ihale konusu olmayan işlerle ilgili e borcu yoktur belgesi / İşveren Sistemi

Ihale Konusu Olmayan Işlerle Ilgili E Borcu Yoktur Belgesi

ihale konusu olmayan işlerle ilgili e borcu yoktur belgesi

SGK borcu yoktur yazısı nasıl alınır? SGK borcu yoktur yazısı doğrulama işlemi nasıl yapılır?

Prim ödemelerinin eksik ya da gecikmeli ödenmesinden kaynaklanan SGK borcu, i&#; yerlerinin devlet te&#;viki almak gibi farkl&#; olanaklardan mahrum kalmas&#;na sebep oluyor. SGK borcu olmayan i&#;letmeler ise bu olanaklardan yararlanmak için borçlu olmad&#;&#;&#;n&#; kan&#;tlaman&#;n yollar&#;n&#; ar&#;yor. Bunun için SGK borcu yoktur yaz&#;s&#; almak gerekiyor. Peki, SGK borcu yoktur yaz&#;s&#; olman&#;n yollar&#; neler?

 

SGK Borcu Yoktur Yaz&#;s&#; Nedir?

SGK borcu yoktur yaz&#;s&#;, bir i&#;letmenin kesinle&#;mi&#; sigorta borcunun olmad&#;&#;&#;n&#; gösteren belgedir. Bu yaz&#;, e-Devlet üzerinden ya da Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edilerek al&#;n&#;r ve resmî belge olarak kullan&#;l&#;r. E&#;er kurumun kesinle&#;mi&#; sigorta borcu bulunuyorsa ba&#;vuru sonras&#;nda SGK borcu yoktur yaz&#;s&#;na de&#;il, borç bilgilerine ula&#;&#;l&#;r.

SGK Borcu Yoktur Yaz&#;s&#; Neden &#;stenir?

&#;&#;letmeler, SGK borcu yoktur yaz&#;s&#;n&#; Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlu olmad&#;&#;&#;n&#; belgelemek için ister. Bunun sebeplerinden biri, i&#;letmelerin devlet te&#;viklerinden yararlanmak istemesi olabilir. &#;&#;letmelerin ihaleye girebilmek için de SGK borcunun olmad&#;&#;&#;n&#; ispatlamas&#; gerekir. Ayr&#;ca SGK borcu yoktur yaz&#;s&#;, i&#;letmelerin kredi onay&#; için bankaya sunabilece&#;i belgelerden biridir.

SGK Borcu Yoktur Yaz&#;s&#; Nereden Al&#;n&#;r?

SGK borcu yoktur yaz&#;s&#;, ba&#;l&#; olunan Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezine ba&#;vurularak al&#;nabilir. Uzun süredir kullan&#;lan bu yöntem hâlâ geçerli olmakla birlikte ilgili belge art&#;k e-Devlet üzerinden de al&#;nabiliyor. SGK borcu yoktur yaz&#;s&#; alma i&#;lemleri her iki yöntem için farkl&#; ilerliyor.

Borcu Yoktur Yaz&#;s&#; SGK'den Nas&#;l Al&#;n&#;r?

SGK'den borcu yoktur yaz&#;s&#; almak için dilekçe yazarak bu dilekçeyi Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezine iletmek gerekiyor. Dilekçe gönderildikten sonra al&#;nan SGK borcu yoktur yaz&#;s&#; resmî belge olarak kullan&#;l&#;yor. SGK'ye dilekçe ile yap&#;lan ba&#;vurularda dilekçe için gerekli evrak&#; haz&#;rlamak, göndermek ve dilekçe cevab&#;n&#; beklemek; süreci biraz uzatt&#;&#;&#; için günümüzde art&#;k internet üzerinden de belge talep edilebiliyor.

Borcu Yoktur Yaz&#;s&#; SGK'nin &#;nternet Adresinden Nas&#;l Al&#;n&#;r?

SGK internet adresinden borcu yoktur yaz&#;s&#; almak için "E-Borcu Yoktur" uygulamas&#;n&#; aktifle&#;tirmek gerekiyor. Bu i&#;lem için i&#;veren, SGK'ye "Gerçek Ki&#;i &#;&#;verenler, Tüzel Ki&#;i &#;&#;verenler ve Adi Ortakl&#;klar" olarak ba&#;vuru yapmal&#; ve gerekli evraklar&#; teslim etmelidir. Ayr&#;ca ba&#;vuru s&#;ras&#;nda "e-borcu yoktur ba&#;vuru formlar&#;" ve "e-borcu yoktur taahhüt belgesi" dilekçelerini eksiksiz &#;ekilde doldurup sunmal&#;d&#;r. Bu dilekçelerin teslimi ile aktivasyon yap&#;ld&#;ktan sonra SGK'nin web sitesinden borcu yoktur yaz&#;s&#; al&#;nabilir.

Belgeyi almak için a&#;a&#;&#;daki ad&#;mlar&#; takip edebilirsiniz:

- SGK'nin web sitesinden i&#;veren sayfas&#;n&#; açmak için bu linke t&#;klay&#;n.

- Sisteme kullan&#;c&#; ad&#;, i&#; yeri &#;ifresi ve sistem &#;ifresi ile giri&#; yap&#;n.

- E-Borcu Yoktur uygulamas&#;n&#; aç&#;n.

- Sol menüde borcu yoktur belgesinin olu&#;turulma nedenleri s&#;ralan&#;yor. E-borcu yoktur belgesini alma nedenlerinize en uygun olan&#; seçin.

- Belge olu&#;turma amac&#;n&#;za uygun olarak tarih girin ve belgeyi olu&#;turun.

- PDF dökümünü alarak belgeyi yazd&#;rabilirsiniz.

SGK Borcu Yoktur Yaz&#;s&#; e-Devlet'ten Nas&#;l Al&#;n&#;r?

e-Devlet üzerinden SGK borcu yoktur belgesi alabilmek için i&#;verenin öncelikle bu i&#;lemi aktive etmesi gerekiyor. &#;&#;veren, SGK borcu yoktur do&#;rulama i&#;lemini yapt&#;ktan sonra e-Devlet üzerinden SGK borcu yoktur yaz&#;s&#;n&#; isteyebilir.

Siz de e-Devlet'ten SGK borcu yoktur belgesi almak istiyorsan&#;z a&#;a&#;&#;daki ad&#;mlar&#; izleyebilirsiniz:

- e-Devlet'e giri&#; yapt&#;ktan sonra arama k&#;sm&#;na "Borç durum yaz&#;s&#;" yazarak arama yap&#;n.

- Kar&#;&#;s&#;na gerçek veya tüzel ki&#;i ad&#;na olmak üzere iki farkl&#; sekme ç&#;kacak. &#;&#; yerinize uygun sekmeye t&#;klay&#;n.

- Borç durum yaz&#;s&#; talep giri&#;i sayfas&#;nda sa&#; tarafta yer alan yeni talep butonuna t&#;klay&#;n.

- Sayfada istenen bilgileri do&#;ru bir &#;ekilde doldurun.

- Kaydet tu&#;una basarak talebi iletin. Sosyal Güvenlik Kurumuna an&#;nda gönderilen bu talep üzerine i&#;leminiz gerçekle&#;tirilir.

- Borcunuzun olmamas&#; hâlinde borcu yoktur yaz&#;s&#;n&#; buradan görüntüleyebilirsiniz.

- PDF belgesi olu&#;turarak belgeyi yazd&#;rabilirsiniz.

SGK Borcu Yoktur Yaz&#;s&#; Do&#;rulama &#;&#;lemi Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

SGK borcu yoktur yaz&#;s&#; do&#;rulama i&#;lemi, SGK Merkezlerinden veya e-Devlet üzerinden yap&#;labilir. &#;&#;letmenin e-sigorta kullan&#;c&#;s&#;, e-Devlet üzerinden aktivasyon yapmak için e-Devlet sistemine giri&#; yapar. Arama alan&#;na 4A &#;&#;yeri Tescil Uygulamas&#; yazd&#;ktan sonra ilgili sayfaya gider. Bu sayfada e-borcu yoktur aktivasyon linki yer al&#;yor. Kullan&#;c&#;, ba&#;lant&#;ya t&#;klayarak aktivasyon için gerekli sayfa açar. Son olarak i&#; yerinin 23 haneli SGK numaras&#;n&#; girer ve do&#;rulamay&#; tamamlar.

SGK Borcu Yoktur Yaz&#;s&#; Dilekçe Örne&#;i Nas&#;l Yaz&#;l&#;r?

SGK borcu yoktur yaz&#;s&#; alabilmek için haz&#;rlanan dilekçede baz&#; bilgilerin mutlaka yer almas&#; gerekiyor. SGK borcu yoktur dilekçesinde dilekçenin sunulaca&#;&#; kurumun ad&#;, i&#; yerinin ticari unvan&#;, ba&#;l&#; oldu&#;u vergi dairesi, vergi numaras&#;, SGK sicil numaras&#;, mernis numaras&#;, ba&#;l&#; oldu&#;u oda ve odaya ait sicil numaras&#;n&#;n bulunmas&#; &#;art. Ayr&#;ca faaliyet gösterdi&#;i adres, telefon numaras&#;, e-posta adresi ve imza sirkülerinin yer almas&#; gerekir.

SGK borcu yoktur dilekçesine öncelikle ba&#;l&#; olunan Sosyal Güvenlik &#;l Müdürlü&#;üne ve Sosyal Güvenlik Merkezine hitaben ba&#;l&#;k yaz&#;l&#;r. Dilekçeye, "A&#;a&#;&#;da belirtti&#;im kuruma verilmek üzere taraf&#;ma borcu yoktur yaz&#;s&#;n&#;n veya borcum varsa borç durumunu gösteren yaz&#;n&#;n verilmesini arz ederim." cümlesiyle ba&#;lan&#;r. SGK borcu yoktur yaz&#;s&#; dilekçesine bu yaz&#;n&#;n hangi amaçla talep edildi&#;i de eklenebilir. Dilekçenin sa&#; üst k&#;sm&#;na ise dilekçenin verildi&#;i tarih at&#;lmal&#;d&#;r.

Dilekçeye devam ederken "Borç sorgulama/ara&#;t&#;rma i&#;lemine esas olacak bilgiler a&#;a&#;&#;da eksiksiz ve do&#;ru olarak belirtilmi&#; olup bu formda belirtilen bilgilerin eksik veya hatal&#; oldu&#;unun anla&#;&#;lmas&#; hâlinde kurumunuzun ve di&#;er kurum, kurulu&#; ve ki&#;ilerin u&#;rayaca&#;&#; zararlardan sorumlu oldu&#;umu kabul ederim." ifadesiyle sorumlulu&#;un üstlenildi&#;i belirtilir.

SGK borcu yoktur dilekçesi i&#;letmenin ticari bilgilerinin eklenmesiyle tamamlan&#;r. Bu bilgilerin tablo &#;eklinde eklenmesi daha yayg&#;nd&#;r. Dilekçenin en alt&#;na &#;ah&#;s i&#;letmeleri için isim ve soy ismi, sermaye i&#;letmeleri için &#;irket unvan&#; bilgileri eklenir ve bu bilgilerin alt&#;na &#;slak imza at&#;l&#;r.

SGK borcu yoktur yaz&#;s&#; Kredi Garanti Fonuna (KGF) teslim etmek için isteniyorsa dilekçede birtak&#;m de&#;i&#;iklikler yapmak gerekir. KGF'ye vermek için haz&#;rlanan dilekçede hangi bankadan kredi deste&#;i al&#;naca&#;&#; ve SGK borcu yoktur yaz&#;s&#;n&#;n Kredi Garanti Fonu için istendi&#;i aç&#;k bir &#;ekilde ifade edilmelidir.

SGK Borcu Yoktur Dilekçe Cevab&#;

SGK borcu yoktur dilekçesi verildi&#;inde &#;l Sosyal Güvenlik Merkezinden cevap gönderilir. Bu yaz&#;da e&#;er borç varsa borç bilgileri aç&#;klan&#;r. E&#;er SGK borcu yoksa "SGK borcu bulunmamaktad&#;r." ifadesi yer al&#;r. SGK borcu yoktur yaz&#;s&#;nda yaz&#;n&#;n hangi kuruma verildi&#;i bilgisi ve yaz&#;n&#;n geçerlilik tarihi de bulunur.

Kredi Garanti Fonu için yaz&#;lan SGK borcu yoktur dilekçesine gönderilen cevap di&#;erlerinden farkl&#;d&#;r. Bu yaz&#;da dilekçenin Kredi Garanti Kurumlar&#;na Sa&#;lanacak Te&#;vik Deste&#;ine &#;li&#;kin Usul ve Esaslar Hakk&#;nda Sonucuna istinaden Kredi Garanti Fonuna ibraz edilmek suretiyle düzenlenmi&#; oldu&#;u bilgisi yer almal&#;d&#;r. Aksi takdirde KGF yaz&#;y&#; kabul etmeyebilir.

 

 

 

ÖZET: Sosyal güvenlik prim borcuna ilişkin olarak SGK sitesi üzerinden alınan &#;E-Borcu Yoktur&#; belgesinin, “ Sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre verilen borcu yoktur belgesi niteliğinde olmadığından, ayrıca ihale tarihi itibariyle isteklilerin Türkiye genelinde kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olmadığına dair belge talep etmeleri durumda standart form niteliğindeki talep formunu (Ek-3) kullanmaları gerektiğinden, isteklinin bu gerekçeyle teklifinin değerlendirme dışı  bırakılması işleminin mevzuata uygun olduğuna karar verilmiştir.

 KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No: /
Gündem No: 77
Karar Tarihi
Karar No: /funduszeue.info

BAŞVURU SAHİBİ:

Er-Öz Müh. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. &#; Ermet İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Keşan Belediye Başkanlığı,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

/ İhale Kayıt Numaralı “İlçemiz ve Mücavir Alan Sınırları İçerisinde Beton Elemanları ile Tamir ve Yapım İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Keşan Belediye Başkanlığı tarafından  tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “İlçemiz ve Mücavir Alan Sınırları İçerisinde Beton Elemanları ile Tamir ve Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Er-Öz Müh. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. &#; Ermet İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının  tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin  tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince  tarih ve  sayı ile Kurum kayıtlarına alınan  tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak / sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihaleye en uygun teklifi sunan iş ortaklığı olarak sözleşme imzalamak için belgelerin ibraz edildiği, ancak tarihli ihale komisyonu kararında aykırılık teşkil eden belgelerin tespit edildiği gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına ve geçici teminatlarının gelir kaydedilmesine karar verildiği, idare tarafından iş ortaklığının özel ortağına ait kesinleşmiş SGK borcunun ,92 TL değil ,61 TL olduğunun belirtildiği, ancak söz konusu kararın aşağıda yer verilen gerekçelerle hukuka aykırı olduğu,

İhale tarihi itibariyle özel ortaklarına ait SGK borcunun mevzuatta belirtilen yasal limitin altında olduğu, SGK borcundaki artışa sebep olan tutarın ihale tarihinden sonra tarihinde sisteme işlendiği, dolayısıyla ihale tarihinde sonra tahakkuk ettirilen SGK borçlarının değerlendirme dışı bırakılma ve geçici teminatların gelir kaydedilmesi işlemlerine gerekçe oluşturamayacağı,

SGK tarafından tarihinde kendilerine gönderilen tebligatın kendileriyle ilgisi olmayan bir kişi ve adrese yapılmış olduğu, SGK&#;ya yapılan itirazın tarihinde haklı bulunduğu ve tebligatın iptal edildiği, SGK tarafından kendilerine gönderilen yazı ile ihale tarihi itibariyle SGK borçlarının bulunmadığının belirtildiği, dolayısıyla kendilerinin haksız yere değerlendirme dışı bırakılmalarının kamu zararına sebebiyet vereceği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “…Aşağıda belirtilen durumlardaki istekliler ihale dışı bırakılır:

c) Türkiye&#;nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olan.

Kurum, dördüncü fıkranın; (c) bendi ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının uygun görüşünü alarak sosyal güvenlik prim borcunun kapsamı ve tutarını; (d) bendi ile ilgili olarak, Gelir İdaresi Başkanlığının uygun görüşünü alarak vergi borcu kapsamına girecek vergileri; tür ve tutar itibariyle belirlemeye yetkilidir.

Bu madde kapsamında istenen belgelerden hangilerinin taahhütname olarak sunulabileceği Kurum tarafından belirlenir. Gerçeğe aykırı hususlar içeren taahhütname sunulması veya ihale üzerinde kalan istekli tarafından taahhüt altına alınan durumu tevsik eden belgelerin sözleşme imzalanmadan önce verilmemesi halinde bu durumda olanlar ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir.” hükmü,

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale dışı bırakılma” başlıklı 52’nci maddesinde “(1) Kanunun 10 uncu maddesinde yer alan hükümler gereğince;

c) Türkiye’nin veya kendi ülkesinin mevzuat hükümleri uyarınca kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olan,

adaylar ve istekliler ihale dışı bırakılır.

(2) İhale üzerinde kalan istekliden, birinci fıkranın (a), (b), (c), (ç), (d) ve (f) bentlerinde belirtilen durumlarda olmadığına dair belgelerin sözleşme imzalanmadan önce istenilmesi zorunludur. Bu belgelerin, ihale usulüne göre son başvuru ve/veya ihale tarihinde isteklinin anılan bentlerde belirtilen durumlarda olmadığını göstermesi gerekir.

(4) Birinci fıkranın (c) bendindeki “Türkiye’de kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu”nun kapsamı ve tutarı Kamu İhale Genel Tebliğinde belirlenir.

(5) Türkiye’de kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcunun değerlendirilmesinde, isteklinin;

a) İlgili mevzuatına göre tahakkuk eden prim borçlarının süresi içinde ödenmemesi halinde kesinleşmiş prim borcu olduğu,

b) Prim borcuna karşı dava açılması halinde, bu dava sürecinde veya takip ve tahsili durduracak geçici veya nihai bir karar bulunmadığı durumlarda kesinleşmiş prim borcu olduğu,

c) Prim borcunun 21/7/ tarihli ve sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde cebren tahsili yolunda tesis edilen işlemlere karşı dava açılması halinde, bu dava sürecinde veya sonucunda takip ve tahsili durduracak geçici veya nihai bir karar bulunmadığı durumlarda kesinleşmiş prim borcu olduğu,

ç) Vadesi geçtiği halde ödenmemiş ancak ilgili kurum tarafından belli bir vadeye bağlanarak tecil edilmiş prim borçlarının, vadesindeki ödemeler aksatılmadığı sürece, kesinleşmiş prim borcu olmadığı,

kabul edilecektir. …” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İsteklilerden sayılı Kanunun 10 uncu maddenin dördüncü fıkrasına göre istenecek belgeler” başlıklı 17’nci maddesinde “… sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin son fıkrasının (c) bendi uygulamasında kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcunun belirlenmesinde aşağıda belirtilen hususlar esas alınacaktır:

Türkiye genelindeki borç asıl ve fer’ileri toplamı dikkate alınmak kaydıyla, isteklilerin;

a) sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran tüzel kişiliği haiz işveren olması halinde;

1) Gerek kendilerine ait işyerlerinin, gerek devir aldıkları işyerlerinin, gerekse kendi işyerleriyle birleşen veya kendi işyerlerine katılan işyerlerinin muaccel hale gelmiş sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi borçları ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zamları ile diğer fer’ileri,

2) 1/5/ tarihinden sonra biten ihale konusu işler ve özel bina inşaatı işyerlerinden dolayı gerek Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan araştırma, gerekse Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavirlerce İşyeri Kayıtlarının İncelenmesi Hakkında Yönetmelik gereğince yapılan inceleme sonucunda, fark işçilik matrahı üzerinden bulunan ve isteklilerce ödenmesi kabul edilen prim, gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları,

3) İşin yürütümü için gerekli olan asgari işçilik miktarının tespiti hususunda Sosyal Güvenlik Kurumu denetim elemanlarınca düzenlenen raporlarda önerilen asgari işçilik miktarı üzerinden hesaplanan prim, gecikme cezası ve gecikme zammı tutarlarının idari aşamada kesinleşmiş olan kısımları,

4) Sosyal Güvenlik Kurumunun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca, fiilen yapılan denetimler sonucunda veya işyeri kayıtlarından yapılan tespitlerden ya da kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatı gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde veya kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden çalıştığı tespit edildiği halde bu çalışmaları veya prime esas kazancı Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeyen veya eksik bildirilen sigortalılardan dolayı tahakkuk ettirilen sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi borçları ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zamları ve diğer fer&#;ilerinin idari aşamada kesinleşmiş olan kısımları,

5) Kesinleşmiş mahkeme kararları uyarınca geriye doğru verilen prim belgelerine istinaden oluşan ve muaccel hale gelmiş sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi borçları ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zamları ve diğer fer’ileri,

6) Ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığına veya eksik ücret ödendiğine dair belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmeyen veya verilen belgeleri anılan Kurumca geçerli sayılmaması nedeniyle tahakkuk ettirilen sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi borçları ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zamları ve diğer fer’ilerinin idari aşamada kesinleşmiş olan kısımları,

7) Bir işverenin işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin bir işte veya bir işin bölüm veya eklentilerinde, iş alan ve bu iş için görevlendirdiği sigortalıları çalıştıran alt işverenin, bu işyerlerinde çalıştırdıkları sigortalılardan dolayı tahakkuk eden ve ödenmeyen sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme ve diğer fer’ileri,

8) Ortağı olduğu şirketin sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ile bunlara ait gecikme cezası, gecikme zamları ve diğer fer&#;ilerine ilişkin borçlarından ötürü, (şirketin nevi dikkate alınarak) sorumlu olduğu tutarları,

b) sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanları çalıştıran tüzel kişi olması halinde;

sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanları çalıştırmalarından dolayı yukarıda (a) bendinde sayılan borçların yanı sıra (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanları çalıştırmalarından dolayı yasal ödeme süresi geçmiş prim, kesenek ve kurum karşılıkları ile bunların gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer fer&#;ileri,

c) sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanları çalıştırmasından dolayı gerçek kişiliği haiz işveren, kendi sigortalılığından dolayı ise, sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılması halinde;

sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalısayılanlardan dolayı yukarıda (a) bendinde sayılan borçları ile gerek üst düzey yöneticisi olduğu ve gerekse ortağı olduğu şirketin Kuruma olan sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, issizlik sigortası primi ile bunlara ait gecikme cezası, gecikme zamları ve diğer fer’ilerine ilişkin borçlarından ötürü, şirketin nevisi dikkate alınarak sorumlu olduğu tutarlar ile sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki çalışmasından dolayı yasal ödeme süresi geçmiş prim ve sosyal güvenlik destek primi borçları ve sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortası prim borçları ile bunların gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer fer&#;ileri,

ç) Sadece sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılması veya sosyal güvenlik destek primi ödeme yükümlüsü olması halinde;

sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmasından veya sosyal güvenlik destek primi ödeme yükümlülüğünden doğan yasal ödeme süresi geçmiş prim, sosyal güvenlik destek primi borçları ile sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortası prim borçları ve bunların gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer fer&#;ileri, ile gerek üst düzey yöneticisi olduğu ve gerekse ortağı olduğu işveren şirketin sayılı Kanun kapsamında Kuruma olan sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ile bunlara ait gecikme cezası, gecikme zamları ve diğer fer’ilerine ilişkin borçlarından ötürü, şirketin nevisi dikkate alınarak sorumlu olduğu tutarları,

kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olarak kabul edilecektir.

Öte yandan isteklinin Türkiye genelindeki;

1) İlgili kanunlara göre tecil ve taksitlendirilerek ya da özel kanunlara göre yeniden yapılandırılarak ödeme planına bağlanan ve anılan kanunlar gereğince tecil ve taksitlendirmeye ya da yapılandırmaya ilişkin taksit ve/veya cari aya ilişkin ödeme yükümlükleri yerine getirilmiş olması kaydıyla, tecil ve taksitlendirmeye ya da yeniden yapılandırmaya konu prim, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, kesenek, kurum karşılığı ile bunların fer’ileri,

2) sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre tespit edilen sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırının 3 katını aşmayan ve (a) bendi kapsamına giren (7 numaralı alt bendinde belirtilen borçlar hariç) sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ile bunların fer’ileri toplamından oluşan borçlar,

3) sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre tespit edilen sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırının 6 katını aşmayan ve (a) bendinin 7 numaralı alt bendinde belirtilen sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ile bunların fer’ileri toplamından oluşan borçlar,

4) sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre tespit edilen sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırının 3 katını aşmayan ve (b) bendi kapsamına giren ve sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ile bunların fer’ileri toplamından oluşan borçlar,

5) sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre tespit edilen sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırının 3 katını aşmayan ve (b) bendi kapsamına giren ve sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin prim, kesenek, kurum karşılığı ile bunların fer’ileri toplamından oluşan borçlar,

6) sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre tespit edilen sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırının 3 katını aşmayan ve (c) bendi kapsamına giren ve sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin ((a)   bendinin 7 numaralı alt bendinde belirtilen borçlar hariç) sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ile bunların fer’ileri toplamından oluşan borçlar,

7) sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre tespit edilen sigorta primine esas aylık kazancın alt sınırının 3 katını aşmayan, (c) bendi kapsamına giren ve sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılan sigortalılığından doğan prim borçları, sosyal güvenlik destek primi borçları ve sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortası prim borçları ile bunların fer’ileri toplamından oluşan borçlar,

8) sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre tespit edilen sigorta primine esas aylık kazancın alt sınırının 3 katını aşmayan ve (ç) bendi kapsamına giren ve sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılan sigortalılığından doğan prim borçları, sosyal güvenlik destek primi borçları ile ve sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortası prim borçları bunların fer’ileri toplamından oluşan borçlar,

9) Tasarrufa teşvik kesintisi ve katkı tutarları, konut edindirme yardımı, idari para cezaları borçları,

10) İlgili Kanunlar uyarınca takip ve tahsil görevi verilmiş olan özel işlem vergisi, eğitime katkı payı ve damga vergisi ile bunlara bağlı gecikme zamları,

kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olarak değerlendirilmeyecektir.

İsteklinin;

a) İlgili mevzuatına göre tahakkuk eden prim borçlarının süresi içinde ödenmemesi halinde kesinleşmiş prim borcu olduğu,

b) Prim borcuna karşı dava açılması halinde, bu dava sürecinde veya sonucunda takip ve tahsili durduracak geçici veya nihai bir karar bulunmadığı durumlarda kesinleşmiş prim borcu olduğu,

c) Prim borcunun sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde cebren tahsili yolunda tesis edilen işlemlere karşı dava açılması halinde, bu dava sürecinde veya sonucunda takip ve tahsili durduracak geçici veya nihai bir karar bulunmadığı durumlarda kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olduğu,

d) Vadesi geçtiği halde ödenmemiş ancak ilgili kurum tarafından belli bir vadeye bağlanarak tecil edilmiş prim borçlarının, vadesindeki ödemeler aksatılmadığı sürece, kesinleşmiş prim borcu olmadığı,

kabul edilecektir.

İsteklilerin sosyal güvenlik prim borcu olmadığına ilişkin belgeyi işyerinin kayıtlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünden/Sosyal Güvenlik Merkezinden alması, bu belgenin; ilgili müdürlükçe aynı işverene ait Türkiye genelini kapsayacak şekilde yapılacak araştırma neticesinde düzenlenmesi ve son başvuru ve/veya ihale tarihi itibarıyla olan durumu göstermesi gerekmektedir. Aynı isteklinin başka yerlerdeki işyeri sicil kayıtlarına ilişkin sosyal güvenlik prim borcu bulunduğunun idarelerce tespit edilmesi halinde sayılı Kanunun 10 uncu maddesi uyarınca işlem yapılması gerekmektedir.

Sosyal güvenlik prim borcu olmadığına ilişkin olarak; gerçek kişi isteklilerin sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendi kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu olmadığına dair belge, tüzel kişi isteklilerin ise sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bendi kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna sosyal güvenlik prim borcu olmadığına dair belge vermeleri yeterli olacak, tüzel kişi isteklilerin ortağı olan gerçek kişilerin sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında prim borcu olmadığına ilişkin belge istenmeyecektir.

Yabancı istekliler için Kanunun 10 uncu maddesinin (a), (b) ve (g) bentleri için bu Tebliğde belirtilen açıklamalar çerçevesinde uygulama yapılacaktır.” açıklaması yer almaktadır.

Anılan Tebliğ’in “İhale üzerinde kalan isteklilerin kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında sayılan durumlarda olmadığına dair belgeleri sözleşmeden önce sunamaması” başlıklı 17’nci maddesinde “ sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentleri gereğince, ihaleye katılan isteklinin teklifinin başka bir sebeple değerlendirme dışı bırakılıp bırakılmadığı, bu isteklinin teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olup olmadığı veya ihalenin iptal edilip edilmediğine bakılmaksızın, isteklilerin taahhüt edilen duruma aykırı hususlarının bulunduğunun anlaşılması (sosyal güvenlik prim veya vergi borcu bulunması gibi) halinde, bu durumda olanların ihale dışı bırakılarak geçici teminatlarının gelir kaydedilmesi, ancak haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilmemesi gerekmektedir.” şeklinde açıklamaya yer verilmiştir.

Başvuru sahibi tarafından sunulan teklif mektubunda “…2) İhale tarihinde, sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e), (g) ve (i) bentlerinde belirtilen durumlarda olmadığımızı ve olmayacağımızı, anılan maddenin dördüncü fıkrasının (c) ve (d) bentleri hariç, bu hususlara ilişkin olarak durumumuzda değişiklik olması halinde buna ilişkin belgeleri İdarenize derhal vereceğimizi; ihalenin üzerimizde kalması halinde ise sözleşme imzalanmadan önce ihale tarihinde anılan maddenin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde belirtilen durumda olmadığımıza ilişkin belgeleri anılan Kanun ve ilgili mevzuat ile ihale dokümanında yer alan düzenlemelere uygun olarak İdarenize sunacağımızı taahhüt ediyoruz…” ibareleri yer almaktadır.

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğünün Borç Sorgusu Hakkında tarihli ve /05 sayılı Genelgesi’nin “ Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre Verilecek Borcu Yoktur Belgeleri” başlıklı maddesinde “1- Kapsama Giren Borç Türleri ve Tutarı İhale tarihi itibariyle Türkiye genelindeki borç asıl ve fer&#;ileri toplamı dikkate alınmak kaydıyla isteklinin;

a) sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran tüzel kişiliği haiz işveren olması halinde;

1) Gerek kendilerine ait işyerlerinin gerek devir aldıkları işyerlerinin gerekse kendi işyerleriyle birleşen veya kendi işyerlerine katılan işyerlerinin muaccel hale gelmiş sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi borçları ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zamları ile diğer fer’ileri,

2) 1/5/ tarihinden sonra biten ihale konusu işler ve özel bina inşaatı işyerlerinden dolayı gerek Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılan araştırma, gerekse Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile Yeminli Mali Müşavirlerce İşyeri Kayıtlarının İncelenmesi Hakkında Yönetmelik gereğince yapılan inceleme sonucunda, fark işçilik matrahı üzerinden bulunan ve isteklilerce ödenmesi kabul edilen prim, gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları,

3) İşin yürütümü için gerekli olan asgari işçilik miktarının tespiti hususunda Sosyal Güvenlik Kurumu denetim elemanlarınca düzenlenen raporlarda önerilen asgari işçilik miktarı üzerinden hesaplanan prim, gecikme cezası ve gecikme zammı tutarlarının idari aşamada kesinleşmiş olan kısımları,

4) Sosyal Güvenlik Kurumunun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca, fiilen yapılan denetimler sonucunda veya işyeri kayıtlarından yapılan tespitlerden ya da kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatı gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemeler neticesinde veya kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar tarafından düzenlenen belge veya alınan bilgilerden çalıştığı tespit edildiği halde bu çalışmaları veya prime esas kazancı Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeyen veya eksik bildirilen sigortalılardan dolayı tahakkuk ettirilen sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi borçları ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zamları ve diğer fer&#;ilerinin idari aşamada kesinleşmiş olan kısımları,

5) Kesinleşmiş mahkeme kararları uyarınca geriye doğru verilen prim belgelerine istinaden oluşan ve muaccel hale gelmiş sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi borçları ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zamları ve diğer fer’ileri,

6) Ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığına veya eksik ücret ödendiğine dair belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmeyen veya verilen belgeleri anılan Kurumca geçerli sayılmaması nedeniyle tahakkuk ettirilen sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi borçları ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zamları ve diğer fer’ilerinin idari aşamada kesinleşmiş olan kısımları,

7) Bir işverenin işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin bir işte veya bir işin bölüm veya eklentilerinde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği sigortalıları çalıştıran alt işverenin, bu işyerlerinde çalıştırdıkları sigortalılardan dolayı tahakkuk eden ve ödenmeyen sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer fer’ileri,

8) Ortağı olduğu şirketin sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi ile bunlara ait gecikme cezası, gecikme zamları ve diğer fer&#;ilerine ilişkin borçlarından ötürü, (şirketin nevi dikkate alınarak) sorumlu olduğu tutarları,

toplamının, ihale tarihi itibariyle geçerli sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırının 3 katını, alt işvereni bulunan işyerlerinde alt işverenlerinin sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırının 6 katını aşan tutarı kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olarak kabul edilecektir.

Hesaplamada alt işvereni bulunan işyerlerinde işverenin 3 kata kadar olan borcu ile alt işverenlerin 6 katı kadar olan borcu ayrı değerlendirilecek bu tutarların altında borç olması durumunda işverene Ek-1&#;de yer alan borcu yoktur belgesi verilecektir.

Örnek 1: Tüzel kişiliği haiz ve sadece sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırması nedeni ile işveren olan (A) Ltd. Şti.’nin, 5/9/ tarihinde Ulucanlar SGM&#;ye müracaat ederek, ihale tarihi olarak belirttiği 28/8/ tarihi itibariyle sayılı Kamu İhale Kanununun 10 uncu maddesi hükmü uyarınca borcu yoktur belgesi talep ettiğini ve adı geçen Ünitemizce de Türkiye genelinde yapılan sorgulama sonucunda bu işverenin, Bursa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde adına tescilli işyerinden dolayı /Ocak ayından ,00 TL sigorta prim aslı ile ,06 TL gecikme cezası ve gecikme zammı, ,00 TL işsizlik sigortası prim aslı ile ,10 TL gecikme cezası ve gecikme zammı olmak üzere toplam ,16 TL muaccel hale gelmiş sosyal güvenlik prim borcu olduğunun tespit edildiğini varsayalım.

Bu durumda işverenin, Kurumumuza toplam ,16 TL muaccel hale gelmiş sosyal güvenlik prim borcu olması ve bu tutarın ihale tarihindeki sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırının 3 katını (,25 TL x 3=,75 TL) aşmaması nedeniyle, Ulucanlar SGM tarafından söz konusu işverene 28/8/ tarihi itibariyle borcunun bulunmadığına dair örneği Ek-1’de yer alan belge verilecektir.

Örnek 2: Tüzel kişiliği haiz ve sadece sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştırması nedeni ile işveren olan B A.Ş’nin, Denizli Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne 25/8/ tarihinde müracaat ederek, ihale tarihi olarak belirttiği 18/8/ tarihi itibariyle sayılı Kamu İhale Kanununun 10 uncu maddesi hükmü uyarınca borcu yoktur belgesini talep ettiğini ve adı geçen Ünitemizce de Türkiye genelinde yapılan sorgulama sonucunda, bu işverenin anılan Müdürlükte adına tescilli işyerinden dolayı muaccel hale gelmiş anapara ve fer’ileri toplamı ,00 TL sigorta prim borcu, Nevşehir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde tescilli olan işyerinde ortaklıktan dolayı sorumlu olduğu muaccel hale gelmiş borcun ,00 TL olduğunu varsayalım.

Bu durumda, söz konusu işverenin Türkiye genelinde ihale tarihi itibariyle muaccel hale gelmiş borç toplamının ,00 TL olması ve ihale tarihindeki sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırının 3 katını (,25 TL x 3=,75 TL) aşmış olması nedeniyle, istekli (B) A.Ş’ye sayılı Kanunun 10 uncu maddesi hükmü uyarınca Türkiye genelinde ihale tarihi itibariyle kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu miktarını belirtir Ek-2&#;de yer alan belge verilecektir.

6- Müracaat

sayılı Kanunun 10 uncu maddesi uyarınca isteklilerin Kurumumuzdan ihale tarihi itibariyle Türkiye genelinde kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olmadığına dair belge talep etmeleri durumda örneği Ek-3’te yer alan &#; Sayılı Kanunun 10 uncu Maddesine Göre Borcu Yoktur Belgesi Verilmesine İlişkin Talep Formu&#; ile işyerinin kayıtlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Merkezine başvurmaları gerekmektedir.

Kurumda kayıtlı işyeri bulunmayan ilgililer, işveren işlemleri yapılan herhangi bir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunabileceklerdir.

İstekliler talep formunu, Kurumumuzun internet (funduszeue.info) sitesinden temin edebilecekleri gibi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerimize / Sosyal Güvenlik Merkezlerimize başvurarak da temin edebileceklerdir. Söz konusu talep formu dışında bir form kullanılmayacaktır.

Borçların Sorgulanması

İdareler, işverenlerin ve varsa alt işverenlerinin yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunup bulunmadığı hususunu, Kurumumuz &#;funduszeue.info&#; adresinden &#;e-sgk&#; → &#;Kamu&#; → &#;İdare e-Borç Sorgu&#; alanları seçildikten sonra uygulama giriş yaparak sorgulayabileceklerdir. …” açıklamalarına yer verilmiştir.

Ayrıca / sayılı Vergi Sirküleri’nde yılı için aylık tavan ve taban tutarları aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

Uygulanacak Dönemi SGK Taban Ücreti TL      (Aylık kazancın alt sınırı) SGK Tavan Ücreti TL (Aylık kazancın üst sınırı) 
,00 TL ,50 TL

İhaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “ İhale konusu işin

a) Adı: İlçemiz ve Mücavir Alan Sınırları İçerisinde Beton Elemanları ile Tamir ve Yapım İşi

b) Yatırım proje no&#;su/kodu:

c) Miktarı (fiziki) ve türü:

15 Kalem (12 Kalemi Taş Döşenmesi ve Tamiri, 3 Kalemi Sökme, Kazı, Sıkıştırma ve Nakliyeyi İçeren) Muhtelif Miktarlarda Beton Elemanları İle Tamir ve Yapım İşi

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Yapılacağı yer: İdarenin göstereceği yerler

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi yer almaktadır.

 yer alan belgenin verileceği anlaşılmıştır.

Keşan Belediye Başkanlığı tarafından tarihinde yapılan “İlçemiz ve Mücavir Alan Sınırları İçerisinde Beton Elemanları ile Tamir ve Yapım İşi” ihalesine 5 isteklinin katıldığı, tarihli ihale komisyonu kararıyla ihalenin başvuru sahibi Er-Öz Müh. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. &#; Ermet İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının üzerinde bırakıldığı ve sözleşme imzalamak için davet edildiği, ancak söz konusu iş ortaklığının özel ortağı tarafından ihale tarihi itibariyle kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olmadığını tevsik edici belgenin taahhüt edilen duruma aykırılık teşkil ettiği ve anılan ortağın ihale tarihi itibariyle sosyal güvenlik prim borcu bulunduğunun belirlendiği, idare tarafından başvuru sahibi iş ortaklığının teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ve geçici teminatının gelir kaydedilmesine karar verildiği görülmüştür.

İdare tarafından başvuru sahibi iş ortaklığına gönderilen tarihli “Sözleşmeye davet” yazısında “İlçemiz ve Mücavir Alan Sınırları İçerisinde Beton Elemanları ile Tamir ve Yapım İşi işine ait ihale uhdenizde kalmıştır. Tebliğ tarihini izleyen günden itibaren en geç on gün içinde, ihale tarihinde sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde sayılan durumlarda olmadığınıza dair belgeler veya bu belgeler yerine ekte yer alan Sözleşme İmzalanmadan Önce Sunulacak Belgelerin Teyidine İlişkin Tabloyu doldurarak sunmak, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde belirtilen oranlarda kesin teminatı vermek ve diğer yasal yükümlülükleri yerine getirmek suretiyle ihale konusu işe ilişkin sözleşmeyi imzalamanız gerekmektedir. …” ifadelerine yer verilmiştir.

Söz konusu yazı üzerine ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının özel ortağı Ermet İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından “İhale konusu işlerle ilgili e-borcu yoktur belgesi”nin sunulduğu, anılan belge üzerinde ,92 TL borç asıllarının genel toplam tutarının ve “Bu işverenin borcu vardır. Bu belge ile ihaleye katılamaz” ifadelerinin yer aldığı görülmüştür.

Ayrıca aynı ortak tarafından T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Süleymanpaşa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazılan dilekçede “ sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 10’uncu maddesi hükmü uyarınca tarihi itibariyle Türkiye geneli borç sorgulamasını gösterir barkotlu e-borcu yoktur belgesine istinaden firmamıza ait borç durumunun sınır değerin altında olup olmadığının, ihalelere katılmaya engel teşkil edip etmediğinin tarafımıza bildirilmesi arz olunur.” ifadelerine yer verilmiştir.

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Tekirdağ Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Süleymanpaşa Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından gönderilen tarihli cevabi yazıda “Kurumumuzda vergi nosu ile muhtelif dosyalarda işlem gören Ermet İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şfunduszeue.info ilgi yazısı ekinde bulunan tarihinde Kurumumuz internet sitesinden alınan tarihli borcu gösterir () barkotlu yazıda sayılı Kamu İhale Kanunu’nun maddesine göre ihalelere girmek için gerekli olan yasal limitin altında olduğu görülmektedir.

Fakat Ermet İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şfunduszeue.info tarih ve sayılı dilekçe ile Hayrabolu Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğüne yaptığı tarihi itibariyle borcu olmadığına dair müracaata istinaden yapılan incelemede müdürlüğümüzde işlem göre 4 işyeri sicil nolu dosyada işverenin yaptığı işle ilgili asgari işçilik hesaplamasından dolayı tahakkuk eden fark işçilik tutarına 3 kez itiraz ettiği, gerekli incelemelerin her seferinde ilgili birim tarafından tekrar yapıldığı ve kesinleşen fark işçilik tutarının işverence tarihinde tebliğ alındığı; buna istinaden fark işçilik tahakkuku tarihinde sisteme işlenmesi nedeniyle işverenin tarihi itibari ile toplam borcu ,61 TL olmuştur. İşveren ,71 TL’lik borcu tarihinde ödemiştir.” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

Yapılan incelemede, teklifi ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif olarak belirlenen başvuru sahibi iş ortaklığına tarihinde sözleşmeye davet yazısının gönderildiği, bahse konu yazı üzerine başvuru sahibi iş ortaklığı tarafından idareye teslim edilen belgeler incelendiğinde, iş ortaklığının özel ortağı Ermet İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından tarihinde SGK internet sitesi üzerinden “İhale konusu işlerle ilgili e-borcu yoktur belgesi”nin alındığı, söz konusu belge üzerinde sosyal güvenlik prim borçları toplamının ,92 TL olduğu ve “Bu işverenin borcu vardır. Bu belge ile ihaleye katılamaz.” ifadelerinin yer aldığı görülmüştür. Bu durum üzerine anılan istekli tarafından T.C. SGK Süleymanpaşa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne tarihli dilekçenin sunulduğu, ancak söz konusu dilekçenin /05 sayılı SGK Genelgesi’nin ekinde yer alan kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olmadığına dair belge talep dilekçesi olmadığı, dilekçenin içeriğinin sunmuş oldukları e-borcu yoktur belgesiyle ihalelere katılıp katılamayacaklarına ilişkin olduğu anlaşılmıştır.

Bahse konu dilekçeye ilişkin Tekirdağ Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Süleymanpaşa Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından gönderilen tarihli cevabi yazıda söz konusu ortak tarafından alınan “e-borcu yoktur belgesi”nin ihalelere girmek için yasal limitin altında olduğunun ifade edildiği, yine aynı yazıda söz konusu istekliye tarihinde tebliğ edilen ve tarihinde sisteme işlenen kesinleşen fark işçilik tutarı ile ihale tarihi itibariyle () istekliye ait toplam borcun ,61 TL olduğunun belirtildiği, anılan istekli tarafından bu borcun ,71 TL’lik tutarının tarihinde ödendiği, yukarıda yer verilen Genelge’nin “Borçların Sorgulanması” başlıklı maddesine istinaden yapılan sorgulamada da ,71 TL’lik tutarın idarece tespit edildiği anlaşılmıştır.

Sonuç olarak, başvuru sahibi iş ortaklığının özel ortağı Ermet İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sosyal güvenlik prim borçlarının olup olmadığına ilişkin geçerli bir dilekçeyle SGK’ya başvurulmadığı, Tekirdağ Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Süleymanpaşa Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından verilen belgenin de mevzuata göre kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olmadığını gösterir bir belge olmadığı, dolayısıyla sözleşme imzalama süresi içinde idareye mevzuata uygun bir belgenin sunulmadığının anlaşıldığı, kaldı ki anılan Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından dilekçelerine verilen cevapta da ihale tarihi itibariyle sosyal güvenlik prim borçlarının ,61 TL oluğunun belirtildiği, söz konusu tutarın da yılı sigorta primine esas aylık kazancın üst sınırının 3 katının (,50 TL x 3 = ,50 TL) üzerinde olduğu anlaşıldığından başvuru sahibi iş ortaklığının iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, sayılı Kanun&#;un 65&#;inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun&#;un 54&#;üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,


   Oybirliği ile karar verildi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası