epilepsi malulen emeklilik / Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir? | AXA Sigorta

Epilepsi Malulen Emeklilik

epilepsi malulen emeklilik

  Ankahukuk 

11 soruda &#;alışana malulen emeklilik rehberi

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Okuyuculardan malulen emeklilik ile ilgili çokça soru alıyorum.

Haberin Devamı

Kimileri ‘şu hastalığım var erken emekli olabilir miyim?’ diye soruyor, kimileri malulen emekliliğin şartlarını öğrenmek istiyor, kimileri de ‘malulen emekli olsam daha mı az maaş alırım?’ diye merak ediyor. Peki, nasıl malulen emekli olunur, Sağlık Kurulu raporu nasıl alınır, vergi indiriminden nasıl yararlanılır? İşte, malulen emeklilik hakkında tüm merak edilenler.

11 soruda çalışana malulen emeklilik rehberi

1- Kimler malulen emekli olabilir?

Bir işverene bağlı işçi olarak çalışanlar, kendi adına Bağ-Kur’lu olarak çalışanlar ve kamu görevlileri; çalışma gücünü ya da iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle meslekte çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmesi halinde malulen emekliliğe ya da bir başka deyişle sakatlık nedeniyle emekliliğe hak kazanıyor. Bunun için de malul olduğunuza dair rapor almanız gerekiyor.

Haberin Devamı

2- Malulen emekli olmak için hangi şartlar gerekiyor?

En az on yıldan beri sigortalı olup, toplam olarak gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması gerekiyor. Bu şartları yerine getirenlere malullük aylığı bağlanıyor.

3- Emeklilik için nereye başvurulacak?

Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekiyor.

4- Rapor nasıl alınacak?

Önce, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), müdürlüğü malulen emeklilik için size sevk yazısı verecek. Bu yazı ile devlet üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri’ne gideceksiniz. Malullük raporunu sadece bu hastaneler verebiliyor. Bu hastaneler yoksa devlet hastaneleri de sağlık raporu düzenleyebiliyor. Özel hastanelerden alınacak malul olduğunuza dair rapor geçerli sayılmıyor.

5- Hastane raporu emeklilik için yeterli mi?

Değil; geçerli hastanelerden alacağınız sağlık kurulu raporu ve diğer belgelerle birlikte SGK il müdürlüklerine başvuracaksınız. Başvurunuz SGK Sağlık Kurulu’na gönderilecek. Kurul, malulen emekli olacağınıza karar verecek. Hastaneden alacağınız raporla illa da emekli olacaksınız diye bir durum söz konusu değil. Kurul, maluliyeti kabul de etmeyebilir.

Haberin Devamı

6- İşe başlandığında malul olan birisi malul aylığı alabilir mi?

İlk sigortalı olduğunuz tarihte malul durumunuz varsa ya da malul durumunuza neden olan rahatsızlıklar başlamışsa maluliyet aylığı alamazsınız ancak erken emeklilik için başvurabilirsiniz.

7- Vergi indiriminden yararlanabilir miyim?

Vergi indiriminden yararlanabilmek için özür oranınızı bildirir raporunuz ile defterdarlık ya da vergi dairesine başvuruda bulunmanız gerekiyor.

8- Malulen emekli olabilmek için bir kere Kurul raporu yeterli mi, her yıl mı Kurul kararı gerekecek?

Bu, Sağlık Kurulu’nun vereceği karara bağlı. Sağlık Kurulu tamamen malulen emekli de edebileceği gibi malulen emekli edip, kontrol muayene şartı getirebilir. Bu durumda kontrol muayene tarihi verilir ve o tarihte SGK müdürlüklerinden hastaneye sevkinizi alır, muayene olup, yeni raporu Sağlık Kurulu’na verirsiniz. Kontrol muayenesini olmazsınız emekli aylığınız kesilir.

Haberin Devamı

9- Meslek hastalığı nedeniyle erken emekli olunur mu?

Olunur; sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya iş şartları nedeniyle uğranılan geçici veya sürekli hastalıklad, bedensel veya ruhsal rahatsızlıklar nedeniyle de erken emekli olunur. Malulen emeklilik için SGK’ya yapılacak başvuru, hastaneye sevk süreci ve Sağlık Kurulu raporu meslek hastalığı için de geçerlidir.

Hangi sağlık sorunları nedeniyle malulen emekli olunur?

Malulen emekli olabilmek ve emekli aylığı alabilmek için listelenen belli hastalıkları var. SGK, hastalık listesini yayınlıyor. Hastalıklar; nörolojik, psikiyatrik, göz, boğaz, onkolojik, hematolojik, travmatolojik, romatolojik, gastroenterolojik, dermatolojik hastalıklar ve kalp-damar hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları olarak gruplara ayrılmış durumda ve liste çok uzun ve detaylı. Bazılarını sıralayayım: Kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans, epilepsi, anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları malulen emeklilik gerektiren hastalıklar arasında en üst sıralarda geliyor.

Haberin Devamı

Malulen emekli aylığı düşük mü olur?

Malulen emeklilikte alacağınız maaş, normal emekli olacağınızda alacağınız maaştan çok daha düşük olur.

#Emeklilik#Bağ-Kur#Sosyal G&#;venlik İl M&#;d&#;rl&#;ğ&#;

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Bu hastalıklardan birine sahipseniz hemen emekli olabilirsiniz! Yaş şartı bulunmuyor…

Çal&#;&#;ma hayat&#;nda i&#; kazas&#; ve meslek hastal&#;&#;&#; gibi baz&#; olumsuz durumlar ya&#;anabilir. Bu olumsuzluklar neticesinde çal&#;&#;anlar&#;n i&#; hayatlar&#; erken ya&#;larda sekteye u&#;rayabilir. Çal&#;&#;malar&#;na engel te&#;kil edecek problemlerin ortaya ç&#;kmas&#; ise malulen emekli olma hakk&#; do&#;urabilir. Malulen emeklilik ile ilgili merak edilen tüm detaylar!

 

Malulen Emeklilik Nedir?

Çal&#;&#;an&#;n i&#; hayat&#;na girdikten sonra sa&#;l&#;k sorunlar&#; ya&#;amas&#;, i&#; kazas&#; ya da meslek hastal&#;&#;&#;na yakalanmas&#; gibi olumsuz durumlar i&#; gücü kayb&#;n&#; meydana getirebilir. Bu durumda ki&#;inin yeni bir i&#; bulmas&#; veya mevcut i&#;ine devam etmesi mümkün olmayabilir. Malulen emeklilik de çal&#;&#;an&#;n en az i&#; gücü kayb&#; ile sonuçlanan bu durumun olu&#;turdu&#;u ma&#;duriyeti engellemek için uygulanan emeklilik sistemine denir.

Kimler Malulen Emeklilikten Faydalanabilir?

say&#;l&#; kanuna göre 4A, 4B ve 4C bünyesindeki sigortal&#;n&#;n ya da i&#;verenin beyan&#;yla, i&#; kazas&#; veya meslek hastal&#;&#;&#; gibi durumlar sonucunda düzenlenen sa&#;l&#;k raporu ile çal&#;&#;an&#;n meslekte kazanma gücünü en az %60 oran&#;n&#; kaybetti&#;i tespit edilirse ve çal&#;&#;an görevini yapamayacak duruma dü&#;erse malulen emeklili&#;e hak kazanabiliyor. Meslek hastal&#;klar&#; aras&#;nda kanser, Multiple Skleroz (MS), akci&#;er nakli, &#;izofreni, Parkinson, AIDS, demans, solunum sistemi hastal&#;klar&#;, beyin tümörü, epilepsi, anemi, denge bozukluklar&#;, &#;eker hastal&#;&#;&#;, karaci&#;er hastal&#;klar&#;, görme azl&#;&#;&#;, kalp nakli, kalp yetmezli&#;i, tüberküloz ve böbrek nakli gibi rahats&#;zl&#;klar yer al&#;yor.

Malulen Emeklilikten Faydalanmak &#;çin Gerekli &#;artlar Nelerdir?

&#;&#; kazas&#; ya da meslek hastal&#;&#;&#; nedeniyle çal&#;&#;amayacak durumda olan ve malulen emeklilik sisteminden yararlanmak isteyen ki&#;ilerin yerine getirmesi gereken belli ba&#;l&#; &#;artlar bulunuyor. Bunlar:

- En az 10 y&#;ll&#;k sigortal&#;l&#;k süresinin tamamlanm&#;&#; olmas&#; gerekir.

- Çal&#;&#;an en az günlük primi ödenmi&#; olmal&#;d&#;r.

- Ba&#;kas&#;n&#;n bak&#;m&#;na muhtaç seviyede malul olan ki&#;i için sigortal&#;l&#;k süresi aranmaz. Sadece gün prim, ya&#;l&#;l&#;k ve ölüm sigorta priminin ödemesini yapm&#;&#; olmas&#;, malulen emeklilik hakk&#; için yeterli olur. Bu primler sonradan da toplu olarak ödenebilir.

- Malulen emekli olunabilmesi için maluliyet durumunun i&#;e ba&#;lad&#;ktan sonra ya&#;anm&#;&#; olmas&#; gerekir.

- Sigortal&#; çal&#;&#;an&#;n meslekte maluliyetinin saptanmas&#; için gerekli muayene tam te&#;ekküllü sa&#;l&#;k kurulu&#;unda yap&#;lmal&#; ve raporlanmal&#;d&#;r.

  Hukuk Kitapları 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası