malazgirt savaşı nedenleri ve sonuçları / Malazgirt Savaşı’nın nedenleri, sonuçları nelerdir? - Yaşam Haberleri

Malazgirt Savaşı Nedenleri Ve Sonuçları

malazgirt savaşı nedenleri ve sonuçları

kaynağı değiştir]

İmparator Romen Diyojen, savaştan sonra Alp Arslan'ın huzuruna çıkarılınca, Alp Arslan ile aralarında şu diyalog gerçekleşmiştir:

Alp Arslan:

"Eğer ben senin önüne esir olarak getirilseydim ne yapardın?

Romen Diyojen:

"Ya öldürürdüm ya da zincire vurup Konstantinopolis sokaklarında gezdirtirdim."

Alp Arslan:

"Benim vereceğim ceza ise çok daha ağır, seni affediyorum ve serbest bırakıyorum."

Alp Arslan ona makul bir naziklikle muamele etti ve ona savaştan önce de yaptığı gibi barış antlaşması önerdi.

Diyojen bir hafta boyunca Sultan'ın esiri olarak kaldı. Cezası sırasında, Sultan şu diyarların teslim olması karşılığında ona Sultan'ın masasında yemek yeme izni verdi: Antakya, Urfa, Hierapolis (Ceyhan yakınlarında bir kent) ve Malazgirt.[16] Bu antlaşma hayatî önem taşıyordu, zira Anadolu'yu sağlama alacaktı. Alp Arslan, Diyojen'in hürriyeti için milyon altın istedi, fakat Bizans İmparatorluğu bir mektupla bunun çok fazla olduğunu belirtti. Sultan da milyon istemek yerine her yıl toplam altın isteyerek kısa vadeli harcamalarını kesmiş oldu.[16]

Sonuç olarak, Alp Arslan Diyojen'in kızlarından birisiyle evlendi. Sonra Sultan, Diyojen'e bir sürü hediyeler verdi ve Konstantinopolis yolunda onun yanına eşlik etmek üzere 2 komutan ve Memlük askeri verdi. İmparator planlarını yeniden kurmaya başladıktan sonra otoritesinin sarsılmış olduğunu gördü. Özel muhafızlarına zam vermesine karşın tahttan indirilip ve gözleri çıkartılıp Proti Adası'na sürüldü. Kısa bir süre sonra gözleri kör edilirken bulaşan bir enfeksiyon yüzünden öldü. Romen Diyojen ayrıca savunmak için çok çaba sarf ettiği Anadolu'ya son ayak bastığında yüzü yara bere içindeyken eşeğe bindirilip gezdirilmişti.

Sonuç[değiştir

Malazgirt Savaşı ()

Malazgirt Savaşının Nedenleri

1. Büyük Selçuklu Devleti&#;nin Anadolu&#;nun kapılarına dayanması
2. Bizans&#;ın Türklerin akınlarını durdurmak ve Türkleri Anadolu&#;dan atmak istemesi

Malazgirt Savaşının Gelişimi

  • Fatimiler üzerine sefere çıkan Alparslan Şam&#;a ulaştığında Bizans&#;ın doğu seferine çıktığını öğrenmiş ve kan dökülmemesi için Bizans İmparatoru Romen Diyojen&#;e bir elçi göndermiştir. Bizans&#;ın Selçuklu elçisinin barış önerisini kabul etmemesi üzerine savaş kaçınılmaz hale gelmiştir.
  • Bizans&#;ın büyük bir ordu ile Selçuklu Devleti üzerine yürümesiyle iki ordu Malazgirt Ovası&#;nda karşı karşıya gelmiş yapılan savaşta Bizans ordusunda görev alan Uz ve Peçenek Türklerinin de Selçuklu safına geçmesiyle Selçuklu Devleti büyük bir zafer kazanmıştır.

Malazgirt Savaşının Sonuçları

1. Bizans İmparatoru Romen Diyojen esir alınmıştır. İmparatorla yapılan antlaşmada önemli kazançlar sağlanmasına rağmen imparatorun İstanbul&#;da öldürülmesiyle antlaşma yürürlüğe girmemiştir.
2. Bizans&#;ın İslam dünyası üzerindeki baskısı sona ermiştir.
3. Büyük Selçuklu Devleti&#;nin İslam dünyasındaki önemi artmıştır.
4. Bizans Türkleri tek başına Anadolu&#;dan atamayacağını anlamış ve Avrupalı Hristiyanlardan yardım istemiştir. Bu gelişme Haçlı Seferlerine zemin hazırlanmıştır.
5. Anadolu&#;nun kapıları Türklere açılmıştır. Yağma ve talan amaçlı yapılan akınların niteliği değişmiş artık Anadolu&#;ya yerleşme amacıyla akınlar yapılmaya başlanmıştır.
6. Selçuklu hükümdarı Alparslan &#;Fethedilen yer fethedenindir.&#; anlayışını ortaya atarak komutanlara fethettikleri toprakların idaresini vereceğini bildirmiştir.

kaynağı değiştir]

Yeni Bizans imparatoru VII. Mihail, Romen Diyojen'in imzaladığı antlaşmanın geçersiz olduğunu ilan etti. Bunu haber alan Alparslan, ordusuna ve Türk beylerine Anadolu'nun fethi emrini verdi. Bu emir doğrultusunda Türkler, Anadolu'yu fethe başladılar. Bu fetihler, sonu Haçlı Seferleri ve Osmanlı İmparatorluğu'na varacak kadar bir tarihi süreci başlatmıştır.

Bu savaş, Anadolu'nun Türklerin tam olarak eline geçmesi için, savaşçı olan Türklerin eski cihat akınlarını tekrar başlatacağını gösteriyordu. Abbasiler döneminde biten bu akınlar, Avrupa'yı İslam tehdidinden kurtarmıştı. Ancak Anadolu'yu ele geçiren ve Hristiyan Avrupa ile Müslüman Orta Doğu arasında tampon bölge oluşturan Bizans Devleti'nin çok büyük bir güç ve toprak kaybına neden olan Türkler, aradaki bu bölgeyi ele geçirerek Avrupa'ya başlayacak yeni akınların habercisi oluyordu. Ayrıca İslam dünyasında büyük bir birlik sağlamış olan Türkler, bu birlikteliği Hristiyan Avrupa'ya karşı kullanacaktı. Bütün İslam dünyasının Türklerin önderliğinde Avrupa'ya akın başlatmalarını önceden gören papa, önlem olarak Haçlı Seferleri'ni başlatacak ve bu da kısmi olarak işe yarayacaktı. Ancak yine de Türklerin Avrupa'ya yaptığı akınları durduramayacaktı.

Malazgirt Savaşı, Türkler'e Anadolu'nun kapılarını açan ilk savaş olarak kayıtlara geçti.

Notlar[değiştir

Malazgirt Meydan Savaşının Sebepleri, Sonuçları ve Önemi

Meşhuuur :} Malazgirt Meydan Savaşının Sebepleri, Sonuçları ve Önemi maddeler halinde.

Malazgirt Meydan Savaşının Sebepleri, Sonuçları ve Önemi

İçindekiler

Malazgirt Meydan Savaşı

Tarihi: 26 Ağustos Cuma günü

Tarafları: Büyük Selçuklu Devleti X Bizans İmparatorluğu

Komutanlar:Sultan Alparslan X Romanos Diogenes

Malazgirt Meydan Savaşının Sebepleri

  1. Romanos Diogenes&#;in Türk tehlikesini bertaraf etmek istemesi
  2. Türklerin Anadolu&#;yu yurt edinmek istemesi ( Oğuzlara yurt arayışı)

Malazgirt Meydan Savaşının Sonuçları

  1. Selçuklular kazandı. Bizans İmparatoru esir düştü.
  2. Anadolu&#;nun kapıları Türklere açıldı.
  3. Anadolu Türk tarihi başladı.
  4. Zor durumda kalan Bizans, Avrupa&#;dan yardım istedi. Bu durum Haçlı Seferleri&#;ne sebep oluşturdu.
  5. İslam dünyası üzerinde ki Bizans tehditi ortadan kalktı.
  6. Anadolu&#;da ilk Türk beylikleri kurulmaya başladı.

NOT: Malazgir Meydan Muharebesi sonrası Sultan Alparslan&#;ın &#;Feth edilen toprak, feth edenin malıdır&#; anlayışı Anadolu&#;nun fethini hızlandırdı. Çok kısa zamanda Ege kıyılarına ulaşan Türkler 1. Dönem Anadolu Beyliklerini kurdular.

TAVSİYE LİNK: Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Maddeler Halinde

] }

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir