ittirse gözde / Arpacık Nedir? Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem

Ittirse Gözde

ittirse gözde

kaynağı değiştir]

Arpacık çıkmasının önlenmesi uygun hijyen ile yakından ilgilidir. Doğru el yıkama sadece arpacık değil, aynı zamanda birçok başka enfeksiyon türünün gelişme riskini de azaltabilir. Uyandıktan sonra, göz kapaklarına bir ila iki dakika ılık bir bez uygulanması, göz kapağının yağ bezleri içeriğini sıvılaştırarak arpacık oluşumunu azaltır böylece tıkanmayı önlemeye faydası olabilir.[20]

Arpacığı önlemek için kozmetik maddeleri ve kozmetik göz aletleri insanlar arasında paylaşılmamalıdır. Tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi, düzenli el yıkama esastır ve temiz olmayan ellerle gözler ovuşturulmamalı veya dokunulmamalıdır. Kişiler arasında enfeksiyonun yayılmasını önlemek için kirli göz makyajı atılmalı ve el bezlerinin veya yüz havlularının paylaşımı azaltılmalıdır.[21][22] Arpacıkları kırmak, irin içindeki bakterileri yayabilir ve bundan kaçınılmalıdır.[23]

Prognoz[değiştir

Arpacık Neden Çıkar? Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık neden çıkar, toplumda sıklıkla karşılaşılan arpacık ya da diğer adıyla “it dirseği”,  göz kapağı bezlerinde meydana gelen bir enfeksiyondur. Elin sürekli göz ile temas etmesi sebebiyle göze bakteriyel enfeksiyon bulaşması sebebiyle oluşur. Bununla beraber, makyajı çıkarmadan uyumak, kontakt lens kullanılıyorsa hijyene dikkat etmemek gibi durumlar da arpacık oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Arpacık, göz kapağında şişlik ya da kızarıklıkla karakterizedir. Arpacık oluşumunun ilk belirtileri, gözde kaşıntı ve batma hissi ile gündeme gelir. Ardından bir ya da iki gün içerisinde ciltte gözle görünür bir hal alır. Kendi kendine geçmez ve doğru tedavi uygulanmadığında arpacık kistleşir, sertleşerek şalazyon oluşumuna sebep olabilir. Gerekli tedavi uygulandığında bir hafta içerisinde geçmesi mümkündür.

Arpacık Nedir?

Göz kapağındaki yağ salgılamakla görevli gözyaşı bezlerinin enfeksiyon kapması sebebiyle iltihaplanması sonucu oluşan arpacık, göz çevresinde sivilceye benzer bir şekilde kızarık ve ağrılı bir şekilde ortaya çıkar. Kişiye oldukça rahatsızlık veren arpacığın tedavisi yapılırsa bir hafta içerisinde iyileşmesi mümkündür. Çeşitli sebeplerden dolayı göz kapaklarındaki yağ bezlerinin tıkanması ve bu bezlerin içerisinde bakteriyel enfeksiyon oluşması söz konusu olur. 

Arpacığın iyileşmemesi durumunda göz kapağı şişebilir, kapanabilir; arpacık kistleşir, sertleşir ve şalazyon oluşumuna sebep olabilir. Genellikle bağışıklığın düşük olduğu zamanlarda gündeme gelen arpacığın oluşmaması adına ellerin temiz değilse gözle temas etmemesi gerekir. Ellerde bulunan bakteriler gözle temas ettiğinde, makyaj çıkarılmadan uyunduğunda, kontakt lens hijyenine dikkat edilmediğinde vb. hijyenik olmayan koşullar durumunda arpacık oluşabilir.

Arpacık Türleri Nelerdir?

Arpacık türleri ikiye ayrılır: genellikle kapağın üst kısmında oluşan iç (internal) arpacık ve kirpik dibinde oluşan dış (external) arpacıktır. İç arpacığı ve dış arpacığı detaylı olarak açıklamak gerekirse:

İç Arpacık

İç arpacıklar, göz kapağındaki yağ bezlerinin tıkanması sebebiyle meydana gelir ve geliştikçe gözü zorlar. Bu arpacık türü, dış arpacığa göre daha acı verici olabilir. Göz kapağında şişlik şeklinde bir kızarıklık, göz etrafında hassasiyet, ağrı gibi belirtiler ile gözlemlenir.

Dış Arpacık

Bu arpacık türü gözün kirpik dibinde sivilce görünümünde oluşur. Akut bir şekilde meydana gelen ve bakteriyel enfeksiyon sebebiyle oluşan dış arpacık, iltihaplıdır ağrılıdır ve şişliğe neden olur.

Arpacık Neden Çıkar?

  • Sık sık el ile göz teması olması
  • Makyajı çıkarmadan uyumak
  • Kontakt lens kullanımında hijyene dikkat edilmemesi
  • Kirpik dibinde yağ birikmesi ve bezelerin tıkanması
  • Kirpik dibinde kepek oluşumu
  • Tozlu ve kirli ortamlarda sıklıkla bulunmak
  • Gözün enfeksiyon oluşumuna karşı hassas olması
  • Yağlı besinleri aşırı tüketmek
  • Sağlıklı beslenmemek

Ayrıca düşük bağışıklık sistemi, uykusuzluk ve yorgunluk arpacığın oluşmasını tetikleyen etkenler arasındadır.

arpacik belirtileri

Arpacık Belirtileri Nelerdir?

Arpacığın belli başlı bazı belirtileri bulunmaktadır. Arpacık oluşması durumunda en sık karşılaşılan belirti göz kapağında şişliktir. Sivilceye benzeyen ve bakteriyel enfeksiyon sebebiyle iltihaplanmanın olduğu arpacık, çoğunlukla üzerinde sarımtırak bir irin ile oluşur. Aynı zamanda göz çevresinde kızarıklık, ışık hassasiyeti, ağrı ve yanma hissi, gözde batma, sulanma, kaşıntı, kirpik bölgesinde kabuklanma ya da kepeklenme görülebilir.

Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık tedavisinde göz kapağı ve göz çevresinin hijyeni önemlidir. Düzenli olarak bu bölgeye bakım yapılmalı ve bölge sıcak pansuman ile tedavi edilmelidir. 5-10 dakika arası yapılacak pansuman ardından, göz yakmayan bebek şampuanı ile kirpik dipleri nazikçe ovuşturularak yıkanır. Bununla beraber, sıcak pansuman ile yağ bezlerinin açılarak içerisindeki kist yapısının dışarı çıkması amaçlanır. Bu yöntem tedavi sürecini hızlandırır. Hijyen sağlandıktan sonra ve göz çevresi temizlendikten sonra antibiyotikli damla ve merhem problemin olduğu bölgeye uygulanır. Arpacık patladıktan ve iyileştikten sonra bir süre lens kullanımından ve makyaj yapmaktan uzak durulması sağlıklı olacaktır.

Arpacık Tedavisi Nedir?

Arpacık oluşması durumunda kişisel hijyen ve bakım önemlidir. Tedavi süresince hassas ve titiz olunması durumunda ortalama bir hafta süre kapsamında arpacığın iyileşmesi söz konusudur. Bir göz doktoruna muayene olunması dâhilinde, doktorunuz pomat ve göz damlası gibi ilaçlar önerebilir. Bu ilaçlar hem rahatsızlığın iyileşmesinde hem de şikâyetlerin azalmasına yardımcı olur. Arpacık tedavi edilmesi ardından, 2 ila 3 hafta süre içerisinde iyileşir fakat iyileşmemesi durumunda cerrahi ameliyat çözüm olabilir. Cerrahi ameliyat ile göz kapağının iç kısmına atılan kesikle, kese içerisindeki iltihap tamamıyla boşaltılır. Arpacığın kist oluşturması durumunda ise arpacık ameliyatı uygulanır. Bu ameliyatta ise göz kapağı içindeki iltihap temizlenerek, bölge kiste sebep olan yağ birikiminden arındırılır. Bu işlem yaklaşık 20 dakika kadar sürebilir ve ardından göz bandajlanarak korumaya alınır. İşlem sonrasında dikiş gerekmez ve iz kalması gibi bir durum da oluşmaz. Göz bandajı ertesi gün çıkarılır ve yaklaşık bir hafta göze antibiyotik damla uygulanır.

 

Arpacık Kendi Kendine Geçer Mi?

Arpacık kendiliğinden geçebilir fakat şalazyon olarak kalma ihtimali vardır. Arpacık kesin olarak tedavi edilmediğinde kistleşme riski artar ve bu durum da cerrahi müdahale gerektirebilir.

Arpacık Bulaşıcı Mıdır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Arpacık bulaşıcı bir rahatsızlık değildir fakat arpacığın iyileşmesi için kullanılan havlu gibi kişisel, hijyenik olması gereken eşyaların başkaları ile ortak kullanılmaması önemlidir. Göz ile elin teması öncesi muhakkak eller yıkanmalıdır. Arpacık iyileştikten sonra bir süre makyaj yapılmamalıdır. Ayrıca arpacık asla sivilce gibi sıkılarak ya da benzeri bir müdahale de bulunarak içerisindeki iltihap çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Bu durum hem enfeksiyonun yayılmasına sebep olur hem de arpacığın iyileşmesini önler.

Arpacığın Bitkisel Yöntemlerle Tedavisi Var Mıdır?

Çay ile göze pansuman yapmak arpacık tedavisi için etkili yöntemlerden biridir. Çayın içerisinde bulunan çay özü maddesi antiseptik özelliği taşır. Çay özü içeren; şampuan, mendil vb. ürünlerin kullanımı tercih edilebilir. Bununla beraber piyasada bulunan çeşitli bitkisel tedavilerin uygulanması doğru değildir ve önerilmez. Göz vücudun hassas bir organıdır. Bu yüzden doğal ya da alternatif bitkisel yöntemlerin uygulanmasından kaçınılmalıdır.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2022

Yayınlama Tarihi: 18 Mart 2022

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

kaynağı değiştir]

Arpacık nedeni genellikle Staphylococcus aureus 'nun neden olduğu bakteri enfeksiyonudur.[1][6] Dahili olanlar meibomian bezi enfeksiyonundan kaynaklanırken harici olanlar Zeis bezi enfeksiyonundan kaynaklanır.[12] Şalazyon genelde göz kapağının ortasında ve ağrısızdır.[2]

Arpacık bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanır. Vakaların yaklaşık %95'inde bakteri Staphylococcus aureus'tur.[13] Enfeksiyon, kirpik tabanında yağ bezinin tıkanmasına neden olur.

Arpacık her yaştan insanda görülebilir. Arpacıklar yetersiz beslenme, uykusuzluk, hijyen eksikliği, su eksikliği ve gözlerin ovuşturulması tarafından tetiklenebilir. Arpacıklar blefarit'e veya immünoglobulin eksikliğine ikincil olabilir.[14]

İşaretler ve semptomlar[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası