göktürk bayrağı anlamı / eski türk devletlerinin bayrakları ve anlamları - inci sözlük

Göktürk Bayrağı Anlamı

göktürk bayrağı anlamı

Göktürk Bayrağı Anlamı: Göktürk Bayrağı Neyi Temsil Eder? Hangi Renklerden Oluşur?

Haberler

Blog

Göktürk Bayrağı Anlamı: Göktürk Bayrağı Neyi Temsil Eder? Hangi Renklerden Oluşur?

Göktürk Devleti, günümüzdeki Moğolistan, Kuzey Çin ve Orta Asya'nın bir bölümünü kapsayan geniş bir coğrafyada hüküm sürmüştür. Devletin kurucusu Bilge Kağan ve Kül Tigin'dir. Göktürk Devleti, birçok Türk boyunu ve kültürünü birleştirmiş ve ortak bir Türk devleti oluşturmuştur. Göktürk bayrağı ise Türk tarihinin en önemli sembollerinden biridir. Bayrak, binlerce yıllık geçmişiyle Türk milletinin gücünü, bağımsızlığını ve tarihini öne çıkarır. Göktürk bayrağı, aynı zamanda Türk milletinin tarih sahnesindeki varlığının en eski kanıtıdır. Peki, Göktürk bayrağının anlamı nedir? Bayrak neyi simgeler? İşte Göktürk bayrağı hakkında merak edilen bilgiler.

Göktürk bayrağı tarihi

Göktürk bayrağı tarihi

Göktürk bayrağı anlamı

Göktürk bayrağı anlamı

Göktürk bayrağı renkleri

Göktürk bayrağı renkleri

Göktürk bayrağı ilk olarak ne zaman kullanıldı?

Göktürk bayrağı ilk olarak ne zaman kullanıldı?
funduszeue.info

İlginizi çekebilir ⬇️

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

/i/Tarih



Eski Türk Devletlerinin Bayrak ve Anlamları







Göktürk Kağanlığı



Göktürk bayrağı, gök renginde açık düz mavi renkte olup, orta yerinde bozkurt şekli bulunurdu. Kağan bayrağında, som alfandan dökülmüş Bozkurt başı, bayrak direğinin tepesine dikilirdi. Savaş birliklerinin taşıdıkları bayrakların tepelerinde ise, demirden dökülmüş bozkurt başı bulunurdu.
Bozkurt, Göktürkler\'in türeyiş efsanelerinde yer alan kutsal bir yaratıktır. Ergenekon Destanı ile de, ulusal bir değer ve anlam taşımaktadır. Tarih öncesinden gelen bu inanç, Göktürkler\'in ulusal varlıklarının, özgürlük ve egemenliklerinin simgesi olmuştur.





Uygur Kağanlığı



Türklerin tarihte kurdukları üçüncü büyük devlet olan Uygurların bayrağı sarı zemin üzerinde kadın ve erkek figürleridir. Yerleşik düzene geçen ilk Türk devleti olan Uygurların bayrağının anlamı hakkında kesin bilgiler yok. Tarihteki Türk devletleri arasında en ilginç bir o kadar da farklı bir görünüme sahip olan bu bayrak sanıyoruz ki görece daha yerleşik düzene geçen Uygurlar\'da şehir hayatı kadın ve erkeği daha eşit hale getirmiş olmayı sembolize ediyor.





Karahanlı Devleti



Türklerdeki dokuz tuğ geleneği dokuz sayısının kutluluğu nedeniyle gökteki dokuz gezegeni temsil etmektedir. Gök dokuz kattır ve Türk dünya anlayışında yeryüzü dokuz bölgeye bölünmüştür. Tanzimat\'tan önceki padişahların savaş bayrakları, Oğuz geleneğine uygun olarak için dokuz tuğdan oluşurdu.





Büyük Timur imparatorluğu



Timur imparatorluğunun bayrağı 3 daire şeklindedir. Sebebi ise: Emir Timur'un arzın 4'de 3'üne hakim olduğunu göstermektedir. Diğer yandan bu 3 dairenin anldıbının Timur`un mühürleri olduğu yönünde, birden çok Bayrak kullanılıyordu; Siyah,Kırmızı,Mor renklerinde.





Gazne Devleti



Bayrak\'ta en çok dikkat çeken şey tavus kuşu, gösteriş için konulmuş ve saltanatı simgelemişfunduszeue.infoıca bu tavus kuşu muhafızlarda ve sancaklarda da bulunmaktadır.





Büyük Selçuklu Devleti



Şamanizme göre; yer ile göğün arasındaki çelik kapıyı tutan kartal. Orta Asya Türk inancına göre, insanlara gökyüzü ve yeryüzü yolculuklarında refakat eden koruyucu varlıklar kuş şeklindedir. Yükseklik, ululuk timsali kartalın, kutsal sayılması Altay kaya resimlerinden bellidir. Türkler kılıç kabzalarında bozkurt, at ve çift başlı kartal kabartma figürlerini kullanmışlardır. Orta Asya inanışlarında ve şamanist eski Türkler de “Kartaldan türeme” inancı oldukça yaygın görülmektedir. Bu inanış efsanelerde de kendini gösterir ; Yakut Türklerinde rastladığımız bu efsane şamanın kartaldan türediğine dairdir. Yakutların, uzun direklerin tepesine çift başlı kartal yontusu koydukları biliniyor. Ayrıca Attila’nın ordusunun sancağı üzerinde Bozkurt ile beraber kartalında var olduğu biliniyor. Bu figür Anadolu yerleşimlerinde de kullanılmış olup bunun en güzel örneklerini Hititler’in Alacahöyük ve Yazılıkaya’daki çift başlı kartal kabartmalarında görmekteyiz. Selçuklu Devleti de çift başlı kartal sembolünü kullanmıştır. Ayrıca Oğuz boylarının ongunlarının yırtıcı kuşlar olması da dikkat çekicidir. Türk halılarında en çok kullanılan canlı figürü kartaldıfunduszeue.infoçuklular zamanında yapılan Döner Kümbet(Kayseri), Hüdavent Hatun Türbesi(Niğde), Çifte Minareli Medrese (Erzurum), Yedi Kardeş Burcu(Diyarbakır) gibi mimari eserlerde çift başlı kartal figürü kullanılmıştır. Çift başlı kartal güç ve kudretin sembolüdür. Doğunun ve batının hakimiyetini sembolize eder. Çift Başlı Kartal sembolünü, Türkler Orta Asya kültüründen göçler ve fetihler sayesinde tüm Dünya’ya taşımıştır.





Kırım Hanlığı



Çok eski zamanlarda Türk-Tatarlarının "Yıldız Han" adında bir hükümdarları vardı. Yıldız Han'ın "Alanku" adını taşıyan torununun üç çocuğu funduszeue.infoaki üç diş bu üç çocuğu temsil eder. Bu üç çocuktan biri Tatar ve Moğollar üzerine hakim oldu,Cengiz ahvadı da bu üç dişli tarağı damga olarak aldı. Tarak baştaki karmakarışık saçları nasıl tarayıp düzeltmeye yarıyorsa, Hanlar da halkı tarayıp ona çeki, düzen verdiler. Ve üç halkı (Tatarlar, Moğollar, Kalmuklar) en eski zamanlardan beri bir araya toplayıp üzerlerine hakim oldular. Hanlar hakimiyetleri altına aldıkları ülkeleri üç temel esas üzere idare ettiler.





Karamanoğulları Beyliği



Abraham Ceresques tarafından, yılında çizilmiş katalan atlası\'nda yer alan bayraktır.
Altı köşeli yıldız \"mührü süleyman\"dır. Bu yıldız, Osmanlı Sultanları tarafından\'da kullanılmıştır. Aynı yıldız, kaptanı derya barbaros hayrettin paşa\'nın sancağında da görülür. Bazı camilerde de bu yıldız figürü vardır.





Osmanlı Devleti



Bu efsaneye göre ise; Osmanlı Devleti\'nin kurucusu Osman Gazi, rüyasında göğsünde bir hilal ile yıldızın belirdiğini ve göğsünün büyümeye başladığını görmüştür. Bu rüyayı devletinin cihana hükmedecek kadar büyüyeceğine bağlamış ve bayraklarında kullanmaya başlamıştır. Hala Türklerin şamanizm inancı dönemlerden kalma simgeleri taşıyan nadir ulusal bayraklardan biridir Türk bayrağı. Ay-yıldızın genelde islamiyete gönderme yaptığı düşünülür oysaki islamiyet insan, bitki, hayvan, gezegen, vb. kıyametle beraber yok olacağı düşünülen varlıkların resmedilmesini yasaklamıştır. Bu yasağa uygun olarak bugün hiçbir koyu islami rejimle yönetilen veya etnik Arap kökenli ülkelerin bayraklarında ay-yıldıza rastlanmaz (ki islam devrimi öncesi şahlık bayrağında güneş olduğu halde devrim sonrası güneş kaldırılmıştır). aynı şekilde Suudi Arabistan, Umman, Katar, vb. ülke bayraklarında da yukarıda bahsedilen tarzda çizimler yoktur.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası