gecmeyen sivilceler neyin belirtisi / Akne (Sivilce) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem

Gecmeyen Sivilceler Neyin Belirtisi

gecmeyen sivilceler neyin belirtisi

Bilime göre yüz haritasında sivilcenin yeri hangi hastalığa işaret ediyor?

Günümüzde en sık görülen cilt hastalıkları arasında yer alan, hemen her insanın hayatının bir döneminde şikayetçi olduğu yüzümüzün davetsiz misafiri sivilceler, çoğu zaman ‘nasılsa geçer' düşüncesiyle ihmal ediliyor ve kolayca tedavi edilebilecekken yüzde kalıcı iz bırakmaya kadar ilerleyebiliyor.

Bilime göre yüzde çıkan sivilcelerin yerleri, bazı hastalıklara da işaret edebiliyor. İşte yüz haritasında sivilcelerin yerlerine göre anlamları ve tedavi yöntemleri…

AKNE (SİVİLCE) NEDİR?

Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin (deri altındaki yağ üreten bezlerin) tıkanmasıyla sonuçlanan ve sivilcelere neden olan yaygın bir cilt durumudur. Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur. Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygın olanıdır.

Sivilce, ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 85’inde görülmekle birlikte 30’lu 40’lı ve daha ileri yaşlarda da görülebilen bir deri hastalığıdır. Tipik bir sivilce, kırmızı renkte ucu sarı iltihaplı veya iltihapsız küçük kabarcıklar, açık komedon denen siyah noktalar ve kapalı komedon denen beyaz küçük kabartılar ve bazen daha iri kist benzeri yapılar şeklindedir. Akne hormonlar, ilaçlar ve karbonhidrat açısından zengin gıdalar tarafından tetiklenebilir veya ağırlaşabilir.

SAÇ İÇİNDE ÇIKAN SİVİLCELER

Kafa derisindeki akne veya kafa derisi foliküliti, en yaygın olan akne türlerinin başında gelir. Bazen bu sivilceler de ağrır ve kabuklanır. Sivilce, gözenekler veya kıl folikülleri tıkandığında ortaya çıkar. Bu, ölü cilt hücreleri, cildi nemlendiren (sebum) doğal olarak oluşan yağ ve bakterilerin gözeneklere girmesi durumunda ortaya çıkabilir. Hücreler gözenekten çıkamaz, bu da çeşitli formlarda akne ile sonuçlanır. Daha şiddetli akne formları daha fazla bakteri içerir. Saç çizgisi boyunca düzenli olarak sivilceler kendini tekrarlıyorsa yüz iyi bir temizleyici ile yıkanmalı ayrıca ayrıca yağ içeren şampuanlardan da uzak durulmalıdır. 

YANAKLARDA ÇIKAN SİVİLCELER

Yanaklarda çıkan sivilcelerin en büyük sebebi günlük alınması gereken şeker miktarından daha fazla alınmasıdır. Bunun yanı sıra akciğer ve solunum yoluyla ilgili rahatsızlıklardan da kaynaklanmaktadır. Kaşların arasında çıkan sivilceler yüksek ihtimalle karaciğer de meydana gelen bir rahatsızlığı işaret etmektedir. Yanaklarda sıklıkla sivilce problemi yaşıyorsanız bu telefon ya da yastık kılıfları nedeniyle de olabilir. Yastık kılıflarınızı en az haftada bir kez değiştirmek ve telefon kullanımından sonra telefonu düzenli olarak silmek tercih edilebilir.

ÇENEDE ÇIKAN SİVİLCELER

Çenede çıkan sivilceler genelde hormonal sebeplidir. Uzmanlara göre bu endokrin sisteminizde bir bozulma olduğu anlamına gelir. Genellikle yağ bezlerini aşırı uyaran ve gözenekleri tıkayan aşırı androjen seviyelerinin bir sonucudur. Hormon seviyeleri adet döngüsü sırasında değişkenlik gösterebilir. Bu değişime bağlı olarak çene ve çevresinde sivilce yani akne oluşumu görülür. Hormon dengesizliğinin bir başka sebebi de beslenme alışkanlıklarıdır. Böyle bir durumda beslenme düzenini değiştirmek önemli bir adım olsa da, mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

ALINDA VE BURUNDA ÇIKAN SİVİLCELER

T bölgesinde tekrarlayan sivilceler temel olarak aşırı sebum, yağ üretimi veya stres nedeniyle oluşur. Stres ve yağ üretimi ilişkili olmamakla birlikte, stres sivilcenizi kesinlikle kötüleştirebilir. Alın ve burunda sivilce fark ederseniz, uyumadan önce cildinizi temizlemeyi ve diğer hijyenik uygulamaları denemeyi tercih edebilirsiniz. Müzik dinlemek veya egzersiz yapmak (bir dakika bile olsa) stresi azaltmak için uygulanan doğal yollardandır. Her ne olursa olsun alındaki sivilcelerle oynanmamalıdır. Böyle bir durumda da en etkili yöntem biz uzmana danışmak olacaktır.

Genel olarak akne oluşumuna yol açan sebepler ise 9 maddede şu şekilde sıralabilir:

- Ergenlik

- Kozmetik Ürünler

- Sinir ve stres

- İlaç ve vitaminler

- Sağlıksız beslenme

- Cildin yapısı

- Sigara

- Erken ergenlik

- Polikistik Over Sendromu


Geçmeyen Sivilce İçin Çözüm Önerileri Nelerdir?

Öncelikle geçmeyen sivilce sorununu ilk fark ettiğinizde alanında uzman bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz. Böylece yanlış uygulamalarda cilt sorununuzu çözülmesi daha zor bir problem hâline getirmeden çözüm bulabilirsiniz. Tedaviyi destekleyici geçmeyen sivilce için çözüm önerilerini cilt sorunun hangi bölgede yaşandığını göz önünde bulundurarak paylaşmakta fayda vardır. Sivilce kremi, ek tedavi yöntemi olarak sıklıkla tercih edilen ürünlerdendir.

Yüzde geçmeyen sivilceler, cildin yağ ve nem dengesinin bozulması sonucunda ortaya çıkar. Kuru cilt tipine sahip kişilerin yüz nemlendirici krem kullanması faydalı olacaktır. Ancak çenede geçmeyen sivilcelerden muzdarip olan kişilerin hormon değerlerinde bir sorun olabileceği için doktor tavsiyesi olmadan tedavi destekleyici ürünler kullanmamaları önerilir.

Geçmeyen sivilce izi, kişinin yaşam kalitesine bağlı olarak cereyan edebilir. Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ve sağlıklı gıdaların tüketimini artırmak cilt sorunlarıyla baş etmenin en etkili yöntemlerinden birisidir. Cilt bakım rutininize sivilce maskesi gibi ürünler ekleyerek aknelerin iyileşme sürecine katkıda bulunabilirsiniz.

İlerleyen Yaşlarda Sivilce (Akne) Problemi Görülür mü?

Sivilceler (akneler) genelde ergenlik dönemi ile özdeşleştirilmiş olsa da aslında belirli bir yaşı, dönemi ya da zamanı olmadığını söyleyebiliriz. Yetişkinlik döneminde görülen sivilce (akne) ile ergenlik dönemi sivilcesi (aknesi), birçok yönden benzer nedenlere ve tedavilere sahiptir. Ancak yetişkinlikte çıkan sivilceleri (akneleri), diğerlerinden ayıracak bazı özel nitelikleri de olabilir.

yılında yayımlanan bir çalışmada, 18 yaşın üzerindeki yetişkinlerde sivilce (akne) probleminin yaygın olduğu ve yaş arasındaki kadınların ise %5’inde sivilce (akne) problemi yaşandığı görülmüştü (1)

yılına gelindiğinde ise, 25 yaş üzerindeki yetişkinlerde görülen ve yetişkin aknesi olarak isimlendirilen bu problem daha fazla ilgi görmeye başlamıştı ve yine bu yıl yayınlanan bir yayında yetişkin aknesinden muzdarip kişilerin %76’sının ortalama 35,5 yaşında kadınlar olduğu gösterilmişti. Bu kişilerde ağırlıklı olarak inatçı akne problemi görülüyordu ve bu kişilerin yalnızca %18,4’ü hiperandrojenizm değişiklikleri nedeniyle 25 yaşından sonra yetişkin aknesi problemi yaşıyordu (2).

Amerikan Dermatoloji Akademisi'nin yaptığı bir çalışmaya göre, yetişkin kadınların %15'i, sivilce (akne) problemiyle uğraşmaya devam etmekte. İlginç olan ise, gençken sivilce (akne) problemi yaşamamış olan bireylerin dahi, yetişkinlikte bu sorunla karşılaşma ihtimalinin olması.

New York Mount Sinai Tıp Merkezi’nde dermatoloji profesörü olan Francesca Fusco iki döneme ait sivilceler (akneler) arasındaki farkı şu şekilde özetliyor: “Yetişkinlik sivilcesi (aknesi) genellikle yüzün alt yarısında görülür, ergenlik sivilcesi (aknesi) ise tipik olarak yüzün üst yarısında bulunur. Yetişkinlik çağlarının sivilcesi (aknesi) de ergenlik sivilcesi (aknesi) kadar derindir ve kist olarak ya da derinin altında, sert nodüller şeklinde görülür. Ergenlik sivilcesinin (aknesinin) görünümü ise bundan farklı olarak yüzde bir çıkıntı gibi yüksek durur.” (3)

Yetişkinlik Sivilcesi Neden Çıkar?

Yetişkinlik sivilcesi veya ergenlik sonrası sivilceleri, 25 yaşından sonra görülen sivilceler olarak tanımlayabiliriz. Yaş aralıkları baz alındığında sivilceler farklılaşsalar da hem ergenlik hem de yetişkinlik sivilceleri için ortak sayılabilecek 4 ortak faktör ise şunlardır:

  • Ciltte fazla yağ (sebum) üretimi
  • Gözeneklerin tıkanmasına neden olan yağlı ve yapışkan sebum ile ölü cilt hücreleri
  • Bakteriler
  • Ve iltihaplanma.

Bunlar, her türde sivilce oluşumunu tetikleyebilecek genel sivilce oluşumu nedenleridir. Bu ortak faktörlerin dışında sivilce, dolaylı etkiler sonucunda da oluşabilir. Hormonlar, genetik yatkınlık, stres ve kadınlarda adet döngüsü, ergenlik sonrası yıllarda sivilceye sebep olan faktörler arasında ön sırada gelenlerdir. Benzer şekilde, cildin yağ üretimini etkileyebilecek makyaj malzemeleri, kullanılan saç ve cilt bakım ürünleri ile yanlış uygulanan cilt bakım rutinleri de sivilce problemini tetikleyen sebepler arasında sayılabilir. Ciltte sivilce oluşumunda bazı kimyasal ilaçların kullanımı da etkili olabilir.

Saydığımız tüm bu faktörler, doğru uygulanan tedaviler ile iyileştirilebilir. Fakat, sivilce dahil birçok cilt bozukluğu vücudun mevcut işleyişinde bir problem olduğuna işaret ediyor olabilir. Örneğin, saç dökülmesi, aşırı saç çıkması, düzensiz adet döngüleri, sivilceye ek olarak hızlı kilo alımı ya da kilo kaybı veya daha önce sivilce problemi yaşamayan kişilerde ani sivilce artış; polikistik over sendromu veya diğer endokrin bozuklukları gibi kendini doğrudan göstermeyen hastalıkların sinyali olabilir(4).

Bunlara ek olarak, ciltte başka belirtiler fark edildiğinde mutlaka uzman bir doktora danışılmalı ve gerekli testler ile derinlemesine bir değerlendirme yapılmalıdır. Bu sayede, aslında sadece basit bir sivilce problemi gibi görünen ciddi sağlık problemlerinin erken teşhisi sağlanabilir.

Ergenlik Sivilcesi ve Yetişkin Sivilcesi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yetişkin sivilcesi ile ergenlik sivilcesinin temel farkı yüzde görüldüğü bölgelerdir. Ergenlik sivilcesi genellikle T bölgesinde görülür. Bu bölge, yağ bezlerinin en belirgin olduğu alın ve burun çevresidir. Ergenlik döneminde genetik faktörler ve hormonal değişikliklerle, yağ bezleri yetişkinlerden çok daha fazla yağ salgıladığı için bu dönemde akne gelişimi kolaylaşır.

Bununla birlikte, yetişkinlerin sivilce problemi yaşaması da hormonal faktörler tarafından tetikleniyor olabilir (5). Yetişkin kadınlarda adet döngüsü, hamilelik ve menopoz ile ilişkili hormonal değişiklikler, erkeklerde ise testosteron seviyelerindeki dalgalanmalar; tipik olarak çene, çene çizgisi ve boyun çevresinde derin nodüller olarak kendini gösterir ve sivilce sayısının artmasına sebep olabilir.

Stres Sivilce Oluşumunu Tetikler mi?

Hormonlardaki dalgalanmaların sebebi her zaman fizyolojik değildir. Hormonal değişimler üzerinde stresin etkisi oldukça fazladır. Stres ile başa çıkabilmek için böbrek üstü bezleri kortizol salgılar ve bu durum, sivilce oluşumunda ilk adım olabilir.

Artan stres sadece sivilce değil, egzama ve sedef hastalığı gibi diğer kronik cilt rahatsızlıklarına da sebep olabilir.

Stres sivilcesi, diğer sivilce tiplerine nazaran daha rahatsızlık verici bir görünüme sahip olabilir.

Çevre Kirliliğinin Sivilce Oluşumu Üzerinde Etkisi Var mıdır?

Şehir hayatında kaçınılmaz olan çevre kirliliği de cildinizi tehdit eden dış faktörlerden birisi olarak sayılabilir. Yaşadığınız şehrin havasında uçuşan onca kir ve toz, gün boyunca yüzünüze yapışabilir.

Bu nedenle, özel bir cilt bakım rutininiz yoksa dahi her günün sonunda yüzünüzü mutlaka cilt tipinize uygun bir jel ile temizlemeniz, yetişkinlik döneminde sivilceye neden olan faktörlerden birini önlemenize yardımcı olur.

Sivilce İzleri ve Kızarıklıklar Zamanla Geçer mi?

Sivilcelerin geride bıraktığı doku hasarları, zaman içerisinde kendi kendilerine iyileşebilir. Ciltte renk değişimi yaşandığı takdirde (iltihap sonrası hiperpigmentasyon), cildin tamamen temizlenip eski haline dönmesi ise birkaç ay sürebilir (6).

Eğer sivilceden geriye kalan kızarıklık ve izler, sizi rahatsız edecek boyuta ulaştıysa ve uzun süredir geçmiyorsa, konunun uzmanı olan bir dermatoloğa başvurmanız en doğrusu olacaktır.


“Söz konusu içerik yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen uzman görüşüne başvurunuz”. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası