teheccüd namazının hükmü diyanet / "Teheccüd namazı uyumadan kılınır mı?" - Diyanet TV

Teheccüd Namazının Hükmü Diyanet

teheccüd namazının hükmü diyanet

Sual: Teheccüd ne demektir, vakti ne zamandır ve bu vakitte ibadet yapmanın, namaz kılmanın fazileti nedir?
CEVAP
Teheccüd, gecenin üçte ikisi geçtikten sonra, kılınan namaza denir, imsak vaktinden önce kılınır. Teheccüd, uykuyu terk etmek demektir. Peygamber efendimiz muharebelerde, harpte bile, teheccüd kılardı. Kaza namazı borcu olanlar, teheccüd zamanında, kaza namazı kılmalıdır. Böylece hem kaza namazı borcu ödenir, hem de teheccüd sevabına kavuşulur.

Teheccüd zamanında tövbe, istiğfar etmek, Allahü teâlâya iltica etmek, yalvarmak, günahlarını düşünmek, ayıplarını, kusurlarını hatırlamak, kıyametteki azapları düşünüp korkmak, Cehennemin sonsuz acılarından titremek lazımdır. Af ve mağfiret için çok yalvarmalıdır. O zaman ve her zaman yüz kerre;
“Estağfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüv el hayyel kayyûme ve etûbü ileyh” demeli ve manasını düşünerek söylemelidir.

Bunu ikindi namazlarından sonra yani tesbihlerden ve duadan sonra yüz defa okumalıdır. İstiğfar duası abdestsiz de okunabilir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kıyamette, sayfasında çok istiğfar bulunanlara, müjdeler olsun!) Muhammed Ma’sûm-i Fârûkî hazretleri, ikinci cildin mektubunda buyuruyor ki:
“Belalardan, sıkıntılardan kurtulmak için, istiğfar okumak çok faydalıdır ve tecrübe edilmiştir. Ölümden başka, her dertten kurtarır. Eceli gelenin de, ağrısız, sıkıntısız ölümüne yardım eder. Her sıkıntıdan kurtaracağı ve rızkı arttıracağı, hadis-i şerifte bildirildi. Her farz namazdan sonra, bunu üç kerre okumalı ve namazın sonunda, duadan sonra yalnız Estağfirullah diyerek yetmişe tamamlamalıdır.”

İstiğfarı ve bütün duaları, manalarını düşünmeden, temiz kalb ile söylemezse, yalnız ağız ile söylerse, hiç faydası olmaz. Ağız ile üç kerre söyleyince, temiz kalb de söylemeye başlar. Günah işlemekle kararmış olan kalbin söylemesi için, ağız ile çok söylemek lazımdır. Namaz kılmayanın ve haram lokma yiyenin kalbi simsiyah olur. Böyle kalbler de söylemeye başlaması için, ağız ile en az yetmiş kerre söylemelidir.

Duha yani kuşluk vakti, hiç olmazsa iki rekat namaz kılmak lazımdır.

Teheccüd ve kuşluk namazlarının en çoğu oniki rekattir. Nafile namazlarda, gece iki rekatte, gündüz dört rekatte selam verilir.

Sual: Teheccüd namazı kılmak için, önce uyuyup sonra kalkmak şart mı? Kazası olan teheccüd kılabilir mi? Gece namazı kılmanın önemi nedir?
CEVAP
Teheccüd, gecenin üçte ikisi geçtikten sonra, imsak vaktine kadar kılınan nafile bir namazdır. Teheccüd, uykuyu terk etmek demektir. Teheccüd için önce uyuyup, sonra kalkmanın şart olduğunu bildirenler de olmuştur. (Şir’a şerhi)

Nâfile namazları gece kılmak daha faziletlidir. Çünkü gece uyanmak zordur. Hadis-i şerifte, (En kıymetli ibadet zahmetli olandır) buyuruldu. (M. Felah, İbni Esir,Nihaye)

Teheccüd namazı, gündüz kılınan bin rekâttan daha faziletlidir. Bir saat ilim öğrenmek, [mesela ilmihal okumak] geceyi ibadetle geçirmekten daha çok sevabdır. (Dürr-ül-muhtar)

(Amellerin kıymetlisi, az da olsa devamlı olanıdır) hadis-i şerifi, meşakkatli ibadeti ara sıra yapmaktansa, zorluğu az olanı devamlı yapmanın daha faydalı olduğunu bildirmektedir. (Beyheki)

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Gece seherde kılınan iki rekât namaz, dünyadan ve içindekilerden daha kıymetlidir. Eğer zor gelmeyeceğini bilseydim, gece namazını ümmetime farz kılardım.) [Müslim]

(Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.) [Müslim]

(Gündüz kaylule yaparak teheccüde, sahura kalkarak da oruca yardım edin!) [İbni Mace]

(Cennette öyle muazzam köşkler vardır ki, bunlar, tatlı dilli olan, selamı yayan, yemek yediren, çok oruç tutan ve gece namazı kılanlara verilir.) [İbni Nasr]

(Gecenin sonunda kılınan iki rekât namaz, dünyadan ve dünyadakilerden hayırlıdır. Ümmetime zor gelmeyeceğini bilseydim, onlara teheccüdü mecburi kılardım.) [Müslim]

(Cemaatle namazlarını kılan kimse, gece namazına kalkmış gibi sevab alır.) [Tirmizî]

(Yatsı veya sabah namazını cemaatle kılan gece namazı kılmış gibi sevaba kavuşur.) [Hatîb]

(Gece namazına devam edin! Bu, sizden önceki salihlerin âdetidir. Gece namazı, Allah’a yakınlaştırıcı, günahlardan uzaklaştırıcı ve onlara kefarettir. Bedene de sağlıktır.) [Hâkim]

(Cebrail aleyhisselam gece namazını o kadar çok tavsiye etti ki, pek az uyuyanların ümmetimin hayırlıları olduğunu anladım.) [Deylemî]

(Ramazanda inanarak ve sevabını umarak gece namazı kılanın günahları affolur.) [Buhârî] (Teravih kılan da gece namazı kılmış olur.)

(Deve veya koyun sağımı kadar da olsa, gece namazı kılmalı. Yatsıdan sonra yatmadan önce kılınan namaz gece namazı sayılır.) [Ebu Nuaym]

(Teheccüd kılma âdeti olup da, uyuya kalana, Allahü teâlâ kılmış gibi sevab verir; uykusu da, kendisi için bir sadaka olur.) [Nesai]

(Selamı yayar, açları doyurur, sıla-i rahimde bulunur, geceleri herkes uyurken namaz kılarsanız, selametle Cennete girersiniz.) [Tirmizi]

(Müminin şerefi gece namazı kılmasındadır.) [Hatîb]

(Teheccüd, günahları affettirir ve hastalıklara şifa verir.) [Tirmizî]

(Gece namaz kılanların yüzü güzel olur.) [Rıyad-un Nasıhîn]

(Kış, müminin baharıdır. Gündüzleri kısadır, oruç tutar; geceleri uzundur, ibadet eder.) [Beyheki]

(Gecenin sonunda uyanamayacağından korkan, gecenin evvelinde vitri eda etsin! Sonra yatsın! Gece sonunda uyanacağını ümit eden, vitri o zaman kılsın! Çünkü gecenin sonundaki kalkmakta rahmet melekleri hazır olur.) [Müslim]

(Gece seher vaktinde ve namazlardan sonra yapılan dua kabul olur.) [Tirmizi]

(Seher vakti Allahü teâlâ buyurur ki: İstigfar eden yok mu, onu mağfiret edeyim! İsteyen yok mu, istediğini vereyim, duasını kabul edeyim!) [Müslim]

Allahü teâlâ iyileri överken, (Onlar seher vaktinde istigfar eder) buyuruyor. (Zariyat 18)

Hazreti Yakub oğullarına, (Sizin için seher vakti Rabbime istigfar edeceğim) dedi. (Yusuf 98)

Âl-i İmran suresinin âyetinde, sabredenler, sadıklar[söz, iş ve niyetlerinde doğru olanlar], namaz kılanlar, zekât verenler ve seherde istigfar edenler övülmektedir. Beş vakit namazı, tadil-i erkan ile ve cemaat ile eda etmeli! Teheccüd namazı kılmalı, seher vakitlerini istigfarsız geçirmemeli, gaflete dalmamalı, ölümü ve âhireti düşünmeli, haramları bırakıp, âhirete yönelmeli. (Mek. Masumiyye)

Allahü teâlâ, Musa aleyhisselama, (Benim için ibadet et!) buyurunca, Hazret-i Musa, (Yâ Rabbî, sana ne zaman ibadet edeyim ki makbul olsun?) diye sordu. Cenab-ı Hak (Gece namaz kıl!) buyurdu. (Ey Oğul İlmihali)

Teheccüd namazı çok faziletli olmasına rağmen nafile bir namazdır. Ömründe hiç Teheccüd kılmayana, âhirette hiçbir ceza verilmez, çünkü nafiledir, ama farzın kazasını kılmayan büyük cezalara maruz kalır. İmam-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki: Farzın yanında nâfilenin ve sünnetin hiç kıymeti yoktur. Deniz yanında, damla bile değildir. (1/29)

Hanefi âlimlerinden Abdülhak-ı Dehlevi hazretleri buyurdu ki:
Fütuh-ul-gayb kitabındaki (Farz namaz borcu olanın nafile namazlarını, Allahü teâlâ kabul etmez) hadis-i şerifi gösteriyor ki, farz borcu olanın, sünnetleri de kabul olmaz. Çünkü sünnetler de nafiledir.

Gece kaza kılan hem kazasını öder, hem de teheccüd sevabına kavuşur. (Nevadir-i Fıkhıyye)

Kazası olan, gece kaza kılarsa, Teheccüd de kılmış olur. Eğer Teheccüde de niyet ederse, niyet sevabı da alır. Kazası olmayanın da, kaza namazı kılmasının hiç mahzuru olmaz.

Teheccüd namazının sınırı
Sual: S. Ebediyye’de, teheccüd ve kuşluk namazlarının en çoğunun, 12 rekât, evvabin namazının ise 6 rekât olduğu bildiriliyor. Bu namazlar, sınırsız değil midir?
CEVAP
Bunlar sünnet namazlardır. Peygamber efendimiz ne kadar bildirmişse o kadarı sünnettir. Sünnetlere de nafile denir. Her sünnet nafiledir; fakat her nafile, sünnet değildir. Nafileler, revatib ve regaib diye ikiye ayrılır. Revatib, farzlardan önce veya sonra kılınan müekked ve gayr-ı müekked sünnetlerdir. Regaib ise,kuşluk, teheccüd ve evvabin gibi diğer sünnetlerdir. (Nimet-i İslam)

Teravih namazı da sünnettir ve sünnet olan miktarı 20 rekâttır. Daha fazla kılınırsa nafile olur. Kuşluk, evvabin ve teheccüd namazlarının da sünnet olan miktarı bildirilen miktardır. Bir kimse kuşluk vakti 40 rekât namaz kılsa, bunun 12 rekâtı sünnet, kalanı nafile olur. Akşam namazının farzından sonra, 20 rekât nafile namaz kılınsa, bunun 6 rekâtı sünnet, kalanı nafile olur. Bir kimse gece bin rekât nafile namaz kılsa, bunun 12’si sünnet olan teheccüd namazı, diğerleri nafile olur.

Sual: Hangi nafile namaz diğerlerinden üstündür?
CEVAP
Teheccüd namazı diğer nafilelerden daha üstündür. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece kılınan teheccüd namazıdır.) [Müslim]

Kazaya da niyet edilirse, hem kaza borcu ödenmiş, hem de teheccüd sevabına kavuşulmuş olur.

Sual: Gece bir saat uyanık kalsak, bu bir saatte, kısa sure okuyarak 30 rekat kaza kılmak mı, veya, uzun sure okuyarak 2 rekat kaza kılmak mı daha iyi olur? Yoksa toplam bir saat ibadet edildiği için ikisi eşit mi olur?
CEVAP
Nafile ibadet farklıdır. Ancak kaza namazı için ne kadar çok kaza kılınırsa o evla olur. Yatsıdan sabaha kadar iki rekat kaza kılan kimse, iki rekat kaza borcunu ödemiş olur. İki dakikada iki rekat kılan da iki rekat kaza borcunu öder. Kadir gecesi yatsıdan sabaha kadar iki rekat kaza kılan da yine iki rekat kaza borcunu öder. Sevap yönü ayrıdır. O gece bir saat ibadet etmek, başka zamanki bin saatten daha kıymetlidir.

Gece namazı
Sual: Seher vakti uyanıp kaza namazı veya vitri kılan, teheccüd namazı da kılmış sayılır mı?
CEVAP
Evet, kılmış sayılır. Gece hangi namaz kılınırsa kılınsın, teheccüd namazı da kılınmış olur. Hadis-i şerifte, (Yatsı namazından sonra [seher vaktinde] kılınan namaz, gece namazındandır) buyurulmuştur. (İbni Âbidin)

Gece kaza kılan, hem kazasını öder, hem de teheccüd sevabına kavuşur. (Nevadir-i Fıkhıyye)

Demek ki, gece kaza namazı kılan, teheccüd namazı da kılmış sayılır, ancak niyet sevabına da kavuşmak için, hem kaza namazına, hem de teheccüd namazına niyet etmeli. Yeni abdest alınmışsa, Sübha namazı da kılınmış olur. Niyet sevabına da kavuşmak için Sübha namazına da niyet etmeli.

TEHECCÜD (GECE NAMAZI) NAMAZININ ÖNEMİ VE FAZİLETİ

Teheccüd namazının fazileti nedir?teheccüd namazının ehemmiyeti .gece namazının funduszeue.info ibadet etmenin önemi Gece namazı ve tehaccüd namazı hakkında hadisi şfunduszeue.info ibadet etmenin önemi ve fazileti.

Geceden de sana mahsus bir namaz olarak uykudan kalk,Kur2an ile Teheccüd kıl ki,Rabbin seni Makamı Mahmudu bahşeder".(Makamı mahmuda erdirir)

Teheccüd namazı gecenin üçte birinde kılınan nafile bir namazdır ki, bu namazı kılmanın fazileti ve esrarı çok büyüktüfunduszeue.infoer Efendimiz gece namazını ve gece ibadetini biz ümmetlerine her fırsatta tavsiye ve teşvik etmişfunduszeue.info hadisi Kutside buyruldu ki,

"Kulum farz ibadetleri yapmakla benim azabımdan kurtulur,nafile ibadetleri yapmakla ise,bana yaklaşır."

Başka bir hadisi Kudside ise;Kulum bana ancak nafileler ile yaklaşır.O derece yaklaşır ki, ben ,onun gözü,kulağı ve kalbi olurum." Yani kulum bana öyle yaklaşır ki,ben onun gören gözü ,işiten kulağı olurum ve o kulumun artık gözü kötüyü görmez,ylanı işitme ve o kulumdan hata sadır olmaz demektir.


En faziletli nafile ise ,gece teheccüd vaktinde yapılan nafiledir.Müstecap yani duaların ve tevbelerin kabul olduğu vakitler üçtür.
1-Ramazan-ı şerif ayı;ramazan ayı senede bir kere gelir ve bunu beklerseniz çok geç olabilir.
2-Cuma geceleri:Eğer cuma gecesi beklenirse,cuma da haftada bir keredir.
3-Teheccüd vakitleri:Teheccüd vakitleri her funduszeue.info tevbelerin kabulü ve dualar için en makul ve en müstecap vakitlerdir.

Ayet Meali"Yanları yataklarından aralaşır.(yani yataklarından kalkıp)korku ve ümit içinde Rablerine dua ederler ve kendilerine verdiğimiz rızıklardan onlar hayra sarf funduszeue.infoın yaptıkları amellere verilecek mükafatları kimse bilmez."

Muaz bin cebel'den (r.a.)dan rivayet edilmiştir ki,Bir seferinde Rasülüllah (s.a.v.)ile funduszeue.info gün yanında sabah ettim yolda yürüfunduszeue.info Nebiyyallal dedim:bana bir haber verki,beni cennete koysun,cehennemden uzaklaştırsın:Buyurdu ki,"Büyük bir şey sordun ancak bu, Allahın müyesser kıldığı kimseye kolay funduszeue.info İbadet edersin,ona hiç ortak koşmazsın,namazını kılarsın,zekatını verirsin,Ramazan orucunu tutarsın,beytllahı tavaf edersin,Sonra buyurdu ki,"sana hayır kapılarını göstereyimmi?Oruç kalkandıfunduszeue.info hataları funduszeue.info gecenin ortasında kılınan namaz dedi ve bu ayeti kerimeyi okumuşlardı.(yukarıdaki ayet)(elmalılı c.6 s)


Ruhul beyan tefsirinde bu Ayeti Kerime,gece teheccüd vaktinde ibadet edenlerin şanında indirilmiştir funduszeue.info teheccüd vaktinde ibadet edenler medh edilmiştir.Çünkü farzlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır buyrulmaktadır.(ruhulbeyan 7.s)

Hz. Ömer (r.a.)dan rivayet funduszeue.infober (s.a.v.)Efendimiz buyurdular ki;"Bir kimse gece uykusundan kalkıp güzelce namaz kılsa funduszeue.info o kimseye dokuz şey funduszeue.infoşi dünyada dördü Ahirettedir.

Dünyada Verilenler:
1- Allahü Teala onu Afet ve belalardan muhafaza eder.
2-Yüzünde taat eserini gösterir.
3-Salih kullar onu sever
4-Kötü söz söylemez hikmetle konuşur
5-Cenabı hak ona Hikmetli olan şeyleri sevdirir.

Ahirette verilen niğmetler:

1-Kabrinden kalktığında yüzü beyaz olarak kalkar.
2-Hesabı kolay olur.
3-Sıratı Şimşek gibi geçer
4-Kıyamet gününde kitabı sağ tarafından verilir.

Hadisi şerif: Miraç gecesi Rabbim bana 5 şey vasiyet funduszeue.info beş şeyden biri de "Teheccüde devam et Çünkü yardımım geceleri namaz kılmak için kalkanlaradır".

Hadisi şerif:Üç ses vardır ki, funduszeue.info onları sever.
1-Horaz sesi
2-Kur'an okuyan kimsenin sesi
3-Seherlerde istiğfar edenin sesi

Abdullah bin ebu kays naklediyor:funduszeue.infoşe (r.a.)Validemiz buyurdu ki:Gece namazını bırakma.Çünkü rasülüllah (s.a.v.)gece namazını hiç bırakmazdıHasta olduğu zamanlarda da oturarak kılardı.(ebu davut cs)

funduszeue.info (r.a.)dan :Biz Rasülülah efendimizle beraberdik buyurdular ki:

"Size cennet köşklernden haber vereyimmi?Evet Ya Rasülellah haber ver funduszeue.infoular ki,"Cennette cevahir sınıflarından bir köşk vardır içinden dışı,dışından içi görülüfunduszeue.info hiç bir gözün görmediği,h,ç bir kulağın duymadığı hiç bir insan kalbinin düşünemediği lezzet ve sururlar vardır." Bu köşkler kimin içindir?ya Rasülellah dedim.

Buyurdular ki:Selamı Yayan,yemek yediren,oruca devam eden ve insanlar uyurken gece namaz kılanlar içindir.


Hadisi Şerif:"Gece namazı (teheccüd) çok olanın gündüz yüzü güzel olur."

Hasanı Basri funduszeue.info soruldu:Niçin teheccüd namazı kılanların yüzü güzel olur?"Onlar mevla ile beraber funduszeue.info da onlara nurunu verdi "buyurdular.(hazinetül-esrar)

Hadisi şerif:"Allah c.c. gece kalkıp hanımını kaldıran erkeklere,aynı şekilde gece uyanıp kocasını kaldıran kadınlara rahmet funduszeue.infoi yüzüne su serperek olsun" (Yani zorlada kaldırsa farketmez)

Yine Rasülüllah efendimiz Buyurdularki:" Kim yatağına teheccüd namazına kalkmak niyetiyle yatarda kalkamazsa yine teheccüd sevabı yazılıfunduszeue.info uykusu bile sadaka olur."

Peygamber Efendimiz gece namazını kaçırırsa kuşluk vakti onu ifa ederdi.

Ayeti celilede:"Onlar seher vakitlerinde istiğfar ederler" buyrulmuştur.(zariyat suresi s)

funduszeue.info Bekrinis-sıddık efendimize ebu bekir denmesi: Vakti seherlerin babası yani seher vaktinde teheccüd kılanların babası demektir.(ziya funduszeue.infos)

İmamı Rabbani Hz.:Teheccüd namazını lüzumlu göfunduszeue.infoyeti pek büyüktür.Eğer Teheccüd namazına kalkmanız mümkün olmazsa bu amelle meşgul olanların bir kaç gün sizi uyarmalarını funduszeue.info devam etmek kolaylaşır.(Mektubatı şerif c.2 m)

Tasavvuf büyükleri şöyle buyurmuşlardır:Hak yoluna sülük eden bir kimse,bütün gecelerini uyku ile geçirecek olursa hiç bir feyiz alamaz.

Allah dostlarından biri şöyle buyurmuşlardır:Dünyada cennet niğmetlerine benzeyen bir şey varsa o da abidlerin gece ibadetinden aldığı zevktir.Çünkü Münacatın zevki cennet niğmetlerinden değfunduszeue.info funduszeue.infoü Teala onu sevdikleri için hazırladı.Herkes bu tadı alamaz.(ihya.s)

Ayeti kerime :"Şüphesiz gece kalkış daha tesirli ve okumak daha sağlamdır"

hadisi şerif:Peygamber Efendimiz (s.a.v.)ebu hureyre r.a. 'a hitaben;"Ya Eba Hureyre hayatında,öldüğünde,kabre konduğunda ve kabirden kalktığında Allahın Rahmetinin üzerinde olmasını istersen Allah için geceleri kalk ve namaz kıl. Ya Eba Hureyre evinde namaz kıl ki,gökteki yıldızlar yer halkına nasıl parlarsa,evinde gök halkına öyle parlasın " buyurdular. (ihya s)


Hadisi şerif:"Gece kılınan iki rekat namaz, bütün varlığı ile dünyadan hayırlıdır. Ümmetime ağır geleceğinden kork-masaydım, bu iki rekat namazı onlara borç kılardım." (İhya C.1 S. )

Hadisi şerif:"Gece kıyamına (namazına) devam edin Zira bu sizden önceki sâlihlerin ibâdetidir. Allah'a yakınlık ve günâhlara keffarettir. İnsanı bedenî hastalıklardan korur ve günâhlardan uzaklaştırır. " (İhya C.1 S. )

Hadisi şerif:Gece kalkıp namaz kıldıktan sonra yüzüne su ser-perek âilesini de namaza kaldıran kimseye Allah rahmet etsin."(İhya C.1 S.

Hadis şerif:Farz namazlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır. (İhya C.1 S. )

Gece ibadetine kalkmayı kolaylaştıran zahiri sebepler dörttür:
1-Az yemek yemek
2-Gündüzleri vücudu fazla yormamak
3-Öğle vakti kaylüle (uyumak)yapmak
4-Gündüzleri Allaha isyan etmemektir.(ihya s)

Hadisi şerif:
"Siden biriniz uyuduğu zaman şeytan kafası üzerine üç düğüm düğümler ve her düğüm atışında daha vakit erken uyu funduszeue.info onu dinlemeden uyanıp Allahı andığında düğümlerden biri çözülüfunduszeue.infoıp abdest aldığı zaman ikincvisi,namaza başladığında üçüncüsü çözülüfunduszeue.info surette temiz ve neşeli olduğu halde sabahlar.Şayet şeytanın düğümlerine aldanarak sabahlarsa tembel ve habis olarak sabahlamış olur.(ihya s)

Hadisi Şerif:"Muhakkak hz. Allah gece namaz kılarken uyuyup kalan kuluyla meleklerine karşı iftihar eder ve der ki;Kuluma bakın ruhu benimle,cesedi de bana ibadet halindedir."

Hadisi şerif:uyuduktan sonra kalkıp kılınan iki rekat namaz gündüz kılınan bin rekat namazdan hayırlıdır."

İmamı gazali funduszeue.info buyurdular ki:
Gecenin evvelinde Arşurrahmanın altından bir melek nida eder: "Dikkat edin ey abidler kalkınız buyurur abidler funduszeue.infoü Tealanın dilediği kadar namaz kılarlar.

-Sonra
gecenin sonunda biri yine nida eder:Dikkat edin ey Allahtan korkanlar kalkınız funduszeue.infoan korkanlar da kalkıp seher vaktine kadar namaz kılarlar.

-Sonra bir münadi yine nida eder:Ey müsteğfirun(istiğfar edenler) kalkın funduszeue.infoğfar edicilerde kalkıp istiğfar ederler.
-Sonra fecir doğduğunda bir münadi:Ey gafiller kalkı funduszeue.infoer ölüler gibi yataklarından kalkarlar ve taatla meşgul olurlar.

Muhyiddini Arabi hz.:Sizler gafil ismini kendinizden gideren şeye yapışın.O şey geceleyin namaz kılmaktıfunduszeue.info bu namazda en az 10 ayet okunmalıdır buyurmuşlardır.



Üye girişi

IslamKultur

Guncel

Tesbih Namazı Nasıl Kılınır, Ka&#; Rekattır? Rekat Rekat Tesbih Namazı Kılınışı, Fazileti, Okunan Dualar ve Sureler

Haberin Devamı

Rüku tesbihinden sonra
10 kere tesbih

Rükûdan doğrulunca
10 kere tesbih

Secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih

Secdeden doğrulunca
10 kere tesbih

funduszeue.info tesbihinden sonra
10 kere tesbih okunur.

İkinci rekata kalkılır.

2. Rekat

İkinci rekatta oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli ve Allâhümme bârik duaları okunur.

Fatiha'dan önce
15 kere tesbih

Fatiha ve sure'den sonra 10 kere tesbih

Rüku tesbihinden sonra
10 kere tesbih

Rükûdan doğrulunca
10 kere tesbih

Secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih

Secdeden doğrulunca
10 kere tesbih

funduszeue.info tesbihinden sonra
10 kere tesbih okunur.

Üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat

Dördüncü rekata kalkılır.

Sübhâneke'den sonra
15 kere tesbih

Fatiha ve sure'den sonra
10 kere tesbih

Rüku tesbihinden sonra
10 kere tesbih

Rükûdan doğrulunca
10 kere tesbih

Secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih

Secdeden doğrulunca
10 kere tesbih

funduszeue.info tesbihinden sonra
10 kere tesbih okunur.

4. Rekat

Dördüncü rekatta oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik, Rabbena Atina ve Rabbenağfirli duaları okunur.

Fatiha'dan önce
15 kere tesbih

Fatiha ve sure'den sonra 10 kere tesbih

Rüku tesbihinden sonra
10 kere tesbih

Rükûdan doğrulunca
10 kere tesbih

Secde tesbihinden sonra
10 kere tesbih

Secdeden doğrulunca
10 kere tesbih

funduszeue.info tesbihinden sonra
10 kere tesbih okunur.

Önce sağa, sonra sola dönülerek; Es-selamü aleyküm ve rahmetüllah denir. Namaz tamamlanır.

Haberin Devamı

Tesbih namazında her bir rekatta okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rekatta tesbih okunmuş olur.

Dua edilir.

Tesbih Namazı Fazileti

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) amcası Abbas’a, “Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar.” diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 14; Tirmizî, Salât, ).

Tesbih Namazı Ne Zaman Kılınır?

Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Tesbih namazı kerahet vakitlerinde kılınmaz. Müslümanlar, genellikle bin geceden daha hayırlı olan mübarek Kadir Gecesinde tesbih namazını kılar. 

Teheccüd namazının önemi ve fazileti hakkında bilgi verir misiniz?

Değerli kardeşimiz,

Peygamber Efendimiz (s.a.s), Sahih-i Müslim'de Ebû Hureyre (r.a)'dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte, teheccüd namazının en faziletli vaktini şöyle belirtmiştir:

"Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersen son kısmı namaz için en faziletli vakittir. Eğer geceyi üçe bölersen ortası en faziletli vakittir." (Tecrid-i Sarih Terc. IV, 16).

Teheccüd namazı çok faziletli bir namazdır. Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde teheccüd namazı kılmaya teşvik edilmiş ve bu namazı kılanlar övülmüştür. Yüce Rabbimiz geceleyin kalkıp teheccüd namazı kılanlar hakkında şöyle buyurur:

"Onların yanları yataklarından uzaklaşır (teheccüd namazı kılmak için yataklarından kalkarlar), korkarak ve umarak Rablerine dua ederler ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (hayır için) harcarlar. Yaptıklarına karşılık olarak onlar için gözlerini aydınlatıcı ne güzel (nimetlerin) saklandığını hiç kimse bilmez."(Secde, 32/).

Ebû Hureyre (r.a)'dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur:

"Geceleyin kalkıp namaz kılan ve karısını uyandırarak ona da kıldıran, şayet kalkmak istemezse yüzüne su serpen erkeğe Allah rahmet eder, (günahlarını bağışlar). Yine geceleyin kalkıp namaz kılan ve kocasını uyandıran, kalkmak istemezse yüzüne su serpen kadına da Allah rahmet eder (günahını bağışlar)." (Ebû Davûd, Salâtü't Tatavvu', 18).

Hadis-i şerif insanı teheccüd namazı kılmaya teşvik ettiği gibi, aile fertlerini kaldırıp onlara da bu faziletli namazı kıldırmaya teşvik etmektedir.

Yine Ebû Hureyre ve Ebû Saîd el-Hudrî (r.a) Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in şöyle buyurduğunu rivâyet etmişlerdir:

"Kim geceleyin uyanır ve karısını da uyandırarak beraberce iki rekat namaz kılarlarsa, Allah'ı çok zikreden erkek ve kadınlardan yazılırlar." (Ebû Davûd, Vitr, 13).

Allah'ı çok zikreden erkek ve kadınlar ise Allah'ın mağfiret ve mükâfatına nail olacaklardır. Kur'an-ı Kerim'de onlar hakkında

"Allah'ı çok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar, işte Allah bunlar için bağış ve büyük mükâfat hazırlamıştır." (Ahzab, 33/35) buyurulmuştur.

Bir kimse itiyat haline getirdiği teheccüd namazını özürsüz yere terketmemelidir. Hz. Âişe validemizin şöyle dediği rivâyet edilmiştir:

"Gece namazını terketme. Çünkü Resulullah (s.a.s) onu terketmezdi. Hasta ve yorgun olduğun zaman oturarak kılardı." (Ebû Davûd, Salatu't-Tatavvu', 18)

Yine Hz. Âişe validemiz,

"Resulullah (s.a.s)'e namazın en sevimlisi az da olsa devam edileni idi. Resulullah (s.a.s) bir namazı kılmaya başladığı zaman ona devam ederdi." demiştir. (Buhar, Savm, 52).

Teheccüd namazı Hz. Peygamber'e farzdır. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulur:

"Ey Muhammed! Gecenin bir bölümünde uyanıp, sırf sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere, Kur'an'la gece namazı kıl. Rabbinin seni Makam-ı Mahmuda erdireceğini umabilirsin." (İsrâ, 17/79).

Bu namaz diğer Müslümanlara sünnet veya müstehap derecesindedir.

Teheccüd namazına diğer müminleri de teşvik eden ayet (bk. el-Müzzemmil, 73/20; es-Secde, 32/16; el-Furkân, 25/63, 64; ez-Zâriyât, 51/17, 18; Âli İmrân, 3/16, 17) ve hadisler vardır. Abdullah b. Ömer (r.a)'nın kendisini rüyada cehennemde görmesi ve bir meleğin yaklaşarak "korkma" demesini Resulullah (s.a.s)'a anlatması üzerine, Allah elçisi şöyle buyurmuştur: "Abdullah ne iyi adamdır. Fakat kalkıp gece namazı kılmayı âdet edinseydi ne iyi olurdu." Abdullah b. Ömer, bundan sonra gece uykusunu azaltmıştır. Buradan teheccüd namazına devam eden her ferdin iyi olarak anılmaya lâyık olduğu anlaşılır (ez-Zebîdî, Sahîh-ı Buhârî Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercemesi, Ankara , IV, 29, 30, H. No: ). Başka bir hadiste şöyle buyurulur:

"Gece namazına devam edin. Çünkü gece namazı kılmak sizden önceki salih kulların âdetidir. Rabbinize karşı bir taattır, kötülükleri örtücü ve günah işlemekten alıkoyucudur." (Tirmizî, Deavât, ).

Hz. Bilâl (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Size geceleyin kalkmayı tavsiye ederim. Çünkü o, sizden önce yaşayan sâlihlerin adetidir; Rabbinize yakınlık (vesilesi)dir; günahlardan koruyucudur; kötülüklere kefârettir, bedenden hastalığı kovucudur." [Tirmizî, Da'avât , (, ).]

Hadiste teşvik edilen gece kalkması (kıyâmu'lleyl) öncelikle teheccüd namazını da içine alan bir kalkmadır. Resûlullah da pek çok hadislerinde teheccüde teşvik etmiştir. Bazı hadis kitaplarımızda ilgili hadisleri toplayan müstakil bölümler mevcuttur.

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) sadedinde olduğumuz hadiste "kıyâmu'lleyl"in şu neticelerini hatırlatıyor:

* Allah'a yaklaştırır. Yine O'nun rahmetini celbe vesîle olur.

* Günahlardan uzaklaştırır, yani günah işletmez. Cenâb-ı Hak "Namazın kötü ve çirkin işlerden koruyacağı" (Ankebut, 29/45); "İyi amellerin kötü amelleri gidereceği." (Hud, 11/)garantisini vermektedir.

* Günahlara kefâret ve örtü olur.

* Bedenden hastalıkları çıkarır, sıhhate vesile olur.

Ubâdetu'bnu's-Sâmit (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Geceleyin kim uyanırsa şunu söylesin:

"Allah'tan başka ilah yoktur, O birdir, ortağı yoktur. Mülk O'nundur, hamd de O'na aittir,  O her şeye kâdirdir. Hamd Allah'a aittir, Allah münezzehtir, Allah büyüktür, bütün amel ve ibadetler için gereken güç ve kuvvet Allah'tandır. Sonra Aleyhissalâtu Vesselâm buyurdular: "Rabbim beni affet!" desin veya dua ederse duasına cevap verilir. Eğer abdest alır ve namaz kılarsa namazı kabul  edilir." (Buhârî, Teheccüd 21)

Sözlerin en doğrusunu söyleyen haberlerin en hakikatlısını konuşan, beyanları, müjdeleri her çeşit mübalağa ve mücazefeden uzak olan Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın bu hadiste haber verdiği büyük avantajın kıymetini takdir etmenin ehemmiyetini anlayan büyüklerimizden bazıları şöyle demiştir:

 "Allah kimin tek bir hasenesini (hayırlı işini) kabul etse, artık ona azab etmez. Çünkü Allah Teâlâ işlerin neticelerini bildiği için sonra iptal edeceği bir şeyi önceden kabul etmez. Kişi yaptığı hayrın boşa gitmeyeceğinden emin oldu mu azab görmeyeceğinden de emin olmalıdır."

Bu gerçeğe binaen Hasan Basrî Hazretleri şöyle demiştir:

"Allah'ın tek bir secdemi kabul ettiğini bilmeyi ne kadar isterdim."

Muğîre İbnu Şu'be (radıyallâhu anh) anlatıyor:

"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) ayakları kabarıncaya kadar geceleri kalkıp namaz kılardı. Kendisine:

"Allah senin geçmiş ve gelecek günahlarını affetti (niye kendini bu kadar hırpalıyorsun?)" denildi.

"Şükredici bir kul olmayayım mı?" cevabını verdi." [Buhârî, Teheccüd 16, Tefsîr, Feth 1, Rikâk 20; Müslim, Sıfâtu'l-Münâfikîn 79, (); Tirmizî, Salât , (); Nesâî, Kıyâmu'l-Leyl 17, (3, ).]

Kurtubî bu hadis vesilesiyle, bir yanılğıya dikkat çeker: Bu soruyu Resûlullah'a soran kimse, yani günahının affedilmiş olmasına rağmen ibadet yapmak için meşakkate girişinin sebebini soran kimse zannetmiştir ki: "Allah'a günahlardan korkulduğu için, mağfiret, merhamet taleb etmek gayesiyle ibadet edilir, öyle ise kim mağfirete mazhar olduğu kanaatine varırsa, artık ibadete muhtaç değildir." İşte Resullah'ın cevabı bu inancın yanlışlığına dikkat çekmekte, ibadet yapmaya bir başka sebep göstermektedir: Bu sebep, bir kimsenin hiç de müstehak olmadığı bir nimete kavuşması, mağfirete mazhar olmasıdır. Bu hal, herkese çokça şükür etmek gerektiğini ortaya koyar. Çünkü:

Şükür, nimeti itiraftır ve nimete mukabil hizmet etmektir. Yani, kişi kendisine gelen iyiliğin hakkı olmadığı halde verildiğini bilirse işte bu şükürdür. Teşekkür etmek, bu durumda iyilik yapana: "Sen bana hakkım olmayan iyilikte bulundun, ben bunun idrakindeyim, sana memnuniyetimi; iyiliğini, lütfunu anladığımı ifâde ediyorum." demektir.

Kıyâmu'l-leyl ile yani gecenin değerlendirilmesiyle alakalı ilâhî emir Hz. Peygamber'e peygamberliğin ilk yıllarında geliyor. Yani gecenin tanzimi üzerine gelen ve gecenin büyük bir bölümünün uyanık geçirilmesini emreden Müzzemmil sûresi, geliş (nüzûl) sırası itibariyle 3. sırada yer almaktadır. Demek ki, ilk ilâhî emirlerden biri gecenin değerlendirilmesi ve tanzimi olmuştur. Halbuki gündüz vaktinin tanzimini böylesine teferruâtla ele alan bir âyet hiçbir zaman nâzil olmamıştır.

Bu durumu, gecenin beşerî hayattaki ehemmiyetiyle izah edebiliriz. Gerek başarıda ve gerekse başarısızlıkta olsun, insana hayatı boyunca derin ve kesin tesir icrâ eden hususlardan biri, gece hayatıdır.Gece, insan hayatının yarısını teşkil ettiği halde, ihmal edilme, gafletle geçirilme tehlikesine maruzdur. Şu halde, ikaz ve uyarıların, ciddi dikkat çekmelerin bu hususta daha çok olması gerekmektedir. Kur'ân bunu yapmıştır.

İlâhî emirle geceyi tanzim edip değerlendirecek olan insan, gündüz vaktini de azami şekilde değerlendirecek demektir. Zira gece mes'elesinde muvaffakiyet bir azim, gayret ve irade işidir, şuur işidir.

Zor olanı halleden, kolay olanda takılır mı? Geceyi ihyâ eden, gündüzü öldürür mü? Bu hikmete binaen, daha peygamberliğin başında Cenâb-ı Hakk, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a zamanı iyi kullanma dersini vermek için kıyâmu'lleyl'i emretmiştir.

Hz. Muhammed (aleyhissalâtu vesselâm)'in mûcizevi başarısında, gecenin değerlendirilmesi olan kıyamu'l leyl'in mühim payını görmemek mümkün mü?

Gerek uhrevî kurtuluşunu ve gerekse İslâm'ın tekrar teâlisini gaye edinenlerin, rahmet-i Rahman'ın celb ve tecellisinde böylesine müessir bir vasıtayı şevkle tutmaları, kıyâmu'lleyl kapısından vecdle girmeleri gerekmez mi? (bk. Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi)

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası