lenf drenaj nedir ne işe yarar / Lenf Drenaj Nedir? Lenf Drenaj Masajı Ne İşe Yarar, Kimlere Uygulanmaz? - Sağlık Haberleri

Lenf Drenaj Nedir Ne Işe Yarar

lenf drenaj nedir ne işe yarar

Daha Hafif: Lenf Drenaj Masajının 8 Faydası

body-health-beauty

Fotoğraf: @romanenkovika

Son zamanlarda isminden sıklıkla bahsedildiğini duyduğumuz bir wellnes uygulaması var: Lenfatik drenaj masajı.  Aslında artık iyice aşina olduğumuz yüz masajları ile lenfatik drenaj masajının mantığı aynı. 

Vücudumuzda dokular ve kendine özel sisteminde gezinen, lenf veya akkan denilen ve kan plazmasına benzeyen renksiz bir sıvı bulunuyor. Bu sıvının asıl görevi ise vücuttaki atıkları ve toksinleri toplamak ve bunu dolaşım sistemine boşaltmak. Ancak dolaşım sisteminden farklı olarak lenf sıvısını pompalayan kalp gibi bir destek bulunmuyor ve lenf sıvısı kas hareketleriyle aktive olarfak ilerliyor. Vücutta su tutan yiyecekler, daha durgun bir yaşam tarzı ve çevresel faktörler ise lenf sisteminin düzgün çalışmamasına, vücutta şişkinliğe ve toksin birikimine sebep oluyor. İşte bu noktada devreye giren lenfatik drenaj ya da lenf drenaj masajı bu sistemi aktive edip bir kalp görevi görüyor.

Elsa Hosk'tan Naomi Campbell'a birçok ünlü ismin vazgeçemediği güzellik uygulamalarından olan lenf drenaj masajının faydalarını araştırdık.

1- Lenf sistemini hızlandırıyor.

Manuel yolla kalbin yarattığı etkiyi sağlayan lenf drenaj masajı , sadece kas ve vücut hareketinden destek alan lenf dolaşımının daha etkin bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

2- Kan dolaşımını destekliyor.

Kan dolaşımı desteklenen vücutta dokular daha iyi besleniyor ve doku/hücre yenilenme hızı artıyor.

3- Şişkinliği gideriyor.

Özellikle çevresel etkenler ve beslenme şekliyle vücutta biriken su ve ödem lenf drenaj masajıyla vücuttan atılıyor. Fazla sıvıdan arınan vücut tıpkı yüz masajında olduğu gibi inceliyor ve şekilleniyor.

4- Bağışıklığı güçlendiriyor.

Lenf drenaj masajı toksinlerin vücuttan daha hızlı ve etkin bir şekilde atılmasını sağlıyor. Bu da bağışıklığı güçlendiriyor.

5- Vücut ve zihin rahatlıyor.

Daha basınçlı bir şekilde uygulanan lenf drenaj masajının ardından vücut ve zihin egzersiz yapmışsınız gibi rahatlıyor, fazlalık sıvıdan kurtulan vücut hafifliyor.

6- Enerji veriyor.

Kan dolaşımı hızlanan ve vücudu daha aktif bir şekilde arınma sürecine sokan ve hafifleten lenf drenaj masajı sonrası yüksek doz enerji yüklenmeniz mümkün.

7- Selülit görünümü azalıyor.

Selülite sebep olan yağ dokunun depolandığı bölgeye baskı yapan sıvıyı elimine eden bu masaj, düzenli uygulamayla selülit görünümünü hafifletiyor.

8- Cilt sıkılaşıyor.

Hücre yenilenmesini azaltan sıvıdan kurtulan ve daha iyi beslenen, ayrıca masaj hareketleriyle bir nevi egzersiz yapan cilt bu uygulama sonrasında sıkılaşıyor.

Sağlık Rehberi

Lenfödem Ve Lenf Drenajı Nedir?


Vücudumuzun hücresel faaliyetleri sonunda normal olarak oluşan lenf sıvısı, dokular içinden lenf damarları ile toplanır. Lenf düğümlerinden süzülen lenf sıvısı kan dolaşımına karışır. Bu dolaşımın amacı cilt ve cilt altı enfeksiyonlarına yol açabilecek bakterileri ortamdan uzaklaştırmak ve  önlemektir. Proteinden zengin olan lenf sıvısı topladığı bakterileri, virüsleri ve diğer atıkları kanallar ile lenf düğümlerine taşır ve bu düğümlerde atıklar ve mikroplar hücreler tarafından yok edilir. Bu olması gereken dolaşım, lenf düğümlerinde veya lenf yollarında değişik sebeplerle oluşan rahatsızlıklar nedeniyle kesintiye uğrarsa lenf sıvısı doku içinde birikmeye başlar. Buna “LENFÖDEM” denir. Meme kanseri ve karın cerrahileri sonrası lenf düğümlerinin cerrahi veya radyoterapi nedeniyle zarar görmesi kolda lenfödem gelişmesine neden olabileceği gibi doğuştan lenf düğümleri veya lenf yollarındaki yetersizlik nedeniyle bacaklarda lenfödem gelişebilir. Bu ödem ileri boyutlara ulaşabilir( Halk arasında Fil Hastalığı olarak bilinir). Lenfödem çoğunlukla ileri yaşlarda ortaya çıkar, ancak doğumdan itibaren de görülebilir. Lenfödem  tıpkı diyabet ve hipertansiyon gibi kronik bir hastalık olup, erken tanı, yaklaşım ve düzenli bir takip protokolü ile kontrol edilebilir ve lenfödemli hastanın yaşam kalitesi artar.

Lenfödemde‘ ‘Komple Dekonjestif Tedavi’ denilen bir protokol uygulanmaktadır. Bu tedavi: Manuel lenf drenaj masajı, bandajlama, kompresyon, bası giysisi, kişiye özel egzersiz protokolü, kinezyolojik  bantlama ve elektroterapi gibi uygulamaları kapsamaktadır. Tedavi hastalığın şiddetine göre değişmekle birlikte, lenfödem tedavisi ortalama seans, hafta arası sürmektedir.  

Lenf drenaj masajı, özellikle ödemi azaltmak için en önemli uygulamadır. Son derece hafif, monoton, yavaş, ritmik ve cilt yüzeyine yapılan bir masajdır. Lenf sıvısının akışını hızlandırır ve şişkinliği en aza indirerek rahatlık sağlar. Lenf drenaj masajı ile lenf akımı desteklenir ve ödemle oluşan şişkinlik azaltılabilir. Lenf drenaj masajı bedenimizi toksinden, bakteriden, mikroptan, kimyasal atıklardan ve sıvı fazlasından arındırır ve direnç sistemimizi güçlendirir.

Manuel Lenfatik Drenaj (MLD), lenfödem tedavisinde en etkin ve güncel tedavi yaklaşımı olan kompleks boşaltıcı fizyoterapinin bir komponentidir. Adından da anlaşılacağı üzere manuel (elle ) uygulanan bir tekniktir. MLD lenf sisteminin elle manıpule edilerek ödemli sahada bloke olmuş lenf sıvısının serbest akışının sağlanması tekniğfunduszeue.info teknikte ,fizyoterapist manuel olarak ödemli bölgeden lenf sıvısını alıp vücudun diğer bölgelerine akışını sağfunduszeue.info hasta için manuel tekniğin tipi ve sırası farklı bir prensip ile belirlenir ve bu belirlemede ödemin aşaması ve yeri önem arzeder. MLD derinin tam altındaki yüzeyel lenf damarlarına hafif basınç uygulanarak yapılır. Bir seans bir ekstremite için 45 dk ile 1 saat arası değişmektedir.

Lenf ödem tedavisinde MLD tek başına bir tedavi olarak düşünülmemeli kişiye özel kompresyon tedavisi ve  kişiye özel egzersiz  programı ile kombine edilmektedir.

 Lenf ödemli uzvun bakımı ve korunması oldukça önemlidir. Tedaviden sonrada tedavinin başarısının devam etmesi içim hastanın dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Cilt temiz tutulmalı ve iyice kurulanmalı,nemli bırakılmamalıdıfunduszeue.info bakımı ve esnekliğine dikkat edilmeli, nemlendirilmesi için yağsız kremler, vücut sütü, vücut losyonu gibi yağ içeriği çok az olan nemlendiriciler kullanılmalıdır.Sıcak günlerde terlememesi ve ciltte mantar oluşumunu engellemek için antifungal pudralar kullanılmalıdıfunduszeue.info, kedi-köpek tırmalaması, darbeler enfeksiyona ve lenf yollarının hasarına yol açacağından kaçınılması gereken durumlardıfunduszeue.info ödemli hastalar sıcak su, kaplıca suyu, güneşlenmekten uzak durmaya, bunun yerine ödemli kol veya bacağı soğuk tutmaya özen göstermelidir.Aşırı kilo, dengesiz beslenme, yetersiz ve aşırı egzersiz, uzvun aşırı ısıya maruz kalması, yolculuk, ağır şeyler taşıma etkilenen kol ya da bacağın sıkılması (örneğin ; tansiyon ölçülmesi, sıkı saat, sıkı kıyafetler ) lenf ödemi arttırıfunduszeue.infolanan, yorucu hareketler, ödemi daha kötüleşfunduszeue.infonmiş kola manikür ve enjeksiyon yaptırılmamalı tansiyon o koldan ölçüfunduszeue.infonmiş ayakta nasırlar kesilmemeli, yumuşatıcı kremlerle korunmalıdır.Tırnakları keserken deriyi kesmemeye dikkat funduszeue.info kullanılmamalı, istenmeyen tüyler traş makinesi yardımıyla alınmalıdıfunduszeue.infota veya bahçede iş yaparken kesiklerden korunmak için mutlaka eldiven giyilmelidir.Güneş yanığından kaçınılmalı, güneşlenirken yüksek koruma faktörlü koruyucular kullanılmalı ve uzuv asla uzun süre güneşe maruz bırakılmamalıdıfunduszeue.infosyon çorapları çoğu zaman güneşten korumamakta ve uzvun yanmasına sebep olabilmektedir.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Lenf Drenaj Nedir? Lenf Drenaj Masajı Ne İşe Yarar, Kimlere Uygulanmaz?

Lenf drenaj nedir, tanım olarak baktığımızda vücudun bağışıklık ve savunma sistemi görevlerini aksatmadan, yavaşlamadan yerine getirmesini sağlayan bir masaj yöntemidir. Bu noktada ne işe yarar olduğuna baktığımızda vücuda dinçlik sağlar. Her yararlı yöntemde olduğu gibi bu da zararlı mı, gibi soruların sorulmasının yanında sınırlılık açısından da lenf drenaj kimlere uygulanmaz bilgisine de ulaşabiliriz. Ödem, kilo ve selilüt şikâyeti olan hemen herkese yapılabilen sağlıklı bir yöntemdir.

Lenf Drenaj Nedir?

Lenf drenaj sayesinde, vücudun bağışıklık ve savunma sistemi görevlerini aksatmadan, yavaşlamadan yerine getirir. Aynı zamanda vücutta bulunan lenf sıvısının tamamının dolaşımını sağlıklı bir biçimde yapmasını sağlar. Hepimiz biliriz ki yazın sıcak ortamı vücudumuzda ödem oluşturmaktadır. Lenf drenaj ile vücuttaki ödemi atarak daha dinç ve estetik bir görüntüye sahip olarak bu ödemlere veda edebilirsiniz.

Lenf, vücudun sıvı dengesini korumasını sağlayan ve ak kan olarak da bilinen renksiz bir sıvıdır. Bu sıvı, bakteri ve yabancı hücreleri dokulardan uzaklaştırır. Lenf drenaj masajıyla vücutta bulunan ve hücreleri besleyen bu lenf sıvısının dolaşımını hızlandırmaktadır. Böylece boşalan yağ hücresi bölgelerinin görünümünde düzelme ve sıkılaşma sağlamaktadır. Ayrıca kas sistemi üzerinde de son derece olumlu bir etkiye sahiptir.

Lenf Drenaj Masajı Faydaları Nelerdir?

• Bu masajın birden fazla faydası bulunmamaktadır. Bunlar arasında en gözle görülür ve nitelikli sayılacak faydaları şunlardır:

• Ödem ve şişliklerin giderilmesinde yardımcıdır.

• Biriken toksinin vücuttan atılmasını destekleyicidir.

• Selülitlerin görüntüsündeki düzelmelere faydalıdır.

• Kabızlık ya da hazımsızlık sorunu yaşayanların metabolizmasının hızlanmasına yardımcı olur.

• Vücuttaki gerginliğin atılmasında destekleyicidir.

• Vücuttaki kas hareketlerini düzenler.

• Kan dolaşımını hızlandırdığı için stresi azaltan etkisi vardır.

• Vücudun metabolizmasının çalışmasını ve kan dolaşımını hızlandırır.

• Aynı zamanda rahatlattığı için uykusuzlukla baş etmek isteyenler için de yardımcı bir uygulamadır.

• Bu masaj vücuttaki kolojenleri uyardığından dolayı da ciltte gençleşme ve ince çizgilerde de azalma sağlamaktadır.

• Vücut gözenekleri sıkılaşır

• Ayrıca Cildin daha sıkı görünmesi de sağlar.

Lenf Drenaj Kimlere Yapılmaz?

Vücut için oldukça faydalı olan bu yöntem bazı hastalara ve risk grubunda olan kişilere uygulanmaz. Bunlar:

• Yüksek tansiyon hastalarında,

• Hemeroid / basur hastalarında,

• Diyabet / şeker hastalarında,

• Kemik erimesi hastalarında,

• Hamilelerde kullanılması sakıncalı olup uzman hekim kontrolünde uygulama yapılmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası