kızlık zarı zedelenmesi ne demek / Kızlık Zarı Zedelenmesi Nasıl Olur? - kizlik zari ankara

Kızlık Zarı Zedelenmesi Ne Demek

kızlık zarı zedelenmesi ne demek

Kızlık Zarı Zedelenmesi Belirtileri Nelerdir?

Pek çok kadın açısından kızlık zarının en etkili şekilde muhafaza edilmesi önemli bir noktadır.

Kızlık Zarı Zedelenmesi Belirtileri

Pek çok kadın açısından kızlık zarının en etkili şekilde muhafaza edilmesi önemli bir noktadır ve son derece hassas yapıya sahip olan bu zarın hangi durumlarda nasıl tepki verdiği merak edilmektedir. Kızlık zarı zedelenmesi adı verilen ve çok sık bir sorun olarak kadınların karşısına çıkabilen sağlık sorununun neden ve belirtileri ise birçok sebebe bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.

Kızlık Zarı Zedelenmesi Nedir?

Kızlık zarı zedelenmesi, en genel anlamıyla vajinanın giriş bölgesinde yer alan zarın çeşitli nedenlerle deforme olması ya da zedelenmesine denmektedir. Hymen adı verilen kızlık zarı, vajinanın yaklaşık olarak cm kadar gerisinde bulunur ve bu sebepten dolayı da zedelenmeye uygun bir pozisyona sahiptir. Kızlık zarının var olma sebebi ise vajinanın özellikle bağışıklık sisteminin güçlü olmadığı çocukluk dönemlerinde vajinanın korunabilmesini sağlamaktır.

Kızlık zarında gerçekleşen zedelenme ile yırtılma çoğu zaman birbirine karıştırılıyor olsa da kızlık zarı zedelenmesi ve yırtılması arasındaki fark düşünüldüğünden çok daha belirgin şekildedir. Kızlık zarının zedelenmesi durumlarında, zar bölgesinde kızarıklıklar, kaşıntı, şişlik, tahriş ve hatta bir miktar kan gelmesi gözlemlenebilir.

Kızlık zarının yırtılması durumlarında ise belirtilerin daha belirgin ve zedeleyici olduğu gözlemlenmektedir. Yırtılma durumlarında kızlık zarı doğrudan tahrip olduğundan cerrahi müdahale zorunlu olarak söz konusu olabilmektedir. Dolayısıyla kızlık zarı zedelenmesi ve yırtılması arasındaki fark temel olarak yırtılma durumlarında geriye dönüşün organik yollarla kendiliğinden sağlanmasının mümkün olmamasıdır. 

Kızlık Zarı Zedelenmesinin Nedenleri Nelerdir?

Kızlık zarı zedelenmesi sorunlarının pek çok farklı nedeni olabildiği gibi çoğunlukla belli başlı sebeplerden dolayı oluşan sağlık sorunları gözlemlenmektedir. Özellikle yanlış cinsel birliktelik ve cinsellik hakkında kadınların yeterli düzeyde bilgi sahibi olmaması, zedelenme nedenlerinin temel olarak ortaya çıkmasına aracılık eder..

Kızlık zarı zedelenmesinin nedenleri çoğunlukla şu şekilde gerçekleşir;

  • Sivri cisimlerin batması, kazalar, bisikletten düşme gibi travmalar
  • Kişinin kendi rızasının dışında gerçekleşen cinsel istismar durumlarında kızlık zarı zedelenebilir.
  • Sürtünme ile kızlık zarının zedelenmesi mümkündür. Bu noktada ped, cinsel obje, eşyalar ve benzeri unsurların vajinaya sürtünmüş olması zedelenme olasılığını arttırır.
  • Bazı durumlarda enfeksiyonlardan kaynaklı zedelenmelerin oluştuğu da gözlemlenmektedir ve dolayısıyla enfeksiyonlar da kızlık zarı zedelenmesine sebebiyet verebilir.
  • Kızlı zarı zedelenmelerinde en çok rastlanan ve çoğunlukla hastalar tarafından zedelenme öyküleri gözlemlendiğinde elde edilen bulgu mastürbasyondur. Mastürbasyon süreci boyunca kişinin kendisi uyarırken sert veya ani hareketlerde bulunması zedelenmelere yol açabilir.

Gibi durumlar kızlık zarı zedelenmesi nedenleri arasında diğer pek çok sebebe göre daha en ön plana çıkan nedenlerdir.

Kızlık Zarı Zedelenmesi Nasıl Anlaşılır?

Çoğu zamanda evde kızlık zarı kontrolü yapılmak isteniyor olsa da kızlık zarı ile ilgili yaşanabilecek sağlık sorunlarının en etkili şekilde tedavi edilmesi ve bu sağlık sorunlarının kalıcı izler bırakmaması adına uzmanlar tarafından muayene olunması tavsiye edilir.

Aynı zamanda evde kızlık zarı kontrolü için kesin bir çözüm önerisi ya da yöntem bulunmamaktadır. Buna karşın kızlık zarı zedelenmesi sağlık sorunlarının belirtileri başlangıç aşamasında teşhisin koyulabilmesi adına bazı püf noktalar içerir. Dolayısıyla bu tarz belirtilere sahip olunması durumunda uzman hekimlere başvurulması gerekmektedir.

Kızlık Zarı Zedelenmesinin Belirtileri

Belirtilmiş olduğu gibi kızlık zarı zedelenmesibelirtileri pek çok farklı sebepten ortaya çıkabilir ve aynı şekilde birden fazla sonuçlar da gözlemlenebilmektedir. Dolayısıyla her ne kadar zedelenme belirtileri açık bir şekilde ortaya koyulabiliyor olsa da genel olarak kesin bir teşhisin koyulması adına hekimler tarafından muayene zorunlulukla gereklidir.

Bu bağlamda kızlık zarı zedelenmesi belirtileri genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Kızlık zarının zedelenmesi durumlarında en çok gözlemlenen belirti kaşıntıdır ve zar bölgesinde yoğun bir kaşıntı hissinin oluşması mümkündür.
  • Kızlık zarı zedelenmelerinde en çok gözlemlenen bir diğer durum da kızarıklıktır. Zedelenme durumlarında bölgesel bir iltihaplanma gerçekleşiyor olduğundan bu noktada hafif kızarıklıkların oluşması olasıdır.
  • İltihaplanmış ve enfekte hale gelmiş kızlık zarlarında zedelenmeler sonucunda şiddetli ağrıların ortaya çıkabilmesi de mümkündür.
  • Şişlik ve benzeri hassasiyet yine gözlemlenebilir önemli belirtiler arasında yer almaktadır.
  • Kızlık zarının enfeksiyon ile iltihaplanması durumunda bölgesel akıntılar gözlemlenebilir

Gibi temel faktörler kızlık zarı zedelenmesi belirtileri arasında en ön plana çıkanlardır.






Kızlık Zarı Zedelenmesi Nedir? Nasıl Olur?

Kızlık zarı zedelenmesi genç kızların endişe yaşamasına neden olan durumlardan biridir. Hymen dokusu yani kızlık zarı, vajina girişinde yer alıyor. Vajinanın 1,5 cm kadar iç kısmında yer alan bu doku aslında zar değildir. Orta kısmında küçük bir delik olur ve vajinal sıvılar ya da adet döneminde kan, bu delikten geçerek vücuttan tahliye edilir. Hymen dokusu, sanıldığı gibi vajina girişini tamamen kapatan bir bariyer şeklinde değildir. Kızlık zarının yırtılması ile zedelenmesi ya da tahriş olması birbirinden çok farklı durumlardır. Dokuda zedelenme meydana gelse de bu dokunun bütünlüğünü korumaya devam ettiğini söyleyebiliriz.

Zedelenme genellikle küçük kenar travmaları şeklinde olur. Dokunun kenar kısmında mikro düzeyde travmalar olması, zedelenme olarak tanımlanabilir. Bu dokuda zedelenme olması bekaretin kaybedildiği anlamına gelir mi ya da zedelenen kızlık zarı kendiliğinden iyileşir mi gibi soruların yanıtlarını da aktaracağız. Öncesinde ise zedelenme durumunda ne gibi belirtiler yaşandığı konusunu ele alalım.

Kızlık Zarı Zedelenmesinin Belirtileri

Kadınlarda kızlık zarı zedelenmesi durumunda genellikle acı, ağrı ya da sızı yaşanmaz. Kramp gibi hisler de ortaya çıkmaz. Sadece zedelenmenin oranına bağlı olarak hafif bir yanma hissi yaşanabilir. Dolayısıyla bir belirti listesinden söz edemeyiz. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması halinde çıplak gözle yapılan basit bir muayene, zedelenme olup olmadığının anlaşılmasını sağlayacaktır. Bu muayene dakikalar içerisinde tamamlanır ve asla acı veren bir işlem değildir. Çok sayıda kişi, sadece zedelenme olup olmadığını ya da kızlık zarının yırtılıp yırtılmadığını öğrenmek için doktora başvuruyor ve bu basit muayeneden geçiyor. Böylece endişelerin de ortadan kalkması mümkün olacaktır.

Ayna yardımı ile kişinin kendi kızlık zarını muayene etmesi ise mümkün olmaz. Vajinanın iç kısmında yer alan kızlık zarının görüntüsüne bakarak zedelenme olup olmadığı sadece hekim tarafından anlaşılabilir. Kişinin kendi kendini muayene etmesi ve bir kanıya varması tamamen yanıltıcı olacaktır.

Kızlık Zarı Zedelenmesi Neden Olur?

Pek çok nedene bağlı olarak hymen zedelenmesi meydana gelebilir. Bu nedenlere hemen birkaç örnek verelim.

  • Sürtünme şeklinde cinsel ilişkinin yaşanması
  • Genital bölgeye sert bir darbe alınması
  • Vajinal enfeksiyon
  • Bazı mastürbasyon yöntemleri
  • Bisiklete binmek gibi çeşitli aktiviteler esnasında kazara yaşanan bazı durumlar

Kızlık Zarı Zedelenmesinde Kanama Durumu Nasıl Olur?

Aslında kızlık zarı zedelenmesi durumunda kanama olması sık yaşanan bir durum değildir. Sadece ender olarak hafif bir kanama olabilir ve bu kanama da kendiliğinden durur. Kanamanın şiddetli olması, uzun süre devam etmesi gibi durumlarda ise vakit kaybetmeden doktora başvurmak son derece önemlidir. Özellikle genital bölgeye darbe alınması ya da geçirilen kazalar neticesinde kızlık zarı zedelenmesi sanılan durum aslında dokuda yırtılma olabilir. Çünkü zedelenme durumunda şiddetli kanama olması mümkün değildir. Doku yırtılması gibi durumlarda ise mutlaka tıbbi müdahale yapılması gerekir.

Kanama konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da haftalar boyunca ara ara lekelenme şeklinde kanama olmasının normal kabul edilmediğidir. Zedelenme mevcut olsa bile bu kadar uzun süre devam eden kanamalar durumunda mutlaka muayene yapılması gereklidir. Şiddetli yahut uzun süreli olan kanamanın nedeni ciddi bir rahatsızlık ya da doku yırtığı olabilir. Nedeninin anlaşılabilmesi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanız önemlidir.

Kızlık Zarının Zedelenmesi Bekaret Açısından Sorun Olur Mu?

Tolumda kızlık zarı, bekaret ile ilişkilendirilir. Bu nedenle kızlık zarının bozulması, halk arasında ‘bekaretin kaybedilmesi’ olarak tanımlanır. Bu noktada kızlık zarı zedelenmesi durumunda bekaret kaybedilir mi sorusu akıllara geliyor. Yanıtı ise ‘hayır’ şeklindedir. Kızlık zarında zedelenme meydana gelmesi, bekaretin yitirildiği anlamını taşımaz. Dokuda sadece zedelenme meydana gelmiştir, bozulma, bütünlüğünü kaybetme ya da yırtılma olmamıştır. Bu zarın yırtılması durumunda ise kızlık zarı dikimi işlemi yapılabilir. Kızlık zarının dikildiği, kişinin partneri tarafından anlaşılamaz çünkü ilk cinsel ilişkide kanama meydana gelir.

Zedelenmiş Kızlık Zarı İyileşir Mi?

Öncelikle kızlık zarı zedelenmesi ile kızlık zarının yırtılmasının yani bütünlüğünü kaybetmesinin birbirinden farklı durumlar olduğunu belirtmek gerekir. Hymen dokusunda zedelenme meydana geldiğinde bu doku üzerinde hafif şişlik oluşabilir, kızarıklık meydana gelebilir, yanma hissi olabilir. Kimi zaman kişi yanma hissi gibi herhangi bir şikayete sahip olmaz. Zaman içerisinde kızlık zarı zedelenmesi iyileşebilir. Kızlık zarı bütünlüğünü kaybederse ya da halk arasındaki tabiriyle yırtılırsa kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmaz. Bu gibi durumlarda kişinin talep etmesi halinde kızlık zarı dikimi işleminin yapılması gerekir. Yırtılan kızlık zarı kendi kendine iyileşmez.

Kızlık Zarı Zedelenmesi Ve Yırtılması Arasındaki Fark

Eğer kızlık zarı zedelenmesi meydana geldiyse kanama olmaz. Zedelenme durumunda kanamanın meydana gelmesi beklenen bir durum değildir. Ancak bu zar yırtılırsa az miktarda kanamanın olması beklenir. Bu kanın miktarı sadece birkaç damla ile sınırlıdır. Sadece tek seferlik bir kanama olabildiği gibi lekelenme şeklinde birkaç gün devam eden bir kanama söz konusu olabilir.

Ayrıca kızlık zarı zedelenmesi durumunda acı ya da ağrı hissedilmez. Bu dokunun yırtılması, bütünlüğünü kaybetmesi durumunda ise hafif düzeyde bir acı ya da ağrı olabilir. Ancak bu his geçicidir, ağrının uzun sürmesi beklenmez. Kızlık zarının zedelenmesi, ilk cinsel ilişkide kanama olmasına engel bir durum değildir. Zedelenmiş kızlık zarı, iyileşme olsun ya da olmasın, ilk cinsel ilişkide kanar. Ancak yırtılma durumunda ilk cinsel ilişkide kanama meydana gelmez. Çünkü kanama, kızlık zarı bütünlüğünü kaybettiği anda meydana gelir. Son olarak kızlık zarının zedelenmesinin onarım gerektirmediğini, yırtılmasının ise kişinin istemesi durumunda onarım gerektirdiğini söyleyebiliriz. Hymen zedelenmesi hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası