melatonin damla kullanımı / Prof. Dr. Turgut Göksoy / Melatonin

Melatonin Damla Kullanımı

melatonin damla kullanımı

Ebeveynler dikkat: Çocuğunuza melatonin vermeden önce bir daha düşünün

Fox News'un haberine göre, AASM Kamu Güvenliği Komitesi Başkan Yardımcısı ve Indiana Üniversitesi'nde göğüs hastalıkları, uyku tıbbı ve kritik bakım uzmanı olan Dr. M. Adeel Rishi bir basın açıklamasında, "Melatonin, jet lag gibi bazı uyku-uyanıklık bozukluklarının tedavisinde faydalı olabilirken, sağlıklı çocukların veya yetişkinlerin daha hızlı uykuya dalmasına yardımcı olabileceğine dair çok daha az kanıt bulunuyor" dedi.

Rishi sözlerine, "Ebeveynler, melatonine yönelmek yerine, çocuklarını iyi uyku alışkanlıkları geliştirmeye teşvik etmeye çalışmalıdır" şeklinde devam etti.

Bu uyku alışkanlıkları arasında "düzenli bir yatma ve uyanma saati belirlemek, yatma zamanı rutinine sahip olmak ve yatma zamanı yaklaştıkça ekrana bakma süresini sınırlamak" yer alıyor.

Reçetesiz satılıyor

Vücudumuzda doğal olarak bulunan melatonin hormonu, eczanelerde reçetesiz ilaç olarak da satılıyor ve satış pazarlamasında genellikle "uyumaya yardımcı" bir hormon olarak tanıtılıyor.

Vücudumuz, uykumuzu düzenlemek için doğal olarak melatonin hormonu üretiyor. Öte yandan merkezi Darien'da bulunan uyku akademisine göre, melatonini takviye olarak sağlıklı çocuklara vermenin uykusuzluk tedavisine faydası olduğuna dair bir kanıt bulunmuyor.

Gıda ve İlaç İdaresi tarafından "besin takviyesi" olarak nitelendirdiğinden, melatonine yönelik otoriter bir denetim yapılmıyor. Öte yandan Rishi'nin basın açıklamasına göre, araştırmacılar, takviyelerdeki melatonin içeriğinin tek tip olmadığını ortaya koydu.

Tablet olarak satılan melatoninde içerik değişebiliyor

yılında Journal of Clinical Sleep Medicine tarafından yapılan bir çalışmada, yaklaşık 30 takviyedeki melatonin içeriği incelendi. Takviyelerin yüzde 71'inden fazlasının üzerlerindeki etiketi tam olarak karşılamadığı tespit edildi. Çalışma, melatonin içeriğindeki en önemli değişkenliği, çocuklarda en çok kullanılan form olan çiğneme tabletlerinde buldu.

Güney Kaliforniya'daki Pacific Coast Critical Care Group'un ortak sahibi olan göğüs hastalıkları ve uyku uzmanı Dr. Baljinder S. Sidhu, melatonin içeriğindeki değişikliğin yetişkinler için ciddi bir sorun teşkil etmese de küçük çocuklar üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğini belirtti.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC), ABD zehir merkezlerine her yıl bildirilen pediatrik melatonin vakalarının yılları arasında yüzde oranında artış yaşandığını aktardı.

Basın açıklamasında Rishi, "Melatoninin sakız veya çiğnenebilir tabletler olarak bulunması, çocuklara verilmesini daha cazip hale getiriyor ve aşırı doz almalarını daha olası kılıyor" diye ekledi.

Ebeveynleri uyardı

Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi ebeveynler için aşağıdaki uyarıları paylaştı.

1. Melatonin çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır.

2. Ebeveynler ilaca başlamadan önce konuyu bir sağlık uzmanıyla görüşmelidir.

3. Ebeveynler birçok uyku probleminde önce ilaca satılmak yerine aktivitelerde, alışkanlıklarda veya davranışlarda yapılacak herhangi bir değişiklikle daha iyi yönetilebileceğini bilmelidir.

Diyetisyen merkezleri kapatılıyor mu?Diyetisyen merkezleri kapatılıyor mu?

Hangi hastalıklar arttı? Diyabet salgını kapıda mı?Hangi hastalıklar arttı? Diyabet salgını kapıda mı?

Kilolu kadınlar dikkat! Bu hapı alırken iyi düşününKilolu kadınlar dikkat! Bu hapı alırken iyi düşünün

Gece kuşları dikkat! Diyabet ve kalp hastalıkları kapıdaGece kuşları dikkat! Diyabet ve kalp hastalıkları kapıda

KAYNAK: funduszeue.info Dış Haberler Servisi

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

MELATONİN

•Melatonini hemen herkes duymuştur şimdiye kadar değil mi? Ama duyduysanız da bu hormona sadece uyumak için gerek olduğumuzu duymuşsunuzdur muhtemelen. Peki melatonin sadece bu mu? Uyku hormonu mu? Yoksa birçok hastalıkta kullanılabilecek mucize mi? Bu yazıda bunu ele alacağım.
•Melatonin normalde vücudunuzda epifizde üretilen bir hormon. Özellikle salgısı akşam saatlerinde hava karardıktan sonra saat 9 gibi salgılanmaya başlıyor (melatonin karanlıkta sentezlenir ) ve gece 12den sonra maksimum seviyelerine ulaşarak uykunuzun devamlılığını sağlıyor. Vücudun sirkadiyen ritminin devamlılığını sağlıyor. Ama melatoninin görevi burada da da funduszeue.infoi bir antioksidan ve mitokondrileriniz için detoksifikasyonunuz için karaciğerde oldukça değerli. Hormonal dengenizin sağlanması ve büyüme hormonlarınızın, kortizollerinizin ve birçok hormonunuzun sağlıklı salgılanabilmesi için oldukça önemlidir. Adet döngünüzün düzenli olmasında melatonin çok önemlidir. Ayrıca sindirim sisteminin düzgün çalışması için bile melatonine ihtiyacınız var biliyor musunuz? Kemik yapımında ve kemik korunmasında ayrıca oldukça önemli. Kardiyovasküler sistemin sağlığında önde gelen hormonlardan. Sağlıklı kilonuzun oluşmasında ve korunmasında da öne çıkıyor. Sinir sisteminin gelişimi ve fonksiyonlarını sağlıklı sürdürebilmesi için de melatonine ihtiyaç var.
•Işığa maruz kaldığınızda Retinadan ( gözden ) hipotalamusa (beyindeki alan) uzanan sinir ağı uyarılır. Hipotalamustaki suprakiazmatiknukleus uyarılır. Bunun uyarımları ile epifizden melatonin salgılanıp salgılanmayacağına karar verilir. Işığa maruz kalınca melatonin salgısı azalır, karanlıkta artar. İşte gözlerinizden ışığa karsı yanıt ve melatonin üretimi retinadan beyine uzanan bu uyarım sayesinde olur.

•Melatonin aksam güneş battıktan sonra sentezlenmeye başlar. Gece arası en pik seviyesini yapar. Gece 12’yi geçtiğiniz her saatte uyumak için melatonin salgınız giderek azalır ve gece 2den sonra da neredeyse yok denecek kadar az olur. O yüzden uyku saatlerinizi geç saatlere bırakmamanız aslında hayati bir önem taşımaktadır. Hele ki iyileşmeye çalıştığınız kronik bir hastalığınız varsa ki bu durum çok daha önemlidir. Melatonin %80’i gece salgılanır. Bu zamanlarda serum konsantrasyonu melatonin pq/ml dir. Gün içinde ise melatonin seviyesi pq/ml dir.
•MELATONİN sentezi ışıkla inhibe olur, karanlıkla aktive olur.
•Melatonin salgısı yaslandıkça azalır. Bu da yaslandıkça uyku kalitesinde ve süresinde bozukluklara yol açabilir.
•Melatonin salgınız aynı zamanda kısa ve karanlık kıs günlerinde daha da az salgılanır.
•Melatonin endojen(vücudun kendi salgıladığı) ya da eksojen olarak (dışarıdan ilaç olarak aldığınız ) şekilde vücudunuzda bulunabilir.
•Melatonin endojen olarak vücudunuzda hipofiz bezinde üretilir. Ama hipofiz bezi dışında ayrıca; retina, kemikiliği, cilt, lenfositlerde, platelerde, beyincikde ama özellikle de bağırsaklarda üretilebilir. Hatta bağırsaklarda üretilen melatonin kanda dolaşan melatonin katındadır. Ayrıca bağırsaklardaki melatonin hipofizdeki melatoninden en az kat daha fazladır. Özellikle bağırsaklarda üretilen melatonin gün içinde melatonindir. Yukarıda bahsetmiştim, melatoninin tek görevi uyku değil. Bu saydığımız diğer görevleri yerine getirmede işte bu bağırsaklardan salınan melatonin oldukça önemlidir. Peki size ilginç bir bilgi vereyim mi ? Hem gıda alımı (sağlıklı bağırsak florasını besleyen) hem de açlık bağırsaklardan salınan melatonini arttırıyor. Nasıl bir paradoks değil mi? Her zaman dediğim gibi en önceliklisi açıkmadan yememek! Çünkü bazı çalışmalar acıkma refleksi ile bağırsak florası sağlığı arasında da bağlantıyı ortaya koyuyor. Özellikle triptofan içeren gıdalar bağırsaklardan salınan melatonin salgısını arttırıyor.

                                                                                                   Seratonin sentezlendikten sonra melatonin sentezi başlıyor.

•    Eksojen olarak aldığınız melatonin ya ineklerin hipofiz bezinden elde edilir. Ve kimyasal ad olarak N-ASETİLMETHOXYTRYPTAMİNE olarak adlandırılır. Onun dışında ayrıca sentetik olarak da üretilebilir.

Peki bu melatonin ilaç olarak eksojen aldığınızda nelerin tedavisinde kullanılabilir hiç düşündünüz mü? Daha önceden sandığınız gibi olay sadece uyku ile mi alakalı acaba?
 

•    *Kanser
•    *Diyabet
•    *Uyku bozuklukları (insomnia ve diğerleri)
•    *Vardiyalı çalışanlarda yaşanan uyku ve diğer sorunlarda
•    *Depresyon
•    *Anksiyete
•    *Mevsimsel duygusal bozukluk
•    Peptik ülser-deudonal ülserler
•    Bagırsağıninflamatuar hastalıkları
•    *Antioksidan
•    *Antiagingsuplementi
•    * Polikistikover sendromu
•    *Endometriosiz
•    *Menopoz
•    *Hipertansiyon
•    *Jetlag
•    *Alhzeimer ve demans
•    *Kistler
•    *Güneş yanığı
•    *Temporamandibular hastalıklar
•    *Ameliyat-anestezi öncesi gerginlikte
•    *Görme engelli kişilerde sirkadiyen ritmi sağlamak amaçlı
•    Otizmli ve dikkat dağınıklığı olan çocuklarda uyku kalitesi için
Melatonin ve kanser tedavisi
•    Yapılan çalışmalarda kemoterapi alan kanser hastalarında geceleri mg melatonin alanların yaşam süreleri almayanlara göre çok daha uzun bulunmuş. Ayrıca melatonin alan kesimlerde kemoterapinin yan etkilerinin oldukça az olduğu belirtilmiştir almayan kesime göre. Özellikle etkinliği saptanan yan etkileri: kilo kaybı, sinir ağrısı, halsizlik, trombositopeni gibi yan etkilerde etkinliği saptanmıştır.
•    Melatonin tedavisi kemoterapi, radyoterapi, interlokin 2 (IL 2) tedavileri ile aynı anda kullanılabilir. Melatonin genellikle kemoterapiden 1 hafta önce başlanır ve tedavi süresince devam edilir. Kullanılan dozlar mg arasıdır.
•    Melatoninin antioksidan etkisinin kanser tedavisinde büyük önem kazandığı vurgulanmaktadır.
•    Melatoninin özellikle meme kanseri hastalarda kanser hücrelerinin büyümesini azalttığı ve metastaz yapmasını engellediği gösterilmiştir.

Melatonin ve Gastrointestinal Rahatsızlıklar

Melatoninin antioksidan etkisi gastrointestinal sistemi ülserleşmeden korur. Bunu fazla hidroklorik asit sentezini azaltarak ve safranın asidik oksidatif etkisini azaltarak yapar. Ayrıca deudenumun mukozal bikorbanat salgısını arttırır. Aynı zamanda gastrointestinal sistemdeki mikrosirkülasyonu arttırır ve epitel hücre yenilenmesini uyarır. Bu sayede mide ve bağırsaklardaki ülserlerin oluşumunu önler.

Melatonin ve Jetlag

Özellikle birden fazla saat dilimi değişikliği yasayan, kıtalar arası uçan kişilerde melatonin yeni uyku düzenine adapte olmak ve sirkadiyen ritmi oturtmak amaçlı faydalı olabilir. Aradığınız şehirdeki zaman dilimine uyacak şekilde yatmadan önce saat önce maksimum mg arası melatonin almak faydalı olabilir. Çok erken alınmaması gereklidir.

Melatonin ve Bağışıklık Sistemi

Melatonin bağışıklık sisteminde interlokinleri arttırarak bağışıklığı arttırıcı etki yapar. Ayrıca T Lenfositlerin yanıt etkisini genişletir. Melatoninin antioksidan etkisi sayesinde bağışıklık artar. Ayrıca nitrik oksit formasyonunu azaltarak (bu sayede vücudun inflamasyona yanıtı artar) indirekt olarak da bağışıklığı arttırır.

Melatonin ve Kilo Kontrolü

Melatonin enerji kontrolünü sağlar. Özellikle yaşlandıkça vücut yağ kitlesinin artmasını önler.

Melatonin ve Kemik Korunması

Melatonin kemik hücrelerinin üretimini uyarır. Ayrıca Tip 1 kollajen sentezini uyarır. Kemik kaybını azaltır (osteoklastların etkinliğini azaltarak).SKolyoz oluşumunu önler.

Melatonin ve Kardiyovasküler Sistem

Melatonin hipertansiyon tedavisinde kullanılabilir. Düşük melatonin seviyeleri kardiyovasküler hastalıkları olan hastalarda saptanmıştıfunduszeue.infoılan bir çalışmada melatonin kan lipit profili üzerinde etkisi olduğunu da göstermiştir.Yüksek doz melatonin kan trigliserit seviyelerini azaltmakta ve kolesterol seviyelerini düşürmektedir.

Otizm ve Melatonin

Otizmli çocuklarda serotonerjik sitem sorunları ve uyku sorunları sık görüfunduszeue.info süresinin azalması , uyku kalitesinin azalması , insomnia gibi sorunlar otizmli çocukların %ini rahatsız funduszeue.infonin eksikliği otizmli çocuklarda sadece uyku sorunları yapmakla kalmayıp aynı zamanda bagısıklıgı üzerine azaltıcı etki de gösterebilir.

Melatonin ve Beyin Sağlığı

Melatonin inflamasyon yanıtını azaltabilir funduszeue.info oluşumunu öfunduszeue.info inmelerin etkilerini funduszeue.info beyin bariyerinin geçirgenliğini funduszeue.infoe oluşabilecek ödemleri azaltabilir.

Melatonin ve Antioksidan Etkisi

Melatonin superoksitdismutaz ve glutatyonperoksidazenizmlerini arttırarak hem bagısıklıgı arttırıcı hem de antioksidan etki gösterebilir.

Melatonin ve Östrojen

Melatonin östrojen reseptörlerini regğleedebilir,öfunduszeue.info etkilerin meme kanserinde ve endometriosiz gibi östrojen dominansi durumlarında etkinliği saptanmıştır.

Melatonin ve Depresyon

Majör depresyon ve panik atak hastalarında kandaki melatonşin seviyelerinin hem günü içinde hem de geceleri az olduğu saptanmıştıfunduszeue.info kişilerde aynı zamanda HPA (hipotalamus-pituer-adrenal) aks bozuklukları da gözlemlenmişfunduszeue.info mevsimsel duygudurum dalgalanmaları yasayan hem de mevsimlere bsglı olmaksızın depresyon yasayanlarda melatonin seviyeleri ile bu hastalıklar arası ciddi bağlantı bulunmuştur.

Melatonin ve Baş Ağrısı

Özellikle küme bas ağrıları ve migren ağrılarında melatoninin faydalı olabileceği gösterilmişfunduszeue.info durumda özlelikle 10 mg aksam dozları önerilmektedir.

Melatonin ve Tinnitus

Melatonin kulak çınlaması tedavisinde yer funduszeue.info kulak çınlaması ve kulakta uğultulu ses duymanın oluşturduğu anksiyete ve depresyonda ve uyku sorunlarında faydalı funduszeue.info de etkisi kulak çınlamasının azalmasını sağlayabilir.

Melatonin ve Menopoz

Uyku sorunlaru basta olmak üzere melatonin perimenapozal ve menapozal kişilerde semptomları azaltabilir.

Melatonin ve Fibromiyalji

Melatonin antioksidan etkisi sayesinde fibromiyalj ve diğer kronik agrı durumlarında oldukça faydalı olabilir.

MELATONİNİN DOĞAL SENTEZİNİ ARTTIRMAK VE MELATONİN SENTEZİNİ ENGELLEYEN NEDENLERİ DÜZELTEREK DÜZGÜN BİR UYKU DÜZENİ PLANLAMAK HER ZAMAN İLK HEDEFİMİZ OLMALIDIR! EĞER BUNA RAGMEN UYKUDA SORUN YASIYORSAK MELATONİN AY SÜRE İLE KULLANILABİLİR.

NOT:

Yapılan birçok çalışma melatoninin daha cok uykuya dalma sorunlarında işe yaradığını ama uyku süresine ve uyku kalitesine etki etmediğini göfunduszeue.info yanında uyku kalitesini arttırdığını belirten calısmalar da oldukça funduszeue.info suplementin kişiye göre etkisini göz önünde bulundurmak ve temelde kişinin yaşam tarzı değişikjliklerine odaklanmak oldukça önemlidir.
Melatonin takviyesi kullanacaksanız özellikle dikkat edilmesi gereken en önemli iki husus
1-ZAMANLAMA
2-DOZ

Zamanlama

Uyku sorunlarında saat önce almak uyku uyanıklık döngüsü ve de sirkadiyen ritimi oturtmak için önemlidir. Vücudunuzun sirkadiyen ritmi için uyuyacağınız aksam saatlerinde almak ve vücudu uyku-uyanıklık döngüsüne doğru bir şekilde sokmam cokdeğfunduszeue.infoe olarak da olsa melatonin aldığınızda bu melatonin etkili olabilmesi için gene ışıktan uzak durmanız lazıfunduszeue.infonin içip parlak ışıklı bir ortamda bulunduğunuz sürece gene etkisini çok göremeyeceksiniz.

Doz

Baslayabileceğiniz en düşük dozdan başlamak ve gerekirse yükseltmek en doğrusudur.Vücudun kendi salgıladığı melatonin seviyesine müdahale oluşturtabilecek dozlar uzun süre önerilmemektedir.
Melatoni damar yolundan kullandığınızda ortalama dakika içinde yarılanma ömrünü tamamlayacak ve sonrasında elemine olacaktır.
Melatonin ağızdan alındığında ; plazma konsantrasyonları 60 dakika içinde pik yapacaktıfunduszeue.infosı ise bifazik olacaktır ve ortalama dk sürecektir.
Yüksek dozlarda ( mg ) melatonin aldığınızda ise bir saat içinde vücuttaki melatonin konsantrasyonu bazal melatonin konsatrasyonunun katı olacaktıfunduszeue.info bu yüksekliğin gene bazal konsantrasyona düşmesi ortalama saati bulacaktır.

***Uyku sorunları için mg özellikle dil altı kullanılan ve hızlı çözülen melatonin kullanılmasını tercih ederim.


NOT:

Yukarıda bahsettiğim doz ve zamanlama bilgileri daha cok uyku sorunları ile alakalıdıfunduszeue.info yukarıda da bahsettim melatoninin cok fazla etkisi vardıfunduszeue.infohastalarında , tümörlerde,polikistikover ve endometriozisde ve antioksidan olarak kullanılan melatonin yavaş salınımlı melatonindir ve daha yüksek dozlar kullanılır.

1-AKSAMLARI PARLAK ISIGA MARUZ KALMAK(özellikle mavi ışık )
2-ELEKTROMANYETİK ALANLARA MARUZ KALMAK
3-BAZI İLAÇLAR >NON STREOİDAL ANTİİNFLAMATUARLAR ( NSAİİ)
> SSRI'LAR ( ANTİDEPRESAN TÜRÜ )
> ANKSİYETE İLAÇLARI =BENZODİAZEPİNS
>HİPERTANSİYON İLAÇLARI ( BETA BLOKÖRLER , KALSİYUM KANAL BLOKÖRLERİ )
>STEROİDLER
4-KAFEİN
5-ALKOL
6-SİGARA
7-AKSAM EGZERSİZLERİ
8-DEPRESYON
9-YAŞLANMA
GÜNLÜK 3MG ÜSTÜ B12 KULLANIMI
BAGIRSAK FLORASI SORUNLARI
GÜNDÜZ  GÜNEŞ ISIGINA MARUZ KALMAMA
GÜN İÇİNDE FAZLA KORTİZOL ÜRETİMİ (STRESS VE İNFLAMASYONDAN )
VARDİYALI İŞLERDE CALISMAK
BİLİNCLİ OLARAK UYKUSUZ KALMAK
SIK YOLCULUK YAPMAK ,SAAT DİLİMİ DEĞİŞİKLLERİ OLAN YERLERE SEYAHAT


1-    Gün içinde olabildiğince gün ışığına maruz kalmak gece salgılayacağınız melatonin için hayati önem taşır!!!Hatta güne ilk baslarken gğnısıgı ile başlamak kortizol seviyeleriniz ve aksam salgılayacağınız melatonin acısından aşırı önemli desem ?HErgün güne baslarken ilk iş odamın penceresini –perdesini acarım.
2-    TÜm ışıklardan yatmaya yakın uzak durmak öfunduszeue.info özellikle mavi ışık melatonin sentezini ciddi derecede azaltıfunduszeue.infoayar , televizyon , telefon gibi cihazlarla yüksek oranda mavi ısıgacokmaruz kalıyoruz.
3-    Yatmadan önce telefonla uğraşmak ya da zihini stresse sokacak sekilde meşgul etmek de melatonin sentezini engelliyor.GÜn içinde kafanıza taktığınız bir şey ya da abska bir stress faktörü zihnizi meşgul ettiği için uykusuz geceler mutlaka gecirmişfunduszeue.infoizol sentezi arttıkça melatonin sentezinin dolaylı olarak azalması ile alakalıdıfunduszeue.info tarz durumlarda meditaysonlar ve nefes egzersizleri oldukça faydalı olabilir.
4-    Oda sıcaklığının ortalama derece civarı olması coköfunduszeue.infoırı sıcak ya da aşırı soğuk uygu düzeninizi funduszeue.infonin salgısını etkilkeyebilir.
5-    Bazı gıdalar seratonin- triptofan ve melatonin içerdiği için daha verimli uyumanıza; vücudun melatonin sirkülasyonuna faydalı olabilir.
6-    Kahve ve alkol ve sigara tüketimi melatonin salgınızda azalmaya neden olur.Özellikle akşamüstü den sonra kahve tüfunduszeue.info düşük seviyelerde rahatlama sagladıgı için sinir sisteminde belki uykuya dalmak için kullanıyor olabilrsiniz ama bilin bakalım alkol sizi biraz gevşetse de ne yapıyor ? melatonin salgısını azaltıfunduszeue.info için her gecen gün daha cok alkole ihtiyaç duymanız da tam olarak bu nedenden.Eğer uyumak için yatmadan önce alkol alışkanlığı edindiyseniz bunu bir gözden geçirin. Düzenli Alkol ve sigara  tüketiminin genel zararlarından bahsetmiyorum bile.  

Melatonin Salgısına Faydalı Olacak Besinler

1-Muz
2-Salatalık
3-Portakal
4-Domates
5-Ananas
6-Turp
7-İncir
8-Karpuz
9-Antep fıstığı
Tatlı patates
Erik
Kavun
Papatya caYI
Melissa cayı
KirAZ
Ceviz
Somon
Yulaf

Melatonin ile ilaç etkileşimleri hala arastırılımaktadıfunduszeue.info etkileşimler ve yan etkiler rapor edilmemesine rağmen diğer kullandığınız ilaçların etkisini azaltabilir ya da arttıfunduszeue.info yüzden spesifik ilaç etkileşimlerinin takbini yapabilmek amaçlı melatonini uzun vade kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.
*Melatoninle beraber kan sulandırıcı ilaçlar ya da takviyeler kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışınız.
*ANtikonvülzan ilaçlar kullanıyorsanız ( nöbet –epilepsi ilaçları ) mutlaka doktorunuza danışınız.
*Hipertansiyon ilaçları kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışınız.
*Diyabet ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza danışınız.
*İmmunsupresif ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza danışınız.
*oral konstraseptif ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuza danışınız.( MELATONİN ETKİSİNİ ARTTIRABİLİR )
*antidepresan ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuza danışınız.
BENZDODİAZEPİN KULLANIRKEN DİKKAT EDİNİZ. ASIRI UYKU HALİ YAPABİLİR.

Melatonin damar pohtılasmasını yavaşlatabilir.O yüzden özellikle bu konuda etkinliği olan bitkisel ajanlarla kullanırken dikkatli olunmalıdır.
-angelicacinensis
-sarımsak
-ginkgobilboa
-panax ginseng
-redclover
-clove İLE ALINIRKEN DİKKATLİ OLUNMALIDIR.

PEKİ MELATONİNİN YAN ETKİSİ YOK MU ?

En sık görülen yan etkileri:
Bulantı
Bas dönmesi
Bas ağrısı
Huzursuzluk
Uykusuzluk = evet doğru duydunuz. Eğer ihtiyacınızdan yüksek doz melatonin alırsanız bu sizde uyku değil uykusuzluk yapabilir.O yüzden başlayabileceğiniz en düşük melatonin dozundan başlayarak dozu arttırmakta fayda var.
Yüksek dozlar aksamdan kalma hissi yaratabilir. Sabah uyanmakta zorlanabilirsiniz.

MELATONİNİ KİMLER ?

Çocuklarda yapılan birçok çalışma oldukça faydalı olabileceğini gösteriyor ama 6 yas altı çocuklarda etkisini net gösteren bir çalışma yok. 6 yaş üstü de olsa çocuklarda kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.
Hamile kadınlarda ve emziren annelerde melatoninin etkileri konusunda da araştırmalar odlukça kısıtlı.Bu kişilerin melatonin kullanması pek önerilmemektedir.
Ayrıca epilepsi tanısı almış hastaların melatonini doktor konrtolünde kullanmasında fayda funduszeue.infonin birçok epilepsi ilacı ile etkileşime de girebilir ayrıca.

MELATONİN KULLANIMI VE DOZLARI

Uyku sorunları için mg (oral tabletler ) arası yatmadan saat önce uygundur.Eğersublingual melatonin kullanıyorsanız dk öncesi uyumadan dil altında eritmeniz yeterlidir.Özellikleseyahata bağlı uyku sorunlarında sirkadiyenritm,n oluşabilmesi amaçlı 3 gün ile bir hafta arası kullanılabilir.
Eğer antioksidan-antiaging etkisi için; kronik hastalıklardaki melatonin eksikliğini gidermek amaçlı kullanıyorsanız yavaş salınımlı melatoninler mg arası kullanılabilir. Kanser tedavilerinde ve ileri derece kronik hastalıklarda yavaş salınımlı olmak üzere 10 mg ve üstü dozlar doktor kontrolünde kullanılabilir.
Melatonin kullanırken kullanabileceğiniz en düşük dozda başlamak ve haftalık ya da daha uzun periyotlarla 1mg arttırmak doğru bir yaklaşım olabilir.
Eğer aşırı uyku hali , kötü rüyalar ,huzursuzluk yasıyorsanız doz düşürmenizde fayda var.
Eğer melatoni uyku sorunu için kullanıyorsanız ve 2 haftadan sonra hala fayda göremediyseniz bırakmanızda fayda var.
Ayrıca melatonini genelde 2 aydan daha uzun süreli olarak uyku için kullanmak cok doğru değfunduszeue.info melatonini kişinin uyku uyanıklık döngüsü düzene girene kadar kullanmayı daha uygun görüfunduszeue.info için de yukarıda paylaştığın doğal yollarla melatonini arttırmaya calısmak en doğrusudur.
Melatonin oldukça faydalı bir suplement olsa da doktor kontrolünde kullanmanın en doğrusu olduğunu belirtmeliyim.

Umarım yazım faydalı olmuştur.

Mutlu, huzurlu, sağlıklı bir gün dilerim

KAYNAKÇA

funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info?funduszeue.info_name=subjects_gastrointestinal-diseases
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info

funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info?utm_campaign=Research%20Forum&utm_medium=email&_hsenc=p2ANqtzhBlxsIyICce9cJ0lQT82bM3rN1t--OCJVkIJXf8FxI-1yggP6URjbF05eSrOUK24dusSBl00WxOfWhbSuEay1Q2EHg&_hsmi=&utm_content=&utm_source=hs_email&hsCtaTracking=62af1abfad2-bafd1ac33b52bd%7Cadc2-edad-8c1d-bdfe1
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info?productId=&pid=33&gid=
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info

Etiketler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası