mirkelam dinle / Mirkelam @ Dada Salon Kabarett

Mirkelam Dinle

mirkelam dinle

Fergan Mirkelam, 20 Mayıs 1966 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlkokulu İstanbul'da Çapa İlkokulu'nda, ortaokulu Özel Kalamış Lisesi'nde, liseyi de Fenerbahçe Lisesi'nde okumuştur. Beste yapmaya ortaokulda, şarkı söylemeye Saint Joseph Lisesi'nin orkestrasında başlamıştır. 1984 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kocaeli Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği bölümüne girmiş ve 1990 yılında mezun olmuştur. 1986 yılında Kayahan Açar'la Eurovision Türkiye elemelerine katılmış ardından Emel-Erdal ikilisinin albümünde “Alaturka Benim Canım” adlı şarkısıyla, Burak Kut'un albümünde üç şarkısıyla yer almıştır. Aralarında Nazan Öncel'in de bulunduğu birkaç sanatçıya geri vokal yapmıştır. 1990 yılında “Karşılıksız Çek” adlı şarkısıyla Kuşadası Altın Güvercin Yarışması'na katılmış fakat dereceye girememiştir. 1994 yılında Best FM'de yapımcı ve sunucu olarak çalışmıştır. 19 Mayıs 1995 tarihinde, Kayahan'la birlikte Cem Özer'in programına konuk olduktan sonra koşan adam olarak gündeme gelmiştir. Umur Turagay'ın klibi, Serra d'Autry'nin yarattığı imaj ve İskender Paydaş'ın düzenlemesiyle Her Gece, daha albüm çıkmadan bir gecede dillere dolanmış, 31 Mayıs 1995 tarihinde çıkardığı albümü ile çok iyi bir satış grafiği yakalamıştır. Kendi adını taşıyan albüm bir günde 200 bin, toplamda 750 bin kopya satma başarısı göstermiştir. İkinci albümünü İskender Paydaş'sız yapmış, 2001 yılında ikili yeniden bir araya gelmiştir. Yaptıkları birçok şarkı yine çok dinlenmiş ve büyük kitlelere ulaşmıştır. AB'ye hitaben "Kokoreç" şarkısı dillere dolanmış, terk eden sevgililer için ise yazdığı şarkı "Unutulmaz" isimli şarkıdır. 2004'te en depresif albümünü olan "Kalbimde Parmak İzin Var" ı piyasaya sürmüştür. Bunların yanı sıra albümde "Aşkımsın" gibi hareketli şarkılar da vardır. Mirkelam, 2006 yılının son günlerinde çıkan albümün adı "Mutlu Olmak İstiyorum" ile müzik piyasasına geri dönmüştür. 2008 yılında Kargo ile bir araya gelen sanatçı 2010 yılında "R.R.D.P (Rakın Rol Disko Parti)" albümünü piyasaya sürmüştür. 2011 yılında ise Kargo ile yollarını ayırmıştır.

RBMA Radio İstanbul: Mirkelam

Mirkelam

Tam 10 gün boyunca İstanbul'un sesini tüm dünyaya duyuran RBMA Radio, bu ziyareti süresince geçmişten günümüze şehrin kültürel dokusunu oluşturan birçok müzisyeni de stüdyosunda ağırladı.

Tematik programlarımızın birinde, Mirkelam, Murat Meriç'in konuğu oldu, tema ise"90'larda Türkçe Pop" idi. İlk albümünün üzerinden 20 yılı aşkın süre geçen müzisyenle geçmişten günümüze uzanan sohbetimizi hemen aşağıdan dinleyebilirsin!

Müzik yapmak, sanat yapmak kafanız karışmazsa basit şeyler. O yüzden kendimi hep rahat bırakmışımdır.

Mirkelam

Üniversite yıllarının ardından uzun bir süre iş aradığını ve bu esnada yaklaşık bir buçuk sene radyoculuk da yaptığını anlatan Mirkelam, bu süreçte İskender Paydaş ile tanışmış olmasını büyük şans olarak niteliyor. Her Gece ve İstanbul gibi şarkıları zaten hali hazırda bir köşede dursa da, profesyonel olarak ilk adımını Paydaş'ın teşviki ile atmış: "Onunla tanışmam müzikle ilişkime yön verdi. İskender beni zorlardı bu albümü yapalım diye, iyi ki de zorlamış."

Bizim müzik yaptığımız dönemde fusion, karıştırma dürtüsü vardı. Bizim de düşüncemiz alaturkayla rock ve pop'u karıştırmaktı.

Mirkelam

Yaptığı müziğin, standart pop ya da standart rock kalıplarına uymadığı için alternatif olduğunu söylüyor Mirkelam. "İşin içine alaturkayı karıştırdığımız için farklı olduk" diyen müzisyen, bu konuda da kendinden öncekilere hakkını teslim ediyor. Örneğin, Barış Manço olmasa fusion'dan bahsedemezdik, diyor, Barış Manço'nun Anadolu'yu pop ile birleştiren tarzına ithafen. Aynı zamanda feyz aldığı isimlerden bahsederken Türkiye'de çok sesli pop müziğin ilk icracıları olarak nitelediği MFÖ'nün de adını anıyor.

Bülent Ortaçgil'e saygı albümünde yorumladığı Bütün Çiçekler Su İster'e yaptıkları muazzam düzenleme hatırlatılınca ise, "Kendimi tanımak için hep sınırlarımın dışına çıkmayı denedim" diye anlatıyor. Konu cover albümlerden açılınca, Mirkelam şarkılarının başka müzisyenlerle yorumlanacağı bir albümün yolda olduğu müjdesini de veriyor. Bu albümde 10 farklı müzisyen Mirkelam şarkılarını kendilerine has yorumlarıyla yeniden kaydedecek.

RBMA Radio İstanbul'da kaçırdığın programlara buradan ulaşabilirsin!

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır