bağırsak enfeksiyonu / Bağırsak Enfeksiyonuna İyi Gelen 10 Bitkisel Tedavi - Nefis Yemek Tarifleri

Bağırsak Enfeksiyonu

bağırsak enfeksiyonu

Bağırsak Enfesksiyonu Nedir?

Bağırsak enfeksiyonu, halk deyimi ile ishal olarak da bilinmekte olan ve kişilerin yaşamı boyunca belirli zamanlarda karşı karşıya olduğu bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Her yaştan insanı etkilemek ile beraber yaşı küçük olan çocuklarda daha yaygın görülmektedir. Bağırsak enfeksiyonu; ishal, kusma, karında ağrı gibi sorunlara yol açtığından dolayı gündelik hayatı zor hale getirmektedir ve uzun sürmesi durumunda da sıvı kaybetme gibi olumsuz etkilere yol açar. Bundan dolayı bağırsak enfeksiyonu taşıyan bireyler kesinlikle hastanelere başvurarak tavsiye edilen tedavi planına göre gerekli tedbirleri almalıdır.

Bağırsak enfeksiyonu (gastroenterit), bakteri ya da virüs gibi mikrop ajanların, parazitlerin sebep olduğu bir hastalıktır. Gıda zehirlenmeleri de bağırsak enfeksiyonunun meydana gelmesine neden olabilir. Bağırsak enfeksiyonu taşıyan kişilerde bağırsak florasının değişmesine bağlı olarak sindirim sistemleri kötü yönde etkilenerek ishal problemi meydana gelir. Sıvı dışkılamaya bağlı şekilde hasta kişiler devamlı olarak tuvalete çıkma gereksinimi hisseder.
Gastroenterit bunun ile birlikte sıvı kaybetmeye yol açar, bundan dolayı yorgun olma, bitkinlik gibi kötü sonuçlara yol açar. Hastalığı taşıyan kişilerin pek çoğu tarafından merak edilen konuların başında bağırsak enfeksiyonu ne kadar sürer, ne zaman iyileşir şeklindeki soruların cevaplarıdır. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı okullar, tuvaletler gibi temizliğin ev ortamına göre yeterli olmadığı alanlarda bulaşma ihtimali fazladır.
Enfeksiyona sahip olan kişiler, hastalığın iyileşme süresinin uzaması durumuna göre meydana gelebilecek önemli komplikasyonları engellemek adına hemen bir sağlık kuruluşuna gidip, gereken testleri yaptırmalıdır ve tedavilerine başlamalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonu, pek çok sebebe bağlı meydana gelebilir. Rahatsızlığa neden olan etkilere göre tedavi planı da değişiklik göstereceği için ishal şikayeti ile hastanelere başvuran hasta kişilerde ilk olarak rahatsızlığın enfeksiyondan kaynaklı olup olmadığı tespit edilmeli, enfeksiyondan kaynaklanıyorsa hangi mikroorganizmaya bağlı olarak meydana geldiği öğrenilmelidir. Gastroenterit, bağırsakta enfeksiyona yol açan etkenlere göre 3 türlü grup altında incelenmektedir;


Bakteriyel Gastroenterit: Genel olarak E. Coli, Salmonella ve Compylobacter gibi bakteri çeşitlerine bağlı meydana gelen bağırsak enfeksiyon çeşididir. Gıda zehirlenmesine bağlı meydana gelen ishal bulguları da bakteri gastroenterit çeşidindedir.


Viral Gastroenterit: Rotavirüs, Adenovirüs ve Norovirüs gibi virüslerin yol açtığı bağırsak enfeksiyon çeşididir. Çocuklarda görülmekte olan ishal bulgularının büyük bir kısmı viral gastroenterit olarak karşımıza çıkar.


Paraziter Gastroenterit: Tenya, bağırsak solucanları gibi parazitlerin bağırsaklara yer etmesinden kaynaklı olarak meydana gelen bağırsak enfeksiyonudur.

Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonu, yaygın biçimde görülmekte olan bir sağlık problemidir ve belirtileri bütün hasta kişilerde hemen hemen aynı olmaktadır. En yaygın görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri aşağıdaki şekildedir;

  • Hızlı başlamakta olan sıvı ishal
  • Midenin bulanması ve kusma
  • Karın ağrısı ve kramplar
  • Ateşlenme
  • Baş ağrısı
  • Bitkinlik ve ani yorulma
  • Ağızda ve ciltte kuruluk
  • Fazla susama
  • Midenin ağrıması
  • Tansiyon düşmesi
  • Bacakların ağrıması

Bu belirtiler ishalin tipik belirtileridir ve bu durumların 1 haftadan uzun devam etmesi, enfeksiyonun önemini ya da değişik bir rahatsızlığın mevcudiyetini gösterebileceğinden dolayı hasta olan kişilerin hemen hastanelere başvurması gerekir. Sürekli bir şekilde bağırsak enfeksiyonuna yakalanan bireylerin kilo kontrolünde bozulmalar yaşanabilir. Obezite cerrahisine bağlı olan yutulabilir mide balonufunduszeue.info gibi yöntemleri inceleme ihtiyacı bulabilirler.

Bağırsak Enfeksiyonu Neden Olur?

Gastroenterit, bir tür enfeksiyon hastalığıdır ve bu duruma yol açan ajanların bedene karışması ve bağışıklık sistemini yenmesi ile beraber gelişmektedir. Bulaşıcı bir rahatsızlıktır ve bağırsakta enfeksiyona yol açan bakteriler ya da virüs ile enfekte olmuş bireylerden sağlıklı bireylere geçebilir. Sağlıklı olmayan şartlarda hazırlanan ya da uygun olmayan ortamlarda bekletilen yiyecek ve içecekler, temiz olmayan sular, tuvalet hijyeni ya da bebek bezi değişimi gibi hareketlerin ardından ellerin temizlenmemesi gibi sebepler rahatsızlığın gelişmesine neden olan etmenler arasındadır. Bu enfeksiyonların büyük bir bölümü viral enfeksiyonları olarak karşımıza çıkar. Antibiyotikler virüsleri etkilememektedir. Bundan dolayı bağırsak enfeksiyonuna yakalanan kişiler bilinçsiz ilaç tüketiminden kaçınmalıdır. Zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarında yaptıracakları tanı testleri ile rahatsızlığın sebebini tespit ederek buna yönelik tedavi almaya başlamalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

Gastroenterit belirtileri ile hastanelere müracaat eden hasta kişilerden ilk olarak ayrıntılı tıbbi öykü istenmelidir. Daha sonra 24 saat içindeki dışkılama sayısı ve yoğunluğu, hasta kişinin kullandığı ilaçlar ve mevcuttaki kronik rahatsızlıklar kesinlikle bilinmelidir. Daha sonra uzman kişi tarafından yapılacak fiziki kontrol esnasında karın bölgesinden bazı kısımlara baskı yapıldığı zaman ağrı gözlemlenip gözlemlenmediği sorulur, karın sesleri dinlenebilir. Hasta kişinin dışkı numunesi alınıp incelenmek için ilgili laboratuvarlara gönderilir. Gaita testi şeklinde de isimlendirilen bu test ile dışkıda olan enfeksiyon etkileri araştırılıp, parazit ve parazit yumurtaları mevcutsa bunların tespiti yapılabilir, dışkıda kan bulunup bulunmadığı kontrol edilebilir. Uzman tarafından gerekli görülmesi halinde teşhisin desteklenmesi ve çeşitli rahatsızlık ihtimallerini önlemek için türlü kan testleri ve ultrason, tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Uygulanan bütün testlerin ardından bağırsak enfeksiyonuna yol açan etkiler tam anlamı ile belirlenerek ve buna yönelik tedavi  planı uygulanır.

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak enfeksiyonu, çok yaygın görülmektedir ve genel olarak dinlenme, bol sıvı tüketimi ve sağlıklı besinlerin tüketilmesi ile en geç 1 hafta içinde kendi kendine iyileşen bir hastalıktır. Bundan dolayı hasta kişiler genel olarak bir uzmana danışma gereksinimi hissetmezler. Bu enfeksiyona yakalanan kişiler dehidratasyonun engellenebilmesi için gündelik ,5 litre su içilmeli, lif içeriği az olan ve sıvı besinler tüketilmelidir. Yemeklerin yağ oranları az olmalıdır, şeker tüketiminden uzak durulmalıdır. Yoğurt, ayran, kefir gibi gıdalar probiyotik bakteriler içermektedir. Bundan dolayı enfeksiyonun yok olmasına ve ishalin engellenmesine katkı sağlar. Bunun ile birlikte haşlanmış patates ve pirinç tüketmek faydalı olabilir. Ateş mevcutsa uzman tarafından parasetamol içeren ilaçların kullanılması tavsiye edilebilir.
Yoğun kusma durumunda ise sıvı kaybetmenin engellenmesi bakımından bulantı önleyen ilaçlar kullanılabilmektedir. Bunlar ile birlikte hasta kişi mümkün olduğu sürece dinlenmeli, etrafındaki kişilere geçmesinin engellenmesi için hasta olan kişinin kullanmış olduğu tuvalet hastalık süresi boyunca başka insanlar tarafından kullanılmamalıdır, daha sonra ise çok ayrıntılı bir şekilde temizlenmelidir.

Bağırsak Enfeksiyonu İçin Ne İyi Gelir?

Bağırsak enfeksiyonunun giderilmesi için bol sıvı tüketilmelidir ve sağlıklı beslenilmelidir. Limonlu su, ballı çay, nane çayı gibi içecekler sindirimin rahatlamasına yardımcı olur. Çok şiddetli ağrılar ve çok fazla ishal durumu varsa sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Ne Yapar?

Çocuklarda daha yaygın görülmek ile beraber bütün yaş grubunu etkilemektedir. İshal, mide bulantısı, kusma gibi rahatsız edici ve gündelik hayatı olumsuz etkileyen durumlara yol açar. Bunun ile birlikte bulaşıcı bir hastalıktır.

Bağırsakta İltihap Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kolit (bağırsak iltihabı) bağırsakların bir kısmını ya da hepsinin iltihaplanma durumu ile meydana gelen ölümcül olan bir rahatsızlıktır. Kolit (bağırsak iltihabı), semptomları içinde ishal mide bulantısı, kusma, ateşlenme ve halsizlik, karında ağrı ve kramplar, iştah ve kilo kaybetme gibi durumlarda görülebilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak

Yayınlama Tarihi: 29 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir Ve Nasıl Ge&#;er? Bağırsak Enfeksiyonu Nedenleri Ve Tedavisi

Haberin Devamı

Bağırsak enfeksiyonunun çeşitli nedenleri vardır. Bağırsak enfeksiyonu için doğal tedavi yöntemleri olup bu doğal tedavi yöntemlerini mutlaka tercih etmelisiniz.

Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?

1) Limon

Bağırsaklara en iyi gelen meyveler arasında limon gelmektedir. Limon doğal bir antiseptiktir. Aynı zamanda bağırsak kanallarını açar enfeksiyona neden olan faktörleri ortadan kaldırır. Limon mutlaka enfeksiyon için kullanılması gereken günde iki defa tüketmeniz gereken bir meyvedir. Aynı zamanda limonu direkt su ile karıştırarak da su şeklinde de tüketebilirsiniz.

2) Sarımsak

Enfeksiyon hastalıkları için sürekli olarak tercih edilen sarımsak tüketimi teşvik edilmektedir. Sarımsak tüketimi sonucunda bağırsak enfeksiyonu önemli ölçüde geçmektedir. Bunun için günde 2 ya da 3 diş sarımsak tüketmek yeterli olacaktır. Sarımsak dişi tüketmek besinlerin daha iyi sindirilmesini sağlar. Enfeksiyona neden olan faktörleri de ortadan kaldırır. Sarımsağı rendeleyerek de yine tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

3) Su Tüketimi

Bağırsak enfeksiyonunun en büyük nedenleri arasında sıvı tüketiminin az olduğu görülmektedir. Bundan dolayı sürekli olarak su tüketimi de bağırsaklarda oluşan enfeksiyonların atılmasını sağlar. Su tüketimi bağırsakları temizler ve bağırsakların daha iyi emilim yapmasını sağlar.

Bağırsak Enfeksiyonu Nedenleri

Bağırsak enfeksiyonunun en büyük nedenleri arasında bakteriler ve virüsler gelmektedir. Bakterilerin ve virüslerin bağırsak enfeksiyonuna neden olduğu yapılan testler sonucu ortaya konulmuştur. Bağırsak enfeksiyonu aynı zamanda dengesiz beslenmeye bağlı olarak da gelişmektedir. Dengesiz beslenme sonucu özellikle fast food hazır gıdaların fazlaca tüketilmesi, bağırsak kanallarında tıkanmaya ve sonucunda da bağırsak enfeksiyonuna neden olmaktadır.

Bağırsak enfeksiyonunun bir diğer nedeni ise vitaminsizlik olarak görülmektedir. Vitaminsizliğe bağlı olarak bağırsak enfeksiyonu ortaya çıkar. Yeterli derecede vitamin ve mineralden yoksun kalan vücutta sindirim sistemi önemli ölüde etkilenir. Bunun sonucunda da bağırsaklarda parazit oluşumları ve nihayetinde de bağırsak enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Bu durumda acil tedaviyi gerektirmektedir. Bağırsak enfeksiyonu mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Bağırsak enfeksiyonuna neden olan bir diğer sebep ise bağırsak kanseridir. Bağırsak kanseri kolon kanseri olarak da adlandırılmaktadır.

Haberin Devamı

Kolon kanseri yani bağırsak kanserinde bağırsaklar görevini yerine getiremez. Bunun sonucunda sindirim sistemi hastalıkları nüksederek devam eder. Bağırsak kanserinin bir doğal sonucu olarak görülür.

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi

Bağırsak enfeksiyonu için ilk olarak hastaya bir diyet listesi verilmektedir. Bu diyet listesi ile birlikte bağırsakların daha iyi emilim sağlanması için hastanın uyması istenir. Bağırsak enfeksiyonu için diyet listesi ve kaçınılması gereken gıdalar doktor tarafından belirlenmektedir. Bağırsak enfeksiyonu için bir takım ilaçlar da verilmektedir. Bu ilaçlar bağırsaklarda parazit oluşumunu engeller. Bunun sonucunda enfeksiyon bulguları ortadan kalkar.

Haberin Devamı

Bağırsak enfeksiyonu eğer bağırsak kanserinden kaynaklanıyorsa hasta öncelikle bir kemoterapi sürecine girer. Kemoterapi sürecine girdikten sonra vücuttan kanserli hücrelerin atılması amaçlanır. Bağırsak enfeksiyonu tedavisi genellikle nedene bağlı olarak yapılır. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğundan dolayı sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için bağırsak enfeksiyonu tedavisi çok önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde bağırsaklardaki parazitler iyice artar ve bu durum ileri ki tedavi sürecini de zorlaştıran etmenler arasına girer.

Bağırsak iltihabı

İltihabi inflamatuvar, ya da bilinen adıyla bağırsak hastalığı (İBH) veya bağırsak iltihaplanması, bağırsaklarda bir grup enflamatuar koşulların oluştuğu hastalık. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit&#;ana iki türüdür. Ülseratif kolit kalın bağırsak&#;ve rektumu&#;etkilerken, Crohn hastalığı bağırsakların yanında ağız, sindirim borusu, mide ve anüsü de etkileyebilir.[1][2][3]

İnflamatuvar bağırsak hastalıkları özbağışıklık (otoimün) hastalıklarıdır ve vücudun bağışıklık sistemi bağırsaklara ve bazen sindirim sisteminin diğer öğelerine saldırır.[4]

Behçet hastalığı gibi bazı özbağışıklık hastalıkları zaman zaman sindirim sistemini etkilese de, her uzman tarafından İBH olarak sayılmazlar. &#;

Crohn hastalığını&#;ve ülseratif koliti kan testleri ve biomarkerler aracılığı ile ayırmanın yolu henüz bilinmiyor.[5]&#;Etkiledikleri yerler tespit edilerek ve inflamatuvar değişikler incelenerek bu iki hastalık birbirinden ayrılır.[6]&#;

İBH'ler, çevresel ve genetik faktörlerin etkileşimi sonucunda ortaya çıkan kompleks hastalıklardır.[1]

Diyet[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası