egzoz emisyon ölçümü için randevu / Egzoz Muayenesi İçin Otopratik'ten Hemen Randevu Alın!

Egzoz Emisyon Ölçümü Için Randevu

egzoz emisyon ölçümü için randevu

Egzoz Emisyon Ölçümü Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Detay

Motorlu taşıtların çoğu zaman hayatı kolaylaştırdığı ve dilediğiniz yere, konforlu bir şekilde ulaşmanızı sağladıkları bir gerçek. Fakat eğer bir aracınız varsa, trafikte karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlara karşı da önlem almanız gerektiğini unutmamalısınız.

Hem maddi hem de manevi olarak kendinizi güvence altına almanızı sağlayacak araç sigortalarının yanı sıra, aracınızda var olduğunu bilmediğiniz sorunları öğrenmenizi ya da aracınızdaki sorunları gidermenizi sağlayan muayeneler ve bakımlar da sizi, sevdiklerinizi korur.

Fakat zorunlu olarak yaptırmanız gereken muayeneler sadece güvenliğinizi sağlamak açısından yapılmıyor. Çevreyi ve bütçenizi korumak amacıyla yaptırılması gereken muayeneler de mevcut. Evet, egzoz muayenesinden bahsediyoruz. Haydi, gelin şimdi, 7 soru ile araç sahiplerinin yaptırması zorunlu olan egzoz gazı emisyon ölçümünü daha yakından tanımanızı sağlayacak detayları sıralayalım.

1. Egzoz Muayenesi Nedir?

Trafiğe çıkan araçlardan salınım yapan egzoz çevre kirliliğine neden olabileceği gibi, fazla yakıt tüketmenize de sebep olabilir. Hem çevreyi hem de bütçenizi korumak amacıyla yapılan düzenli ve zorunlu muayeneye ise egzoz gazı emisyon ölçümü adı verilir.

2. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Yapılmadığında Ne Olur?

Ölçüm yaptırmanız gerektiği halde egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmadığınız ve trafik kontrolleri sırasında bu durumun tespit edildiği durumda para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilen ve yaptırılması zorunlu olan rutin araç muayenesi öncesinde de egzoz ölçümü yaptırmalısınız. Aksi takdirde aracınız kusurlu sayılabilir.

3. Egzoz Emisyon Ölçümü Nerede Yapılır?

Araç muayenesinde olduğu gibi egzoz emisyon ölçümü konusunda da yetkili kuruluş TÜVTÜRK’tür. TÜVTÜRK internet sitesinden randevu oluşturup ölçüm yaptırabilirsiniz.

Egzoz gaz ölçümü

4. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Yaptırmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Araç muayene istasyonlarında ölçüm yaptırmak için ihtiyacınız olan belgeler aracınızın tescil belgesi ve T.C. kimlik numaranızı belirten nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport gibi resmi belgelerdir.

5. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Yapmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Muayene öncesinde dikkat etmeniz gerekenleri bilir ve gerekli uygulamaları yaparsanız muayeneden başarıyla geçme ihtimaliniz artar. Peki, ölçüm öncesinde dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?

  • Egzoz sistemi üzerinde herhangi bir delik ya da çatlak varsa muayene öncesinde bu noktaları onarmalı, sistemdeki aksaklıkları gidermeli, bağlantı noktalarında bir sorun olmadığına emin olmalısınız.
  • Aracınız katalitik konvertörlü ise konvertörlerin sağlamlığını kontrol etmelisiniz.
  • Hem bütçeniz hem de çevre temizliği için son ölçüm tarihini geçirmediğinize emin olmalısınız. Geçerli son ölçüm tarihini sonrası aldığınız raporda bulabilir ya da tarihe e-Devlet üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca test sonrasında egzoz gazı emisyon ölçümü sorgulama yapmak isterseniz e-Devlet üzerinden sorgulama yapabileceğinizi de belirtelim.
  • Son olarak güvenliğiniz ve rutin kontrolleri başarıyla geçebilmek için aracınızın rutin bakımını düzenli bir şekilde yaptırmalısınız.

6. Motorlu Taşıt Egzoz Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Ölçüm periyotları araç tipine göre farklılık gösterir.

  • Hususi (binek) ve resmi otomobillerin ilk üç yaş sonunda başlamak üzere, her iki yılda bir,
  • Diğer motorlu taşıtların ise bir yaş sonunda ve sonrasında her yıl ölçüm yaptırması zorunludur.
  • Tarım ve orman traktörler, motosikletler, mopedler ve yılı ve öncesi üretilmiş motorlu taşıtlar, hibrit ve elektrikli araçlar, hidrojen yakıtlı araçlar bu ölçümden muaftır.

7. Egzoz Emisyon Ölçümü Fiyatı Ne Kadar?

Egzoz muayene ücreti, araç tiplerine göre değişiklik göstermiyor. Peki, egzoz muayene ücreti ne kadar? 1 Ocak tarihi itibariyle ölçüm ücreti KDV dahil 65 TL’dir. (Egzoz muayene fiyatları, yapılan düzenlemeler sonucunda değişebilir. Lütfen gerekli kontrolleri yapınız.)

MAPFRE Sigorta ile Aracınızı Güvence Altına Alın

Araç muayenesi, egzoz gazı emisyon ölçüm gibi zorunlu işlemler güvenliğinizi sağlamak ve çevre kirliliğini önlemek adına oldukça önemli. Fakat ne yazık ki bu uygulamalar kendinizi, sizinle birlikte seyahat eden misafirlerinizi ve aracınızı korumak için yeterli olmayabilir. Maddi ve manevi olarak kendinizi korumaya almak için MAPFRE Sigorta araç sigortaları sizinle! Dilerseniz hemen Kasko Sigortası teklif ve Zorunlu Trafik Sigortası teklif sayfalarımızı ziyaret edebilir ve fiyat bilgisi alabilirsiniz.

Ara&#; Muayenesinden &#;nce Ne Yapılması Gerekiyor?

Trafik Sigortası Teklifleri

Kasko Sigortası Teklifleri

Motorlu ve motorsuz araçların trafikteki teknik yeterliliğini tespit etmek amacıyla yapılan araç muayenesi, TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alarak yaptırılıyor. Muayene öncesinde aracındaki eksikleri gideren araç sahipleri; muayene sürecini sorunsuz tamamlayabiliyor. Araçların muayene raporu TÜVTÜRK yetkilisi tarafından kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak hazırlanıyor ve rapor, aracı muayene merkezine götüren kişi tarafından teslim alınıyor.

Araç kusurlarından kaynaklanan kazaların sayısını azaltmak ve trafik güvenliğini sağlamak amacıyla araç muayenesi mutlaka yaptırılmalı. Araç muayenesinin yaptırılması için öncelikle TÜVTÜRK’ten randevu alınması gerekiyor. Muayene öncesinde sürücülerin;

  • Eğer varsa aracın vergi ve ceza borcunu ödemesi,

  • ,

  • Egzoz gazı ölçüm muayenesi belgesi alması,

  • Araçta bulunması gereken ekipmanları tamamlaması sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasında etkili olmaktadır.

 yılına ait araç muayene fiyatlarını araç muayene fiyatları sayfamızdan öğrenin.

Borcu Olan Araçların Muayene İşlemleri Yapılmaz

Trafik cezası, OGS kaçak geçiş cezası gibi borçların araç muayenesinden önce ödenmesi gerekir. Çünkü TÜVTÜRK, borcu olan araçların muayene işlemlerini yapmamaktadır.

Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler

Muayene istasyonunda araç sahibinden çeşitli belgeler istenmektedir. Ruhsat, trafik sigortası poliçesi, egzoz gazı ölçüm muayene belgesi ve muayeneye getirilen aracın ruhsattaki sahibi başka bir gerçek kişi ise aracı getiren kişinin T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi belgelerden birisi bulundurulması gereken belgelerdir.

Muayene sırasında aracın egzoz gazı ölçüm belgesinin olmadığı tespit edildiğinde araç, “ağır kusurlu” olarak raporlanmaktadır.

Egzoz Gazı Ölçümü Nasıl ve Nerede Yaptırılır?

Egzoz gazının çevreye ve sağlığa ciddi zararları vardır. Bu nedenle de araç muayenesinde egzoz muayenesine de yer verilmektedir. Egzoz gazı emisyon ölçümünü tüm illerdeki sabit TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında, gezici istasyonlarda ve TÜVTÜRK İstanbul Maslak, Antalya, İzmir ve Fethiye’de bulunan motosiklet muayene istasyonlarında yaptırılabilmektedir.

Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptıracak olan araç sahibi, yanında trafik ve tescil belgesinin aslını, motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatını (İlk kez egzoz gazı emisyon ölçümü yaptıracak olan araçlardan talep edilmez) bulundurması gerekmektedir.

T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus kağıdı, ehliyet ya da pasaport da aracı muayeneye götürdüğünüzde yanınızda bulunmalıdır.

Egzoz Gazı Ölçüm Belgesi İçin Randevu Almak Gerekir Mi?

Egzoz emisyon muayenesi için randevu almanız gerekmemektedir.

Muayene Sırasında Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar

  • İlk Yardım Çantası

  • Üçgen Reflektör

  • Yangın Söndürme Cihazı

  • Stepne

Araç Sınıfına Göre Bulundurulması Gereken Diğer Zorunlu Ekipmanlar

Taksi Otomobiller

  • Her zaman kullanılır durumda taksimetre

  • Taksi levhası

  • İç aydınlatma lambası

Otobüsler

  • Tekerlek takozu

  • Pencere halindeki güvenlik çıkışlarının her birinin yanında en az bir adet kırma çekici

  • İç aydınlatma lambası

Traktörler

  • Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası

Şehirlerarası Yük veya Yolcu Nakliyatı Yapan Otobüs, Kamyon ve Çekiciler

  • Her zaman kullanılır durumda takograf

  • Tekerlek takozu

Römorklar (Traktör Römorkları Dahil) ve Kamyonlar

  • Uygun boyutlarda ve yeterli sayıda arka işaret levhası ile aracın genişliğini ve uzunluğunu belli eden geri yansıtıcılı şerit,

  • Arkadan çarpmaya karşı koruma çerçevesi (Traktör römorkları hariç)

Yetki Belgesi Almış Yolcu Taşımacılığında Kullanılan Araçlar

  • Her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi

Araç Muayenesi İçin Randevu Süreci

Tüm araç sahipleri internet üzerinden online TÜVTÜRK’ten araç muayene randevusu alabilmektedir. Aynı zamanda sürücüler, haftanın 6 günü, saatleri arasında hizmet veren 0 numaralı çağrı merkezinden de randevu alabilmektedir .Aracın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de randevu işlemi yapılabilmektedir.


egzoz emisyon ölçümü

Araçlar, belirli periyotlarda çevreye verilen zararı minimuma indirmek için egzoz muayenesine girer. Egzoz emisyon gazı ölçümü her aracın yaptırması gereken zorunlu bir işlemdir. Aksi taktirde araç ağır kusurlu sayılır ve trafiğe çıkması yasal değildir. egzoz emisyon ölçümü sorgulama nasıl yapılır?

Egzoz Emisyonu Nedir?

egzoz emisyon ölçümü

Egzoz emisyonu, fosil yakıtın yanması durumunda oluşan kimyasalların oluşturduğu hava kirliliğini tanımlamak için kullanılır. Araçlar, kullandığı yakıtı hem gaz hem de katı halinde egzoz borusu aracılığıyla dışarı atar. Ayrıca araç sayısının her geçen gün arttığı düşünülürse egzoz emisyonunun kontrol altında tutulması şarttır.

Egzoz Emisyonu Nasıl Ölçülür?

egzoz emisyon ölçümü

Çevreye verilen zararı minimuma indirmek için her araç belirli aralıklarla egzoz emisyonu testine girmelidir. Ülkemizde egzoz emisyonu TÜVTÜRK istasyonlarında veya resmi olarak yetkilendirilmiş özel servislerde ölçülür. Araç muayenesinin tam tersine egzoz emisyon ücreti her araç için aynı fiyattır. Bu test sırasında araçların egzoz gazı salınım değerleri, rölantide ve yüksek devirde ölçülüyor. Ölçüm sonucunda araç egzoz emisyon ölçüm pulu almaya hak kazanır. Fakat değerler uygun değilse araç sınıfta kalır ve &#;ağır kusurlu&#; sayılır. Bir sonraki muayeneye kadar sorunların giderilmesi gerekir. Ayrıca hibrit ve elektrikli araçlar egzoz emisyon ölçümünden muaftır.

Hangi Sıklıkla Egzoz Emisyon Muayenesi Yapılır?

Periyotlar aracın türüne göre değişmektedir. Eğer araç, 3 yaşını doldurmuş ise 3 yılda bir araç muayenesine girmesi zorunludur. Ayrıca ticari ve diğer motorlu taşıtlar için ölçüm her yıl tekrarlanır.

Egzoz Emisyonu İçin Gerekli Belgeler

  • Motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatı ve trafik tescil belgesi,
  • Araç sahibinin kimliği, pasaportu veya ehliyeti,
  • Egzoz muayenesinden geçecek aracın trafik tescil belgesi.

Emisyon Ölçümü Randevusu Nasıl Alınır?

tüvtürk araç muayene

Egzoz emisyon ölçümü randevusu almak için 3 farklı yol;

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Sorgulama Nasıl Yapılır?

egzoz gazı sorgulama

eDevlet üzerinden&#;Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Sorgulama&#;ekranından sorgulamanızı online olarak yapabilirsiniz. Sorgulama işlemini hem adınıza kayıtlı araç için, hem de tescil belgesi ile diğer araçlar için yapabilirsiniz. Eğer tescil belgesi ile yapacaksanız tescil belgesi seri numarası ve plaka numarası kısımlarınızı doldurmanız gerekir. Egzoz emisyonu geçerlilik süresini öğrendikten sonra eğer tarih yaklaşmışsa TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Egzoz Emisyon Ölçümü Ücreti

Periyodik araç muayenesinin, trafik güvenliği için hayati öneme sahip olduğunu söyleyen TÜVTÜRK İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Koray Özcan, “Bir aracın periyodik muayenesinin eksiksiz olması, sadece kullanıcısının değil, trafikteki diğer insanların da güvenliğini artıran çok önemli bir unsur. Biz de, araç muayene bilincinin artırılması ve müşterilerimizin muayene süreçlerini daha rahat tamamlamaları için muayene öncesi yapılması gerekenleri paylaşmak istedik.” diye  konuştu.

Özcan, “Bu çalışma ile amacımız, araç sahiplerinin muayene süreci konusunda daha fazla bilgi sahibi olmaları” dedi. TÜVTÜRK’ün, Türkiye’nin 81 ilinde, 73 gezici, sabit ve İstanbul ve Antalya’da motosikletlere özel 3 istasyonla beraber toplam istasyonu bulunduğunu söyleyen Koray Özcan, araç sahiplerinin, her türlü bilgiyi TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesi funduszeue.info ve müşteri hizmetlerinin 0 88 88 numaralı telefonundan edinebileceğini ifade etti.

 

İşte muayene öncesi için önemli 10 adım:

1.    Mutlaka ücretsiz randevunuzu alın!  

Muayene zamanı gelen araç sahipleri, TÜVTÜRK muayene istasyonlarına gitmeden, belirledikleri gün ve saat için randevu alabilmektedir. Randevular, funduszeue.info internet sitemizden ve 0 88 88 numaralı çağrı merkezimizden ücretsiz olarak alınabilmektedir. Bu hizmet istasyonlarımızın çoğunda bulunmaktadır.

2.    Büyükşehirler merkezlerindeki yoğun istasyonlara randevu alıyorsanız, tüm muayene süreci için en az 2 saat ayırın, zaman planınızı buna göre yapın…  
TÜVTÜRK internet sitesi veya çağrı merkezinden alınan randevu saati, muayenenin başlama saatini değil, araç sahibinin müşteri kabul işlemlerinin yapılacağı yarım saatlik arayı belirtmektedir.

Örnek vermek gerekirse, – için alınan randevu için, aracın müşteri kabul işlemlerinin ise saatleri aralığında yapılması öngörülmektedir.
Araç muayene işlemleri, kabul işlemlerini takiben, ortalama 1 saat sürmektedir. İstasyon alanına giriş, müşteri kabul ve sorgulama ile muayene süreci de göz önüne alındığında, özellikle büyükşehirler merkezlerindeki yoğun istasyonlarda ortalama 2 saatlik bir zaman ayrılmasını ve zaman planlamasının buna göre yapılmasını tavsiye ediyoruz.

3.    Vergi veya trafik cezalarınızı mutlaka kontrol edin, borcunuz varsa ödemeden muayeneye gelmeyin!

Yasalarla belirlenen kurallar nedeniyle randevu alma sürecinde ve muayene öncesinde araçlar için borç kontrolü yapılmaktadır ve trafik para cezası, motorlu taşıt vergisi ve köprü, otoyol borçları sorgulanmaktadır. Borcu olan araçların randevu alınsa dahi, muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödeyerek gelmelerini hatırlatırız.

4.    Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin! Bu hizmeti TÜVTÜRK istasyonlarından da alabilirsiniz.

Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir. Bu hizmet araç muayene istasyonlarının tamamında da uluslararası standartlarda verilmektedir.

5.    Ruhsatınızı, kimliğinizi, Zorunlu Trafik Sigortası ve diğer zorunlu belgeleri mutlaka yanınızda bulundurun

İstasyonlara muayene hizmeti için  gelirken, aracınızın ruhsatı, kimliğiniz ve trafik sigortası yanınızda olmalıdır. Aracınız LPG/CNG’li ise Gaz Sızdırmazlık Raporu gerekmektedir. Ancak bu belgenin olmaması Hafif Kusur olarak değerlendirilmektedir.

6.    Araç size ait değilse, gerekli ek belgeleri mutlaka beraberinizde getirin.

Getireceğiniz araç size ait değilse, vekalet durumunu gösterir belgeleri mutlaka beraberinizde getirin. Gerçek kişiler ve şirketler için farklı durumlarla ilgili detaylı bilgi için funduszeue.info den bilgi alabilirsiniz…

7.    Tadilat muayenesi için geliyorsanız, ilgili belgelerinizi mutlaka yanınızda bulundurun.

Eğer aracınızda bir tadilat yapılmış ise, Tadilat Muayenesine başvurulmalı ve yukarıdaki belgelere ek olarak Gaz Sızdırmazlık Raporu ve  Montaj Tespit Raporu (LPG/CNG takılarak tadilat projeleri ile istasyona başvuran müşterilerimiz için gerekmektedir), yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı odalardan alınacak EK-1 belgesi istenmektedir.

8.    Tüm ödemelerin nakit olduğunu unutmayın!

Araç Muayene ücretleri yıllık olarak T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünün genelge ve emirleri doğrultusunda belirlenmektedir. Ödemeler, nakit olarak alınmaktadır.

yılı için muayene ücretleri, aşağıda yer almaktadır.
•    Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker ,02 TL
•    Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork ,20 TL
•    Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 84,96 TL

yılı için egzoz emisyon ölçümü ücreti 35 TL’dir. İlk kez ölçüm yaptıran araçların 6 TL’ye Motorlu Araç Egzoz Gazı Emisyon Ruhsatı alması gerekmektedir.

9.    Muayenenizi geciktirmeyin, fazla ücret ödemeyin!

sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Maddesi uyarınca, muayene süreci geçirilen araçlardan,  gecikilen beher ay için yüzde 5 fazla muayene ücreti tahsil edilmektedir. Yasalar gereği gecikmeler 30 günlük dilimler halinde olmaktadır. 1 günlük veya 20 günlük gecikme 1 ay olarak değerlendirilmektedir.

    Muayeneye gelmeden önce, gerekli ekipmanları mutlaka kontrol edin.

Araç muayene sırasında, traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet ilk yardım çantası, 2 adet üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı ( aracın cins ve kullanım amacına göre adet ve miktarı değişmektedir; detaylı bilgi için funduszeue.info) ve stepne bulunup bulunmadığı kontrol edilir, bunların eksikliği hafif kusur olarak değerlendirilir.

Patlamayan lastik veya lastik tamir takımı bulunan araçlar gibi orijinalinde stepne bulunmayan araçlarda stepne bulundurulması zorunlu değildir.

Motosiklet sahiplerinin muayeneye gelirken kasklarını da getirmeleri zorunludur.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası