gece tarifesi elektrik / Gece Saatlerinde Elektrik Tüketimi Yapıldığında Tasarruf Sağlanıyor mu? | Doğruluk Payı

Gece Tarifesi Elektrik

gece tarifesi elektrik

\n

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Fertelli, tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) ocak ayında yüzde 70 ile fiyatı en çok artan ürün olan elektrikte tasarruf etmek için saat – önerisinde bulundu.

\n

Prof. Dr. Fertelli çamaşır, bulaşık, kurutma makinesi gibi elektrikli ev aletlerinin saatleri arasında kullanıldığında yüzde 8 ila yüzde 14 arasında tasarruf sağlandığını kaydetti.

\n

kWh’ın üstünde tüketimi bulunan aboneler üç zamanlı tarifeye geçip, elektrik tüketimlerinin bir bölümünü gece döneminde gerçekleştirebilirlerse, elektriği puant dönemine göre yüzde 65 ucuza kullanarak toplam tüketim değerlerine bağlı olarak faturalarını yüzde arasında azaltabileceğini dile getirdi.

\n

\"En pahalı zaman dilimi saatleri arası\"

\n

Prof. Dr. Fertelli, elektrik faturalandırmalarında tek zamanlı ve çok zamanlı olmak üzere iki farklı tarife uygulandığını, 1 Şubat tarihli yeni düzenleme ile meskenlerde 3 zaman dilimine bölündüğünü ve her dilim için ayrı elektrik fiyatı uygulandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

\n

\" arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimi arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi arası gece dönemidir.

\n

Bu iki farklı tarife alternatifi kullanıcılar tarafından fazla bilinmiyor. Aboneler mutlaka faturalarında yer alan tüketim değerlerini incelemeli, tüketimlerini daha çok gece zaman diliminde gerçekleştirenler ile tüketimlerinin belirli bir kısmını puant ve gündüz döneminden üç zamanlı tarifenin en avantajlı dönemi olan gece dönemine kaydırabilecek olanlar üç zamanlı tarifeyi tercih ederek önemli oranda tasarruf edebilirler.\" (İHA)

\n

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu: Erdoğan zamları geri çekinceye kadar bugünden itibaren elektrik faturamı ödemeyeceğim

\n

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu çağrı yaptı; sosyal medyada #SıraSende #faturamıödemiyorum kampanyası başladı

\n

Gece tarifesiyle elektriği yüzde 62 daha ucuza kullanın

Son yıllarda elektrik faturalarına yapılan yüksek oranlı zamlardan sonra vatandaşlar elektrikten tasarruf sağlamanın yollarını aramaya başladı. Elektrik gece tarifesinin daha ucuz olması dolayısıyla, özellikle çamaşır ve bulaşık makinesi gibi elektrikli aletler gece çalıştırılıyor.

GECE ELEKTRİK UCUZ MU?

Gece elektriğin ucuz olup olmaması, abonelerin hangi tarifeyi kullanıyor olmasına bağlı olarak değişiyor. Elektrik tarifeleri 'tek zamanlı' ve 'üç zamanlı' olarak faturalandırılıyor. Tüm tüketiciler, tarife değişikliği talep etmedikleri sürece 'tek zamanlı' tarifededir.

'Tek zamanlı' tarifede, günün tüm saatlerinde elektrik faturaları aynı birim fiyattan hesaplanır.

'Üç zamanlı' tarifede ise, gün üç zaman dilimine bölünüyor ve fatura her dilimdeki tüketime göre üç ayrı birim fiyattan hesaplanıyor. Tarifenin gündüz, puant ve gece zaman dilimleri için birim fiyatları farklıdır. Gece tarifesi, üç zamanlı tarifedeki en ucuz fiyatlı zaman dilimidir.

GECE TARİFESİ NE ZAMAN, SAAT KAÇTA BAŞLIYOR?

'Üç zamanlı' tarifede gece tarifesi için elektrik birim fiyatı gündüze göre yüzde 62 daha ucuzdur.

Elektrikte gece tarifesi akşam 'de başlayıp sabah 'ya kadar devam eder.

ile saatleri arasındaki gündüz tarifesinde birim fiyat, tek zamanlı tarifeye yakındır.

ile saatleri arasında ise birim fiyat en yüksektir. Çünkü herkesin evde tüketim yaptığı zamana denk gelmesi ve talebin yoğun olmasından dolayıdır.

ÜÇ ZAMANLI TARİFEYE NASIL GEÇİLİR?

Elektrik tüketiminde üç zamanlı tarifeye geçmek için elektronik saatin olması gerekir. Sonra tarife değişikliği için elektrik dağıtım şirketine başvurulmalıdır.

Başvurular, şirketin durumuna bağlı olarak şubelerinden veya internet üzerinden yapılabilir. Mevcut abonelik iptal edilmeden tarife değiştirilebilir. Bu zaman içinde elektrikler de kesilmez.

ELEKTRİK BİRİM FİYATI NE KADAR? 1 KW KAÇ TL?

Aktif Enerji Bedeli, elektrik tedarikçisi değiştirmemiş mesken (ev) ve ticarethane (iş yeri) abone grupları için şöyle:

Ev (Mesken)

Tek Zamanlı Tarife: TL/kWh

Üç Zamanlı Tarife: Gündüz: 0, TL/kWh / Puant: 0, TL/kWh / Gece: 0, TL/kWh

Ticarethane (İş Yeri)

Tek Zamanlı Tarife: TL/kWh

Üç Zamanlı Tarife: Gündüz: 0, TL/kWh / Puant: 1, TL/kWh / Gece: 0, TL/kWh

Sanayi

Tek Zamanlı Tarife: 0, TL/kWh

Üç Zamanlı Tarife: Gündüz: 0, TL/kWh / Puant: 1, TL/kWh / Gece: 0, TL

WATT ELEKTRİK KAÇ TL?

Watt elektrik TL/kWh'dir. Watt, 1 kW'ye eşittir. Kasım dönemi ulusal tarife 1 kWh elektrik birim fiyatı evler için TL/kWh, iş yerleri için ise TL/kWh'dir. En düşük serbest piyasa elektrik birim fiyatı ev için TL ve iş yeri için TL'dir.

ÜÇ ZAMANLI ELEKTRİK FATURASI NASIL HESAPLANIR?

Üç zamanlı elektrik tarifesine göre elektrik birim fiyatı; gündüz (), puant () ve gece () saatleri arasında farklı ücretlendirilir. Üç zamanlı elektrik faturası, elektrik birim fiyatının gündüz, puant ve gece olarak üç ayrı zaman diliminde yapılan tüketimin, üç ayrı birim fiyat ile çarpılması ile bulunur:

Gündüz () saatlerinde yapılan elektrik tüketimi, gündüz tarifesindeki elektrik birim fiyatı (0,) ile çarpılarak hesaplanır.

Puant () saatlerinde yapılan elektrik tüketimi, puant tarifesindeki elektrik birim fiyatı (0,) ile çarpılarak hesaplanır.

Gece () saatlerinde yapılan elektrik tüketimi, gece tarifesindeki elektrik birim fiyatı (0,) ile çarpılarak hesaplanır.

Bulunan toplam tutar üzerinden vergiler hesaplanır.

Her üç zaman dilimindeki kWh cinsinden elektrik tüketim toplamı dağıtım bedeli ( TL/kWh) ile çarpılıt. Daha sonra hesaplanan tüm bedeller toplanır ve üzerinde yüzde 18 Katma Değer Vergisi eklenerek üç zamanlı elektrik faturası hesaplanr.

Tek zamanlı elektrik faturası ise, günün tamamında kullanılan elektrik için tek bir birim fiyat olan TL/kWh üzerinden hesaplanır.

Güncelleme: 

İlgili Haberler

ÖTV nedir, hangi ürünlerde uygulanır? ÖTV matrahı nedir?Doğru zamanda yapılan kombi bakımı, faturaları düşürüyorEvin ısınması için ne yapmalı? Oda nasıl sıcak tutulur? Evi sıcak tutmanın basit ve ucuz yollarıDoğalgaz faturaları 'sosyal tarife' ile hafifleyecekVatandaşlar kış saati uygulamasını geri istiyor‘Tasarruftan’ sokaklar karanlığa terk edildi

Elektrik hangi saatte ucuz?

Elektrik aboneliği sırasında, tek ve üç zamanlı olmak üzere iki tarife arasında seçim yapabilirsiniz. İki tarife sınıfı arasındaki fark, tüketimin fiyatlandırmasıdır. Tek zamanlı tarifede, elektrik faturanız tüm gün aynı birim fiyattan hesaplanır.

Üç zamanlı tarifedeyse, gün üç zaman dilimine bölünür ve fatura her dilimdeki tüketiminize göre, üç ayrı birim fiyattan hesaplanır. Tarifenin gündüz, puant ve gece zaman dilimleri için birim fiyatları farklıdır.

Gece tarifesi, üç zamanlı tarifedeki en ucuz fiyatlı zaman dilimidir.

HANGİ TARİFEDEYİM?

Tüm tüketiciler tarife değişikliği talep etmediği sürece tek zamanlı tarifededir. Hangi tarifede olduğunuz faturadaki tarife grubu satırında yazar.

HANGİ ELEKTRİK SAYACI GEREKLİDİR?

Üç zamanlı tarifeden yararlanmak için, elektronik (akıllı) elektrik sayacınız olması gerekir. Elektronik sayacı, mekanik sayaçtan ayıran özellik, tüketimi saat dilimlerine göre ölçerek kaydedebilmesidir.

Mekanik sayacınız varsa bölgenizdeki dağıtım şirketine başvurarak ücretsiz olarak değiştirilmesini talep edebilirsiniz.

ÜÇ ZAMANLI TARİFEYE NASIL GEÇİLİR?

Elektronik sayacınız varsa ücretsiz olarak tarifenizi değiştirebilirsiniz. Değişiklik işlemi için, elektrik satış şirketinize başvurmalısınız.

Başvuru, elektrik şirketinize bağlı olarak müşteri merkezinden ya da online yapılabilir. Mevcut aboneliğiniz iptal edilmeden tarifeniz değiştirilir.

GECE TARİFESİ SAAT KAÇTA BAŞLAR?

Üç zamanlı tarifede, gündüz, puant ve gece zaman dilimleri için üç farklı birim fiyat vardır. Tüm Türkiye'de gece tarifesi 'den sabah 'ya kadar sürer. Bu süre zarfında elektrik birim fiyatı gündüze göre %62 daha ucuzdur.

GECE ELEKTRİK NEDEN İNDİRİMLİ?

Üç zamanlı tarifenin birim fiyatları elektrik talebinin yoğunluğuna göre ayarlanır. saatleri arasındaki gündüz tarifesinde birim fiyat, tek zamanlı tarifeye yakındır. saatlerine denk gelen Puant zaman aralığında, birim fiyat en yüksektir; çünkü herkesin evde tüketim yaptığı zaman denk gelir. Saat 'den sonra, enerji talebinin azalmasıyla beraber, gece tarifesinde elektrik birim fiyatı düşer.

GECE TARİFESİ KULLANARAK TASARRUF EDİLİR Mİ?

Tek ve üç zamanlı tarife seçenekleri için, biri diğerinden daha ucuzdur demek güçtür. Tarifelerin avantajı tamamen elektrik kullanım alışkanlıklarınıza bağlıdır.

Üç zamanlı tarifenin gece fiyatı ucuz da olsa, tüketiminizin büyük kısmını bu saat aralığında yapmazsanız tüm avantajını yitirir. Elektrik faturasında, tüketiminizin ne kadarını hangi zaman diliminde yaptığınızı görebilirsiniz.

Eğer puant aralığı tüketiminiz yüksekse üç zamanlı tarifeyi tercih etmeyin.

UCUZ ELEKTRİK SAATLERİ KİMİN İÇİN AVANTAJLI?

Elektrik tüketiminizi gece saatlerine kaydırarak üç zamanlı tarifede tasarruf edebilirsiniz.

Isınmak için elektrik kullanıyorsanız geceleri soğuk saatlerde ısıtmanız daha ucuza gelecektir. (Klima, elektrikli radyatör ve infrared ısıtıcı kullananlar)

Sıcak su için elektrikli termosifon kullanıyorsanız, termosifonu yalnızca gece dolurarak tasarruf edebilirsiniz.

Çamaşır ve bulaşık makinelerini gece yıkamaya programlayarak üç zamanlı tarifede tasarruf yapabilir.

ÜÇ ZAMANLI TARİFEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Üç zamanlı tarife kullanmayı düşünüyorsanız tüketim alışkanlıklarınızı bilmeniz ve tüketiminizin yoğunlaştığı saatleri takip etmeniz gerekir.

Bazı durumlarda üç zamanlı tarife hesaplı olmak yerine daha çok fatura ödemenize de sebep olabilir. Bu durumda üç zamanlı tarifenin size uygun olmadığı ve tasarruf için farklı yollar denemeniz gerektiği çıkarımını yapabiliriz. (Kaynak: akıllıtarife)

  Bu haber defa okunmuştur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası