ayrıntılı ultrasonda yanılma payı / Ayrıntılı usg de cinsiyet yanılması yaşayan var mı?-Hamilelik Dönemi Genel

Ayrıntılı Ultrasonda Yanılma Payı

ayrıntılı ultrasonda yanılma payı

Konular

GEBELİKTE CİNSİYET TESBİTİ

HAFTADAN SONRA CİNSİYETİNİ GÖSTERMEYEN BEBEK YOKTUR!

 

            Gebelik sırasında cinsiyet tespiti her anne ve baba adayı için önemlidir. Hatta bir çok çift rutin kontroller sırasında hekimin bebeğin cinsiyetini söylemesini talep eder.

Bir bebeğin cinsiyeti sperm ile yumurtanın buluştuğu anda bellidir aslında. Burada tek belirleyici babadan gelen spermin cinsidir. Eğer sperm Y kromozomu taşıyorsa bebek erkek, X kromozomu taşıyorsa kız olacaktır. Ancak bunun gözle görülebilir düzeye gelmesi için bebeğin doğumunu beklemek gerekmiyor. Ultrasonografi ile hafta civarı cinsiyet tespiti mümkündür.  12 haftayı beklemenin amacı bebeğin belli bir büyüklüğe ulaşması ve dış cinsel organların ultrasonografi ile görülebilir büyüklüğe gelmesi gerekliliğidir. Bazen bu haftaya rağmen bebeğin rahim içerisindeki pozisyonu nedeniyle zorlanılabilir ancak vajinal ultrason da kullanılırsa ve makul bir süre ayrılırsa tecrübeli hekimlerce en geç haftada mutlaka saptanır saptanamıyorsa bunlardan biri eksiktir

           Ultrasonografi ile cinsiyet tespitinde nadiren yanılmalar olabilir. Bebeğin cinsiyeti erkek olarak tespit edilmişse yanılma payı düşüktür. Ancak ilk değerlendirmede kız olarak belirlenmiş bebeklerin 1 hafta sonra yeniden değerlendirilmesi funduszeue.infoet saptanmasında haftadan sonra yanılma olmaması beklenir.Çünkü artık burdan sonra cinsiyet çok belirgindir yanılma olması bebeğin sağlığının saptanmasına ilişkin muayenenin de kalitesini tartışmalı hale getirir.Çünkü artık bebeğin kalp muayenesine ilişkin gerekli detay cinsiyetin gerektirdiğinden belki 10 kat fazladır,cinsiyette yanılmak büyük olasılıkla sadece cinsiyette yanılmak değildir haftadan itibaren göstermeyen bebek değil göremeyen hekim vardır.

           Ultrasonografi dışında bir tespit yöntemi gebelik sırasın da yapılmış amniosentez, CVS veya kordosentez gibi yöntemlerdir. Bu yöntemler ile bebeğin dökülen hücreleri veya plasentasının kromozomal incelemesi ile cinsiyet tespiti mümkündür. Bu yöntem ile cinsiyet kesin olarak belirlenir. Hücrelerde XX ya da XY kromozomları bakılır. Ancak bu işlemler sadece tıbbi bir gereklilik halinde yapılır. Sadece cinsiyet tesbiti için yapılmaz.

Ultrason rahim i&#;inde bebeğin kilosunu doğru &#;l&#;er mi?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında)


Ultrasonda bebek kilosu yanlış ölçülmüş olabilir mi? Neden olur?

Bebeğime doğuma girmeden kısa süre önce 3 kilo dediler, 3 kilo çıktı. Doğuma girmeden kısa süre önce tahminen 3 kilo dediler ama bebek 3 kilo çıktı!

İşte bu neden oluyor? Çünkü bir kere öncelikle şunu bilmek lazım ki ultrasonografi cihazı bir tartı değil, yani bebeği doğduktan sonra üzerine koyduğunuz tartı gibi bir şey değil, gramına kadar veremez kiloyu.

Her ultrasonografi cihazının yaklaşık olarak yüzde  civarında sapma payı vardır.

Bu ne demek? Diyelim ki bebek tahmini kilosu herhangi bir ultrasonografide çıktı, ne demek bu? gram fazla da olabilir demek, gram az da olabilir demek.

Tabii ki burada ultrasonografi ölçümlerinin ideal yapılmış olmasından bahsediyoruz ama bazen ultrasonografik ölçümle ideal yapılamadığı zamanlar hata payı yani yanılma payı daha fazla olabilir.

Ultrason cihazı kiloyu nasıl ölçüyor? Bir kere öncelikle dört tane ölçümümüz var: Bunları birinci trimesterden sonra, genelde haftadan itibaren kullanıyoruz.

  1. Şakaklar arası mesafe, BPD, biparyetal diameter yani.
  2. Baş çevresi, HC 
  3. Uyluk kemiği, FL, üst bacak kemiğinin uzunluğu
  4. Karın çevresi, AC, hemen mide seviyesinde yapılan bir ölçüm.


Bunlar bilgisayar tarafından ultrasonografi cihazı içindeki bir bilgisayar tarafından bir formüle tabi tutuluyor ve kiloya dönüştürülüyor. O yüzden de tahmini kilosu doğuma girerken 4 kiloya yakın olduğu için sezaryen kararı verilmiş olabilir ama bebek 3 kilo çıkmış olabilir. Bu, sezaryenin gereksiz olduğu anlamına gelmiyor çünkü ultrasonografinin bir yanılma payı var.

Yanılma payını az tutmak için özellikle benim kendi uyguladığım şeylerden bir tanesi BPD dediğimiz, şakaklararası mesafe dediğimiz ölçüm 90'ın üzerinde çıksa bile ben onu 90'a sabitliyorum miyadına geldiği zaman bebek, hatta uyluk kemiğini de 75 milimetre çıksa bile onu da 70'de sabit tutmaya çalışıyorum. Çünkü esas karın çevresinin en ideal ölçümü gerçeğe yakın kiloyu veriyor.

Ama dediğim gibi tabii ki doktorunuz size 3 kilo dediği zaman gerçekten de çıkabilir ertesi günü, çıkabilir, ama böyle çıkmak zorunda değil, o yüzden bu yanılma payını mutlaka anne adaylarının dikkate alması lazım.



İLGİLİ KONULAR:


GEBELİKTE SORUNLU DURUMLAR:


Video: Ultrasonografide bebeğin kilo ölçümü ne kadar doğrudur? Bebeğimin kilosu az mı, fazla mı ölçüldü?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

AYRINTILI GEBELİK ULTRASONU 

Ayrıntılı (detaylı) ultrason ne demektir?

Gebeliğin haftalarında yapılan, fetal anatomi ve gelişimini sistem ve organ bazında detaylı olarak değerlendirip fetüste herhangi bir anomali olup olmadığını saptamak için kullanılan görüntüleme yöntemidir.

Bu incelemede bebeğin baş, beyin, yüz, kalp, göğüs, karın, omurga, kas-iskelet sistemi, gibi tüm bölge ve sistemleri ayrı ayrı ve farklı planlarda detaylı ve dikkatli bir şekilde incelenir.

 

Kliniğimizde ayrıntılı ultrason, üst düzey ultrasonografi cihazı olan Samsung Medison Accuvix A30 4D/HD live cihazı ile yapılmaktadır. Ayrıntılı ultrason yapıldıktan sonra bebeğin canlı 4 boyut video görüntülerine ait CD kaydı, bebeğe ait 4 boyut fotoğraflar ve incelemeye ait ultrason raporu hastamıza verilmektedir.

                        

Ayrıntılı (detaylı) ultrasonun alternatif adları nelerdir?

Ayrıntılı ultrason ayrıca; ikinci trimester anatomi taraması, fetal anomali taraması ve fetal anomaliler için hedef görüntüleme isimleri ile de adlandırılmaktadır.

 

Ayrıntılı ultrason neden her gebeye yapılmalıdır?

Gelişim gösteren bebekler içinde, yüksek riskli olanları sapt amak için ayrıntılı ultrason vazgeçilmez ve en önemli görüntüleme yöntemidir. Genel popülasyon içinde yapısal anomali riski %2 civarındadır. Ayrıntılı ultrason sırasında bir anomalinin tespit edilmesi doktorunuz tarafından size açıklanacaktır.

 

Bu durumda ileri bir araştırma gerekip gerekmediği konusunda yönlendirilip, doğum öncesi/doğum sonrası bebeği bekleyen sorunlar hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlanacak böylece tedavi rehberlik ve yönetimi açısından seçenekler artmış olacaktır. Ayrıntılı ultrasonda herhangi bir organ sisteminde var olan anormalliğin rapor edilmesi doğum sonrası erken müdahale seçeneği gerekip gerekmediği konusunda yol gösterecek ve doğum sonrası bebekte gelişebilecek olası olumsuz sonuçların önüne geçilebilmesine imkân tanıyabilecektir.

  

Ayrıntılı ultrason için en uygun zaman nedir?

ile hamilelik haftaları ayrıntılı ultrason için en uygun zamandır.

​​

Ayrıntılı ultrason ile bebeğin cinsiyeti kesin olarak öğrenilebilir mi?

İnceleme sırasında bebeğin cinsiyeti kesin doğrulukla aileye açıklanacaktır.

Ayrıntılı ultrason ile bebekteki tüm sorunlar tespit edilebilir mi?

Üst düzey bir ultrasonografi cihazı ve en önemlisi bu alanda deneyimli bir doktor eşliğinde fetüsteki anormallikler çok yüksek oranda tespit edilmesine rağmen her hastalığın tanısını koymak mümkün değildir.

Deneyimli bir elde gerçekleştirilen ayrıntılı ultrason bebeğinizi kontrol etmenin ve belirli gebelik komplikasyonlarının riski artırıp artırmadığınızı belirlemenize yardımcı olan en iyi görüntüleme yöntemidir. Ayrıntılı utrasonun normal olması fetüs durumu hakkında hem aileler hem de doktorlar için oldukça güven verir, ancak % garanti vermez. Bu durumunen önemli nedenleri bebekteki bazı kusurların ultrasonda bulgu vermemesi ya da geç ortaya çıkmasıdır. Örneğin, bebekte yapısal değişikliklerle ilişkili olmadığından, serebral palsi, öğrenme güçlüğü veya otizm gibi sorunlar ultrason ile tespit edilememektedir.

Ayrıntılı ultrason ve 4 boyutlu ultrason incelemesi kaç dakika sürer?

Kliniğimizde ayrıntılı ultrason ve 4 boyutlu ultrason incelemesi üst düzey Samsung Medison Accuvix A30 4D/HD live cihazı ile gerçekleştirilmektedir. İnceleme 40 dakika civarında sürmekte olup bunun yaklaşık 30 dakikası gri ölçekli ayrıntılı ultrason ve renkli Doppler incelemesi için yaklaşık 10 dakikası bebeğin 4 boyutlu taraması için ayrılır. İncelemenin bebeğe herhangi bir zararlı etkisi yoktur. İnceleme sonunda bebeğin canlı 4 boyut video görüntülerine ait CD kaydı, bebeğe ait 4 boyut fotoğraflar ve incelemeye ait ultrason raporu hastamıza verilmektedir.

4 Boyutlu ultrason hangi haftalarda yapılabilir?

Kliniğimizde yaklaşım olarak 4 boyutlu ultrason, 18­ haftalarda ayrıntılı ultrasonu tamamlayıcı ve incelemeye katkı sağlayıcı bir görüntüleme yöntemi olarak yapılır. gebelik haftasından sonrası ise bebeğin yüz hatları belirgin olacağından 4 boyutlu ultrason ile çok daha net görüntüler elde edilebilecektir.

Ayrıntılı ultrason ile ilgili bilmeniz gereken her şey

Öncelikle ultrason nedir ve ne anlama gelir bakal&#;m: Ayr&#;nt&#;l&#; ultrason nedir? Bu tarama anormallik taramas&#; olarak ya da ileri düzey ultrasonografi olarak da bilinir ve bebe&#;inize daha yak&#;ndan bakmak için yap&#;l&#;r. Her ebeveyn bebe&#;inin geli&#;iminin sa&#;l&#;kl&#; bir &#;ekilde ilerlemesi ve sorunsuz bir &#;ekilde sona ermesini ister. Bunun daha iyi takip edilebilmesi için de detayl&#; ultrason kullan&#;l&#;r. 2 boyutlu yap&#;labildi&#;i gibi 3 ve 4 boyutlu olan ultrason yöntemleri de vard&#;r. Bebe&#;in hareket ve davran&#;&#;lar&#;, 3 ve 4 boyutlu ultrason yöntemiyle incelenebilir. Mesela bebe&#;in, ellerini ba&#;&#;na do&#;ru getirmesi, ba&#;&#;n&#; öne e&#;mesi, ayaklar&#;n&#; uzatmas&#; veya karn&#;na çekmesi, esnemesi gibi tüm hareketleri 3 ve 4 boyutlu ultrasonografide görebilmek mümkündür. 2 boyutlu ultrason ile anne karn&#;ndaki bebe&#;in detayl&#; bir incelemesi yap&#;l&#;r. Ancak burada amaç ebeveynlere bebeklerini göstermek de&#;ildir sadece. Amaç bebekte olabilecek anomalilerin tespiti ve sa&#;l&#;k durumunun kontrol edilmesidir. Bu detayl&#; görüntülemeyi kad&#;n do&#;um ve perinatoloji uzman&#; ve radyoloji uzman&#;n&#;n de&#;erlendirmesi önemlidir.

Ayr&#;nt&#;l&#; Ultrason Ne Zaman Yap&#;l&#;r?

Geldik di&#;er merak edilen soruya; Gebelikte ayr&#;nt&#;l&#; ultrason hangi hafta yap&#;l&#;r? Genellikle 19 ve haftalar aras&#; bunun için en uygun zamand&#;r. Çünkü bu haftalarda bebe&#;inizin kalbi de dahil bütün organlar&#; incelenebilecek büyüklü&#;e ula&#;m&#;&#;t&#;r. Bebe&#;in kafas&#;, beyin, omurga, kar&#;n organlar&#;, gö&#;üs, kalp, mide, ba&#;&#;rsak, böbrekler, kollar ve bacaklar (içe - d&#;&#;a dönüklü&#;ü), parmaklar ve yüz detayl&#; olarak incelenir. Ayr&#;ca plasentan&#;n yeri, yap&#;s&#;, bebe&#;in suyunun miktar&#; da de&#;erlendirilir. Bu i&#;lem ortalama dakika sürer. E&#;er bir &#;üphe varsa hafta sonra tekrar edilebilir. Ancak onun d&#;&#;&#;nda gebelikte sadece 1 defa uygulan&#;r, tekrarlanmaz. Ayr&#;nt&#;l&#; ultrason her ne kadar deneyimli uzmanlar ve iyi cihazlarla yap&#;lsa da %3 - 7 oran&#;nda yan&#;lma pay&#; vard&#;r. Bu durum anne adaylar&#;na aç&#;klanmal&#;d&#;r.

Screenshot_19

Ayr&#;nt&#;l&#; Ultrason Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Anne aday&#; ultrason cihaz&#;n&#;n yan&#;ndaki masaya yat&#;r&#;l&#;r, karn&#;na bir jel sürülür ve prob uç yard&#;m&#;yla bebek görüntülenir. Tüm görüntüler an&#;nda monitor ile izlenip de&#;erlendirilebilir. Gerekli raporlamalar radyoloji uzman&#; taraf&#;ndan haz&#;rlan&#;p anneye teslim edilir. Bu a&#;amalar&#; ayr&#;nt&#;l&#; ultrason görüntüleri ile inceleyelim;

Taramaya rahmin d&#;&#; yüzeyi ve yumurtal&#;klar ile ba&#;lan&#;r. Fark edilmeyen veya varsa gebelik sürecinde büyüyen myomlar ve kistler taran&#;r. Rahim a&#;z&#; uzunlu&#;una bak&#;l&#;r. Rahim a&#;z&#;n&#;n erken dönemde aç&#;lmas&#; durumu bazen bu haftalarda da yakalanabilir. Bu uzunlu&#;un 3 santimetrenin üstünde olmas&#; gerekir.

Screenshot_25

Plasentan&#;n yerle&#;im yeri ve rahim a&#;z&#;na yak&#;nl&#;&#;&#; de&#;erlendirilir. Plasentan&#;n rahim a&#;z&#;na çok yak&#;n olmas&#; ya da a&#;z&#; kapatmas&#; beklenmez, bu durum kanamalara sebep olabilir. Daha sonra amniyon s&#;v&#;s&#;n&#;n miktar&#;na bak&#;l&#;r. Bebe&#;inizin ba&#;&#;n&#;n çap&#;, kar&#;n çevresi, kol ve bacak kemikleri ölçülerek ortalama a&#;&#;rl&#;&#;&#; hesaplan&#;r, geli&#;iminin hamileli&#;inizin haftas&#;yla uygun olup olmad&#;&#;&#;na bak&#;l&#;r. Bu haftalarda son regl oldu&#;unuz tarih ile bebe&#;iniz aras&#;nda 10 güne kadar farkl&#;l&#;klar olabilir. Taramaya genelde kafa ile ba&#;lan&#;r ve beyin içi damarlara bak&#;l&#;r. Ense k&#;sm&#;nda beyincik ile kafa kemi&#;i aras&#;ndaki kalan bo&#;luk ölçülür. Kulak ç&#;k&#;nt&#;lar&#;na bak&#;l&#;r. Gözlerin birbirine yak&#;nl&#;&#;&#; de&#;erlendirilir.

Screenshot_23

Alt ve üst çene görüntülenir, burun kemi&#;ine bak&#;l&#;r. Genelde burun kemi&#;i küçük ve bas&#;k olan bebeklerde down sendromu riski yüksektir. Burun alt&#;nda dudaklar incelenerek yar&#;k dudak olup olmad&#;&#;&#; incelenir. Sonras&#;nda boyun, s&#;rt ve bel omurlar&#;na bak&#;l&#;r. Omurga sistemi iki yönlü olarak taran&#;r. Kar&#;n duvar&#; incelenir. Bu haftalarda kar&#;n duvar&#;n&#;n kapanm&#;&#; olmas&#; gerekir. Gö&#;üs bo&#;lu&#;una geçilir ve kalp görüntülenir. Detayl&#; inceleme için temel kalp ekokardiyografisi yap&#;l&#;r ve 4 kalp odac&#;&#;&#; izlenir. Kalbe gelen ve kalpten ç&#;kan damarlar&#;n s&#;ras&#; ve büyüklükleri incelenir. &#;üpheli bir durum varsa fetal ekg yap&#;lmal&#;d&#;r.

&#;ki akci&#;er lobuna bak&#;l&#;r. Karaci&#;er ve mide gözlemlenir. Daha a&#;a&#;&#;da böbrekler ve mesane görülür. Kar&#;ndan sonra kol ve bacaklara geçilir. Kemikler ölçülür ve gebelik haftas&#;na olan uygunlu&#;una bak&#;l&#;r. Eller ve be&#; parmak incelenir, ba&#; parma&#;&#;n konumuna bak&#;l&#;r. Özellikle serçe parma&#;&#;n orta kemi&#;ine bak&#;l&#;r çünkü bu kemi&#;in eksikli&#;i de down sendromu aç&#;s&#;ndan önemlidir. Ayaklar&#;n duru&#;una ve ayak ba&#; parma&#;&#;n konumuna bak&#;l&#;r. Son olarak göbek kordonu incelenir. Kordonda 2 atardamar ve 1 toplardamar olmal&#;d&#;r. Hamilelikte 3 ve 4 boyutlu ultrasonografi için ise en iyi görüntüler 18 - haftadan itibaren al&#;n&#;r. haftadan sonra ise bebe&#;in cinsiyeti do&#;ru olarak belirlenebilir.

Screenshot_22

Ço&#;u anne aday&#; detayl&#; ultrasonun bebe&#;e zarar verip vermedi&#;ini merak eder. Röntgende iyonize radyasyon kullan&#;ld&#;&#;&#;ndan anne ve bebek için zararl&#;d&#;r. Ancak ultrasonografide böyle bir durum söz konusu de&#;ildir. Bunun birçok ara&#;t&#;rma yap&#;lm&#;&#; ve olumsuz bir etkiye rastlanmam&#;&#;t&#;r. Ancak taramay&#; yapan baz&#; uzmanlar bebekteki baz&#; anormallikleri saptayamaz ve müdahalede geç kal&#;nabilir. Bu durumu önlemek için mutlaka uzmanl&#;&#;&#; iyi ara&#;t&#;r&#;lm&#;&#; ve deneyimli doktorlara gidilmelidir.

Ayr&#;nt&#;l&#; Ultrasonda Hangi Anormallikler Görülebilir?

Uzmanlar&#;n bu taramada dikkatli olmas&#; gereken baz&#; durumlar vard&#;r. Bu bulgular bebe&#;in sa&#;l&#;k durumunu ve tedavi edilip edilemeyece&#;ini gösterir. Baz&#; anormallikler çok nadirdir.

  • Anensefali (ba&#;&#;n olmamas&#;) %99 tespit edilebilir
  • Ba&#;&#;rsaklar&#;n ç&#;kt&#;&#;&#; kar&#;n duvar&#; anormalli&#;i %98 tespit edilebilir
  • Karaci&#;erin yer ald&#;&#;&#; kar&#;n duvar&#; anormalli&#;i %80 tespit edilebilir
  • Yar&#;k dudak durumu %75 tespit edilebilir
  • Uzuvlar&#;n eksik veya k&#;sa olmas&#; %90 tespit edilebilir
  • Omurilik bozuklu&#;u %90
  • Hidrosefali (beyinde fazla s&#;v&#;) %60 tespit edilebilir
  • Büyük böbrek problemleri %85
  • Edwards sendromu (Kromozom anomalileri) %95 tespit edilebilir
  • Kalp sorunlar&#; %50 tespit edilebilir

Kalple ilgili problemler ve ba&#;&#;rsak t&#;kan&#;kl&#;&#;&#; gibi durumlar gebeli&#;in son dönemlerine kadar tespit edilemeyebilir.

3 Boyutlu ve 4 Boyutlu Ultrason

3D ve 4D ultrason standart testlerden de&#;ildir, iste&#;e ba&#;l&#;d&#;r. 3D ultrasonlar bebe&#;inizin resimlerini üç boyutlu olarak gösterir, 4D ise bebe&#;inizin hareket halindeki üç boyutlu görüntülerini gösterir. Mesela bebe&#;inizin esnemesi, ba&#; parma&#;&#;n&#; emmesi ya da gözlerini aç&#;p kapamas&#;n&#; hareketli olarak görebilirsiniz. Ancak tüm hastanelerde bu uygulamalar yoktur. 2D taramada sadece bebe&#;in organlar&#; ve uzuvlar&#; görüntülenir. Bu sebeple bu ultrasonlarda bebe&#;in yüzünü, a&#;z&#;n&#;, burnunu ve hareketlerini görmek ebeveynleri oldukça heyecanland&#;r&#;r. Ayr&#;ca 3D ve 4D ultrasonlarda yar&#;k dudak ve omurilik problemleri gibi bozukluklar&#;n anla&#;&#;labilmesi daha kolay olur. Ara&#;t&#;rmalar, bu ultrason uygulamalar&#;n&#;n da güvenli oldu&#;unu ve zararl&#; olmad&#;&#;&#;n&#; söylüyor. Yaln&#;z baz&#; özel ultrasonlarda süre 45 dakika veya 1 saate kadar uzayabiliyor. Bu da tavsiye edilen zaman s&#;n&#;r&#;ndan daha uzundur.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası