gül güneş sever mi / Gül Çiçeği Bakımı: Yeni Başlayanlar İçin Pratik Rehber

Gül Güneş Sever Mi

gül güneş sever mi

Çiçeklerin, türlü renklere gebe prensesi gül hakkında, hatırlardaki en çarpıcı mevzu, gül bakımı olmaktadır. Bitkiler camiasındaki en popüler çiçek, açık ara farkla güldür. Dolayısıyla bu çiçeğin hitap ettiği kitle oldukça geniştir. Balkon köşelerinden, saray bahçelerine uzanan namı sebebiyle, her detayına derinlemesine vakıf olunması gereken çiçeklerin başını çekmektedir.

Rosaceae familyasına mensup olan gülün her türü ayrı bir gize sahiptir. Odunsu ve dikenli gövdesi, karşılıklı birbirine göz kırpan taç yapraklarıyla birçok rengi kucağında misafir etmektedir. Özellikle gül bitkisi süslü yaprakları için yetiştirilir. Bazı gül fidelerinin odunsu kısımları da kaliteli olmakla beraber, türlü alanlarda faaliyet göstermektedir. Bunca girizgahın ardından gül bakımı nasıl olur sorusu kaçınılmazdır.

Gül Bakımı Nasıl Yapılır?

Kırmızı, beyaz, pembe, sarı, mavi, siyah derken renk paleti geniş olan gül, zatı hakkında birçok ipucu vermektedir. Yetiştirmesi bazı çiçeklere kıyasen zahmetli olmayan gül, çok uyarlanabilir bir bitkidir. Fakat evde, bahçede derken gül yetiştirme adı altında bilinmesi gereken bazı detaylar vardır. Öncelikle belirtmek gerekir ki, her çeşit gül her iklimde ve yörede yetişmez.

Temin edilen gül, eski gül çeşitlerinden ise ömrü sene arasında gidip gelmektedir. Fakat seralardan satın alınan güllerden ise, ömrü sene arasında değişmektedir. Bu nedenle gül fidesi seçimi daha yolun başındayken mühim bir meseledir. Gül yetiştirmeye aday olanların seralardan açık kök veya saksıda çiçeği burnunda bir fide almaları akıllıca olmaktadır. Zira acemiler için tohumdan gül yetiştirmek tavsiye edilmemektedir.

Bu seçimin ardından, üreticinin de verdiği öneriler ışığında, açık kök fidanı bir gece önden suda bekletilmelidir. Gül, mevsimsiz bir bitkidir. Bu nedenle hemen hemen her mecrada, yıl boyunca dikimi gerçekleştirilebilir. Fakat sarı sıcağın parıltısı altında çiçek açması isteniyorsa, dikim tarihi sonbahar sonu yahut ilkbahar başlarına denk getirilmelidir.

Gül Nasıl Dikilir?

Gül bakımı püf noktaları arasında sere serpe ilerlerken, parmak basılması gereken başka mevzular da vardır. Gülün evi olacak olan saksı plastikten değil, seramikten inşa edilmelidir. Aynı zamanda büyüyüp serpilmeye başlayan gül, her 2 yılda bir taze ve daha büyük bir saksıya transfer edilmelidir. Gül yetiştirirken, besin bakımından zengin topraklar tercih edilmelidir. Optimum havalandırma ve drenaj temin etmek adına, toprak perlit ile karıştırılmalıdır.

Eğer kişi seçimini çit yahut tırmanıcı gül çeşidinden yana kullandıysa, pergola destek sistemi kullanımı elzemdir. İlk olarak dikim esnasında, yaklaşık cm derinliğinde çukurlar oyulur. Dikim öncesi gülün kökleri gelinlik kız gibi taranıp, düzeltilir. Fidenin dikim derinliğine tekabül eden kısmı, aşı yerinden aşağada olmalıdır. Son olarak dikim ardından çukurlar toprak ile doldurulmalıdır ve gülün köklerini zedelememek kaydıyla hafifçe bastırılmalıdır.

Ekilen bu fideler çoğaltılmak istenirse tohum, çelik, aşılama ve kökten ayırma yöntemleri kullanılabilir. Böylece güller, bir iken üç beş yavrulayabilirler.

Gül Kaç Günde Bir Sulanır?

Bu aşamalardan kaliteyle geçen ve evine yerleşen gülün sağlıkla büyüyebilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Suyu kana kana içmekten hoşlanan gül, bilhassa yaz mevsiminde haftada bir yahut iki kez sulanmalıdır. Aynı zamanda sulama esnasında istikrar korunmalıdır. Özellikle nem akışı kontrol edilmelidir. Toprağın birbirine eş bir şekilde ıslanması konusuna sadık kalınmalıdır.

Özellikle yeni çiçekler verebilmek için yaz ve sonbahar arasındaki çiçeklenme evresinde suya oldukça duyarlıdırlar. Güllerin su istekleri çeşitlerine ve şartlarına göre değişim gösterebilmektedir. Böylelikle damlama sulama yöntemi ile nem oranları takip edilmektedir. Bu durum gübreleme aşaması için de mühimdir.

Gübreleme konusunda hassas olan bu bitki, yılda bir yahut iki kez gübre veya kompost talep eder. Bununla birlikte özellikle ilkbahar aylarının girişinde, sık sık dengeli yahut yavaş salınımlı gübre uygulanmalıdır. Gübreleme işlemi öncesi altı aylık yahut yıllık toprak keşfi yapılmalıdır. PH değeri, besin eksiklikleri tespit edilmelidir.

Dikim aşamasında gül fidesinin köklerinin yanmaması için, azotlu gübreden kaçınmak gerekmektedir. Aynı zamanda muz kabuklarını rendeden geçirerek ev yapımı gübre hazırlanabilmektedir. Böylece gülün potasyum değerine de katkı sağlanacaktır.

Gül Bakımı Budama İster Mi?

Güller budanma ihtiyacı duyan isteyen çiçeklerdendir. Büyük, odunsu gövdelerini hastalıktan korumak adına, her sene zayıf, yaşını almış, hastalığı kapmış sürgünlerin itinayla temizlenmesi gerekmektedir. Böylelikle bu terbiye sistemi, gülün şeklini korur; havalanmasına ve güneş almasına yardımcı olur. Gül bakımı vehastalıkları hususunda bu detay önem arz etmektedir.

Bunun yanında budama işlemi yaygın olarak ilkbahar başında ve son donun ardından yapılmaktadır. Genellikle çiçekler tomurcuk evresindeyken sabah günün ilk ışıklarıyla yahut gece geç saatlerde hasat etmek gerekir. Tabi ki bu durum gülün çeşidine göre evrilmektedir.

Gül hasadı yaparken, 45 derecelik makaslar tercih edilmelidir. Gülün sapı, sapın son yaprağının üzerinden kesildiğinde kısa sürede taze bir çiçek filizlendirir. Gülün bakımı yapılırken eldiven takmak gerekmektedir. Çünkü gülü seven dikenine ancak böyle katlanabilmektedir.

Gül Güneş Sever Mi?

Gül, formu fark etmeksizin gün içerisinde en az saat güneş ister. Çünkü gül tomurcukları açmak için fazlaca güneşe ihtiyaç duymaktadır. Bu muhtaç olunan güneş, gülü besin açısından besler ve büyütür. Böylece toprağı kurudukça verilen su ve dengeli güneş takviyesi ile sağlıklı güller yetiştirmek için hiçbir engel kalmamaktadır.

Kuruyan Gül Nasıl Kurtarılır?

Gül bakımı, bitkide hasar oluşumunun ve ölümün önüne geçilmesi adına önemlidir. Aksi taktirde güller kurur, solar ve istenen performansı veremezler. Kuruyan gülü suni teneffüs yaparak hayata döndürmek mümkün olabilmektedir. Öncelikle gülün kuruma sebebi tespit edilmelidir. Bu sebepten saksısı değiştirilmelidir. Buna ek olarak iç içe geçen kökler ayıklanıp, gevşetilmelidir.

Bitki üzerinde boy gösteren bir hastalık varsa, bitki bu hastalıktan temizlenmelidir. Yaprak bitleri, kırmızı örümcekler, kara leke, gül küllenmesi, gül midiyösü bu hastalıklar arasında sayılmaktadır. Dolayısıyla bir tedavi de kaçınılmazdır.

Bu hastalıkların önünü kesmek adına biyolojik kontroller önem arz etmektedir. Kimyasal takviyeler bu hastalıklara set örmektedir. Lakin bu takviyeler lisanslı agronomist gözetiminde uygulanmalıdır. Ziraat mühendislerinin önerisi ile soğuk kompres uygulama gerekmektedir.

Kısacası gül bakımı meselesine hakim olunmaması halinde, tahtın üzerine bakımsız gülün hastalık kapması geçmektedir. Bu iki durum, iki zıt kutupta birbirine pamuk ipliği ile bağlıdır. Birinin yokluğu diğerinin varlığı demektir.

Bundan dolayıdır ki estetik haz uyandıran bu bitkinin sahibiyle yaşlanabilmesi için bakımında titiz olunmalıdır, hataya mahal verilmemelidir. Zaten ancak gülün sorumluluğunu almaya gönülden talip olanlar, o güle hakkıyla bakabilmektedir.

Post Views

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?

gül bakımıgül bakımı nasıl olurGül bakımı püf noktalarıGül bakımı ve hastalıkları

Şarkı ve şiirlere konu, aşıklara ilham ve tercüman olan gül çiçeği, bir bitkiden çok daha fazlası. Konu aşk ve tutku olduğunda akla gelen ilk çiçek olduğu kadar, seneler boyunca yüzlerce çeşidi ve rengiyle birçok duygunun simgesi haline de gelmiştir. Asya’dan tüm dünyaya yayılan gül, bugün özel günlerin ve gösterişli bahçelerin vazgeçilmezi. Peki bu narin görünüme sahip güçlü çiçek gül nasıl yetiştirilir? Gül bakımı püf noktaları ve evde gül bakımı için tüm pratik yöntemler, sizler için derlediğimiz bu yazıda. Hadi, gülllerin içinden koşarak gelelim ve rehberimizdeki gül bakımı ipuçlarını birlikte keşfedelim!

Gül Nedir?

Gül, yalnızca bizim edebiyatımızda değil, gerek batı ve gerekse doğu toplumların mitoloji edebiyatlarında önemli bir unsurdur. Gül yapraklı ve gülden elde edilen su kozmetikten giyime, tarih boyunca birçok farklı alanda kullanılmıştır. Güller, bahçelerinden parklara, mezarlıklardan kutlamalara kadar tüm mekanlarda en çok tercih edilen çiçektir. Kesme çiçek olarak kullanılan gülün, renkleri ve sayılarına göre farklı anlamlar ifade etmesi de özellikle gülün diğer çiçeklerden çok daha farklı bir dili olduğunu göstermektedir. Peki nedir bu gül çiçeği?

Güller, çeşitli renklerde bulunan çok yapraklı çiçeklerdir. Geniş renk ve boyut yelpazesi ile karakterizedir. Hala vahşi doğada yetişen çeşitler olmasına rağmen, birçok tür artık bahçe ve saksılarda kolaylıkla yetiştirilmektedir. Güneşli ortamlarda ve iyi drene edilmiş topraklarda gelişir. Özellikle killi toprakları severler ve gülleri diğer bitkilerden uzakta yetiştirmek köklerinin bozulmaması için en iyisidir. Gül gibi melez çiçeklerin farklı koşullara daha uyumlu hale geldiğini hatırlamak önemlidir, bu nedenle güllerinizi satın alırken optimum koşulların ne olduğunu kontrol edin. Bahçede yetiştirilirken güller kasım-şubat ayları arasında dikilmelidir. Güller tüm yıl boyunca mevcuttur ve tohum veya fide olarak satılmaktadır. Bir saksıda yetiştiriyorsanız, herhangi bir zamanda ekilebilirler. Güllerin düzenli olarak beslenmesi gerekir ve beslenme miktarı ekildikleri toprağın türüne bağlı olacaktır. Budama da önemlidir ve budama, sürekli don olmayan bir dönemde şubat ortasından mart ortasına kadar yapılmalıdır.

Gül Bakımı Nasıl Yapılır?

Gül bakımı düşündüğünüzden daha kolaydır. Hemen herkes onları başarıyla yetiştirebilir. Güllerinizi drenajı iyi olan ve güneşli bir yere dikin. Tüm komşuların bakışlarını üzerine toplayacak etkileyici çiçekler için onları düzenli olarak gübreleyin. Toprağı nemli tutmak için eşit şekilde sulayın. Yine de bir gül bahçesi kurmak gözünüzü korkutuyorsa, gül bakımı nasıl yapılır öğrenmek için birazdan sıralayacağımız adımları takip etmeniz yeterli!

  1. Gül bakımı püf noktaları, çiçeğiniz için doğru yeri bulmakla başlar.

En sağlıklı açan çiçekler ve en göz alıcı renkler için, gül çalıları günde altı ila sekiz saat güneş ışığı almalıdır. Ayrıca organik maddece zengin, iyi drene edilmiş topraklara ekilmelidirler. Özellikle sıcak iklimlerde, güller sıcak öğleden sonra güneşinden korunduklarında en iyi sonucu alabilirsiniz. Soğuk iklimlerde, güneye veya batıya bakan bir çitin veya duvarın yanına bir gül fidanı dikmek kışın donma hasarını en aza indirmeye yardımcı olabilir. Balkonunuzda ya da ev içinde bir saksıda yetiştirecekseniz, uygun ışık ve sıcaklığı sağlayabileceğiniz noktaları seçmeniz önemlidir. Yakıcı güneşten korunabilecekleri aydınlık köşeler ve drenaj delikli saksılar, hayalinizdeki sonucu elde etmenizi sağlar. 

  1. Sağlıklı bir gül bakımı için doğru dikim önemlidir.

Çıplak köklü veya saksı güllerinizi düzgün bir şekilde dikmek, iyi bir başlangıç ​​yapmalarını sağlayacaktır. Dikim deliği, bitkinin köklerini barındıracak kadar derin ve geniş olmalıdır. Güller ıslak kökleri sevmediği için alanın drenajının iyi olması gerekir. Dikim deliğinden çıkarılan toprakla bol miktarda bahçe kompostu, turba yosunu veya diğer organik maddeleri karıştırın. Bu karışımın bir kısmını ekim çukurunun dibine sürün ve deliğe gül fidanını yerleştirin. Bitkinin tepesi, ılıman iklimlerde zemin seviyesinde ve soğuk iklimlerde zemin seviyesinin 4 &#; 5 santim altında olmalıdır. Deliği kısmen toprak karışımıyla doldurun ve yavaş salınan bir gübre ekleyin. İyice sulayın ve ardından deliği kalan toprakla doldurmayı bitirin.

Tekrar sulayın, ardından gülü yeni yerine alışırken korumak için sapların etrafına gevşek toprak sürün. Birlikte birkaç gül çalısı ekiyorsanız, olgunlaştıkça geniş bir yetiştirme alanı sağlamak için aralarında en az 1 metre boşluk bırakın. 

Gül çiçeği saksı değişimi içeriğimizi ziyaret edebilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

  1. Gül çiçeği bakımı yaparken düzenli gübreleme unutulmamalıdır.

Etkileyici bir çiçek gösterisi için bir gül çiçeğinin düzenli olarak gübrelenmesi gerekir. Organik yöntemler, yavaş ve sabit bir besin kaynağı sağlar. Organik kompost gübresi ve diğer doğal gübrelerin aylık uygulamaları iyi sonuç verir. Organik değişiklikler ayrıca faydalı toprak mikroplarını ve iyi dengelenmiş bir toprak pH&#;ını teşvik etmeye yardımcı olur. Yavaş salınan gübreler tercih etmeniz, azot, fosfor, potasyum ve diğer küçük besinlerin doğru dengesini sağlar. Ayrıca gül çalılarına optimum büyüme için ihtiyaç duydukları beslenmeyi sağlarlar. Yeni dikilmiş çıplak köklü bitkilerde yeni kökleri yakmamak için tam güçte gübreler uygulamak için bitkinin ilk çiçeğini açmasını bekleyin.

  1. Evde gül bakımı yaparken sulama akıllıca yapılmalıdır.

Büyüme mevsimi boyunca toprak eşit derecede nemli tutulmalıdır. Sulama miktarı ve sıklığı, toprak tipinize ve yaşadığınız iklime bağlı olacaktır. Güller, büyüme mevsimi boyunca haftada 1 sulamayla en iyi haline ulaşır. Kumlu topraklarda yetişen güller, ağır killi topraklarda yetişen güllerden daha fazla sulamaya ihtiyaç duyacaktır. Sıcak, kuru ve rüzgarlı koşullar da gülleri çabucak kavurur. Nasıl suladığınız da, sulama sıklığı kadar önemlidir. Gülleri sağlıklı tutmak için yaprakları ıslatmaktan kaçının. Sağanak bir hortum, uzun ağızlı sulama kabı veya doğrudan toprağa doğrultulmuş bir sulama çubuğu kullanın.

  1. Profesyoneller gibi budama yapmak da gül bakımı püf noktalarındandır.

Bir gül çalısını aşırı budayarak öldürmek neredeyse imkansızdır. Ancak birkaç basit kuralı izlerseniz, sonuçlar daha profesyonel ve çiçeğiniz daha sağlıklı görünecektir. Örs tipi olmayan iyi bir çift budama makası ve gül budama eldivenleri işi daha da kolaylaştırabilir. Büyük budama erken ilkbaharda yapılmalıdır. Tüm güller için, ölü veya hasarlı sağları, özellikle kahverengi görünenleri, çıkararak işe başlayın. Sert budama gerektiren örnekler için, dalların içinde sağlıklı, beyaz merkezler bulana kadar önceki yılın büyümesinin üçte biri ila yarısı kadar kesin. Güllerinizi bakımlı tutmak için tüm mevsim boyunca hafifçe budama yapabilirsiniz. Bazı yeniden çiçek açan gül çeşitleri, sezon boyunca yeniden çiçek açmayı teşvik etmek için çıkmaza ihtiyaç duyacaktır. Yeniden büyümeyi teşvik etmek için harcanan çiçekleri ilk beş yapraklı sapa kadar kesin.

Tüm bunların yanında gülünüzü çoğaltmak istiyorsanız &#;Gül Çoğaltma Rehberi&#; içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Gül Çiçeği Bakımı: Püf Noktalar

  • Güllerinizi akıllıca seçin: Mikro-minyatürlerden grandifloralara, yer örtücülerden sarmaşık güllere kadar çok sayıda gül sınıfı vardır ve bazı sınıflarda yüzlerce çeşit bulunur. Gül bahçenizi geniş bir çeşitle doldurmak cazip gelse de, düzensiz bir dizi ve alan için hayalinizdeki gibi büyümeyen güllere sahip olmanız muhtemeldir. İyi seçilmiş birkaç çeşit, uyum içinde çalışmayan düzinelerce uyumsuz bitkiden daha fazla memnuniyet verecektir. Daha az bakım gerektiren güller istiyorsanız, japon gülü bakımı ya da çalı veya peyzaj güllerini deneyin. Yetiştirdiğiniz gül çeşitlerinin sayısını sınırlamak, düzensiz ve uyumsuz bir dizi oluşturmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
  • Acemi bir gül yetiştiriciyseniz köklerle başlayın: Halihazırda toprakta saksılanmış gülleri veya çıplak köklü bitkiler olarak satın alabilirsiniz. Her türün avantajları vardır. Örneğin konteyner gülleri, acemi bahçıvanlar için harikadır çünkü dikilmesi ve hızlı bir şekilde kurulması kolaydır. Büyüme mevsimi boyunca yerel fidanlıklardan da satın alınabilirler. Bu, iklim koşulları ideal olduğunda, tercihen serin ve bulutlu bir günde onları ekmenizi sağlar. Çıplak köklü güllerin avantajlarından biri, daha fazla çeşit çeşidinin mevcut olmasıdır. Ayrıca, ekonomiktirler ve çevrimiçi olarak sipariş edilebilirler. Bununla birlikte, kap güllerinin aksine, çıplak köklü bitkilerin ekimden önce köklerinin bir gece suda ıslatılması gerekir. Ayrıca ekimden sonraki ilk birkaç ay kökler nemli tutulmalıdır. Birçok farklı gül fidanı çeşidini uygun fiyatlarla satın alabilir, şık bir şekilde süslenmiş olanları sevdiklerinize hediye etmek üzere tercih edebilirsiniz.

Gül bakımına dair bilinmeyenleri, pratik yöntemleri ve tüm püf noktalarını sizlerle paylaştık. Evinizi çiçek bahçesine çevirecek daha fazla bitki bakımı ipucu için, sitemizdeki diğer yazıları ziyaret ederek çiçek bakımına dair diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz! 

Gül Çiçeği Bakımı: Sıkça Sorulan Sorulan Sorular 

Gül Kaç Günde Bir Sulanır?

Yazın günde iki defa, kışın ise daha seyrek sulanmalıdır. Kışın bulunacağı ortamın sıcaklığı 12 derece altına düşmemelidir. Bu şartları sağladığınızda haftada bir kez sulama yapmanız yeterli olacaktır. Daha sıcak ortamlarda yetiştireceğiniz gülleri, topraklarını kontrol ederek daha sık sulayabilirsiniz. Fakat şunu not edin; güller hiçbir zaman aşırı suyu ve güneş altında sulanmayı sevmez.

Gül İçin Hangi Gübre Kullanılır?

Doğal gübre türleri ve kompostlar gülleri daha çok mutlu eder. Eğer güller için özel olarak üretilen gübreleri tercih edecekseniz, azot ağırlıklı bir içeriğe sahip olmasına özen gösterin. Azotlu gübreler, gül fidanlarında kök, yaprak, dal gibi bölgelerin gelişmesini ve çiçeğin renginin daha albenisi yüksek olmasını sağlar. Fosfor kullanımı da gül fidanlarında, daha güçlü sap ve kök gelişiminin oluşumunu destekler. Ayrıca erken çiçeklenme ve daha kaliteli tomurcuklanma için de fosfor içeren gübreler kullanabilirsiniz. 

Vazoda Gül Nasıl Bakılır? 

Vazoya yerleştirilen ya da vazolu satılan güller, oldukça popüler hediye seçeneklerinden. Onları taze tutmak da sandığınızdan daha kolay! Eğer saksıdan ya da bahçeden kesecekseniz, çiçeğinizi vazoya koymadan saplarının su altında kalacak bölümündeki yaprakları temizleyin. Sapıların boyunun vazodan uzun olmasına dikkat edin. Çiçeğinizin ihtiyaç duyduğu suyu alabilmesi için vazonun en az dörtte üçünü suyla doldurun. Tercihen ılık su kullanın. Kullandığınız suyu her gün değiştirin. Sulu ve vazolu gelen güllerin de suyunu düzenli olarak değiştirin. Daha uzun yaşamalarını sağlamak için bir aspirini ezerek çiçek suyuna ekleyebilirsiniz. Aspirinli suyu üç günde bir değiştirerek, çok daha uzun süre canlı kalan güller elde edebilirsiniz. Güllerinizin güzelliğini ortaya çıkaracak vazo çeşitlerine göz atarak evinizi süsleyebilir ya da bahçenizdeki gülleri şık vazolarla sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Kurumuş Gül Nasıl Canlandırılır?

Gül çalınızın dibine yakın bir dal kesin. Dalın dış kabuğunu dikkatlice kazıyın. Kabuğun altında yeşil varsa, bu, gül çalınızın hala hayatta olduğu ve onu canlandırabileceğiniz anlamına gelir. Kabuğun altındaki dal kahverengiyse, gülünüz ölmüş ve yenisini almanız gerekecek demektir. Ölü dalları 45 derecelik bir açıyla budayarak gülünüzü kurtarabilirsiniz. Soğuk su dolu bir kasede dakika bekleterek de ona ikinci bir şans yaratabilirsiniz. Son olarak bitkinizin köklerini kaplayacak miktarda buz koyarak onları şoklayabilirsiniz. İşleminize buzların üzerine sıcak su dökerek devam edin. Bu işlemin işe yaradığını gözlemlediyseniz, belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş gül çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.

Gül kaç günde bir sulanır, suyu sever mi? Saksıda gül bakımı ve sulama hakkında bilgiler nelerdir?

Düzenli olarak sulama ve bak&#;m faaliyetlerine ihtiyaç duyan gül, do&#;rudan olarak güne&#; &#;&#;&#;&#;&#;na ihtiyaç duymayan bitkilerden biridir. Yaz aylar&#;nda daha fazla olmak üzere düzenli bir &#;ekilde bak&#;m&#;n&#;n yap&#;lmas&#; gerekir. Sevgiyi ve a&#;k&#; temsil eden gül gerek bahçe, ev ofis ve i&#; yerleri gibi birçok ya&#;am alan&#;n&#; güzelle&#;tirir. Do&#;ada pek çok rengi bulunan gülün en çok sevilen rengi k&#;rm&#;z&#; ve beyazd&#;r.

Gül kaç günde bir sulan&#;r?

Düzenli olarak su takviyesiyle ya&#;ayan gül çiçe&#;inin sulamas&#; aksat&#;lmadan yap&#;lmal&#;d&#;r. Sulamas&#;na özen gösterilmesi gereken gülün sulama rutini hava s&#;cakl&#;klar&#;n&#;n yüksek oldu&#;u yaz aylar&#;nda haftada 2 kez, s&#;cakl&#;klar&#;n daha dü&#;ük oldu&#;u zamanlarda ise haftada bir &#;eklinde sulanmal&#;d&#;r. Gül çiçe&#;i dikiminden filizlenmesine, filizlenmesinden açmas&#;na kadar bütün a&#;amalar&#;nda suya gereksinim duyan bir çiçektir.

Gül suyu sever mi?

Gül suyu sever mi konusunda da güllerin özellikle yaz aylar&#;nda suya ihtiyac&#;n&#;n yükseldi&#;i söylenebilir. Suyla bar&#;&#;&#;k çiçek türleri aras&#;nda yer alan gülün suya gereksinimi s&#;cakl&#;&#;a ba&#;l&#; olarak günde bir ya da haftal&#;k olarak kar&#;&#;lanmal&#;d&#;r. Bitkilerin sulama teknikleri genellikle topra&#;&#; kurudukça olmal&#;d&#;r. Toprak kurulu&#;u ise parmak yard&#;m&#;yla anla&#;&#;labilir. E&#;er toprak &#;slak ise bitki henüz suya ihtiyaç duymuyor demektir.

Saks&#;da gül bak&#;m&#; püf noktalar&#;

Gül hem bahçelerde hem de saks&#;da yeti&#;tirilmeye müsait olan çiçek türlerinden biridir. Evde saks&#;da yeti&#;tirilen gül gerek dekorasyon olarak gerekse ho&#; kokusu ile pek çok ki&#;i taraf&#;ndan tercih edilir. Bu ba&#;lamda saks&#;da gül yeti&#;tirebilmek için baz&#; noktalara dikkat edilmesi gereklidir. Gül yeti&#;tirirken dikkat edilmesi gereken konular&#;n ba&#;&#;nda &#;&#;&#;k, sulama, canland&#;rma ve besleme i&#;lemleri gelir. Gül yeti&#;tirme sürecinde mutlak olarak dikkat edilmesi gereken bu konular gülün sa&#;l&#;kl&#; kalabilmesi için oldukça önemlidir. Gül bak&#;m&#; püf noktalar&#; aras&#;nda bulunan i&#;lemler &#;u &#;ekilde s&#;ralanabilir:

  • Gül bak&#;m&#;n&#;n püf noktalar&#;ndan biri sulama yaparken suyun çiçe&#;in her k&#;sm&#;na temas etmesine dikkat edilmelidir.
  • Gül sulama rutini düzenli bir &#;ekilde yap&#;lmal&#; yani ayn&#; gün ve saatlerde gerçekle&#;tirilmeli ve sulama yap&#;lan kab&#;n ölçekli&#;i de de&#;i&#;tirilmemelidir.
  • Ayr&#;ca sulama i&#;leminden sonra saks&#;n&#;n taba&#;&#;nda biriken suyun dökülmesi gerekir.
  • Takviye edilen su so&#;uk olmamal&#;, oda s&#;cakl&#;&#;&#;nda olmas&#;na özen gösterilmelidir.

Gül güne&#;i sever mi?

Güne&#;le bar&#;&#;&#;k bir çiçek olan gül ayn&#; zamanda direkt olarak güne&#; &#;&#;&#;&#;&#;na gereksinim duyan bir çiçek de&#;ildir. Dolayl&#; bir &#;ekilde de &#;&#;&#;k gereksinimi kar&#;&#;land&#;&#;&#; zaman da sa&#;l&#;kl&#; bir &#;ekilde yeti&#;tirilebilir. Genel olarak &#;l&#;k ortamlar&#; seven gül çiçe&#;inin fazla so&#;uk ve fazla s&#;cak ortamlardan uzak kalmas&#; gerekir. Gül yeti&#;tirmek isteyenlerin birço&#;u güllerin çok çiçek açmas&#;n&#; ister. Bu ba&#;lamda gül yeti&#;tiriciler taraf&#;ndan s&#;kça ara&#;t&#;r&#;lan konulardan biri de güllerin çok çiçek açmas&#; için ne yap&#;l&#;r konusudur. Güllerin verimli bir &#;ekilde çiçeklerini açabilmesi için yap&#;lmas&#; gereken ilk i&#;lem sulama ve yeti&#;tirilme ortamlar&#;na dikkat edilmesidir. Bunun yan&#; s&#;ra ekstra olarak verim almak isteyenler çiçekçilerden ya da seralardan toprak alarak çiçe&#;in köküne yerle&#;tirebilir. Böylece gülün mineral ve vitamin bak&#;m&#;ndan güçlenmesi sa&#;lan&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası