bayramda çalışan işçi ücreti / Bayramda tatil yapmayıp çalışana çift yevmiye - Sezgin Özcan - Köşe Yazıları – Sözcü

Bayramda Çalışan Işçi Ücreti

bayramda çalışan işçi ücreti

)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

Bayram Mesaisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? ()

Genel tatil günü olarak değerlendirilen bayramlarda belirli işyerleri ve çalışanların iş devamlılığını sağlaması gerekebiliyor. Çalışanların iş sorumluluklarını sürdürdüğü bu süreç bayram mesaisi olarak tanımlanıyor. Resmi olarak da tatil olan bayramlarda mesai çalışanlar ve işyeri arasındaki iş sözleşmesine bağlı olarak yapılabiliyor. Böyle durumlarda, bayramda tatilinde mesai yapan çalışanlara aylık maaşlarına ek olarak bir mesai ücreti ödenir. Bayram mesaisi için özel bir ücretlendirme ile kendilerine ayırabilecekleri zamanı iş devamlılığı için değerlendiren çalışanlarınızın hakları sağlanır.



Bayram Mesaisi Nedir?

Resmi tatil günleri olan bayramlarda standart bir iş günü gibi çalışılmasına bayram mesaisi olarak ifade edilir. Çalışanlar resmi tatil günlerinde çalışmasalar da aylık maaşlarına resmi tatil günlerinin ücreti dahildir. Çalışan bayram mesaisi ile haftalık çalışma süresini aşıyorsa hem fazla mesai hem de bayram mesai ücreti ödenir. Bayram mesai ücreti yerine çalışana karşılık olarak serbest zaman izni ile karşılanması mevzuata uygun değildir. Çalışanların bayramda çalıştıkları her gün için bayram mesai ücretinin ödenmesi gerekir.

bayram mesaisi ücreti hesabı

Resmi Tatilleri hakkında detaylı bilgi almak için “ Resmi Tatil ve Mesai Hesaplama” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz. 

Bayram Mesaisi Yapmak Zorunlu Mu?

İş Kanununa göre dinî veya ulusal bayramlarda tıpkı tatil günleri gibi zorunlu çalışma yapılamayacağı belirtilir. Ancak, çalışanların iş sözleşmesinde bayramlarda veya tatil günlerinde çalışmaya yönelik bir bilgi yer alıyorsa işverenin talebi üzerine bayram mesaisi zorunlu hale gelebilir. Bayram veya diğer tatil günleri mesailerine ilişkin iş sözleşmesinde çalışılması hakkında bir bilginin bulunmaması durumunda söz konusu günlerde çalışılması için çalışanın onayı gerekiyor.

Bayram Mesai Ücretleri Nasıl Hesaplanır?

Mesai ücreti, personelin bir günlük çalışması sonucunda verilen işgücü bedelidir. Maaş ise söz konusu bedellerin ay bazında toplamından oluşur. Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışılması durumunda ise çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenir. Yani bayram günü çalışan bir işçiye 1 yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılır. 

1 Günlük Bayram Mesai Ücreti ’te Ne Kadardır?

brüt asgari ücret tutarı TL’dir olarak belirlenmiştir. Bu rakam 30’a bölünerek 1 günlük mesai ücretine ulaşılır ve bu tutar ,60 TL’dir. 1 günlük asgari bayram mesaisi ücreti ise için ,20 TL’dir. 

Bayram Mesai Ücretleri Ne Kadardır?

Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir. 

Brüt maaşlara göre bayram mesaisi ücretleri şöyle sıralanır: 

Bayram Mesai Ücreti Kıdem Tazminatına Eklenir mi?

İşveren, kendi kusurları dışında işten çıkarılan personele kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Tazminat, personele ödenen toplam ücret ve çalışma süresi baz alınarak hesaplanır. Bayram tatili ek mesai kapsamına dâhildir. Söz konusu mesai ücretleri kıdem tazminatına dâhil edilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz “Kıdem Tazminatı Nedir?” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Çalışana Bayram Tatilinde Yol Parası ve Avans Verilir mi?

Çalışan, bayram tatilini kullanmak istediğinde iş yerinden avans talep edebilir. İşveren, bu talebi uygun gördüğü takdirde maaştan kesinti ödeme yapabilir. Söz konusu avans, bayram çalışma mesaisi hesaplamalarına dâhil edilmez. İşveren, avans yerine bayrama özel prim veya ikramiye vermeyi de tercih edebilir. Aynı durum yol ücreti ve yemek parası için de geçerlidir. Bayramlar gibi resmi tatillerde çalışanların yan haklarında kesintiye gidilmez. 

Bayram Tatilinde Çalışana Ücret Yerine Başka Gün İzin Yaptırılabilir mi?

Bayram mesaisi, işçinin açık onayına bağlıdır. Bu durum, işverenle işçi arasında bir mutabakat olması hâlinde mümkün olabilir. Böyle bir durumda, işveren ve işçi bayram tatilini yılın başka bir zamanında kullanmak için anlaşabilir. Personelin bayram mesaisinin ödenmesi hâlinde böyle bir durum söz konusu olmaz. Bayram mesaisi, tatilin telafisi için ödenen bir ücrettir. Bu konuda detaylı bilgi edinmek isterseniz “Çalışanlar İçin Bayram Tatili” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Bayramın Hafta Sonuna Denk Gelmesi Durumunda Mesai Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Haftalık 45 saatin üzerinde çalışan bir işçiye her koşulda ek mesai verilmesi gerekir. Bayram mesaisi pazara denk gelirse verilmesi gereken ücret bu bilgiye göre değerlendirilebilir. Hafta sonu, hâlihazırda ek mesai ödenmesini gerektiren bir zamandır. Bayram tatili hafta sonuna denk geliyorsa, işçiye normal günlük mesai ücretinin 2 katı kadar ödeme yapılması gerekir.

MultiGift Kurumsal Hediye Kartı ile Bayram Hediyeleri Hazır!

Bayramlar gibi tatil günlerinde iş devamlılığını sağlayan değerli çalışanlarınızın hakları için belirli bir bayram mesai ücreti belirlenmiş olsa da bu süreçte çalışanlarınız motivasyona ihtiyaç duyabilirler. Özellikle böyle dönemlerde ihtiyaç duyulan bu motivasyonu karşılayarak çalışanlarınızın iş verimliliğinin ve şirketinize olan bağlılığının artmasını sağlayabilirsiniz. Çalışanlarınızın motivasyonunu artırmak için MultiGift Hediye Kartı’nın sunduğu çözümlerinden faydalanabilir, hem çalışanlarınız hem de şirketiniz için birçok avantaj sağlayabilirsiniz. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

MultiGift Hediye Kartının Şirkete Sağlayabileceği Avantajlar Nelerdir?

MultiGift, çalışanlarınızın refahını ve motivasyonunu artırmanıza yardımcı olan bir sistemdir. Özel olarak geliştirilen hediye kartıyla personelinize bayram hediyesi verebilirsiniz. Çalışanlarınız bu kartla Türkiye’nin dört bir yanındaki binlerce mağazadan alışveriş yapabilir. MultiNet sistemlerini kullanarak, çalışanlarınızın motivasyonunu ve performansını arttırırken işletmenizde tasarruf sağlayabilirsiniz.

MultiGift, çalışanlarınıza hediye vermek veya maaşa ek yardım sunmak için kullanabileceğiniz bir sistemdir. Bu sistem, hem personeliniz hem de işletmeniz için avantajlıdır. Özel olarak geliştirilen hediye kartı, yüksek muhasebe giderleri olmadan kullanılabilir. MultiNet ürünleri arasında yemek, akaryakıt ve market alışverişi için geliştirilen kartlar da bulunur. Bu kartları çalışanlarınıza hediye ederek ihtiyaçlarının güvenle karşılanmasını sağlayabilirsiniz.

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası