git derdini marko paşaya anlat / Git Derdini Marko Paşa'ya Anlat (Ali Canip Olgunlu) - Fiyat & Satın Al | D&R

Git Derdini Marko Paşaya Anlat

git derdini marko paşaya anlat

Git derdini Marko Paşaya anlat - Resim : 1Gerçek adı Marko Apostolidis

Mekteb-i Tıbbiye Şahane’den mezun oldu. Müthiş bir doktordu.

Yunanistan Syros adasında doğdu. Rum asıllı Osmanlı vatandaşıydı.

Genç yaşta Tabip Albay olduktan sonra II.Mahmut tarafından Tuğgeneralliğe yükseltildi.

O güne kadar general olan ilk doktordu.1861 yılında Padişah Abdülaziz’in baş doktoru, 42 yaşında Tıp Fakültesine dekan ve Korgeneral oldu.  

Meşrutiyetin ilk meclisinde de de Milletvekili oldu.


Marko Paşa sadece bir doktor değil, aynı zamanda iyi bir dinleyiciydi. Hastalar kendisine geldiği zaman bıkmadan usanmadan onları dinlerdi. Kimseyi incitmez, kırmaz, başından savmazdı. Bir süre sonra sadece hastalar değil, başka sorunları olanlar da geldi. Onları da dinledi.  Ama hepsinin de sorunlarına çözüm bulamazdı elbette. Bir gün kendisine biri geldi, derdini saatlerce anlattı. Marko Paşa da saatlerce dinledi.

Ve sürekli “anladım, anladım” diye de başını salladı, ama derdini de çözemedi. Marko Paşa bir daha dinledi ve en sonunda gelen kişi baktı ki çözüm yok, çaresiz oradan ayrıldı.

 

Bu durum epey sürünce Marko Paşa dert babası oldu.

Doktorluğunun yanında iyi bir dinleyici olarak da ünlendi. İnsanlar çözemeyecekleri bir konu olunca “git derdini Marko Paşa’ya anlat” demeye başladı.

 

Bugünlerde belli ki devletin de bir yığın çözümsüz sorunları var.

Çünkü para istiyorlar.  Daha düne kadar İMF’ye borç veriyorduk, batı bizi kıskanıyordu, Damat Berat Paşa’ya sorsan paramız boldu, ama bu virüsten sonra ne olduysa devlet birden para istemeye başladı.

 

Örneğin Kızılay’ın başı Kerem Kınık.

Marko Paşa’yı iyi bilir.

Marko Paşa bu günkü Kızılay’ın Osmanlı dönemindeki öncesi olan Hilal-i Ahmer’in kurucularındandır. Marko Paşa’nın koltuğunda bugün Kerem Kınık oturmaktadır.

Hilal-i Ahmer o gün tüm savaşlarda, kıtlıklarda, hastalıklarda insanların yardımına koştu. Hiç kimseden para istemedi. Ama gelin görün ki Kızılay bugün insanlardan para istiyor.

 

Tabii, Kızılay son 10 yılda 138 ülkeye yardım etti, Türkiye’ye gelince para bitti.

Vatandaş ondan para istemeden o vatandaştan istedi.

İyi de Kerem Bey millet perişan, aç aç.

Sen bence 139’ncuyu ülkeyi de atlat,

Ondan sonra git derdini Marko Paşa’ya anlat.

 

 

O gün sağlığın başında Marko Paşa vardı, bugün Fahrettin Koca var.

O gün insanlar hep konuşur, Marko Paşa da hep dinlerdi, ama bu gün Fahrettin Paşa konuşuyor, insanlar da dinliyor. Ölüm ve vaka sayılarını bildiriyor, gidiyor.

Geçenlerde farklı bir şey söyledi. Danışmanına “Yaklaşma” dedi. Gündeme oturdu.

Fahrettin Paşa sıradan bir hekim olsaydı kesin tutuklanırdı. Koronavirüs verilerini açıkladığı için.

Sayın sağlık Bakanı, sayın Paşam, sen “yaklaşma” diyorsun ama elinde güçlü bir kozun var.

Hastalanmamak.

Biliyorum şu sıralar çok dertlisin. Bazı şeyleri söyleyemiyorsun.

Bence sen ne yap biliyr musun?

Bu haftaki vaka ve ölüm rakamlarını da atlat, ondan sonra git derdini Marko Paşaya anlat.

 

 

Sayın şahsımın ülkesi,

Badem bıyıklım.

Önce işçinin maaşından her ay kesilerek işsizlik fonunda biriken parasını, yardım paketi diye işçiye verdin.

Sonra, vatandaş tam senden yardım isteyecekken sen onlardan önce yardım istedin.

Oldu mu şimdi?

Vatandaş zaten ödeyeceğini ödemiş. Örneğin 2019 yılında sadece devlete 756,5 milyar TL vergi adı altında para ödemiş. Hala mı istiyorsun?

 

Abe sıpa gözlüm, tavşan bakışlım.

Kalın dudaklım.

Boy boy televizyonlara çıkıp iban gönderip para istersin.

A be cumhurumun başı. A be ibanım. Millet perişan aç aç.

Zor durumda. Bence sen sabır ve dua ile şu ramazanı da atlat,

Ondan sonra git derdini Marko Paşa’ya anlat.

Yazıyı Paylaş:

Derdini Marko Paşa'ya Anlat Deyiminin Ortaya Çıkış Hikayesi

Derdini Marko paşa'ya anlat deyiminin ortaya çıkış hikayesini anlatmadan önce isterseniz bu deyimin ne anlama geldiğinden kısaca bahsedelim . Bu deyimimiz " derdini bana boşuna anlatma , git seni dinleyecek birini bul ona anlat " anlamına gelmektedir . Şimdi kısaca bu deyim nasıl ortaya çıkmış hikayesini anlatalım isterseniz :

Sultan Abdülaziz döneminde ünlü bir Rum hekim yaşarmış ve bu hekimin adı Narko Paşa'ymış . Devletin çeşitli kademelerinde de görev almış olan bu Rum hekimi kısa zamanda halk arasında da çok sevilen ve ünlenmiş birisi haline gelir . Çok sevilmesinin en önemli nedeni ise kendisine gelen hastaları bıkmadan dinlemesi hiç kimseyi başından atmamasıymış . Fakat zamanla artık sadece hastalık dinleyen biri değil , herkesin ne derdi varsa gelip anlattığı biri haline gelmiş .

Gelenleri boş göndermeye gönlü razı olmayan ama alinden de bir şey gelmeyeceğini söyleyemeyen Morko Paşa karşısındakini dinler , dinler " anladım , anladım ama ne ? " dermiş . Karşısındaki baştan her şeyi anlatır yine aynı cevabı alır , bir kez daha anlatır yine aynı cevabı alınca bıkar ve gidermiş . Kısa sürede Marko Paşa artık hiçbir soruna çözüm bulalası ile tanınır olmuş . İşte zamanla insanlar çözüm bulamayacaklarını anladıkları konularla karşılaşınca " git derdini Marko Paşa'ya anlat" diyerek konuyu kapatır olmuşlar .


Deyimler ve Atasözlerinin Ortaya Çıkış Hikayeleri 

git derdini marko paşa'ya anlat

  • malûm önümüz kış. grip, nezle, soğuk algınlığına bağlı envai çeşit hastalıklar artacak biz veya etrafımızda ki insanlar hastalıktan dolayı rahatsızlıklarını bulunduğu çevreden birilerine aktaracaklar. uzun süren bu şikayetler karşı tarafın umursamazlığına ve "git derdini marko paşa'ya anlat" biçiminde sonuçlanabilir.

  • --- spoiler ---

    anlatılana göre marko paşa, sultan abdülaziz zamanında yaşamış ünlü bir rum hekimmiş.
    aynı zamanda devletin bürokratik kademelerinde de bulunmuş. marko paşa halk arasında çok kısa sürede ünlü olmuş çünkü kimseyi başından savmaz, herkesin derdini uzun uzadıya dinlermiş. ama gel gör ki halk çözemeyeceği dertleri de kendisine getirir olmuş. hatta gün gelmiş hastalık dışındaki sıkıntıları da paşaya taşımaya başla-mışlar.marko paşa’nın gönlü kapısına geleni başından göndermeye hiç razı olmazmış. karşısındakine derdini çözemeyeceğini de söyleyemezmiş. derdi dinler dinler, hastanın konuşması bitince, “anladım anladım, ama ne?” diye sorarmış. hasta da şaşırırmış tabii. başlarmış baş-tan anlatmaya. yine anlatır, anlatır, lafın sonu gelince aynı tepkiyle karşılaşırmış: “anladım anladım, ama ne?”üçüncü anlatmadan sonra paşa yine aynı tepkiyi verince karşısındaki çaresiz kalır, en sonunda pes eder, evine geri dönermiş. kısa zamanda marko paşa hekimliğiyle değil de hiçbir şeye çözüm bulmamasıyla anılır olmuş. insanlar o günden beri çözülemeye-cek bir işle karşılaştıkları durumlarda “derdini marko paşa’ya anlat” diyerek konuyu kapat-maya başlamışlar.

    işte böyle, alt yanı çıkmaz sokak olan, bir itin öteki ite, onun da kuyruğuna buyurduğu, için-den çıkılmaz durumlar için kullanılır bu deyim.

    garip, üzgün durma öyle,
    git derdini makro paşa’ya söyle.
    merhem olmaz kimse yarana,
    günler geçer, bitmez bu çile.

    marko paşa kimdir?
    marko paşa ya da asıl adıyla marko apostolidis (yunanca: ?????? ???????????) (ö. 1888), rum asıllı osmanlı hekimiydi.galatasaraylı marko paşa ilk ve orta öğrenimini yunanistan'ın meyve bahçeleri ve bağlarıyla ünlü syros adası'nda yaptı. sonra, ailesi ile birlikte gittiği istanbul'da mekteb-i tıbbiye-i şahane'yi (askeri tıbbiye) bitirdi. mezun olduğu yıl, cerrahi kliniği şefliğine atandı. kısa sürede iyi bir hekim olarak ün kazandı ve mirlivalığa (osmanlılar'da sancak beylerine verilen paşalık rütbesi) yükseltilen ilk hekim oldu. 1861'de sultan abdülaziz'in hekimbaşılığına getirildi. 1871'de mekteb-i tıbbiye-i şahane nazırlığı'na atandı. 1878'de, ıı. abdülhamit döneminde meclis-i ayan üyeliğine getirildi. kırımlı aziz bey'le birlikte hilâl-i ahmer cemiyeti'nin (türkiye kızılay derneği) kurulmasında katkıda bulundu.marko paşa çok sabırlı bir hekimdi. hastalarını uzun uzun sabırla dinler, dertlerine tıbbi yönden yardımcı olmakla birlikte, onlara manevi huzur ve rahatlık vermeye de özen gösterirdi.marko paşa'nın bu ünü halk arasında iyice yayıldı ve zamanla, yakınmayı dinleyecek kimsenin olmadığını vurgulamak için söylenen "anlat derdini marko paşa'ya" deyimi ortaya çıktı. marko paşa 1888 yılında vefat etti.
    --- spoiler ---

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası