nakdi ücret desteği uzatıldımı 2021 / Nakdi ücret desteği uzatıldı mı? Açıklama geldi - Sondakika Ekonomi Haberleri

Nakdi Ücret Desteği Uzatıldımı 2021

nakdi ücret desteği uzatıldımı 2021

Nakdi Ücret Desteği ve Fesih Yasağı Süresi Tarihine Uzatıldı

Hangi Hallerde İşveren Feshi Yapılabilir?

İş Kanunu Geçici 10'uncu maddesinde de görüldüğü üzere yine İş Kanunu Mad/2'de sayılan ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi hallerinde işveren feshi yapılabilir.

Fesih Yasağına Aykırı Davranmanın Yaptırımı Nedir?

İş Kanunu Geçici 10'uncu maddesi uyarınca her çalışan için brüt asgari ücret tutarında ( yılı için ,50 TL) idari para cezası uygulanmaktadır.

Buna ek olarak sayılı Kanun Geçici 23'üncü maddede düzenlenen kısa çalışma uygulaması hükümlerine göre kısa çalışmadan faydalanılması halinde çalışanların işten çıkarılmaması gerekir. Bu süre içerisinde işveren feshi olması halinde işyerinin kısa çalışma başvuruları iptal edilip tüm kısa çalışma ödenekleri işverenden faiziyle geri talep edilecektir.

Madde hükümleri aşağıdaki gibidir:

"Geçici Madde 23 - 30/6/ tarihine kadar geçerli olmak üzere, yeni koronavirüs (Covid) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvuruları için, ek 2'nci maddenin üçüncü fıkrasında işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için öngörülen hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi hükmü, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması şeklinde uygulanır. Bu koşulu taşımayanlar, kısa çalışma süresini geçmemek üzere son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden kalan süre kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya devam eder.

Bu madde kapsamında kısa çalışma uygulamasından yararlanabilmek için, iş yerinde kısa çalışma uygulanan dönemde sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekir.

Bu madde kapsamında yapılan başvurular, uygunluk tespitleri hariç olmak üzere başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılır.

Bu madde kapsamında yapılan başvuru tarihini ve/veya kısa çalışma ödeneğinin süresini sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak 30/6/ tarihine kadar uzatmaya ve birinci fıkrada belirlenen günleri farklılaştırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir."

Bu madde hükümlerine istinaden kısa çalışmadan faydalanan işyerleri kısa çalışma dönemi içerisinde işveren feshi yapmaları halinde kısa çalışmaları iptal edilip tüm ödenekler faiziyle birlikte işverenden talep edilecektir. Dolayısıyla, bu noktaya da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Fesih yasağı yaptırımlarıyla ilgili detaylar için linkteki makalemizi inceleyebilirsiniz.

Süre uzatımıyla ilgili Resmî Gazete'ye linkten ulaşabilirsiniz.

Ek bilgiye ihtiyaç duymanız halinde lütfen müşteri temsilciniz ile irtibata geçiniz.

Haberler ve Yorumlarİlgili Yayınlar

Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği ve Fesih Yasağı Süreleri Yeniden Uzatıldı

  • Sayılı İş Kanunu’na eklenen Geçici Madde 10 ile getirilen;  Sayılı İş Kanunu’nun 25/II hükmü ve diğer kanunların ilgili hükümlerinde yer alan ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuatına göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından çalışanın iş akdini feshetme yasağı ve işverenin çalışanı tamamen veya kısmen ücretsiz izne çıkartabileceği ve ücretsiz iznin çalışana haklı nedene dayanarak iş akdini fesih hakkını vermeyeceğine ilişkin düzenlemelerin uygulanacağı süreler, 31 Temmuz Tarihli ve Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile sürenin sona erdiği tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 1 ay süreyle ( tarihine kadar) yeniden uzatılmıştır.

İlgili Cumhurbaşkanı Kararına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

seafoodplus.info

  • Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen Geçici Madde 23 ile belirtilen esaslar çerçevesinde düzenlenen kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresi, COVID pandemisi nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar kapsamında zorlayıcı sebep gerekçeli olarak tarihine kadar ve bu tarih dahil olmak üzere kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan iş yerleri için yeni bir başvuru ve uygunluk tespiti yapılmasına gerek bulunmaksızın ve daha önce kısa çalışmadan yararlanan aynı işçiler için ve aynı şartları aşmamak kaydıyla, 29 Haziran tarihli ve Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile uzatılan bir aylık süreden sonra başlamak üzere 31 Temmuz Tarihli ve Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 ay süreyle yeniden uzatılmıştır.

İlgili Cumhurbaşkanı Kararına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

seafoodplus.info

@Kesikli Hukuk Bürosu

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir