sağlık ocağında göz muayenesi yapılıyor mu / Goz icin aile hekimine gidilir mi? – funduszeue.info

Sağlık Ocağında Göz Muayenesi Yapılıyor Mu

sağlık ocağında göz muayenesi yapılıyor mu

Aile Hekiminden (Sağlık Ocağı) Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Sağlık raporu bireyin sağlıklı olup olmadığını gösteren belgedir. Sağlık rapor askere giderken, işe girerken evlenirken gibi durumlarda alınmaktadır. Kişilerin sağlık durumu tespit edilerek bir işi yerine getirip getiremeyeceği tespit edilmektedir. Resmi bir kuruma başvuru yapan bireyler görevini yapabilmek için herhangi bir problem teşkil edip etmemsiniz incelemek için yetkili kurum tarafından verilmektedir.

Sağlık raporu alacak olan vatandaşlar aile hekiminden sağlık raporu alı alamayacağını merak etmektedir.

Sağlık Rapor Nasıl Alınır?

Sağlık raporu alabilmeniz için tam tescilli bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir. Özel hastaneler, aile hekimlikleri ve devlet hastaneleri sağlık raporu veren kurumlardır. Özel hastanelerde sağlık raporu alabilmek bir hayli masraflıdır. Bu nedenle vatandaşlar aile hekimliğinden sağlık raporu almayı tercih etmektedir.

Aile Hekimi Sağlık Raporu Veriyor Mu?

Aile hekimi sağlık raporu veriyor mu sorusuna cevap vermek gerekirse aile hekimi sağlık raporu iş yada ehliyet almak için sağlık raporu vermektedir. Ancak aile hekiminden alınan sağlık raporu bazı iş yeri tarafından kabul edilmediğini göz önünde bulundurmanız gereklidir.

Aile hekimi sağlık raporu yazabilir ancak aile hekiminde alacağınız sağlık raporunun mutlaka vereceğiniz kurum tarafından kabul edilip edilmediğini sormanız gereklidir. Bazı iş yerleri tam teşekküllü hastaneden sağlık raporu isterken bazı işyerleri ise aile hekiminden aldığınız sağlık raporunu kabul etmektedir.

Aile Hekiminden Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Aile hekiminden sağlık raporu alabilmek için en yakın sağlık ocağına müracaat etmeniz gerekmektedir. Aile hekimi tarafından verilemeyecek durumda bir sağlık raporu varsa gerekli kurumlara yönlendirme yapılacaktır. Aile hekiminden sağlık raporu alma için mutlaka bağlı olduğunuz sağlık ocağındaki aile hekiminize gitmeniz gereklidir.

Mutlaka aile hekiminizi öğrenmeli ve size atanmış aile hekimine gitmelisiniz. Başka bir aile hekimi sağlık raporu veremeyeceği için mutlaka kayıtlı olduğunuz sağlık ocağına gitmelisiniz.

Sağlık Raporu Almak Ücretli Mi?

Sağlık ocağı (aile hekimliği) sağlık raporu almak ücretsizdir.

Devlet hastanelerinden sağlık raporu almak ücretlidir. Hekimden alınan sağlık raporu 50 TL, kuruldan alınan sağlık raporu ise TL’dir.

Araştırma hastanelerinden de sağlık raporu almak ücretlidir. Fiyatlar 75 TL ve TL arasında değişiklik göstermektedir.

Özel hastanelerden alınan sağlık raporu fiyatları 50 TL ve TL arasında değişiklik göstermektedir.

Aile Hekiminden En Fazla Kaç Gün Rapor Alınabilir?

Aile hekiminden en fazla 10 gün rapor alınabilmektedir. Eğer raporunuz bittiğinde “Kontrol” gibi bir not eklenmişse ekstra rapor alınabilmektedir. Eğer bu not eklenmemişse bir daha rapor alınamaz. Aile hekimden alınabilecek rapor 20 günü geçemez.

Aynı hekim tarafından aynı hastaya 40 günden fazla rapor verilememektedir.

Eğer 40 günü geçen bir rapor aldıysanız SGK tarafından heyet raporu talep edilebilmektedir.

Sağlık Raporu Hangi Durumlarda Gereklidir?

Sağlık raporunun gereklilik durumları değişmektedir.

  • İşe giriş için sağlık raporu,
  • İş görmemezlik için sağlık raporu,
  • Spor için sağlık raporu,
  • Evlilik için sağlık raporu,
  • Askerlik için sağlık raporu,
  • Ehliyet almak gibi durumlar için sağlık raporu verilmektedir.

Aile Hekimi Sağlık Raporu Kaç Gün Geçerli

Aile hekime yada devlet hastanesinden aldığınız sağlık raporu geçerlilik süresi 2 yıldır. E-Devlet üzerinden ve e-nabız üzerinden görebileceğiniz sağlık raporu aldığınız kurum tarafından aksi belirtilmedikçe 2 yıl boyunca geçerlidir.

Aile Hekiminden İşe Giriş İçin Sağlık Raporu Alınır Mı?

Aile Hekimliğinden işe girmeden önce sağlık raporu alabilmeniz mümkündür. İşe girmeden önce işverenler ve yasalar çalışanın sağlık durumu ile ilgili bilgi sahibi olması için sağlık raporu verilmektedir. İşe giriş için verilen sağlık raporlarının geçerlilik süresi kişinin çalışacağı iş yerine göre değişiklik göstermektedir.

Ofisler, bürolar ve restoranlar gibi az tehlikeli iş yerleri için alınacak sağlık raporunun süresi 5 yıl geçerlidir.

Üretim fabrikaları gibi tehlikeli iş yerleri için alınacak sağlık raporu süresi 3 yıl geçerlidir.

İnşaatlarda, madenlerde ve kimya sanayisi alanında çalışanların alması gereken sağlık raporunun süresi ise 1 yıl geçerlidir.

Aile Hekiminden Evlilik İçin Sağlık Raporu Alınır Mı?

Evlilik yapmadan önce alınması gereken sağlık raporudur. Evlilik için sağlık raporu şartı cinsel yollarla bulaşabilecek hastalıkların tespit edilmesi, cüzam, verem ve Hepatit B gibi hastalıkların önceden tespit edilmesi için yapılmalıdır. Böylece evliliğe engel teşkil eden bir durumun olup olmadığı tespit edilmektedir. En yakın aile hekimliğine başvuru yaparak evlilik için sağlık raporu talebinde bulunabilirsiniz.

Aile Hekiminden Spor Lisansı İçin Sağlık Raporu Alınır Mı?

Aile hekimliğine giderek spor lisansı için sağlık raporu alabilirsiniz. Spor için sağlık raporu istenmesinin nedeni spor yapacak olan kişinin yapacağı spora uygun olup olmadığının kontrol edilmesidir. Aile hekimliğine gitmeden önce e-Devlet sisteminde sporcu sağlık lisansı belgesi alınması gerekmektedir.

Aile Hekiminden Ehliyet İçin Sağlık Raporu Alınır Mı?

Ehliyet alacak olan adaylar aile hekimliğinde kısa sürede sağlık raporu alabilmektedir. Aile hekimliğinde sürücü belgesi için sağlık raporu alabilmeniz için biyometrik fotoğrafınız ve kimlik kartınız ile sağlık ocağına gitmelisiniz. Ehliyet için gerekli sağlık belgesi araç kullanmaya engel bir hastalığınızın olup olmadığının saptanması için yapılmaktadır. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra göz muayenesi de yaptırmanız gerekmektedir.

Aile Hekiminden İstirahat İçin Sağlık Raporu Alınır Mı?

İstirahat için aile hekimliği en fazla 10 gün rapor verebilmektedir. Eğer sağlık raporu almak isteyen vatandaşlar tekrar rapor almak isterse 10 gün daha gerekli sağlık değerlendirmeleri yapıldıktan sonra rapor alabilirsiniz. Aynı aile hekiminden en fazla 40 gün sağlık raporu alınabilmektedir.

Aile Hekiminden Askerlik İçin Sağlık Raporu Alınır mı?

Askerlik için sağlık raporu almak isteyen vatandaşlar e-Devlet sisteminden askerlik için gerekli işlemlerin bitmiş olması gerekmektedir. Daha sonra aile hekimliğine bu durum gerekli muayenelerin yapılması için yönlendirme yapılacaktır. Aile hekimliği tarafından gerekli sağlık muayeneleri yapıldıktan sonra askerlik yapacak olan kişinin yapmasına engel bir durum yoksa Sağlık Bakanlığı’na sistem üzerinden yönlendirme yapılacaktır.

Aile Hekiminden İş Göremezlik İçin Sağlık Raporu Alınır mı?

Aile hekiminden iş göremezlik raporu alınabilmektedir. İş göremezlik sağlık raporu çalışanın haklarını korumak ve alınacak olan iş kazası raporu sayesinde sigortadan faydalanabilmektedir. İş göremezlik için sağlık ödeneğinden hangi durumda faydalanabileceğiniz aşağıda yer almaktadır.

  • İş yerinde kaza geçirilmesi gibi durumunuz varsa sağlık ödeneğinden faydalanılabilmektedir.
  • Kadınlarda hamilelik ve doğum durumunda gibi durumunuz varsa sağlık ödeneğinden faydalanılabilmektedir.
  • Geçici iş göremezlik gibi durumunuz varsa sağlık ödeneğinden faydalanabilirsiniz.
  • Kalıcı iş göremezlik gibi durumunuz varsa sağlık ödeneğinden faydalanabilirsiniz.

Aile Hekiminden Gece Çalışabilir Sağlık Raporu Alınır Mı?

Gece çalışan vatandaşların çalışabilmesi için sağlık raporu alması gerekmektedir. Bu rapor aile hekimliği tarafından verilebilmektedir. Ancak aile hekimden alacağınız gece çalışabilir sağlık raporu bazı işveren tarafından kabul edilmeyebilir. İş yerimi hekime tarafından tekrar sağlık raporu alması için aile hekimi yerine tam keşküllü hastaneye yönlendirebilir.

E-Devlet Sisteminden Aile Hekimliği Sağlık Raporu Sorgulaması Yapılabilir Mi?

e-Devlet sisteminden aile hekimi bilgisi sorgulama, istirahat raporu sorgulama gibi sağlık raporu bilgilerinin sorgulaması yapılabilmektedir.

Bunun için funduszeue.info linkine tıklayarak T.C. Kimlik Numarası ve şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız. Daha sonra arama kutusuna “Sağlık Bakanlığı” yazarak gerekli sorgulamaları yapabilirsiniz.

Aile Hekiminden Sağlık Raporu Almak İçin Gerekli Belgeler

Aile hekimden sağlık raporu almak isteyenler alacakları sağlık raporu için bazı evrak belgelere ihtiyaç duyabilirler. Sağlık raporu için silah ruhsatı, evlilik, iş için yada ehliyet için sağlık raporu almak isteyenler kimlik ve size verilen evrak ile başvuruda bulunabilirsiniz.

Aile Hekiminden Sağlık Raporu Almak Ne Kadar Sürer

Aile hekimden sağlık raporu almak isteyenler sağlık raporu ne kadar sürede çıkar sorusunu merak etmektedirler. Aile hekiminden alınan sağlık raporu size hemen verilmektedir. Kan örneği yada tahlil sonuçlarını içermediği için aile hekiminden hemen sağlık raporu alabilirsiniz.

MEDYA

27 Ocak

Son günlerde gündem de önemli yer eden ehliyet değişimi için sürücü olur raporlarıyla ilgili olarak ;‘’Ehliyet değişiminde isyan ettiren rapor ücreti ‘’ ve ‘’Ehliyet değiştirmek isteyen herkes mecbur ödeyecek’’ konu başlıklı haberler yanlış  içeriklerle ve kamuoyunu yanıltıcı biçimde çıkmıştır.
Bu da Aile hekimleri ile sürücü olur raporu almak isteyen vatandaşlarımızı karşı karşıya getirmektedir. Konu hakkında haber içeriğinde paylaşım yapan kişiler ile yazılı ve görsel medyada eksik ve hatalı gördüğümüz ifadeler söz konusu. Öncelikle ehliyet değişimine esas olarak alınacak sürücü olur raporlarının sadece aile hekimden alınacağı ifadesi  eksik bir bilgidir. Mezkur genelge incelendiğinde ; tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni ehliyet yönetmeliği sonrası ; Söz konusu Yönetmelik değişikliği kapsamında sürücü /sürücü adayı sağlık raporu düzenlenmesi işlemi şu şekilde yürütülecektir:

 

1) Sağlık raporu; Bakanlığımıza ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış özel sağlık kuruluşlarında (özel hastane, özel tıp merkezi, özel poliklinik ve özel muayenehane) çalışan tabip/uzman tabiplerce düzenlenebilecektir. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığınca verilen eğitim sonrasında sürücü belgesi alacak personelin sağlık raporları kendi kurum tabipliklerince düzenlenebilecektir. Denilmektedir. Ayrıca;

2) Sürücü belgesi sınıfları aşağıdaki şekilde yeniden gruplandırılmıştır;

a) Birinci grup: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları,

b) İkinci grup: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları.

 

3) Sürücü ve araçlara ilişkin kod tablosu İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenmiştir.

 

4) Sağlık raporu şablonu Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa olarak düzenlenmiş olup yazımız ekinde (Ek-1) gönderilmektedir. Sağlık raporu 4 kısımdan oluşmaktadır;

I. Kısım: Sürücü/sürücü adayının kimlik bilgilerinin ve fotoğrafının olduğu kısımdır.

II.Kısım: Sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri veya özel sağlık kuruluşlarında görevli pratisyen tabip/aile hekimi tarafından doldurulacak kısımdır.

III.Kısım: Sağlık tesisleri/özel sağlık kuruluşlarında görevli ilgili uzman/uzman tabipler tarafından doldurulacak kısımdır. ;

IV.Kısım: Özel tertibatlı motorlu araç kullanılması gereken durumda il/ilçe sağlık müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyon tarafından doldurulacak kısımdır.

 

5) Sürücü ve araçlara ilişkin kod tablosu İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenmiş olup yazımız ekinde (EK-2) gönderilmektedir. 1’den ’e kadar olan kod numaraları Avrupa Birliği Mevzuatındaki şekliyle, ve üzerindeki kod numaraları ise sadece ülkemizde kullanılacak yerel kod numaralarıdır.

 

6) Sürücü/sürücü adayı sağlık raporu almak üzere yukarıda zikredilen sağlık tesisleri/özel sağlık kuruluşlarında görevli pratisyen tabip/aile hekimine başvuruda bulunacak ve yazımız ekinde (Ek-3) gönderilen beyan formunu dolduracaktır. Pratisyen tabip/aile hekimi tarafından beyan formu incelenerek beyan formunda belirtilen durumlara sahip olmayan sürücü/sürücü adayının muayenesini yaparak muayene bulgusuna göre sağlık raporunun II.Kısmını doldurup sağlık raporunu tanzim ederek kişiye teslim edecektir. Beyan formunda belirtilen durumlardan bir veya birkaçının olduğu durumlarda ise kişinin o durum/durumlara ait uzmanlık dalı/dalları hariç sağlık muayenesini yaparak sağlık raporunun ikinci kısmına kanaatini belirterek raporu tanzim edecektir.  Yukarıda belirtilen sağlık tesisleri/özel sağlık kuruluşunda çalışan uzman tabip/ tabipler tarafından sürücü/sürücü adayının muayenesinde ve zorunlu olarak veya gerektiğinde yapılması gereken tetkikleri yapılarak sağlık raporunun III.Kısmı doldurularak sürücü belgesi sınıfı ve varsa kısıtlara ilişkin kod numaraları yazımız ekinde gönderilmekte olan kod tablosunda (Ek3) belirtilen şekliyle yazılarak sağlık raporu tanzim edilecektir. Uzman tabip/tabiplerce sürücü/sürücü adayının özel tertibatlı araç kullanmasına karar verilmesi halinde hangi sınıf sürücü belgesi alabileceği ve kod tablosunda belirtilen kodlar yazılmadan sürücü belgesi alabileceği belirtilir ve İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan komisyona gönderilir.  İl sağlık müdür yardımcısı veya görevlendireceği il sağlık müdürlüğü görevlisinin başkanlığında kişinin sağlık raporunda belirtilen tanı ile ilgili branş uzmanı/uzmanları ve  valilikçe kamu kurum/kuruluşlarından veya ilgili meslek odalarından görevlendirilecek bir makine mühendisinden oluşan komisyon tarafından belirlenecek özel tertibat kod numarası ile hangi sınıf sürücü belgesi alabileceği aynı sağlık raporunun ilgili bölümüne yazılır. İhtiyaç duyulması halinde bu Komisyona elektrik mühendisi dâhil edilebilir. Bu Komisyon tarafından sürücü/sürücü adayına sürücü belgesi alamaz kararı verilemez. Bu komisyonun görevi özel tertibat kod numarası ve sürücü belgesinin sınıfının belirlenmesi ile sınırlı olup ilave olarak aracın tadil edilmesini müteakip sürücünün aracı kullanıp kullanamadığını kontrol edebilir.

 

7) sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 45 inci maddesi kapsamında İl Sağlık Müdürlüğüne sevk edilen sürücünün muayene ve değerlendirmesi  5’li heyet tarafından yapılarak sağlık kurulu raporu tanzim edilmekte idi. Mezkûr Kanun hükmünde değişiklik yapılması nedeniyle bu şekilde sevk edilen kişi adına 5’li heyet raporu düzenlenmeyecek olup sürücüde meydana gelen bedensel değişikliğin ortopedik olması halinde ortopedi ve travmatoloji uzmanının, diğer durumların tespitinde ise ilgili diğer uzman tabip/tabiplerin bulunduğu hastaneye sevk edilir. İlgili uzman tabip/tabipler tarafından yapılacak muayene ve değerlendirme sonucunda sağlık raporunun III.Kısmı doldurularak, sürücü belgesi alıp alamayacağı ve varsa kısıtların kod tablosundaki kod numaraları yazılacaktır.

 

8) Kod tablosu 4 bölümden oluşmaktadır: Bölüm a: Sürücü/ sürücü adayının muayene ve değerlendirmesini yapan tabip/uzman tabipler tarafından kullanılacaktır. Bölüm b: Trafik kuruluşlarınca kullanılacaktır. Bölüm c: Milli Eğitim Bakanlığınca kullanılacaktır. Bölüm d: Mezkûr Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin sekizinci fıkrası kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyon tarafından kullanılacaktır.

 

9) Sürücü/sürücü adayı, İl Sağlık Müdürlüğüne vereceği dilekçe ile rapora itiraz edebilir. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sürücü/sürücü adayı, muayene ve değerlendirmesinin yapılabilmesi ve hakkında karar verilebilmesi için raporun olumsuz olmasına neden olan uzmanlık dalı/dallarındaki her uzmanlık dalı için 3’er uzman tabibin bulunduğu hastaneye sevk edilir. Sevke istinaden yapılan muayene ve değerlendirmeye göre kişi adına sağlık raporunun III.Kısmı doldurularak sağlık raporu tanzim edilir ve kişiye teslim edilir. Kişi hakkında uzmanlar kurulunca düzenlenen raporda belirtilen karara göre işlem yapılır. Kişinin bu rapora da itiraz etmesi halinde İl Sağlık Müdürlüğünce daha evvel düzenlenen bütün sağlık raporlarının birer sureti, itiraz dilekçesi ve varsa hastalığına ilişkin takip dosyası Bakanlığa gönderilir.

 

10) Mezkûr Yönetmelik değişikliği ile sürücü belgesine sahip herhangi bir kişinin sağlık muayeneleri esnasında sürücü belgesinin geçici süreyle geri alınmasını gerektiren ve bildirim yükümlüğü olan durumlarda kişiye ait kimlik bilgileri ve hastalığın tanısı tabibin görevli olduğu kurum/özel sağlık kuruluşu tarafından Emniyet Genel Müdürlüğüne/İl Emniyet Müdürlüğüne bildirilecektir.

11) Sağlık raporunda kişinin durumuna özgü daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse düzenlenen sağlık raporu düzenlendiği tarihinden itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir.   

 

12) Mezkûr Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında “Sürücü/sürücü adayının motorlu bir aracı kullanmak için gerekli olan yeterli görme keskinliğine sahip olduklarından emin olunması için uygun değerlendirilme yapılır. Kişilerin görme keskinliğinin yetersiz olduğuna ve/veya göze ait bir hastalığa dair bir şüphe söz konusu olduğunda, uzman tabip tarafından muayene edilir.” hükmü yer almaktadır.  Sürücü/sürücü adaylarından iki gözü de gören ve beyan formunda belirtilen renk körlüğü, gece körlüğü (tavukkarası), göz kapağında düşme, çift görme veya şaşılık, blefarospazm, katarakt, afaki veya progresif göz hastalığı bulunmayan kişilerin pratisyen tabip/aile hekimi tarafından görme keskinliği yönünden mezkûr hüküm kapsamında muayenesi yapılır. Göz muayenesinde gözlükle görme keskinliğinin sağlanması halinde “gözlük kullanmak kaydıyla” sürücü belgesi alabileceğine dair sağlık raporu düzenlenir. Pratisyen tabip/aile hekimi tarafından kod tablosunda belirtilen kod numaralarından yalnızca gözlük (), gözlük veya kontakt lensle () kod numaraları kullanılabilir. Mezkûr hüküm kapsamında görme keskinliğine karar verilememesi veya yukarıda belirtilen durum/durumların olması halinde sürücü/sürücü adayı, göz muayenesi yönünden değerlendirilmek üzere göz hastalıkları uzmanına sevk edilir. Denilmektedir.

 

tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni ehliyet yönetmeliği sonrası Aile hekimleri olarak yaptığımız toplantıda alınan kararlar ve tespitler şöyledir:

 

1- Yeni yönetmelik gereğince tam bir görme ve işitme değerlendirmesinin, iç hastalıkları bakımından diyabet ve hipertansiyon, kalp ve kapak hastalığı, organ yetmezliği, ritm bozukluğu vs açısından tam bir değerlendirmenin yapılması gerekliliği,  psikiyatrik bakımdan IQ testinden, akıl sağlığına, madde ve ilaç bağımlılığından duygu durum ve dürtü bozukluklarına kadar tam bir değerlendirmenin yapılması gerekliliği zaruri hale gelmiştir. Bunun dışında epilepsi, uyku apnesi, kas distrofileri, ekstremite noksanlığı ya da ciddi hareket kısıtlılığı vb durumlarda ortopedik ve nörolojik değerlendirmelerin de istenmesi gerektiği ortadadır.

 

2-Ehliyet raporlarının hekimler tarafından düzenlenmesine yönelik getirilen bu sıkı kriterlerin; ilerde oluşacak hukuki sorunlarda ve olası trafik kazalarında ortaya çıkacak hastalık ve sakıncalar doğrultusunda, raporu veren en başta biz aile hekimlerinin başına büyük maddi ve yasal sorunlar açacağı muhakkaktır. Bundan hareketle Türkiye genelinde, hasta taleplerinde itiraz ve polemikler oluşmaması açısından, biz aile hekimlerinin ehliyet ve diğer rapor gibi başvurularda uygulama ve hareket birliği tesis etmemiz şart olmuştur.

 

3-Yapılan toplantıda yönetmelik gerekleri ve oluşabilecek hukuki ve idari sorunlar değerlendirilmiş olup; ehliyet almak üzere başvuran tüm kişilerin, tarafımızca muayenelerinin yapılmasından sonra tek bir hekim olarak ASM şartlarında kişilerdeki bu riskleri belirlemenin mümkün olmayacağından yola çıkarak GÖZ, NÖROLOJİ, DÂHİLİYE ve PSİKİYATRİ polikliniklerine sevk edilmeleri gerektiği konusunda tam bir mutabakata varılmıştır. Diğer hususlarda tereddüt olduğunda KBB ve ORTOPEDİ polikliniklerine sevk hususu, hekimin kanaat ve takdirine bırakılmıştır. Uygulama ve hareket birliği açısından yukarıda sayılan dört branşa, başvuran her kişinin sevk edilmeleri, ilerde oluşabilecek hukuki süreçleri sıkıntısız geçirmemizi sağlayacaktır.

 

4-Bilinmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi: ehliyetlerin belirli aralıklarla değişecek olması nedeniyle, her defasında rapor gerektiğidir. Dolayısı ile bu gün rapor aşamasında yaptığımız yanlışlık(gece körlüğü, epilepsi v.b.) ilerde başka hekimlerin muayeneleri ile ortaya çıkabilecek ve bizim verdiğimiz raporun doğru olmadığı ortaya çıkabilecektir. TCK ilgili maddeleri ile yargılanabileceğiz. Ayrıca ilgili hekim ömür boyu ehliyet raporu vermekten men edilecektir.

 

5-Başvuran kişilerin, başka hekimlere yönelik zorluk v.s. çıkarmadığı yönündeki söylemleri ve itirazlarında, ilgili aile hekimi ile derhal iletişime geçilerek konunun sorulması ve durumun açıklığa kavuşturulmasının uygun olacağına ayrıca karar verilmiştir.

 

6-Kişinden alınacak beyan formunun hukuki bir koruyuculuğunun net olmadığı kararına varılmıştır. Ayrıca bu beyan formlarının kim tarafından, hangi ortamda ne şekilde ve ne süre ile saklanacağı net değildir.

 

7- Bakanlık tarafından yeni bir uygulama yapılıyor ve bu uygulama hakkında saha bilgilendirilmeye fırsat kalmadan uygulama başlatılıyor. Biz aile hekimi olarak asla hizmetten kaçmayız. Ama vatandaş mağduriyetine sebep olunmaması için hizmet veren kişiler bu konuda yeterli kadar bilgilendirilmeli. Hastanede ki uzmanların bile daha yönetmelik değişiklinden yeni haberleri oldu.

 

8-Aile Hekimleri sevk etmeksizin rapor verirken kişinin hangi sınıf ehliyet alabileceği konusunda resmi rapora görüş yazamıyorlar. Yani kişiyi B sınıfı ehliyet için mi E sınıfı ehliyet için mi muayene ettiklerini belirtemiyorlar..

 

9-Ehliyeti olan kişiler birkaç ay sonra başka sağlık sorunları için muayeneye geldiklerinde sürücü olmalarına engel bir hastalıkları var ise bunu aile hekimleri mi Halk Sağlığı Müdürlüğü mü Emniyete bildirecek. Bildirecek ise nasıl bildirecek. Bunun Türk Ceza Kanunundaki Suçu Bildirmeme karşılığı nedir?

Kişi bir suç işlemiyor. Kişinin sağlık sorununun YASAL bir dayanak olmadan nasıl başka bir kuruma bildirebiliriz?

 

İl Sağlık Müdürlükleri teşekkül ettirilecek komisyonların yasal zeminlerini soruyorlar. Bu konuda açıklama yok..

 

SONUÇ OLARAK: İşbu toplantı neticesinde alınan kararlara tüm aile hekimlerinin uyması, ilerde oldukça az sayıda hukuksal sorun oluşmasına sebep olacaktır. Uygulamada oluşacak sorunlarda aile hekimlerinin iletişim içinde olması ve hastanın işini görmekten(!) önce, kendi mesleğinin gereğini doğru şekilde yaparak öncelikle mesleğini ve diğer meslektaşlarını düşünerek hareket etmesi gerektiği ortadadır.

Aldığımız karar sonucu aşağıdaki ibareyi raporun KARAR kısmına yazarak ehliyet raporu verilmesinin uygun olacağını kararlaştırdık.

“Herhangi bir tıbbi rahatsızlığı olmadığını yazılı olarak beyan eden kişinin tarafımca muayenesi yapılmış olup; ileri tahlil-tetkikler ve uzmanlık gerektiren tıbbi bilgilerle tespiti mümkün olan hastalıklar açısından Göz, Dahiliye, Nöroloji, Psikiyatri, ….. Bölümlerine ilgili uzman hekimlerce yönetmeliğe göre muayenelerinin yapılması için sevk edilmiştir. Sevke neden olan uzmanlık muayeneleri hariç, muayene bulgularım ile SÜRÜCÜ BELGESİ ALABİLECEĞİ tıbbi kanaatine varılmıştır. Bu sağlık raporu tek başına geçerli olmayıp sevk edilen uzman tabipler tarafından düzenlenecek sağlık raporları ile birlikte geçerlidir.

BU KONUDA OLUŞTURDUĞUMUZ AKIŞ ŞEMASI İSEŞU ŞEKİLDEDİR;

 

KISA ALGORİTMA:

 

1. Sürücü adayı beyan formunu doldurup imzalayarak hekime başvuracak.(Beyan formunun yasal olarak hekimi koruyucu bir özelliği yoktur )

2. Hekim " Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre sürücü adayını muayene ederek ilgili rapor formatının ilgili yerlerini doldurarak ya tüm riskleri üstüne alarak sürücü olur kararı verecek veya olması gerektiği gibi sürücü adayını ilgili uzman hekim veya uzman hekimlere sevk edecek. Sevk edilen sürücü adayının ilk değerlendirmeyi yapan hekimle işi bitecek, tekrar ilk değerlendirmeyi yapan hekime geri dönmeyecektir.

3. Uzman hekimler kendisine sevk edilen sürücü adaylarını ilgili yönetmeliğin kendilerini ilgilendiren hükümlerine göre muayenelerini yaparak ya sürücü olur kararı yada sürücü olamaz kararı verecek veya özel tertibatlı araç kullanması gerektiğini düşünüyorsa İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı komisyona sürücü adayını sevk edecektir.

4. Özel tertibatlı araç kullanması gereken sürücü adayları İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı komisyondan olur raporu alarak ancak özel tertibatlı araç kullanma raporu alabilir.

5. Verilen raporların geçerlilik süresi iki yıldır.

6. Sevk edilen sürücü adayının hangi tip sürücü ehliyeti alacağına uzman hekim veya uzman hekimler karar funduszeue.infoılarmla

 

Dr. Akif Emre Eker,

Ankara Aile Hekimliği Derneği YK Başkanı

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır, Aile Hekimi Veriyor Mu? Sürücü Olur Sağlık Raporu Alma ve Sorgulama

Yeni ehliyet alacak, ehliyetine sınıf ekleyecek olanlar ya da kaybolmuş ehliyetini yeniden çıkaracak olan kişiler için yapılan yeni düzenlemelerde ehliyet raporu yani diğer adıyla sağlık raporu almak zorunlu hale gelmiştir. Peki bu sürücü sağlık raporu nereden alınır?

EHLİYET YENİLEME İÇİN SAĞLIK RAPORU NEREDEN ALINIR?

Yetkilerin yaptıkları son açıklamayla birlikte ehliyet yenilemek isteyen kişilerin sağlık raporu alması zorunlu hale gelmiştir. Ehliyet yenileme için istenen sağlık raporunun nereden alınacağı ise vatandaşın aklında bir soru olarak dolaşmaya başlamıştır. Bu sağlık raporunun alınabileceği belirli yerler bulunmaktadır. Sağlık raporunun vatandaş için de az bir ücreti bulunmaktadır. Vatandaş ehliyet için sağlık raporunu şuralardan temin edebilecektir:

  • Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri
  • Özel hastaneler
  • Özel tıp merkezleri
  • Özel muayenehaneler
  • Aile sağlığı merkezleri yani sağlık ocakları
  • Özel poliklinikler

Eğer aile hekimi tarafından rapor alınmak isterse ve hekim araş kullanma sakıncası olmadığını düşünürse sürücü olur raporunu verecektir. Aksi bir durum olduğu müddetçe kişinin rahatsızlığı ne yönde ise bu rahatsızlığa dair kişi bir uzmana yönlendirilecektir. Uzman doktor gerekli muayeneyi gerçekleştirecek ve muayene sonrasında sürücü olur verirse aile hekimi ile uzman hekimin imzası birlikte sürücü olur raporu düzenlenecek. Ancak uzman onay vermezse ve tedavilik bir durum var ise tedavi sonucunda kişi tekrar değerlendirmeye alınır ve onaylanırsa raporu temin edebilir.

SAĞLIK RAPORU FİYATI

Sağlık raporunun nereden alındığına göre sağlık raporu fiyatları değişmektedir. Hatta ücretsiz almak bile mümkündür. Sürücü belgesi sağlık raporu veren yerlerde istenen ücretler şu şekildedir:

  • Aile Hekimi ücretsizdir. Kişilerin ehliyet almasına engel olan bir rahatsızlıkları yok ise sağlık ocaklarına gidip bu belgeyi ücretsiz alabilirler.
  • Aile hekimi tarafından devlet hastanesine yönlendirilirse tek bir hekim muayenesi 50 TLdir. Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanesi tek hekim ücreti ise 75 TLdir. Bunlar aile hekimi şüphesiyle kişiyi tek bir hekime yolladıysa geçerlidir.
  • Eğer kişinin sağlık kuruluna gitmesi gerekiyorsa Devlet Hastanesi ücreti TLdir. Eğitim Araştırma ve Üniversite Hastanelerinde ise bu fiyat TLdir. Ciddi bir sağlık sorununa sahip kişi sürücü olur sağlık raporu istiyorsa. Bunun için ileri tetkikler gerçekleştirilecektir. Ve kararı da kurul verecektir. Kurullarda toplam 5 tane alanında uzman hekim bulunur.
  • Özel sağlık kuruluşları fiyatı da kişilerce çok merak edilse de ülkemizde çok fazla özel sağlık kuruluşu bulunmaktadır. Bu sağlık kuruluşlarının ehliyet sağlık raporu fiyatı ise değişiklik gösterir. Her biri birbirinden ayrı bir fiyat verecektir. Bu yüzden hangi özel kuruluştan sağlık raporu alınacaksa o kuruluşa sormak gerekir.
Gri ve yeşil pasaporta vize mi geldi? Hususi ve hizmet pasaportu sahipleri Avrupa'ya gitmeden önce

EHLİYET İÇİN SAĞLIK RAPORU

Ehliyet için ya da ehliyet yenileme için kişilerin sağlık raporlarına ihtiyaçları vardır. Bu sağlık raporu diğer adıyla sürücü olur raporu olmadığı müddetçe kişi sağlık raporuna ulaşamaz. Sağlık raporuna ulaşamayan vatandaşlar ise hiçbir şekilde ehliyet sahibi olamazlar. Sağlık raporu için kişinin ihtiyacı olan belirli bazı şeyler vardır. İlk olarak sağlıklı olması gerekir. Ardından ise şunlara ihtiyaç duyulur:

  • Kan grubu kartı var ise onu yanına alması gerekir
  • 2 adet fotoğraf
  • Gözlük ya da lens kullanılıyorsa yanında bulunmalıdır.
  • Protez kullanılıyorsa bu bildirilmelidir
  • Sürekli kullanılan ilaç ya da süregelen bir hastalığa sahipse mutlaka bildirmesi gereklidir

Ehliyet Sağlık Raporu Örneği merak eden kişilerin bu merakının giderilmesi için ehliyet sağlık raporu örnekleri internette bulunmaktadır.

EHLİYET YENİLEME SAĞLIK RAPORU ŞARTLARI

Ehliyet yenilemek isteyen kişiler için gerekli olan şartlar kişinin sağlıklı olması ve araç sürmesini engelleyecek bir engele sahip olmamasıdır. Bunun dışında yapılan muayene sonucunda kişinin kusuru varsa ve araç kullanamazsa belli olacaktır. Ehliyet yenileme sağlık raporu yapılan muayeneler sonucunda kişiye olur verilirse verilecektir.

Sağlık Ocağı Göze Bakar Mı?

Sağlık Ocağı Göze Bakar Mı?

Gözlerinizde bir problem olduğunu düşünüyorsanız mutlaka alanında uzman bir göz doktoruna görünmelisiniz. Çünkü aile hekimlikleri yani sağlık ocakları göz muayenesi yapmamakta ya da göz problemi saptayamamaktadır. Ancak aile hekimlerinin odasında göz muayene tablosu bulunmaktadır. Sadece bu tabloyu okutarak bir tahminde bulunabilir. Ama gözünüzdeki problemin teşhisi ve tedavisi için mutlaka bir göz doktoruna muayene olmanız gerekmektedir.

Sağlık Ocağı Gebelik Testi Yapar Mı? >

Sağlık Ocağı Ehliyet İçin Sağlık Raporu Veriyor Mu?Sağlık Ocağı Elisa Testi Yapar Mı?Sağlık Ocağı Göz Damlası Yazar Mı?Sağlık Ocağı Göze Bakar Mı?Sağlık Ocağı Gebelik Testi Yapar Mı?Sağlık Ocağı Grip Aşısı Yapıyor Mu?

Sağlık Ocağı Doğum Kontrol Hapı Veriyor Mu?

Özellikle köylerde ve mahallelerde birinci basamak sağlık hizmeti veren kuruluşlar sağlık ocakları hakkında merak edilenler var. Sağlık ocağı doğum kontrol hapı veriyor mu, ehliyet için sağlık raporu veriyor mu, elisa testi yapar mı, göz damlası yazar mı? Sağlık ocağı göze bakar mı, gebelik testi yapar mı, grip aşısı yapıyor mu? Detaylara yazımızda değindik.

Daha küçük yerleşim yerlerinde yaşayan insanların sağlık problemlerini çözmek için kurulan kuruluşlara sağlık ocakları denilmektedir. Sağlık ocakları bugün gelişen sağlık koşullarından kaynaklı olarak birçok probleme çare olabilmektedir. Gebelikten korunmak için kullanılan doğum kontrol ilaçlarının reçete ile satışı yapılmaktadır. Sağlık ocağındaki doktorunuz gerekli görürse doğum kontrol hapı reçetesi yazabilir.

Sağlık Ocağı Ehliyet İçin Sağlık Raporu Veriyor Mu?

Sağlık ocakları artık aile hekimlikleri olarak adlandırılmaktadır. Sağlık ocaklarında tedavi olabilmek için ikamet ettiğiniz mahalledeki sağlık ocaklarında sizlere atanmış olan aile hekimleriyle irtibat kurmalısınız. Sürücü adayı aile hekiminden ehliyeti için sağlık raporu alabilir. Hekimin kontrol etmesinin ardından herhangi bir sağlık problemi yoksa aile hekimi tarafından düzenlenerek kişiye raporu verilir.

Sağlık Ocağı Elisa Testi Yapar Mı?

Elisa testi, kişiden alınan kan ve sıvı örnekleri sonucunda vücuttaki hastalıkları saptamak adına kullanılan bir tür testtir. Alınan sıvılar laboratuvar ortamında incelenerek özellikle HIV belirleyicisi olarak kullanılmaktadır. Elisa testini sağlık ocaklarında ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.

Sağlık Ocağı Göz Damlası Yazar Mı?

Sağlık ocakların da pek çok ilaç yazılabilir ve test yaptırılabilir. Ancak sağlık bakanlığınca belirlenmiş bazı ilaçları sadece uzman doktorlar yazabilir. Göz damlası ve nörolojik ilaçlar aile hekimlerinin yetkisi dışında bırakılmıştır. Yani sağlık ocağında göz damlası yazılamamaktadır.

Sağlık Ocağı Göze Bakar Mı?

Gözlerinizde bir problem olduğunu düşünüyorsanız mutlaka alanında uzman bir göz doktoruna görünmelisiniz. Çünkü aile hekimlikleri yani sağlık ocakları göz muayenesi yapmamakta ya da göz problemi saptayamamaktadır. Ancak aile hekimlerinin odasında göz muayene tablosu bulunmaktadır. Sadece bu tabloyu okutarak bir tahminde bulunabilir. Ama gözünüzdeki problemin teşhisi ve tedavisi için mutlaka bir göz doktoruna muayene olmanız gerekmektedir.

Sağlık Ocağı Gebelik Testi Yapar Mı?

Hamilelik testi, kadınlardan alınan kan veya idrar sıvılarının laboratuvar ortamında incelenmesiyle yapılmaktadır. Eczaneden alınan hamilelik testi çubuklarıyla da gebelik testi yapabilirsiniz. Sağlık ocaklarında da gebelik testini ücretsiz şekilde yaptırabilirsiniz.

Sağlık Ocağı Grip Aşısı Yapıyor Mu?

Geçtiğimiz yıl dünyanın tamamını etkileyen Covid virüsünden kaynaklı olarak, grip mevsiminin yani kış aylarının da gelmesiyle birlikte insanlar sağlıkları için endişe etmeye başladılar. Grip aşıları Eylül ayında stok yeniledi ve vatandaşlara aşı hakkı tanındı.

Aksi halde vatandaşlar grip aşılarını ücretli bir şekilde eczaneden satın alamazlar. Sadece tanımlanmış ve doktor tarafından reçete ettirilmişse ilaçlarını satın alabileceklerdir. İşlemler sağlık ocaklarında yapılabilmektedir.

Yorumlar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası