göz kızarmasının sebepleri / Göz Kızarıklığı Nedir? Göz Kanlanması Neden Oluşur?

Göz Kızarmasının Sebepleri

göz kızarmasının sebepleri

KONJONKTİVİT ( GÖZ KIZARIKLIĞI) NEDENLERİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Konjonktivit olarak da adlandırılan göz kanlanması, göz kapağının içini ve gözlerin beyazlarını kaplayan zar olan konjunktivanın tahrişi veya göz enfeksiyonudur.

Viral ve bakteriyel konjonktivit

Çoğu konjonktivit hastalığında adenovirüse rastlanır, herpes simplex virüs, varicella zoster virüsü gibi pek çok farklı virüsten de kaynaklanabilir. Bunlara korona hastalığına neden olan virüs de dahildir.

Hem viral hem de bakteriyel konjonktivitte, boğaz ağrısı gibi solunum enfeksiyonu ya da soğuk algınlığı belirtileri görülebilir. Tam olarak temizlenmemiş ya da kişiye ait olmayan kontak lensleri kullanmak da bakteriyel konjonktivite yol açabilir. 

İki türü de bulaşıcıdır. Virüs bulaşmış kişinin göz kanallarından gelen sıvılara temas sonucunda kişiden kişiye geçer. Tek veya iki göz de etkilenebilir. 

Alerjik konjonktivit

Alerjik konjonktivit iki gözü de etkiler ve polen gibi alerjiye sebep olan maddelere karşı oluşan bir reaksiyondur. Alerjenlere yanıt olarak, vücutta immunoglobulin E (IgE) adlı bir antikor üretilir. Bu antikor, gözün mukus tabakasında yer alan mas hücresi adı verilen özel hücreleri tetikleyerek, histamin gibi iltihaplı maddelerin salınımını sağlar. Vücuttan histamin atılmasıyla, kızarık göz gibi alerji belirtileri ortaya çıkabilir. 

Alerjik konjonktivitiniz varsa, gözde aşırı kaşınma, sulanma ve yanma hissi yaşayabilirsiniz. Çoğu hastada göz alerjisi için damla kullanılarak kontrol altına alınabilir. 

Tahriş kaynaklı konjonktivit

Gözünüze kimyasal sıçraması ya da yabancı cisim girmesi sonucu oluşan tahriş, konjonktivite yol açabilir. Kimyasalı ya da cismi çıkarmak için gözü yıkamak ve temizlemek kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir. Gözlerin sulanması veya mukus akıntısı gibi belirtiler genellikle bir gün içinde ortadan kaybolur. 

İlk yıkama belirtileri azaltmıyorsa, bir doktora ya da göz uzmanına görünmeniz gerekir. Göze kimyasal sıçraması kalıcı göz hasarına yol açabilir. Devam eden belirtiler gözünüzde hala yabancı cismin bulunduğuna işaret edebilir. 

Konjonktivit belirtileri nelerdir?

Konjonktivit belirtileri, göz kanlanmasının, tahriş ve enfeksiyonun nedenine göre değişir. Belirtiler şunları içerebilir:

·         Bir veya iki gözde pembe veya kırmızı renk değişikliği

·         Bir veya iki gözde sertlik hissi

·         Gözlerde kaşıntı, tahriş ve / veya yanma hissi

·         Berrak, ince sıvı drenajı ve artan gözyaşı

·         Gözlerde kalın, beyaz veya yeşil akıntı

·         Sabah birbirine yapışan göz kapakları

·         Göz kapaklarının şişmesi

·         Bulanık görme

Konjonktivit sebepleri nelerdir?

·         Bakteriler: Bakteriler, fiziksel temas, kötü hijyen ortamı veya makyaj malzemeleri gibi esyaların ortak kullanımı sonucunda gözlere bulaşabilir.

·         Virüsler: Soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu ve herpes gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilişkili virüsler konjonktivite sebep olabilir.

·         Kimyasallar: Yüz veya göz makyajı, hava kirliliği, yüzme havuzlarındaki klor veya diğer toksik kimyasallar gözlerde tahrişe veya iltihaplanmaya neden olabilir.

·         Alerjiler / hassasiyetler: Gözler, polen, küf, toz akarları, kozmetikler (hipoalerjenik, yüksek kaliteli veya organik olsa bile) , kontakt lensler ve solüsyonlar gibi alerjenlere veya tahriş edici maddelere karşı reaksiyon göstererek konjonktivit oluşturabilir.

Konjonktivit nasıl teşhis edilir?

Konjonktivit genellikle tıbbi geçmiş ve kapsamlı bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Aşırı miktarda drenaj, iltihap veya kornea tutulumu gibi olağandışı durumların haricinde göz sıvısının boşaltımı veya test edilmesi gerekli değildir. Göz kızarıklığına neyin sebep olduğunu yalnızca bir göz uzmanı teşhis edebilir, bu nedenle durumunuzla ilgili olarak bir göz doktoruna görünmeniz gerekmektedir.

Konjonktivit tedavisi

Konjonktivit tedavisi genelde belirtileri hafifletmeye yöneliktir. Göz kapaklarınızı yapay göz damlası ile temizlemeniz ve günde birkaç kez soğuk ya da sıcak ıslak bezle baskı yapılması önerilir. 

Kontak lens kullanıyorsanız, tedavi bitene kadar kullanmamanız önerilir. 

Lenslerini tekrar kullanmadan bir gün önce dezenfekte etmeniz önerilir. Hastalık sırasında ya da sonrasında lens kutusu gibi lens aksesuarlarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Hastalıktan önce kullandığınız makyaj malzemelerini tekrar kullanmamalısınız. 

Çoğu durumda antibiyotik göz damlasına gerek duyulmaz. Konjonktivitin virüs kaynaklı olmasından dolayı antibiyotikler her zaman işe yaramaz, hatta etkisini giderek kaybederek zarara neden olabilir. Bu nedenle virüsün iki ila üç hafta kadar kendi süresini doldurması gereklidir. 

Tedavi hastalığı oluşturan neden, hastanın genel tıbbi geçmişi ve gözün genel durumuna göre belirlenir. Tedavi genel olarak şunları içerebilir:

·         Antibiyotik ve / veya steroid damlalar veya merhemler

·         Anti-viral göz damlaları veya haplar

·         Alerji karşıtı göz damlası

·         Suni gözyaşı damlaları

Konjonktivit bulaşıcı mıdır?

Konjonktivit virüs kaynaklı olduğu durumlarda bulaşıcı olabilir. Gözden akıntı olduğu durumlarda yayılma riski daha yüksektir. Virüs yüzeylerde iki haftaya kadar hayatta kalabilir.

Konjonktivitin yayılımını önlemek için hijyene dikkat önemlidir. Örneğin;

• Gözlerinize ellerinizle dokunmayın

• Ellerinizi sık sık yıkayın

• Günlük temiz havlu ve bez kullanın

• Havlu ve bezleri paylaşmayın

• Yastık kılıflarını sık sık değiştirin

• Maskara gibi kozmetik malzemelerinizi atını

• Göz kozmetik malzemeleri ve kişisel göz eşyalarını paylaşmayın

Konjonktivitin normal soğuk algılığından daha bulaşıcı olduğunu unutmayın. 

Yenidoğanlarda konjonktiviti önleme

Yenidoğanların gözleri, annenin doğum kanalında bulunan bakterilere karşı oldukça hassastır. Bu bakteriler annede herhangi bir belirtiye neden olmaz. Nadir de olsa, bu bakteriler yenidoğanlarda oftalmia neonatorum adı verilen ciddi bir konjonktivit türüne neden olur ve daha ciddi duruma gelmeden tedavi gereklidir. Bu nedenle doğumdan kısa süre sonra her yenidoğanın gözlerine antibiyotik merhem sürülür. Bu merhem göz enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. 

Konjonktivit komplikasyonları nelerdir?

Konjonktivit genellikle uzun dönem komplikasyonları oluşturmamaktadır. Nadiren kornea kronik olarak iltihaplanabilmekte ve bu durum kalıcı görme sorunlarına yol açabilmektedir. Konjonktivit hastalığının iyileşmediği veya bir haftalık tedaviden sonra daha da kötüye gittiği durumlarda göz doktoruna görünmeniz gerekmektedir.

Doktorunuzu ne zaman aramalısınız?

Kızarıklık düzelmez, semptomlarınız ağırlaşır veya yeni semptomlar ortaya çıkarsa, bir göz doktoruna müracaat edin.

Bebeklerde ve Çocuklarda Konjonktivit

Konjonktivit çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde yaygın görülmektedir.

  • Çocuklar: Viral konjonktivit, genellikle gündüz bakım merkezlerinde ve okullarda görülen büyük salgınlarla çocuklar arasında okul devamsızlığının önde gelen nedenlerinden biridir.
  • Yeni doğan bebekler: Nadir de olsa, yeni doğan bebekler doğum sırasında anneden bebeğe geçen klamidya veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar yoluyla konjonktivit geliştirebilir.

Tedavi, enfeksiyonun nedenine, çocuğun yaşına ve belirli ilaç, terapileri ne kadar iyi idare edebileceğine bağlı olarak doktorunuz tarafından belirlenir.

Konjonktivite Neden Olabilen Diğer Göz Hastalıkları

  • Korneal aşınma: Keskin ağrıya, gözyaşı ve kızarıklığa neden olan korneanın yüzeysel çizilmesidir.
  • Gözdeki yabancı cisimler: Yabancı cisim korneayı veya konjonktivayı tahriş ederek kızarıklık ve rahatsızlığa neden olabilir.
  • Kuru gözler: Kornea ve konjonktivada yetersiz gözyaşı miktarının neden olduğu kronik tahrişe bağlı gözde kızarıklık.
  • Blefarit: Tekrarlayan arpacıklara da neden olabilen kronik göz kapağı iltihabı.
  • Subkonjonktival kanama: Gözde hasar görmüş bir damar, ağrı veya başka semptomlar olmaksızın gözün beyaz kısmında göz kanlanmasına, kırmızı görünüme neden olabilir.
  • Episklerit: Konjonktiva ile gözün beyaz kısmı arasında yer alan dokunun iltihaplanması.
  • Sklerit: Gözün beyaz kısmının iltihaplanması veya enfeksiyonu.
  • Keratit: Korneanın iltihaplanması veya enfeksiyonu.
  • Üveit: Uvea adı verilen gözün orta tabakasının iltihabı.
  • Akut glokom: Gözde kızarıklığa, şiddetli ağrıya ve görme yeteneğinde azalmaya neden olan göz basıncında ani bir artış.

Konjonktivit ( Göz Kızarıklığı) Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Çocuklarda göz kızarıklığı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda göz kızarıklığı nedenleri

 Göz kızarması olarak da bilinen göz kanlanması, neredeyse herkesin hayatı boyunca en az bir defa yaşadığı bir sorundur. Bu sorun, pek çok farklı nedenle çocuklarda da ortaya çıkabilir.

Çocuklarda Göz Kızarıklığı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

  Sağlıklı kişilerde göz; temel olarak üç ana tabakadan meydana gelir. Bu tabakalar ise, dıştan içe doğru; gözün beyaz kısmını meydana getiren sklera, göze ait kan damarlarının bulunduğu üvea ve görmeden sorumlu olan ve en içte yer alan retina tabakaları olarak bilinir. Göze ait bazı dokular, bu tabakalarla ilişkili olarak göz içine yerleşmiştir.

  Göz kızarıklığı genellikle uykusuzluk, uzun süre odaklanmak, dijital göz yorgunluğu, şiddetli öksürük gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Aynı zamanda gözde alerji, uzun süreli kontakt lens kullanımı, göz kuruluğu, konjonktivit, kirpik dibi iltihabı (meibomit, blefarit), arpacık, göze yabancı cisim kaçması gibi nedenlerle de gözde kanlanma meydana gelebilir. Ama göz kanlanması bazen kornea ülseri, göz içi iltihaplar (üveit) ya da glokom (göz tansiyonu) gibi daha ciddi çeşitli göz rahatsızlıklarına da işaret edebilir.

Çocuklarda Göz Kızarıklığı Nedenleri

  Gözde kızarıklık şikayetinin en temelinde göz ve çevresinde bulunan damar yapılarının iltihaplanması da bulunur. Bu açıdan bazı durumlar benzer bir mekanizma üzerinden göz kızarıklığı şikayeti ile de sonuçlanabilir:

 Gözde tahriş: Kuru hava, toz, alerjik etkenler, güneşe doğrudan bakmak ya da kontakt lenslerin uzun süre çıkarılmadan kullanılması gibi bazı göz dokularında tahriş eden etkenler göz damarlarında iltihaplanma ile birlikte göz kızarıklığına ve genişlemeye yol açabilir.

 Travma: Göze gelen bazı fiziksel travmalar damarlarda zedelenme ile birlikte kanamaya yol açabileceği gibi; gözdeki iyileşme sürecine de bağlı olarak genişlediği için gözde kızarıklık şeklinde de ortaya çıkabilir.

 Göz enfeksiyonları: Göz dokuları ve çevresinde oluşan virüs, aynı zamanda bakteri enfeksiyonları gözde kızarıklığa en fazla neden olan etkenlerin de başında gelir. Bu açıdan her türlü konjonktivit, kornea ya da kirpik gibi göz çevresinde bulunan dokuları etkileyen enfeksiyonlarda göz kızarıklığı sayesinde karşılaşılabilir.

 Konjonktivit: Göz küresinin dışında bulunan mukoza dokusu konjonktiva; hem alerjik reaksiyonlarla nedeniyle, hem enfeksiyon etkenleri, hem de çeşitli sağlık sorunlarının gelişme sürecinde önemli ölçüde iltihaplanarak gözde kızarıklığa neden olabilir.

 Glokom: Göz tansiyonu şeklinde ortaya çıkan glokom hastalığı; göz içi yapılarında bası ile birlikte hasara neden olduğundan, göz kızarıklığına yol açabilir.

 Üveit: Göz damarlarında yer alan göz tabakası olarak bilinen üveanın; çeşitli sağlık sorunları nedeni ile iltihaplanmasına üveit ismi verilir. Üveit ise, ciddi göz kızarıklığı ile birlikte ağrı şikayeti ile ortaya çıkan, çok önemli bir göz hastalığıdır.

 Kanama bozuklukları: Vücutta meydana gelen dokularda çeşitli düzeylerde kanama ile sonuçlanan sağlık sorunları nedeni ile; göz dokularında da doku içinde meydana gelen kanamalar sonucunda göz kızarıklığı ortaya çıkabilir. Yine hapşırma, öksürük gibi vücutta ciddi derecede basınç artışlarına bağlı olarak göz damarlarının zedelenmesi sonucunda sklera ya da konjonktiva içinde kanama ile karşılaşılabilir.

 Keratit: Gözün ön tarafında bulunan ve ışığın ilk olarak kırılmaya uğradığı saydam kornea tabakasının iltihaplanmasına keratit ismi verilir. Keratit enfeksiyon sonucunda ortaya çıkabileceği gibi, fiziksel travmalar sonrasında ya da alerjik olarak da gelişebilir. Keratit de oldukça önemli göz kızarıklığı nedenleri arasında yer alır.

False

Kırmızı Göz

Kırmızı göze en sık sebep olan hastalık olan konjonktivit, gözün beyaz kısmı olan sklera dokusunu ve göz kapaklarının iç kısmını örten şeffaf dokunun iltihaplanmasıdır. Göz kapaklarının içinde yer alan ve gözlerin beyaz kısmını örten bu dokuya konjonktiva denir.

Hastalık ismini buradan alarak konjonktivanın iltihaplanması anlamını taşır. İltihaplanma sonucu gözde, gözle görülür kanlanma kızarıklık meydana gelir. Konjonktivit iltihaplanma nedenine bağlı olarak farklı çeşitlere ayrılır. Viral veya bakteriyel bazen de daha ciddi enfeksiyonlardan kaynaklanabileceği için tanı ve tedavi süreci riske atılmamalı ve bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.

Konjonktivit Neden Olur?

Konjonktiva iltihaplanmasının farklı nedenleri bulunur. Geçirilen enfeksiyon veya alerjik reaksiyonlar iltihaplanma oluşumunu etkileyerek konjonktivite neden olur. Konjonktivite neden olan durumlar aşağıdaki gibidir;

Belirtileri Nelerdir?

Konjonktivit en belirgin belirtisi gözlerde oluşan kanlanmadır. Kanlanmayla beraber gözlerde oluşan; kuruluk çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, yanma ya da batma veya sulanma gibi belirtilere neden olabilir.

İltihaplanmanın yoğun olduğu vakalarda kirpiklere yapışan iltihap, göz kapağında ve zar yapısındaki şişlik, gözden gece boyunca akıntı gelmesi de konjonktivit belirtileri arasında yer alır.

Kırmızı Göz

Konjonktivit Çeşitleri

Konjonktivit, temelinde yatan ana nedene göre farklı çeşitlere ayrılır. Tedavi öncesinde konjonktivit nedeni tespit edilerek hangi çeşit olduğu belirlenmelidir.

Viral konjonktivit: Nezleye sebep olan virüslere benzer virüslerden kaynaklı oluşur. Viral tip bulaşıcı bir konjonktivit tipidir. Tedaviye gerek duyulmadan kendi kendine iyileşebilen bir konjonktivit çeşididir. Sekonder bakteriyel enfeksiyon oluşmaması açısından ve semptomatik amaçlı damla tedavisi uygulanabilir.

Bakteriyel konjonktivit: Bakterilerden kaynaklanan tedavi edilmemesi halinde ciddi sonuçlara neden olan bir konjonktivit çeşididir. Bulaşıcıdır ve tedavisinde antibiyotik kullanılması gerekir.

Alerjik konjonktivit: Halk arasında göz nezlesi olarak adlandırılır. Polen, toz ve hayvan tüyü gibi alerjen özellik taşıyan unsurlara göre oluşur. Bulaşıcı değildir.

Konjonktivit Tedavi Yöntemleri

Konjonktivit tedavisi ana nedene göre şekillenir. Konjonktivit viral enfeksiyondan kaynaklanması halinde herhangi bir özel tedavi uygulanmamaktadır. Ancak semptomların azalması için hekiminiz rahat hissetmenizi sağlayacak ilaç tedavisi uygulayabilir.

Bakteriyel kaynaklı olan konjonktivitlerde ise antibiyotikli göz damlaları ve antibiyotik içeren merhemler kullanılır. Bakteri enfeksiyonu yayılmaması adına tedaviye erken başlanması büyük önem taşır.

Alerjik konjonktivitlerde ise yine spesifik bir tedavi bulunmaz. Gözyaşı damlalarıyla gözlerdeki kuruluk giderilerilir, antihistaminik içerikli damlalarla da kaşıntı ve kızarıklık şikayetlerinin önüne geçilebilir. Konjonktivitin nedeninin gözle bir kimyasal teması olması halinde ise göz, su ve gözyaşı damlalarıyla detaylıca yıkanmalıdır.

Kırmızı Göz

Göz Kanlanmasının Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Göz kanlanması, gözde bir bakteriyel enfeksiyon oluşumunun veya viral nedenlerden kaynaklı iltihaplanmalar sonucu oluşabilir. Bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara bağlı olarak da göz kanlanması gerçekleşebilir. Bunların yanı sıra romatolojik hastalıklar, hipertansiyon ve tansiyon hastalıkları da gözlerde kızarıklığa yol açabilir.

Risk Faktörleri

Konjonktivit görülme oranını artıran bazı risk faktörleri bulunur. Alerjik bir bünyeye sahip olan, uzun süreli lensler kullanan ve kreş okul ofis gibi kalabalık ortamda bulunup virüs ve bakterilerin kolay yayılabildiği alanlarda bulunan kişiler konjonktivit açısından risk grubunda yer alır.

Konjonktivitten Korunma Yolları Nelerdir?

Konjonktivitten korunmanın belirli yolları vardır. Kırmızı göz birçok kişi tarafından basit bir rahatsızlıkmış gibi görünse de uzun vadede göz üzerinde hasarlara neden olabilir. Bundan dolayı göz sağlığına dikkat edilerek konjonktivite karşı önlemler alınmalıdır.

Konjonktivitten korunmak için öncelikle el hijyenine dikkat edilmelidir. Kirli ellerin gözlerle temasından kaçınılmalıdır. Yüz havlusu gibi yüz ve gözlerle temas eden ürünler kişisel olarak kullanılmalıdır. Makyaj malzemeleri paylaşılmamalıdır.

Kişi kontakt lens kullanması halinde lenslerin değiştirilme sıklığına özen göstermeli ve lenslerine temiz elleriyle temas etmelidir.

Temizliğinden şüphe duyulan havuzlara girilmemeli, gözlerde geçmeyen bir kızarıklık olması halinde mutlaka göz muayenesine gidilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Banyodan Sonra Gözler Neden Kanlanır?

Uzun süreli sıcağa maruziyet göz üzerindeki şeffaf plakta kanlanmalara neden olabilir. Uzun süreli sıcak bir banyo ardından sıcak su buharına bağlı olarak damarlar genişler ve gözlerde kızarıklık oluşur. Diğer durumlarda ise suyun pH derecesi göz ile uyumlu değildir. Gözlerde oluşacak anlık kuruluk göz kanlanmasına neden olabilir.

Göz Kanlanması Bulaşıcı Mıdır?

Göz kanlanması bir diğer adıyla konjonktivit, altında yatan nedene göre bulaşıcı olabilir. Konjonktivit bir viral veya bakteriyel sebepten dolayı oluştuysa bulaşıcıdır. Ancak alerjik reaksiyonlar sonucunda gelişiyor ise bu tür göz kanlanması bulaşıcı değildir.

Göz Kanlanması Kızarıklığı Ne Kadar Zamanda Geçer?

Göz kanlanması oluştuğu nedene göre farklı iyileşme süreci gösterir. Viral enfeksiyonlar kendiliğinden birkaç gün içerisinde geçerken bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı göz kanlanması oluştuysa bu süreçte antibiyotik tedavisine bağlı olarak göz kızarıklığı iyileşir. Bu tür iyileşmeler 1- 2 hafta kadar sürebilir. Alerjik reaksiyonlarda kullanılan damlalar sayesinde göz kanlanması gün içerisinde geçer.

Kontakt Lens Kullananlarda Göz Kızarması, Göz Kanlanması Önemli Midir?

Kontakt lens kullanırken göz kızarıklığı oluşumu sık görülen bir durumdur. Lensin takıp çıkarılması sırasında tırnak ile göze hasar verilmesi maalesef ki yine sık karşılaşılan bir durumdur. Hasara bağlı olarak gözde geçici kanlanma oluşabildiği gibi bazı durumlarda gözde konjonktivit oluşabilir. Kanlanmanın geçmemesi halinde mutlaka göz muayenesine gidilmelidir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

Ä°nstagram

Çocuklarda Göz Kızarıklığı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

İçindekiler

Çocuklarda göz kızarıklığı neden olur?

Göz kızarıklığı, göz sağlığı açısından uyarıcı bir belirtidir. Göz sağlığı konusunda bazı aksaklıklar olduğunu gösterir. Göz kızarıklıklarının önemli bir kısmı hafif mikrop kapmaları yani enfeksiyonlardan kaynaklanır. Göz alerjileri de göz kızarıklığı oluşturan tablolar arasındadır.

Uzun süre tablet ve bilgisayar ekranına bakmak veya uykusuz kalmak da göz kızarıklığı oluşturur.

Göz kızarıklığı önemli bir sorunun göstergesi midir?

Göz kızarıklıklarının önemli bir kısmı ağır bir hastalığın belirtisi olmamakla birlikte ılık su ile ıslatılmış pamukla temizlenmesi ve benzeri tedbirlerin alınmasıyla bir iki gün içerisinde geçer. Fakat göz kızarıklığıyla birlikte görme bulanıklığı oluşuyor veya çocuk gözünü açamayacak derecede ağrı duyuyor ve kızarıklık birkaç günde geçmiyorsa zaman kaybetmeden göz hekimine başvurulmalıdır.

Çocuğumun gözü sık sık kızarıyor ve çapaklanıyor. Acaba gözü mikrop mu kapıyor? Tedavide hangi ilacı kullanmalıyım?

Gözün mikrop kapması durumunda koyu sarı-yeşilimsi çapaklanmayla birlikte kızarıklık görülür. Çocukluk döneminde gözde mikrobik hastalık sık görülür ve çoğunlukla tehlikeli değildir. Gözün mikrop kaptığı düşünülen durumlarda ılık su ve pamukla gözler günde 3-4 defa temizlenmelidir. Ilık suyla temizleme sonrasında çapaklanma geçmezse göz hekimine müracaat edilmelidir. Hekim önerisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Çocuğumun gözü çok kızardı, önemli bir sorun olur mu?

Aileler, çocuklarının gözündeki basit kızarmalara alışıktır. Fakat kızarıklığın fazla olması viral ve tedaviye dirençli bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu nedenle kızarıklığın fazla ve inatçı olduğu, özellikle de gözlerin kısılarak bakılması durumunda vakit kaybedilmeden göz hekimine muayene olunmalıdır.

Çocuğumda üst solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte gözlerde kızarıklık ve çapaklanma oluştu. Birbiriyle bağlantısı olabilir mi? Ağızdan antibiyotik alıyor, göz için de ilaç gerekli midir?

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir kısmında gözü saran zarlar da etkilenir ve konjonktivit (gözde kızarıklık) görülür. Bu durumda göz, günde 3-4 kez ılık su ve pamukla temizlenmelidir. Ilık su ile ıslatılmış pamukların göz üzerinde birkaç dakika bekletilmesi de enfeksiyonla mücadele açısından yararlıdır. Bir gün süre ile temizlik ve pansuman uygulamaya rağmen kızarıklık ve çapak geçmezse, doktor önerisiyle göz damlaları ve merhemleri tercih edilebilir.

Çocuğumun alerjik bir bünyesi var ve göz alerjisi olduğu söylendi. Gözleri sık sık kaşınıyor ve kızarıyor. Tedavi verildi ancak kızarıklık arada sırada görülüyor. Kalıcı çözüm nedir?

Göz alerjileri özellikle bahar ve yaz mevsimi olmak üzere hemen her zaman görülebilir. Alerjen olarak adlandırılan ve bazı kişilerin gözlerinin aşırı reaksiyon/ tepki verdiği maddeler bulunur. Sık görülen alerjenler arasında bitki tozları, güneş ışınları, ev tozları gibi yaygın bazı etkenler bulunur. Tüm alerjilerin tedavisinde temel ilke alerjenden mümkün olduğunca uzak kalınmasıdır. Açık havadayken güneş gözlüğü kullanılması ve göz çevresinin soğuk suyla yıkanarak olası alerjenlerin azaltılması gibi önlemler de alınabilir.

Alerjik durumlara tedavi verilse de tedavinin bitiminden sonra hastanın alerjenle karşılaşmasıyla tekrar alerji oluşabilir. Göz alerjileri açısından tüm sorunları çözen, kalıcı bir tedavi bulunmamaktadır.

Alerjiye neden olan etkenler gözlenerek çocuğunuzu alerjenlerden uzak tutabilir, alerjik reaksiyon sıklığını ve şiddetini azaltabilirsiniz.

Çocukların okul başarısında önemli rol oynayan göz sağlığıyla ilgili merak edilen soruları Doç.Dr. Doğan Ceyhan egitim.com'da sizler için cevapladı.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır