edirnede gezilecek doğal yerler / Edirne Gezilecek Yerler - Edirne Gezi Rehberi

Edirnede Gezilecek Doğal Yerler

edirnede gezilecek doğal yerler

Edirne
Otel Ulaşım ve Gezi rehberi

Osmanlı İmparatorluğu’na tam 88 yıl başkent olan bu eşsiz kent Mimar Sinan gibi büyük ustaların önemli eserlerinin bulunduğu bir kenttir. Yunanistan’a 6 kilometre, Bulgaristan’a ise 16 kilometre mesafede yer alan Edirne, bu ülkelere sınır komşusudur.

Edirne’nin köklü geçmişi MÖ yıllarına dayanır. Tarihi, sene boyunca bu topraklarda hükümdarlık yapan Hititler’e kadar uzanıyor. yüzyılda Avrupa’daki en büyük yedi şehirden biri olan kent, Orhan Gazi tarafından kuşatılıp Osmanlı Devleti’nin himayesine geçmiştir.

Yazları bunaltıcı sıcakların, kışları ise dondurucu soğukların yaşanmadığı Edirne ılıman iklimi ile Türkiye’nin yaşaması en keyifli kentlerinden birisidir. İklimi kadar mutfağıyla da pek bir sevilir. Tam bir kültür ve gastronomi şölenidir Edirne.

Edirne’de Gezilecek Yerler

Edirne denince akla gelen ilk adres şüphesiz Selimiye Camii olacaktır. Mimar Sinan&#;ın 80 yaşındayken yaptığı ve ustalık eseri olarak gördüğü camii, Türk tarihinin mimari açıdan adını adını altın harflerle yazdırmış bir yapıdır.

Selimiye Camii ve onun külliyesi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır. Türkiye&#;nin en güzel camilerini bir araya topladığımız yazımıza göz atmak için tıklayabilirsiniz.

Edirne Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler:

Camileri, dini kompleksleri, köprüleri, eski pazar yerleri ve kervansarayları ile Edirne adeta bir açık hava müzesi

Türkiyenin Yunanistan ile Bulgaristana sınırı olan Edirne, yıllar boyu Osmanlı başkenti, yüzyılda ise Avrupa'nın en büyük yedi şehrinden biri olmuştur. Camileri, dini kompleksleri, köprüleri, eski pazar yerleri ve kervansarayları ile Edirne adeta bir açık hava müzesi

Camiler ve Medreseler: Dünya mimarlık eserleri arasında muazzam bir yere sahip olan ve Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" olarak tanımladığı Selimiye Camii Edirne'deki ilk duraklarınız arasında olmalı. Şehrin merkezinde yer alan Selimiye Camii'nin yanı sıra Muradiye Camii, Üç Şerefeli Camii, Eski Camii (Cami-i Atik), II. Beyazid Camii ve Külliyesi, Saatli Medrese ve Peykler Medresesi de Edirne'de gezebileceğiniz dini yapılardan.

Köprüler: Edirne köprüleri ile ünlü bir şehir. Özellikle Osmanlı döneminde yapılan ve eşsiz mimariye sahip olan edirne köprülerini görmeden şehirden ayrılmayın. Meriç Nehri üzerindeki Mimar Sinan köprülerinin yanı sıra Fatih Köprüsü, Bayezid Köprüsü, Emekçizade Ahmet Paşa Köprüsü, Meriç Köprüsü Edirne'de görmenizi önerdiğimiz köprüler arasında.

Tarihi Yapılar: Osmanlı döneminde çok önemli bir şehir olan Edirne'de pek çok tarihi yapı bulunuyor gezebileceğiniz. Edirne Adalet Kasrı, Rüstem Paşa Kervansarayı, Hafızağa Konağı bu tarihi yapılar arasında görülmeye değer olanlardan.

Çarşılar: Edirne'de hem geleneksel el sanatlarını görebileceğiniz, hem de otantik bir ortamda keyifle alışveriş yapabileceğiniz Ali Paşa Çarşısı ve Arasta Çarşısı gezinizin en keyifli ve eğlenceli duraklarından olacak.

Müzeler: Türkiye'nin ilk müzesi Edirne Müzesi ve sonrasında kurulan Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şehirde mutlaka görmeniz gereken yerlerden. Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi, Lozan Anıtı ve Müzesi, Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği ve Edirne Sağlık Müzesi de Edirne'de gezmeye değer müze ve mekanlar.

Gala Gölü Tabiatı Koruma Alanı: Edirne yalnızca tarihi yapıları ile değil doğal güzellikleri ile de görülmeye değer bir şehir. Gala Gölü Tabiatı Koruma Alanı Edirne'nin eşsiz doğal güzelliklerinden biri. Enez ilçesine yaklaşık 10 km mesafede bulunan Gala Gölü doğa ile baş başa vakit geçirmek için ideal rotalardan biri.

Plajlar: Edirne temiz sahil şeridi ve keyifli plajlarıyla yaz aylarında tatilcilerin akınına uğruyor. Özellikle Saros körfezindeki plajlar en çok ilgi gören yerlerden. Keşan’da Sazlıdere, Gökçetepe, Mecidiye, Erikli, Danişment ve Yayla, Enez’de Karaincirli, Vakıf, Gülçavuş, Sultaniçe ve Enez plajları gezebileceğiniz tatillerden.

Yağlı güreş sporuyla ünlü Kırkpınar ilçesini, yaz turizminin canlı olduğu, sahili ve deniziyle ünlü Keşan ilçesini, dolmenleri ile bilinen Lalapaşa ilçesini, Ergene Köprüsü ile tanınan Uzunköprü ilçesini de gezi rotanıza dahil edebilirsiniz. Konaklama fırsatları için Edirne otel fiyatları sayfamıza bakabilirsiniz.

edirne-gezilecek-gorulecek-yerler

EDİRNE FATİH KÖPRÜSÜ

Çocuklarla Hafta Sonu Gezileri kapsamında bir bahar sabahı düşüyoruz yollara, İstanbul sabah saatlerinde yola çıktıktan saat sonra, otobandan hiç çıkmadan, öğleye doğru Edirne&#;ye varıyoruz.

edirne-gezilecek-gorulecek-yerler

EDİRNE SELİMİYE CAMİİ

CİĞERCİ AYDIN

 Önce Edirne Gezilecek Görülecek Yerler listesinin başlarında olan Selimiye Camiini gezip, sonrasında meşhur Ciğerci Aydın’ı buluyor, 2 tam 2 yarım ciğerlerimizi löpletiyoruz. 

edirne-gezilecek-gorulecek-yerler

EDİRNE&#;DE CİĞER-CİĞERCİ AYDIN

 

İstanbul standartlarına göre yarımlar tam porsiyon, tamlar da iki porsiyon miktarında abartısız. Mekânın saat henüz yarım sularındayken bile ful çekmesi takdire şayan bir durum. Ben ciğer mi yedik doritos panço mu yedik hiç anlamıyorum, yok böyle bir çıtırlık, yok böyle bir lezzet. Çocukken tek sevmediği yiyecek ciğer olan biri olarak bu ciğeri bayıla bayıla yiyorum. Karnımızı mutlulukla doyurup Ciğerci Aydın&#;la vedalaşıyor, trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi&#;ne doğru yürüyoruz.

edirne-gezi-rehberi

EDİRNE SARAÇLAR CADDESİ

EDİRNE SARAÇLAR CADDESİ

 İstanbul&#;un İstiklal Caddesi ile İzmit&#;in Fethiye Caddesi arasında bir büyüklükteki bu caddenin tam ortasındaki havuz başı bir kafede çayımızı yudumluyoruz. Caddenin yakın zamanda düzenlendiği belli, gayet geniş ve güzel ancak çevreleyen binalar oldukça eski. Kendimi eski zaman filmlerinin çekildiği bir film platosundaymışım gibi hissediyorum. Ama öte yandan ortamda bir modernlik de hissedilmiyor değil. Cadde boyu kafe, restoran ve barlarla dolu. İnanılmaz çok Bulgar var ortalıkta gezen, bol bol da öğrenci. Bu şehirde üniversite şehri havası var. Rahat bir ortam, kolay ulaşılabilir mesafeler, öğrencilik güzel geçer Edirne’de diye düşünüyoruz.

edirne-gezi-rehberi

EDİRNE GEZİ REHBERİ

KARAAĞAÇ VE ESKİ TREN GARI 

 

Öğleden sonra Tunca ve Meriç köprülerinden  geçip ormanlık bir yoldan Karaağaç’a ulaşıyoruz. Eski tren garını açık hava müzesine dönüştürmüşler. Karaağaç Tren İstasyonu&#;nda kâh trenin vagonuna çıkıyor, kâh rayların üzerinde yürüyoruz. Çocuklar tren ve raylarından çok etkileniyor, ayrılmak istemiyorlar. Rica minnet gitmeye ikna olsalar da tüm gezi boyunca tekrar gitmek için dil döküyorlar. &#;Tren yola çıkıp gitmiş&#; diyoruz, &#;Eski tren o gidemez ki&#; diyor çakallar. 🙂 

edirne-gezilecek-gorulecek-yerler

Ad 20
edirne-gezilecek-gorulecek-yerler

 

edirne-gezilecek-gorulecek-yerler

KARAAĞAÇ TREN İSTASYONU

EDİRNE KENT ORMANI

 Yine Karaağaç’ta, Meriç Nehri kıyısında Edirne Kent Ormanı&#;nda dolaşıyor, çok güzel bir park alanında kuzuların gönüllerini hoş ediyor, orman içinde bir çay bahçesinde çayımızı yudumluyoruz. 

edirne-gezilecek-gorulecek-yerler

EDİRNE KENT ORMANI

Sabah erken kalkmıştık, yavaştan yorgunluk bastırıyor, kent merkezine dönüp, otelimizi yerleşiyor ve ailece biraz kestiriyoruz. 3 saatçik kadar! Akşam otelden verdikleri aile mekânı tavsiyesi üzerine Saraçlar Caddesi üzerindeki Zinciraltı Meyhanesi’ne gidiyoruz. 

edirne-gezilecek-gorulecek-yerler

ZİNCİRALTI MEYHANESİ 

 

Ortam sakin, mekan küçük, sıcacık dekore edilmiş butik bir meyhane havası var, sadece üç beş genç çift oturuyor. Masamız donanıyor. Mezeler de ve köfte de çok lezzetli. O lezzette ızgara köfteyi İstanbul’da sadece Tuzla’daki Filizler’de yemiştim diyebilirim. Mekân maç bitince birden doluyor. Bir de fasıl grubu başlayınca, değmeyin keyfimize. 🙂  

edirne-gezilecek-gorulecek-yerler

ZİNCİRALTI MEYHANESİ

Kuzular ilk defa böyle bir ortamda bulunuyor, Oğlan gırnatacıya bakakalıyor. Grup çok başarılı, Dolapdere Big Gang tadında çalıyorlar. Bizimkiler ortamın maskotu durumunda, bir ara onların şerefine Ali Baba’nın Çiftliği çalınıyor, gırnatadan çıkan o hayvan sesleri bizde bile şaşkınlık uyandırıyor. 🙂 

Bir süre sonra beklenen arıza başlıyor, resim defterleri imdadımıza yetişiyor. Anne göbek atarken kuzular sırayla anne kucağında eğlenceye katılıyorlar. Son koz olarak da laptoptan çizgi film seyrediyorlar ve saat 12 ye yaklaşırken arabamız bal kabağına dönüşmeden mekândan ayrılıyoruz, buna da şükür. 🙂 

edirne-gezilecek-gorulecek-yerler

EDİRNE SOKAKLARI

BULGAR KİLİSESİ 

 Ertesi sabah otelimizde yaptığımız güzel bir kahvaltı sonrası Edirne&#;nin Uzun Kaldırım bölgesinde, arka sokaklarda küçük bir Ortodoks kilisesi olan Bulgar Kilisesi&#;ne giderek pazar ayinine katılıyoruz.

edirne-gezilecek-gorulecek-yerler

EDİRNE BULGAR KİLİSESİ

 Saraçlar Caddesi’ni son kez turlayıp, meşhuuur Köfteci Osman’dan köfteleri çiğ alıyoruz. Bir yerden hazır mangal bulup doğruca dün görüp aklımızın kaldığı kent ormanına. Erken gittiğimiz için Meriç Nehri&#;ne nazır güzelce bir masa buluyor, babamız mangalı tutuşturuyor, köftelerimizi tam istediğimiz kıvamda pişirip löpletiyoruz. Oğlan yavru kopek gibi her bulduğu ortamda eşeleniyor, kendine yapraklardan yorgan yapıyor. 

edirne-gezilecek-gorulecek-yerler (2)

KÖFTECİ OSMAN KÖFTELERİ

 

edirne-gezilecek-gorulecek-yerler

EDİRNE KENT ORMANI

 Öğleden sonra üçe doğru arabamıza atlayıp evimize doğru yola çıkıyoruz. Dönüş yolunda arabada üzerimizde küçük böcekler geziyor. Çocuklar hala eve gitmeyelim, trene gidelim diye mızırdıyor ama daha otoparktan çıkmadan uyuyakalıyorlar. 🙂  Keza ben de&#; Uyandığımızda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü&#;nün üzerindeyiz. Edirne&#;den İstanbul&#;a ışınlanmış gibi oluyoruz. 🙂 

Edirne&#;de Kahvaltı Nerede Edilir? için tıklayın&#; 

 

Pek lezzetli diğer bir Trakya destinasyonu Tekirdağ Gezimiz için tıklayın&#;

 

Çocuklarla doğada gezilecek İstanbul&#;a yakın diğer rotalar için tıklayın&#;

Tags

EdirneGünübirlik GezilerHafta Sonu Gezileriİstanbul'a Yakın Doğal Yerlerİstanbul'a Yakın Gezilecek Yerler

You may also like

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir