kafada yara çıkması ve saç dökülmesi / Kafada Sivilce Çıkması ve Saç Dökülmesi | ClinicExpert

Kafada Yara Çıkması Ve Saç Dökülmesi

kafada yara çıkması ve saç dökülmesi

Saç Kaşıntısı Neden Olur?

Saçlı deride kaşıntı oldukça sık görülen bir durumdur ve bunun birçok nedeni olabilir. Seboreik dermatit olarak adlandırılan kaşıntılı ve yangısal deri hastalığı saç derisi kaşıntısının en sık nedenidir. Stres, mevsim değişiklikleri, hormonlardaki dalgalanmalar, saçlı deride mayaların artışı gibi durumlar seboreik dermatit gelişiminden sorumludur. Saçlı dibi kaşıntısına yol açan diğer nedenler arasında sedef hastalığı, saçlı derinin mantar enfeksiyonları, saç boyası gibi saça uygulanan değişik maddelere bağlı olarak gelişen alerjik temas egzamaları, atopik dermatit, bitlenme, diyabet ve zona gibi sinirleri etkileyen hastalıklara bağlı olarak gelişen nöropatiler ve stres-anksiyete sayılabilir.


Saçlı Deri Kaşıntısı 1 Haftadan Uzun Sürüyorsa&#x;

Tıbbi tedavi gerektirmeyen bazı kaşıntılı saç derisi sorunları için etkili olabilecek farklı doğal yöntemler tanımlanmıştır. Ancak saçlı derideki kaşıntı bir haftadan daha uzun süredir devam ediyorsa, kaşıntı yanı sıra başka bulgular da eşlik ediyorsa ve kaşıntı hastanın uykusunu, günlük yaşamını etkiliyorsa tıbbi tedavi gereklidir. Bu nedenle mutlaka dermatologların saçlı derinizi, sorunun nedeni açısından muayene etmesi gereklidir.

Saç Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Elma Sirkesi: Elma sirkesi yüksek miktarda asetik asit içerir. Antienflamatuar, antibakteriyel ve antifungal etki gösterir. Kuru cildin neden olduğu kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Elma sirkesi ılık suyla seyreltilip, kepekli-kaşıntılı saç derisi şampuanladıktan sonra durulamada kullanılabilir. Kafa derisinde açık yaraları olan kişiler bu tedaviden kaçınmalıdır. Elma sirkesi kimyasal yanıklara neden olabilir, bu nedenle sulandırmadan kullanılmamalıdır.

Ilık Zeytinyağı: Saç derisine ılık zeytinyağı sürmek, cilt yüzeyindeki kaşıntılı kabukların ve pulların yumuşatılmasına ve gevşetilmesine yardımcı olabilir. Saç derisine uygulamadan önce zeytinyağı biraz ısıtılır ve cilde masaj yapılarak uygulanır. Birkaç saat saçlı deride bekletilip ilaçlı bir şampuan kullanarak yıkanılır.

Organik Hindistancevizi Yağı:  Organik Hindistan cevizi yağı antimikrobiyal özellikli doymuş bir yağ olan laurik asit içerir. Saçlı deriye uygulanması kaşıntılı kafa derisi için yatıştırıcı etki gösterir. Ayrıca baş biti ile mücadelede de yardımcı olabilir.

Nane Yağı: Nane yağı yüksek miktarda mentol içerir. Mentol cilt üzerinde serinletici bir etkiye sahiptir ve cilt alerjilerinin neden olduğu kaşıntıyı hafifletmede yardımcı olabilir. Nane yağı ayrıca kepek oluşumunu azaltır ve saçlı derideki kaşıntıyı yatıştırır. Diğer esansiyel yağlarda olduğu gibi seyreltilmemiş nane yağı doğrudan cilde uygulamamalıdır. Zeytinyağı gibi başka bir yağla seyreltilip, şampuanlamadan önce saç derisine uygulanıp masaj yapılır. Nane çayı da şampuandan sonra durulama için kullanılabilir.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı, antimikrobiyal, antifungal ve antiseptik özelliklere sahiptir. Aynı zamanda antienflamatuar etkisi de vardır. Kepek, seboreik dermatit ve baş biti ile ilişkili kaşıntıyı azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Çay ağacı yağı cildi tahriş edebilir, bu nedenle çok az kullanmak veya sulandırmak gerekir. Zeytinyağı ile karıştırılıp doğrudan saçlı deriye masaj yapılır veya şampuana 20 damla çay ağacı yağı eklenerek de kullanılabilir.

Limon Otu Yağı: Limon otu yağı da kepek ve saçlı deri kaşıntısı için etkili olabilir. Yüzde 10’luk çözeltisinin haftada iki gün kullanımı yararlı bulunmuştur.

Kolloidal Yulaf: Bazı kepek önleyici şampuanlar, kolloidal yulaf ezmesi içerir. Kolloidal yulaf ezmesi, suda eritilmiş ince öğütülmüş yulaf ezmesidir. Solüsyon, cildin yüzeyinde nemi hapseder, kuruluğu ve dökülmeyi önleyen koruyucu bir film tabaka oluşturur. Kolloidal yulaf ezmesi ayrıca antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Sağlıklı Saç ve Saç Derisi İçin

Saç derinizin sağlıklı olması için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Saç sağlığı ile ilgili olabilecek değerlerinizde eksiklikler varsa yerine konulmalıdır. Saçlarınızı ılık su ile yıkamanız gerekir, çok sıcak su ile yıkamayınız. Yıkama sonrası yumuşak bir havlu ile nemini alın, saçı havlu ile ovuşturmayın. Geniş dişli bir tarak veya fırça ile tarayın, mümkünse doğal olarak kurusun. Saç şekillendirme için kullanılan yüksek ısı veren şekillendiricilerin saçlarınıza zarar verdiğini unutmayın.

Saçınızı ne sıklıkta yıkadığınız, kafa derinizin ne kadar yağ ürettiğine bağlı olmalıdır. Kafa deriniz yağlı ise, günde bir kez yıkamanız gerekebilir. Kimyasal olarak işlem görmüş (renk açma, boya, düzleştirme, perma vb gibi işlemler yapılmış)  saçlar genellikle daha kurudur, bu nedenle daha az yıkamak gereklidir. Yaşlandıkça, saç derisi daha az yağ yapar, bu yüzden çok sık şampuanlamadan kaçınılmalıdır.

Yıkamada Saçınıza Değil Deriye Odaklanın

Saçlı deri ve saçları yıkarken saçı yıkamaktan ziyade saçlı deriyi temizlemeye odaklanılmalıdır. Sadece saçların yıkanması donuk, kaba, uçucu saçlara neden olabilir. Her şampuandan sonra saç kremi kullanın. Saç kremi kullanmak, parlaklığı artırıp, statik elektriği azaltarak, kuvveti artırır ve zararlı UV ışınlarına karşı bir miktar koruma sağlar. Böylece hasarlı veya yıpranmış saçların görünümünü önemli ölçüde iyileştirebilir. Saç kremi, saç derisine veya tüm saça değil sadece saç uçlarına uygulanmalıdır. Saç tipinize göre özel formüle edilmiş bir şampuan ve saç kremi seçilmelidir. Örneğin, saçınız boyalı ise, boyalı saçlar için tasarlanmış bir şampuan kullanın. Saçınız hasar görmüş veya kimyasal olarak işlem görmüşse, “ikisi bir arada” şampuanlar yararlı olacaktır.

Saçlarınızı Yüzerken de Koruyun

Yüzerken de saçları korumak önemlidir. Saçınızı yüzmeden önce ıslatıp saç kremi uygulayarak klorun zararlı etkilerinden koruyun. Saçınıza sıkı bir bone takın ve yüzdükten sonra özel olarak formüle edilmiş yüzücü şampuanı ve saç kremi kullanın. Güneş ışınlarının saçınıza zarar verebileceğini unutmayın, şapka kullanın.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kafa Derisinde Çıkan Yara ve Sivilcelerin Nedenleri Nelerdir?

Tahlil Sonuçlarını ÖğrenCevaplanmış SorularHafta Hafta Gebelik Bilgileri

Popüler Konular

CA Testi Nedir ? CA Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Kulak Tüpü Nedir? Kimlere Takılır? Bebeklerde Serebral Palsi Nedir? Rehabilitasyon yöntemleri nelerdir? CCP Testi (Anti CCP) ve Romatoid Artrit Su Çiçeği (Varisella zoster) Nedir? Göz Çevresinde Oluşan Yağ Bezelerinin Nedeni Nedir? PTH Testi Nedir? Domuz Gribi Yerine Artık Mevsimsel Grip Desek İnsülin Direnci Nedir? Tedavisi Mümkün mü? Suriye&#;de Görülen Çocuk Felci Vakaları Nedeniyle Aşı Uygulamaları Başladı ASO Nedir? ASO Yüksekliği Neden Olur? Hepatit C&#;den Korunma Yolları Nelerdir?

Kafa derisinde saç diplerinde yara ve kabuklanma nasıl geçer? Kafa derisinde saç diplerinde çıkan yaralar için çözüm önerileri nedir?

Saç derisinde yara oluşumu ve kabuklanma sorunu kişilerin yaşamlarını olumsuz etkiyebilir. Genellikle yara olan bölgede yaşanan kaşıntı, durumu daha ciddi bir boyuta taşır ve enfeksiyon riskinin artmasına neden olur. Genellikle kaşıntı ile beraber kepeklenme görülür ve kaşıntının boyutu arttıkça saç dibinde yaralar meydana gelir. Bu yaralara bilinçsiz olarak müdahale etmek saç diplerinde enfeksiyonun artmasına sebep olur. Peki saç diplerindeki yaralar nasıl tedavi edilir?

SAÇ DERİSİNDE YARA VE KABUKLANMA OLUŞUMUNUN NEDENLERİ

SEBOREİK DERMATİT (KEPEK)

Seboreik dermatit pullanma, kabuklanma ve kaşıntı ile kendini belli eder. Saç derisinde yara oluşumunu tetikleyen bir cilt hastalığıdır. Bulaşıcı olmamakla birlikte kafa derisinde beyaz ve sarı renkte saç köküne yapışmış bir vaziyettedirler.

TEDAVİSİ

Kepek tedavisi için kesin çözüm, tıbbi şampuanlar ve tropikal merhemlerdir. Özellikle salisik asit, selenyum, katran veya çinko piriton içeren şampuanların kullanımı önerilir.

EGZAMA

Egzama kafa derisinde tahrişe, kızarıklığa ve pul pul dökülme sorunlarına yol açabilir. Kafa derisinde kalın kabuklar meydana gelebilir ve bunlar kaşıntılı ve rahatsız edicidir. Ayrıca iltihap oluştuğu takdirde yüze, boyuna ve kulakların arkasına yayılabilirler.

TEDAVİSİ

Saç derisindeki egzamanın tedavisi için de tıbbi şampuanlar uygulanabilir. Ancak durum ciddi boyutlara ulaştığında vücuda yayılması söz konusu olabilir. Mutlaka uzaman kişilere görünerek gerekli tedaviye başlanmalıdır.

KONTAKT DERMATİT

Kontakt dermatit vücudunuzun değdiği bir şeye karşı alerjik tepki vermesi ile gelişebilir. Şampuan, saç boyası, takı gibi ürünlerin kullanımı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Oluşan reaksiyon saç derisinde kaşıntı ve kabuklanmaya neden olur. Aşırı kaşındığı takdirde kızarıklık ve kanama meydana gelebilir.

TEDAVİSİ

Saç derisinin kendini yenilemesi, temizlemesi beklenir. Ancak yayılıyor, acı hissi artıyor ve bir enfeksiyon belirtisinin sinyallerini veriyorsa uzman kişilere müracaat edilmesi önerilir.

SEDEF

Vücudun belli bölgelerinde oluşabileceği gibi saç derisinde kalın, gri renkte kabuklanmaya yol açabilirler. Sedef hastalığınız varsa muhtemelen kafa derisinde oluşma riski de yüksek olabilir.

SAÇ DİPLERİNDEKİ YARALARIN TEDAVİSİ

Eğer ciddi boyutlarda değilse kafa derisindeki kabuklanmayı ve kaşıntıyı ortadan kaldırmak için özel şampuanlar kullanılabilir. Ancak saç derinizdeki bu rahatsızlık ortadan kalkmıyor ve günden güne daha da kötüleşiyorsa doktorunuz tarafından steroid enjekte edilebilir.

Sa&#; derisinde kabuklanma neden olur?

Saç derisinde kabuklanma bizi sosyal hayatımızda da oldukça etkiler. Zor bir tedavi süreci olan saç derisinde kabuklanmaya neden olan etkenler nelerdir? İşte haberimizin detayları…

Saç derisinde kabuklanma neden olur?

Saç derisinde kabuklanma gözle görülür bir beyazlık, kabuklaşma, kaşıntı ve yaralar sonucu oluşan genellikle psikolojik sebeplerden ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Saç derisinin kabuklaşarak aşırı kaşıntıya ve ardından da iltihaplanmaya sebep olması durumudur.

Saç derisinde kabuklanmanın net bir sebebi yoktur. Kişilerin kişisel bakımları, kişisel kaygıları, depresyon, stres gibi psikolojik veya fizyolojik sebeplerden dolayı da ortaya çıkabilir.

Saç derisinde kabuklanma ile egzama arasında ki fark nedir?

Bu iki rahatsızlıkta stres, kaygı ve kişisel bakımsızlık gibi sebepler nedeniyle ortaya çıkar. Egzama daha kalıcı bir hastalıktır fakat saç derisinde kabuklanma uzun süreli ve kalıcı bir rahatsızlık olmayabilir.

Saç dipleniz mi acıyor?

Saç derisinde kabuklanma durumunda uzman tedavisi şart

Saç derisinde kabuklanma kirli, yağlı veya sivilceli saç derisinde ortaya çıkabilir. Saç derisinin kabuklanarak dökülme evresine geçmeden anında müdahale edilmelidir.

Saç derisinde kabuklanmanın en yaygın sebebi strestir. Stres sonucu oluşan kabuklanma anında uzman bir dermatologa danışılarak tedavi sürecine girilmelidir.

Kuruyan saç derisi nasıl nemlendirilir? Saç gurusu Serkan Bozkurt cevaplıyor.

Nuray Morkoç
PembeNar Özel

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası