fokomeli nedir / Ortopedi Doktor, Ortopedi Doktoru ve Hasta Bilgilendirme Sitesi - DOĞUMSAL ÖN KOL DEFORMİTELERİ

Fokomeli Nedir

fokomeli nedir

Fokomeli Sendromu

Fokomeli sendromu, üst ekstremitede ciddi doğum kusurlarına neden olan nadir bir doğum kusurudur. Kolların, bazı vakalarda başka ikincil organlar aşırı derecede kısalabilir, hatta olmayabilir. Ellerin parmakları birleşik olabilir. Aşırı vaka, her iki kol ve bacağın üst kemiklerinin yokluğuyla sonuçlanabilir, dolayısıyla eller ve ayaklar doğrudan vücuda bitişik olur. Buna tetrafokomeli denir.

Bu bozukluk, genetik yoldan otozomal çekinik bir özellik olarak aileler arasında geçebilir veya gendeki spontan (sporadik) değişikliklerin sonucu olabilir. Bu bozukluğun işaretleri gebe kadınlar tarafından talidomit kullanımından kaynaklanan işaretlere çok yakından benzediği için “psödo-talidomit” terimi de sıklıkla kullanılır.

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı

DOĞUMSAL ÖN KOL DEFORMİTELERİ

Doğumsal üst ekstremite anomalileri çok farklı formlarda; tek başına veya bir sendromun (birbirleriyle ilişkisiz gibi görünen, ancak bir araya geldiklerinde tek bir olgu olarak kendilerini gösteren bulgular bütünü) parçası olarak görülür.

Ön kol, radius ve ulna adlı iki ayrı kemikten oluşurken, aşağıda el bileği kemikleri ile, yukarıda ise humerus adı verilen kol kemiğiyle eklem yapar. En sık karşılaştığımız doğumsal önkol deformiteleri arasında radius veya ulna kemiklerinin yetersiz geliştiği Çomak el deformiteleri( radial ve ulnar club hand), Madelung deformitesi ve radius ile ulnanın çeşitli seviyelerde birbiri ile kaynaştığı(sinostoz) olgular yer alır. Bunlar dışında, büyüme kıkırdaklarının erken kapanması ile oluşan gelişim gerilikleri, artrogripozis adı verilen eklem sertlikleri ve hareket kusurları ile seyreden durumlar ve önkolun tamamının olmayıp elin direkt koldan başladığı fokomeli olguları diğer başlıca deformiteleri oluşturur. Ayrıca doğumsal olmayan, ancak çok küçük yaştaki travmalara ikincil gelişen gelişimsel deformiteler de biz El Cerrahlarının karşılaştığı zorlu olgular arasında sayılır.

Bu kemik anormallikleri zamanla bireyin büyüme süreci içinde eklemleri ve kasları etkileyerek ağır kullanım bozukluklarına, hatta uzun geçmişi olan kişilerde kontraktür dediğimiz kısıtlılıklarla deri örtüsünün bile belli bölgelerde aşırı gergin kalmasına neden olabilir.

El Cerrahları olarak bizler, doğumsal üst ekstremite anomalili çocukları çok özel durumlar haricinde 10 ay-1 yaş civarında ameliyat etmeye başlasak da, mümkün olan en erken dönemden itibaren takip etmek isteriz. Ön kol deformiteli bebekleri ameliyat öncesinde mutlaka fizyoterapistimiz ile beraber değerlendirmemiz gerekir. Bu hastaların önemli bir kısmında ameliyat zamanı beklenirken bazı splintler kullanılarak deformitenin daha da ilerlemesi azaltılabilir. Böylelikle ameliyattan elde edilecek sonuç da daha başarılı olacaktır.

Ameliyatta yapılacak işlemlere, deformitenin tam olarak hangi bölgeyi ilgilendirdiğine, deformitenin ağırlığına ve kemikler haricinde hangi yapıların etkilendiğine göre karar verilir. Hastanın mevcut problemine bağlı olarak eksternal fiksatör ile kemik uzatma, kemik şekillendirici girişimler(osteotomi), tendon uzatma-kısaltma, kontraktür açma gibi cerrahi teknikler uygulanır. Hastalar gelişme süreçlerinin henüz başında oldukları için, başka tamamlayıcı ameliyatlara da ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle, nihai başarı için ameliyat sonrasında uzun dönem takip ve doktor-aile-fizyoterapist’in yakın iletişim halinde olmaları çok önemlidir.

 YOUTUBE VİDEOLARIMIZA AŞAĞIDAKİ LİNKDEN ULAŞABİLİRSİNİZ ↓

→Ön Kol Kemik Yokluğu(Radial ve Ulnar Club Hand)
→Radial Club Hand Cerrahi Tedavisi
→Radial Club Hand
→ Madelung Hastalığı Nedeniyle 9 Sene Önce Opere Edilen Hastanın Görüşleri

El,El bileği, el bileği kırıkları,scafoid kırığı, kienböck hastalığı, geçmeyen el bileği ağrıları, el bileği kırıkları, Artroskopi, önkol kırıkları, çocuk kırıkları , yaşlılarda kırık tedavisi , Diz ağrısı ,diz artoskopisi, menüsküs, diz protezi, protez ,kalça protezi, omuz çıkığı, Omuz ağrısı, Omuz artroskopisi, Ayak bileği kırıkları, ayak bileği artroskopisi, halluks valgus, dirsek ağrısı, dirsek kırıkları,omuz kırıkları, sinir yaralanması, kalça kırığı , bacak kırığı, romatizma, kireçlenme, boyunda eğrilik, boyun ağrısı, ortopedik ayakkabı, ortopedik ortez protez, ortopedi,ortopedi travmatoloji, ortopedi doktoru, ortopedi nedir, kırık çeşitleri, kırık çıkıkta ilk yardım, kemik erimesi, kemik ağrısı,çıkık , burkulma , incinme , kemik hastalıkları, ganglion, karpal tünel, sinir sıkışması, tetik parmak, hareket kısıtlılığı, bel ağrısı, boyun ağrısı,

Fokomeli

Fokomeli Hastalığı Nedir?

Fokomeli, karakteristik olarak uzuvları etkileyen oldukça nadir bir konjenital iskelet bozukluğudur. Üst uzuvları veya alt uzuvları veya her ikisini birden etkileyebilir.Kelime anlamı yunancadan gelir ve ‘’mühür uzuv’’ şeklindedir. Bu durumun bir diğer tıbbi ifade edilme şekli ise ameli’dir. Halk arasında ‘’yüzgeç ayak’’ veya ‘’yüzgeç el’’ olarak da adlandırılabilir.  

Fokomelili çocuklar, elleri veya ayakları doğrudan gövdeye yapışık olarak dünyaya gelir. Phocomelia, ilk olarak anksiyete ve sabah hastalığını tedavi etmek için pazarlanan bir ilaç olan "talidomid" ilacının teratojenik bir yan etkisi olarak tanımlandı. 

Fokomeli, türe ve şiddete göre değişebilir. Durum bir ekstiremite (kollar veya bacaklar), üst veya alt ekstiremiteleri veya dört ekstremiteyi de etkileyebilir. En sık üst ekstiremiteleri etkiler. Ekstiremitelerin boyu oldukça kısa veya bazen hiç olmayabilir. Bazen parmaklar eksik veya kaynaşmış olabilir.  

Dört uzuv da yoksa buna tetrafokomel denir. "Tetra" dört anlamına gelir, "foko" mühür anlamına gelir ve "melos" ise ekstiremite yani ‘’uzuv’’ anlamına gelir. Bu terim, ellerin ve ayakların duruş şekillerini ifade eder.  

Bu tıbbi rahatsızlık durumunda eller omuzlara, ayaklar ise pelvise (leğen kemiklerine) doğrudan yapışık olabilir. 

Fokomeli genellikle hamileliğin erken dönemindeki sorunlarla ilgilidir. Spesifik olarak, yaşamın ilk 24 ila 36 günü içinde bebeğin ekstiremiteleri gelişme sürecine girer. Bu süreç bozulursa hücreler normal şekilde bölünemez ve büyüyemez. Bu da ekstiremetilerin düzgün büyümesini engelleyerek fokomeli ile sonuçlanır. 

Fokomeli Talidomid adı verilen ilacın sonucunda meydana geldiğinde talidomid embriyopatisi veya fokomeli sendromu adı verilen ekstiremite yokluğuna ek olarak ciddi zihinsel problemler, kalp ve böbrek gibi organ bozuklukları ve diğer gelişim bozuklukları görülebilir.  

Fokomeli Belirtileri Nelerdir?

Fokomeli doğum sırasında çok rahatlıkla kendini belli edebilecek bir tıbbi rahatsızlıktır. Doktorlar doğumun hemen sonrasında bebeği muayene ederken kollarının veya bacaklarının birinin ya da birden fazlasının olmadığını ve elleriyle omuzlarının direk bağlantılı olabilir. Aynı şekilde ayağıyla pelvis yani leğen kemiklerinin birleşik olduğunu ve bacağının olmadığını fark edebilirler.

Doğum sırasından kendini belli etmesinden çok günümüz teknolojisi ile fokomeli daha anne karnındayken dahi görüntüleme teknikleri ile fark edilmektedir. Bununla birlikte fokomeli çocuğa sahip bir gebenin doğum sırasından normal bir gebe gibi olduğu ve ekstra olumsuz bir belirti ve şikayetinin olmadığı bilinmektedir.  

Sendromun şiddeti kişiden kişiye değişirken, aşırı şiddetli fokomeli vakaları, kısa uzuvlara ek olarak aşağıdaki yan etkileri de içerebilir:

  • Zihinsel yetersizlikler
  • Daha kısa boyun uzunluğu
  • Ensefalosel (beynin kese benzeri bir çıkıntısı)
  • Aşırı beyin omurilik sıvısının bir sonucu olarak kafatasındaki basıncı artması
  • Rahim, üretra, böbrek veya kalpte malformasyon (normal şeklinden farklı kusurlu olması)
  • Kanı etkili bir şekilde pıhtılaştırmak için gerek olan trombosit hücresinin eksikliği 

Fokomeli Nedenleri Nelerdir?

Fokomelinin bilinen en sık ve popüler nedeni talidomid adı verilen ilaçtır. Talidomid cüzzam adı verilen hastalığın tedavisinde kullanılan bir ilaçken 1960’lı yıllarda mide bulantısını geçirmek amacıyla gebelere bol bol reçete edilmiştir. Bunun sonucunda da yine o yıllarda fokomeli vakaları patlak vermiştir. Bu ilaç dışında fokomelinin nedenleri aslında tam olarak bilinmemekle birlikte spontan yani kendiliğinden veya genetik olarak meydana gelebileceği düşünülmektedir.  

Kalıtsal: Fokomeli genetik olarak geçtiğinde olası bir neden olarak düzensiz sayıda kromozomdan şüphelenmektedir. Görünür fazlalık veya kromozom kopyalarının eksikliği nedeniyle çift sayıda olmayan bir kromozom sayısı kişide meydana gelir. Bu, kromozom çiftlerinin eşleşmesini ve birleşmesini engelleyerek vücutta malformasyonlar yaratır. Malformasyonlar kişinin organlarının ve dokularının doğuştan kusurlu oluşuna verilen addır. 

Talidomid: Bu özel doğum kusuru, Talidomid ilacının reçete edildiği 1950'lerde dünya çapında artış gösterdi. Hamile anneler için mide bulantısı ve uykusuzluk rahatsızlığını hafifletmek için hafif bir yatıştırıcı görevini o yıllarda yaptı ama daha büyük sorunlarla kendini gösterdi. Bilimsel çalışmalar fokomelinin Talidomid’in piyasaya sürülmesinden önce var olduğunu kanıtlasa da yaygın ciddi bebek anormallikleri bu ilaçla katlandı. Bu yaşanılan küresel ilaç trajedisi dünyanın ilaçların yan etkilerinin araştırılmasına ne kadar önem vermesi gerektiğini ortaya koydu. 

Fokomeli Teşhisi

Fokomeli durumu en geç doğum esnasında fark edilebilen bir tıbbi rahatsızlıktır. Doğumdan hemen sonra veya doğum anında doktor bebeğin kollarının veya bacaklarının bir ya da ikisinin olmadığını görebilir. 

Doğumdan sonra veya doğum anına gelmeden daha önce de fokomeli durumu teşhis edilebilir. Günümüz teknolojisi ile geliştirilen görüntüleme yöntemleri buna müsaade etmektedir.  

Ultrasonografik Görüntüleme: Ses dalgalarını kullanarak anne karnından görüntü almayı sağlayan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Alınan görüntü gölgeler şeklinde dahi olsa kemik yapılarının dahi görülmesine olanak sağlaması ile fokomeli teşhisinde önemli bir yeri vardır.  

Kadın doğum hastalıkları uzmanı bu görüntüleme yöntemi ile rutin muayeneler sırasında bebeğin humerus, radius ve ulna adı verilen kolun uzun kemiklerinin olmadığının farkına varırlar. Bununla birlikte bacağın uzun kemikleri olan tibia, fibula ve femur adı verilen kemiklerin de olmayışıyla fokomeli düşünülür. Bu kemiklerin en erken görülebildiği tarihler 9 ila 12. gebelik haftaları arasıdır.  

Erken tanının bu rahatsızlıkta önemi büyüktür. Ahlak ve etik kurallarına göre tartışmalı olsa da gebeliğin devam edip etmeyeceği ve durumun nasıl yönetileceğine karar vermek açısından erken ultrasonografik teşhis son derece önemlidir.   

Fokomeli Tedavisi

Fokomeli anne karnında gelişim sırasında meydana gelen doğuştan var olan bir rahatsızlık olduğu için bu rahatsızlığı kesin olarak tedavi edebilecek bir yöntem veya güncel bir tedavi yaklaşımı yoktur. Bununla birlikte yapılan tedaviler kişinin bu şekilde yaşama uyum sağlamasını ve belirtilerini veya şikayetlerini azaltıp hayatın içine dahil olabilen bir birey olmasına yardımcı olma amacını taşır.   

Aşağıdaki yöntemler ile fokomeliye sahip kişilerin normal hayata uyum sağlamasına yardımcı olunabilir.

Bu yöntemler: 

Protezler: Protezler vücuda tutturulmuş yapay uzuvlardır. Mevcut bir uzvun uzunluğunu artırabilir veya eksik olanın yerine takılabilirler. Bu, genel yaşam kalitesini artırabilecek günlük aktiviteleri yapmayı kolaylaştırır. Bununla birlikte kişinin normal bir görüntüye sahip olmasına kozmetik açıdan da yarar sağlar. Protezlerin oldukça erken kullanılmaya başlanması bebekler için son derece faydalı olacaktır. Bu sayede alışma sürecini daha kolay atlatabilirler.  

Terapiler

Tedavi ayrıca aşağıdakiler gibi çeşitli rehabilitasyon türlerini de kapsayabilir:

Mesleki terapi: Mesleki terapi ile fokomeli hastası bir kişi günlük işlerini kolaylıkla yapmayı öğrenebilir. Bu terapi aslında yemek yeme, diş fırçalama, bir kapıyı açıp kapatabilme gibi basit ancak bu hastalar için zor olabilecek davranışların yapılmasına olanak sağlar.  

Fizik Tedavi: Fizik tedavi sayesinde bu hastaların vücutlarının duruşu hareket kabiliyeti ve dayanıklılığı iyileştirilebilir. Hastaların ihmal ettiği bir terapi olsa da oldukça faydalı olur.  

Konuşma terapisi: Fokomeliye sahip bazı kişilerde kusurun şiddeti fazladır. Bu kusurlardan birisi de konuşmada meydana gelen problemlerdir. Bu konuşma terapisi ile konuşma problemlerini yönetmeye yardımcı olunabilir.  

Cerrahi: Fokomeli tedavisi son derece nadiren ameliyat gerektirir. 

Kullanılan cerrahi bir prosedür yoktur. Hastanın neye ihtiyacı varsa ona göre ameliyat cerrahlar tarafından önerilebilir. 

Ameliyat önerilirse aşağıdaki sorunları düzeltme amacıyla olabilir:

  • Fokomeliye bağlı olarak eğer varsa yüzdeki yapısal sorunları düzeltme amacı
  • Bazı eklemleri stabilize olmasını sağlama amacı 
  • Mevcut olan eksik ve yetersiz kemiği uzatma amacı
  • Başparmak karşıtlığını iyileştirme (başparmağı döndürme yeteneği)

 Yukarıdaki cerrahi işlemler son derece nadir olarak yapılmaktadır ve her hastanın ihtiyacı olmayabilir.  

Fokomeli Sendromu veya Talidomid Embriyopatisi

Talidomid adı verilen ilaç kişide meydana gelen fokomelinin sorumlusu ise muhtemelen daha ciddi malformasyonlar ve problemler ile birlikte görülebilir. Bunun nedeni, talidomidin hemen hemen her doku ve organı etkileyebilmesidir. Bu birden fazla dokunun etkilendiği fokomeli vakalarına fokomeli sendromu veya talidomid embriyopatisi adı verilmektedir.  

Talidomid embriyopatisinde fokomeliye ek olarak aşağıdaki belirtiler ve problemler meydana gelebilir:

  • Özellikle küçük omuz ve kalça eklemleri talidomid sendromuna özgüdür. Talidomid embriyopatisindeki ekstremite malformasyonları da genellikle simetriktir.
  • Sindaktili (perdeli parmaklar veya ayak parmakları) adı verilen durum meydana gelebilir. Buna ördek eli veya ördek ayakta denilebilir. 
  • Polidaktili (ekstra parmaklar veya ayak parmakları) adı verilen anormal parmakların bulunduğu bir el veya ayak da fokomeliye ek olarak görülebilir. 
  • Gelişim bozukluklarına bağlı olarak kalpte bazı problemler görülebilir. Kalp kapak sorunları ve malformasyonlar görülebilir. Fokomeliye sahip her kişide görülmese de mutlaka kontrol edilmesi önerilmektedir. 
  • Böbrek ve idrar yolu sorunları normal insanlara göre talidomid embriyopatisi olanlarda ciddi derecede artmıştır. Fokomeliye sahip bir kişinin bu amaçla bir nefroloji hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir. 
  • Bağırsak anormallikleri nadiren de olsa fokomeliyle beraber fokomeli sendromunda görülebilir. 
  • Bebeklerde rahim malformasyonları yani şekil bozuklukları görülebilir. 
  • Bazı bebeklerde doğuştan körlük ve sağırlık gibi hayat kalitesini oldukça olumsuz etkileyebilen problemler görülebilir. 
  • Talidomid sinir sistemininin de gelişimini etkileyip kalıcı bozukluklara ve sinir sistemi problemlerine yol açabilir. 
  • Kol ve bacakların olmamasına ek olarak omuzda bulunan kemikler ve kalçada bulunan kemiklerde de gelişme problemleri görülebilir.  

Fokomeli için Hangi Doktora Gidilir?

Fokomeli doğum sırasında veya doğumdan önce görüntüleme teknikleriyle günümüz teknolojisinde rahatlıkla teşhis edilebilen tıbbi bir durumdur. Fokomeliye sahip bebekleri veya çocukları olan kişilerin fokomelinin derecesine bağlı olarak farklı yan etkiler görmeleri mümkündür.  

Şiddetli vakalarda aşağıdaki belirtiler ciddi ve yaşamı tehdit edebileceği için bir çocuk hastalıkları uzmanıyla düzenli olarak görüşmeniz gerekebilir. Bununla birlikte fokomeliye sahip bir bebeği veya çocuğu multi disipliner bir ekibin düzenli olarak takip etmesi gerekir. Bu ekip içerisinde bir nöroloji hastalıkları uzmanı, bir ortopedi ve travmatoloji hastalıkları uzmanı bir çocuk hastalıkları uzmanı, bir kardiyolog ve bir nefroloji hastalıkları uzmanı olabilir.  

Bu belirtiler:

  • Fokomeliye ek olarak görülen şiddetli zihinsel problemlerin varlığının olması
  • Aşırı beyin omurilik sıvısının yaptığı kafa içi basıncının artması durumunun bir göstergesi olarak aşırı ağlama, kafa ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetlerin bulunması
  • Bu hastalarda fışkırır tarzda kusma bazı ciddi durumların belirtisi olabilir. Bu sebeple doğrudan bir tıbbi yardım almak gereklidir. 
Konjenital anomali, fötal veya embriyonel dönemde çeşitli nedenlere bağlı olarak yavrularda gelişen yapısal ve fonksiyonel bozukluklardır 1,2. Bununla birlikte buzağılarda doğmasal bozuklukların gözlenme olasılığı %0.2–0.3 olarak bildirilmektedir 3,4. Buzağılarda doğmasal bozukluklar içerisinde iskelet ve kas sistemine ait anomalilerin görülme olasılığının ise %26.6 olduğu belirtilmektedir 5.

Ruminantlarda görülen konjenital anomalilerin sebepleri tam olarak belirlenememekle birlikte, bu anomalilere genetik faktörler, mutasyon, kromozom anomalisi, enfeksiyon ajanları, çevresel faktörler ve gebeliğin erken dönemlerinde amniyon kesesine rektal muayene sırasında yapılan travmatik etkiler ya da bu faktörlerin kombinasyonlarının neden olduğu bildirilmiştir 6-8.

Ekstremitelerde, çok farklı şekil ve özelliklerde anomaliler görülebilmektedir. Uzun kemiklerinden (humerus, radius, ulna, femur, tibia ve fibula) birinin yokluğunda veya çok küçük boyutta şekillenmesi durumunda, ilgili ön veya arka bacaklar kısa kalarak, hayvan adeta fok balığı görünümünü almakta ve bu duruma "phocomelia” (fokomeli) adı verilmektedir. Bacakların hiç oluşmaması haline "amelia" bacağın sadece distal kısmının yokluğuna ise "peromelia" adı verilmektedir 9,10. Buzağılarda fokomeli olgusu çok ender görülmekle beraber bazı araştırmacılar tarafından literatürlerle bildirilmiştir 11,12. Olgunun, buzağılarda çok nadir görülmesi nedeniyle meslek pratiğine ve bilime veri oluşturması bakımından, yayınlanmasının yararlı olacağı düşünülüp, olguya ait klinik ve radyolojik bulgular bu vakada rapor edilmiştir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir