adet olurken karın neden şişer / Adet ağrısı ve adet öncesi sorunlar - Prof. Dr. Suat Dede

Adet Olurken Karın Neden Şişer

adet olurken karın neden şişer

Adet d&#;nemi şişkinlikleri i&#;in ne yapmalı?

Sağlık

 Son Güncelleme:

Adet d&#;nemi şişkinlikleri i&#;in ne yapmalı?

Her ay adet dönemimde yaşadığınız su toplanması yani ödemler rahatsız edici ve can sıkıcıdır. Fakat yapacağınız bazı değişikliklerle bu rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu, adet dönemi şişkinlikleri için neler yapılması gerektiği hakkında bilgi veriyor.

Adet kanamasından bir veya iki hafta öncesinde başlayan şiş, ağır ve dolgun hissettiren sıvı tutulması, adet kanamanızın başlamasıyla birlikte sona erer. Çoğu kadın için bu, ayda bir yaşanan önemsiz bir sıkıntı iken, bazı kadınlar için günlük hayatını etkileyecek kadar ciddi bir durumdur. Neyse ki bu dönemde giyeceğiniz geniş pantolonların yanında başka seçenekleriniz de vardır.

Genişleyen belinizi rahatlatacak yaşam tarzındaki değişiklikler ve ilaçlar buna yardımcı olacaklardır. Adet kanaması gören kadınların %85 inde, adet dönemi öncesinde yaşanan şikâyetten en az bir tanesinda şişkinlik vardır. Sıvı tutulmasına bağlı olarak gelişen karın şişliği de bunlardan birisidir. Diğerleri ise halsizlik, memelerde hassasiyet, sivilce, baş ağrısı, bazı yiyeceklere karşı iştah artışı, hassasiyet ve ağlama nöbetleri şeklindedir. Bu belirtiler 25 ile 35 yaş arasında başlayabilirler.

Adet döneminde neden şişkinlik ve sıvı toplanması olur?

Tam olarak nedeni bilinmese de hormonlardaki döngüsel değişimin sonucu olduğu sanılmaktadır. Bir adet dönemi ortalama 28 gün sürmektedir. Birinci gün adet kanamasının olduğu ilk gün olarak kabul edilir. Adet döneminin ilk yarısında östrojen seviyesi yükselir. Rahim kalınlaşır ve büyür. Aynı zamanda hipofiz bezindeki hormonlar, yumurtalıkları uyarıp, yumurtanın gelişip, salınmasını sağlar. gün civarında yumurta salınır ve yumurtalık kanalında ilerler.

Ardından gebeliğe hazırlık amacıyla progesteron seviyesi artar. Eğer yumurta döllenmezse hormon seviyesi düşer ve kalınlaşan rahim dokusu adet kanamasıyla beraber atılır. Böylece 28 gün tamamlanarak yeni bir adet dönemi daha başlar. Adet kanaması öncesindeki şikâyetlere neden olan durumun, aylık hormonal değişikliklerle, beyindeki kimyasal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. En çok da beyindeki kimyasal bir madde olan serotonin suçlanmaktadır. Ayrıca diğer kimyasallar da rol oynayabilirler. Stres ve duygusal sorunların, bu şikâyetleri daha da artırdığı bir gerçektir.

Adet döneminde şişkinliği önlemek için ne yapılmalı?

Adet kanaması öncesinde sıvı tutulmasını önlemeye yardımcı olacak bazı yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Kendinize dikkat ederek yaşamanız, hem şişliklerinizi önleyecek hem de daha sağlıklı bir hayat yaşamanızı sağlayacaktır.

* Düzenli egzersiz yapın. Düzenli egzersiz yapan kadınlarda daha az şikayet olduğu gözlenmiştir.

* Tuzu azaltın. Adet kanamanız başlamadan birkaç gün öncesinde tuzdan kaçınırsanız şişlik, ödem, memelerde büyüme ve hassasiyet gibi şikayetlerde azalma olacaktır. Ancak sadece tuzluktan değil fazla tuz içeren soya sosu, hazır gıda ve etlerden de uzak durmalısınız.

* Daha az ve sık yemeye çalışın. Üç büyük öğün yerine beş veya altı küçük öğün yiyin. Bu öğünlerde de tam tahıllı ürünler ve sebze-meyve ağırlıklı yemeye çalışın.

Çoğu kadında bu tür yaşam tarzı değişiklikleri bile sıvı tutulmasını önlemeye yetecektir. Ancak bunlar yeterli olmazsa ilaçlar kullanılabilir. İdrar sökücü ilaçlar fazla sıvıyı atmada yardımcı olurlar. Fakat fazla kullanıma dikkat etmek gereklidir.

Uzun süre kullanım sonucu vücudun mineral dengesini bozabilir, hatta böbreklere zarar bile verebilirler. Ağrı kesiciler hem ağrıyı kesip hem de ödemi azaltabilirler. Düşük dozlu doğum kontrol hapları ciddi sıvı tutulumu ve kramplarda doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir. Kalsiyum ve magnezyum alımı da sıvı tutulmasını ve krampları önlemede yardımcı olabilirler. En uygun tedavi, sizin durumunuza göre, doktorunuz tarafından karar verilecektir.

Şikinlik için doktora gitmek gerekir mi?

Eğer her ay bu sıkıntılarla başa çıkmak size zor geliyorsa, doktorunuza görünmenizde fayda vardır. Öncelikle size, birkaç ay boyunca günlük tutmanızı tavsiye edecektir. Bu şekilde sorununuz adet döngüsüne mi yoksa başka mide-bağırsak hastalıklarına mı bağlı, bunu belirlemek gereklidir. Bunlar belirlendikten sonra sizin için en uygun tedaviye başlanacaktır.

False

Kadınların regl öncesi yaşadığı semptomlardan biri şişkinliktir. Bu gün içinde kadınları oldukça zora sokar. Peki, kadınları oldukça rahatsız eden regl öncesi şişkinlik neden olur? Adet dönemi şişkinlik sebepleri nelerdir? İşte regl öncesi şişkinliği önlemenin yolları&#;

REGL ÖNCESİ ŞİŞKİNLİK NEDEN OLUR?

Regl öncesi dönemde, yani regl olmadan bir hafta ya da 10 gün öncesinde kadınlarda şişkinlik problemi yaşanabilir. Çünkü vücut su toplar ve ödem hali oluşur. Bu bazen son derece rahatsız edici de olabilir. Yani öfkeye ve gerginliğe yol açabilir. Bunun sebebi çoğunlukla değişen hormonlar ve bilinçsiz beslenmedir. Fakat yapacağınız bazı değişikliklerle bu rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz. Aslında beslenmeye dikkat ederek ve düzenli su tüketerek bu semptomlar daha hafif atlatılabilir.

REGL ÖNCESİ ŞİŞKİNLİĞİ ÖNLEMENİN YOLLARI

TUZ TÜKETİMİNİ AZALTIN

Regl olmadan yaklaşık bir hafta önce tuz tüketimini oldukça azaltıyor ya da yapabiliyorsak kesiyoruz. Çünkü tuz, vücutta su tutar. Yani bu süre zarfında cips, bol tuzlu çekirdek, turşu, sosis, ketçap yok.

BESLENMENİZE DİKKAT EDİN

Vücudumuz bazı besinleri diğerlerine göre daha zor sindiriyor. Bu da gaz oluşumuna neden oluyor. Regl olmadan önce gaz yapan yiyeceklere de bir süre ara versek iyi olur. Mesela lahana, brokoli, nohut gibi.

BOL BOL SU İÇİN

Günde en az 2 litre su içerek şişkinliği büyük ölçüde azaltabiliriz. Hem su içmek, ödem atmamızı ve toksinleri vücudumuzdan temizlememizi de sağlar. Böylece daha rahatlamış hissederiz.

METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN

Lifli gıdaları biraz azaltmak ve bunlar yerine probiyotikten zengin yoğurt, şişkinliğe iyi gelen meyve gibi seçeneklere yönelmek bizi her anlamda mutlu edecektir. Çünkü bu saydığım besinler metabolizmayı hızlandırır.

PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENİN

Protein ödem atmaya yardımcı olur. Bu yüzden protein ağırlıklı beslenmek bu dönemde tercih etmemiz gereken beslenme şeklidir. Ayrıca kötü karbonhidrat dediğimiz beyaz ekmek, pirinç ve makarnadan da uzak durmalıyız.

GAZLI VE ŞEKERLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURUN

Gazlı ve şekerli içecekler sindirim sistemimizi yorar. Vücutta çok fazla ödem oluşmasına neden olurlar. Bu dönemde bu tür içeceklerden uzak durmakta fayda var. En iyisi her fırsatta su içmek.

SIK AMA AZ YİYİN

Porsiyonlarımızı küçültmeli, besin değeri yüksek bir kahvaltı yapmalı ve “Sık ama az ye” kuralını benimsemeliyiz.

İLGİLİ İÇERİKLER

Formsanté

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası