kars piknik alanları / Piknik Alanları Doldu | Piknik Alanları Doldu | By Lider Haber Ajansı

Kars Piknik Alanları

kars piknik alanları

Uludağ’da mangal yasak…

Haberin Devamı

Öyle bir değer ki; kışın kayak severlere diğer mevsimler ise doğa yürüyüşü yapanlara, fotoğraf hayranlarına ve piknik tutkunlarına ev sahipliği yapıyor
Uludağ’ın en büyük özelliği ise endemik 78 bitki türüne ev sahipliği yapması
Bu bitkilerin 31’i ise dünyanın hiç bir yerinde yetişmiyor
Bu yüzden de Uludağ’a, Canlı Bitki Müzesi (arboretum) deniyor
Peki, böyle bir güzelliğin kıymetini biliyor muyuz?
Hayır bilmiyoruz!
*
İstemesek de Uludağ’a büyük zararlar veriyoruz
Doğanın kendini yenilemesine olanak sağlamıyoruz
Mesela
Pandemi döneminde Uludağ’ın kendini yenilemesi için o fırsatı istemeyerek de olsa verdik
O sürecin sadece ilk üç ayında kısıtlamalar nedeniyle zirveye çıkış yasaklanınca, Uludağ’ın çehresi değişti…
Bitki örtüsü kendini yeniledi, doğal ortamında yaşayan tavşan ve yaban keçisi gibi hayvanlar insanların olmadığı piknik alanları ve yollarda, görevlilerin yanlarından geçmeye başladı
Getirilen bazı kısıtlamaların ormanlardaki değişimi düşünebiliyor musunuz?
*
Son yıllarda yaşanan yangınlardan sonra getirilen bazı yasaklar yerinde ve doğru bir karar…
Ormanlar, isteyenin kafasına göre gidip zarar vereceği yerler olmamalı!
Peki, hükümet bu tedbirleri almamış olsaydı ne olacaktı?
Kurban Bayramı'nın ikinci günü olduğu için bugünden örnek vereceğim
Kurban etini alan mangal yapmak için Uludağ’a gidecekti
Ormanlık alanlarda oturmak için yer kalmayacaktı…
Nasıl mı?
Ormanlık alanlara girişin yasak olmadığı geçen sene Kurban Bayramı'nın 2’nci günü, Milli Parklar’dan giriş yapan araç sayısını tahmin edebiliyor musunuz?
Tam 8 bin araç geçiş yapmış
Bu da en az 32 bin kişi demektir
Piknik yapan o insanların doğayı bıraktıkları çöpleri siz düşünün…
Bu yıl zirvede geçmiş yıllardaki istenmeyen o görüntüler yaşanmayacak
*
Şöyle ki;
Uludağ’a çıkanlar, saatleri arasında Karabelen, Kirazlıyayla, Çobankaya ve Sarıalan’da, ateş yakmadan piknik yapacaklar
Yani, mangal veya benzeri ateş yakamayacaklar
Ormanlık alanda ise kesinlikle gezinemeyecekler
Geniş güvenlik önlemleri alan jandarma bu konuda kararlı
Kimsenin gözünün yaşına bakmayacak
Kurallara uymayanlar hakkında yasal işlem başlatacak
Keşke bu tedbirler zamanında alınmış olsaydı
Güzelim ormanlarımız zarar görmeseydi.
Zararın neresinden dönersen kardır misali, buna da şükür.

#Bursa#B&#;lge#İnsan

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Kars Soğuksu Tabiat Parkı

Genel Bilgiler

Sarıkamış-Soğuksu Tabiat Parkı, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüğü görev alanı içinde, Kars ili Sarıkamış ilçesi sınırları dahilinde, Kars il merkezine 51 km, Sarıkamış ilçesine ise 4 km uzaklıkta bulunmaktadır. Alan, B Tipi Mesire Yeri iken tarihinde Bakan Olur’u ile 11 hektar büyüklüğünde Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

Flora Bilgileri

Tabiat Parkı klimaks safhada Pinus sylvestris (Sarıçam) ormanları ve orman açıklıklarında gelişen yüksek boylu otsu türlerden oluşan çayır habitatlarına sahiptir. Alanda yapılan floristik çalışmalar sonucunda 31 familyaya ait  tür ve türaltı seviyede takson tespit edilmişseafoodplus.info taksonlardan 4’ü ülkemize özgü endemiktir ve endemizm oranı %3,36’dır. Tespit edilen endemik taksonlar Onosma isauricum, Tragopogon aureus, Hieracium insolitum, Linum unguiculatum'seafoodplus.infoula stevenii (Çançiçeği),  Ferulago setifolia (Çakşır), Rosa pimpinellifolia (Gül) ,Gladiolus kotschyanus (Kara soğanı) ,Tragopogon aureus (Dede sakalı - Endemik),Gymnadenia conopsea (Orkide) ,Onosma isauricum (Kül emecek - endemik),Hieracium insolitum (Som şahinotu - endemik) başlıca bulunan türler arasındadır.

Fauna Bilgileri

Alanda gerçekleştirilen çalışmalarda her bir karasal omurgalı grubu için  farklı metodoloji kullanarak bilgi toplamıştıseafoodplus.infoılan entomolojik araştırmalarda kınkanatlılar (Coleoptera) grubundan 20, sineklerden (Diptera) 22, kelebeklerden (Lepidoptera) 18, sinir kanatlılardan (Neuroptera) 2 ve Yusufcuklardan (Odonata) da 3 tür tespit edilmiştir. Bu türlerin büyük bir kısmı alanın step vejetasyona sahip olduğu bölgelerde tespit edilmişseafoodplus.info Parkında belirlenen sürüngen türleri içinde ülkemiz için endemik herhangi bir tür yer almamaktadırAlanı beslenme, üreme ve dolaşma gibi değişik amaçlarla kullanan 9 memeli türünün varlığı belirlenmiştir. Bu türlerden bozayı, yaban domuzu, kızıl tilki, kaya sansarı gibi memeli türlerinin alan etrafında bulunan daha doğal ve geniş sarıçam ormanlarında üredikleri, alandaki çöp ve atıkları yemek için de hemen hemen her gün akşam alanı ziyaret ettikleri belirlenmiştir. Tabiat Parkında yapılan gözlemlerde toplam 26 tür kuş belirlenmiştir.Gyps fulvus (Kızıl akbaba) , Buteo rufinus (Kızıl şahin) ,Falco tinnunculus (Kerkenez)  , Corvus corene (Leş kargası) , Phoenicurus phoenicurus (Dağ kızılkuyruğu),Parus ater (Çam baştankarası)  bunlardan bazılarıdır.

Kaynak Değerler

Orman ekosistemi ve çayırlık alanlar Tabiat Parkının ana kaynak değerlerini oluşturmaktadır. Tabiat Parkı, bölgede sarıçam ormanlarının alt basamağında yer almaktadır. Sarıçam ormanları, Tabiat Parkı içinde kısmen de olsa doğallığını devam ettiren alanlardır. 

Kültürel Değerler

Yörede sosyal yaşantıda tabiat parkındaki  piknikler, geleneksel hale getirilen Sarıkamış Sarıçam Şenlikleri (Temmuz ayında güreş, sünnet, kros, folklor ve yemek etkinlikleri şeklinde yapılmaktadır) gibi etkinliklerle sınırlıdır.

Rekreasyon İmkanları

Tapiat Parkına yapılan gelişme planının uygulamaya geçilmesiyle daha kullanışlı ve ziyarete açık bir alan durumuna gelecek tabiat parkı insanlara doğayla başbaşa kalabilecekleri imkanı sağlayacaktır.

Tarihin en eski yerleşimlerinden biri olan Kars, ülkemizin en soğuk illerinden bir tanesidir. Kayak yapmaya elverişli olan bu ilimize kayak yapmaya gidebilir veya farklı medeniyetlerden izler taşıyan tarihi eserleri görmeye gidebilirsiniz. Son zamanlarda Doğu Ekspresi sayesinde de ünlenen şehrimizin, kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu düşünüyoruz.

Kars gezilecek yerlere geçmeden hemen önce sizlere Kars’ın haritadaki konumunu paylaşmak istiyoruz.

Bu İçerikte Neler Var?

Kars’ta Gezilecek Yerler

Sizlere Kars’ta gezilmesi gerekilen yerleri aktararak kafanızdaki “Kars’ta nereye gidilir?” gibi sorularınıza bu yazıda açıklık getirmek istiyoruz. O zaman başlayalım.

Ani Antik Kenti

Slider

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ani Antik Kenti, Urartulara kadar uzanan bir geçmişi var. Kars’ın şehir merkezine 42 kilometre uzaklığında olan bu antik kenti herkesin ziyaret etmesini öneriyoruz.

Adres: Şehitler Mahallesi, Şehitlik Caddesi No, Ocaklı/Kars Merkez/Kars

Kafkas Cephesi Tarihi Harp Müzesi

Slider

Osmanlı İmparatorluğu tarafından yapılan tabya, Rusya ve İran’ın saldırılarına karşı savunmak amaçlı yapılmıştır. ’deki Rus saldırısının geri püskürtülmesinde, ’te Kars Zaferi’nin (Tabyalar Savaşı olarak da bilinir) kazanılmasında Osmanlı ve Rusya arasında geçen savunma savaşlarında kullanılan bu tabya, tarihinde Rus birliklerin Kars’a yaptıkları saldırıda tabyada tüm askerlerin şehit edilmesiyle ‘Kanlı Tabya’ denilmeye de başlanmıştır. Günümüzde ise müze olarak kullanılan tabyayı ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Örnek, Azat Çk., Kars Merkez/Kars

Kars Kalesi

Slider

Yaklaşık yıllık yapı olan Kars Kalesi, Selçuklulara bağlı Saltukluların sultanı olan Melik İzzeddi’in emri tarafından yapılmıştır. Tarihi güzelliği ile dikkat çeken kalenin dış cephe surlarlarıyla kaplıdır ve üç kapısı vardır. Bunlar; Sukapısı veya Çeribaşı Kapısı (Batıdadır), Kağızman Kapısı (Ortakapı), Behram Kapısı veya Bayrampaşa Kapısıdır. Oraya gidip tarihin veya manzaranın güzelliğinden yararlanabilirsiniz.

Adres: Kaleiçi, Merkez/Kars

Kümbet Camii (On İki Havariler Kilisesi)

Slider

Bagratid döneminde inşa edilen kilise, ilk önce On iki Havariler olarak adlandırılmıştır.  Daha sonra yılında camiye çevrilmiştir ve Kümbet Camii ismini almıştır. yıllarında ise Kars’ın Rusların egemenliğine girmesiyle Rus Ortodoks kilisesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra tekrar Türklerin egemenliğine girmesiyle camiye dönüştürülmüştür.

Adres: Kaleiçi Mah., Kars Merkez, Kars

Sarıkamış Kayak Merkezi

Slider

Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde bulunmaktadır. Toz kristal yapıda karları bulunmasından dolayı da turistleri çeken bu yer, ülkemizde sadece Sarıkamış&#;ta görülen ve kaymaya en elverişli kardır. Ayrıca dünyada da Alplerde görünmektedir.  25 km’lik toplam pist uzunluğuna sahip olan bu yer 9 pistten oluşmaktadır. Ayrıca dört farklı pist çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; yeşil, mavi, kırmızı ve siyahtır.  Yeşiller kolay, maviler orta, kırmızılar orta-zor ve siyahlar ise zor olarak ayarlanmıştır.

Adres: Cıbıltepe Mevki, Sarıkamış Merkez, Sarıkamış, Kars

Kars’a Nasıl Gidilir?

Kars’a otobüs veya uçakla seyahat etmek isteyenler için iki farklı başlıkta inceledik.

Kars’a Kara Yolu ile Ulaşım

Otobüs ile seyahat etmek isteyenler için en uygun Kars otobüs biletlerinisizler için hazırladık.

Iğdır-Kars: saat

Erzurum-Kars: saat

Trabzon-Kars: saat

Ankara-Kars: saat

Otogar Bilgileri

Kars Otogar

Telefon: 0 () 75 71

Adres: Atatürk Mah. Ardahan Yolu Merkez/Kars

Kars’a Hava Yolu ile Ulaşım

Uçak ile seyahat etmek isteyenler için en uygun Kars uçak biletlerini sizler için hazırladık.

İstanbul-Kars:1 saat 55 dakika

İzmir-Kars:2 Saat 15 Dakika

Ankara-Kars: 1 Saat 35 Dakika

Hatay-Kars:5 Saat 15 Dakika

Havalimanı Bilgileri

Kars Havalimanı

Telefon: 0 () 56 67

Adres: Karacaören Köyü Kars Havaalanı Girişi Pk Merkez/Kars

Kars’a Yakın Şehirler

Ağrı, Ardahan, Erzurum ve Van Kars’a en yakın illerdir.

 

Kars Gezilecek Yerler yılında seafoodplus.info Blog ekibi tarafından hazırlanmıştır.

İçerikte kullanılan bazı materyallerin kaynakçaları:

  • seafoodplus.info
  • seafoodplus.info
  • seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir