duvar boyası yapmanın püf noktaları / Boya Badana Yapmanın Püf Noktaları

Duvar Boyası Yapmanın Püf Noktaları

duvar boyası yapmanın püf noktaları

Boya yaparken kaç litre boya kullanılır? Evde badana yapmanın püf noktaları

Boya yaparken kaç litre boya kullanılır? Evde badana yapmanın püf noktaları

Ev boyanırken karşılaşılan en büyük sorunlardan biri kaç litre boya kullanılacağıdır. Yapacağınız küçük matematik hesaplar ile kaç litre boya kullanacağınızı bulabilirsiniz. Bugünkü yazımızda boya yaparken kaç litre boya kullanılır? Evde badana yapmanın püf noktalarına dair tüm detayları veriyoruz.

Boya badana işlemleri için evin boş olması, işlerinizi çok kolaylaştırır. Ancak eşyalarınız varsa da ona göre plan yapabilirsiniz. Eşyalarınızı bir araya toplayın ve üstlerini brandayla boya koruma örtüsü ile örtün. Eşyaları bir araya topladıktan sonra, geri kalan boş zeminleri de Yerleri de aynı şekilde zemin koruma brandaları kaplayın ki, boyama esnasında zeminlere boya damlamasın, sıçramasın, aynı şekilde bulaşma yolu ile zeminler kirlenmesin lekelenme olmasın. Eğer evinizi kendiniz boyamak istiyorsanız yapmanız gereken en önemli iş kaç litre boya alacağınıza karar vermek olacaktır. Çünkü kaç litre boya kullanmanız gerektiğine doğru karar veremezseniz boyama sırasında bir takım sorunlarla karşılaşfunduszeue.info eve ne kadar boya gider gibi bir hesabı yapmadan önce boya badanayı tam olarak bilmek gerekir. . Duvar boyama işlemi için 3 kat olarak düşünmek doğru sonucu vermemize yardımcı olacaktır.

İlk önce kendinize bir şerit metre edinin. Daha sonra duvarların enini boyunu ve dikkatli bir şekilde ölçün.

- Daha sonra küçük bir matematik hesabı ile duvarlarınızın kaç metre kare olduğunu hesaplayın. Bunu yapmak için duvarınızı ölçtüğünüzde çıkan rakamları çarpıp toplamanız gerekecek. Diyelim ki duvarınızı ölçtünüz ve genişliği 3 metre uzun uzunluğu ise 5 metre çıktı. Diğer duvarınızın uzunluğu ise 3 genişliği yine 3 çıktı. 5x3=15 3x3=9, 15+15+3+3=48 metre kare olacaktır.

KAÇ METRE KARE ALANA KAÇ LİTRE BOYA GİDER?

- Duvarların metre karesini hesapladıktan sonra sıra kaç litre boya alınması gerektiğine geliyor. Genellikle piyasada satılan boyalar , ve 15 litre şeklinde satılıyor. Buna göre litre boya metre kare bir alanı boyamaktadır. lire bir boya ise metre kare bir alanı boyuyor. metre kare gibi bir alanı boyayacaksanız 15 litre boya almanız gerekiyor.

- Eğer tavanınıza boyayacaksanız litrelik bir boya 90 metre karelik bir evin tavanını 2 kat boyayabilir. 

Keçeli kalem lekesi nasıl çıkar? Keçeli kalem lekesini gideren en kolay yöntem

İLİŞKİLİ HABER

Keçeli kalem lekesi nasıl çıkar? Keçeli kalem lekesini gideren en kolay yöntem

Zahmetli olduğu kadar keyifli de olabilen duvar boyama püf noktaları bilindiği takdirde hem daha pratik hem daha hızlı tamamlanacaktır. Görmeyi arzu ettiğiniz  sonuçlar için boyamayı yapacağınız zeminin özelliklerine ve uygulama basamaklarına hakim olmanız gerekmekte, bu konuya dair tüm detaylarsa aşağıdaki yazımızda yer almaktadır.

İç Cephe Boya Yapmanın Püf Noktaları

Boyayarak yenileyeceğiniz iç cephe duvarlarında işleme başlamadan öncesinde mutlaka bir rutubet sorunu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer herhangi bir borudan kaynaklanan su sızıntısı varsa ve duvara ulaşıyorsa öncelikle bu sorun çözülüp sonrasında iç cephe boyama işlemine girilmelidir. Buna ek olarak düzeltilmesi ve içi doldurulması gereken bir diğer kusur da çatlaklardır.

İç cephe duvarlarını boyama işlemine hazırlamak için öncelikle yapılan sıvanın tamamen kuruduğundan emin olmak gerekmektedir. Evimi kendim nasıl boyarım diyenler için ilk adım duvarın eski boyalardan kalan artıklarının ve kirlerinin temizlenmesi olacaktır. Duvarı toz ve yağ kalıntılarından etkili bir şekilde arındırmak adına zımpara kullanarak pürüzsüz bir görünüm elde edilmeli, sonrasında arındırılan yüzey dinlenmeye bırakılmalıdır.

Küçük çatlaklarda kullanabileceğiniz bilgiler için Diş Macununun Bilmediğiniz Farklı Kullanım Alanları yazımıza göz atmanızda fayda var.

Boyamaya başlamadan önce uygulanması gereken bir diğer önemli adım da astar uygulamasıdır. Astar katmanı yeterli gelmediyse duvar köşeleri nasıl boyanır gibi sorunlar yaşamamak adına macun çekmeniz gerekmektedir. Zımparanın üstüne atılan astarın kuruması için minimum 12 saat beklenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

En son kata atılacak olan asıl boyanın açık tonla inceltilmesi gerekmekte ve sonrasında duvarın boyanmasına başlanmalıdır. Boya kıvamı nasıl ayarlanır sorusu sıklıkla merak edilmekte, ancak ekleyeceğiniz incelticinin renk açacağı düşünülerek bu doğrultuda karar verilmelidir. Rengin tutması için kuruduğunda açılacağından dolayı son katmanların 3 ya da 4 kez boyanması gerekmekte ve her katman arasında 4 ila 8 saat tam kuruma için bekleme olmalıdır.

Dış Cephe Boya Yapmanın Püf Noktaları

Kirlenmeye oldukça müsait bir ortam olan dış cephe duvarını boyamak için öncelikli işlem iyi bir temizlik olmalıdır. Duvar temizliği boyanın en önemli aşaması olmakta, kirlerin silinmesiyle meydana çıkan sızıntı ya da çatlaklar giderilmesi gerekmekte, çatı kısmının herhangi bir tadilat gereği varsa bu da halledilmesi gereken işlemler arasında yer almalıdır. Su borularının geçtiği köşeler özellikle kontrol edilmeli, buralardaki çatlak oluşumu öngörülen yerlerin yapısı güçlendirilmelidir.

Boyanın uygulanacağı yüzey üzerindeki kabaran, gevşeyen, tozlanan tüm boyalı kısımların temizlenmesi gerekmektedir. Küf, astar kalıntısı gibi fazlalıkların yanı sıra kiri de çıkarmak için sirke ve su karışımı kullanmanız ideal olacaktır. Bu karışımı fırçayla yüzeye uygulamak, ideal bir boya zemini elde etmenizi sağlar.

Kaplama yapılan yüzey üzerinde oluşan parlaklıklar, yeni boyanın rengini daha iyi göstermesi için zımpara yardımıyla matlık kazanmalıdır. İyi bir şekilde zımparalanan yüzeydeki tozlar uzaklaştırıldıktan sonra yüzey üzerinde herhangi tebeşirlenme gibi önceden kalma bir işlem kalıntısı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Dış cephe boyası yapma sırasında havanın kapalı ya da yağmurlu olmaması gerekmekte, çünkü yapılan boyanın güneş ışığı altında minimum gün boyunca kuruması beklenmelidir. Astarın üzerine iki kat boya yapılması yeterli olan dış cephelerde, tıpkı iç cephede olduğu gibi her bir katın kuruması için 4&#;er saat arayla beklenmelidir.

Metal Yüzeyler Nasıl Boyanır?

Metal yüzeyleri boyamadan öncesinde kir ve yağın arındırılması yine başlangıç aşaması olmakta, pas kalıntıları gibi kirlerin arındırılması için spatula ya da dişli zımpara gibi ekipmanlardan yardım alınmalıdır. Astar katı metal yüzeyler boyama için pek elverişli olmadığından minimum 1 gün bekletilmeli, sonrasında yine inceltilmiş olan boyayla iki kat şeklinde boyama yapılmalıdır. Her bir katman arasında metalin boyayı daha kolay kusmasından dolayı kuruma için 8 saat beklenmelidir.

Evin dekorasyonunu, eşyaların kalitesini gösteren en önemli etkenlerden bir tanesi de odaların renkleridir. Renklerin seçimi kadar boyanın uygulanma aşaması da önemlidir. Duvarda meydana gelen kusurların kapatılması, eksiklerin giderilmesi için duvarı pürüzsüz bir şekilde boyamak önemlidir. Boya ve badana için yapılan boya seçimi her ne kadar iyi olursa olsun yapılan yanlış uygulama ile kötü bir görüntü meydana gelebilir.

Hadi, işlerinizi kolaylaştırmak için Ustala Mobil Uygulamamızı deneyin!

Uygulama aracılığıyla, ihtiyaçlarına uygun ustaları kolayca bulabilir ve iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca, uygulama üzerinden ustalara iş talepleri gönderebilir ve hizmetler için teklif alabilirler. funduszeue.info mobil uygulaması, hizmet arayanların ihtiyaçlarını karşılamak için kesinlikle kullanmaları gereken bir araçtır.

Gerekli Malzemeler

  • Boya ızgarası,
  • Spatula,
  • Zımpara,
  • Su ve temiz bez, 
  • Boya fırçası,
  • Boya rulosu (ince rulo – kalın rulo)
  • Merdiven (tavan için gerekebilir) 
  • Kâğıt bant (pencere, elektrik lambası gibi alanların boya olmasını engellemek amacı ile)
  • Boya karışımı için kova (kovanın ağzı geniş ve içi derin olmalıdır. Büyük, küçük rulo, fırça sığabilecek boyutta)
  • Uzun tahta çubuk (boyaları birbirine karıştırıp yeni renk elde etmek ya da inceltici ile boyayı karıştırmak için)
  • Alçı ya da macun (olası çatlakları ve delikleri kapatmak, düzeltmek için)

Evde Boya Badana Yapılırken Bilinmesi Gereken Püf Noktalar

Boyanın içeriğindeki etken maddeler nedeni ile yoğun bir koku yayılır. Sağlık açısından boyaları kapalı alanda açmamanız gerekir. Açık alanda ağzı açılan boyalar bir süre havalandırılır.

Boya kutusunun üzerindeki talimatları iyice okuyun.

Ardından boya kutusu ile birlikte gelen inceltici ya da türevleri tarifte belirtildiği miktarda eklenir. Boyayı çoğaltmak ya da rengini daha fazla açmak amacı ile gereğinden fazla su eklenmemelidir. Bu boyanın bileşenlerine zarar vererek istenen rengin elde edilmesini önler.

Boya yapmadan önce elektrik akımını kapalı konuma getirmelisiniz. Bu önlem amaçlıdır.

Yaşamın Yoğun Temposuna Ayak Uydurmanızı Sağlayacak Pratik Çözümler &#; Ustala

İlanınızı Ustala&#;ya ekleyin ve hızlı hizmet için doğru ustaları hemen bulun!

Boya Badana Nasıl Yapılır?

Boyamaya başlamadan önce duvarların düzgün olması önemlidir. Eski boya kalıntıları, nem, rutubet gibi sebeplerden dolayı kalkmış boyalar vb. nedenlerden ötürü duvarlar pütürleşir, yükseklik, girinti çıkıntı meydana gelebilir. Duvarı düzgün bir hale getirmeden üzerine boya sürülmesi kötü neticeler verir. Bunların dışında çukurlar da olabilir. Onu da alçı ile kapatmak gerekir. Kalıntılar için ise basit yöntemler vardır. Sadece düzleştirmek için duvar zımparası kullanabilirsiniz. Böylece boyama sonrası pürüzsüz bir duvar görünümü elde edilir.

Duvarlar nemli ise boya yapılmamalıdır. Islak yüzeyde boya istenilen şekilde uygulanmaz. Kalıcı olmaz. Boya işlemine başlarken öncelikle fırça kullanılmalıdır. Pencere kenarları, duvar dipleri, elektrik prizleri gibi ince işçilik gerektiren yerler rulo ile boyanmamalıdır. Gerekli görüldüğünde pencere kenarlarına, priz çevresine kâğıt bant yapıştırılabilir. Kâğıt bant yüzeye zarar vermez. Kolayca çıkabilir. Çıkarıldıktan sonra boya renginde fark olmaması için ince fırça ile bir kat boya yapılabilir.

Fırçayı boyaya iyice batırmayın

Bu bir tarafın koyu diğer tarafın açık renkte olmasına neden olur. Fırçanın ucunu 3 mm kadar boyaya batırın ve yedirerek duvara sürün. Böylece fırça izi kalmaz. Renk farkı olmaz. Önemli olan boyanın duvara iyi yedirilmelidir.

Rulo kullanacaksanız ruloyu, boyanın içine iyice batırmayın. Yüzeyden çevirerek rulonun boya olmasını sağlayın. Rulo kullanırken boya ızgarası kullanabilirsiniz. O durumda ruloyu kovaya iyice batırabilirsiniz. Izgara fazla boyayı alacaktır.


Ardından kalın olmayacak şekilde duvara boyayı yayın. İlk katın ince olması önemlidir. Boyamaya ilk olarak tavan kenarlarından başlanmalıdır. Bunun için ince ve küçük bir fırça kullanılır. Ayrıca uzun saplı olması da işinizi kolaylaştırır. Boya tabancası da bu alan için uygun bir araç olabilir.

Duvar boyamada en önemli sorunlardan bir tanesi, renklerin farklı tonlarda görünmesidir

Bunun en önemli nedeni; fırça ya da rulonun aynı noktaya birden fazla sürülürken diğer bir noktaya daha az sürülmüş olmasıdır. Bu sorunun oluşmaması için ruloyu tekrar boyaya batırmadan duvarın üzerinden gitmektir.

İlk katı ince sürmeniz kurumanın çabuk olması için de önemlidir. İlk kat sürüldükten sonra kuruması beklenir. Boya kutusunun üzerinde bekleme süresi belirtilmiştir. Boya, kuruma saatinden önce ya da çok sonra yapılmamalıdır.

İkinci kat boyayı sürerken de yukarıda belirtilen aşamaların aynısı uygulanır. Tek farkı ikinci katın biraz daha kalın sürülebilmesidir. İkinci kat boya, fazla sürüldüğü takdirde kuruduktan sonra çatlamaya neden olabilir. 

Boyama işlemi bittikten sonra pencere kenarlarına, priz çevresine yapıştırılan kağıt bantları kurumadan sökmelisiniz. Kağıt bantların çıkarıldığı yerlerde renk değişikliği olmaması için fırça ile üzerinden gidilebilir. Boyama işlemi bittikten sonra etrafa damlayan boyalar var ise kurumadan nemli bir bez ile temizlenmelidir.

Boya Öncesi Astar Gerekli Midir?

Boyama yaparken duvarın durumuna göre astar yapılması gerekebilir. Pürüzler, boya kalıntıları vs. duvarda var ise astar yapılabilir. Astarın duvar boyasındaki avantajları arasında;

  • Duvarın daha pürüzsüz olmasını sağlar. 
  • Eski duvar boyasından kalan renk ile yeni yapılacak duvar boyasının rengi birbirine karışmaz. Böylece seçtiğiniz renk tam anlamı ile uygulanmış olur.
  • Boyanın duvara tutunması kolaylaşır ve akma riski ortadan kalkmış olur.
Deniz Ateş

Deniz Ateş

Deniz Ateş, profesyonel bir temizlik hizmeti sağlayıcısıdır. Blogunda temizlik rutinleri, evde kullanılacak en iyi temizlik araçları ve leke çıkarıcı ipuçları paylaşıyor.

boya ipuçlarıboya seçimiboya süreciboyama araçlarıdış mekan boyasıduvar hazırlığıestetik görünümev dekorasyonuevde boyaferah mekanlariç mekan boyasımalzemelernasıl yapılırpüf noktalarrenk uyumuteknikleruygulamalar

By Deniz AteşBoya Badana

Yaşam alanlarınızı yenilemek için en iyi ve büyük hareket, boya badana yapmaktır. Eviniz temizlenir, yenilenir ve bambaşka bir ruha kavuşur. Üstelik uzun soluklu bir değişim yapmış olursunuz. Öncesinde boya badana nasıl yapılır ve incelikleri nelerdir konusunda gerekli bilgileri edinmelisiniz.

Boya badana nasıl yapılır?

Boya badana işlemleri için evin boş olması, işlerinizi çok kolaylaştırır. Ancak eşyalarınız varsa da ona göre plan yapabilirsiniz. Eşyalarınızı bir araya toplayın ve üstlerini brandayla boya koruma örtüsü ile örtün. Eşyaları bir araya topladıktan sonra, geri kalan boş zeminleri de Yerleri de aynı şekilde zemin koruma brandaları kaplayın ki, boyama esnasında zeminlere boya damlmasın, sıçramasın, aynı şekilde bulaşma yolu ile zeminler kirlenmesin lekelenme olmasın. Tavanla duvarın birleştiği noktalara, boyanması istenilmeyen pencere kasa kenarları, kapı pervazları, sabit dolap ve benzeri yüzeylere cam ve kapıların kenarlarına maskeleme bantı çekilmek sureti ile koruma altına alınmalıdır ince bant çekin. Böylece boyama sırasında sadece çerçevelenmiş alana uygulama yapabilirsiniz. Duvar boyama işlemi bittikten saat sonra koruma amaçlı çekilen bantları sökün ince bantları çıkarın ve o bölgeleri de ince fırça ile boyayın. Böylece titizlikle boyama işlemlerini gerçekleştirmiş olacaksınız.

Duvar boyarken nelere dikkat etmelisiniz?

Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar. Filli Boya nın astar ürünlerine göz atarak yüzeye ve son kat boyaya en uygun, ihtiyacınız olan ürünü seçerek uygulayabilirsiniz. Ürün seçerken evinizin metrekaresini de göz önünde bulundurmayı unutmayın. Ürün sarfiyat bilgisine web sitemizi ziyaret ederek ulaşabilirsiniz. Astar inceltmesini mutlaka etiket bilgisi doğrultusunda yapmalısınız.


Doğru fırça ve rulo seçimi yapın

Tavan, duvar, kapı ve pencerelerin boyanması için farklı tipteki fırça ve rulolar türleri kullanmanız gerekmektedir.  Son kat boya uygulamasından istediğiniz verimi alabilmek için rulo seçimi çok önemlidir. Yüzeye ve boyanın cinsine göre rulo seçimi yapmanız gerekmekte.  Basit birkaç örnekleme yapmamız gerekirse; genelde siyah kıllı fırçalar sentetik boyalar için, beyaz kıllı fırçalar ise su bazlı boyalar için dizayn edilmişlerdir.  Macun ve saten alçı tarzdaki düz yüzeylerde boya cinsine bakmaksızın saten rulo, sıvalı ve tekstürlü yüzeylerde ise plastik boya rulosu tercih edilmelidir. Boyama işleminde diğer önemli bir husus ise yüzey büyüklüğüne göre rulo ve fırça seçimidir. Alan küçüldükçe daha küçük fırça ve rulo, alan genişledikçe ise paralel olarak daha büyük fırça ve rulo seçimi yapılmalıdır. Boyanması istenmeyen alanların kenar kısımları, tavan duvar bileşim noktaları kestirme fırçası diye tabir edilen ince uçlu fırçalar ile boyanmalıdır ki diğer kısımlara boya taşmasın. Kenarları boyamak için ince uçlu fırça ve kestirme fırçası kullanmalısınız. Aksi takdirde hatalı bir boyama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fırça rulosu ve fırçayla duvar ve tavanları boyayabilirsiniz. Rulo fırça ile boyama işlemi çok kolay yapılabilir. Kapı ve pencereler için de küçük ve ince fırçaları kullanabilirsiniz.

Uygulama yaparken titiz davranın

Boya badana uygulaması yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli detay, fırça ve rulo kullanımıdır. Boyama işleminde rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız, rulo ve fırçaya fazla boya alıp ta sağa sola damlatmak istemiyorsanız, mutlaka boya eleği kullanınız. Boya eleği boya kovasına daldırıldıktan sonra rulo ve fırça elek üzerinde gezdirilmek sureti ile istenilen miktarda boya alınması sağlanır. Aynı zamanda rulo elek üzerinde gezdirildikten sonra hafifçe kova üzerinde silkenmek sureti ile kalan fazla boyada rulo üzerinden kovaya aktarılmış olur. Rulo yüzeye değdirildikten sonra geniş bir V hareketi ile boya yüzeye dağıtılır ve akabinde  eşit şekilde yüzeye dağıtılır. Boyanın son taraması mutlaka yukarıdan aşağıya doğru hep aynı yönde yapılmalıdır ki, dalgalanma olmasın. Fırçayı hep aynı yönde sürmeniz gerekir ki, dalgalı bir görüntü olmasın. Kenar bantları çektikten sonra yukarıdan aşağıya olacak şekilde duvarı boyayın. Fırçayı boyaya çok batırmayın; batırdıktan sonra silkeleyin ve fazla boyayı fırçadan atın. Ardından boyayı duvara uygulayın. Bantları kaldırdıktan sonra ince fırçayla yine aynı yönde uygulama yaparak boyama işlemin tamamlayın.

Boya badana işlemlerini uygulamak için bahsettiğimiz detaylara dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Ancak yine de temiz ve kesin bir boyama işlemi için profesyonel destek satın alabilirsiniz. funduszeue.info üzerinden İnşaat Boyacısı Mesleki Yeterlilik Belgesi olan Filli Ustalardan boya badana hizmeti satın alabilirsiniz. Filli Boya güvencesiyle yaşam alanınızı temiz ve yeni bir görünüme kavuşturabilirsiniz.

Paylaşın:

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası