geleneksel ispanyol yemekleri / İspanyol mutfağı ve yemek kültürü! En sevilen 2 tarifi…

Geleneksel Ispanyol Yemekleri

geleneksel ispanyol yemekleri

İspanyol yemek kültürü ve popüler yemekleri

İspanyol mutfağı hakkında önemli bilgiler

İspanyol mutfağı hakkında önemli bilgiler

İspanya konumu itibarıyla Avrupa ve Afrika kıtalarının geçiş noktasında konumlanmış bir ülke. Hem farklı kıtaların kesişim noktasında bulunması hem ülkenin farklı bölgelerinde farklı ürünlerle yapılan yemeklerin popüler olması hem de geçmişte farklı kültürlere ev sahipliği yapması sayesinde ülke mutfağının çok geniş olduğunu söylemem mümkün. Örneğin ülkenin Akdeniz ikliminin etkisi altındaki bölgelerinde incir ve zeytin gibi ürünlerle hazırlanmış yemekler meşhurken iç kısımlarda deniz ürünleriyle hazırlanan yemekler popüler.

Ülkenin her bölgesinin kendine has bir mutfak kültürü var. Yani İspanya mutfağı Endülüs, Galiçya, Kanarya, Kastilya, Bask, Katalonya, Valensiya ve Mayorka mutfaklarının toplamı aslında.

İspanyol yemek kültürü hakkında birkaç bilgi

İspanyol yemek kültürü hakkında birkaç bilgi

  • Ülkenin yemek kültürü Akdeniz tarzı beslenmeyi en iyi şekilde yansıtan özellikte. Yani İspanyollar sık sık azar azar yemeyi tercih ediyor.
  • İspanyollar genelde hızlıca kahvaltı yapıyorlar. Öğlen yemekleri ise 2 saat kadar sürüyor. Akşam yemeğini de genellikle saatleri arasında tüketiyorlar.
  • Tüm ülke genelinde sandviç yeme alışkanlığı yok denecek kadar az.
  • Güne daha dinç bir şekilde başlamak için kahvelerine birkaç damla alkol eklemek İspanyolların popüler alışkanlıklarından biri.
  • Acıktıkları anlarda dünya mutfağına en önemli katkıları olan meze çeşidi tapası yiyorlar. Akşam yemeklerinden önce acıktıklarındaysa çay ve bisküvi tüketiyorlar.

Ülkede oturmuş yemek kültüründen bahsettikten sonra şimdi sıra içeriğimizin en eğlenceli kısmında. Yani İspanya yemeklerinin en popülerleriyle tanışacağız.

Popüler İspanyol yemekleri

İspanyol mutfağıyla kaynaşmaya tabii ki de Tapas ile başlayacağız.

1-Tapas

Tapas

Aslında bir yemekten çok kendine ait bir kültür olarak tanımlayabileceğim Tapas’ı Türk mutfağından bir yiyeceğe benzetecek olsam bu kanepe olurdu. Tapas, ince dilimlenmiş ekmeklerin üzerine İspanyol pastırması, domates sos, hamsi kızartması, çeşitli sebzeler, mezeler ve peynirler başta olmak üzere farklı farklı ürünlerin eklenmesiyle hazırlanıyor. O kadar çok çeşidi var ki, çeşit çeşit Tapaslar masaya konduğunda oldukça iştah açıcı bir görüntü oluşturuyor. Başta da belirttiğim gibi Tapas kendine has bir kültür de aslında. Çünkü İspanyollar lezzetli Tapas çeşitlerini yiyip bira içmek için toplanıyorlar. Endülüs mutfağına özgü bir yemek olmasıyla öne çıkan Tapas, kısaca eşsiz mezelerin ya da kaliteli malzemelerin ekmek üzerinde ya da yalın halde servis edilmesiyle hazırlanan ve uğruna insanların bir araya geldiği bir lezzet.Malaga uçak bileti alarak en lezzetli Tapasları tadabilirsin.

2-Paella

Paella

İlk bakışta etli, tavuklu, deniz ürünlü ya da sebzeli pilav olarak yorumlanabilecek Paella, aslında bu tanımdan çok daha fazlası. Eşsiz İspanyol deniz ürünlerinin, tavuğun ya da lezzetli etlerin sebze çeşitleri ve pirinçle uyumunu ortaya çıkaran Paella’nın en özel tarafı pişirilme tekniği. Paella tavası olarak bilinen özel bir tavada pişirilen bu lezzetli yemeğin bilinçli olarak dibi tutturuluyor. Bu da yemeğin dibinin çıtır çıtır olmasını sağlıyor. Yemeğin tek özelliği dibinin tutturulması da değil tabii ki. Paella’nın en özel yanlarından biri de içine konan safran. Kilosu TL’yi bulan safran Paella’ya oldukça lezzetli bir aroma veriyor. Bu da lezzetli pilavın İspanyol mutfağının öncü lezzetlerinden biri olmasını sağlıyor. Paella’yı yerinde tatmak istersen tek ihtiyacın bir Barcelona uçak bileti.

3-Tortilla

Tortilla

Bilmeyen kişiler için bahsettiğim yemekleri bizdeki yemeklere benzeterek anlatmaya devam etmem gerekirse Tortilla aslında evlerimizde sıklıkla yaptığımız yumurtalı patatesin bir benzeri. Tabii onlar bu yemeği kat kat patates, soğan ve yumurta ile yapıyor ve en önemli ayrımı da şu ki Tortilla soğuk şekilde tüketiliyor. Bir de bu yemeğin iki tarafı da pişiriliyor. Tortilla genelde İspanyol domuz pastırması jamon ve lezzetli İspanyol peynirleriyle servis ediliyor. Eğer İspanya gezinde bir restoranda Tortilla yiyeceksen ve soğuk yumurta yemekten hoşlanmıyorsan yemeğini sıcak yemek istediğini belirtmelisin.

4-Gazpacho

Gazpacho

Her ne kadar şimdiye dek yemekleri mutfağımızdaki benzerleriyle eşleştirerek ilerlemeye çalışsam da Gazpacho’yu ülkemiz yemeklerinden biriyle tam olarak benzetmem mümkün değil. Sadece bol domatesli bir çorba çeşidi olduğu için bizdeki sulu domates salatası Bostana’ya benzetebilirim. Tabii ki Gazpacho aslında bir salata değil, bir çorba. Hem de taze domatesli, sarımsaklı, soğanlı ve kırmızı biberli bir çorba. Bademli versiyonu da bulunan yemek Endülüs bölgesine ait olsa da zamanla tüm ülkenin favorilerinden birine dönüşmüş. Hatta ülke için o kadar popüler bir yemek ki, Gazpacho’yu süper marketlerden kolayca temin etmek mümkün. Harareti kesen ferahlığıyla öne çıkan çorbayı ilk kez deneyeceksen hazır satın almaktansa taze yapılmış bir halini deneyimlemeni öneririm.

5-Arroz con Leche

Arroz con Leche

Arroz con Leche’yi ülkemizdeki bir tatlı ile eşleştirmeden ve tarifinden bahsetmeden önce bu tarifin Meksikalılar ve İspanyollar arasında paylaşılamadığından bahsetmem gerek. Yani internette arama yaparken Arroz con Leche’ye “Meksika sütlacı” olarak da denk gelmen mümkün. Her ne kadar paylaşılamayan bir lezzet olsa da ben bu lezzetli tatlıdan İspanyol yemekleri listemde bahsetmek istedim. Değindiğim gibi Arroz con Leche bizdeki sütlacın neredeyse aynısı. Farklı olarak bu tarifte tarçın yalnızca sütlacın yüzüne serpilmiyor. Pişirirken muhallebiye de tarçın ekleniyor. Aynı zamanda bazı Arroz con Leche tariflerinde süt ve krema birlikte kullanılıyor. Sütlaç ile İspanyol tatlısı arasındaki farklar bundan ibaret. Yani İspanya’ya yolun düşerse ve Arroz con Leche deneyimlersen bu tatlıya kesinlikle yabancılık çekmeyeceksin. :)

6-Patatas Bravas

Patatas Bravas

Baştan söyleyeyim, Patatas Bravas aslında bir tapas çeşidi. Fakat o kadar lezzetli ki, listemde kendine ait bir maddeyi hak ediyor. İsminden de anlaşılacağı gibi patatesle hazırlanan bu yemek acı sosla ya da İspanya ve Fransa’da meşhur olan bol sarımsaklı sos Aioli ile servis ediliyor. Yemek patateslerin küp küp kesilip önce yarı sıcak yağda kızartılmasıyla sonra da kaynar yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor. Kavrulan soğan ve sarımsağa acı biber ve domates eklenmesiyle de yemeğin sosu hazır hale geliyor.

7-Churros

Churros

Görüntü olarak bizdeki tulumba tatlısına benzeyen Churros, şerbetsiz servis edilmesiyle ve daha çıtır olmasıyla tamamen kendine özgü bir lezzet. Churros hazırlamak için ekler hamuruna benzeyen bir hamur yapılıyor ve özel bir aparatla tırtıklı olacak şekilde dökülerek yağda kızartılıyor. Sonrasında yağdan alınan Churroslar tercihe göre yalnızca şekere ya da şeker-tarçın karışımına bulanıyor. Şekerli tarçınlı tatlılar karamel sos, acılı çikolata sos gibi farklı soslarla servis ediliyor. Çıtır çıtır lezzetli bu tatlıyı artık ülkemizde de bulman mümkün. Hatta orijinal tarifin videolarını izleyerek evde kendi mutfağında da yapabilirsin. Bu arada eklememde de fayda var. Churros Orta Amerika’da da çok popüler bir tatlı. Tıpkı Arroz con Leche’deki gibi Meksikalılar da bu yemeğin kendilerine ait olduğunu söylüyor. Söz konusu durumda İspanya’nın ülkeler arasında bir geçiş konumunda yer almasının etkisi büyük.

8-Crema Catalana

Crema Catalana

İsminden de anlaşılacağı gibi Katalonya bölgesine özgü bir tatlı olan Crema Catalana (Krem Katalan) sonradan tüm İspanya’da ünlü olmuş bir lezzet. Bu tatlıyı ülkemiz mutfağından değil de Fransa mutfağından bir tatlıya kolayca benzetebilirim. Tatlı, yanık kabuğu sayesinde Creme Brule’ye benziyor. İçerisine tarçın, limon kabuğu ve portakal kabuğu gibi aromatik malzemelerin koyulması bu lezzetli muhallebiyi yolun İspanya’ya düşerse mutlaka denemen gereken lezzetlerden birine dönüştürüyor. Kısaca üzeri yanık lezzetli bir muhallebi olarak tanımlanabilir Crema Catalana. Bu lezzetli tatlıyı yerinde tatmak istersen tek ihtiyacın Girona uçak bileti.

9-Empanada

Empanada

Görüntüsü ve lezzetli iç harcı sayesinde ülkemiz mutfağından Çi Börek’e benzetebileceğim Empanada’nın İspanya’nın yanı sıra Orta Amerika ülkelerinde de popüler olduğunu söylesem artık şaşırmazsın herhalde. Nefis içi ve çıtır çıtır hamuruyla yiyenleri hayran bırakan Empanada, İspanya’da özellikle Galiçya bölgesinde ünlü olsa da lezzetli versiyonlarını tüm ülke genelinde deneyimlemen mümkün. Empanada’nın özelliği hangi malzemeyle hazırlanırsa hazırlansın iç harcının çok acı olmamasıdır. Galiçya bölgesinde kıymalı Empanadalar meşhurken ülkenin diğer kesimlerinde ton balıklı börekler daha popüler. Sen de zevkine göre kıymalı, deniz ürünlü ya da ton balıklılar arasından seçimini yaparak bu lezzetli yemeği tatmalısın.

Bask Cheesecake

Bask Cheesecake

Listemdeki son yemek önerimde bahsedeceğim tatlı, ülkemiz mutfağındaki yemeklerle eşleştirmeme gerek olmayan bir lezzet. Çünkü Bask Cheesecake ya da diğer adıyla San Sebastian Cheesecake ülkemizde de çok popüler ve artık herkes tarafından biliniyor. Diğer cheesecake türlerinden yoğun kıvamıyla ve tabansız oluşuyla ayrılan San Sebastian Cheesecake isminden de anlaşılacağı gibi Bask bölgesine özgü bir lezzet olsa da lezzeti tüm dünyaya yayılmış durumda. Ülkemizde de çok güzel versiyonları yapılsa da bu bol peynirli ve dengeli tatlıyı yerinde yemeni öneririm. Bunun için tek ihtiyacın bir San Sebastian uçak bileti.

İspanyol mutfağı içeriğimiz sona erdi. Bu arada eğer İspanyol mutfağına ilgin yoksa, asıl ilgin Türk mutfağınaysa "Az bilinen yöresel lezzetler" içeriğimizi de okumalısın. Bir sonraki ülke mutfağı içeriğinde görüşürüz. :)

Nerede Ne Yenir?

İspanyolların tapas aşkını duymayan kalmamıştır, eminiz :) Öyle ki, bu atıştırmalık porsiyonlar ve kanepeler ulus tarihlerinin bir parçası haline geldi. Tapas almak için özel bir kelime bile üretmişler: Tapear!

Bu lezzetli atıştırmalıkların tarihini başka bir yazımızda yayınlayacağız.

Malzemeler ülke çapında bölgelere ve kasabalara göre değişiyor, ancak bir İspanyol barına veya restoranına girdiğinizde her zaman çeşitli tapas seçeneklerine güvenebilirsiniz.

Geleneksel olarak, bir İspanyol barda bir içki satın almak size ücretsiz bir tapa kazandırır. Bu uygulama Madrid ve Granada'nın bazı bölgelerinde hala geçerlidir, ancak diğer bölgeler her yemeğin kendi fiyatına sahip olduğu bir tapas menüsü sunma eğilimindedir.

İster geleneksel gün ortası yemeğinden sonra dışarı çıkın, ister akşam yemeğinden önce bir kadeh şarap alın, tapas İspanya'da dinlendirici bir öğleden sonra için hem eğlence hem de beslenme sağlar.

EN ESKİ TAPAS ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Tapas geleneğini başlatan en eski/orijinal Tapas yemeklerinin şunlar olduğuna inanılıyor:

  • Jamon Iberico / Serrano – Kurutulmuş İspanyol Jambonu
  • Peynir
  • Ekmek
  • Aceitunas (Zeytin)

Bunlara ek olarak günümüzde birçok farklı tapas çeşidi bulunuyor. Gelin bunlar nedir, birlikte göz atalım. 

İspanya Genelinde Birçok Menüde Bulabileceğiniz Geleneksel İspanyol Tapas Çeşitleri:

  • Tortilla de Patatas
  • Boquerones
  • Gambas al Ajillo
  • Calamares Fritos
  • Albondigas
  • Patatas Bravas
  • Croquetas
  • Pimientos de Padron
  • Pulpo a la Gallega
  • Solomillo al whiskey
  • Tortillas de Camarones
  • Chorizo al Vino
  • Espinacas con Garbanzos
  • Tigres o Mejillones Rellenos
  • Pa Amb Tomaquet
  • Pimientos Piquillos Relleno de Bacalao

GELENEKSEL EN İYİ 15 TAPAS ÇEŞİDİ

1. TORTILLA DE PATATAS

İspanyol yemeklerinin başında tabii ki Tortilla de Patatas veya İspanyol Omleti veya Tortilla Española olarak bilinen, yumurta, patates ve soğan gibi basit malzemelerle yapılan, geleneksel bir yemek geliyor. 

Tarifi ise evde kolayca yapılacak şekilde. Patates ve soğan, sızma zeytinyağında yumuşayana kadar pişirilir, ancak kahverengileşmez. Daha sonra patatesler süzülür ve çırpılmış yumurta ile karıştırılır, tekrar tavaya alınır ve tekrar az yağda iki tarafı altın rengi olana kadar pişirilir. Bazıları daha akıcı sever, bazıları daha kuru sever, tamamen size kalmış. 

2. BOQUERONES

İspanya'nın en geleneksel tapaslarından bir diğeri ise boquerones en vinagre - sirke ile marine edilmiş hamsi.

Yapımı ise oldukça basit. Taze beyaz hamsiler sirke içinde marine edilir ve daha sonra sarımsak, maydanoz ve zeytinyağı ile soslandırılır. Beyaz şarapla inanılmaz iyi gidiyor! 

3. GAMBAS AL AJILLO

Gambas al ajillo tüm İspanya'daki en popüler tapaslardan biridir. Tapas barlarında favori olan bu tapas, karmaşık bir tada ve zengin sarımsak aromasına sahiptir. Pişirmek için sadece 10 dakika gerektiren tarifi evde de yapmak hızlı ve basittir.

Gambas al ajillo yapmak için, taze karidesler zeytinyağında ve bol sarımsakta bir miktar kurutulmuş kırmızı biberle sotelenir. Bu ona otantik bir lezzet katar. Bazen geleneksel olarak küçük bir metal tavada veya kil kasede cızırtısını duyacağınız şekilde sıcak servis edilir. Tadını çıkarmak istiyorsanız kızarmış ekmeğin üzerine karides ve sosu dökün ve üstüne biraz daha acı ve maydanoz serpin. Afiyet olsun!

4. CALAMARES FRITOS

Ülkemizde de çoğu balıkçılarda bulabileceğimiz kalamar kızartması İspanyolların favori tapaslarından biridir. Yapımında halka halka kesilmiş kalamarları paneleneyip derin yağda kızartıyorsunuz. İşte bu kadar! Sarımsaklı mayonez ile servis edebilirsiniz. 

5. ALBONDIGAS

Sarımsaklı domates soslu İspanyol köfte olan Albondigas’ı hiç denediniz mi? İlk ısırıkta maydanoz ve kekikle harmanlanmış sarımsak ve domatesin tadını yumuşacık köftelerde hissediyorsunuz ve ağzınızda lezzetli bir tat bırakıyor.

6. PATATAS BRAVAS

Canınız kremalı kızarmış patates çekiyorsa, bir sonraki İspanyol restoranı ziyaretinizde bu yemeği sipariş edin.

Patatas bravas, kalın dilimler halinde kesilmeleri ve kenarları koyu kahverengi ve çıtır çıtır olana kadar zeytinyağında kızartılmaları dışında tapas patates kızartması gibidir.

Başarılı bir Patatas bravas'ın dışı çıtır çıtır ve içi yumuşak olmalıdır. 

7. CROQUETAS

Bu lezzetli ekmekli kroketler, sebzelerden kabuklu deniz ürünlerine ve peynirlere kadar çeşitli malzemelerden oluşabilir.

Kremamsı bir dolguyu çevreleyen çıtır kızarmış kabuklu croquetas, her durum için mükemmel bir tapastır.

Esasen derin yağda kızartılmış patates püresi ve kurutulmuş jambon topları olan croquetas de patatas y jamón oldukça popüler bir kroket çeşididir. Fakat dikkat, domuz eti içerir. Domuz eti yemeyenler için de başka bir geleneksel kroket çeşidi, et, sebze ve nohut ile derin yağda kızartılmış bir güveç olan cocido'dur.

Farklı İspanyol restoranları farklı lezzetler sunacaktır, bu yüzden menüye bakarken içindekileri kontrol etmeyi unutmayın!

8. PIMIENTOS DE PADRON

Bu küçük yeşil biberler, İspanya'nın kuzey bölgesindeki Galiçya'dan geliyor.

Pimientos de Padrón tipik olarak zeytinyağında kızartılır ve bol deniz tuzu ile tatlandırılır. Ekstra baharata ihtiyaç duymaz. Acı ve tatlı biber birlikte kızartıldığı için yediğinizin hangisi acı hangisi tatlı yedikten sonra anlayacaksınız. 

9. PULPO A LA GALLEGA

Pulpo a la Gallega veya Pulpo a Feira (Galiçyaca adı 'adil stil ahtapot anlamına gelir) Galiçya bölgesinden geleneksel bir yemektir. Yapımı ise teknik isteyen bir iştir. 

Taze ahtapot, yemeğin lastik gibi olmasını önlemek için pişirmeden önce sertçe dövülerek yumuşatılmalıdır. Geleneksel olarak bu, ahtapotu bir duvara veya taşa çarparak yapılır. Evde bunu yapmanıza gerek yok… Ahtapotu dondurmak etin yumuşamasına yardımcı olur. Geleneksel olarak, pulpo bakır bir kazanda pişirilir ve 1 kg ahtapot başına 12 dakika bırakılır. Pulpo a la gallega, ideal olarak hafifçe soğutulmuş genç bir kırmızı şarapla iyi bir şekilde eşleştirilme eğilimindedir.

TORTILLAS DE CAMARONES

Tortillitas de camarones, İspanya'daki Cádiz eyaletinden gelen bir nevi karides müvceridir. Genellikle buğday unu, nohut unu, su, soğan, maydanoz, karides, tuz ve karabiber ile yapılır. Hamur haline getirilen bu karışım tavada zeytinyağı ile her iki yanı hafif esmerleşecek şekilde kızartılır ve sunumu yapılır. Oldukça lezzetlidir. İspanya’ya gittiğinizde denemeyi unutmayın! 

CHORIZO AL VINO

Bu seçenek de domuz eti yiyenler için verilmiştir. Şarapta pişirilen chorizo'yu (İspanyol sosisi) hiç denemediyseniz, bir sonraki gidişinizde mutlaka deneyin!

Biber ve sarımsakla karıştırılan sosis, İspanyol kırmızı şarabında pişirilerek ekstra zengin bir lezzet alır.

Çoğu İspanyol barı, bir tarafı kıtır kıtır ekmekle birlikte chorizo ​​al vino servis eder, böylece tütsülenmiş sosun her son parçasının tadını çıkarabilirsiniz.

ESPINACAS CON GARBANZOS

Bu yemek geleneksel olarak İspanya'da Lent sırasında Cuma günleri servis edilir, çünkü dini bayram bu dönemde eti yasaklar. Ancak şimdi yıl boyunca bulabilirsiniz. Bazen, nohut ve ıspanaklı morina anlamına gelen 'Potaje de Bacalao con Garbanzos y Espinasa' malzemeleriyle anılır. 

Yemeğin ana malzemesi ağız sulandıran morina balığıdır. Yemeğin hazırlanması için önceden en az bir gün tuza batırılmalı, ardından nohut ve beyaz fasulye ilave edildikten sonra ıspanak, soğan, sarımsak, yağ ve kırmızı biber eklenmelidir.

TIGRES O MEJILLONES RELLENOS

Tigres Bilbao'dan otantik bir yemektir, adını bu midye dolmalarının ateşli aromasından alır. Galiçya'da yemek mejillones rellenos olarak bilinir. Yemek tipik olarak, şarapta pişirilmiş soğan ve un karışımıyla doldurulmuş midyelerden oluşan bir tapa olarak servis edilir.

Tigres daha sonra yumurtaya batırılır, galeta ununa bulanır ve kızgın yağda kızartılır. Midyeler genellikle hamsi ve domates bazlı baharatlı bir sos ile servis edilir. 

PA AMB TOMAQUET

Pa amb tomàquet olarak bilinen klasik Katalan buluşu, tuz serpilmiş, domatesle ovulmuş ve üzerine zeytinyağı gezdirilmiş kızarmış ekmek dilimlerinden oluşur.

Bu yemeğin ilk tarifi, bayat ekmeği yumuşatmak için domatesle ovulduğu yılına kadar uzanıyor. Eşsiz, yoğun bir tada sahip oldukları için asma üzerinde pa de pagès adı verilen rustik bir ekşi hamur ve domates kullanılması tavsiye edilir.

Pa amb tomàquet  genellikle kahvaltıda tüketilir veya tapas olarak da servis edilir. 

PIMIENTOS PIQUILLOS RELLENO DE BACALAO

İspanyol tapaslarını deneme fırsatınız varsa, Navarra bölgesinden leziz yerel biberleri içeren yemekleri kaçırmayın.

Küçük kırmızı piquillolar, bir dolguyu tutacak ve kırılmadan pişirecek kadar sağlam olmalıdır. Bu nedenle, pimientos piquillos relleno de bacalao çok sevilen bir yemektir.

Piquillos hemen hemen her şeyle doldurulabilir, ancak en geleneksel dolgu morina balığıdır.

Baharatlı biberler kabukları gevrekleşene kadar kavrulurken morina, sebzeler ve baharatların iç dolgusu yumuşak ve lezzetli kalır.

Evet, ‘İspanya’nın Geleneksel Tapas Çeşitleri’ listemizin sonuna geldik. Tabii, şunu da unutmayalım, birçok yerel bölge kendi popüler tapas yemeklerine de sahip. Geleneksellerin yanında mutlaka onları da deneyin! Hatta denediğiniz varsa yorumlarınızı aşağıya bekliyoruz. 


ispanyol yemekleritapastapas yemektapas çeşitleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası