bebeklere pekmez ne kadar verilir / Bebek Pekmezi - Bebekler İçin Doğal Pekmez Çeşitleri - Aşçı Anne

Bebeklere Pekmez Ne Kadar Verilir

bebeklere pekmez ne kadar verilir

Bebek Pekmezi

Bebekler, günü doldurduktan sonra ek gıdaya geçiş zamanı gelmiş demektir. Ek gıdaya geçişte öncelikle bebeklerinizi sebze ve meyve püreleri ile tanıştırmanız yerinde olacaktır. Yoğurt da ek gıdalara başlangıç için ideal bir üründür. İnek sütü alerjisi olmayan bebeklerde yoğurtlar, pastörize edilmiş sütlerden mayalanmalıdır. Meyve ile sebze püreleri ve yoğurt her gün bir ara öğünde bir çay kaşığı kadar bebeğe verilmelidir. Anne sütünün terk edilmediği bu süreçte tahıllar da devreye girer. Özellikle pirinç, bebekler için çok yararlıdır ve glüten alerjisi olan bebekler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Kimyon, kuru nane ve tarçın ise bebeğinize şifa olacak baharatlardır ve bu baharatları bebeğiniz için hazırladığınız yoğurt, pilav, çorba ve çaylara minik miktarlarda katarak bebeğinize tükettirebilirsiniz. Ihlamur ve rezene çayı da ek gıdaya geçişte kullanabileceğiniz diğer besinlerdir.


günü doldurmuş bebeklerinizin asla yiyemeyeceği iki ürün ise tuz ve şekerdir. Yani bebeğiniz için hazırladığınız hiçbir yemeğin içine tuz atmamanız gerekir. Yine bebeklerinize sonradan şeker eklenmiş hiçbir gıdayı vermemelisiniz. Doğal olarak içinde şeker barındıran bal da ilk bir yıl bebeklerden uzak tutulmalıdır. Bu doğrultuda bebeklerde pekmez kullanımı anneleri endişelendirmektedir. Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur. Burada önemli olan bebekler için pekmez alacaksanız bu ürünlerin ilave şeker içermemesine dikkat etmektir.

Bebek Pekmezi Çeşitleri


Tüm bebek ek gıda ürünlerinde olduğu gibi bebek pekmezi konusunda da annelerin yardımına Aşçı Anne koşuyor. Aşçı Anne’nin vakumlu kazan teknolojisi ile tamamen doğal malzemelerden hazırlanan üzüm ve dut bebek pekmezleri şeker içermez. Bebeğinizin muhallebilerine ve çaylarına gönül rahatlığı ile katabileceğiniz üzüm pekmezi, iştah açıcı ve kansızlık gidermeye yardımcı olan bir üründür. Bebeklere üzüm pekmezi vererek vücuttaki potasyum ve kalsiyum oranını yükseltmiş olursunuz.


Bebeklere dut pekmezi verecekseniz yine tercihiniz Aşçı Anne olsun. Aşçı Anne dut pekmezi, Artvin’de doğal koşullarda yetiştirilen dutlardan elde edilir ve düzenli kullanımda demir oranını artmasına destek olur. Bebeklere tahin ve pekmez bir arada da yedirilebilir. Aşçı Anne’nin yerli susamdan hijyenik koşullarda hazırladığı tahini pekmezlerle birlikte bebeğinize yedirebileceğiniz gibi keçi boynuzu özü ile de karıştırabilirsiniz. Dilerseniz keçi boynuzu pekmezini sulandırarak meyve suyu şeklinde bebeğinize içerebilirsiniz. Bebeklerde keçiboynuzu pekmezi ile nefes darlığı problemlerini ortadan kaldırarak B6 vitamini, fosfor, demir, potasyum ve kalsiyum minerallerini almalarını da sağlarsınız.


Bebek pekmezi kullanımda annelerin atlamaması gereken noktalar da bulunmaktadır. Pekmezler, direkt olarak bebeğe yedirilmez. Bebekler için pekmez kullanacaksanız yoğurt, püre, çay ya da muhallebilerine az miktarda katın. Ayrıca bebekler için özel üretilmiş dut ve üzüm pekmezi dışında başka bir pekmez çeşidini bebeğinize yedirmeniz sağlıklı olmaz. Keçi boynuzu pekmezi ve tahin ise 8 aydan küçük bebeklere tavsiye edilmez ancak pekmezler konusunda özellikle dikkat edilmesi gereken nokta, pekmezin asla pişirilmemesidir. Bebeğinizin soğumuş gıdalarına ekleyerek tüketmesini sağlayacağınız pekmez çeşitleri ile tahini bu kategorimizden sipariş edebilirsiniz.

Pekmez Bebeklere Ne Zaman Verilir ?

Bebeklere pekmez ne zaman verilir söylemeden önce birkaç bilgi aktaralım. Uzmanlar tarafından önerilen bilgilere göre bebekler altı aylık olana kadar sadece anne sütü aracılığıyla beslenmelidir. Altıncı aydan itibaren anne sütünün yeterli gelmediği durumlarda ek gıda verilebilir bu ek gıdalardan birisi de anneler tarafından tercih edilen pekmez olabilir. Ek gıda seçimi yapılırken alerji riski olmayan, basit ve bebeğe ağır gelmeyecek besinler seçilmelidir.

Bebeklere Pekmez Altıncı Ayda Verilir Mi

Altıncı ay itibari ile verilmeye başlanır. altıncı aydan önce verildiğinde sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bebeğin sindirim sisteminin tam olarak gelişmemesinden ötürü sindirim sistemi ve bağırsaklarında çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bebeğin bu döneme kadar sadece anne sütüyle beslenmesi önerilmektedir. Ayrıca bebek eğer altıncı aydan önce pekmez yer ise, pekmezin tadındaki şeker hoşuna gideceğinden ötürü anne sütünden kesilme durumunda mevcuttur. Çocuk doktoruna danıştıktan sonra, altıncı veya yedinci aydan itibaren bebeğe pekmez vermenizde sakınca yoktur.

Bebeklere Pekmez

Bebeklere Pekmez Ne Zaman Verilir

Bir yaşından önce, altıncı aydan sonra verilebilir. Pekmez; çok faydalı olmasının yanı sıra besleyici ve enerji veren bir besindir. Pekmez verilirken yoğurtla karıştırılıp vermesi bebeğinizi daha mutlu edecektir.

Bebeklere Ne Sıklıkla Pekmez Verilir

Bebeklere günde en fazla iki tatlı kaşığı olmak üzere pekmez verebilirsiniz. Bebeklere altıncı aydan sonra verilen pekmez, demir bakımından zengin olmasından ötürü anneler tarafından tercih edilmektedir. Kansızlığa karşı iyi geldiği de bilim insanları tarafından açıklanmıştır.

Bebeklere Pekmez Ne Zaman Verilir

Bebeklere Verilen Pekmez in Faydaları

Pekmezin kan yaptığından bahsetmiştik. Bunun yanı sıra alerji yapma olasılığı çok düşük olduğu için anneler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Demir, Potasyum, Kalsiyum Minarelleri, Magnezyum Mineralleri, B1,B2,B3 Vitaminleri pekmez sayesinde bebeğin vücuduna girer.

Pekmez Besin Değerleri

Besin Değeri gramda% Günlük Değer *
Kalori kcal
Karbonhidrat g
 Lif g
Protein g
Yağ g
Kolesterol mg
A Vitamini IU
C Vitamini mg
Potasyum mg
Kalsiyum mg
Demir mg

Bebeklere Pekmez ile Karıştırılıp Verilebilen Yiyecekler

Bebekler tarafından sevilen pekmezli yiyecekler şunlardır;

  • Pekmezli Yoğurt
  • Pekmezli Muhallebi
  • Pekmezli Pankek
  • Pekmezli Yumurta
  • Armut Pekmezi

&#;Bebeklere Tahin Ne Zaman Verilir&#;Sorusunun cevabı için bu yazıya tıklayın!

Ek Gıdaya Geçişte Bebeklere Hangi Pekmezler Verilmelidir?

Bebeğinizin ilk kez tanışacağı gıdalar sebze ve meyve püreleridir. Geçiş sürecine başlarken mevsime göre doğal ve taze meyve ile sebzeleri püre halinde bebeklerinize tükettirmeniz tavsiye edilir. Ayrıca bebeğinizin ek gıdaya geçmesinde kullanılan gıdaların başında yoğurt da vardır. Pastörize sütlerden mayalanan yoğurtları bebeklerinize her gün küçük miktarlarda ara öğün olarak yedirebilirsiniz. Tahıllar arasında da özellikle pirinç 6 aydan büyük bebeklere verilebilir. Rezene çayı ile ıhlamur geçiş sürecinde kullanabileceğiniz diğer besinlerdir. Baharatlar da ise kuru nane, kimyon ve tarçın yoğurda, çaylara ya da çorbalara karıştırılarak verilmelidir.

6 ay ve üzeri bebeklere asla yedirilmemesi gereken ürünlerin ilki ise şekerdir. Doğal olarak içinde şeker barındıran meyve ve sebze gibi gıdaları bebeklerin tüketmesinde sakınca yoktur, fakat sonradan şeker katılmış hiçbir gıda geçiş sürecindeki bebeklere verilemez. Dolayısıyla bal da 6 aydan bir yaşına kadar bebekler için yasaklı gıdalardır. Ama doğal pekmezleri rahatlıkla bebeğinize tattırabilirsiniz. Fakat bebek pekmezi doğrudan bebeğe yedirilmemelidir. Yani bebeğinizin çayına ve meyve pürelerine bir çay kaşığını geçmeyecek şekilde bebek pekmezi eklemenizde sakınca yoktur. Hatta pekmezin birçok faydası vardır. Ama bu iş için piyasadaki herhangi bir pekmezi kullanmanız asla uygun değildir. Bebekler için pekmez özel olarak hazırlanmalıdır. Bebeklere dut pekmezi ve üzüm pekmezi dışında bir ürün yedirmeniz sakıncalı olacaktır. Ama bebeklere keçiboynuzu özü de yedirebilir.  Piyasada bebekler için üretilip satılan keçiboynuzu özü ve pekmezler ise şaibeli ürünlerdir. Bu hazır ürünlerin koruyu ve diğer katkı maddelerini içerip içermediğini anlamak ise mümkün değildir.

Pekmez konusunda güveneceğiniz adres ise kendisi de üç kez anneliği deneyimlemiş olan Aşçı Anne’dir. Aşçı Anne’nin bebek pekmezi çeşitleri içinde dut pekmezi en çok tercih edilenler arasındadır. Aşçı Anne dut pekmezi Artvin’de yetişen doğal dutlardan elde edilir. Isıl işlem görmeden pişirilen Aşçı Anne dut pekmezinin yanında üzüm pekmezi de uygun koşullarda kimyasallar kullanılmadan hazırlanıyor. Ayrıca Aşçı Anne’nin pekmezlerle ilgili bir tavsiyesi de var. 58 derecede kaynatılan pekmezlerin asla pişirilmemesi. Bebeğinize pekmez verirken az miktarda ve sıcak gıdaların içine ya da üzerine dökmeden tüketmeye dikkat edin. Bebeğinizin muhallebisi, çayı, meyve ve sebze pürleri ya da bebek bisküvisine katacağınız pekmezler ve keçi boynuzu özü gıdalar mutlaka soğutulduktan sonra katılmalı. Ayrıca üzüm pekmezi ile dut pekmezini bebeğiniz altı aydan küçükse asla ona yedirmemelisiniz. Keçi boynuzu özünün ise sekiz aydan büyük bebeklere uygun olduğunu unutmamalısınız. Vakum teknolojisi ile üretilen Aşçı Anne bebek pekmezi çeşitlerine internet adresinden ulaşmanız mümkün.

Bebekler Kaçıncı Ayda Pekmez Tüketimine Başlayabilir?

Bebeği ek gıdaya başlayan çoğu anne, bebeğine pekmezi ne zaman yedirebileceğini merak eder. Zira pekmez, iyi bir enerji kaynağı olmakla birlikte demir, fosfor, çinko ve magnezyum gibi mineraller bakımından da zengin bir içeriğe sahiptir. Uzmanlar, 6. aydan sonra bebeklere pekmez yedirilebileceğini belirtmektedir. Peki, bebeklere hangi pekmez verilir? Bebeklere dut, keçiboynuzu veya üzüm pekmezi yedirilebilir. Diğer bir deyişle 6. ayda ek gıdaya başlayan bebekler, pekmezin her çeşidini yiyebilirler.

Bebeklere pekmezin ne zaman verilebileceği kadar ne kadar yedirilebileceği de merak edilen bir diğer önemli konudur. 6. ayda ek gıdaya başlayan bebeklere günde 1 tatlı kaşığı pekmez yedirilebilir. İlerleyen aylarda ise pekmez tüketimi 2 - 3 tatlı kaşığına kadar çıkarılabilir. Ancak bebeklere pekmez yoğurt gibi kalsiyum içeren besinlerle birlikte verilmemelidir. Çünkü kalsiyum ve demir içeren besinler aynı anda tüketildiğinde, birbirlerinin faydalarını nötrleyebilmektedir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde pekmez tüketimi ile ilgili merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Bebeklere Pekmez Ne Zaman Verilir?

İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebekler, vücutlarının ihtiyacı olan çoğu vitamin ve minerali anne sütünden karşılar. Ancak 6. aydan sonra anne sütünün içeriği bebek için tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle uzmanlar, 6. aydan sonra ek gıdaya başlanılmasını tavsiye etmektedir.

Ek gıda döneminde bebeğe verilecek her bir besin onun sağlığı ve gelişimi için önemli rol bir üstleneceğinden, anne ve babalar bebeklerine bu dönemde neyi nasıl yedirmeleri gerektiği konusunda ciddi bir araştırma içine girmektedir. Pekmez de zengin demir içeriği nedeniyle ebeveynlerin sabırsızlıkla bebeklerine yedirmek istediği besinler arasında yer alıyor. Peki, bebeklere pekmez kaçıncı ayda yedirilir? Uzmanlar, bebeklere 6. aydan sonra pekmez yedirilebileceğini söylüyor. Başlangıçta 1 tatlı kaşığı, ilerleyen aylarda ise günde 2 – 3 tatlı kaşığına kadar verilebileceğini belirtiyorlar.

Bebeklere Bal Ne Zaman Yedirilebilir?

Bebeklere Hangi Pekmez Verilir?

Bebeklere ne zaman pekmez yedirilebileceği kadar hangi pekmezin verilmesi gerektiği de ebeveynler tarafından merak ediliyor. Bilindiği gibi pekmez dut, keçiboynuzu ve üzüm gibi meyvelerden elde edilmektedir. Peki, bebeklere hangi pekmez verilir? Uzmanlar pekmezin her çeşidinin bebeklere yedirilebileceğini söylüyor. Diğer bir deyişle, bebeklere 6. aydan sonra dut, keçiboynuzu veya üzüm olmak üzere pekmezin her çeşidi yedirilebilir.

Bebeklere Pekmez Nasıl Verilir?

Bebeklere pekmez yedirirken yoğurt ile birlikte vermemeye dikkat edilmelidir. Bu ikili tat olarak her ne kadar birbirine yakışsa da uzmanlar, yoğurt ile pekmezin birlikte tüketilmesi halinde birbirlerinin faydalarını nötrlediğini düşünüyor. Örnek vermek gerekirse, demir yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahip olan pekmez, vücuttaki kan hücrelerinin artmasını sağlayarak kansızlığı önlüyor. Ancak yapılan çalışmalar, kalsiyum ve demir yüklü besinlerin birlikte tüketilmesinin vücuda hiçbir katkı sağlamadığını gösteriyor. Çünkü kalsiyum ve demir birlikte tüketildiğinde vücut faydasını alamadan bu besinleri geri atıyor. Dolayısıyla bebeklere pekmez verirken yoğurt gibi kalsiyum içeren başka besinlerle karıştırılmamalıdır.

Bebeklere Kefir Ne Zaman Verilir?

Bebekler Kaçıncı Ayda Pekmez Tüketimine Başlayabilir?

Bebeklere Pekmez Ne Kadar Yedirilir?

Bebeklere pekmez başlangıçta 1 tatlı kaşığı yedirilebilir. 6. ayda 1 tatlı kaşığı ile başlanıp, ilerleyen aylarda 2 – 3 tatlı kaşığına çıkılabilir. Fakat ebeveynlerin bebeklerde pekmez tüketimini kontrolsüz bir şekilde artırmamaları gerekir. Zira pekmez şeker oranı yüksek bir gıda olduğundan, fazla tüketildiğinde kilo problemini tetikleyebilmektedir. Ayrıca diyabeti olan kişilerin de pekmezi dikkatli bir şekilde tüketmesi önerilmektedir.

Öte yandan, bazı ebeveynler kansızlık problemi ile karşılaştığında doktorunun reçete ettiği ilacı kullanmak yerine pekmez tüketimini artırmaktadır. Ancak pekmezin demir içeriği, ilaçla karşılaştırıldığında çok düşük kalmaktadır. Bu nedenle eğer bebekte kansızlık problemi varsa doktorun reçete ettiği ilaçlar öncelikli olarak kullanılmalıdır. Bununla birlikte yine doktorun önerisiyle destek amacıyla beslenmeye pekmez dahil edilebilir.

Bebekler İçin Pekmezin Faydaları

Pekmez, çok uzun yıllardan beri şifa niyetine tüketilen besinlerden biridir. Bebekler için pekmezin faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Demir içeriği yüksektir. Böylece alyuvarların yapımında önemli bir rol üstlenir.
  • Vücut fonksiyonlarının devamlılığı için gerekli olan birçok vitamin ve minerali içerir.
  • Antienflamatuar özelliği sayesinde vücuttaki iltihaplarla savaşmada etkilidir.
  • İçerdiği antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle savaşarak bağışıklık sistemine katkı sağlar.
  • Magnezyum içeriği, yorgunluk ve bitkinlik şikâyetlerin azalmasına katkıda bulunur. Ayrıca diş ve kemik sağlığı için de birebirdir.
  • Soğuk algınlığına bağlı gelişen semptomların hafiflemesine yardımcı olur.
  • Ağızda çıkan aft gibi yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.

Bebeklere Zeytinyağı Ne Zaman Yedirilebilir?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir