mide rahatsızlığı kalp çarpıntısı yaparmı / Depresyondan Uzak Durup Kalbinizi Koruyun! | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

Mide Rahatsızlığı Kalp Çarpıntısı Yaparmı

mide rahatsızlığı kalp çarpıntısı yaparmı

Reflü Şikayetlerinizden Kısa Sürede Kurtulabilirsiniz

Genel Cerrahi

Ağıza acı tat gelmesi, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, şişkinlik ve çarpıntı gibi farklı belirtilerle kendini gösteren reflü hayat kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Şikayetleri sürekli tekrarlayan ve uzun süre ilaç kullanmak istemeyen hastalar cerrahi yöntemle reflü şikayetlerinden kurtulabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanları reflü ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Tedavi edilmezse kansere dönüşebilir

Yiyecekleri sindirmek için midenin salgıladığı asidin yemek borusuna kaçmaması gerekir. Yemek borusu ile mide birleşim bölgesinde yer alan doğal kapağın bozulduğu durumlarda yemek borusuna kaçan asit reflü oluşumuna neden olmaktadır. Reflü hastalığı yaygın bir hastalıktır. Uzun süreli ve tedavi edilmeyen reflü hastalarının %10’unda sürekli hasara bağlı olarak Barrett özofagus denilen yemek borusu yapısının değişmesi meydana gelmektedir. Barrett özofagus değişikliği ortaya çıkmış hastalarda yemek borusu kanseri gelişimi başlayabilmektedir. Kanser gelişebilmesi için çok uzun yıllar süren ve tedavi edilmeyen reflünün olması gerektiği unutulmamalıdır.

Farklı hastalıklarla karıştırılabilir

Reflü hastalığı, aşırı geğirme, sırt ağrısı, hazımsızlık, ağza acı ve ekşi sular ve kokular gelmesi, boğazda yanma hissi, göğüs ağrısı, çarpıntı, ses kısıklığı, şişkinlik gibi farklı belirtilerle kendini göstermektedir. Mide asidinin yemek borusuna geri tepmesi ile yaşanan boğaz ağrıları yüzünden reflü "kronik farenjit" ile karıştırılabilir. Bunun yanı sıra göğüs ağrısı, çarpıntı gibi yakınmalar ile hastalar kardiyoloji, dahiliye veya göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurabilmektedir. Endoskopi, “ph metre” denilen 24 saatlik asit kaçağı ölçümü, manometri ve isotopik sintigrafi tetkikleriyle reflünün kesin tanısını koymak mümkündür.

Laparoskopik cerrahi ile reflüden kurtulmak mümkün

Reflü hastalığının tedavisinde iki seçenek bulunmaktadır. İlaç, diyet ve yemek saatlerinin ayarlanması gibi ameliyatsız seçenekler uygulanabilmektedir. Uzun süre ilaç kullanmak istemeyen, yemek borusu yapısında değişiklik yaşayan hastalarda cerrahi yöntem ön plana çıkmaktadır. Tedavi kararı ve seçeneklerinin hasta ve hekim tarafından tartışılması gerekmektedir. Uygulanan cerrahi yöntem tedavisinde mide asidi ve içeriğinin yemek borusuna kaçışının önlenmesi için, mide ve yemek borusu arasındaki kapak laparoskopik ameliyatla düzeltilmektedir. Yaklaşık dakika süren laparoskopik ameliyatın ardından hasta ertesi gün ağızdan beslenmeye başlayıp taburcu edilebilmekte, kısa sürede iş ve sosyal yaşamına dönüş yapabilmektedir.

Daha önce kalp krizi geçiren birini görmediyseniz, kriz geçiren biri için aklınızda canlanan ilk görüntü, film sahnelerindekine benzer. Genelde eliyle göğsünü tutan bir adam, aniden yere yığılır; konan tanı da kalp krizidir. Kalp krizinin, kadınlardan ziyade erkeklerde görüldüğü kanısı hakimdir. Kısmen doğru olan bu bilgi, kadınların kalp krizi geçirmeyeceği anlamına gelmiyor. Bedenimiz, olup bitenler hakkında bize sinyaller verir. Önemli olan bu mesajları doğru ve zamanında okumaktır. Kadın ve erkek bedeni farklı işleyen sistemlerdir. Bu nedenle aynı hastalık, iki cinste farklı işaretler verebilir. Kalp krizi de bunlardan biridir. Yorgunluk, mide ekşimesi, hazımsızlık, ani baş dönmesi ve kaliteli uyku uyuyamama gibi sorunlarınız varsa; bunlar, kalp krizi riski altında olduğunuzu işaret edebilir. Ancak saydığım bu belirtileri yaşayanlar, bu semptomları farklı sebeplere bağlarlar. Stres, yoğun iş ve şehir hayatı bu sebeplerin başında gelir. Oysa bunlar, dikkat edilmesi gereken sinyallerdir. Kadınlarda kalp krizine işaret eden nedenleri şöyle sıralayabiliriz:

Yorgunluk, günümüz şartlarında en sık şikayet edilen durumlardan biri. Uykusuzluk, grip ve kullandığınız ilaçların yan etkileri, yorgun hissetmenize sebep olabilir. Ancak şikayetinizin gerçek sebebinin bunlardan biri olduğu anlamına gelmiyor. Kalp krizi geçiren kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; kalp krizi geçiren kadınların yüzde 70’inden fazlası, kriz öncesi dönemde geçmek bilmeyen yorgunluk hissi yaşadıklarını belirtmişler.

ÖKSÜRÜĞÜ CİDDİYE ALMALISINIZ

Geceleri yatağa girdiğinizde hemen uyuyamıyorsanız ve bu durum, günlük bir sıkıntıdan ziyade uzun bir dönemi kapsıyorsa; dikkat etmeniz gerekir. Kalp krizi geçiren kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma; kadınların uykusuzluk problemine dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Bu araştırmaya göre; kalp krizi geçiren kadınların hemen hemen yarısı, kalp krizi öncesi dönemde bir süre devam eden uykusuzluk yaşadıklarını söylemiş.

Gün içinde rutin aktivitelerinizi yaparken, öncekine oranla zorlanmaya başladıysanız ve sizi rahatsız eden en belirgin değişiklik, nefes darlığı ise bu durumu asla geçiştirmeyin. Yapılan araştırmalar; bilinen bir rahatsızlığa bağlanamayan ve beklenmedik bir zamanda gelişen nefes darlığının, kadınlar için kalp krizi riski belirtisi olabileceğini gösteriyor. Nefes darlığının yanı sıra tamamen bağımsız öksürük şikayetiniz varsa, bu da ciddiye almanız gereken bir sinyal olabilir.

KRİZ ÖNCESİ BELİRTİ: MİDE YANMASI

Beslenme şekliniz ve hali hazırda sahip olduğunuz mide rahatsızlıkları; mide yanması yaşamanıza neden olabilir. Daha önce yaşamadığınız mide yanmaları veya hazımsızlık şikayetleri gelişmeye başladıysa, bu durumu geçiştirmeyin. Kalp krizi geçiren kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, (ani gelişen) mide yanması ve hazımsızlık yaşayan kadınların dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor. Anket yöntemiyle yapılan bu araştırmaya göre, kalp krizi geçiren kadınların neredeyse yüzde 40’ı kriz öncesi dönemde mide yanması veya hazımsızlık yaşadıklarını belirtmiş.


BULANTI VE KUSMA İŞARET VEREBİLİR

Mide yanmasının dışında, sebepsiz gelişen mide bulantısı ve kusma da kadınlarda gözlenen kalp krizi belirtileri arasında yer alıyor. Kalp krizi öncesi dönem belirtilerinin incelendiği araştırmalardan birinde kadınların, erkeklere oranla mide ve bağırsak sistemi hastalıklarını iki kat fazla yaşadığını gösteriyor. Bu durumda sebepsiz gelişen mide yanmaları, hazımsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler yaşayan kadınların, iki kat fazla dikkat etmeleri gerekir.

Günümüz şartlarında depresyon, iç daralması ve gereksiz kaygı; sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. Hatta görülme sıklığı ciddi oranda artış gösteren panik atak, kolaylıkla kalp kriziyle karıştırılan psikolojik rahatsızlıklardan biri. Daha önce de belirttiğim gibi yaşadığınız durumun bilinen bir sebebi yoksa, durumu ciddiye almanız gerekir.

 Kalp krizi geçiren kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, sebepsiz kaygılanma ve iç daralması yaşayan kadınların dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekiyor. Anket yöntemiyle yapılan bu araştırmaya göre, kalp krizi geçiren kadınların büyük kısmı, kriz öncesi dönemde sebepsiz kaygı ve iç daralması yaşadıklarını beyan etmişler.


OBEZLER VE SİGARA BAĞIMLILARI RİSK ALTINDA

Sahip olduğunuz rahatsızlıklar, kalp krizi geçirme riskinizi artırabilir. Yüksek tansiyon, obezite, diyabet, kolesterol, sigara bağımlılığı ve kötü beslenme gibi rahatsızlıklarınız ya da alışkanlıklarınız varsa, yukarıda bahsettiğim sinsi sinyalleri beklemenize gerek yok. Bu durumların her biri kalp krizi riski taşıdığınızı gösterir. Ölümcül sonuçlar doğurabilen bu gibi hastalıklarda erken davranmak, hayat kurtarır. Özellikle kadınların dikkat etmesi gereken belirtiler, hali hazırda yaşanan bir rahatsızlığın beraberinde geliştiyse, iki kez dikkat etmeleri gerekir. Unutmayın kalp, diğer tüm sistemleri besleyen bir merkezdir. O iyiyse, her şey iyidir.

 

VÜCUTTA YAYGIN AĞRIYA DİKKAT

Kalp krizi öncesi, göğüs ağrısı şikayeti en bilinen belirtiler arasında yer alır. Ancak her göğüs ağrısı; kalp krizi geçiriyor ya da geçirecek olduğunuz anlamına gelmez. Bir araştırmaya göre, kalp krizi geçiren kadınların sadece yüzde 30’u kriz öncesi dönemde göğüs ağrısı yaşadıklarını belirtiyor. Ankete katılanlar arasında, kalp krizi öncesi dönemde, vücudunun farklı yerlerinde yaygın ve sebepsiz ağrılar yaşadıklarını söyleyenlerin sayısı çok fazla. Vücudun belli yerlerinde sebepsiz baskı ve gerginlik hissi, boyun, omuz, kol, hatta çene ve sırtta yanma hissi; kriz öncesi dönemde yaşanan şikayetler arasında yer alıyor. Kısacası; vücuttaki birçok ağrı, kalp krizi habercisi olabilir.

SOĞUK TERLEME SİNYAL OLABİLİR

Kalp krizi geçiren kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, sebepsiz baş dönmesi ve terleme yaşayanların dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekiyor. Araştırmalara göre; kalp krizi geçiren kadınların yüzde 40’ı, kriz öncesi dönemde baş dönmesi yaşadıklarını, diğer yüzde 40’ı ise soğuk terlediklerini söylemiş. Baş dönmesi ve soğuk terleme, menopoz dönemi belirtileri arasında da yer alıyor. Önemli olan şikayeti doğru okumak ve sebebini bilmektir.

 

Yayın Tarihi : 17/05/

Bu Belirtiler Var İse, Kalp Krizi Geçiriyor Olabilirsiniz!

Bu Belirtiler Var İse, Kalp Krizi Geçiriyor Olabilirsiniz!

Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır?

Nefes darlığı, şiddetli öksürük, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bayılma, soğuk terleme, çarpıntı, halsizlik, göğüste 20 dakikadan fazla süren kollara kadar yayılan şiddetli ağrı ve ölüm korkusu duyulmaktadır.

Bazı hastalarda görülen kalp krizi ani ve şiddetli başlar, kolaylıkla tanı koyulabilmektedir. Fakat bazı durumlarda ise yavaş, hafif ağrılarla başlamaktadır.

Kalp Krizi Belirtileri

Hissedilen ağrı ile birlikte soğuk terleme, mide bulantısı, nefes alamama hissi, öksürük, baş dönmesi, kusma, bayılma, göğüste oluşan sıkışma hissi, hareket edince oluşan ve artan ağrı.

Bazı hastalarda bu belirtiler görülmemektedir. Örnek olarak, şeker hastaları hiç ağrı duymayabilmekte ve sadece soğuk terleme ve nefes darlığı şikayetleri yaşamaktadırlar.

Kalp Krizine Neden Olan Faktörler

Düzenli olarak egzersiz yapılmaması, stresli yaşam tarzı, kötü kolesterolün yüksek olma durumu, fazla kilolu olma durumu, sigara kullanımı, 35 yaş üzerindeki erkekler, 45 yaş üzeri ya da menapozdaki kadınlar, diyabet hastaları, hipertansiyon gibi faktörler kalp krizine sebep olabilmektedir.

Kalp Krizi Anında Neler Yapılmalıdır?

Kalp krizi geçirmekte olan bir kişinin tıkalı olan damarını açmak adına yapabilecekleri hastaya zaman kazandırabilmektedir.  Ağrı başladığı andan itibaren ilk olarak, telefon ile ambulans çağrılmalı ve yakınlarına haber verilmelidir.

Bir bardak su içilmelidir. Bunun dışında hiçbir şey yenilip, içilmemelidir.

O anda bulunduğunuz yerin kapısını aralamalı ve gelecek yardımları beklemelisiniz.

Öksürük kan akışını arttırmaktadır. Böylelikle burun delikleri kapatılarak kuvvetli bir şekilde öksürülmelidir.

Bulunduğunuz yerin penceresi açılmalı ve bol oksijen girmesi sağlanmalıdır.

Yardımın gelmesi oturur pozisyonda veya yatar pozisyonda beklenmelidir. Ayakta durulmamalıdır.

Sıcak veya soğuk suyun altına girilmemelidir. Özellikle kalp krizi durumlarında soğuk suya girilmesi oldukça tehlikelidir. Çünkü bu durumda kalp damarları büzüleceğinden daha kötüye gidilebilmektedir.

 

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi belirtileri, kriz esnasında hissedilen belirtilerdir, kalp krizi ise kalbin yeterli oksijen alamaması sonucu oluşan bir durumdur.

Kalp krizi kalbi besleyen atardamarların bazı nedenlerden dolayı tıkanması sonucu kalbin oksijen alamamasıyla kalp kaslarının ani ve düzensiz kasılması ile oluşan duruma denir. Genellikle kalp krizi belirtiler verir fakat bazen belirti vermediği de tespit edilmiştir.

  • Kalp krizi esnasında nefes darlığı görülür. Birey nefes almakta güçlük çeker büyük bir çaba harcar.
  • Kalp krizi esnasında nefes darlığı ile birlikte hissedilen en sık görülen belirtilerden biri de göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısı ve nefes almakta güçlük kalp krizi belirtilerinden en belirgin olan ve en sık görülen belirtilerindendir.
  • Kalp krizi başlamadan önce genellikle bireylerin özellikle sol el ve kollarında uyuşmalar, karıncalanmalar hissettikleri görülür.
  • Kalp krizi sırasında genellikle midede bulantısı hissedilir.
  • Kalp krizi nedeniyle yeterli oksijeni alamamak baş dönmesine neden olur ve kalp krizi belirtilerinden biri de baş dönmesidir.
  • El ve kol da uyuşma ve karıncalanmanın yanı sıra boyunda, ensede, omuzda, el ve kolda şiddetli kasılmalar ve ağrı hissedilir.
  • Kalp krizi esnasında genellikle öksürük görülür. Öksürmek bir bakıma iyi bir davranıştır.
  • Kalp krizi esnasında terleme görülebilir. Özellikle soğuk soğuk terleme görülür.
  • Ellerde titreme görülebilir. Bu durum birazda kalp krizi esnasında oluşan korkudan ve endişeden dolayı oluşabilir.
  • Kalp krizinin bir belirtisinin mide bulantısı olduğunu söylemiştik. Mide bulantısı kimi zaman kusmayla sonuçlanabilir.
  • El, kol, boyun, çene ve omuzda görülen ağrılara yanmalar eşlik edebilir.
  • Kalp krizi esnasında kalbin ani ve düzensiz atmasıyla çarpıntı oluşabilir.
  • Kalp krizi sırasında kalbin yeterince oksijen alamaması ve düzensiz atımlar sonucu halsizlik hissedilebilir.
  • Kalp krizinin sonunda genellikle bayılma görülür. Bayılma kalp krizi belirtilerinden biridir.
  • Kalp krizi geçiren birey ayağa kalkmak isteyebilir ya da eğer uzanıyor veya yatıyorsa doğrulmak isteyebilir fakat kalp hareket etmek isteyince kalp kiriz nedeniyle kol, göğüs ve kalpte artan ağrılar görülebilir. Hareket etmenize engel olan ağrılar kalp krizi belirtilerinin en çok endişe duyulmasına sebep olan bir belirtisidir.

Kalp krizi belirtileri yukarıdaki gibidir. Kalp krizi belirtileri hissedildiğinde muhakkak acil yardıma başvurulmalıdır. Acil yardım ekibi gelene kadar o sürede bir aspirin içilebilir.

Kardiyoloji Tıbbi Kadro

google yıldız

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir