akciğerde spesifik lezyon nedir / Akciğer Nodülleri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem

Akciğerde Spesifik Lezyon Nedir

akciğerde spesifik lezyon nedir

Sağlık raporu (Aktif - Spesifik lezyon)

  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: TTK YGLort

    Bulunduğum yere 1 bu&#;uk saat uzakta varmış , normal sağlık raporu aldım fakat bu olayı anlayamadım bir tek bu kaldı , aktif spesifik lezyon yerine normal akciğer film raporu ge&#;erli olur mu ?

    Akciğer film raporu ile akciğer film grafisi aynı şey hocam. Akciğer r&#;ntgen filminden bahsediyorsunuz sanırsam. Hayır, ge&#;erli olmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: TTK YGLort

    Bi işe gireyim dedim getirisinden &#;ok g&#;t&#;r&#;s&#; olucak , anladım hocam sağolun, aile hekimine sordum bu sabah ne dediği belli değil umursamaz tavırlar ben bilmem ben bilmem diyip durdu , yarın sabah sağlık ocağından bilgi alıyım değişiklik olursa konuyu uplarım millet mağdur olmasın

    Kolay gelsin hocam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Sağlık raporunu tıp merkezlerinden 50 60 tlye alabilirsiniz eğer akciğer grafisi ve kan tahlili vs yok ise eğer varsa bu fiyat liraya kadar &#;ıkacaktır. Birde raporu ne i&#;in kullanacağınız ve heyet raporu vs gerekli mi? o &#;nemli olan.
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

Soru: Pulmoner nodül nedir ve altta yatan hastalıklar nelerdir?

Cevap: Pulmoner nodül, en geniş çapı 3 cm veya daha küçük, etrafı havalanan akciğer dokusu ile çevrili, tek, yuvarlak ve oldukça düzgün sınırlı, lenf bezesi ve göğüste sıvı bulunmaksızın olan radyolojik akciğer lekeleridir. Toplumda görülme sıklığı net olmasa da binde 2 oranında görülmektedir. İyi ve kötü huylu tümörler, çeşitli enfeksiyonlar (zatürre, apse, verem, mantar gibi), kistler, damarlardan kaynaklı anormallikler, akciğer enfarktüsü, küçük alandaki akciğer sönmeleri, çeşitli romatizmal hastalıklar bu lekelere neden olabilir.

Soru: Bu lekeler ne tür belirtilere neden olur ve teşhis için ne tür tetkikler yapılır?

Cevap: Genellikle belirti vermezler ve tesadüfen tespit edilirler. Ancak bazen öksürük, göğüs ağrısı, balgam, kan tükürme, nefes darlığı, hırıltılı solunum, ateş, iştahsızlık ve halsizlik olabilir. Sigara içen yaşlı kişilerde kanser ön planda düşünülebilir. Vücudunun başka yerinde kanser olanlarda kanser sıçraması düşünülebilir. Teşhiste akciğer filmi, bilgisayarlı tomografi, PET, iğne ile biyopsi, bronkoskopi (kamera ile bronşların görüntülenmesi) sık kullanılan tanısal yöntemlerdir. Bazen hekimin gerekli gördüğü hastalarda kapalı ve açık akciğer ameliyatı ile biyopsi almak gerekli olabilir.

Soru: Akciğer lekelerinde takip ve tedavi nasıl yapılır?

mm çapında leke olduğunda iyi huylu radyolojik görüntü varsa ve 2 yıldır leke büyümüyorsa buzlu cam görünümü yoksa ileri incelemeye gerek yoktur. Eğer hastada kabul edilebilir kanser riski varsa (sigara içme ileri yaş, başka yerinde kanser gibi);

Düşük düzeyde kanser riskinde 3,6,12, aylarda tomografi takibi,

Orta düzeyde kanser riski varlığında PET-CT, ilaçlı tomografi, iğne biyopsisi, bronkoskopi yapılır. İleri inceleme sonucu kanser tespit edilmezse gene tomografi takibi yapılır.

Yüksek düzeyde kanser riski varsa iğne biyopsisi yapılmadan doğrudan kapalı cerrahi ile tanı ve kanser varsa kanser cerrahisi yapılır.

Doç. Dr. Yücel AKKAŞ

AKCİĞERLERDE NODÜL

Akciğer Nodülü Nedir?

Akciğer nodülü, halk arasında leke olarak nitelendirilen 3cm. çapa kadar olan lezyonlara verilen genel isimdir. Bu nodüller basit bir akciğer enfeksiyonu sonucu kalan sekel, erken bir akciğer kanseri, vasküler bir lezyon,iyi huylu tümör veya metastaz da olabilir.

Bu nodüller çoğu zaman bir belirti veya şikayet oluşturmadığından, başka bir sebepten dolayı yapılmış olan akciğer tetkikinde tesadüfen saptanmışlardır.

Akciğer Nodülleri Nasıl Değerlendirilir?

Normal insanlarda yapılan akciğer tomografilerinin yaklaşık %30&#;unda bir veya birden fazla nodül saptanmaktadır. Nodülün değerlendirilmesi çok önemlidir. İlk olarak nodülün boyutu çok iyi değerlendirilmelidir. 3 mm ve altında boyuttaki nodüllerin kanser olasılığı sadece %0,2 iken,  mm arasındakilerde %18, 20 mm den fazla olanlarda ise %64&#;den fazladır.

Yapılan tomografi tetkikinde saptanan bir nodülün eski tomografilerdeki boyutuna göre %25 den fazla artış göstermesi de kanser riskinin yüksek olduğuna işaret eder. Bu yüzden elde eski tomografiler varsa mutlaka karşılaştırma yapılmalı ve karar ona göre verilmelidir.

Değerlendirmede nodülün boyutundan sonra lezyonun cidarının düzgün olup olmadığına bakmak gerekir. Cidarı düzensiz olan nodüllerin kanser riski 5 kat fazladır.

Nodülün yapısında kalsifikasyon (kireçlenme), çoğunlukla iyi huylu olduğu anlamına gelir.

Başlıca bu özelliklerine bakarak görülen nodülün kanser riskini tayin etmek çok önemlidir. Nodülün özelliklerine göre hastanın tomografi ile takip edilmesi mi, yoksa biyopsi yapılması mı gerekli bunun kararının verilmesi gerekir.

Nodüllerin iyi veya kötü huylu olabilme olasılıklarının değerlendirilmesi için PET-CT uygulanan tanı yöntemlerindendir. PET-CT nin benign ve malign lezyon ayırımında sensivitesi % dür. Tanı için iğne biyopsisi yapılabilir. funduszeue.info küçük nodüllerde tanı oranı %60 civarında iken nodül büyüdükçe tanı oranı artar.

Nodülün boyutu, cidarının özellikleri gibi etkenler nodülün iyi veya kötü huyu bir hastalıktan kaynaklanmış olabileceğini kabaca gösterirler, fakat kesin tanı için mutlaka nodülün operasyonla çıkarılması ve patoloji tarafından kesin tanısının konulması gereklidir.

Yüksek riskli hasta grubunda (sigara içen, ailede kanser öyküsü olan gibi) saptanan akciğer nodülünü çıkartmak ön planda olmalıyken, risk faktörü olmayan hasta grubunda önce belli aralıklarla radyolojik takip yapılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası