garcia etkisi örnek / Öğrenilmiş Çaresizlik | Kendini Gerçekleştiren Kehanet | Garcia Etkisi

Garcia Etkisi Örnek

garcia etkisi örnek

MERVE KABA - GARCİA ETKİSİ NEDİR
www.diyetisyenstore.com

GARCİA ETKİSİ NEDİR?

Hemen hemen hepimizin “ben onu yemem , onunla ilgili kötü bir anım var dediği” bir besin vardır. Belki de o kötü anının ne zaman olduğunu bile hatırlamıyoruzdur . Annemizin söylediği “sen küçükken bunu yedikten sonra miden çok kötü olmuştu” demesi bile yetebilir bazen o besini hayatımızdan çıkarmamız için.  Oysa o besinin hiçbir suçu bile yoktur kim bilir.

Peki bu durum nasıl olabilir ? 

 Dışarıda yemişsinizdir kullanılan yağda bir sorun vardır ya da evde yemişsinizdir pişirme tekniği hatalıdır hatta hayatınızda ilk kez suşi denemişsinizdir hoşunuza gitmemiştir ağızda bıraktığı kötü tat için çikolata , şeker ne bulduysanız yemişsinizdir akşama mide bulantısı başlayınca kim bunu sorumlusu derken akılda tek bir isim kalmıştır :  “suşi” .

Bu durum bazen de küçükken annemizin peşimizden koşarak yedirmeye çalıştığı ama bizim ısrarla yemediğimiz bir besin veya yemeği hayatımızın geri kalanında da belki de tüketsek seveceğimiz halde tüketmek istememiz şeklinde karşımıza çıkabiliyor.

Garcia Etkisi Tanımı

Bu gibi durumların bilimdeki adı ise garcia etkisi. Tam olarak tanımını yapmak gerekirse “bir kişinin tükettiği ve tükettikten sonra fizyolojik olarak rahatsız olduğu yiyecekten kaçınması.

 Garcia etkisi sadece beslenme ile ilgili kullanılan bir terim değildir bu durumun direkt beslenme ile olan ilişkisi taste aversion yani olumsuz tat koşullanmasıdır.

Eğer ileri boyutta, birden fazla besinle bu tip sorunlar yaşıyorsak ne yapmalıyız?

Peki ne yapmalı? Eğer hayatınızdan çıkardığınız bu besin sizin için elzem değilse sorun olmayabilir. Ama eğer bu besin örneğin süte ve siz sütten yapıldığını bildiğiniz için yoğurt , kefir , peynir de tüketmiyorsanız ve gelişme çağında iseniz sizin için sorun olabilir. Genelde tek bir besinle alakalı bir durumdur ve ciddi boyutta değildir ancak yukarıdaki örnek gibi bir durum söz konusu ise psikoterapi ile sorunun çözülmesinde fayda vardır.

DYT. MERVE KABA

mail-grubu

Klasik koşullanmanın sınırlılıkları nelerdir? Garcia Etkisi nedir, olumsuz tat koşullanması nasıl olur, gölgeleme nedir, hakkında bilgi.

Klasik koşullanma

1. Garcia etkisi (olumsuz tat koşullaması)

Klasik koşullamanın ufkunu geliştiren çalışmalarından biri de tat koşullamasıdır (Garcia etkisi). Bu çalışmalar geleneksel klasik koşullama kuramına bazı açılardan meydan okumaktadır ve bundan dolayı Garcia öncü bir araştırmacı olarak kabul edilir.

Garcia’nın başlangıçta üzerinde durduğu konu, nükleer radyasyona maruz kalmanın hayvanlar üzerindeki etkisidir. Garcia yaptığı bir dizi çalışmada, kendi kafeslerinde istekle su içen farelerin, radyasyon odasına konulduğunda su içmediklerini gözlemlemiştir. Garcia’nın çalışmasında fareler radyasyon odasında plastik bir su kabından, kendi kafeslerinde ise camdan bir su kabından su İçmişlerdir. Garcia’ya göre, plastik tadındaki su, hızlı bir şekilde radyasyona maruz kalmanın neden olduğu hastalıkla eşleştirilmişti ve böylece koşullama bağlantısı oluşmuştu. Süreç, koşulsuz uyarıcı olan radyasyon etkisinin, koşulsuz tepki olarak hastalığa neden olmasıyla başlamıştır. Tekrarlanan eşleştirmelerle, plastik tadındaki su, hastalık tepkisini ortaya çıkaran bir koşullu uyarıcı olmuştur. Üstelik koşullu uyarıcı ile hastalık tepkisi arasında sekiz saatlik bir zaman aralığı olmasına rağmen koşullama ortaya çıkmıştır. Elde edilen veri, klasik koşullamanın kısa zaman aralığını öngören temel ilkesine ters düşmektedir.

Günlük yaşamda buna benzer durumları gözlemlemek mümkündür.

Örneğin; bir çocuğun doğum gününde içinde mantar da bulunan bir sandviç yediğini ve bundan yaklaşık iki saat sonra midesinin bulandığını ve hastalandığını düşünün. Bu çocuk sonuçta uzun seneler mantar yemeyi reddedebilir. Eğer öyle olursa, çocuğun mantar ile mide bulantısı arasında kurduğu bu ilişki bir koşullama örneğidir ve Garcia etkisi olarak bilinmektedir.

Garcia’nın yaptığı tat koşullaması çalışmaları klasik koşullama öğrenmesine bazı önemli katkılarda bulunmuştur. Bunlardan biri, koşullu uyarıcı ile koşulsuz uyarıcı arasındaki zaman aralığının kısa olması ilkesine karşı gel-mesidir.(mide bulantısı-iki saat geçmiş) İkincisi, her türlü uyarıcı ile koşulsuz uyarıcı arasında bağlantı kurulamayacağını göstermiştir. Garcia, farelerle yaptığı çalışmalarda tat koşullaması oluşturmak için zil sesi ve ışık ile mide bulantısı arasında bir bağlantı kurmayı başaramamış, fakat koku ve mide bulantısı arasında koşullulsağlar oluşturmuştur. Bunun nedeni gerçek yaşamda çeşitli sesler ile mide bulantısı arasında bağ kurmak alışık olunan bir durum değilken, koku ve mide bulantısı ilişkisine aşinalığın olmasıdır. Bu veriler yaşamda önemli pratik sonuçları vardır.

Garcia, bir çiftlikte çakalların koyunları yemesini önlemek için benzer prosedürleri uygulamıştır. Çakalları, koyun etine karşı tiksinti duyacakları şekilde koşullamış ve böylelikle koyunlardan uzak kalmalarını sağlamıştır.

Olumsuz tat koşulması; insanları ve hayvanların birtakım hastalıklara yol açan, hatta ölüme götüren zehirli bitkileri yemeye karşı uyararak tehlikeli durumlardan uzak tutar. Olumsuz tat koşullamasının oluşması için bazen tek bir deneyim yeterli olabilir. Oluşan koşullama bazen yıllarca devam eder. Bazı insanların uzun seneler soğan, sarımsak, maydanoz yemekten uzak durması bu durumla açıklanabilir.

2. Gölgeleme

Gölgeleme, koşullama sürecinde, aynı anda birleşik olarak sunulan iki şartlı (koşullu) uyarıcıdan daha kuvvetli olanın etkisinin zayıf olanın etkisini bastırarak söndürmesine gölgeleme denir.

ÖRNEK

1. Adım; Uyarıcı çiftinin birlikte sunulması

  • (Parlak ışık+ Hafif ses) NU + yiyecek KsU → Salyalama KsT

2.Adım; Uyarıcıların ayrı ayrı sunulması

  • Parlak ışık KU → Salyalama KT
  • Hafif ses NU → Salyalama yok

Köpeğin hafif sese koşullanmamasının nedeni, bu uyarıcıyı fark etmemesi değil, parlak ışıktır. Bir başka ifade ile ışık, parlak olması özelliği nedeniyle diğerinden daha fazla dikkat çekmekte ve koşullama ona olmaktadır. Eğer tek başına yiyecekle eşleştirilecek olursa, ses de kolaylıkla bir koşullu uyarıcı olabilecektir.

Gölgeleme günlük yaşamda değişik şekillerde karşımıza çıkabilir. Örneğin, üst düzey yöneticiler, istenmeyen bir kararı duyurmak için asistan görevlendirirken gölgeleme etkisini kullanıyor olabilirler. Böyle bir durumda çalışanlar alınan kararlardan en çok üst düzey yöneticilerin sorumlu olduğunu bilseler de, kararın açıklanması sırasında daha belirgin olan uyarıcı asistandır. Diğer bir ifade ile asistan, istenmeyen kararla eşleştirilen, yani işçiler tarafından hoşlanılmayan kişi olur. Öte taraftan, daha alt düzeydeki yöneticiler istendik kararları kişisel olarak duyurarak, bu kararların alınmasında minimum düzeyde katkıları olmasına karşılık, kendileri için olumlu izlenim oluşturabilirler.

ÖRNEK
  • “Denize düşen yılana sarılır” atasözü ile dışarıda gezerken karşıdan gelen iki kızdan daha uzun boylu ve güzel olanın beğenilmesi gölgelemeye örnek verilebilir. Burada deniz yılanı, güzel kız güzel olmayanı gölgede bırakmıştır.
  • Çocuğa ders çalışmasını sağlamak için çikolata ve boya kalemi birlikte verildiğinde çocuk daha çok güçlü uyarıcı olan çikolataya karşı tepkide bulunur. Boya kalemi ise ikinci plana itilir, yani çikolatanın gölgesinde kalır.

3. Engelleme (blocking – ketleme)

Önceden oluşturulan bir koşullu uyarıcının, sonradan eşleştirildiği yeni bir nötr uyarıcının koşullanmasına engel olmasına İşaret eder.

ÖRNEK

Bir süre önce mama önlüğü takıldıktan sonra biberon verilen çocuk, birkaç tekrardan sonra önlüğü gördüğünde biberona verdiği tepkiyi vermeye başlar. Daha sonra birkaç kez önce önlük sonra, ikinci koşullu uyarıcı olan çıngırak sesi ve daha biberon verildiğinde ve daha sonra tek başına çıngırak sesi verildiğinde koşullamanın meydana gelmediği görülmektedir. Bu durumda önceki koşullama, daha sonra sürece giren çıngırak sesinin etkisini yok etmiştir.

ÖRNEK

Adım 1: Koşullu uyarıcı olarak ışığın sunulması

  • Işık NU + Yiyecek KsU → Salyalama KsT
  • Işık KU → Salyalama KT

Adım 2: Uyarıcı çiftinin koşulsuz uyarıcı ile tekrarlanan eşleştirmeleri

  • (Zil sesi NU + Işık KU) + Yiyecek KsU → Salyalama KsT

Adım 3: Uyarıcıların ayrı ayrı sunulması

  • Işık KU → Salyalama KT
  • Zil sesi NU → Salyalama yok

Adım 2’de ışığın sunumu sesin koşullanmasını engellemektedir. Koşullamanın oluşmamasının olası nedeni, organizmanın ışık ile daha önce bir koşullama yaşantısının olması, ışığın yiyeceği zaten yordamasıdır. Sonuç olarak zil sesi, yiyecekle eşleştirilmesine karşın etkili bir koşullu uyarıcı olmaz.

DİKKAT

Gölgeleme ile engelleme arasındaki temel fark; gölgelemede uyarıcıların her ikisi de nötr iken (birinci düzey koşullanma) engellemede uyarıcılardan birisine daha önce koşullanıldığı için birisi koşullu, diğeri nötr uyarıcıdır. Engelleme daha çok üst düzey koşullanma ile ilgilidir ve bu koşullanmanın bir sınırlılığıdır.

Bir Yemek Mideyi Bozarsa Bir Daha Yiyememek: Garcia Etkisi

bu bir olumsuz tat koşullanmasıdır. yediği yemek sonrası (bitişiklik ilkesine uygun olmak zorunda değil, zaten bitişikliğe tepki olarak doğmuştur) midesi bulanan kişinin o yemeği tekrar gördüğünde veya düşündüğünde, yemek yediği mekanı gördüğünde midesinin bulanması buna örnek teşkil eder.

ayrıca hamileyken midesi bulanan birey o an içinde tepkide bulunduğu şeye karşı da tat koşullanması yaşayabilir. örneğin dinlediği şarkı sırasında midesi bulanan birey o şarkıyı her duyduğunda midesi bulanabilir.

iki yönü vardır.

birincisi:olumsuz tat koşullanmasıdır. bu koşullanma pavlov'un bitişikliğinin gerekli olmadığı ortaya koymuştur.

ikincisi: "bana her şey seni anlatıyor." cümlesi buna örnektir. bir koşullu uyarıcıyla alakası olan olmayan her şeyin o koşullu uyarıcıyı çağrıştırması sonucu diğer uyarıcılara da koşullanılmasıdır.

garcia etkisi bazı kaynaklarda olumsuz tat koşullanması olarak da adlandırılır ve bu ad yüzünden sadece yenilen içilen şeylerle ilgili bir etki olduğu yanılgısına neden olabilir.

bu etkiyle ilgili verilen örneklerde genelde yiyecekler üzerinden verilir mesela bir lokantada tavuk yiyip akşama midesi bozulan birinin uzun süre tavuk yiyememesi gibi. oysa başka örneklerde olumsuz tat koşullanmasına girebilir.

mesela bir havuza gittiniz ve akşam ateşiniz çıktı bir daha uzun süre havuza giremiyorsanız tebrikler garcia etkisine maruz kaldınız demektir.

burada dikkat edilecek nokta arada bitişiklik olmamasıdır. bir örneğe garcia etkisi denilebilmesi için bitişiklik olmaması aranır. yani tavuğu yer yemez ya da havuza girer girmez etki görülmez üzerinden bir süre geçtikten sonra ortaya çıkmalıdır.

Yemek dışında da bu etkiye örnekler mevcut

garcia etkisi, üst düzey koşullanmadır. bir öğedeki olumlu veya olumsuzluğun diğer öğelere de yansımasıdır. örneğin, sevgilisinden ayrılan bireyin birlikte yaşadığı şehri, gezdiği yerleri, izlediği filmleri, dinlediği müzikleri, yedikleri yemekleri hatırlatan uyaranlardan etkilenmesidir.

garcia etkisi tepkilerin tetiklenmesi şeklinde olabilir. ornegin, x dersini sevmeyen çocuğun, olumsuz duyguları diğer faktörleri olumsuz etkiyebilir: öğrencinin x kitabini, x dersinin öğretmenini, sınıfını veya okulunu sevmemesini tetikleyebilir.

bir yönünü örneklersek

örümcek ısırığından canı yanan bir çocuğun örümcek ağı görünce korkup, ağlaması klasik koşullanmaya göre genelleme değil garcia etkisidir.
 

Kaynağı Gör

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası