burun estetiğinden sonra sümkürmek / Burun Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burun Estetiğinden Sonra Sümkürmek

burun estetiğinden sonra sümkürmek

Burun estetiği  bir anlamda rekonstrüktif nazal cerrahidir. Kulak burun boğaz anabilim dalının temel ameliyatlarından biridir. Burun öncelikle fonksiyon olarak  görevini iyi yapmalıdır. Nefes alma, havayı nemlendirme ve yabancı partiküllerden temizleme burunun asıl görevleridir. KBB olarak burun içinde sinüzit, septum deviasyonu, alt konkan hipetrofileri gibi patolojileri gerek medikal gerek operasyon olarak tedavi ederken MUHAKKAK BURUN DIŞI ANATOMİSİNE detaylı olarak bakmaktayız. Burun dışında aksta eğrilik, burun dışında aşırı kemik, burun ucunda deformasyonlar aynı zamanda burun içi fonksiyonlarını da etkileyebilir. Burun dışını gerek kozmetik, gerek fonksiyonal açıdan düzeltmenin doğru zamanı içini düzeltirken olmaktadır. Burun içi ve dışı bir bütündür. Burun estetiği ameliyatları ağrılı ameliyatlar değildir, 7 gün alçı 2 gün burun içi tamponu gerektirir. Açık teknik ile burun estetiği burun ucuna ve septuma tüm olarak daha hakim olunduğundan tercih edilmektedir.

Rinoplasti Ameliyat Öncesi ve Ameliyat Sonrası Bakım

 Operasyon öncesi, anestezi doktorunuz tıbbi sağlık taramanızı ve ameliyatla ilgili tahlillerinizi yapar. Ameliyattan önce yapılabileceği gibi sabah erken saatte ameliyat olmayacaksanız herhangi bir sağlık probleminiz yok ise aynı gün içinde gerçekleştirilebilir.

 Operasyonun hemen öncesinde grip, nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar, uçuk çıkarmış olmak operasyon için engeldir. Anestezi kontrolünde, sizin önemsemediğiniz herhangi bir ayrıntı önemli olabilir. Bu nedenle, her bilgiyi doktorunuzla paylaşmanız önemli bir detaydır.

 Daha önce burun ameliyatı olduysanız bunu doktorunuza mutlaka söylemelisiniz. Daha önce geçirdiğiniz ameliyatlar sizin için önemsiz görünse de ameliyatınızın seyrini etkileyebilir. Ameliyat öncesi her detayı doktorunuzla paylaşmalısınız. Burun operasyonlarında açık ve kapalı teknikler bulunmaktadır. Hangi teknikle yapıldığı doktorunuzun size uygun göreceği şekilde seçimidir.

 Kullandığınız ilaçlar varsa, bunları muayene sırasında doktorunuza söylemelisiniz. Anestezi doktoru muayenesinde de anestezi doktoruna eksiksiz ilaçlarınızı belirtmelisiniz. Eğer sürekli kullanılan tansiyon, şeker ilacı gibi ilaçlar varsa bunlar bir yudum su ile çok erken alabilirsiniz.

 Kan sulandırıcı ilaçlar ve gıdalar tüketmemelisiniz. Ameliyatınızdan en az10 gün önce Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanmayı doktorunuza danışarak kesmelisiniz.

 Bitki çayları ve yoğun sarımsak tüketimi nadiren de olsa kanamayı artırabilmektedir. Bu yüzden ameliyatınızdan önce tercih etmeyiniz.

 Kadınların regl dönemleri tıbbı açıdan ameliyata engel durum değildir. Menstrual döngü, burun estetiği ameliyatlarını olumlu ya da olumsuz anlamda etkilememektedir. Hasta kendisini rahat hissettiği sürece, ameliyatı rahatlıkla yapılabilmektedir.

– Sigarayı, operasyon öncesinde bırakmanız gerekmektedir. Sigara yara iyileşme sürecini geciktirir. Ameliyat sonrası hassas bir dönem olduğu için en az üç hafta süreyle bir tane dahi sigara içmemelisiniz.

 Doktorunuza danışmadan ağrı kesici ve diğer ilaçları kullanmamalısınız. Ameliyattan önceki akşam ılık bir duş alarak erken yatmanızı ve rahatlamanızı tavsiye ederiz. Geceyarısından sonra yeme içmeyi kesmelisiniz. Yanınıza alacağınız eşyaların başında ameliyattan çıkınca giyeceğiniz önden fermuarlı yada düğmeli bir kıyafet olmalı. . Yüzük, kolye gibi takılar takmayınız ve yanınızda çok değerli eşyalar getirmeyiniz. Size verilen ameliyat günü için randevu saatine gecikmeyiniz. Ameliyat saatinizde programın dışına çıkılması ameliyathanedeki bütün programı olumsuz etkilemektedir.

 Diğer ameliyat gibi burun ameliyatlarının da bir hasta onam formu bulunmaktadır. Onam formu, doktorunuzun muayene sırasında ve anestezi doktorunuzun tetkik kontrolü sırasında ameliyatınız ile ilgili ayrıntılı verdiği sözlü bilgileri, yazılı olarak anlatıldığı bir bilgilendirme formudur. Bu form her ameliyat öncesinde, ameliyat olacak kişilere imzalatılmaktadır. Her hastane, her doktor ve her ameliyat için geçerlidir. Size özel değil ameliyata özel rutin bir uygulamadır.

AMELİYAT SONRASI

Tıbbı açıdan ameliyat sırasında tampon kullanılması gerekebilir. Tamponun alınış süresi, ameliyatı gerçekleştiren cerrahınızın kararı ile olur. Doktorunuzun bilgisi dışında başkası tamponunuzu çıkarmamalı.Tamponlardan dolayı boğazınızda kuruluk hissi, hafif yanma ve boğaz ağrısı olacaktır. Bu yakınmalarınız genel anestezi sırasında yerleştirilen anestezi tüpü nedeniyle de gün kadar sürebilir.. Ameliyat sonrası ağrı genelde olmamaktadır. Ağrısı olan kişilere ağrı kesici verilmektedir. Ameliyat sonrasında burun tıkanıklığınız birkaç gün devam edebilir, bu durum normal bir süreçtir. İlk günden sonra hastalar duruma alışmaktadır. Operasyon sonrasında burnunuzun üstünde plastik atel-alçı konulabilir.. Burun ameliyatınızdan 7 gün sonra alınır.. Alçınızı kendiniz asla çıkarmamalısınız ve sudan korumanız daha sağlıklı olur.

Ameliyat sonrasında gözaltlarınızda morluklar ve şişlikler olabilir. Bu morluk ve şişlikler gün içerisinde geçer. İlk gece soğuk kompres uygulanması yeterlidir. Baş yukarıda yatmak ödemi azaltır. Doktorunuzun yazdığı reçeteyi almayı ve ilaçları kullanmayı unutmayınız. Hafif burun önünden kanlı akıntı doğaldır. Hapşurma, ıkınma sonrası sonrası artabilir. Ertesi gün büyük oranda azalır ve kesilir. Anormal olan durum ağızdan burundan yoğun şekilde kırmızı kan gelmesidir. Ayrıca burunda sonradan gelişen ısı artışı , kızarıklık, burun ucunda mordan siyaha dönen renk değişikliği ve kötü kokulu akıntı da doktorunuza bildirmeniz gereken önemli bir durumdur.
Ameliyat sonrası dereceden yüksek ateş, burnunuzdan iltihaplı kötü kokulu akıntı veya giderek artan baş ağrısı gibi yakınmalarınız olursa hekiminize başvurunuz. Burnunuzun etrafında yapılan işlemler nedeniyle oluşan ödeme bağlı uzun vadeli şişlikler ise ilk ay hızla, 6 ayda kademeli olarak, ayda tamamen kaybolur. Bu şişlikler sizin ameliyat olduğunuzu bilen yakınlarınız, kendiniz ve doktorunuz tarafından fark edilebilecek şişliklerdir, belirgin olarak dikkat çekmezler.

Ameliyat Sonrası Erken Dönemde Yapılacaklar

     • Hasta ameliyattan sonra en erken 3 saat sonra su içebilir. Gıda alımı ise ameliyattan çıktıktan en erken 4 saat sonra olmalıdır.

     • Burnunuzda tampona bağlı olarak burun tıkanıklığı, hapşırma hissi, pembe renkli veya hafif kırmızı kan sızıntısı, hafif bir baş ağrısı, gözlerinizde sulanma gibi yakınmalarının olması doğaldır. Bu yakınmalar tampon alındıktan sonra azalacak ve 1 hafta içinde de kaybolacaktır.

     • Ameliyatın olduğu gün ve ertesi gün ameliyat sırasında yutulan kan nedeni ile büyük abdest siyah renkli gelebilir veya ameliyat günü hasta kahve telvesi şeklinde kusabilir. Endişe etmeyiniz. Olay birkaç gün devam ederse hekiminize bildiriniz. Tamponlarınız alınıncaya kadar istirahat ediniz . Kendinizi iyi hissetseniz bile aşırı egzersizden, yorucu günlük faaliyetlerden sakınınız.

  • Aşırı sıcak her türlü çay, kahve ve çorba gibi gıdaların yiyip içmeyin. Çok sert gıda çiğnemeyiniz.
  • Başınız kalp seviyesinin üzerinde olacak şekilde yüksek yastıkta yatınız.
  • Yerden bir şey almak gerekirse dizinizi yere koyarak ve öne çok eğilmeden alınız.
  • Sümkürmeyiniz.
  • Öne eğilmeyiniz.
  • Ağır kaldırmayınız.
  • Çok sıcak ve buharlı banyodan sakınınız.
  • Duşta kısa kalın.
  • Güneşte kalmaktan, güneş banyosu yapmaktan sakınınız.
  • Aspirin ve türü kanamayı arttırıcı ilaçlar kullanmayınız.
  • Tamponlarınızı kendiniz çıkarmayınız.

Tamponlarınız alındıktan sonra

    • Burnunuzun içindeki yaraların geçmesinin ve burun içi ödeminin azalmasının haftada olacağını hatırlayınız. Bu yüzden burnunuzda tamponlar alındığında tıkanıklık olabileceğini unutmayınız.
    • Yara iyileşmesi sırasında burun içinde aşırı kabuklanmalar olabilir. Bu durum için .okyanus suyu spreyleri ve nasal nemlendiricileri eczaneden temin edebilirsiniz.
    • Sümkürme işlemi hafta kadar yapılmamalıdır.
    • Eğer konka (burun içi et) küçültmesi cerrahi olarak yapılmışsa doktorunuzdan habersiz burun içi yıkama ve sümkürme işlemi 3 hafta süreyle yapılmamalıdır. Aksi takdirde burun kanaması ortaya çıkabilir.
    • Tamponlar alındıktan sonra burun içi iyileşirken yapışıklıklar olmasını engellemek, kabukları temizlemek ve yara iyileşmesini kontrol etmek için haftada bir olmak üzere birkaç kez pansumana çağrılabilirsiniz. Tamponlar alındıktan sonra pansuman için randevularınıza uyunuz.

Burun estetiği, Türkiye’de en sık yapılan estetik operasyonların başında geliyor. Burnun boyutu, şekli ve yüzün genel görünümünün değişmesini sağlayan bu ameliyatların yanı sıra; polip, burun etleri ve kıkırdaktaki eğriliğe bağlı solunum problemleri de gelişen ameliyat teknikleri ile giderilebiliyor. Ameliyat süreci ve sonrasında bazı önemli noktalara dikkat edilmesi ise yaşam kalitesi açısından önem taşıyor. Medstar Antalya Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü Uzmanları, burun estetiği konusunda bilinmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Burun estetiği için yaş sınırı 18

Burun, yüzün ortasında yer alan ve kişisel imaj oluşumunda büyük rol oynayan bir organdır. Burundaki en ufak bir şekil bozukluğu, yüzün genel şekil yapısını etkilemektedir. Estetik burun ameliyatları bu kusurların düzeltilmesi ve burnun yüz şeklini daha da güzelleştirmesini sağlayarak, kişinin özgüven sorunun da ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Ameliyat olmaya karar vermeden önce, kişinin neden burun estetiği olmak istediğini ve bu ameliyattan ne beklediği detaylıca sorgulanmalıdır. Burun estetiği için, ergenlik çağındaki kişilerin gelişimlerini tamamlaması ve 18 yaşını doldurmaları beklenmelidir.

Mutlaka deneyimli uzmanlara başvurulmalı

Burun estetiği ameliyatları açık ya da kapalı yöntemle yapılmaktadır. Kapalı ameliyatta tüm kesiler burun içinden yapılırken, açık ameliyatta burun ucu tabanından küçük bir kesi daha açılır. Hangi tekniğin uygulanacağı, burunda yapılmak istenilen işlemler ve cerrahın deneyimi ile ilişkilidir. Genel anesteziyle yapılan ameliyat, ortalama saat arası sürmektedir. Ameliyat sonrası kanamayı önlemek ve burnun şekline içeriden destek vermek için gün tampon uygulanabilir. Ayrıca burnun şeklini muhafaza etmesini sağlayan özel bantlar ve plastik atel gün boyunca kullanılabilir. Ameliyat sonrası burun ve göz çevresinde görülebilen şişlik ve morluk, 3- 7 gün arasında tamamen ortadan kalkar. Hasta gün içerisinde taburcu edilerek, günlük yaşantısına dönebilmektedir.

Ameliyat sonrası bu 13 maddeye dikkat edin

  • Ameliyat sonrasında uygulanan tamponlar alınana kadar ağızdan nefes alın
  • Ağız kuruluğunu gidermeye yardımcı olacak su ve hafif içecekler tüketin, pipet kullanmayın
  • Yumuşak, kolay çiğnenen gıdalar tüketin
  • Dudakları nemli tutmak için dudak kremi kullanın
  • Aspirin veya kan sulandırıcı ilaçlar almayın
  • Uyurken veya dinlenirken başınızı 30 derece yüksekte olacak şekilde tutun. Kan dolaşımını korumak ve ameliyat sonrası oluşacak şişliğin azalmasına yardımcı olması için gün boyunca başınızı dik tutmaya çalışın
  • Burnunuzu sümkürerek temizlemeyin ve burnunuzu bir yere çarpmamaya özen gösterin
  • Dişlerinizi yumuşak bir diş fırçası ile yavaşça fırçalayın
  • Ameliyattan sonrası iki haftalık süre içerisinde ıkınmaktan, eğilmekten, ağır şeyler kaldırmaktan, efor gerektiren egzersizlerden kaçının
  • Bir ay süre ile direkt güneş ışınına maruz kalmaktan kaçının ve özellikle güneşli ortamlarda mutlaka güneş koruyucu krem kullanın
  • Tamponlar çıkarıldıktan sonra, burnunuzu doktorunuzun önerdiği merhemi kulak temizleme çubuğuna sürerek günde kez nazikçe temizleyin. Kulak temizleme çubuğunu burun deliğinden yukarıya doğru sokmayın. Doktorunuzun önereceği burun spreyi ile burun içini yıkayın
  • Aksırmak, sümkürmek zorunda kaldığınızda, her iki burun deliğiniz açık şekilde nazikçe yapın. Hapşırmak zorunda kalırsanız ağzınız açık hapşırmaya çalışın
  • Ameliyat sonrası üç ay süre ile ay gözlük kullanmayın

Burun estetiği iyileşme süreci öngörülebilir bir zaman diliminde aşama aşama gerçekleşmektedir. İyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu değişiklikler  kullanılan tekniğe, yapılan müdahalenin büyüklüğüne,  burun estetiğini yapan doktora ve doktorunuzun talimatlarına ne kadar uyum gösterdiğinize göre değişkenlik gösterir. 

Burun Estetiği Sonrası Ay Ay Değişim

Burun Estetiği Öncesi Yapılması Gerekenler

Burnunuzda fonksiyonel ya da estetik açıdan yaşadığınız sorunlardan kurtulmak adına burun estetiği olmaya karar verdiniz. İlk olarak doktor tercihine dikkat etmelisiniz. Bu noktada iyi bir araştırma yapmak fazlasıyla önemlidir. Araştırmalar sonrası doktorunuz muayene gerçekleştirecektir. Muayene sırasında simülasyon kullanılarak, ameliyat sonrası ortaya çıkacak burnunuzu görebilirsiniz. Hasta istekleri dinlenerek, burun ameliyatının nasıl gerçekleşeceğinde karar kılınır.

Burun ameliyat tarihe gelmeden önce dikkat etmeniz gereken yapmamanız gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. İyileşme sürecinizin daha hızlı bir şekilde ilerlemesine olanak tanıyan ameliyat öncesi süreçte; 8 saat önce hiçbir şey yiyip içmemeli, kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durmalı sürekli kullandığınız ilaç, herhangi bir alerji, herhangi bir hastalığınız, kullandığınız ilaçlar, vitamin desteği alıyorsanız ameliyattan önce mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerektiği unutulmamalıdır. “Burun Estetiği Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler” isimli yazımızı okuyarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. 

Burun Estetiği Ameliyatı 

Burun estetiği ameliyatı ortalama olarak 2 veya 2,5 saat sürmektedir. Hastanın uyutulması veya uyandırılması tamamen kendine geldiği zaman odaya alındığı için bu süre totalde 4 – 5 saat olabilmektedir. Yine hastanın ailesine önceden bilgi verilmelidir ki telaş etmemeleri gerekmektedir. Ameliyat sonunda burun deliklerine tampon yerleştirilirken burun dışarısına ise atel koyulmaktadır.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İlk İki Hafta 

  • Herhangi bir zımba veya çözülmeyen dikişiniz varsa, bunlar, atel veya koruyucu örtüler gibi çıkarılacaktır. Bu noktada,  ilk hafta yine de biraz şişlik yaşayabilirsiniz ancak burundan nefes almadaki herhangi bir zorluk azalmış olacak ve burnunuzun şeklinde gözle görülür bir değişiklik görebileceksiniz. 
  • Burun ve göz çevresindeki morluklar yeşile veya sarıya dönmeye başlayacaktır. Burnunuzun ve yüzünüzün bazı kısımları dokunulduğunda çok hassas kalabilse de, istirahat ağrı seviyeniz, mevcut değilse de oldukça az olmalı ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlarla kolayca kontrol edilebilir olmalıdır.
  • İki hafta sonra, genellikle doktor kontrolünde muhtemelen normal faaliyetlerinize geri dönebilirsiniz. 

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İlk 1 Ay

  • Ameliyattan sonra size belirtilen süre içerisinde sümkürmek, hapşırmak, öksürmek, eğilmek – kalkmak, ağır bir yük kaldırmak kanama riskinizi arttıracağı için yapılmamalıdır.
  • İzin verilen süre içerisine kadar sert bir şeyler çiğnenmemelidir. Örnek olarak elma, havuç, fındık, gibi sert yiyecekler yenmemelidir.
  • Ameliyattan 2 – 3 gün sonra kontak lens takabilirsiniz.
  • Buruna takılan atel ve tamponlar ameliyattan 7 gün sonra doktorunuz tarafından çıkarılacaktır. Bu atel ve tampona kesinlikle dokunulmamalıdır. 7. Günün sonunda yeni burnunuza kavuşmuş olursunuz.
  • Atel ve tamponlar çıktıktan sonra yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Ancak atel ve tamponlar varken yüz yıkanmamalıdır.
  • Sargılar çıktıktan sonra makyaj yapabilirsiniz. İlk 14 gün aşırı uzun konuşmalardan kaçınmalısınız.
  • Ameliyattan sonra ilk 1 ay tuz tüketimi azaltılmalıdır. Şişlerinizi daha da arttırabilir.
  • Ameliyattan sonra ilk 1 ay kafein, gazlı içecek ve bitki çayları tüketilmemelidir.
  • Ameliyattan 1 ay sonra yüzebilirsiniz.

Burun Estetiğinde ilk 2 – 3 Ay

Burun Estetiğinde ilk 2 – 3 AySoruları
🏃🏻Burun Ameliyatından 2 ay sonra spor yapabilir miyim?✅Evet Yapabilirsiniz
👓Burun Ameliyatından 2 ay sonra gözlük takabilir miyim?✅Gözlük takabilirsiniz
💊Burun Ameliyatından 2 ay sonra ilaç kullanımını kesmeli miyim?❌Doktorun vermiş olduğun lacın süresini belirlediği tarihe kadar kullanmalısınız
🙎🏻‍♂️Burun Ameliyatından 2 ay sonra darbe alırsam ne olur?❌Bu bir revizyon işlemine neden olabilir o yüzden fazlasıyla dikkat etmelisiniz.

Burun Estetiği Tam İyileşme

Burun estetiği ameliyatlarında ilk 2 ay dan sonra az az şişlikler olsa da tam iyileşme süreci 1 yılı kapsamaktadır. Bu belki sizin göremediğiniz ancak burun içinde kendini iyileştiren ödemler olabilmektedir. Revizyon ve kalın deri yapısına sahip hastalarda bu iyileşme süreci 1, 5 veya 2 yıl sürebilmektedir. İyileşme sürecinde burnunuzda şişlik ve morluk oluşacaktır. Bu gayet normal bir süreç olup, korkulacak hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Bu şişlik ve morlukların daha kısa sürede yok olması  adına burun estetiği sonrası dikkat etmeniz gereken konular bulunmaktadır. Tam iyileşme döneminde şişlik morluk ve ödeminizden daha hızlı şekilde kurtulmanız için  “Burun Estetiği Sonrası Şişlik,Morluk ve Ödem Neden Oluşur ?” isimli yazımızı okuyarak detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 

Burun ameliyatı öncesi, burun ameliyatı sırasında ve iyileşmenin daha kısa sürede tamamlanması adına burun estetiği sonrası ay ay değişimden aşama aşama bahsettiğimiz blog yazımızın sonuna geldik Burun estetiği hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır