket halinde olunmalıdır.
  4. Stresli ruh halinden arınmak, günlük hayatta olan sıkıntılardan az da olsa uzaklaşmak ve hayata pozitif bakmayı amaç edinmek gerekir. Cinsel isteksizliği bu durumlar ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
  5. Buhar banyosu ve sauna gibi alanlarda bulunmalı, kan dolaşımı hızlandırılmalıdır. Cinsel enerji bu sayede artış gösterebilir.
  6. Cinsel isteksizliğin en yaygın görülen nedenlerinden biri psikolojik rahatsızlıklardır. Eğer kişi psikolojik sıkıntılar içindeyse mutlaka psikiyatrik yardım almalıdır.
  7. Çiftiyle arasında yaşadığı sıkıntılar varsa konuşarak çözmeli ve kendini ifade etmelidir.
  8. Antidepresanın yaratmış olduğu cinsel isteksizlik gibi diğer ilaçları kullanan kişilerde de bu ilaç dozunun azaltılması ya da uygun olan başka bir ilaca geçilmesi öngörülebilir.
  9. Muz, çilek, fındık ve kakao gibi besinler cinsel isteksizliği azaltmada yardımcıdır.

  10. Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Nedenleri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi erkeklerde olan cinsel isteksizlik durumu da psikoloji ile direkt olarak ilişkilidir. Bir diğer yandan fiziksel olarak da bu durum gelişme gösterebilir. Hormon seviyesinde azalma görülmesinde ya da diğer hastalıklara bağlı olarak isteksizlik kendini gösterebilir. Bu durumlarda yapılacak olan ilk şey hastanın isteksizlik nedenlerine bakmak olacaktır. Sonrasında yaşam standartlarına ve metabolik olayları da dikkate alınarak bir tedavi yolu izlenmelidir. Uzman kontrolünde yapılan bu tedavi yöntemleri kişiye olumlu yönde katkıda bulunmaya ve cinsel isteksizlik durumunu ortadan kaldırmaya faydalı olacaktır.

Cinsel İsteksizlik Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Cinsel İsteksizlik

Cinsel isteksizlik
, cinsel olarak aktif her yetişkinde yaşanabilen bir durumdur. Fakat bu isteksizlik kişinin tüm cinsel hayatını yakından etkilediğinde ciddi bir problem olmaya başlayabilir. Bu problemin altında yatan ciddi bir neden olmayabileceği gibi hormonal bozukluklar gibi nedenler de bulunabilir. Bu nedenle uzun süredir cinsel isteksizlik yaşayan kişilerin bu durumu göz ardı etmesi önerilmez. Cinsel isteksizlik ile ilgili detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Cinsel İsteksizlik Nedir?

Cinsel istek kişinin cinsellik yaşamaya karşı oluşturduğu arzuyu ifade etmek için kullanılır. Cinsel olarak istekli olmak sosyal, fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak sağlıklı olmanın bir sonucudur. Hormonal olarak gerçekleşen bu durum kişide düşük ya da yüksek olabilir. Cinsel isteğin düşük olması ya da hiç olmaması cinsel isteksizlik olarak tanımlanır.
Cinsellik isteği insanlarda zaman zaman artabilir ya da azalabilir. Fakat istekte azalma uzun zamandır devam ediyorsa ve cinsel hayatı tamamen değiştirecek noktaya geldiyse bunun nedeni cinsel isteksizlik olabilir. Cinsel isteksizlik her cinsiyetten insanı etkileyebilen bir durumdur. Cinsel isteksizlik yaşayan kişide cinsellik isteği azalır ve cinselliğe olan ilgi kaybolur. Bu durumu yaşayan kişiler hiçbir cinsel aktivite içerisinde bulunmak istemezler ve cinsellik ile ilgili düşünceler onları mutsuz eder.
 

Hipoaktif Cinsel İstek Bozukluğu Nedir?

İlerleyen durumlarda cinsel isteksizlik hipoaktif cinsel istek bozukluğu olarak tanımlanan bir duruma neden olabilir. Bu durum kişide cinsel aktivitelerin tamamen ortadan kalkması ve isteğin hiç olmaması şeklinde yorumlanır. Cinsel isteksizlik ile aynı nedenlere bağlı gelişen bu durum cinsel isteksizliğin çok uzun süreler devam etmesi ve ciddiye alınmaması ile meydana gelebilir.

Cinsel İsteksizlik Kadınlarda
 

Cinsel İsteksizlik Neden Olur?

Cinselliğe olan ilgi hormonal problemler, yaş, yaşam tarzı ve stres gibi nedenlere bağlı olarak azalabilir. Diyabette artan kan şekerine bağlı olarak damarlarda ve sinirlerde hasar meydana gelebilir. Bu hasar cinsel organlara giden kan akışını etkileyerek cinsel fonksiyonlarda sorunlara yol açabilir. Bu durum kişinin cinselliğe karşı isteğinin azalmasına neden olabilir. Aynı zamanda kalp hastalıkları da diyabet ile benzer şekilde cinsel aktiviteyi etkileyerek isteksizlik oluşturabilir. Her iki cinsiyette de cinsel isteksizlik "Cinsel İsteksizlik Neden Olur?" sorusunun cevabı genel olarak şunlardır:  

Erkeklerde Cinsel İstek Azalması Neden Olur?

Cinsel isteksizliğin nedeni cinsiyetler arasında da farklılık gösterebilir. Çünkü her iki cinsiyetin de biyolojik özellikleri farklıdır ve bu farklılıkların oluşturduğu etkenler de bulunur. Erkeklerde cinsel istek azalmasıile ilgili genel sebep testosteron seviyelerinde azalma görülmesidir. Fakat kadınlar için daha fazla özel neden mevcuttur.

Cinsel İsteksizlik Erkeklerde
 

Kadınlarda Cinsel İsteksizliğin Sebebi Nedir?

Cinsel isteksizlik kadınlarda nedenleriile farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak kadınların cinselliğe olan ilgisini kaybetmesinin nedenleri şunlardır:  

Cinsel İstek Hangi Yaşta Azalır?

Erkeklerde ortalama 18 yaşında testosteron seviyeleri en yüksek değerleri alır ve bu durum cinsel istekte ciddi artışlara neden olur. Cinsel isteksizlik erkek için 30’lu yaşlara ulaşmakla birlikte testosteronun düşüşüyle artış yapabilir. Cinsel isteksizlik kadın için ise menopoza yaklaşmakla artış gösterebilir. Doğurganlığın azalması ile ters orantılı olarak 20’li yaşlarda kadınların cinsel isteklerinde artış başlar. 40’lı yaşlara gelinmesi ile menopoz ve düşen östrojen nedeniyle kadınlarda da cinsel isteksizlik meydana gelmeye başlayabilir.
 

Genç Yaşta Cinsel İsteksizlik Neden Olur?

Genç yaşta cinsel isteksizlik pek çok nedenden meydana geliyor olabilir. Cinsellik ile yeni tanışan kişilerde cinsel isteksizlik olması doğaldır. Çünkü kişinin cinselliğe karşı çeşitli tabuları ve korkular olabilir. Bu korkular ve endişeler kişinin cinsellikten uzaklaşmak istemesine neden olabilir. Aynı zamanda genç yaşta hormonlar değişkenlik gösterebilir. Hormonlardaki değişiklikler de cinsel isteksizliğin bir diğer nedenidir. Özellikle hormonal değişiklikler ve psikolojik faktörler cinsel isteksizliğin genç yaşta yaşanmasının nedenlerindendir. Genç yaşta cinsel isteksizliğin psikolojik nedenleri şunlardır:
Cinsel İsteksizlik Belirtileri
 

Cinsel İsteksizlik Belirtileri Nedir?

Cinsel isteksizlik belirtileri bulunan kişilerde teşhis ve nedenin tespiti için doktor tarafından incelemeler yapılabilir. Kişinin ne süredir cinsel isteksizlik yaşadığı ya da şiddeti gibi sorular durumun geçmişini öğrenmeye yardımcıdır. Aynı zamanda hormon seviyesi testleri ve fizik muayene de bir sağlık sorunu varsa tespit edilmesi için önemlidir. Cinsel isteksizlik belirtileri genel olarak aşağıdaki gibidir: Zaman zaman yaşanabilen bir durum olan cinsel isteksizlik eğer kişinin hayatını etkiliyorsa tedavi edilmesi gerekebilir. Bunun için öncelikle isteksizliğin nedeninin belirlenmesi gerekir. Eğer bu durumun nedeni psikolojik bir problemse psikiyatristten destek almak yardımcı olabilir. Geçmişten gelen kötü cinsel deneyimlerin yarattığı hissiyat ya da stres, depresyon, anksiyete gibi durumların tedavi edilmesi ile cinsel istekte artma da gözlenebilir.
 

Cinsel İsteği Artırmak İçin Ne Yapmalıyım?

Herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmayan cinsel isteksizlikte fiziksel olarak daha aktif olmak, gevşeme tekniklerinden faydalanmak, sağlıklı beslenmek, alkolü ve sigarayı bırakmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri de libidoyu artırmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda kişinin partneri ile ilgili problemlerini çözmesi, sağlıklı iletişim kurması ve cinsel hayatlarında libido artırıcı değişikliklerde bulunması da cinsel isteği arttırmaya yardımcı olabilir.

Cinsel İsteksizlik Tedavisi
 

Cinsel İsteksizlik Tedavisi Nedir?

Cinsel isteksizlik tedavisi kişiden kişiye değişebilir. Eğer kişide cinsel isteksizlik ciddi bir seviyede ise doktor tarafından hormon ya da ilaç tedavilerine başvurulabilir. Hormon tedavisi özellikle erkeklerde düşük testosteron seviyesi mevcut ise bu seviyeleri yükseltmek için uygulanır. Aynı zamanda cinsel isteği arttırmaya yardımcı ilaçlar da doktorlar tarafından reçete edilebilir. Cinsel isteği artırmak için yapılabilecekler şunlardır:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası