oruçluyken dişe dolgu yapılır mı / Diş Tedavisi Yaptırmak Orucu Bozar mı? | İslam ve İhsan

Oruçluyken Dişe Dolgu Yapılır Mı

oruçluyken dişe dolgu yapılır mı

Dolgu yaptırmak ve diş tedavisi orucu bozar mı? Oru&#;luyken diş tedavisi yaptırılır&#;mı? Diyanet yanıtladı!

Haberin Devamı

Ramazan ayında; sağlık sorunları nedeniyle diş çektirmek, diş dolgusu yaptırmak gibi diş tedavileri orucu bozar mı merak ediliyor. Diş sağlığı randevularını bir ay boyunca aksatmak istemeyen vatandaşlar, diş tedavisi orucu bozar mı merak ediyorlar. İşte konuyla ilgili Diyanet yanıtı

diş tedavisi orucu bozar mı?

Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

Diş kanaması ve diş yarasından çıkan kanın tükürük ile yutulması orucu bozar mı?

Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz (Haddâd, el-Cevhera, I, ).

Diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı? Oru&#;luyken diş tedavisi orucu etkiler mi, kaza gerekir mi?

Haberin Devamı

Diş tedavisi sırasında enjekte edilen şeyler orucu bozar mı?

Diş tedavisinin orucu bozmayacağını Diyanet İşleri Başkanlığı açıklamıştı. Diş tedavisi sırasında kişinin acı çekmemesi için yapılan iğneler ya da spreyler boğaza gitmediği için orucu bozmaz. Tedavi sırasında kan yutmak ya da suyla ağız çalkalarken boğaza kaçan su orucu bozar. Bu yüzden de diş tedavisi sırasında oruç kişilerin bu duruma dikkat etmesi gerekir.

Uzman kişiler diş tedavisi için ne diyor?

Diş doktorları bu durum için oruç tutan kişilerin 16 saat boyunca dişlerini fırçalama eylemini gerçekleştiremeyeceğini için dişin çürüme ihtimalin de yüksek olduğunu vurguluyor. Bu durumda da iftardan sonra diş fırçalama eylemini gerçekleştirmek gerekir. Bazı hocalar diş fırçasının ıslak olmaması söylüyor, bazıları da tam ters düşünceyi savunuyor. Uzman doktorlar diş fırçasının ıslak olmamasının dişe bir zarar vermediğini ifade ediyor. Uzman doktorlar da Ramazan ayında diş tedavi yaptırmak ya da dolgu yaptırmanın orucu bozmayacağını ifade ediyor. Diyanetin dediği gibi suyla ağız çalkalama eylemi sırasında boğaza su kaçmamasına dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca uzman doktorlar, deri üzerine sürülen krem nasıl orucu bozmuyorsa, dişe dolgu yaptırmakta orucu bozmadığını ifade ediyorlar.

Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

Denize girmekle oruç bozulur mu?

Ağız ve burundan su kaçırmamak kaydıyla denize girmekle oruç bozulmaz. Fakat denize giren kimse, yüzme esnasında gelen dalgalar karşısında veya başka bir şekilde su yutabilir. Bu itibarla oruçlu iken denize girmekten kaçınmak daha ihtiyatlıdır.

Yıkanmak orucu bozar mı?

Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, ).

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası