klomen ve çatlatma iğnesi kullananlar / Yumurta Çatlatma – Yrd. Doç. Dr. Levent Mıhçıoğlu

Klomen Ve Çatlatma Iğnesi Kullananlar

klomen ve çatlatma iğnesi kullananlar

Kısırlık tedavisi sırasında kullanılan ve yardımcı üreme yöntemi olan tüp bebek tedavisinde ilk aşamada yumurtalıkların geliştirilmesi amaçlanır. Bu aşamada yüksek dozda ilaçlar uygulanarak çok sayıda yumurta üretimi sağlanır. Adetin ikinci günü yumurtalıkların uyarılmasına başlanır. Bunun için kullanılan ilaçlar gün süreyle uygulanır. Tedavi sırasında yapılan ultrasonografi tetkikleri ile yumurta gelişimi takip edilir. Yumurtalar olgunlaştığında ve mm büyüklüğüne ulaştığı zaman yumurta çatlatma iğnesi denilen Ovitrelle ya da Pregnyl ilaçları yapılır. İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur. Tüp bebek tedavisinde yapılan iğnelerden 36 saat kadar sonra yumurtlama gerçekleşmeden yumurtaların toplanması gerekir.

Tüp bebek başarısında yumurta çatlatma iğnesinin doğru ve zamanında uygulanması oldukça önemlidir. Bu tedavide amaç yumurtaların çatlaması değil yumurtaların olgunlaşmasıdır. Normal koşullarda yumurtalardaki döllenme kapasitesinin yükselmesine neden olan LH hormonu görevini yumurta çatlatma iğnesi görmektedir. İlacın türüne göre yumurta çatlatma iğneleri göbekten cilt altına ya da kalçadan kas içine uygulanabilir.

Yumurta çatlatma iğnelerinin uygulama zamanı tüp bebek merkezindeki yumurta toplama işleminin zamanına göre ayarlanmalıdır. Bu işlemin erken yapılması ya da yumurta toplanmasının gecikmesi halinde yumurtalar olgunlaştığı için karın içinde çatlar ve tüp bebek için kullanılamaz duruma gelebilirler.

Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra yumurta toplama işlemi saat içinde yapılmalıdır. Bu süre geçirildiği takdirde karın boşluğuna yayılmış ya da yumurtalıklarda kalan yumurtalar toplanırsa tüp bebek tedavisinin başarı şansı düşer. Bu durumda hastanın yıpranmaması için genellikle tüp bebek tedavisi sonlandırılır.

Klomen ve çatlatma iğnesi kullananlar

Kısırlık kadın ve erkeğin bazı nedenlerden yada nedensiz çocuk sahibi olamamasıdır. Kısırlığın nedenleri kadın ve erkek faktörlü olabilmektedir. En sık olarak kadınlar da ksırlık görülmektedir. Bu kadınlar ya hiç gebe kalmamış , yada daha önce gebe kalmasına rağmen tekrar gebelik sağlayamamıştır.


klomen ve çatlatma iğfunduszeue.info




Günümüzde kısırlık en çok kadınlar da yumurtlama sorunlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Kadının yumurta rezervinde azalma, yumurtasının kalitesiz olması, yumurtasının çatlamaması, yumurtlamasının olmamasıdır. Bunların dışında kanallarda ve tüplerde tıkanıklık, hormon bozuklukları, adet düzensizlikleri,miyom,kist ve polipler , rahim içi yapışıklıklar, rahimde şekil bozuklukları kısırlık nedenlerindendir.

Kadına bağlı kısırlıkta en çok yumurtlama bozuklukları karşımıza çıksada tedavisi mümkündür. Yumurtlamayı sağlayan ilaçlar ile kadının yumurtalığı uyarılır ve belli bir olgunluğa eriştikten sonra yumurtaların çatlaması için , yumurta çatlatıcı iğne uygulanır. Yumurtlama tedavisin de genelde klomen , çatlatma iğnesi olarakta , ovitrelle kullanılmaktadır. Bu iki ilacın kullanımı sonrası vajinal akıntı,kasık ağrısı , belde ağrı,gögüslerde hassasiyet olmaktadır. İki ilacın kullanımı sonrası gebelik testi , beklenen adette gecikme olunca yapılmaktadır. Öncesi yapılan testler , ilacın etkisiyle yanıltıcı sonuç verebilir. Yazımızın devamın da Kadınlarda yumurtlama iğnesi ile ilgili ayrıntıları bulabilirsiniz.


Öncesi ; Klomen Nedir? Klomen Hakkında Genel Bilgiler Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.



Yumurta çatlatma iğneleri (Ovitrelle® , Pregnyl®, Profasi®) "human chorionic gonadotropin (HCG)" ismi verilen hormonu içerir. HCG hormonunun beta alt-birimi kanda gebelik testinde ölçülen hormondur. Bu ilaçlarda bulunan HCG alfa alt birimi yapı itibariyle beyinde hipofizden salgılanan luteinizan hormon (LH)'a çok benzer, aynı etkiyi yapar. LH hormonu normalde kadın vücudunda yumurtlama olmadan yaklaşık 36 saat önce yükselmeye başlayan ve maksimal değere ulaşması ile yumurtlamayı tetikleyen (yumurta çatlamasını sağlayan) hormondur. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilrisiniz. HCG içeren ilaçlar ile LH hormonunun bu etkisi taklit edilir, bu nedenle HCG ilacı (yumurta çatlatma iğnesi) uygulandıktan ortalama 36 saat sonra (bir buçuk gün sonra) yumurtla çatlaması yani yumurtlama (ovulasyon) olayı meydana gelir.

Yumurta çatlatma iğnesi nasıl uygulanır, nereye yapılır?

Bu ilaçlar genellikle cilt altına veya kas içerisine enjeksiyon yapılacak şekilde üretilir. Her markanın ne şekilde uygulanacağı prospektus kağıdında tarif edilir, doktorunuzun tavsiyesi ne şekilde ise o şekilde uygulamanı gerekir. Cİlt altı (subkutan) uygulama için üretilen ilaçlar genellikle göbek etrafına veya üst kol arka tarafına uygulanır. Kas içerisine (intramuskuler) uygulama amacıyla üretilen ilaçlar ise genellikle kalçaya uygulanır.

Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman yapılır?

Bu ilaçlar genellikle yumurta mm civarında büyüklüğe eriştiğinde uygulanır. Ancak çok fazla yumurta oluşmussa veya E2 hormon değeri çok yüksekse çatlatma iğnesi uygulanmayabilir bazı hallerde. Burada önemli olan yumurtanın eriştiği büyüklüktür, adetin kaçıncı gününde uygulandığı şeklinde bir kural yoktur. Yumurtanın yeterli büyüklüğe erişmesi genellikle adet kanaması başladıktan sonraki günler arasına denk gelir. Asla doktor kontrolü olmadan uygulanmaması gereken ilaçlardır.

Yan etkileri:

Olabilecek en ciddi tyan etkilerden birisi OHSS'dir. OHSS hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. OHSS geliştiğinde karın ağrısıi bulantı, kusma, ishal, nefes darlığı, hızla kilo alma gibi belirtiler meydana gelebilir. Ciddi bir durumdur ve bu tür şikayetlerin varlığında hemen doktora başvurmak gerekir. Alerjik yan etkiler de meydana gelebilir nadiren. Yumurtalık kisti (over kisti) oluşumuna neden olabilir.


Yumurta çatlatma iğnesi ile hamile kalanlar ne zaman doktora başvurmalıdır?

Her hamilelikte olduğu gibi fark edilir edilmez hatta hiçbir belirti olmasa bile adet gecikmesi olduktan sonra doktora başvurulması gerekir. Yapılan kanda gebelik testi veya ultrasonografi değerlendirmeleri ile gebelik kesinleştirilir.

Yumurta çatlatma iğnesi ne kadar etkilidir?

Hap veya iğne ile yumurta büyütme tedavisi gören bir kadında, yumurta büyümesi sağlandıktan sonra yumurta çatlatma iğnesi uygulanması durumunda her ay için gebelik oluşma şansı yaklaşık %15 civarında değişmektedir. Bu oran çiftin özelliklerine ve kısırlık nedenine göre değişiklik gösterir. Tedavi genellikle ay süreince uygulanır.

Yumurta çatlatma iğnesinden kaç gün sonra cinsel ilişki olmalıdır?

Yumurtlama (folikül çatlaması) yumurta çatlatma iğnesi uygulandıktan 36 saat sonra olacağı için ilk ilişki bu saate yakın zamanda önerilir. Yumurta çatlatma ilacının yapıldığı gün ilişki önerilmez. İlk ilişkiden sonra birer gün ara ile bir iki kez daha ilişki önerilir.

Yumurta çatlatma iğnesinden sonra aşılama ne zaman yapılır?

açtlatma iğmesi uygulandıktan 36 saat sonra yumurtlama beklendiği için aşılama da iğne uygulandıktan yaklaşık 36 saat sonra yapılır. Sperm verilmesi ve hazırlanması bu saatten önce bitirilmelidir ve spermler gecikmeden getirilmelidir aşılama uygulanacak merkeze. Aşılama hakkında ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilrisiniz.

Yumurta çatlatma iğnesinden ne kadar sonra hamilelik testi yapılır?

Gebelik testi adet gecikmesi yaşandıktan hemen sonra yapılabilir. Bu ortalama olarak yumurta çatlatma iğnesi (HCG enjeksiyonu) yapıldıktan 14 gün sonrasına denk gelir. Hamilelik belirtileri genellikle bu kadar erken başlamaz.

Yumurta çatlatma iğnesinden sonra adet ne zaman olur?
Yumurta çatlasa da çatlamasa da gebelik oluşmayabilir. Gebelik oluşmadığı taktirde genellikle çatlatma iğnesi uygulandıktan 2 hafta sonra adet (relg, mens) kanaması başlar. Ancak bu dönemde başlayan her kanama adet sanılmamalıdır, dikkatli olunmalıdır, bazen gebelik ile ilgili kanamalar da bu döneme denk gelebilir (implantasyon yani yerleşme kanaması gibi). Benzer şekilde adet gecikmesi yalanması da mutlaka gebelik olduğu anlamına gelmez, kullanılan hormon ilaçları adet gecikmesine neden olabilir. Bu tür çelişkili durumlarda mutlaka doktora danışılmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası