engelli otomobil aparatları / Engelli Aracı Tadilat Projesi, Bursa / Araç Proje Merkezi

Engelli Otomobil Aparatları

engelli otomobil aparatları

Engelli Aracı Projesi - Engelli tadilatı Projesi

Engelli aparatı projesi

Engelli Aracı için koşullar nelerdir?

Sağlık durumunuza göre, sağlık müdürlüklerinde oluşturulan komisyonlarda engellilik durumunuzun sürücü niteliklerinize etkisini gösteren komisyon kodları belirlenir. Bu sürücü kodları kişiye özeldir ve kişiye ait araçta bu kodların karşılığı olan aparatların bulunması şarttır.

Örneğin;

Otomatik Vites 

İki elle dış kuvvet tarafından idare edilen kombine hızlanma, fren ve direksiyon sistemi

Komisyon tarafından engelli aracı kullanabilirliginiz yönünde karar çıkması halinde, uyumlu aparatlara ulaşabilmeniz halinde aracınız engelli aracı olarak önce tadil sonra tescil edilebilir.

Engelli aracımı nasıl tescil ettirebilirim?

Aracınıza komisyon tarafından verilen kodların karşılığı olan aparatların montajının yapılması sırasında veya sonrasında işlemin projelendirilmesi gerekmektedir. Bu proje dosyasının kusursuz olması hem sürücünün komisyon kodlarından en üst seviyede istifade etmesini sağlamakta hem de peoje onay sürecinde sorunsuz hızlı bir belge sürecine ulaştırmaktadır.

Engelli aracı proje dosyaları TSE'ye sunulur ve onaylı Montaj Uygunluk Raporu'yla noterliklerde ruhsata işletilir.

Bir engelli aracı projesine ihtiyacınız varsa deneyim ve tecrübelerimizden istifade ediniz, sorunsuz ve hızlı şekilde tescil işlemlerini tamamlamanızda size en üst seviye katkıyı sağlayalım.

Heri ile engelli aracı projesi

Bulunduğunuz il neresi olursa olsun, arayın projenizi size ulaştıralım.

Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İçel (Mersin), İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, İzmit, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, funduszeue.infoş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce, Yıldırım, Nilüfer, Antakya, Haliliye, İzmit, Kayapınar, Tepebaşı, Konak, Karşıyaka, Pamukkale, Meram, Tarsus, İlkadım, Karatay, Ortahisar, Alanya, İpekyolu, Bayraklı, Yeşilyurt, Merkezefendi, Toroslar, Battalgazi, Efeler, Adapazarı, İnegöl, Akdeniz, Çorlu, Siverek, Kızıltepe, İskenderun, Manavgat, Dulkadiroğlu, Atakum, Darıca, Altınordu, Süleymanpaşa, Viranşehir, Karaköprü - Araç Proje. 

ENGELLİ ARACI PROJESİ 

 

Engelli aracı söküm projesiyle ilgili tüm detaylı bilgileri bu içerikte paylaştık. Engelli araç projesi ve Engelli aracı söküm projesi, Engelli aracı iptal projesi için  bizi tercih edebilirsiniz. 01 Ocak itibari ile engelli aracı aparat sökümü projesi tse araç kontrol merkezi ücreti liradan yeniden değerlendirme oranı ile 1, liraya yükseltilmiştir. Engelli aracına çevirme projesi ise 2, liraya yükseltilmiştir. Engelli aracı iptali noter ruhsat değişimi ücreti lira olmuştur.

ENGELLİ ARACI PROJESİ MONTAJ UYGUNLUK RAPORU

ENGELLİ ARACI PROJESİ MONTAJ SÖKÜM BAŞVURU FORMU 

ENGELLİ ARACI PROJESİ MONTAJ SÖKÜM BEYANI  

ENGELLİ ARACI PROJE MONTAJ SÖKÜM BEYANI                                                                                    

ENGELLİ ARACI PROJESİ MONTAJ TALİMATI

yılı için ÖTV indirimli engelli araç alım üst limiti (Bindört)  türk lirası oldu

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; ÖTV indirimli engelli araç alımlarında uygulanan matrah, , liradan 1, liraya yükseltildi. 1 Ocak tarihi itibariyle yürürlüğe girecek yeniden değerleme oranı yüzde oldu.

01 Ocak yılı engelli aracı montaj söküm  tse araç kontrol merkezi proje ücreti türk lirası oldu

01 ocak tarihi itibari ile engelli aracına çevirme araç projesi tse araç kontrol merkezi ücreti 2,  lira olmuştur.

01 Ocak yılı engelli aracı iptal projesi noter ruhsat değişim ücreti lirdan, liraya yükseltilmiştir.

 

    

Engellilerin kullanımına uygun tertibat takılması

Engellilik durumu yetkili sağlık kuruluşları tarafından verilen rapor ile tespit edilen engellilerin kullanımı amacıyla ve engellilik durumuna göre M, N, L ve T kategori araçlara yapılan aparat montajıdır. Montajda, yetkili sağlık kuruluşları tarafından verilen rapor kapsamı ile uyumlu araç üzerinde ilgili ve gerekli değişiklikler kontrol edilir. Ayrıca, bu ekin maddesi hükmü saklı kalmak kaydıyla, maddesine göre işlem yapılır.

Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen “karayoluna uygunluk onayı” verilirken; aydınlatma ve ışıklı sinyal cihazlarının, emniyet kemerlerinin, geri görüş aynalarının, cam yıkama/silme sisteminin mevcut ve çalışır durumda olduğu kontrol edilmelidir. Araçta bulunan camların ve lastiklerin “E” veya “e” onaylı olduğu kontrol edilmelidir.

1. Engelli aracının satılması durumunda araç proje yaptırılmadan satılması durumunda, araç noter tarafından çekme belgeli satış yapılmaktadır. Bu durumda araca proje çizilecek, sonra araç  tse araç kontrol merkezine götürülerek burada araç projesi onaylanır, sonra tüvtürk araç muayene istasyonunda araç tadilat muayenesi yaptırılır, sonra noterden aracın ruhsatları çıkarılır ve şöförler odasından araç plakaları alınır..

2. Engelli aracını satmak isterseniz en basit olarak önce araç projesi çizilir,  sonra tse araç kontrol merkezine araçla beraber başvuru yapılır burada yapılan kontrolden sonra proje onaylanır ve notere satışa gidilir. en basit ve masrafsız olanı bu yolu tercih edin.

Engelli aracını 5 yıl dolmadan satılırsa ötv çıkar mı?

Engelli araçlarını alırken özel tüketim vergisi ödenmediğinden dolayı aracı beş kullanmadan satılması durumunda özel tüketim vergisi ötv ödemek zorunludur. Araç beş yaşını doldurduğu zaman gün ay yıl olarak satılırsa özel tüketim vergisi ödenmez.

Engellilerin kullanımına uygun tertibat takılması
Engellilik durumu yetkili sağlık kuruluşları tarafından verilen rapor ile tespit edilen engellilerin kullanımı amacıyla ve engellilik durumuna göre M, N, L ve T kategori araçlara yapılan aparat montajıdır. Montajda, yetkili sağlık kuruluşları tarafından verilen rapor kapsamı ile uyumlu araç üzerinde ilgili ve gerekli değişiklikler kontrol edilir. Ayrıca, bu ekin maddesi hükmü saklı kalmak kaydıyla, maddesine göre işlem yapılır.

Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen “karayoluna uygunluk onayı” verilirken; aydınlatma ve ışıklı sinyal cihazlarının, emniyet kemerlerinin, geri görüş aynalarının, cam yıkama/silme sisteminin mevcut ve çalışır durumda olduğu kontrol edilmelidir. Araçta bulunan camların ve lastiklerin “E” veya “e” onaylı olduğu kontrol edilmelidir.

Engellilere ait araçların trafik tescil kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında:

a) Bizzat kullanım amacıyla engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

b) Engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

ç) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.

d) Engelliler tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir engelliye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.

e) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

f) Engellilere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir.

ENGELLİ ARACI TADİLAT PROJESİ

Özrü sağlık kuruluşları tarafından verilen rapor ile tespit edilen ve özür durumuna göre yapılan tadilat.

Özürlü sürücüye göre yapılan araç tadilatı ve projesi, sağlık raporundaki özür durumuna uygun olmalıdır.

İçişleri Bakanlığı’nın tarih ve sayılı 81 İl Valiliğine başlıklı yazısında; “H” sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında, sakatlıklarına uygun özel tertibat olması şartıyla azami yüklü kütlesi kg’ ı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasından başka oturma yeri olan veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan, motor silindir hacmi cm3 ü aşmayan eşya taşımaya mahsusu (kamyon N2 ve kamyonet – N1) taşıtları da kullanmalarında sakınca bulunmadığı özürlü taşıtı tadilatı için bu kapsamda yapılan müracaatlarda değerlendirmeye alınacaktır.

Özürlülerin taşınması amacıyla kullanılacak M2 VE M3 sınıfı araçlarda tarihli ve sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “Sürücü Koltuğuna İlave Olarak Sekizden Fazla Koltuğu Bulunan ve Yolcu Taşımak Amacıyla Kullanılan Araçların Özel Hükümleri” ile ilgili Tip Onay Yönetmeliği (/85/AT) veya ECE R teknik düzenlemesinde belirtilen hükümlere uygun olmalıdır.

Kamu ve sosyal hizmetlerde kullanılacak araçlar hariç; Özürlü taşıma araçları için, sağlık kurulu raporunda %90 ve üzeri özür oranı veya “araç ile taşınması uygundur” ibaresi aranacaktır.

Özürlü Taşıma araçları için düzenlenen uygunluk belgesinin açıklama kısmına;

“Araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sihri hısımlardan bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeyen devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri, tasarruf şeklinde şerh düşülmesi gerekmektedir.

Özel amaçlı M1 kategorisi araçlarda tekerlekli sandalye uygulamaları.

Tekerlekli sandalye için ağırlık, yolcu dahil kg, eğer elektrikli tekerlekli sandalye kullanılacaksa kg olarak alınır. Bağlantılar Ek VII, , ile TS IOS uygulanır.

Özürlü tadilatlarının TSE’ ce tasdik edilebilmesi ile tespit edilmesi için; bedensel özrün bulunması ve bu özrün sağlık kuruluşları tarafından verilen rapor ile tespit edilmesi ve özür durumuyla ilgili bir tadilatın olması gerekmektedir.

Özürlü kişilerin sadece sol ayağında özrü olması durumunda (başka bir özrü yoksa) otomatik şanzumanlı araçların gaz ve fren pedallarının elle kumanda edilecek şekilde yapılan tadilatlarının projelerinin onaylanmayacaktır.

Eğer araçta herhangi bir tadilat yoksa tadilat projesi aranmayacaktır.

Yapılan tadilatlarda;

-Araç özürlü tarafından kullanılıyorsa araç cinsi “özürlü aracı”,

-Özürlü taşıyan araç ise araç cinsi “özürlü taşıma” aracı olarak isimlendirilecektir.

ENGELLİ ARACI İPTALİ

Engelli kullanımı için aparat takılan araçların araç satışı durumunda, araçtaki aparatı sökmeleri ve engelli aracı aparat söküm projesi yaptırmaların gerekmektedir. Engelli aracı aparat söküm projesi ile birlikte avrupa yakası hadımköy, anadolu yakası sancaktepe'ye araçlarını kontrol için götürmeleri gerekmektedir. tse araç kontrol merkezinde tse yetkili makine mühendisi araç kontrolünü yapıldıktan sonra, araç projesi yapılan yere tekrar başvuru yapılarak engelli aracı aparat söküm montaj uygunluk belgesini alarak notere başvuru yaparak lira araç ruhsat değişim ücretini ödeyerek aracını engelli aracından çıkarmış olurlar

Engelli Tertibatı Montajı İçin Düzenlenen Montaj Uygunluk Raporuna Not Düşülmesi


Emniyet Genel Müdürlüğü ‘nün tarihli ve sayılı yazısına istinaden ilk defa özel
tertibat takılacak araçların ULMFR Özel Tertibatlı Araçların Engeli Olmayan Kişilerce
Kullanılmasına İlişkin Teknik Muayene Raporu’nun sonucuna göre ULMFR Montaj
Uygunluk Raporu’nda “Bu araç, araç sahibinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir
sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından
kullanılabilir.” veya “Araç sahibinden başkası kullanamaz.” şeklinde not düşülmelidir

ENGELLİ ARAÇ ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Konuyla ilgili olarak 1 Seri funduszeue.info Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin 7 Seri funduszeue.info Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile değişik () bölümünde yapılan açıklamalara göre, yukarıda sözü edilen araçların sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanması için, bu kişilerin araçları kullanması şartı aranılmamakta ve özel tertibat yaptırılmasına da gerek bulunmamaktadır. İstisna uygulamasında, aracın ilk iktisabını yapacak olan kişinin sakatlık derecesinin % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporu aslı veya noter onaylı örneğini, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi yeterlidir.

 

Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların ise söz konusu istisnadan yararlanabilmesi için:

1. Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşundan alınan sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneğinin,

2. Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneğinin,

3. H sınıfı sürücü belgesinin fotokopisinin, mükellef tarafından verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi gerekmektedir.

a) Sakatlık Derecesi

Sakatlık derecesi % 90'ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın, altında olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartıyla istisna uygulanacaktır. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır.

Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı

Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması

Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.

Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

 

ENGELLİ ARAÇ SATIŞI NASIL YAPILIYOR?

İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışı

Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendine göre ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanan araçların istisnadan yararlananlar dışındaki üçüncü şahıslar tarafından (bağış, hibe veya satış şeklinde) iktisabında, adına kayıt ve tescil işlemi yapılan alıcı tarafından, araçların istisnadan yararlandığı ilk iktisabındaki matrah esas alınmak suretiyle, söz konusu aracı iktisap edenin kayıt ve tescil ettireceği tarihteki oran üzerinden ÖTV beyan edilmesi gerekmektedir. İstisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan aracın ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden satılması sırasında Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi uyarınca ÖTV ödenmiş olması, bu süre içinde ilk iktisabı yapılacak diğer bir araç için istisnadan yararlanmayı sağlamamaktadır. Ayrıca, istisnadan yararlanılarak iktisap edilen aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçtikten sonra, istisnadan yararlanan kişinin, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi kapsamında iktisap edeceği bir başka araç için de ÖTV istisnası uygulanması mümkün olup, bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki aracın satılmasına gerek bulunmamaktadır.

Sağlık Kurulu Raporlarının Tarihi

Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendindeki istisnadan yararlanmak için, 29/6/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazetede yayımlandığı 16/7/ tarihinden önce alınmış olan raporların, söz konusu Kararname eki "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak yenileneceğine dair ÖTV mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu tarihten önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan sağlık kurulu raporları da ÖTV istisnası uygulamasında geçerli bulunmaktadır.

Veraset Yoluyla Sadece İstisnadan Yararlanılan Aracın İntikal Etmesi

Muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bundan başka mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir. Ancak muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır.

İstisnadan Yararlanılan Aracın Hurdaya Ayrılması

Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi kapsamında düzenlenen istisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan araçları, sayılı Kanunun 19/c maddesinin yürürlüğe girdiği 1/7/ tarihinden önce veya sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu hurdaya çıkaran malul ve engelliler, istisnadan yararlanılan aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçmemiş olsa dahi, 1/7/ tarihinden itibaren yeni bir aracı iktisap etmeleri halinde ÖTV istisnasından yararlanabileceklerdir.

Soru : ÖTV Muafiyeti Nedir?

Engellilik oranı %90 veya üzerinde olan yetişkin engelliler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu'nda (ÇÖZGER) “Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)” ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istisnasından yararlanabilirler.

Bununla birlikte engellilik oranı %90'ın altında olan engellilerden engelli sağlık kurulu raporunda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir." değerlendirmesi bulunanlardan, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olan engelliler ÖTV istisnasından yararlanabilirler

Soru: Üzerine araç alınan engelli kişinin engelli sürücü belgesine sahip olma şartı var mıdır?

Hayır, yoktur. Engelli oranı %90 ve üzerinde olan engelli bireyin üzerinden ilk iktisap edilecek araçta ÖTV muafiyetinden yararlanılabilir.

 

Soru : Özel tertibatlı araçları kimler kullanabilir?

Engellilik derecesi %90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla düzenlenmiş özel tertibatlı araçları, engelli araç sahibinin yanı sıra araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü de kullanabilir.

Ancak, söz konusu kişilerin de engelli aracını kullanabilmesi için “herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen  tertibatın  ilave  aparatlarla   taktırılmış   olması”  ve aracın engelli veya  bu kişiler tarafından her iki şekilde    de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

Soru : Engelli adına alınan araçlar kimler tarafından kullanılabilir?

Araç sahibi olan engelli kişinin aparatlı işlemlerde birinci derece yakınlarından TSE onayı verilen kişiler, %90 ve üzeri için engel kişinin (birinci, ikinci ve üçüncü derece, sözleşmeli sürücü) yakınları kullanabilir.

Soru : Engelli raporuna sahip olan birinin tercih edebileceği motor seçenekleri nelerdir?

Motor silindir hacmine bakılmaksızın bu araçlar istisna kapsamında değerlendirilir. yılında engelliler için ÖTV muafiyeti 1, (bindört) TL'yi aşmayan araçlar için uygulanmaktadır.

 

Soru: Engelliler motorlu taşıt vergisinden (MTV) faydalanabilir mi?

Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına  kayıtlı  taşıtları  ile  diğer  malûl  ve  engellilerin,  bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.

 

Soru : Engellinin vefat etmesi durumunda ÖTV istisnası kapsamında iktisap edilen taşıtın veraset yoluyla intikalinde ÖTV alınır mı?

ÖTV Kanununa göre, ilk iktisabında istisna uygulanan kayıt ve tescile tabi taşıtların, veraset yoluyla intikallerinde ÖTV aranmaz. Dolayısıyla, taşıtın veraset yoluyla intikaline bağlı olarak müştereken bütün mirasçılar adına kayıt ve tescil edilmesi halinde, bu intikal işlemi nedeniyle ÖTV uygulanmaz. Ancak, muristen mirasçılara sadece bir taşıtın intikal etmiş olması,  başka  bir  mal  ve/veya  hakkın  intikal  etmemiş olması halinde, taşıtın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesi,   devralan   mirasçı   açısından   (kendi   miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) «veraset yoluyla intikal» olarak değerlendirilmez.

Soru : Engelliler araçlarını aldıktan 5 yıl sonra engeli olmayan birisine ÖTV ödemeden satabilirler mi?

Düzenlenen istisnadan yararlanan malul ve engellilerin bu kapsamda iktisap ettikleri araçları 5 yıldan fazla kullanarak bir başkasına satması durumunda, aracı alan kişi tarafından ÖTV ödenmeyecektir.

 

ENGELLİ ARAÇ KODLARI 

SÜRÜCÜ/SÜRÜCÜ ADAYI VE ARAÇLARA İLİŞKİN ENGELLİ ARACI KOD TABLOSU
(01/01/)


a) TABİPLER TARAFINDAN KULLANILACAK KODLAR 
Görüşün düzeltilmesi ve/veya korunması 
Gözlük
Kontakt Lens(ler)
Göz siperi
Gözlük veya kontakt lensler 
Kişiye özel optik aygıt 
İşitme desteği/iletişim desteği  
Uzuvlara yönelik protez/ortez 
  Kol/kollar için protez/ortez
 Bacak/bacaklar için protez/ortez
  İki tekerlekli araç kullanamaz
Gün içinde yapılan yolculuklar ile sınırlı (gün doğumundan bir saat sonra, gün batımından bir saat önce)
Araç hızı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarından 10 km daha az olmalıdır. 
Monoküler
Ambulans, ticari araç veya resmi araç  kullanamaz
 Sağlık raporu yenileme süreleri
  Üç ayda bir sağlık kontrolü
  Altı ayda bir sağlık kontrolü
  Yılda bir sağlık kontrolü
  Üç yılda bir sağlık kontrolü 
  Beş yılda bir sağlık kontrolü

b)TRAFİK KURULUŞLARINCA KULLANILACAK  KODLAR                                                                                                                                
Kişinin yaşadığı yere göre km yarıçapı içinde veya yalnızca şehir/bölge içerisinde araç kullanabilir
Araçta yolcu taşıyamaz
En az kendi sürücü belgesi sınıfına sahip bir sürücü belgesi bulunan birinin refakatinde araç kullanabilir
Römorklu araç kullanamaz
Otoyollarda araç kullanamaz
Araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promil üzerinde alkollü araç kullanamaz
EN 'ya uygun olarak alkol kilidi donanımına sahip araçların kullanımıyla sınırlıdır. Son kullanım tarihinin gösterimi opsiyoneldir (örneğin "69" veya "69()")
tarafından verilen funduszeue.info belge değişimi (üçüncü bir ülke durumunda AB/BM ayrımına olanak sağlayan işaret; örneğin "NL") (Açıklama: Başka bir ülke tarafından verilen belgenin üçüncü bir ülke tarafından değiştirilmesinde ilgili ülkenin işareti ve belgenin numarası yazılır)
funduszeue.info belge yedeği (üçüncü bir ülke durumunda AB/BM ayrımına olanak sağlayan işaret; örneğin "HR") (Açıklama: Başka bir ülke tarafından verilen belgenin üçüncü bir ülke tarafından verilen belgenin yenilenmesi sırasında ilgili ülkenin işareti ve belgenin numarası yazılır)
Sadece dört tekerlekli araçları kullanabilir.
Motosiklet/Motorlu bisiklet kullanımına ilişkin sınırlandırmalar ile BE sınıfı sürücü belgesine ilişkin düzenlemeler 
Sadece sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli araçları kullanabilir.
Sadece M sınıfı sürücü belgesiyle kullanılabilen üç veya dört tekerlekli araçları kullanabilir.
Sadece üç tekerlekli araçları kullanabilir.
Üç tekerlekli araçlarda azami ağırlığı kg. geçmeyen (hafif römork) römorkları takarak kullanabilir.
Güç/ağırlık oranı kW/kg'ın üzerinde olan ve A1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılabilen motosikletleri kullanabilir.
İlgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak kaydıyla, izin verilen en fazla ağırlığı kg'ı geçen BE sınıfı araçları kullanabilir.
"24" yaşını doldurmadan A sınıfı sürücü belgesiyle kullanılabilecek iki tekerlekli araçları kullanamaz.
"21" yaşını doldurmadan A sınıfı sürücü belgesiyle gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletleri kullanamaz. 
/59/EC funduszeue.info Direktif'in belirttiği profesyonel yeterlik şartını tarihine kadar sağlayan sürücüler.
B sınıfı sürücü belgesiyle kg’a kadar olan otomobil ve kamyonet cinsi birleşik araçları da kullanabilir. (Açıklama: Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı kilograma kadar olan birleşik araçları kullanabilir.)
/85 (2) (AET) funduszeue.info Konsey Tüzüğü'nün yetki alanına giren C1 sınıfı araçları kullanmaya yetkili değildir


c) MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINCA KULLANILACAK KODLAR     
Sürücü kursunda otomatik vitesli araçla eğitime ve sınava katılarak sertifika alanlar sürücü belge sınıfına uygun sadece otomatik vitesli araçları kullanabilir.
İş Makineleri 
Yüzey Kazıma Makinesi
Beko Loder (Kanal Kazıma Makinesi)
Dozer (lastik tekerlekli)
Ekskavatör
Finişer
Forklift
Greyder
Mobil Rıhtım Vinci
Silindir
Vinç (Lastik tekerlekli)
Loder (Yükleyici)
Delik Delme ve Sondaj Makinesi
Zemin Süpürme Makinesi
Biçerdöver
İş Kamyonu
İş Makinesi (Yükleyici)
Terminal Traktör
Serdümen
Konteyner Saha Köprü Vinci
Konteyner Rıhtım Köprü Vinci
Konteyner Dorse Vinci
Dolu Konteyner Makinesi
Boş Konteyner Makinesi
Akaryakıt İkmal Makinesi
Pamuk Hasat Makinesi
Pamuk Toplama Makinesi
Arazöz
Beton Pompası
Oto Kreyn
Kazıyıcı-Yükleyici  
Mobil Vinç
Mack Taşıyıcı
Mıcır Serici
Asfalt Serme Makinesi
Manlift
Kaldırma Taşıma Vinci
Rotatif Kamyon(Kar savurucu)
Seyyar Parcar Boşaltma, Temizleme ve Yükleme Makinesi
Bezelye Hasat Makinesi
Transmikser


 d) SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLERDE ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI İLE MUAYENELERİNE DAİR YÖNETMELİĞİN 4’ÜNCÜ MADDESİNİN SEKİZİNCİ FIKRASI KAPSAMINDA OLUŞTURULAN KOMİSYON TARAFINDAN KULLANILACAK  KODLAR
Modifiye vites
 Otomatik vites 
 Uyarlanmış vites kolu
Modifiye edilmiş debriyaj 
 Uyarlanmış debriyaj pedalı
 Manuel debriyaj
 Otomatik debriyaj
 Debriyaj pedalının çalışmasını ya da aktivasyonunun durmasını önlemeye yönelik tedbir 
Modifiye edilmiş fren sistemleri 
 Uyarlanmış fren pedalı 
 Sol ayağa uyarlanmış fren pedalı
 Tabana göre uyarlanmış fren pedalı
 Eğik fren pedalı
 Elle çalıştırılan fren
 Azami Birim Kuvveti ile çalıştırılan fren… (N) (örnek: “ (N)”)
 Uyarlanmış park freni 
 Fren pedalının tıkanmasını önlemeye ya da aktivasyonunu sağlamaya yönelik önlem
 Diz ile harekete geçirilen fren 
Harici güçle desteklenen fren sistemi
Modifiye hızlanma sistemi 
 Uyarlanmış hız pedalı 
 Eğik hız pedalı
 Manuel hız pedalı
 Diz ile harekete geçirilen hız pedalı 
 Harici güçle desteklenen hızlanma sistemi 
 Soldaki hız pedalı
 Hız pedalının tıkanmasını önlemeye ya da aktivasyonunu sağlamaya yönelik önlem
Pedal uyarlamaları ve pedal tedbirleri 
Paralel pedallar ekstra seti
Aynı seviyede ya da aynıya yakın seviyede pedallar
Pedallar ayak yardımıyla çalıştırılmadığında hızlanma sistemi ve pedalların tıkanmasını önlemeye ya da aktivasyonunu sağlamaya yönelik önlem
Yükseltilmiş zemin
Kombine fren ve hızlanma sistemi 
Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi
Dış bir güç tarafından idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi
Kombine fren, hız ve direksiyon sistemi 
Tek elle dış kuvvet tarafından idare edilen kombine hızlanma, fren ve direksiyon sistemi
İki elle dış kuvvet tarafından idare edilen kombine hızlanma, fren ve direksiyon sistemi
Modifiye kontrol düzeni (far düğmeleri, cam sileceği, korna, sinyal lambaları, vb.) 
Direksiyonu bırakmadan kullanılabilen kontrol cihazları
Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları 
Direksiyondan sağ eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
Direksiyon ve hız ile frenleme mekanizmalarının kontrolünü kaybetmeden idare edilebilen kontrol cihazları
Modifiye direksiyon 
Azami birim kuvveti ile çalıştırılan direksiyon … (N) (örneğin: “(N)”)
Uyarlanmış direksiyon simidi (daha büyük/kalın direksiyon simidi, azaltılmış çap, vb.)
Direksiyon simidinin uyarlanmış pozisyonu 
Ayakla işletilen direksiyon 
Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
Tek elle/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon sistemi
İki elle/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon sistemi
Modifiye edilmiş arka/yan görüş cihazları  
Arka görüş için uyarlanmış cihaz
Yan görüş sağlayan ek iç cihaz
Kör nokta görüntüleme cihazı
 Elektrikle çalışan dış dikiz aynaları
Sürücü koltuğu pozisyonu 
Normal görüş sağlayacak yükseklikte, direksiyon ve pedaldan normal uzaklıkta sürücü koltuğu
Vücut şekline göre uyarlanan sürücü koltuğu
Sabit duruş için sırt destekli sürücü koltuğu
Kol dayanağı olan sürücü koltuğu
Ayarlanabilir emniyet kemeri
Sabit bir duruş için destekli emniyet kemeri 
Motosiklet modifikasyonları 
Tek elle işletilen fren
Uyarlanmış ön frenler
Uyarlanmış arka frenler
Uyarlanmış hız sistemi
Motosiklet hareket halinde, dururken ve beklerken sürücünün iki ayağının da aynı anda yere değebileceği  şekilde uyarlanmış koltuk yüksekliği,
Azami birim kuvveti ile çalıştırılan ön fren …(N)    (örneğin: “(N)”)
Azami birim kuvveti ile çalıştırılan arka fren …(N) (örneğin: “(N)”)
Uyarlanmış ayak dayama yeri
Uyarlanmış tutma kolu
Sadece sepetli motosiklet kullanabilir
Sadece üç tekerlekli motosiklet kullanabilir
  İki tekerlekli araç kullanamaz
Sadece…………funduszeue.info numaralı aracı kullanabilir.
Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz

Engelli Araç İptal Projesi İle İlgili Başlıklar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası