kişniş otu faydaları ve zararları / Kişniş nedir? Kişnişin faydaları ve zararları nelerdir? | GelGez

Kişniş Otu Faydaları Ve Zararları

kişniş otu faydaları ve zararları

Kişniş otu nedir? Kişniş otunun faydaları nelerdir? Kişniş otu ne işe yarar? Kişniş otu ne i&#;in, nasıl kullanılır?

Maydanozgiller familyasından olan Kişniş Otu, tüysüz, ortalama 40 santim boylarına ulaşan bitki türüdür. Besinler ve vitaminlerle dolu olan Kişniş Otu, insanların son zamanlarda merak ettiklerin bitki gurubunda yer alıyor. Anti-bakteriyel özellikleri bulunan Kişniş Otu, içerisinde bolca A vitamini barındırıyor.

Kişniş otu nedir?

Aş Otu veya Kinzi olarak bilinen Kişniş Otu, Maydanozgiller ailesinin üyesidir. Yaprakları maydanozun yapraklarına benzer yapıdadır. Boyu santim arasında değişim gösteren bir bitki türüdür. Kurutulmuş meyvesine de tohum biçiminde olanına da Kişniş denir.

Kişniş Otu, mutfaklarda daha çok baharat şeklinde bulunuyor. Akdeniz ikliminde yetişebilen Kişniş Otu, Afrika ve Asya'da yetişebiliyor. Baharat olarak özellikle yemeklere tat vermesiyle biliniyor. Onlarca faydası bulunan Kişniş Otu, düzenli olarak tüketildiği zaman kanserden, grip rahatsızlıklarına kadar koruyucu görev görür.

Kişniş otunun faydaları nelerdir?

Kişniş otunun saymakla bitmeyecek kadar iyileştirici etkileri bulunur. Bunların tümünün bilimsel olarak kanıtlanmadığı bir gerçektir. Ancak geçmişten bu yana kullanılan kişnişin üzerinde çeşitli araştırmalar yapıldığını ve faydalarının bulgu niteliğinde olduğunu söylemek doğru olacaktır.

- Kişniş Otu linoleik asit içerir. Buda Kişniş Otunun kötü amaçlı kolesterole fayda sağladığını kanıtlıyor. Vücudun kolesterolle mücadelesine destek veriyor.

- Güçlü bir antioksidan olduğundan grip, soğuk algınlığı gibi nispeten küçük rahatsızlıkların giderilmesine katkı veriyor. Ayrıca kanserin ortaya çıkmasını engelliyor.

- Kişniş otu, kandaki şeker miktarının dengelenmesine katkı veriyor.

- Damar ve kalp sağlığını koruyan Kişniş Otu, özellikle kalp krizi, inme ve felç sorunlarının yaşanmasına engelleyici görev görebiliyor.

- Sindirim sisteminin düzenli biçimde çalışmasını sağlayıp, yaşanabilecek hazımsızlık problemlerinin çabucak önüne geçebiliyor. Sindirim sisteminin daha hızlı çalışması sonucunda, iştah açıcı özelliğini de ortaya koyuyor.

- Yemek sonrasında yaşanabilecek şişkinlik ve ağrı durumlarının yok edilmesinde önemli görev görüyor. Mide kramplarının önüne geçebiliyor.

- Tohum şeklinde doğrudan çiğnenebilir. Buda ağız içi kötü kokuların giderilmesine fayda gösteriyor.

- Zehirlemelere en çok müsait olan tavuk yemeklerinde kullanılması halinde zehirlenme oranlarını düşürdüğü söylenebilir.

- Uykusuzluk sorununun önüne geçebildiği gibi stres gibi psikolojik problemlerle başa çıkmada önemli etkiler gösteriyor.

- Kusma, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklarda etkili tedavi biçimi olarak kullanılabiliyor.

- Hem erkeklerde hem kadınlarda belli ölçülerde cinsel istek arttırıcı olduğu söyleniyor.

Bu faydaların tümünün doktora danışıldıktan sonra teyit edilmesi gerekiyor. Uzman doktorlar dışında kullanımının yanlış olabileceği hakkında bilgilendirmeler her dönem yapılıyor.

Kişniş otu ne işe yarar?

Kişniş Otu ne işe yarar sorusu bitkiyi merak edenler tarafından sıklıkla sorulan sorudur. Kişniş Otu, genel anlamda vücudun direnç kazanması, önemli faaliyetlerini gerçekleştirmesinde denge sağlamasına yardımcı niteliktedir.

Vücudun dengede kalmasına yardım eder

Kişniş Otu, içerisindeki besinler ve vitaminler sayesinde, faydalarıyla birlikte vücudun dengede kalmasına önemli ölçüde yardım eder. Buna bağlı yorgunluklar, sorunlar Kişniş Otu kullanılarak giderilebilir.

Enerji vericidir

Kişniş Otu doğal enerji verici niteliğine sahiptir. Baharat veya diğer tür şekilde kullanıldığında kişinin daha enerjik olmasına yardım eder. Halsizliğin vücut üzerinden atılmasına katkı verir.

Ağrı kesicidir

Bitki uzmanlarına göre Kişniş Otu doğru kullanıldığı zaman ağrı kesici görevini yerine getirebilir. Ancak uzmanlar özellikle doz anlamında aşırıya kaçılmamasını belirtiyorlar.

Kişniş otu ne için kullanılır?

Kişniş Otu, sağlığın korunması ve daha düzenli bir yaşam için kullanılabilir. Hastalıklardan uzak kalmak, virüs ve bakteri gibi mikroplardan korunmak maksadıyla tüketilebilir. Kişniş belirlenen ölçülerde yemeklerde kullanıldığında, ilerleyen dönemlerde oluşabilecek ağır hastalıkların önüne geçebilir. Küçük veya büyük birçok hastalıkta tüketilebilir. Yalnız, hangi amaçla tüketilecekse bununla ilgili doktora bilgi verilmesi şarttır.

Kişniş otu nasıl kullanılır?

Kişnişin yapraklarından tohumlarına kadar hemen her bölümü kullanılabilir. Yaprakları direkt olarak salatalara eklenebilir. Yaprakları kurutulduktan sonra toz haline getirilebilir ve baharat biçiminde kullanılabilir. Tohumları suda kaynatıldıktan sonra bir süre bekletilip içilebilir. Kaynatma işlemi tamamlandıktan sonra dakika demlenmesi yeterli olur. Süzülüp içilebilir.

Kişnişin faydaları nelerdir? Kişniş neye iyi gelir?

Maydanozgiller familyasına ait bir bitki olan kişniş, halk arasında "aş otu" olarak da biliniyor. Yeşil yapraklarıyla maydanoza oldukça benzeyen kişniş, tek yıllık otsu bir bitkidir. Kişniş, diyet lifi, manganez, demir ve magnezyum kaynağıdır. Ek olarak, kişniş vitamini, K vitamini ve protein bakımından zengindir. Ayrıca az miktarda kalsiyum, fosfor, potasyum, tiamin, niasin ve karoten içerirler. Peki, kişnişin faydaları nelerdir? Kişniş neye iyi gelir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde

funduszeue.info

Yayınlanma: - 10 Ekim Güncellenme:

Kişnişin faydaları nelerdir? Kişniş neye iyi gelir?

Kişnişin sağlığa olan faydaları; cilt iltihabı, yüksek kolesterol düzeyleri, ishal, ağız ülseri, anemi ve hazımsızlık tedavisinde kullanılmasını içerir. Kişniş ayrıca menstrüel bozukluklar, çiçek hastalığı, konjonktivit, cilt hastalıkları ve kan şekeri hastalıkları için de yararlıdır, ayrıca görme açısından da faydalıdır. Şimdi, kişnişin sağlık yararlarına daha yakından bir göz atalım…

KİŞNİŞİN FAYDALARI

Kişnişin sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:

Cilt iltihabını azaltır

Kişniş, anti-romatizmal ve antiartritik özelliklere sahiptir, bu iki durumun neden olduğu şişliği azaltmaya yardımcı olur. Yapılan bir araştırmaya göre; araştırmacılar aynı zamanda kişnişin anti- enflamatuar özelliklerinden bahsetmişlerdir. Böbrek fonksiyon bozukluğu veya anemi nedeniyle şişlik gibi durumlarda kişniş, fazla suyun vücuttan atılmasınına yardımcı olabilir. Derideki bu iltihabın azalması cildin görünümünde bir iyileşmeye neden olur.

Cilt bozukluklarını giderir

Kişnişin dezenfektan, detoksifikasyon, antiseptik, mantar önleyici antioksidan özellikleri egzema gibi cilt hastalıkları, kuruluk ve mantar enfeksiyonlarını temizlemek ve önlemek için idealdir.

Kötü kolesterolü düşürür

Linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, stearik asit ve askorbik asit (C vitamini) gibi kişnişlerde bulunan asitler, kandaki kolesterol seviyelerini düşürmede çok etkilidir. Ayrıca, kalp krizi, ateroskleroz ve felç gibi ciddi kardiyovasküler hastalıklara yol açabilecek arter ve venlerin iç duvarları boyunca kötü LDL kolesterol birikimi seviyesini azaltırlar. Tehlikeli koşullar için önleyici bir savunma hattı olarak çalışan iyi HDL kolesterol seviyelerini yükseltmeye de yardımcı olur.

Kan basıncını düzenler

Bir araştırma, kişnişin, hipertansiyondan muzdarip kişilerde kan basıncının düşürülmesine olumlu yardımcı olduğunu göstermektedir. Periferik ve merkezi sinir sistemindeki bir nörotransmiter olan kalsiyum iyonları ve asetilkolin etkileşimini artırarak, kan damarı gerginliğini gevşeterek, kalp krizi ve felç dahil olmak üzere bir dizi kardiyovasküler rahatsızlık olasılığını azaltır.

Ağız ülserleri için doğal antiseptik

Kişnişin içindeki uçucu yağların bir bileşeni olan Citronellol, mükemmel bir antiseptiktir. Ek olarak, diğer bileşenler ağızdaki yara ve ülserlerin kötüleşmesini engelleyen antimikrobiyal ve iyileştirici etkilere sahiptir. Ülserlerin iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur ve ayrıca kötü nefesi önler Birçok üründe yaygın olarak kullanılmamasına rağmen, kişniş genellikle tüm doğal diş macunlarında antiseptik bir bileşen olarak kullanılır. Aslında, diş macunu icadından önce, insanlar kötü nefesi azaltmak için kişniş tohumu çiğniyorlardı.

Anti-alerjik özellikler

Birçok çalışma kişnişin mevsimsel alerjilerin ve saman nezlesinin (rinit) rahatsız edici etkilerini azaltabilecek güçlü anti-histamin özelliklerine sahip olduğunu göstermiştir. Yağı ayrıca bitkiler, böcekler, gıda maddeleri ve diğer maddeler nedeniyle oluşan alerjik reaksiyonları azaltmak için de kullanılabilir. Ayrıca, anafilaksi, kurdeşen ve boğaz ve bezlerin tehlikeli bir şekilde şişmesini önleyebilir.

Kemik sağlığını geliştirir

Zengin bir kalsiyum kaynağı olarak kişniş, kemikler için çok değerlidir. Kişnişlerde bulunan kalsiyum ve diğer esansiyel mineraller, osteoporozdan korunmanın yanı sıra, kemik büyümesinin ve dayanıklılığın ayrılmaz bileşenleridir. Diyetinize küçük bir miktar kişniş bile eklemek, kemiklerinizi yıllar boyu sağlıklı ve güçlü tutmanıza yardımcı olabilir.

Maydanozun faydaları nelerdir?İlginizi ÇekebilirMaydanozun faydaları nelerdir?

bitkidiş macunudiyetdiziKalp kriziSağlıkyüksek tansiyon

Kişniş nedir? Kişnişin faydaları ve zararları nelerdir?

Anavatanı Akdeniz çevresi olan Kişniş yada aşotu, Akdeniz tipi beslenme içinde önemli bitkilerindendir. Yaprakları maydanoza benzeyen Kişniş hakkında geniş bir yazı hazırladık. Kişniş nedir? Kişnişin faydaları yada yararları nelerdir? Kişniş nasıl yenmeli? Kişnişin zararları nelerdir? Kişniş doğal afrodizyak mı? Kişniş ishale iyi gelir mi? Kişniş kalsiyum içeren bitki mi? Kişniş alerjiye iyi gelir mi? sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.


Kişniş nedir? 

Kizni diye de bilinen Kişniş, bilimsel adı Coriandrum sativum L. olan Çin maydanozu olarak da bilinir. Daha çok rutubetli ortamları seven kişniş bitkisinin tohumu kurutularak toz haline getirilir ve baharat ya da ilaç niyetiyle kullanılır.

Maydanozgillerden olan kişnişin yaprakları maydanoz bitkisini andırır.

Farsçadan Türkçe&#;ye Kişniş olarak geçmiştir. Anavatanı Akdeniz&#;e sahili olan ülkeler diyebiliriz.  Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika&#;da bolca bulunmaktadır.

Kişniş bitkisi aynı zamanda parfüm yapımında da kullanılır.

Ülkemizin hemen hemen tüm bölgelerinde yetişse de Burdur, Isparta ve Konya’da yaygındır.

Ağustos ve eylül aylarında olgunlaşan bitki toplanarak gölgeli ve havadar bir bölgede kurumaya bırakılır. Daha sonra ise bitki sapından tutularak sallanır ve tohumları dökülür. Daha sonra ise toz haline getirilir ancak toz haline getirirken ihtiyacımız kadarını toz haline getirmek doğru bir yaklaşımdır.

Ancak tüm tohumlar çekilecek olursa zamanla aromasını kaybedebilir. Toz haline gelmeyen tohumlar ise güneş görmeyen bir kısımda saklanmalıdır.

Belirgin ve hoş bir aroması vardır ve genellikle çiğ ya da kurutulmuş şekilde kullanılır. 11 yağ içeriğine ve 6 asit tipine sahiptir.

Ayrıca fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve vitaminler (A, B, C, K) açısından zengindir.


Kişnişin faydaları nelerdir?

1. Enflamasyonu hafifletir

Kişnişte hem 11 uçucu bitki yağından biri olan sineol hem de linoleik asit bulunur. Bu bileşenlerin romatizma ve artrit karşıtı özellikleri vardır ve bu iki durumdan kaynaklanan şişlikleri iyileştirmede yardımcı olurlar.

Kişnişin dezenfekte, zehir giderici, antiseptik, mantar karşıtı ve antioksidan özellikleri sayesinde egzama, kuruluk ve mantar iltihabı gibi cilt sorunlarında kullanılması yarar sağlar.


2. Kolesterol seviyesini düşürür

Kişnişte bulunan linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, stearik asit ve askorbik asit (C vitamini) kandaki kolesterol seviyelerini düşürmede çok etkilidir. Ciddi kardiyovasküler sorunlara yol açabilecek kötü kolesterol seviyesini de düşürmeye yardımcı olur.


3. İshale iyi gelir

Kişnişte bulunan borneol ve linalol gibi bitki özü bileşenleri sindirime, böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olurken aynı zamanda ishalin azalmasına da yardımcı olur. Ethnobotanical Leaflets dergisinde yayınlanan bir araştırma, kişnişin ishalin şiddetini azaltılmasında içerdiği sineol, borneol, limonen, alfa-pinen ve beta-felandren gibi bakteri karşıtı bileşenlerin etkili olduğunu ileri sürüyor.


4. Aftı tedavi eder

Kişnişin bitki özü bileşenlerinden biri olan sitronelol çok etkili bir antiseptiktir; ağızdaki yaraların ve aftların kötüleşmesini önler. Bunun yanı sıra kötü ağız kokusunu geçirmede de etkilidir.


5. Anemiyi önler

Demir oranı yüksek olan kişniş, anemi görülen kişiler için çok faydalıdır. Kandaki demir oranının düşük olması nefes darlığına, kalp çarpıntısına, aşırı yorgunluğa ve bilişsel işlevlerde düşüşe sebep olabilir. Demir aynı zamanda diğer organ sistemlerinin işleyişine yardımcı olur, enerji ve kuvveti artırır, kemik sağlığını geliştirir.


6. Alerjiyi hafifletir

Birçok araştırma kişnişin, mevsim alerjilerinin ve bahar nezlesinin rahatsız edici etkilerini azaltmaya yarayan yoğun antihistamik özellikleri bulunduğunu göstermektedir. Aynı zamanda kişniş yağı bitkilerle, böceklerle, gıdalarla ya da diğer maddelerle temastan kaynaklanan alerjik tepkileri de azaltabilir.


7. Kemikleri güçlendirir

Kişniş zengin bir kalsiyum kaynağı olduğundan kemik sağlığı için çok önemlidir.

Kişnişte bulunan kalsiyum ve diğer önemli mineraller kemik büyümesi ve sağlamlığı için faydalı bileşenlerdir ve aynı zamanda osteoporoza karşı da koruma sağlarlar.

Kalsiyum kişnişin özellikle yapraklarında bulunur. Bu nedenle özellikle bitkinin yeşil kısımlarının tüketilmesi önerilir.


8. Göz bakımında etkilidir

Kişnişte bol miktarda Antioksidan,A vitamini, C vitaminive fosfor gibi mineraller bulunur. Bütün bu bileşenler görme bozukluklarına, maküler dejenerasyona karşı koruma sağladığı gibi gözlerdeki kasılmaları da azaltır. Kişniş yaprağında aynı zamanda beta karoten de bulunur.

Bu bileşen gözü etkileyen birçok hastalığa karşı etkili olduğu gibi yaşlanmakta olan hastalardaki görme bozukluğu etkilerini bile geriletebilir.

Kişniş ayrıca göz nezlesi içinde etkilidir ve göz bakımı ürünlerinin çoğunda kullanılmaktadır.


9. Doğal bir afrodizyak olarak libido yükseltici olarak da bilinir.


Kişnişin zararları

Kişnişin zararları hemen hemen hiç yok denecek kadar azdır. Ancak her yiyecekte olduğu gibi cilt alerjisine yol açabilir.

Çok nadir görülmekle birlikte ciltte yarattığı hassasiyetten dolayı güneş yanığı riskini artırabilir.

Ayrıca hamile kadınların kullanmamaları önerilir.

Kadınlarda süt üretimini artırdığı söylenmekle birlikte doktor görüşü alınmalıdır.


Kişniş nasıl kullanılır? Hangi yemeklerde kullanılır?

Kişniş tohumu pastacılıkta, kişniş şekeri yapımında, baharat olarak çorbalarda, yemeklerde, içki endüstrisinde, doğal ilaç yapımında, eterik yağı aroma tedavisinde ve kişniş tohumu aynı zamanda çay yapımında da kullanılır.

Bazı bölgelerde kişnişin körpe yeşil yaprakları salatada ve güveç yemeklerinde de kullanılır. Yine bazı bölgelerde kökü ve gövdesi sebze yemekleri gibi pişirilip yenmektedir.

Kişniş kullanımı çok eskiye dayanır. Eski mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde adı sıkça geçer.

Kişniş et yemeklerinde özellikle tavukla birlikte çok iyi gider.

Tavuk yemeklerine derin hoş bir koku verir. Tavuk barbekülerine, marine soslarına, bandırma soslarına baharat olarak kullanılır.

Kişniş tohumu baharat olarak kullanılacaksa dikkatli olmak gerekir. Kişniş fazla kaçırılırsa baskın bir tat oluşturabilir.

Köri baharat karışımının içerisinde de öğütülmüş kişniş bulunur. Kişniş en çok tavuk yemeklerinde kullanılsa da kırmızı etle ve balık ile de oldukça iyi gider.

Kişniş taze olarak maydanozun kullanıldığı her salata da kullanılır. Özellikle Akdeniz mutfağında maydanozdan çok daha fazla kullanılır.

ETİKETLER:ağız yaralarına, Akdeniz tipi beslenme, aşotu, doğal afrodizyak, göz nezlesi, kalsiyum içeren bitkiler, Kişnişin faydaları, Kişnişin zararları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası