konya arabaşı hamuru nasıl yapılır / Arabaşı hamuru nasıl yapılır? - Konya Aktüel - konya'da hayat

Konya Arabaşı Hamuru Nasıl Yapılır

konya arabaşı hamuru nasıl yapılır

Arabaşı &#;orbası tarifi: Arabaşı &#;orbası nasıl yapılır?

Konya Mutfağı, Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevî adap ve erkanıyla yoğrulan muhteşem bir oluşumdur. yüzyıldan günümüze koyduğu kurallarla klasik özellikler taşıyan, hatta Klasik Türk Mutfağı'nın dayandığı ana köklerden birini oluşturan Konya Mutfağı bu nedenle Türk Halk Mutfağının dışında tutulması gereken bir mutfaktır.

Konya Mutfağı, mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, servis usulleri, kış için hazırlanan yiyecekleriyle kendine özgü bir mutfak ve bu mutfakla ilgili inanılmaz zenginlikte bir mutfak kültürü meydana getirmiştir. Selçuklu saraylarında altın tepsi ve sahanlarda yemeklerin Oğus resmine uygun olarak düzenlendiği; mutfakla ilgili ilk ekipleşmenin Mevlevî Mutfağı'nda başladığı, dünyada adına muhtemelen anıt mezar yaptırılan ilk aşçıbaşının (Ateşbaz-ı Velî) Konya'da bulunduğunu söylemek Konya Mutfağı'nın ihtişamını belirtmeye yetecektir. Konya'da dışarı yemekleri olarak üç nefis yiyecek dikkati çeker. Fırın Kebabı, Etliekmek ve Peynirli Pide. Bu üç yiyecek Konyalıların olduğu kadar yabancıların da çok ilgisini çeken yiyeceklerdir.

Arabaşı çorbası nasıl yapılır?

Arabaşı Çorbası, acılı tavuk çorbasıdır. Konya’da soğuk kış günlerinde sık tüketilen bir yemektir. En önemli özelliği ise hamurudur. Su, tuz ile kaynatılıp, bulamaç halde un eklenir muhallebi haline gelinceye kadar karıştırılır, iki parmak yüksekliğinde tepsiye dökülür ve dinlenmeye bırakılır.

Çorba kaseye konulur ve yanında baklava dilimi şekli ile kesilen hamur ile servis yapılır. Kaşığa önce bir parça hamur alıp, arkasında çorba kâsesine daldırılıp çorbadan da biraz alınır ve hamuru çiğnenmeden yutularak yenir.

Arabaşı çorbası tarifi

Yapımı için malzemeler

2 adet tavuk göğüs eti

7 su bardağı su

2 çay kaşığı salça

2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

20 gram tereyağı

1 limonun suyu

1 tatlı kaşığı nane

Un

Arabaşı çorbası tarifi nasıl yapılır?

5 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuzu tencereye koyarak kaynatın. Kabın içine 1 su bardağı un, 2 bardak soğuk su koyun ve topaklanmadan karıştırın. Karışımı, kaynattığınız suya yavaş yavaş dökün. Kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam edin.

Hamuru tepsiye dökün ve biraz soğumasını bekleyin. 1 saat de buzdolabında dinlendirin. Ardından hamuru kare şeklinde kesin. Tencereye 1 çay kaşığı salça koyun ve sulandırın. Tavukları, kırmızı pul biberi, tuzu içine ekleyin ve tavuk yumuşayana kadar pişirin. Ardından pişen tavukları da parmak büyüklüğünde parçalara ayırın.

Bir tavada tereyağını eritip üzerine un ekleyin. Salça ve pul biberi de ekleyerek 3 dakika kadar kavurun. Bu karışımı tavukların üzerine dökerek 5 dakika daha pişirin.

Çorbayı servis kasesine alın, içine hazırladığınız hamurdan koyun. Üzerine limon suyu gezdirerek nane serpebilirsiniz. Afiyet olsun!

Arabaşı hamuru nasıl yapılır?

 Kışın soğuk havasının kendisini hissettirdiği bu günlerde, kış akşamlarının vazgeçilmez ziyafeti &#;Arabaşı&#; evlerde ve bazı esnaflar tarafından yaşatılıyor. Önceleri tavşan etiyle yapılan arabaşı artık tavuk etiyle yapılıyor


İç Anadolu'da Konya, Karaman, Sivas, Kayseri gibi şehirlerde kış aylarının bir geleneği olan &#;arabaşı&#; çorbası, havaların soğuması ve karın düşmesiyle birlikte dostları, komşuları ve akrabaları bir araya getiriyor. Konya'da da kış aylarının kendisini hissettirdiği bu günlerde arabaşı buluşmaları devam ediyor. Eski dostlar, akrabalar ve komşular arabaşı akşamlarında bir araya gelerek, sohbet etme imkanı buluyor. Türk mutfağının unutulmaz lezzetlerinden birsi olan &#;arabaşı çorbası&#;nın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir.

Arabaşının yapılması için karın yağması beklenir. Kar yağdı zaman, bey hanımına, &#;Hanım bi arabaşı yap da kayınları çağıralım&#; demeye başlar. Önemli olan havaların soğuk olmasıdır. Hamurun donması için soğuk olması gerekir. Kar bir bahanedir, Karın yağmasını bekleyemeyip yaz sıcağında buzlukta arabaşı hamuru yapan bile olmuştur. 

Arabaşı çorbası un ve tavuktan oluşuyor. Daha önceleri tavşan etiyle yapılan arabaşı çorbası şimdilerde tavşan eti bulunamadığı için tavuk etiyle yapılıyor. Tereyağında kavrulan una, biber veya domates salçası eklenip, daha önce haşlanıp küçük küçük didilmiş tavuk eti karıştırılır. Üzerine su ve haşlanan tavuğun suyu ilave edildikten sonra pişirilerek çorba hazır olur. Arabaşı çorbası şimdilerde çorbacılarda ve lokantalarda tek başına ikram edilmektedir. Arabaşı çorbasının &#;arabaşı&#; olması için hamuruyla birlikte yenmesi gerekir. Arabaşı hamuru un ve sudan oluşur. Hamurun istenilen kıvamına göre 1 ölçü una 5 ölçü su veya 1 ölçü una 4 ölçü su oranında hazırlanabilir. Karışımın miktarına göre dakika karıştırılarak kaynatılır.



Kıvamına geldikten sonra bir miktar tuz ilave edilerek ıslatılmış tepsiye, cm. kalınlığında dökülür. Hamur soğuk bir ortamda dinlenmeye bırakılarak istenilen kıvama gelmesi beklenir. Gece yarısına yaklaşırken serilen yer sofrasına oturulur. Çorba tasının sığabileceği kadar bir yer kesilerek çorba ortaya konulur. Hamurun ilk testi burada olur. Kesilen hamur tepsiden kopmadan kolayca ayrıldıysa hamurun kıvamı tutmuştur. Ayrıca hamur iyi ise, tepsiye temas eden kısmı parlak ve pürüzsüzdür. Hamur ve çorba beraber alındığı için kaşıkların büyük olması önemlidir. kişilik bir sofrada tepsi hamur tüketilebilir. Çorbayı hızlı bir şekilde servis etmek gerekir. Çorbanın devamlı sıcak olması amacıyla küçük tas kullanıldığı için çorba bitmeden, geciktirilmeden takviye edilir.

Arabaşının bir güzel özelliği de hafif olup vücuda rahatsızlık vermemesidir. Vücudun rahatça sindirebileceği maddelerden oluştuğu için vücutta bir ağırlık oluşturmaz.

ARABAŞIDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 
-Akşam yemeğini fazla yemeyin, hatta yemeseniz de olur.
-Acele etmeyin. Ev sahibi arabaşının geç yenildiğini bilir. sofra gece yarısında serilebilir.
-Ekmek istemeyin-Çorbanın acı-limon oranı bir türlü tutturulamaz. Bu çorba bitene kadar devam eder. Kendinizi yormayın.-Hamuru çorbaya düşürmeyin. Bir sonraki arabaşı evinizde olabilir.-Kendinize güvenmiyorsanız çok büyük hamur almayın, nefesiniz kesilebilir.

HÂLİD ŞEN

Konya'da kış aylarının vazgeçilmezi Arabaşı!

Orta Anadolu'da ara aşı olarak bilinen lezzet, geçmişten günümüze tüketilmeye devam ediyor. Günümüzde arabaşı olarak bilinen çorba, en çok merak edilen yemekler arasında yer alıyor. Soğuk hamurun buluştuğu arabaşı çorbası, kavrulmuş un, acı biber, tavuk, kaz, hindi gibi hayvan etiyle pişiriliyor.

awjpg

Arabaşının hamuru ise un, su ve tuzla hazırlanıyor. Kaynayan suyun içine atılan un, karıştırılarak bulamaç kıvamına getiriliyor. Daha sonra bir tepsiye dökülen hamur soğutulmaya bırakılarak hazırlanıyor. Türk mutfağının saklı kalmış bu lezzetinin tüketimi ise diğer çorbalara göre, daha farklı. Sofraya gelen soğuk hamur, çorba ile beraber çiğnenmeden yutularak tüketiliyor.

awjpg

"DIŞARIDAN GELEN MÜŞTERİLERİMİZ ÇOK DEĞİŞİK BULUYOR"

Kış aylarında en çok tüketilen lezzetlerden birisinin arabaşı olduğunu anlatan işletme sahibi Seyhan Taşbaşı, "Kış aylarının gelmesiyle birlikte sofralarda artık arabaşı başta olmak üzere birçok yemeğin hazırlığı başladı. Arabaşı çorbası hamur ve çorbasıyla birlikte grup ve hanımların severek tükettiği bir lezzet haline geldi. Arabaşı Orta Anadolu yemeği ama Konya'da da çok fazla tüketilen bir lezzet. Özellikle kış aylarında kar yağdığı zaman mutlaka arabaşı neredeyse her ailede yapılır. Özellikle kalabalık aile, arkadaş ortamlarında özellikle arabaşı hamuru ve çorbasıyla sohbetlerin edildiği vazgeçilmez lezzetidir. Dışarıdan gelen müşterilerimiz çok değişik buluyor açıkçası. Özellikle hamurunun çiğnenmeden yutulması özellikle lezzetli bulanlar kesinlikle tercih ediliyor" dedi.

awjpg

SOĞUK HAMUR İLE SICAK ÇORBANIN HAZIRLANIŞI

Vazgeçilmez lezzetin hazırlanış aşamalarını anlatan Seyhan Taşbaşı, "Tencereye kaynayan 4 bardak suya, 1 bardak un ve 1 bardak soğuk suyu çökeltiyoruz. Unu çökelttikten sonra kaynayan suya içerisine yavaşça karıştırıyoruz. Kaynattıktan sonra yıkadığımız tepsiye yavaşça döküyoruz. Tepsinin yıkanması şart çünkü hamuru çıkartırken yapışmaması için. Çorbasına bakacak olursak, eskiden Anadolu kültüründe av hayvanlarının etleri çorbasına katılıyordu. Tabii bu günümüzde zor olduğu için genellikle tavuk etinden yapılıyor. Önceden haşladığımız tavuğu kemiklerinden ayırıyoruz. Tencereye bolca tereyağı alıyoruz. İki yemek kaşığı kadar unumuzu katıyoruz ama ölçeğe göre değişir. Daha sonra biber salçası, domates salçası, acı biber, toz biber karıştırarak kavuruyoruz ve suyunu döküyoruz. Sonrasında ise kaynayan çorbamızın üzerine parçalanan tavuğu ekliyoruz" şeklinde konuştu.

awjpg

"HAMURUN DİNLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ"

Arabaşı çorbasını ve hamurunu evde hazırlamak isteyen vatandaşlara öneride bulunan Taşbaşı, "Hamurun dinlenmesi çok önemli, lezzeti ve tepsiden kolay çıkması için. Çorbadaki tavuk eti kesinlikle taze olmalı, istenilen lezzetin tutturulması açısından. Kıvamı ve acılığı da bu lezzet için önemli. Bunların hepsi birleşince güzel bir arabaşı çorbası oluyor" ifadelerini kullandı.

awjpgawjpg

awjpgawjpgawjpgawjpgawjpg

Arabaşı Çorbası Tarifi (Konya Yöresi)

Arabaşı Çorbası Tarifi, Tavuklu Konya Arabaşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Konya’da da sıkça tüketilen, İç Anadolu Yöresine ait arabaşı çorbası; özellikle kış aylarında soğuk algınlığına birebir olan benim de çok sevdiğim nefis bir çorbadır. Kış soğuklarına da merhaba dediğimiz bu aylara iyi gelecek bir tarif paylaşmak istedim bugün. 

Birgün mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Hamuru ile herkes yemeye alışkın değildir  ama inanın öyle çok güzel olur. 

Öncelikle tavuğu 8 bardak su da içine biraz tuz ekleyerek haşlayın ve hazır edin. 

Daha sonra suyun içinden süzerek tavukları alıp ufak parçalara ayırın ve kenarda bekletin. Suyunu dökmeyin bekletin. 

Başka bir tencerede yağları karıştırın ve içine unu ekleyip kavurmaya başlayın. Kokusu çıkınca içine salçaları katın ve 2 dakika daha iyice karıştırın ki salçanın çiğ kokusu gitsin. 

Sonra içine tavuk suyunu katın ve baharatlarını da ekleyin kaynamaya bırakın. Ara ara karıştırın topaklanmasın. Bu aşamada topaklanma olursa mutfak robotundan geçirebilirsiniz. 

İçine parçaladığınız tavukları katın biraz daha kaynatın. (Acısını isteğe bağlı artırabilirsiniz.) Limon ile servis edin.

Konya yöresine ait Arabaşı Çorbası hazır.

Sıcak sıcak ve isteğe bağlı da olsa limonla yemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun. 



RESİMLİ ANLATIM :

Arabaşı Çorbası Tarifi (Konya Yöresi)in it
Arabaşı Çorbası Tarifi (Konya Yöresi)in it
Arabaşı Çorbası Tarifi (Konya Yöresi)in it
Arabaşı Çorbası Tarifi (Konya Yöresi)in it
Arabaşı Çorbası Tarifi (Konya Yöresi)in it
Arabaşı Çorbası Tarifi (Konya Yöresi)in it

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası