ön çapraz bağ yırtığı iyileşirmi / Ön Çapraz Bağ Yırtığı ve Fizik Tedavisi - Doktor Fizik

Ön Çapraz Bağ Yırtığı Iyileşirmi

ön çapraz bağ yırtığı iyileşirmi

Çapraz Bağ Yaralanmaları ve Tedavisi

En sık görülen diz yaralanmalarından biri ön çapraz bağın burkulma ya da yırtılmasıdır. Futbol ve basketbol gibi yüksek performanslı sporlara katılan sporcuların ön çapraz bağlarına zarar verme olasılıkları daha yüksektir. Ön çapraz bağınızı yaraladıysanız, dizinizin tam fonksiyonunu kazanmak için ameliyat olmanız gerekebilir. Bu, yaralanmanızın şiddeti ve etkinlik seviyeniz gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır.

Ön çapraz bağ (ACL), uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında bulunan bağa ön çapraz bağ denilmektedir. Ön çapraz bağ, insan dizinde bir çift çapraz bağ (diğeri arka çapraz bağ) halindedir. Çapraz şeklinde düzenlenmiş oldukları için, aynı zamanda, haç biçimli bağlar olarak da adlandırılırlar.  Ön çapraz bağ, dizin dört ana bağından biridir ve ön çapraz bağ, 30 derece ve 90 derece diz bükülmesinde tutma kuvvetinin %85’ini sağlar. Ön çapraz bacağın kontrolünü sağlar. Bacağın kontrolsüz bir şekilde kendini öne atmasına engel olur ve yürüyüşün doğruluğunu sağlar.

Ön çapraz bağ yaralanmalarının sebepleri nelerdir?

Ön çapraz bağdaki tüm yaralanmaların yaklaşık yarısı, eklem kıkırdak, menisküs veya dizdeki diğer bağlara zarar verir. Çapraz bağ yaralanmalarının ana nedeni burkulmalardır. Ön çapraz bağ yaralanmaları ayak sabitken dizin ya da bacağın burkulması sonucunda ortaya çıkar. Dize alınan direk darbeler, yüksekten ani düşmeler ve trafik kazaları sonrasında da oluşabilir.

Burkulmalar şiddetine göre sınıflara ayrılır:

  • 1. derece burkulmalar: Bağ hafif hasar görür; ancak yine de diz ekleminin sabit kalmasına yardımcı olabilir.
  • 2. derece burkulmalar: Bu çoğunlukla bağın kısmen yırtılması anlamına gelir.
  • 3. derece burkulmalar: Bağın tamamen yırtılması durumudur. Bağ iki parçaya ayrılmıştır.

Ön çapraz bağ yaralanmalarının belirtileri nelerdir?

Ön çapraz bağı yaralanmalarında farklı komplikasyonlar ortaya çıkar. Bunlar:

  • Hareket ederken dizde kopma hissi oluşur ve dizden kopma sesi gelir.
  • Bölgesel olarak dizde ve tüm bacakta şiddetli ağrı hissedilir.
  • Ön çapraz bağ kopmalarında iç kanama nedeniyle dizde ödem, morluk ya da kızarıklık oluşabilir.
  • Ödem nedeniyle dizin hareket kabiliyeti düşer ve hareket ettirme zorluğu yaşanır.
  • Ön çapraz bağ yaralanmalarında yürüme güçlüğü yaşanır, geçici olarak hastada aksama görülebilir.
  • Yürüme esnasında bacakta aniden oluşan hissizlik bacağın hareketini engeller.
  • Bazı durumlarda ise dizin yerinden hareket ettiği hissi oluşabilir.

Ön çapraz bağ yaralanmalarında ilk müdahale nasıl olmalıdır?

Ön çapraz bağ yaralanmaları, ağırlıklı olarak sporcularda görülen bir rahatsızlıktır. Ayak yere basılıyken bacağın kendisini boşa alması sonucu oluşan çapraz bağ yaralanması, hastada şiddetli bir ağrıya neden olur. Hastanın bacağında ön çapraz bağ yaralanması oluştuğunu fark etmesi ilk yardımı kolaylaştırır.

Ön çapraz bağ yaralanması bacağın içinde bir şeylerin koptuğu hissine neden olur. Ayrıca bacakta şiddetli ağrı ve hissizlik oluşur. Hatta hasta bacağını kopmuş gibi hisseder. Eğer bu tarz şikayetler varsa ön çapraz bağ yaralanma ihtimali oldukça yüksektir.

Bu durumda ilk olarak yapılması gereken şey hareket etmeyi kesmektir. Hasta ayağıyla yere basmadan sedye ya da kucakta taşınarak hastaneye götürülmelidir.

Ön çapraz bağ yaralanmalarında ağrıyı azaltmak için hastaya soğuk kompresi veya elastik bandaj uygulanabilir.

Ön çapraz bağ yaralanmalarında genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmaksızın; bacakta oluşan şişlik, ağrı ya da kızarıklık yaklaşık 1 hafta içinde kesilebilir. Ardından normal bir şekilde yere basılarak yürünebilir.

Çapraz Bağ Yaralanmaları

Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları Nasıl Teşhis Edilir?

Ön çapraz bağ yaralanmalarını teşhis etmek için önce hastanın hastalık öyküsü dinlenir. Bu noktada hastanın sorununu doğru bir şekilde ifade edebilmesi çok önemlidir. Hastanın olay anında ilk olarak ne hissettiği, bacakta bir kopma hissi oluşup oluşmadığı, ayağının boşa çıkıp çıkmadığı hastalığın teşhisini kolaylaştıran etmenlerdir.

Ardından kesin teşhis için röntgen çekilmesi yeterlidir. Röntgen çekilerek uyluk ve kaval kemiği arasındaki bağda kopma varsa kesin olarak teşhis edilebilir.

Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarında Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Ön çapraz bağ yaralanmaları fizik tedavi uygulamaları ile giderilir. Hastalığın ilk aşamasında dizde ciddi oranda ödem ve ağrı oluştuğu için fizik tedavi tam olarak etki etmez. Tam olarak sonuç alabilmek için fizik tedavi uygulamalarının 10 ile 15 gün boyunca devam ettirilmesi gerekebilir.

Yaralanmanın üzerinden 15 gün geçtikten sonra daha etkili ve yoğun bir fizik tedavi planı uygulanır. Böylece hasta fizik tedavi uygulamalarına çok daha etkin bir şekilde katılabilir, iyileşme çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Çapraz bağ yaralanması ile sorularınızla ilgili bilgi almak için hemen bizi arayın. 444 76 86

Ön çapraz bağ yaralanmaları nasıl oluşur?

Dizin merkezinde ve dıştan içe doğru, arkadan öne doğru uzanan ön çapraz bağ, dizin dönme hareketini kısıtlayan en önemli bağdır. Bu bağ uyluk kemiği (femur) ile kaval kemiğini (tibia) birbirine bağlar. Bu bağın asıl görevi kaval kemiğinin öne gitmesi ve içe dönmesini engellemektir. Ön çapraz bağ yaralanmaları iki şekilde oluşur:

  • Direk temasla (kontak)
  • Temas olmadan (non-kontak). Özellikle kadın sporcularda bu tip yaralanmalar daha sık görülür ve sıçradıktan sonra yere düşme anında oluşur.

Ön çapraz bağ yaralanmaları belirtileri

Direk temas ile olan ön çapraz bağ yaralanmalarında, sporcunun bu durumu önleme şansı pek yokken, temas olmadan oluşan ön çapraz bağ yaralanmalarını önceden kısmen kestirmek ve oluşmasını önlemek mümkündür. Bu yaralanma ayaklar yer ile temas halinde iken dizin içe doğru dönmesi ve dizlerin içe doğru birbirine yaklaşmasıyla oluşur. Bu şekilde bir yaralanma anında dizden “pop” şeklinde bir kopma sesinin gelmesi ve olaydan birkaç saat sonra dizde görülen şişme akla ön çapraz bağ yaralanmasını getirmelidir.

Ön çapraz bağ yaralanmaları daha çok kimlerde görülür?

Sporcularda çok fazla görülen ön çapraz bağ yaralanmalarına, özellikle kadın sporcularda daha sık rastlanır. Kadın sporcularda görülme olasılığı erkeklere oranlara 4-8 kat daha fazladır. Daha çok şu sporları yapanlarda görülür:

  • Futbol
  • Basketbol
  • Hentbol
  • Kayak 

Bu sporların en önemli ortak özellikleri; ani durma, yön ve hız değiştirme hareketlerini içeriyor olmalarıdır. Başta kadın sporcular olmak üzere, düşmesi sorunlu sporcuların çok daha dikkatle klinik ve radyolojik muayeneden geçirilmesi gerekir.
 

Ön çapraz bağ yaralanma mekanizmasına bakılır

Kişi, spor müsabakasındaysa yaralanma sonrasında devam edemez ve kenara çıkar. Bu dönem kişinin ağrısına rağmen muayene etmek için en iyi dönemdir. Kişi bu sırada muayene edilemezse birkaç saat sonra dizi kanamaya bağlı şişebileceğinden muayene hem zor hem de koruyucu kas spazmı nedeni ile yanıltıcı olabilir. Muayenede olayın oluş şekli tekrar oluşturulmaya ve bu test sırasında bağın olayı sınırlayıcılığına bakılır. Normalde sağlam bağ ile ulaşılamayan bazı diz pozisyonlarına, kopmuş bir ön çapraz bağ ile ulaşılabilir. Bu hareketler, kaval kemiğinin öne doğru hareketinin ve dışa doğru dönmesinin artması şeklindedir.

Nasıl tanı konur?

X-ray: Kırık olup olmadığının ortaya konması için gerekebilir.

MRG: Ön çapraz bağ yırtığının yanı sıra, diğer bağlar, menisküsler ve kıkırdak hasarlarını ortaya koyabilir. Dolayısı ile yaralanma anında eşlik eden bir sorunu ortaya koymak için oldukça yardımcıdır.

Ön çapraz bağ yaralanması tedavisi

Bağın tam yırtığının kendi kendine iyileşmesi mümkün değildir. Çok nadiren kemiğe yakın yerden olan kopmalarda cerrahi dışı tedavi ile tam iyileşme olabileceğini belirten bilimsel çalışmalar vardır. Tam yırtığın tedavisinde kişilerin 1/3’ü cerrahi müdahale olmadan eski yaşamlarını sürdürebilir. İkinci 1/3’lük kesiminin performanslarında ciddi azalma olabilir. Bu nedenle cerrahi tedavi yapılabilir. Kalan 1/3’teki kişiler ise sahip oldukları aktivite durumunu azaltarak cerrahi dışı yollarla hayatına devam edebilir. Dolayısı ile tedavi kişinin sportif ve günlük hayattan beklentisi, eşlik eden ikincil yaralanmalar, dizin gösterdiği performans, kişinin yaşına bağlı olarak şekillenir. Cerrahi dışı tedavide yapılacak olanlar, öncelikle kişinin şiş ve ağrılı dizindeki sorunlarını gidermek ve sonrasında kullanmamaya bağlı başta azalmış ve dizde bulunan kuadriseps ve hamstring kaslarını ve kalça, karın, bacak ve sırt kaslarını kuvvetlendirmek, yaralanma sonrası bozulmuş denge ve pozisyon hissinin yeniden kazanılmasına dayanır. Bu yaklaşım ile dizde boşalma hissi giderilemezse cerrahi gerekebilir.

Ön çapraz bağ yaralanması ameliyatından sonra fizik tedavi

Ortopedist, kişiye en uygun cerrahi yaklaşımı düşünüp, en uygun gördüğü yeni ön çapraz bağ materyalini uygulama kararı verir. Bu seçenekler arasında kişinin kendi kaslarından ya da ölü bir kişiden alınmış aşil tendonu en sık kullanılan alternatiflerdir. Cerrahi tedavi sonrası uygulanacak rehabilitasyon en az cerrahi kadar önemli bir basamaktır. Her ne kadar bu süreci belirleyen en önemli faktör cerrahi ameliyatın başarısı olsa da, iyi bir cerrahi sonrası rehabilitasyon yeterli uygulanmaz ise sporcuların performansı olumsuz etkilenebilir. Rehabilitasyon sürecinde kişi, ailesi, antrenörü, ameliyatı yapan hekim, rehabilitasyon programını oluşturan fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı ve fizyoterapistin uyumu çok önemlidir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Dr. Deniz Algün Ortopedik Bilgi

Ön çapraz bağ, diz ekleminde femur ve tibia kemiklerini birbirine bağlayan yapılardan birisidir. Dizin normal işlev görmesi için önemli olan bu bağ, tibia kemiğinin anormal bir şekilde öne doğru yer değiştirmesini engelleyen en önemli yapıdır.

Spor sırasında meydana gelen ve sporcuların 4 haftadan uzun süre spor uzak kalmasına neden olan yaralanmalar içinde ön çapraz bağ yaralanmaları birinci sırada yer alır. Ön çapraz bağ yaralanmalarını iç menisküs ve iç yan bağ yaralanmaları takip eder. Amerika Birleşik Devletlerinde yılda yaklaşık 200 bin ön çapraz bağ yaralanması ortaya çıktığı saptanmıştır. Toplumun spora olan ilgisinin artması ile bu sıklığın artması beklenmektedir.

Ülkemizde sağlıklı veriler olmamakla birlikte yılda 3 bin civarında ön çapraz bağ yaralanması ortaya çıktığı tahmin edilmektedir.

Ön çapraz bağ yaralanmaları, genellikle sabit ayak üzerinde ani dönme hareketi sırasında ortaya çıkar. Sıklıkla sporcunun kendisinin yaptığı bir hareket sırasında olur. Daha nadiren dize gelen doğrudan darbeler, trafik kazaları, yüksekten düşme ve endüstriyel kazalar sonrasında ön çapraz bağ, yan bağlar ve menisküslerin yaralanmaları da eklenebilir. Kadın sporcuların yapısal özelliklerinden dolayı ön çapraz bağ yaralanmaları erkek sporculara göre daha sık görülür. Erişkinlerde yaralanmalar bağın gövdesinden kopması şeklindeyken, çocuklarda yaralanma bağın kemiğe yapıştığı yerden bir parça koparması şeklinde olabilir.

Ön çapraz bağ yaralanması sırasında dizde ani bir kopma hissi ile birlikte şiddetli bir ağrı ortaya çıkar. Bazı sporcular bağın kopma sesini duyabilirler ve sıklıkla yere düşerler. Diz ekleminin içinde hızla gelişen kanamaya bağlı olarak şişlik meydana gelir. Sporcu genellikle spora devam edemez ve müsabakayı bırakmak zorunda kalır. Ağrı ve şişliğe bağlı olarak dizde hareket kısıtlılığı meydana gelir ve topallama ortaya çıkar. Bazı sporcular dizlerinin yerinden çıkıp girdiğini hissedebilirler.

Birkaç gün-hafta içinde diz eklemindeki şişlik ve ağrı azalır. Diz hareketleri kazanılır ve topallama kaybolur. Ancak bu sefer özellikle ani dönüşlerde, ani yavaşlama hareketi sırasında ve merdiven inerken dizde boşluk ve emniyetsizlik hissi ortaya çıkar. Ön çapraz bağ kopması olan dizlerde yüzme, bisiklet gibi sporlar yapılabilir; ancak futbol, basketbol, hentbol, voleybol, kayak gibi ani sıçrama, dönüş ve hızlanmaların olduğu sporların üst düzeyde yapılması mümkün değildir. Eğer sporcu ön çapraz bağı olmadan bu sporlara devam etmek isterse yeni yaralanmalar ve dizdeki hasarın artma riski çok yüksektir.

Dizde ani dönme hareketi sonrası şiddetli ağrı ve şişlik olan her sporcuda ön çapraz yırtığı akla gelmelidir. Dize hemen buz uygulaması ve elastik bandaj sarılması, şişlik ve ağrıyı azaltacaktır. Sporcunun müsabakaya dönmesine izin verilmemelidir. Sporcu ilgili bacağın üzerine yük vermeden sahayı terk etmeli ve kesin tanı konana kadar koltuk değneği kullanmalıdır.

Ön Çapraz Bağ Yırtığında Tanı Nasıl Konur?

Ön çapraz bağ yırtığının tanısı, yaralanma oluş şeklinin ayrıntılı olarak anlatılması ile başlar. Bunu dikkatli bir muayene izler. Sadece bu hikaye ve muayene ile ön çapraz bağ yırtığının tanısı %90’ın üzerinde bir oranda konabilir. Bazen ilk anda diz çok ağrılı olduğu için yeterli bir muayene yapılamayabilir. Bu durumda 10 gün içinde yapılacak ikinci bir muayene tanı koydurucu olur. Üst düzey profesyonel sporcularda erken dönemde tanı konması gerekiyorsa MRG tanıya yardımcıdır.

Ciddi diz yaralanması geçiren bütün hastalarda röntgen grafileri elde olunmalı ve kemiklerde kırık olup olmadığı araştırılmalıdır. Ön çapraz bağ yaralanmalarında grafiler genellikle normaldir. Manyetik rezonans görüntüleme ön çapraz bağ yırtıklarının tanısında %90’ın üzerinde doğruluk oranına sahiptir. Ayrıca eşlik eden menisküs, yan bağ ve kıkırdak yaralanmaları ve kemik ödemlerine tanı konabilir. Ancak nadir de olsa MRG yanıltıcı olabilir, bağ işlev görmeyecek derecede yaralanmış olduğu halde MRG’de bağın devamlılığı korunmuş gibi görülebilir. Bu nedenle tedaviye karar verirken MRG tek belirleyici etken değildir, muayene ve hikaye bulguları da göz önüne alınmalıdır.

Genç, spor yapan veya aktif yaşam stiline sahip bireylerde ön çapraz bağ yaralanmalarının tedavisi cerrahidir. Ileri yaşta olup yüksek aktivite seviyesinde olmayan, spor yapmayan ve günlük yaşamda dizinde boşluk ve emniyetsizlik gibi yakınmaları olmayan bireylerde cerrahi tedavi yapılmayabilir.

Büyümesini tamamlamamış çocuklarda önceleri büyüme tamamlanana kadar bekleyip daha sonra cerrahi tedavi yapılması önerilmekteydi. Ancak günümüzde, cerrahi tedavi yapılmayan çocuklarda dizde geri dönülmez menisküs ve kıkırdak yaralanmalarının oluştuğu görüldükten sonra, ibre cerrahiyi daha erken yaşlarda yapma yönüne kaymıştır.

Cerrahi olmayan tedavi seçilmişse, dizde oluşabilecek emniyetsizlik ve boşluk hissini azaltmak için kas güçlendirme programları önerilir ve dizi zorlayıcı sporda koruyucu dizlikler kullanılabilir. Ancak şiddetli bir zorlanma olduğunda her ikisi de dizin yerinden çıkmasını engelleyemez ve dizde ilave yaralanmalar ortaya çıkabilir.

Ön çapraz bağ yaralanması olan bireylerde amaç, dizdeki boşluk ve emniyetsizlik hissini ortadan kaldırmak, kişinin spor veya zorlayıcı aktiviteler sırasında güvenle basabileceği bir diz elde etmektir. Başka bir amaç, ilk yaralanma sırasında hasar görmemişse menisküsleri korumak ve tamir edilebilen menisküs yırtıklarını onararak ileriki yıllarda dizde oluşabilecek aşınma ve yıpranmanın önüne geçmektir. Cerrahinin başka bir amacı sporcuları, yaralanma öncesinde bulundukları spor seviyesine geri döndürmek ve diz de yeni yaralanmalar oluşmasını engellemektir.

Dr. Deniz Algün

Dr. Deniz Algün

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı, spor hekimliği, omuz - diz - kalça artroskopik ve protez operasyonları ile özel olarak ilgileniyor. 1963 doğumlu ve Ankara Tıp Fakültesi mezunu. Ortopedi ve Travmatoloji ihtisasını S.S.K. İstanbul Hastanesi'nde tamamladı.

diz-kireclenmesi-ile-ilgili-bilinmesi-gerekenler

Diz Kireçlenmesi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Önceki Yazı

Bunlar da İlginizi Çekebilir

on-capraz-bag-yaralanmasi-sonrasinda-rehabilitasyon

Ön Çapraz Bağ Yaralanması Sonrasında Rehabilitasyon

Ön çapraz bağ rahatsızlığı sık olarak karşılaşılan bir rahatsızlık olmasına ...
                                                                                                                                   

Devamını Oku

diz-protezi-cerrahisi

Diz Protezi Cerrahisi

İlk olarak 1968 yılında uygulanmaya başlanılan bu işle zamanla daha ...
                                                                                                                                                                     

Devamını Oku

meniskus-yirtigi-nedir-belirtileri-nelerdir

Menisküs Yırtığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Menisküs yırtığı günümüzde birçok kişide görülen bir rahatsızlık olmak ile ...
                                                                                                                                       

Devamını Oku

ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARINDA FİZİK TEDAVİ

Ön çapraz bağ yırtığı teşhis edildiğinde, ameliyat olmanız gerekip gerekmediğine veya ameliyat olmadan iyileşip iyileşemeyeceğinize karar vermek için cerrahınız ve fizik tedavi doktorunuz ile birlikte bir tedavi planı gerçekleştirilecektir. Ameliyat olmadıysanız, fizik tedavi doktorunuz kas gücünüzü, çevikliğinizi ve dengenizi geri kazanmak için tedavinizi planlayacak, böylece normal aktivitelerinize dönebileceksiniz. Fiziksel terapistiniz, dizinize daha az stres uygulamak için günlük aktivitelerinizi gerçekleştirimenin farklı yollarını da gösterecektir. Ameliyatın gerekli olduğu durumlarda da işlemden önce ve sonra fizik tedavi gerçekleştirilmelidir.

Ön Çapraz Bağ Yırtıklarında Ameliyatsız Tedavi

Mevcut araştırmalar, ön çapraz bağ yırtılmasının ardından bazı hastaların ameliyatsız iyileşme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Bu gruptaki hastalarda sadece ön çapraz bağ bölgesinde hasar vardır ve ilk yaralanmayı takiben hiçbir diz güçsüzlüğü vakası yaşamamıştır. Bu kategoriye girerseniz, doktorunuz gerçekleştireceği spesifik testlere göre, sizin için kişiselleştirilmiş bir fizik tedavi tedavi programı tasarlayacaktır. Tedavi kuadriseps kasına uygulanan hafif elektriksel stimülasyon, kas güçlendirme ve denge eğitimi egzersizleri gibi yaklaşımları içerebilir.

Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarında Ameliyat Öncesi Fizik Tedavi

Ortopedi cerrahınız ameliyatın gerekli olduğuna karar verirse, ameliyattan önce ve sonra fizik tedavi almanız gerekebilir. Bazı cerrahlar, hastalarını ameliyattan önce kısa bir rehabilitasyon süreci için bir fizik tedaviye yönlendirir. Fizik tedavi şişliğin azalmasına, dizinizin hareket aralığının artmasına ve uyluk kaslarınızı (kuadriseps) güçlendirmenize yardımcı olacaktır.

Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarında Ameliyat Sonrası Fizik Tedavi

Ortopedi cerrahınız, özel ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize göre kişiselleştirilmiş bir tedavi programı tasarlayacak olan fizik tedavi doktorunuz ile ameliyat sonrası tedaviniz hakkında tartışacaktır. Ameliyat sonrası tedavi programınız şunları içerebilir:

Bacağa yükleyeceğiniz ağırlığın kontrolü. Ameliyattan sonra yürümek için koltuk değneği kullanacaksınız. Bacağınıza yüklemenize izin verilen ağırlık miktarı ve koltuk değneklerini ne kadar süre kullanacağınız, gerçekleştirilen ameliyatın türüne bağlı olacaktır. Fizik tedavi doktorunuz, ihtiyaçlarınızı karşılamak için bir tedavi programı tasarlayacak ve bacaklarınızı vücudunuzun tam ağırlığını taşıyacak hale getirmek için sizi yönlendirecektir.

Buz ve kompresyon uygulanması. Ameliyatın hemen ardından fizyoterapistiniz, dizinizin etrafına oturan bir buz kılıfı gibi soğuk uygulamalarıyla şişliği kontrol altına alacaktır.

Destek ekipman kullanımı. Bazı cerrahlar, ameliyattan sonra diz hareketinizi (hareket açıklığı) sınırlandırmak için size destek ekipmanları verecektir. Fizyoterapistiniz size bu ekipmanları yerleştirecek ve güvenli bir şekilde nasıl kullanacağınızı öğretecektir. Bazı sporcular iyileştikçe ve spor aktivitelerine dönmeye başladıkça bir süre daha bu ekipmanları takmaya devam etmelidir.

Hareket egzersizleri. Ameliyatı takip eden ilk haftanızda, fizyoterapistiniz diz bölgesinde yeniden hareket kabiliyetinizi kazanmanıza yardımcı olacak ve evde yapabileceğiniz hafif egzersizler öğretecektir. Bu fizik tedavi hareketlerinin odak noktası dizinizin tam hareketini geri kazanmak olacaktır. Bu egzersizler kan akışının artmasına yardımcı olarak şişliği azaltmaya yardımcı olur.

Elektriksel uyarım. Fizyoterapistiniz, uyluk kas gücünüzü geri kazanmanıza yardımcı olmak ve diz hareketini tamamen gerçekleştirmenize yardımcı olmak için elektriksel stimülasyon kullanabilir.

Güçlendirme egzersizleri. Ameliyattan sonraki ilk 4 hafta içinde fizyoterapistiniz, ağırlık kaldırma ve ağırlık içermeyen egzersizlerin bir kombinasyonunu kullanarak dizinize ağırlık verme yeteneğinizi artırmanıza yardımcı olacaktır. Egzersizler uyluk kaslarınıza (kuadriseps ve hamstringler) odaklanacak ve ön çağraz bağlarınızı korumak için belirli bir hareket aralığıyla sınırlı olacaktır. Sonraki haftalarda, fizyoterapistiniz egzersizlerinizin yoğunluğunu artırabilir ve programınıza denge egzersizleri ekleyebilir.

Denge egzersizleri. Fiziksel terapistiniz, dengenizi yeniden kazanmanıza yardımcı olmak için çeşitli egzersizler gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır. Başlangıçta egzersizler, ağırlığınızı nazikçe ameliyat gerçekleştirilen ayağına kaydırmanızı sağlayan hareketleri içerecektir. Bu aktiviteler, denge kurmanızı zorlayacak sert ve dengesiz yüzeylerde iken sadece ameliyatın gerçekleştiği ayağın üzerinde durmaya doğru ilerleyecektir.

Spor veya aktivitelere geri dönüş. Sporcular güç ve dengelerini yeniden kazandıkça, koşmaya, zıplamaya, zıplamaya ve diğer egzersizlere başlayabilirler. Bu aşamanın ne zaman başlayacağı kişiden kişiye büyük ölçüde değişir. Fizik tedavi doktorunuz, bireysel ihtiyaçlara ve hedeflere uyacak şekilde her sporcu için spora dönüş tedavi programları tasarlamaktadır.

Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarında Fizik Tedavi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır