bayılan kişi nasıl ayıltılır / Bayılan kişiye ilk müdahale yolları - Sağlık Haberleri

Bayılan Kişi Nasıl Ayıltılır

bayılan kişi nasıl ayıltılır

Benim Başıma Gelmez Demeyin: 'Yanımızdaki Kişinin Bayılması Durumunda Ne Yapmalıyız?'

Haberler

Teknoloji

Benim Başıma Gelmez Demeyin: 'Yanımızdaki Kişinin Bayılması Durumunda Ne Yapmalıyız?'

Geçen haftaki içeriğimize de göz atmayı unutmayın:

Neden bayılırız?

Bayılmaya neden olan etkenler nelerdir?

Bayılmaya neden olan etkenler nelerdir?

Kişinin bayılacağına dair belirtiler nelerdir?

Peki biri bayıldığında ne yapmalıyız?

Peki biri bayıldığında ne yapmalıyız?

1. Bayılan kişiyi düz bir zemine yatırın ve nefes aldığından emin olun. Ayrıca bacaklarını kalp seviyesinin üzerinde tutmaya çalışın.

1. Bayılan kişiyi düz bir zemine yatırın ve nefes aldığından emin olun. Ayrıca bacaklarını kalp seviyesinin üzerinde tutmaya çalışın.

2. Korse, kemer ve gömlek gibi bayılan kişiyi sıkan bütün kıyafetleri gevşetin.

2. Korse, kemer ve gömlek gibi bayılan kişiyi sıkan bütün kıyafetleri gevşetin.

3. Nefes almıyorsa hemen kalp masajına başlayın. Acilen 112'yi arayın ve yardım gelene kadar kalp masajına devam edin.

3. Nefes almıyorsa hemen kalp masajına başlayın. Acilen 112'yi arayın ve yardım gelene kadar kalp masajına devam edin.

4. Baygınlık sonrası ayılan kişiyi asla dik bir pozisyona sokmaya çalışmayın. Bir süre daha zeminde kaldığından emin olun.

4. Baygınlık sonrası ayılan kişiyi asla dik bir pozisyona sokmaya çalışmayın. Bir süre daha zeminde kaldığından emin olun.

5. Eğer bayılan kişi şeker hastasıysa ya da açsa büyük bir olasılıkla bayılmasının nedeni kan şekerinin düşmesinden kaynaklanmaktadır. Bayılan kişiye şeker verin.

5. Eğer bayılan kişi şeker hastasıysa ya da açsa büyük bir olasılıkla bayılmasının nedeni kan şekerinin düşmesinden kaynaklanmaktadır. Bayılan kişiye şeker verin.

6. Ve son olarak, bayılan kişinin sarsılmadığından ve olağan dışı kas spazmları olmadığından emin olun.

6. Ve son olarak, bayılan kişinin sarsılmadığından ve olağan dışı kas spazmları olmadığından emin olun.

Peki biri bayıldığında ne yapmamalıyız?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Kuşlarda Bayılma ve Nöbetler

Kuşlarda Bayılma ve Nöbetler
Zaman zaman anlam veremediğimiz sebeplerden dolayı kuşlarda bölgesel ya da tüm vücut kitlenip, sanki ölmüş gibi kaskatı kesilebiliyorlar. Bunun birden çok sebebi olduğundan yoğun bir gözlem yapmak gerekir. Kuşların geçirdiği nöbetler hafif ya da şiddetli, kısmi veya genelleşmiş, sık veya seyrek olabilir.
  • Bir kuş ani, geçici bir bilinç kaybı veya motor fonksiyon kontrolünü kaybedebilir.
  • Yön duygusunu kaybedebilir böyle durumlarda tüneklerden düşmeler ya da tüneği bulamama durumları gözlemlenebilir.
  • Bir nöbet sırasında kuş bilinç kaybı, düşme, ani yoğun titremeler, kanatları kontrolsüz çırpmalar, yüksek tonda bağırarak debelenmeler görülebilir. Vücudu kaskatı kesilebilir.
  • Kısmi bir nöbet, bir kanat veya bacağın sürekli seğirmesi ile karakterizedir.
Neyse ki birçok kuş, geçirilen nöbetlerden kurtulabilir ve gündelik hayatına devam edebilir fakat bazı durumlarda tekrarlamalar görülebilir ve acilen veterinere danışmak gerekir.

Kuşlarda Neden Bayılma / Nöbetler Gözlemlenir?

Genellikle bir nöbeti neyin tetiklediğini tam olarak bilemeyebiliriz. Nöbetlere yol açan bazı bozukluklar, tümörler, enfeksiyonlar (bakteriyel, Chlamydophila, viral veya mantar), ısı inmesi veya travma (uçarken meydana gelen kazalar) gibi birincil olabilir. İkincil bozukluklar arasında üreme sorunları, metabolik bozukluklar, beslenme yetersizlikleri veya dengesizlikler ve toksik olaylar bulunur.
"Sebep belirlenemediğinde, duruma idiyopatik epilepsi veya nöbetler denir."

Bayılmaların Aşamaları:
Nöbetleri üç aşamada sınıflandırabiliriz:
Başlangıç aşamasına aura aşaması denir ve kuş, değişen davranışlar sergileyebilir. Örneğin birden bire görememe, kanat tutulmaları gibi. Daha çok geçici olan durumlar.
İkinci aşamaya ictus denir ve kasların hareketlerini koordine edemeyen bir yönelim bozukluğu dönemidir. Kuş kavramasını kaybedecek ve kafesin altına düşecektir. Genellikle vücut sertleşir ve kuş büyük ölçüde sarsılır; kuş dışkılama yaparken sesli şekilde yapabilir. Bu aşama genellikle 5 - 20 saniye sürer, ancak buna daha önce hiç tanık olmamışsanız, korkutucu ve "uzun" birkaç saniye olabilir.
Üçüncü aşama post-ictal aşama olarak adlandırılır ve birkaç dakika ila saat sürer. Kuş, değişken bir tükenme, uyuşukluk, karışıklık, yönelim bozukluğu, ajitasyon veya huzursuzluk gösterecektir.

Bizlerin Yapabileceği İlk Şey nedir?
Bir kuşun nöbet geçirmesi durumunda, neler olduğunu anlamaya çalışmak ve altta yatan nedeni belirleyebilmek için derhal veteriner hekime danışmak gerekir. Bu arada kuşların düşmelerden zarar görmemesi için bakım kafeslerine taşınmalılar ya da kafes tabanına takılmayacağı yumuşak bir taban oluşturarak düşmelere karşı önlem alınız. Yaralanmaları en aza indirmemiz gerektiğinden oyuncakların tamamı kaldırılır, tünekler biraz daha alta indirilerek önlem alınmalıdır. Aynı şekilde yem ve su ihtiyacını da tabana yakın bir mesafeden sağlamakta yarar var.

Veteriner hekim nasıl bir tedavi izler?
Kuşlara aşina olan bir veteriner hekim kapsamlı, fiziksel muayene edecektir kuşunuzu. Yediği tohumdan, kullanılan katkı ve ilaçlara, kalsiyum gibi olası eksiklikler olup olmadığına ve kontaminasyon olasılığı açısından değerlendirilecektir.

Veterinerinizin kuşunuzun problemini çözmek için bir takım testler yapacaktır. Her test bulmacanın başka bir parçasını sunar ve daha fazla netlik sağlamak için çoğu zaman birçok test gerekebilir.

Bayılma / Nöbet tedavileri var mı?
Başlangıçta, nöbet aktivitesini durdurmak için bazı ilaçlar verilebilir. Daha sonra, yapılan testlerin bulgularına ve yapılan tanıya dayanarak spesifik tedaviler uygulanabilir. Tedavi aralığı, spesifik probleme bağlı olarak değişir ve altta yatan hastalığın tedavisini, diyetin değiştirilmesini, besin takviyesinin verilmesini ve kuşun belirtildiği gibi destekleyici terapi (sıvılar ve vitaminler) artı antibiyotik, antiviral veya antiparaziter ilaçlar için hastaneye yatırılmasını içerebilir. Bazen durum "iyileştirilemez", sadece yaşam kalitesini iyileştirmek için yönetilir ve desteklenir.

Veteriner hekiminiz, kuşunuz için en iyi eylem yolunu size bildirecektir.

Olası Sebepler:
Zehirlenme Durumları:
Ağır Metal Zehirlenmesi (genellikle kurşun veya çinko zehirlenmesi) -
uygunsuz ürünleri çiğnendiğinde olabilmektedir. Olası semptomları şöyledir: yeşil veya kanlı ishal, kusma, depresyon, aralıklı uyuşukluk, nöbetler, disfaji, ataksi, artan susuzluk ve idrara çıkma durumu, denge kaybı, dehidrasyon, kilo kaybı, tüy toplama ve - tedavi edilmezse - ölüm.
Zehirli Gıdalar / Bitkiler
Tütün gibi kuşlara zararı olan ürünlere maruz kalmak , gastrointestinal problemler, titreme, halsizlik, nefes darlığı, nöbetler veya ani ölüm gibi spesifik olmayan zehirlenme belirtilerine yol açabilir. Kuşlar özellikle çevresel toksinlere karşı hassastır. Böcek ilaçları vb. ürünlerde bu durumu tetikleyebilir.

Beslenme / Yetersiz Beslenme:
  • Dehidrasyon - su ve mineral eksiklikleri,
  • Düşük kan şekeri,
  • A Vitamini Eksikliği
  • Kalsiyum / D Vitamini Eksikliği: Afrika Grilerinin , nöbet ve / veya bacak felci, ani çökme veya bayılmalara neden olan Kalsiyum eksikliğine duyarlı olduğu bilinmektedir.
  • D vitamini eksikliği ile ilişkili en yaygın sağlık sorunları şunlardır: zayıf bağışıklık sistemleri / hastalıklara yatkınlık, yumuşak kemikler, yayvan duruşlar, anormal gaga gelişimi, üreme sorunları (yumurta bağlama, yumuşak kabuklu yumurtalar oluşturma, ölen yavrular) ve nöbetler
  • Doğal güneş ışığına erişimin sınırlı olduğu bölgelerde (kış aylarında kuzey yarımkürede olduğu gibi), UVA ve UVB ışınları sağlamak için tam spektrumlu lambalar kullanılabilir.
  • D vitamini açısından zengin doğal gıda kaynakları sağlanmalıdır ve aynı zamanda denetlenmelidir. Fazla D vitamini böbrek hasarına neden olur ve büyümeyi geciktirir.
Travma / Kaza / Beyin Hasarı
Stres:
Bazı kuşlar (özellikle muhabbet kuşları ), "kardiyak yarış sendromu" olarak da adlandırılan "stres nöbetlerine" karşı hassastır ve çoğu zaman sakinleştikten sonra hiçbir şey yokmuş gibi yollarına devam ederler. Kolayca stres yaşayan kuşlar için herhangi bir büyük değişiklikten önce, kuşlarınızın streslerle başa çıkmasına yardımcı olmak gerekir. Mümkün olduğu kadar stressiz bir ortam yaratılmalıdır.

Nörolojik semptomları olabilen bulaşıcı hastalıklar:
Kuşlar nörolojik belirtiler gösterebilir (nöbetler, tünerken düşmeler vb. gibi).
Aspergilloz / Aflatoksinler: Burun akıntısı, kilo kaybı, ishal, pul pul deri, yıpranmış tüyler, aşırı kaşıntı gibi...
Batı Nil Virüsü (WNV): Sadece bölgenizde bu hastalık tespit edildiğinde şüphelenir. Bu virüs sivrisinekler tarafından bulaşır.

Yaygın semptomlar: ani ölümler, sinir sisteminini etkileyen klinik bulgular (nöbetler, koordinasyon bozukluğu, kilo kaybı, ishal, yürüme zorluğu veya enterit) veya enfeksiyon belirsiz olabilir. Enfekte kuşlar kendiliğinden ölebilir veya iyileşebilir (destekleyici bakımla veya desteksiz).

Beyin tümörü

Son evrelerde karaciğer hastalığı: Kan dolaşımına toksinler birikerek yönelim bozukluğu veya nöbetler geçirmesine sebep olabilir.
Hipertermi / Isıya maruz kalma: Kuşun vücut ısısı aşırı yükselirse, nöbet geçirebilir ve ölür.

Metabolik hastalıklar ( hipokalsemi, hiperglisemi )

Üropigal veya yağ bezi, kuşlar kendiliğinden bu durumdan kurtulurken tüylere yayılan D3 vitamini, hatalı çalışan bir üropigal bezin neden olduğu D Vitamini / Kalsiyum Eksikliği nöbetlere neden olabilir. Ultraviyole ışığa maruz kaldığında, aktif D3'ün dönüşmesi gerekir. Bunu da düzenli gün ışığına maruz kalmasıyla sağlayabilirsiniz.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası