modem ile kablosuz ağa bağlanma / Wi-Fi Ayarları Nasıl Yapılır? - TurkNet Blog

Modem Ile Kablosuz Ağa Bağlanma

modem ile kablosuz ağa bağlanma

Access Point Nedir? Access Point Ne İşe Yarar?

Günlük yaşantımızın ayrılmaz parçası olan telefon, bilgisayar, televizyon, tablet gibi cihazları ya da akıllı saat ve benzeri cihaz aksesuarlarını; alınabilecek en yüksek verimde kullanmak için cihazın internet erişimi olması şarttır. Pek çok uygulamayı çalıştırmayı sağlayan internet, uzun yıllardır fiziksel bağlantı kurmadan her cihazın bağlanabildiği kablosuz ağ formunda kullanılmaktadır. Tabii bazı yerlerde kablolu internet tercih edilebilir ya da evimizde kablosuz ağın kapsama alanı dışında olan odalarımız bulunabilir. Böyle durumlarda Access Point yani erişim noktası devreye girer. Bu yazımızda "Access Point nedir, ne işe yarar?" sorularının cevabını vermek istiyoruz.

 

Access Point Nedir?

Access Point, genelde kablolu ağları kablosuza çevirerek birden fazla cihazın erişimine açmak ya da mevcut ağ erişim kapsamını genişletmek için kullanılan donanımdır. Pratikte kablosuz ağ mantığıyla çalışan bu cihazlar, tek başlarına internet erişimi sunamaz, modemin sağladığı internet bağlantısını yaymak için kullanılır. Dolayısıyla Access Point tek başına modem olarak işlev görmez, internet sinyali yayabilmek için bir modeme ihtiyaç duyar. Access Point, iç ve dış ortamlarda kullanılmak üzere olası koşullar göz önünde bulundurularak farklı dayanıklılıklarda tasarlanır.

 

Access Point Ne İşe Yarar?

Access Point'in temel bir tek görevi yoktur, birden çok işlevi olabilir. Kablolu internet bağlantısını kablosuz erişime açmak bunlardan bir tanesidir: Modem ya da switch ile aldığı kablolu internet bağlantısını kablosuza çevirir. Bunun yanında mevcut kablosuz ağın sinyalini güçlendirmek ve etki alanını yaymak için de kullanılır.

 

Access Point Nasıl Kullanılır?

Access Point’in kullanımı donanımsal olarak işlevine göre farklılık göstermemektedir. Kablosuz ağın sinyal gücünü artırmak için kullanılacaksa da, kablolu ağı kablosuza çevirecekse de kurulumu aynıdır. Ethernet kablosu yardımıyla modeme bağlanır ve kullanıma açılır. Genelde cihaz üzerinde kullanıcı adı ve şifrenin yazılı olduğu bir etiket bulunur ve bu bilgiler cihazı aktive etmek için kullanılır. Aktif olan Access Point internet erişimi sağlamaya başlar.

 

Access Point Kullanım Seçenekleri

Access Point, kullanım seçeneklerinde donanım özellikleri olarak ikiye ayrılır. Bunlar iç mekan ve dış mekan Access Pointlerdir. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere kuruldukları konuma bağlı olarak donanımsal özellikleri farklılık gösterir. İç mekan için tasarlanan cihazlarda, duvarların ya da kat farkının olumsuzlukları göz önünde bulundurularak ağ genişletme işlevi üzerinde durulurken dış mekan Access Pointlerin olumsuz hava koşullarından kaynaklı bağlantı problemlerinde devreye girerek internet bağlantısını güçlendirmesi istenir. Bu yüzden dış mekan için tasarlananlar, iç mekan Access Pointlerine göre daha dayanıklı üretilir.

İşlev olarak ise Access Point'in birden fazla görevi olabileceğinden bahsetmiştik. Kullanım amaçlarından en temeli olan, yerel alan ağında internet sinyalinin yönlendirileceği ve cihazlara bağlanabilecekleri bir erişim noktası sağlamayı Wifi Access Point gerçekleştirebilir. Peki Wifi Access Point nedir?

Wifi (Wireless) Access Point

WAP olarak da bilinen Wireless Access Point, mevcut kablolu ağa wi-fi özelliği eklemek için kullanılan ve kablosuz istasyonlardan kablolu yerel ağ bağlantısına köprü oluşturmak suretiyle çalışan bir donanımdır. Aynı zamanda kablosuz ağ kapsamını genişletmekte de kullanılır.

 

Repeater

Repeater, diğer deyişle tekrarlayıcı olarak kullanılabilen Access Point cihazları da mevcuttur. Repetear, modemin kapsama alanının dışına taşan geniş alanlarda en uç noktaların da internete erişim sağlayabilmesi için kullanılan bir özelliktir. Çok katlı binalarda (dubleks ya da tripleks evler, iş yeri, öğrenci yurdu vb.) kurtarıcı olan bu işlev, fazla cihazın bulunduğu ortamlarda kablo kirliliğini de önlemiş olur.

 

Access Point ile Router Arasındaki Farklar Nelerdir?

Access Point ve Router modem ile eşzamanlı çalışan aygıtlar olmaları dolayısıyla sıklıkla karıştırılır fakat çalışma biçimleri olarak birbirlerinden ayrılırlar. Router'ın kendine ait bir işlemcisi ve belleği bulunur. Router, kendisi üzerinden internete bağlanan cihazların IP adresini korumaya alarak yeni IP adresi oluşturur ve internet üzerindeki aktivitelerinin bu kimlik üzerinden yapılmasını sağlar. En temel Access Point ve router farkı interneti dağıtma biçimleridir. Router, bağlandığı modemin sağladığı internet bağlantısını farklı konumlarda erişilebilir hale getirirken Access Point, modemin sinyal gücünü artırarak erişimi mevcut olandan daha geniş bir alana yayar.

 

Access Point ile Repeater Arasındaki Farklar Nelerdir?

Access Pointlerin bir çoğunda repeater özelliği bulunduğu için bu ikisi arasındaki farkı görebilmek zordur. Repeater, ağ sinyallerini tekrarlama işleminden geçirerek güçlendiren bir cihaz olarak karşımıza çıkar. Örneğin, evinizde modeme uzak olan odaların daha iyi çekim gücü alabilmesi için sinyal arttıran bir aygıt olarak kullanılabilir. Access Point ise modeme bağlı bir erişim noktası sağlayarak daha uzak lokasyonlarda (bir şirketin farklı katları, apartman komşuları vb.) internet bağlantısını yayabilir. Access Point ve repeater farkı, Access Pointin kablolu ağları kablosuza dönüştürebiliyor olmasıdır.

 

Access Point Kullanım Avantajları Nelerdir?

Access Pointin sağladığı avantajları maddeler halinde sıralayabiliriz:

  • Kullanıldığı alanda bağlantı performansını güçlendirir, wi-fi sinyallerinin çekmediği yerlerdeki sinyal gücünü artırır.
  • Kablolu ağ kullanımını kablosuz ağa çevirirken kullanılabilir.
  • Şirket, öğrenci yurdu ya da otel gibi geniş ölçekli konaklama alanları vb. yerlerde modem sayısını azaltma imkanı sunarak maliyeti düşürmeye yardımcı olur.
  • Uzak lokasyonlar arasında belirli bir noktadan alınan internetin yayılımı sağlanırken kablo kalabalığından kurtarır.
  • Dış Access Point yardımıyla açık alanlarda, geniş bir bölgede internet erişimi sağlanabilir.

Kablosuz ağ, evinizde daha fazla yerde çevrimiçi olabilmenize izin verir. Bu makalede, kablosuz ağ kurmanın ve kullanmaya başlamanın temel adımları anlatılmaktadır.

Doğru ekipman

Kablosuz ağ kurmadan önce ihtiyacınız olacak olanlar şunlardır:

Geniş Bantlı İnternet bağlantısı ve modem. Geniş bantlı İnternet bağlantısı yüksek hızlı bir İnternet bağlantısıdır. Dijital Abone Hattı (DSL) ve kablo en yaygın geniş bantlı bağlantı türleridir. Bir İnternet sağlayıcısıyla (ISP) iletişim kurarak geniş bant bağlantısı alabilirsiniz. Genellikle, DSL sağlayan ISS'ler telefon şirketleridir ve kablo sağlayan ISS'ler de kablo TV şirketleridir. ISS'ler çoğunlukla geniş bantlı modemler sunar. Bazı ISS'ler bileşim modem/kablosuz yönlendiriciler de sunar. Bunları ayrıca bilgisayar veya elektronik mağazalarında ve çevrimiçi bulabilirsiniz.

Kablosuz yönlendirici. Bir yönlendirici, ağınız ve İnternet arasında bilgi gönderir. Kablosuz bir yönlendirici ile bilgisayarları ağınıza kablolar yerine radyo sinyallerini kullanarak bağlayabilirsiniz. a, b, g, n, ac, ac ve ax gibi birkaç farklı tür kablosuz ağ teknolojisi vardır. 

Kablosuz ağ bağdaştırıcısı. Kablosuz ağ bağdaştırıcısı bilgisayarınızı kablosuz bir ağa bağlayan cihazdır. Taşınabilir veya masaüstü bilgisayarınızı kablosuz ağınıza bağlamak için bilgisayarınızın kablosuz ağ bağdaştırıcısının olması gerekir. Çoğu dizüstü bilgisayar ve tabletin yanı sıra bazı masaüstü bilgisayarlar halihazırda bir kablosuz ağ bağdaştırıcısı ile gelmektedir.

Bilgisayarınızın kablosuz ağ bağdaştırıcısına sahip olup olmadığını denetlemek için:

  1. Başlat öğesini  seçin, arama kutusuna cihaz yöneticisi yazın ve ardından Cihaz Yöneticisi'ni seçin.

  2. Ağ bağdaştırıcıları’nı genişletin.

  3. Adında kablosuz geçebilecek bir ağ bağdaştırıcısı arayın.

Modemin ayarlanması ve İnternet bağlantısı

Tüm ekipmanları hazırladıktan sonra modeminizi ve İnternet bağlantınızı ayarlamanız gerekir. Modeminiz İnternet servis sağlayıcınız (ISS) tarafından sizin için kurulmadıysa, modeminizi bilgisayara ve İnternete bağlamak için beraberinde gelen yönergeleri izleyin. Dijital Abone Hattı (DSL) kullanıyorsanız, modeminizi bir telefon prizine bağlayın. Kablo kullanıyorsanız, modemnizi kablo jaka bağlayın.

Kablosuz yönlendiricisini konumlandırma

Kablosuz yönlendiricinizi en az miktarda parazitle en güçlü sinyali alabileceği bir yere koyun. Daha iyi sonuçlar için şu ipuçlarını izleyin:

Kablosuz yönlendiricinizi merkezi bir konuma yerleştirin. Evinizin her yerinde kablosuz sinyalinin gücünü artırmak için yönlendiriciyi evinizin merkezine yakın bir yere yerleştirin.

Kablosuz yönlendiriciyi yerden yükseğe ve duvarlardan ve metal dosya dolapları gibi metal nesnelerden uzağa yerleştirin. Bilgisayarınız ve yönlendiricinin sinyali arasında ne kadar az fiziksel engel varsa yönlendiricinin sinyal gücünün tamamını kullanma olasılığınız o kadar artar.

Engellemeyi azaltın. Bazı ağ ekipmanları 2,4 gigahertz (GHz) radyo frekansı kullanır. Bu, çoğu mikrodalga fırının ve kablosuz telefonun kullandığı frekansla aynıdır. Mikrodalga fırınınızı açarsanız veya kablosuz telefonunuza bir arama gelirse, kablosuz sinyaliniz geçici olarak engellenebilir. Bu sorunlarını çoğundan 5,8 GHz gibi daha yüksek bir frekanslı kablosuz bir telefon kullanarak sakınabilirsiniz.

Kablosuz ağınızın güvenliği

Güvenlik her zaman önemlidir; kablosuz ağ ile daha da önemlidir, çünkü ağınızın sinyali evinizin sınırlarının dışına yayınlanabilir. Ağınızı güvenli hale getirmezseniz, bilgisayarı olan çevredeki kişiler ağ bilgisayarlarınızda depolanan bilgilere erişebilir ve İnternet bağlantınızı kullanabilir.

Ağınızı daha güvenli hale getirmek için:

Varsayılan kullanıcı adı ve parolayı değiştirme.Bu, yönlendiricinizin korunmasına yardımcı olur. Çoğu yönlendirici üreticisinin, yönlendiricinin üzerinde varsayılan bir kullanıcı adı ve parolası ile varsayılan bir ağ adı (SSID olarak da bilinir) vardır. Birileri bu bilgiyi haberiniz olmadan yönlendiricinize erişmek için kullanabilir. Bunu önlemeye yardımcı olması için yönlendiriciniz için varsayılan kullanıcı adını ve parolayı değiştirin. Yönergeler için cihazınızın belgelerine bakın.

Ağınız için bir güvenlik anahtarı (parola) ayarlayın. Kablosuz ağların yetkisiz erişimden korunmasına yardımcı olmak için bir ağ güvenlik anahtarı vardır. Yönlendiriciniz ve Wi-Fi destekliyorsa, Korumalı Access 3 (WPA3) güvenliği kullanmanızı öneririz. Desteklenen güvenlik türü ve nasıl ayar bulunduğu gibi daha ayrıntılı bilgi için yönlendiricinizin belgelerine bakın.

Bazı yönlendiriciler, Wi-Fi Korumalı Kurulum'u (WPS) destekler. Yönlendiriciniz WPS’yi destekliyorsa ve ağa bağlıysa bir ağ güvenlik anahtarı ayarlamak için şu adımları izleyin:

  1. Bilgisayarınızda hangi Windows sürümünün çalıştığına bağlı olarak aşağıdakilerden birini yapın:

    • Windows 7 veya Windows ’de Başlangıç’ı seçin, Ağ ve Paylaşım Merkezi yazmaya başlayın ve ardından listeden seçin.

    • Başlat Windows 10 ve ardından Ağ ve Paylaşım Merkezi'Ayarlar> Ağ & İnternet > Durumu'>seçin.

    • 11 Windows'de Başlat'ı seçin, denetim masası yazın ve ardından Denetim Masası 'nı > Ağ ve İnternet > Merkezi'ni seçin.

  2. Yeni bir bağlantı veya ağ kur’u seçin.

  3. Yeni bir ağ kur’u seçin ve Sonraki’ye tıklayın.

Sihirbaz, bir ağ adı ve güvenlik anahtarı oluşturmanız için size yol gösterecektir. Yönlendiriciniz destekliyorsa, sihirbaz varsayılan olarak Wi-Fi Korumalı Erişim (WPA2 veya WPA3) güvenliğini kullanır. WPA2, WPA veya Kablolu Eşdeğer Gizlilik (WEP) güvenliğinden daha iyi bir güvenlik sunduğundan, bunu kullanıyorsanız WPA3 kullanmanızı öneririz. WPA3, WPA2 veya WPA ile bir geçiş tümleyi de kullanabilirsiniz; böylece, şifreli bir harf ve sayı sırasını anımsamanız da anımsamanız gerekir.

Güvenlik anahtarınızı bir yere not edin ve güvenli bir yerde saklayın. Sihirbazdaki yönergeleri izleyerek, güvenlik anahtarınızı aynı zamanda bir USB flash sürücüye de kaydedebilirsiniz. (Güvenlik anahtarınızı USB flash sürücüye kaydetmeniz Windows 8 ve Windows 7'de kullanılabilir, ancak Windows 10 veya Windows 11'de kullanılamaz.)

Güvenlik duvarı kullanma. Güvenlik duvarı, bilgisayarınızı yetkilendirilmemiş kullanıcılardan ve kötü amaçlı yazılımdan korumaya yardım eden donanım veya yazılımdır. Ağınızdaki her bilgisayarda bir güvenlik duvarı çalıştırmak ağınızda kötü amaçlı yazılımın yayılmasını kontrol etmeye yardımcı olabilir ve İnternet’e erişirken bilgisayarlarınızı korumaya yardım eder. Windows Güvenlik Duvarı, Windows'un bu sürümüne dahildir.

Kablosuz ağınıza bir bilgisayar bağlayın

  1. Bildirim alanında Ağ veya WiFi simgesini seçin. 

  2. Ağ listesinden bağlanmak istediğiniz ağı seçin ve sonrasında Bağlan'ı seçin.

  3. Güvenlik anahtarını yazın (genellikle parola denir).

  4. Varsa ek yönergeleri izleyin.

E-postanızı kullanırken Wi-Fi sorunlarınız varsa, gelişmiş sorun giderme Windows 10 için Wi-Fi sorunları Windows sorunları giderme bağlantısına bakın.

  1. Bildirim alanında Ağ simgesini seçin ve ardından > ağların listesini görmek için Wi-Fi hızlı ayarının yanındaki Ağ simgesini seçin.

  2. Bağlanmak istediğiniz ağı seçin ve sonra da Bağlan'ı Bağlan.

  3. Güvenlik anahtarını yazın (genellikle parola denir).

  4. Varsa ek yönergeleri izleyin.

Windows 11'i kullanırken Wi-Fi ağınız ile ilgili sorunlar varsa, gelişmiş sorun giderme bilgileri Wi-Fi sorunları giderme Windows'ye bakın.

Wi-Fi, telefon, tablet, bilgisayar ya da eşitli oyun konsollarına kablosuz internet sağlayıcısının bağlanabildiği bir ağdır. Wi-Fi sayesinde birden fazla cihaza bir kablo yardımı olmaksızın dilediğiniz yerden dilediğiniz zaman internet bağlayabilirsiniz. Bir kablosuz ağ bağlantısı olan Wi-Fi modem üzerinde de ışığı bulunan WLAN olarak bilinir. Modemin kapsama alanlarının içinde bulunan bütün akıllı cihaz ya da bilgisayarları bu teknolojiyi kullanarak internete bağlayabilirsiniz. 

Evlerin, ofislerin ya da okulları dışında bazı halka açık alanlarda da öreğin kafeler, kütüphaneler ya da parklar gibi kamu alanlarında da Wi-Fi teknolojisini kullanarak internet ağına bağlanabiliriz. Bir Wi-Fi ağına bağlanmak için ihtiyacınız olan şey bulunduğunuz ortamdaki Wi-Fi bağlantılarının şifresini bilmektir. Şifresini bildiğiniz bir ağa kolaylıkla giriş yapabilirsiniz. 

Wi-Fi Ayarları Nasıl Yapılır?

Günümüzde birçok işimizi internet üzerinden gerçekleştirmekteyiz. Bunun için her an bir internet sağlayıcısına ihtiyaç duymaktayız. Kablosuz internet sağlayıcısı olan wi-fi bağlantılarına istediğimiz yerde cihazımızla giriş yaparak ihtiyacımız olan interneti elde edebiliyoruz. Fakat bazen modem hızımızda ya da modem cihaz ayarlarında aksaklıklar meydana gelebiliyor. Bu aksaklıkları gidermek için Wi-Fi ayarlarını doğru yapmak gerekir. Kablosuz internet ağından daha iyi bir şekilde yararlanmak için Wi-Fi ayarlarını şu şekilde yapabilirsiniz.

  • Öncelikle modem ara yüzüne giriş yapmalısınız. Modem ara yüzüne giriş yapmak için tarayıcınızın adres çubuğuna yazarak bu sayfaya ulaşabilirsiniz.  Burada sizlerden giriş adınızı ve şifrenizi isteyecektir. Önceden belirlediğiniz modem şifreniz ve adınız ile giriş yapın.
  • Wi-Fi bölümüne giriş yapın.
  • Daha önce oluşturulmamış bir wi-fi adı yani SSID oluşturun. Bu bölümde oluşturduğunuz SSID’leri pasif ya da aktif olup olmadığını kontrol edin. Bu seçeneğin aktif olması demek her kablosuz ağa bağlandığınızda ad ve şifre girmeniz gerektiğini gösterir. Fakat pasif olursa buna gerek kalmaz.
  • Daha sonra kanal bant genişliği ayarlarını yapmalısınız. En iyi Wi-Fi ayarını yapmak istiyor iseniz bunun için en doğru kanalı seçmelisiniz.
  • Tüm bu aşamaları yaptıktan sonra karşınıza bir kimlik doğrulama ekranı çıkacaktır. Bu ekranda WPA2’yi ve WPA şifreleme sekmesinden de AES’i seçerek wi-fi ayarını yapma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Bilgisayarlar için Wi-Fi Ayarı Nasıl Yapılır? 

Bilgisayarlarımız kablosuz ağ ayarlarını sıklıkla kullandığımız bir teknolojik cihazdır. Bilgisayarlarımıza bir wi-fi bağlantısı yapmak istiyorsak önce görev çubuğunda bulunan ağ simgesine tıklamalısınız. Bu kısımda cihazınızı bağlayabileceğiniz uygun Wi-Fi ağlarını görebilirsiniz. Size ait olan ya da şifresini bildiğiniz bir Wi-Fi ağını seçmelisiniz. 

Seçtiğiniz ağ üzerinde “otomatik olarak bağlan” ya da “bağlan” seçeneklerine tıklayarak daha sonra cihazınızı kullandığınızda bu işlemleri tekrarlamak yerine Wi-Fi şifresini bir kere girerek bu ağı cihazınıza kaydedebilirsiniz. Seçtiğiniz ağ üzerinde ağ adını orada göreceksiniz. Siz sadece şifresini girerek bu ağ ile internet sağlayabilirsiniz. 

Mobil Cihazlar için Wi-Fi Ayarı Nasıl Yapılır?

Günlük hayatımızda çoğunlukla kullandığımız akıllı cihazlardan da wi-fi bağlantısı kullanarak internete bağlanabilirsiniz. Bunun için ilk adım ayarlardan wi-fi seçeneğinin aktif olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu seçenek aktif olmazsa kapsama alanında bulunan ağları görmeyecek ve dolayısıyla da bağlantı kurulamayacaktır. Aktif olduktan sonra kullanabileceğiniz wi-fi ağlarını görüntüleyebilirsiniz. Daha sonra bağlanmak istediğiniz Wi-Fi ağının şifresini girmelisiniz. 

Doğru bir şekilde şifreyi girdiğinizde cihazınızda interneti kullanabilirsiniz. Bir kez girdiğiniz bir Wi-Fi ağı cihazınızda kayıtlı ağlar olarak gözükecektir. Daha sonra şifre girmenize gerek kalmadan kapsama alanında olduğunuz sürece bu ağlardan internete bağlanabilirsiniz. Eğer daha önce giriş yapmanıza rağmen sizden yeniden şifre istiyor ise bu ağı şifresinin değiştirildiğini gösterir. Yeni şifre ile tekrardan giriş yapmalısınız. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası