istiklal caddesi patlama nedeni / Taksim İstiklal Caddesi’nde patlama: 6 ölü, 81 yaralı - Son dakika haberleri – Sözcü

Istiklal Caddesi Patlama Nedeni

istiklal caddesi patlama nedeni

İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı ve sonrasında yaşananlar hakkında neler biliyoruz?

Olay gecesi İstiklal Caddesi

Kaynak, Getty Images

İstanbul’da Pazar günü İstiklal Caddesi'nde düzenlenen ve altı kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyla ilgili her gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

Saldırıyla ilgili soruşturma devam ediyor.

Yaralıların bir bölümünün tedavisi sürerken, İstiklal Caddesi’nde ise hayatını kaybedenler karanfillerle anılıyor.

Saldırı ardından yaşanan gelişmelerle ilgili neler bilindiğini derledik.

Ölü ve yaralılarla ilgili son bilgiler neler?

Saldırıda altı kişi ölürken, 81 kişi de yaralandı.

Hayatını kaybedenler üç ayrı ailenin mensupları.

Yusuf Meydan (34) ve kızı Ecrin (Dokuz), Adem Topkara (40) ve Elif Topkara (27) çifti, Arzu Özsoy (38) ve kızı Yağmur Uçar (15) saldırıda yaşamını yitirdi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya son olarak 17 Kasım’da yaptığı açıklamada, saldırıda yaralananlardan 68’inin tedavilerinin ardından taburcu edildiğini belirtti.

Yerlikaya, iki hastanın yoğun bakımda 11 hastanın ise serviste tedavisinin sürdüğünü ekledi.

Şüpheli kim ve yakalandığı operasyonla ilgili neler biliniyor?

Resmi açıklamalara göre saldırı 13 Kasım Pazar günü saat ’te meydana geldi.

Emniyet yetkilileri, şüphelinin 14 Kasım’da saat ’de yakalandığını söylüyor.

Yetkililerin açıklamasına göre, saldırının düzenlendiği gün ve sonrası kamera kaydı inceledikten sonra 21 adrese operasyon düzenlendi ve 46 şüpheli gözaltına alındı.

Bu şahısların sorgulamalarının ardından saldırının şüphelisi Suriye uyruklu Ahlam Albashir’in Küçükçekmece’de yakalandığı açıklandı.

Bu operasyonun görüntüleri, Emniyet yetkilileri tarafından basınla paylaşıldı.

Yetkililer, Albashir’in eylem talimatını Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’den (Ayn el-Arab) aldığını, dört ay önce yasa dışı yollarla Afrin üzerinden Türkiye’ye girerek İstanbul’a gittiğini, kamufle olmak amacıyla Esenler’de bir tekstil atölyesinde çalıştığını açıkladı.

Açıklamada, şüphelinin 13 Kasım’da İstiklal Caddesi’ndeki banklardan birine oturup yaklaşık 40 dakika beklediği, buraya içinde bomba olan bir çanta bıraktığı, kalktıktan birkaç dakika sonra patlama olduğu, kendisinin daha sonra taksiyle önce Esenler’e gittiği, buradan da bir otomobille Küçükçekmece’ye götürüldüğü belirtildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından Çarşamba günü basınla paylaşılan güvenlik kamerası görüntülerinde, şüphelinin Taksim Meydanı tarafından İstiklal Caddesi’ne girdiği, üstünde sırt çantası ve elinde bir poşet olduğu, Cadde’de bir banka oturduğu, bir süre sonra sırt çantasını bırakarak Taksim Meydanı’na doğru yürümeye başladığı, patlama sonrasında ise koştuğu görülüyor.  

Emniyet yetkilileri Albashir’in sorgusunda, “PKK/PYD/YPG tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve eylem yapmak için Afrin üzerinden Türkiye'ye kaçak yollarla giriş yaptığını söylediğini” bildirdi.

Yetkililere göre şüpheli, saldırı ardından Yunanistan’a kaçmaya hazırlanıyordu.

İlerleyen günlerde haber ajansları, 23 yaşındaki Albashir'in İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifadesini detaylı olarak haberleştirdi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Albashir ifadesinde, “Örgüt ile erkek arkadaşı vasıtasıyla tanıştığını, bu kişinin izini kaybetse de örgütle ilişkisinin sürdüğünü, Hacı isimli bir kişinin kendisinden Bilal H. ile Türkiye’ye gitmesini istediğini, 27 Temmuz’da bu kişi ile illegal yollardan Hatay’a oradan da İstanbul’a gittiklerini, Bilal H.'nin İdlib'den yanında bomba getirdiğini” söyledi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Albashir, “Bilal H. ile dört ay boyunca ev ve iş dışında bir yere gitmediklerini, son bir ay içerisinde Yasir K. ile iki kere Taksim'e gittiklerini, saldırı günü Bilal H. ve Yasir K. ile yola çıkarak Beyoğlu'na gittiklerini, Bilal H.'nin 'İşim var' diyerek çantayı kendisine verdiğini, çantayı alıp caddede yürüdüğünü, patlamanın yaşandığı banka oturduğunu, telefonla kendisine oradan ayrılması talimatı geldiğinde ise ayrıldığını” belirtti.

Şüpheli Yasir K. tutuklandı. Şüpheli Bilal H.'nin araması sürerken bazı medya kuruluşları H.'nin yurtdışına çıkmış olabileceğini öne sürdü.

Ajanslar, H.'nin yurtdışına çıkma çabasına yardım ettiği iddia edilen Hüseyin. G.'nin de gözaltına alındığını bildiriyor.

Bu arada bazı haber ajansları, Albashir'in yaşadığı Esenler’e bağlı Kazım Karabekir Mahallesi’nde esnafla görüştü.  

Demirören Haber Ajansı’na konuşan bir esnaf, şüpheli için “Bir yıldan beri bu ikamette oturuyor. Suriyelilerin ütü paket işyerinde çalışıyordu kendisi” dedi.

Bir başka esnaf ise şüpheliyi son gördüğünde yanında bir çocukla yürümekte olduğunu söyledi.

Gözaltına alınan diğer kişilerle ilgili neler biliniyor?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın patlamaya ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında sekiz savcı ve iki başsavcı vekili görevlendirildi.

Bu kapsamda bugüne kadar 51 kişi gözaltına alındı.

Anadolu Ajansı, “soruşturma kapsamında zanlıyı Esenler’den alarak Küçükçekmece’deki yakalandığı eve götüren kişinin, zanlıyla birlikte yaşayan firari şüpheliyi Edirne’ye götüren bir başka kişinin ve firari şüphelinin Edirne’de kaldığı evin sahibinin gözaltına alınanlar arasında olduğunu” bildirdi.

Ev sahibi dışındaki bu iki kişinin kardeş olduğu aktarıldı.

Gözaltına alındıktan sonra emniyetteki işlemleri tamamlanan ve sağlık kontrolünden geçirilen 49 kişi, İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi.

İki kişi ise serbest bırakıldı.

Adliyeye sevk edilenlerden 17 kişinin tutuklanmasına, üçünün adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmasına karar verildi.

Tutuklular eski adı Silivri Cezaevi olan Marmara Cezaevi'ne götürüldü.

29 şüpheli ise sınır dışı edildi.

MHP Şırnak Güçlükonak İlçe Başkanı Mehmet Emin İlhan'ın, adına kayıtlı telefon üzerinden şüpheliyle görüştüğü gerekçesiyle ifadesi alındı.

İlhan ise kimlik bilgilerinin ele geçirilerek adına hat çıkartıldığını söyledi.

Şırnak Valiliği de bir açıklama yaparak İlhan’ın adına bir telefon hattının yasa dışı olarak çıkarılıp üçüncü şahıslara verildiğini, bunu yapan GSM bayisinin kapatıldığını belirtti.

Saldırıyı üstlenen oldu mu?

Henüz saldırıyı üstelenen olmadı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saldırı sonrası, "Elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde PKK/PYD terör örgütü. Bize bu acıyı yaşatanların daha misli ve kat kat acıyı yaşayabilecekleri bir karşılığı yakın bir zamanda onlara göstereceğiz"dedi.

PKK’nın çatı örgütlenmesi Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) ise yaptığı açıklamada, “hareketlerinin bu saldırıyla ilgilerinin olmadığını ve saldırıyı şiddetle kınadıklarını” belirtti.

YPG'nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yöneticilerinden Mazlum Abdi de, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “saldırıyla ilişkilerinin olmadığını” söyledi.  

İstiklal Caddesi’nde durum nasıl?

Olayın ardından önemli bir bölümü yaya trafiğine kapatılan İstiklal Caddesi, bir gün sonra tekrar yayalara açıldı.

Beyoğlu Belediyesi, üzerindeki saksı ve bankları söktüğü caddeye Türk bayrağıyla döşedi.

Saldırının yaşandığı alana, zemini kırmızı bir platform kuruldu.

Ziyaretçiler, etrafına kırmızı şeritler çekilen platforma karanfiller bırakarak hayatını kaybedenleri anıyor. 

Polis ekipleri de caddeye giriş ve çıkışların kontrollü yapılmasını sağlarken, büyük çantalar ile valizler aranıyor.

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin hikayeleri: Üç aile, altı hayat

SON DAKİKA: İstanbul İstiklal Caddesi'nde patlama meydana geldi

Güncelleme Tarihi:

DHA - A.A - Tolga TANIŞ / WASHINGTON

Oluşturulma Tarihi: Mart 19,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

İstiklal Caddesi'nde saat sularında patlama meydana geldi. Sivil ve resmi araç giriş çıkışı yasaklandı. Patlama Balo sokakta gerçekleşti. Patlamanın nedeni canlı bomba saldırısı. İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu'nda kaymakamlık önünde canlı bomba saldırısı meydana geldiğini belirterek, olayda canlı bombayla birlikte 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Sağlık Bakanı ise 46 kişinin yaralandığını, yaralılardan 12'sinin yabancı uyruklu olduğunu açıkladı. Patlamanın gerçekleştiği saatte ölü sayısı önce 2 olarak açıklandı ancak, hastanelerdeki yaralıların vefatıyla birlikte ölü sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerden biri canlı bomba. Diğer 4 kişiden 1'inin İsrail, 2'sinin İsrail-Amerikan vatandaşı, 1'i nin de İranlı olduğu belirlendi. Ölenlerin isimleri şöyle: Simha Siman Demri (60, İsrail), Yonathan Suher (40, İsrail), Avraham Godman (70, İsrail), Ali Reza Razmhah (İran). İstiklal Caddesi saat itibarıyla yaya trafiğine açıldı.

Haberin Devamı

SON DAKİKA: İstanbul İstiklal Caddesinde patlama meydana geldi

Sağlık Bakanlığı daha sonra yaralı sayısını 46 olarak açıkladı.

GÖRGÜ TANIKLARI: TURİST GRUBU YANINDA PATLATTI

Bir görgü tanığı canlı bombanın turist grubunun yanından geçerken bombayı patlattığını söyledi. 

İstiklal Caddesi'nin yaşanan patlama anını iki görgü tanığı anlattı. Bir görgü tanığı istiklal Caddesi'nde yürüdüğü sırada arkasında patlama sesi duyduğunu ve yaralılar gördüğü belirtti. Görgü tanığının diğeri ise ölü ve yararlılar olduğunu ve çığlık sesi olduğunu belirterek gözyaşlarına boğuldu.   

'İSRAİLLİ'LERİN HEDEF ALINIP ALINMADIĞINI BİLMİYORUZ'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıda İsrail vatandaşlarının öldüğünü doğruladı. Ancak Netanyahu saldırıda İsrail vatandaşlarının özellikle hedef alınıp alınmadığının bilinmediğini belirtti.

Haberin Devamı

ÖLENLERDEN İKİSİ ABD VATANDAŞI

ABD Yönetimi, İstiklâl Caddesi’ndeki saldırıyı hem Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price hem de Dışişleri Sözcüsü John Kirby’nin yayınladıkları yazılı birer mesajla kınarken, Price, ölenlerden ikisinin ABD vatandaşı olduğunu duyurdu. Price, saldırıyı kınadığı mesajında “Türkiye bir kez daha korkunç bir terörist saldırının acısını yaşadı ve biz NATO müttefiki ve ortağımıza destek için kararlılığımızı sürdürüyoruz. Türkiye’deki bu tekrarlanan terörist eylemler sona ermek zorunda. Türk yetkililerle yakın temas halindeyiz ve terörizm illetine karşı göğüs germek için Türkiye ile birlikte çalışma taahüdümüzü vurgularız” derken, ABD Dışişleri Sözcü Yardımcısı Mark Toner ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada, ilk çıkan haberlerde sadece İsrail vatandaşı oldukları bilgisi verilen, olayın kurbanlarından Yonathan Suher (40) ve Avraham Godman’ın (70) ABD vatandaşı olduklarını teyit etti. Toner, olayda başka bir ABD vatandaşının da yaralandığını söylerken, gerekli tüm konsolosluk yardımlarının sağlandığını belirtti. Toner, olayda hayatını kaybeden Suher ve Goldman için “Aileleri ve yakınlarına içten başsağlı dileriz” dedi.

Haberin Devamı
Haberin Devamı
SON DAKİKA: İstanbul İstiklal Caddesinde patlama meydana geldi

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA 

Sağlık Bakanlığı, "İstanbul Taksim İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen patlama olayı sonrasında Komuta Kontrol Merkezimize ilk çağrı saat itibariyle gelmiş olup, saat 'de ambulanslarımız olay yerine ulaşmıştır. 28 adet ambulansı ile olay yerindeki yaralılara müdahale edilmiş ve hastanelere nakiller gerçekleştirilmektedir" açıklamasında bulundu. 

SON DAKİKA: İstanbul İstiklal Caddesinde patlama meydana geldi

İSTİKLAL CADDESİ KAPATILDI  

İstiklal Caddesi'nde ilk belirlemelere göre 2 kişinin ölümüne çok sayıda kişinin de yaralanmasına neden olan patlama sonrası cadde boydan boya kapatıldı. Polis ise vatandaşlardan İstiklal Caddesi'ni Tünel Meydanı'na kadar tahliye etmelerini istedi.    İstiklal Caddesi'nde ilk belirlemelere göre, 2 kişinin ölümüne çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan patlama nedeniyle, çevrede yoğun güvenlik önlemi alındı. Bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edilirken, İstiklal Caddesi de boydan boya kapatıldı. Caddede bulunan iş yerlerinin kepenkleri ise indirildi. Polis ekipleri anons geçerek vatandaşlardan İstiklal Caddesi'ni Tünel Meydanı'na kadar tahliye etmelerini istedi. 

Haberin Devamı
SON DAKİKA: İstanbul İstiklal Caddesinde patlama meydana geldi
SON DAKİKA: İstanbul İstiklal Caddesinde patlama meydana geldi

Polis, caddeyi giriş-çıkışlara kapatırken, patlamanın meydana geldiği alanı güvenlik çemberi içine aldı.  Taksim'e resmi araçlar, polis, itfaiye ve ambulans dışında araç girişine izin verilmiyor.  İstiklal Caddesi üzerinde helikopter uçuyor şu an

SON DAKİKA: İstanbul İstiklal Caddesinde patlama meydana geldi

SON DAKİKA: İstanbul İstiklal Caddesinde patlama meydana geldi
SON DAKİKA: İstanbul İstiklal Caddesinde patlama meydana geldi

SON DAKİKA: İstanbul İstiklal Caddesinde patlama meydana geldi

SON DAKİKA: İstanbul İstiklal Caddesinde patlama meydana geldi
Haberin Devamı

YARALILARIN GÖTÜRÜLDÜĞÜ HASTANELER
Bu arada, yaralılar Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Alman Hastanesi'ne kaldırılarak, tedavi altına alındı.   

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası