klomen uyku yaparmı / Klomen Nedir? Yan Etkileri Nelerdir? - Dr. Tuğrul ABACIOĞLU

Klomen Uyku Yaparmı

klomen uyku yaparmı

Hamileliğin İlk Haftaları: Hamileliği İlk 3 Haftasında Neler Oluyor?

Hamileliğin ilk haftaları, biz tam olarak farkında olmasak bile yumurtalıklarda ve rahimde çok hızlı değişimlerin meydana geldiği zamanlardır. Hala kanınızdaki hamilelik hormonları yeterince yükselmediği için ancak 3. ve 4. haftalarda hamile olduğunuzu kesin olarak öğrenebileceksiniz.


Erkeğin spermi ile kadının yumurtasının döllenmesi ile oluşan gebeliğin tam olarak ne zaman oluştuğunu bilmemiz her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden hamilelik hesapları çoğu zaman kafa karıştırıcı gözükebilir. Genelde kullanılan yöntem, gebeliğin son adet tarihinize göre hesaplanmasıdır. Biz de hafta hafta gebelikile ilgili bilgiler verirken bu hesaplama yöntemine göre vücudunuzda ve bebeğinizde gelişen değişimleri açıklayacağız.



Henüz haberinizin olmaması içinizde hiçbir şey olmadığı anlamına gelmez. Bu haftalarda hamileliğinizde tahminen en önemli olaylardan biri başlıyor: Emplantasyon! Yani bebeğiniz, hafta hafta anne karnında bebek gelişimiyolculuğuna başlamak için rahminize yerleşiyor.


Bir kere embriyo rahminize yerleştiğinde, küçük top hücreler ikiye bölünür. Bir parçası embriyoyu ve diğer parçası da plasentayı oluşturacaktır. (Plasenta: Bebeğinizin 7/24 besinlerini alacağı, bebeğin eşi olarak da bilinen, hamilelikte oluşan ve bebekle birlikte rahimden çıkarak görevini tamamlayan bir organdır.) Hamilelik hormonlarıyla beraber değişen metabolizmanız ve rahminiz birlikte çalışarak yeni oluşmaya başlayan embriyoya ve plasentaya oksijen ve besinleri taşıyacak olan sistemi oluşturmaya başlamıştır bile.


Hamileliğin 4. haftasına doğru, vücudunuz meşhur hamilelik hormonlarının ilk damlalarını üretmeye başlayacak. Bu hormonlar, hamileliğinizin ilerleyen haftalarında en belirgin hamilelik belirtilerini de göstermenizden sorumlu olacaklar. Hamilelik hormonu olarak bilinen hCG, aynı zamanda evde yaptığınız hamilelik testinizde artı simgesini görmenizi sağlayacak olan hormondur. Bu haftanın sonunda küçüğünüz yüzlerce mikroskobik hücre tarafından oluşturulmuş olacak.



Bu hafta bebeğiniz rahme yerleşmeye başladığından, yerleşme kanaması olarak bilinen lekelenme türü bir kanama görmeniz tamamen normaldir. Ayrıca kendinizi yorgun hissediyorsanız veya göğüsleriniz büyümeye başladıysa, bunlar da hamileliğinizin erken sinyalleri olarak kabul edilebilir. Yükselmeye başlayan östrojen ve progesteron hormonlarına bağlı olarak da ani ruh hali değişimleri yaşamaya başlayabilirsiniz.


Hamileliğin ilk belirtileri hakkında detaylı bilgi için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz:



Artan vücut sıcaklığı: Ovülasyon (yumurtlama) sürecine girerken vücut sıcaklığınız düşer, fakat ovülasyon tamamlandıktan sonra tekrar yükselir. Bu ısı değişiminin nedeni, aylık döngülerinizi düzenleyen östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Döllenen yumurta, rahminize yerleşebilmek için belirli bir sıcaklığa ihtiyaç duyar ve hamilelikle birlikte yükselmeye başlayan hormonlar, vücudunuzdaki gerekli ısıyı üretebilmek için çalışmaya devam ederler.

Yumurta akı yoğunluğunda servikal mukoza (akıntı): Geçen hafta rahim mukozanız incelmişti ve bulutumsu bir görüntüye sahipti. Bu hafta ise çok ince, çok esnek ve şeffaf denebilecek ölçüde açık renkli; kısacası spermin yumurtaya doğru gelmesi için tüm yolculuk koşulları mükemmel.

Alt karın ağrısı (mittelschmerz): Her dört kadından biri acı veya alt karın bölgesinde yani yumurtlamanın olan tarafta bir dizi kramp hisseder. Yumurtalıklardan serbest bırakılan ve rahmen doğru yolculuğuna başlayan döllenmiş yumurta, bu hafif krampların sebebidir.


Halsizlik, yorgunluk ve bulantı: Birçok anne adayı hamileliğin ilk haftalarında kendilerini çok halsiz hisseder. Vücudunuzda meydana gelen ve çok hızlı bir şekilde ilerleyecek olan değişimler göz önüne alındığında, böyle hissetmeniz tamamen normaldir. Fırsat buldukça dinlenmeye çalışın ve bulantıları engellemek için de sık sık ve küçük öğünler halinde yemek yemeyi deneyin.

Hamilelikte spor yapmak her koşulda iyidir, hamileliğinizi daha rahat geçirmenizi sağlar ve hatta doğumunuzu da kolaylaştırır. Maratona hazırlanırmışcasına kendinizi zorlamadığınız sürece hamile olduğunuzu öğrendiğinizde spor yapmaya devam etmenizde hiçbir sakınca yoktur.


Eğer doğum öncesi vitaminlere hala başlamadıysanız şimdi başlayın. Günde mikrogram folik asit almanız çok önemli. Hap olarak tüketmek istemiyorsanız folik asit içeren besinleri beslenmenize dahil edebilirsiniz. Gebelikte beslenmenizi nasıl düzenlemeniz gerektiğinden emin olamıyorsanız bir beslenme uzmanına / diyetisyene danışabileceğinizi unutmayın.





Hamileliğin başlangıcından itibaren olan süreç, genellikle hafta hafta ifade edilir. Halk dilinde çoğunlukla "9 ay" olarak bildiğimiz hamilelik süresi, aslında tıbben "40 hafta" olarak kabul edilir. Anne karnındaki bebeğin gelişimi çok ufak değişimlerle ve bazen de çok hızlı gerçekleştiğinden, haftalara bölünmüş bir hamilelik hesabı genelde daha kolaydır. Peki sık sık duyduğumuz ilk trimester, ikinci trimester gibi kavramlar tam olarak neyi ifade eder?


Bebeğin gelişimini 3 aşamada da sınıflandırabiliyoruz. 3 aylık bölümlerden oluşan bu evrelere "trimester" adı veriliyor. Birinci trimester ilk üç aylık dönemi, ikinci trimester ikinci üç aylık dönemi ( ve 6. ayları) üçüncü trimester ise 7, 8 ve 9. ayları ifade eder.


Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 1. - 2. ve 3. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


“Gebelikte ay takvimine göre 3. haftada kadının yumurta hücresi ile eşinin spermi birleşerek döllenme gerçekleşir. Döllenme olduktan sonra tek hücreli bir organizma oluşur. İlerleyen günlerde oluşan tek hücreli doku şekline gelir. Döllenme kadınların fallop tüpü dediğimiz bölgede oluşur. Fallop tüplerinin içinde bulunan minik tüy şeklindeki silialar düzenli olarak hareket ederek döllenmiş yumurtanın tüp içinden rahim içine taşınmasına yardımcı olur.


Döllenmenin 5. gününde blastosist adını verdiğimiz çok hücreli canlı doku rahim içinde kendi yuvalanma işlemini tamamlayacaktır. Fallop tüplerinde döllenmiş yumurta 7–10 günlük yolculuğunu tamamlayarak artık rahim içine geçer. Bu nedenle gebeliğin ultrasonografide tam tespit edilmesi biraz zaman alır, bu süreçte sabırlı olmak gerekir. Rahim içine yerleşmiş canlı doku büyüklüğü bu dönemde 0,1 mm dir. Yuvalanma döneminde bazen rahim duvarına yerleşim sırasında lekelenme tarzı açık renkli vajinal kanamalar izlenebilir.


Hamileliğin ilk ayında bedensel ve ruhsal olarak daha çok dinlenmeye ihtiyaç vardır. Annenin vücudunda meydana gelen birçok hormonal değişim annede hem fiziki yorgunluk hem de ruhsal gerginliğe neden olabilir. Yükselmeye başlayan gebelik hormonu annede halsizlik, yorgunluk ve bulantıyı tetikleyecektir.



Gebelik öncesinde eğer sigara, kafein ve alkol gibi alışkanlıklar varsa, gebelikte mutlaka bırakılmalıdır. Gebelik planlanmaya başlandığında bu alışkanlıklardan önceden vazgeçilmelidir. Beslenme konusunda öncelikle protein ağırlıklı beslenmeli ve vitaminlere de dikkat edilmelidir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında folik asit kullanımına özen gösterilmelidir. Folik asit bebeğin-omurilik gelişimini destekleyen bir vitamindir. Gebelerde günlük alınma dozu miligramdır. Bunun dışında beslenmede folik asit içeren gıdalar (bakliyatlar mercimek, fasulye, narenciye, ıspanak, brokoli, marul ve sakatatlar) tüketilebilir. Eğer anne adayı gebelik sırasında sigara kullanımına devam eder ise vücudun ihtiyacı olan folik asit miktarı da artacaktır. Planlanan gebeliklerde folik asidin gebelik öncesi 3. aydan itibaren başlanması uygundur.”






Klomen Nedir? Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Klomen nedir konusu özellikle çocuk sahibi olmayan kadınları yakından ilgilendiriyor. Yumurtaları uyaran ve döllenmeye hazır hale gelmesine yardımcı olan bu ilaç gebeliği kolaylaştırmak amacıyla kullanılıyor. Kısa süreli olarak kullanıldığından vücuda bir zarar vermiyor ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor. Günümüzde klomen tedavisi ile hamile kalan kadınların sayısının bir hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz.  Halk arasında yumurta çatlatma ilacı ya da yumurta ilacı gibi isimlerle de anılan bu ilaç genel olarak yumurta rezervi düşüklüğü durumunda da devreye girebiliyor.

Klomen Nasıl Kullanılır?

Klomen konusunda araştırma yapan ve klomen nedir sorusunun yanıtı arayan tüm kadınların bilmesi gereken öncelikli husus, bu ilacın kesinlikle doktorun önerdiği şekilde ve dozajda kullanılması gerektiğidir. Genellikle günde 1 adet alınan ve 5 günlük süre sonrasında kesilen bu ilaç yumurtanın ideal büyüklüğe erişmesine yardımcı oluyor. Ancak bazı kadınlarda 1 adet değil günde 2 adet yani mg alınması da gerekebiliyor. Bu nedenle klomen nedir ya da nasıl kullanılmalı gibi soruların yanıtlarının mutlaka doktorunuz tarafından verilmesi gerekiyor.

5 günlük süre de 6 ya da 7 güne uzayabilir. Dolayısıyla klomen tedavisi de kişiye göre süre ve dozaj bakımından değişiklik gösterebilir. Yumurtanın uyarılması amacıyla uygulanan bu tedavi kapsamında hastaya yumurta çatlatma ilacı da uygulanabiliyor. Yumurtanın çatlamasını sağlayan bu ilacın ardından cinsel ilişki önerilir ve böylelikle gebelik elde edilebilir.

Sperm testi nasıl yapılır? aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz:
Tıkla &#;> Sperm testi

Klomen Neden Kullanılır?

Gebeliğin oluşması için öncelikle yumurta rezervinin olması ve yumurtanın çatlamaya hazır büyüklüğe erişmesi gerekiyor. İşte bu noktada devreye klomen nedir sorusu giriyor. Bu ilaç yumurtalıkları uyarma ve teşvik etme özelliğine sahiptir. İlacın alımı ile birlikte bazı hormonlar yumurtanın büyümesini sağlar ve böylelikle gebeliğin ilk aşaması olan döllenme için ilk adım da atılmış olur. Yani klomen nedir konusu aslında sağlıklı bir gebeliğin ilk aşamasını kapsar.

Yumurtanın sperm hücreleri ile buluşmasından önce yumurta çatlatma ilacı uygulanır. Bu sayede kadın üreme hücresi yani yumurta döllenmeye hazır bir form kazanır ve sperm hücreleri ile buluşabilir. Sonuç olarak klomen tedavisi ile elde edilmek istenen döllenme öncesinde yumurtanın olması gereken büyüklüğe erişmesidir. Elbette bu tedavi ile % gebelik oluşacağı şeklinde bir vaatte bulunulamaz.

Klomen Tüp Bebek Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyan kadınlar için de klomen nedir konusu önem taşıyor. Kadınlarda özellikle yumurta rezervi düşüklüğü durumunda gebelik oluşamıyor. Bazen de yumurta tembelliği bu soruna neden olabiliyor ve sonuç olarak gebelik için önemli olan bu ilk adım gerçekleşemiyor. Oysa klomen kullanımı embriyo transferinden önce yumurtanın büyümesini sağlayabiliyor ve yumurta çatlatma ilacı ile çatlatılarak döllenmenin gerçekleşmesi sağlanabiliyor. Tüp bebek tedavisinde de bu ilacın önemli bir oranda kullanıldığını söyleyebiliriz.

Klomen ile Kolay Gebe Kalınır mı?

Klomen kullanımının asıl amacı zaten gebeliği kolaylaştırmaktır. Zira klomen nedir ya da gebeliği kolaylaştırır mı konularında yapılan araştırmalar da gebelik hedefine ulaşma arzusunda olan kadınların önceliği oluyor. Fakat klomen nedir konusunda önemli ve kritik bir detayın altını çizmek gerekiyor. Bu ilacı asla gelişigüzel kullanmamalısınız. Doktor kontrolünde ve doktor önerisiyle kullanılması gereken bir ilaç olduğunu asla unutmayın.

Aynı zamanda yumurta çatlatma ilacı da yine doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlardan biridir. Özel olarak formüle edilen bu ilaç yumurtaları uyararak büyümesini sağlıyor ve klomen tedavisi kapsamında yumurtanın çatlatılması ile döllenmenin gerçekleşmesi de kolaylaşıyor. Tedavi genel anlamda gebe kalmayı bu yolla kolaylaştırıyor da diyebiliriz.

Önerdiğimiz diğer makalemiz:
Tıkla &#;> Kısırlıkta erkek faktörü

Klomen En Fazla Kaç Ay Kullanılır?

Doktorunuz tarafından farklı bir süre belirtilmediyse klomen sadece 5 gün kullanılan bir ilaçtır. Bu nedenle klomen nedir konusunu değerlendirirken bu ilacın aylarca kullanılan bir ilaç olmadığını da bilmenizde fayda var. 5 günlük kullanımın ardından yumurta çatlatma ilacı uygulanarak tedavi tamamlanıyor. Ancak başarı elde edilmemesi yani gebelik oluşmaması durumunda tedavinin tekrarlanması da mümkündür. Çünkü klomen tedavisi sadece tek bir kez uygulanabilen tedavilerden biri değildir. Bu durumda doktorunuz yeniden bu ilacı içmenizi sizden isteyecek. Doz aşımı yapmadan ve istenen süreden daha uzun süre kullanmadan ilacı almanız gerekebilir.

Klomen Güvenli Bir İlaç mıdır?

Elbette klomen nedir konusunda ilacın etkileri ya da güvenli olup olmadığı da merak ediliyor. Her ilacın bazı yan etkileri olabilir. Fakat klomen tedavisi için kullanılan bu ilacın yan etkilerinin olması güvenli olmadığı anlamına gelmiyor. Ülkemizde ve dünyada yaklaşık olarak 60 yıldır kullanılan bu ilaç ile çok sayıda çift ebeveyn olma hayaline kavuştu. Vücuda kalıcı bir zarar vermeyen bu ilaç ile hamile kalanların sayısının gün geçtikçe arttığını da söyleyebiliriz. Aynı şekilde yumurta çatlatma ilacı da vücuda ciddi zararlar veren bir ilaç değildir ve güvenle kullanılabilir.

Klomen Yan Etkileri Nelerdir?

Kadınların klomen nedir ve yan etkileri nelerdir konusunda da bilgi sahibi olmak istemesi gayet normaldir. Yan etkilerin her kadında ortaya çıkmadığını ve aynı zamanda yan etkilerin şiddetinin de herkese aynı olmayabildiğini belirtebiliriz. İlacın alımının kesilmesi ile birlikte yan etkiler de kendiliğinden ortadan kalkıyor. Genel olarak klomen tedavisi kapsamında kullanılan ilacın yan etkilerini şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Yumurtanın olması gerekenden daha fazla büyümesi
  • Karında sıvı toplanması
  • Kasıklarda, karında ya da her iki vücut bölgesinde ağrı olması
  • Memelerde dolgunluk hissi, gerginlik hissi ya da hafif sızı
  • Bulanık görme gibi bazı görme problemleri
  • Damarlarda genişlemeye bağlı olarak ortaya çıkabilen kızarıklıklar
  • Baş dönmesi
  • Ateş basması ya da aşırı bunalma hissi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Lekelenme şeklinde kanama

Bu belirtilerin sadece biri ortaya çıkabildiği gibi tamamı da aynı hastada görülebilir. Ancak ilacın vücuttan tamamen atılmasının ardından yan etkiler de ortadan kalkacağı için endişe etmeye gerek olmaz.

Klomen Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlanır?

Doktorunuz tarafından farklı bir tarih belirtilmediği müddetçe klomenin adet başladıktan sonraki ikinci ya da üçüncü günde alınmaya başlanması gerekiyor. Elbette klomen nedir konusunda sıklıkla değindiğimiz gibi ilaca başlama tarihinizi doktorunuz belirleyecektir. Ardından 5 günlük süre sonunda ultrasonografi ile yumurtanın ideal büyüklüğe erişip erişmediği kontrolden geçirilir. Ulaşmış olması halinde ise yumurta çatlatma ilacı enjeksiyon yolu ile hastaya uygulanır ve bununla birlikte klomen tedavisi de tamamlanmış olur.

Klomen İle Hamile Kalma Oranı Nedir?

Kimi zaman klomen nedir konusunda hastaların asıl bilmek istediği hamile kalma oranları olabiliyor. Bu tedavi kesinlikle gebelik elde edileceği anlamına gelmez. Ancak klomen tedavisi uygulanan kadınların % 80’inin hamile kaldığı da yapılan araştırmalar ile elde edilen bilgiler arasında yer alıyor. Sağlıklı bir gebelik sürecinin oluşması sadece döllenmenin meydana gelmesinden ibaret değildir. Embriyonun rahim duvarına yapışması ve sağlıklı bir şekilde gelişimin devam etmesi gibi süreçlerde klomen ilacının bir etkisi olmaz. Yani gebeliğin oluşması ile birlikte ilacın etkisi de son bulur. Dolayısıyla klomenle hamile kalınması mutlaka sağlıklı bir gebelik süreci yaşanacağı anlamına da gelmiyor.

 

Detaylı bilgi için Özel Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Merkezimizi arayarak ulaşabilirsiniz.
Cep Tel:  56 66
Ofis Tel:  66 54
E-Mail: [email protected]

Bahçeci Sağlık Grubu

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve İğneler

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar ve İğneler

Tüp bebek tedavi sürecinde pek çok hastalıkta olduğu gibi hasta her zaman tedavinin merkezinde yer alır. Tedavi sürecinde hastanın ilaçlarını doğru şekilde kullanması tedavinin başarısını etkileyecek sonuçlar doğurabilir.

Her ne kadar tüp bebek tedavilerinde hasta diğer hastalıklarda olduğu gibi “gerçek anlamda hasta” olmasa da tedavi sürecinde birçok ilacı kullanmak zorunda kalır.

Bununla birlikte hasta daha önce herhangi bir deneyimi olmayan ve yaklaşık 20 gün boyunca devam eden bir sürece girer. Peki bu süreçte tüp bebek hastalarının en sık yaptığı hatalar nelerdir?

Tüp bebek ilaçlarını hatalı kullanmanın önüne nasıl geçilir? Tüp bebek ilaçlarının yan etkileri var mıdır? Bütün bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Tedavi Sürecinde İlaç Kullanımı Konusunda Hastaları En Fazla Tedirgin Eden Nokta Nedir

Hastalarımızın bir kısmında bulunan tüp bebek korkusunun önemli bir kısmı aslında ilaç kullanımından kaynaklanır. Çünkü bu dönemde tüp bebek hastaları, “ilaç dozlarını yanlış ayarlayacağım” ya da “yanlış bölgeye uygulama yapacağım” gibi endişelere kapılabiliyorlar.

Bu hissiyat üzerlerinde gerçek anlamda bir baskı oluşturuyor. Çünkü tedavinin gün süren ovülasyon indüksiyonu (yumurtayı büyütme) döneminde hayatında belki de tek bir kere bile eline enjektör almamış olan bir kadından, kendisine yumurta büyütme iğnesi yapmasını istiyoruz. Elbette bu durum onları tedirgin ediyor.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek içintıklayın.

Tüp Bebek İğneleri Kullanırken Yapılan Hataların Önüne Nasıl Geçilir?

Yapılması gereken en önemli şey, hastaya tüp bebek iğneleri kullanımının detaylı bir şekilde anlatılmasıdır. Gerek yumurta büyütme iğnesinin kullanımı gerekse yumurta toplama işleminden sonra kullanılan ilaçlar konusunda hasta detaylı bir şekilde bilgilendirilmelidir.

Bu eğitim hastanın endişelerini giderebileceği gibi tedavi sonrasındaki gebelik oranları üzerinde de önemli bir rol oynar.

Tedavi sürecinde hastanın doğru ilaç kullanmamasından kaynaklanan hataların önüne geçmek için neler yapılmalıdır?

Aslında titiz bir tüp bebek tedavi sürecinde hasta çok iyi bilgilendirildiği taktirde bu tarz sorunlarla karşılaşılmaz. Ancak bir diğer önemli nokta, hastanın her zaman ve her konuda hekimine ve hemşiresine karşı dürüst davranması gerektiğidir. Bunun yanında yapılacakları şöyle sıralamak mümkündür:

  •  Yumurta büyütme iğnesi kullanım sürelerinin, saatinin ve dozlarının hastaya dikkatlice anlatılması ve pratik olarak gösterilmesi gerekir.
  • İlaç kullanımı konusunda dikkat etmesi gereken noktalar ve nasıl kullanılacağı bilgisi hastaya yazılı olarak verilmelidir.
  • Tüp bebek hastası, tedavi sırasında yapılan değişikliklerle ilgili doktoru ve hemşiresi tarafından uyarılmalıdır. Eğer yanlış bir kullanım söz konusu olursa yapılan hatanın yarattığı etkiye göre tedavinin tekrar düzenlenmesi veya iptal edilmesi gerekebilir.
  • En sık hata yapılan basamak, yumurta büyütme döneminin sonunda yapılan HCG (yumurta çatlatma) enjeksiyonudur. Bu iğnenin zamanlamasında yapılacak bir hata yumurtaların erken çatlamasına veya olgun yumurta alınamamasına neden olur. Bu nedenle tüp bebek merkezleri enjeksiyonun saatini mutlaka teyit etmelidirler. Bu saat konusunda hasta dikkatli bir şekilde bilgilendirilmelidir.
  • Yumurta toplama ve transfer sonrası kullanılacak ilaçlar tamamen farklılaşır. Ağızdan alınan ve vajinal yoldan kullanılan ilaçlar tedaviye eklenir. Hasta ile doktoru kişisel olarak konuşmalı ve hasta uyumunun en iyi olduğu tedavi desteği tercih edilmelidir.
  • Tüp bebek merkezi doktorları, hemşireleri ve hasta arasındaki iletişim, günün 24 saatinde birbirlerine ulaşabilecekleri bir çerçeveye oturtulmalıdır. Aynı zamanda kurulan iletişimde detaylara önem verilmeli, çok açık ve net bir şekilde iletişim kurulmalıdıfunduszeue.infoçeci Tüp Bebek Merkezi’nde tedavi gören tüm hastalarımıza, hasta danışmanı arkadaşlarımız, iğnelerin kullanımını uygulamalı olarak göstermektedir. Eve gittiğinizde kullanımını unutmanız halinde hasta danışmanlarımızı arayarak bilgi alabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Tüp bebek hastaları tedavileri boyunda DHEA hormonu, folik asit ve vitamin takviyeleriyle desteklenmektedir. Genellikle ağız yoluyla verilen bu ilaçların yanı sıra tüp bebek doktoru, balık yağı da önerebilir.

Peki kullanılan iğneler nelerdir ve tüp bebek tedavisinde kaç gün iğne yapılır?

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İğneler

Tüp bebek yaptıranlara verilen iğneleri iki kategoride incelemek mümkündür:

1. Yumurta Büyütme İğnesi

Bu ilaçlar hastanın fiziksel ve hormonal durumuna göre, tamamen kişiye özel olarak belirlenen hormon ilaçlarıdır. Duruma göre yumurtalıkların bazen uyarılması bazense baskılanması şeklinde ilerleyen ovülasyon indüksiyonu (yumurtayı büyütme) döneminde kullanılan bu ilaçlarla kadında birden fazla sağlıklı yumurta oluşması amaçlanır.

2. Yumurta Toplama İşleminden Sonra Kullanılan İlaçlar

Yumurta büyütme işleminin ardından toplanan yumurtalar baba adayının spermiyle döllenir ve embriyolar oluşturulur. Oluşturulan en kaliteli embriyo anne adayına transfer edilir. Bu işlem esnasından ve sonrasında östrojen ve progesteron hormonları destek olarak hastaya verilir. Bu hormonlar vajinal jel, fitil ya da iğne olarak verilebilir.

Tüp Bebek İğneleri Kaç Gün Sürer

Tüp bebek tedavisi tamamen kişiye özel olarak yürütülmelidir. Bu nedenle araştırmalarında net bir bilgi bulamayan hastaların sıklıkla sorduğu sorulardan biri de “tüp bebek iğneleri kaç gün sürer” sorusudur.

Hastanın durumuna bağlı olarak tüp bebek iğneleri boyunca kullanılabilir. Doktorun seçimine bağlı olarak bazen uzun tedavi protokolü uygulanır. Bu durumda adetten ortalama 21 gün sonra başlayan tüp bebek iğnesi, ortalama 20 gün boyunca hastaya uygulanır.

Gonal F Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gonal f, tüp bebek tedavilerinde sıklıkla kullanılan hormon iğnelerindendir. Östrojen hormonu ihtiva eden bu iğneyi anne adayı kendi kendine göbek bölgesinden enjekte eder.

Hasta, doğru şekilde uygulanması son derece önemli bu iğneyi, dozunu ayarladıktan sonra göbek deliğinin 2 parmak aşağısı ve 2 parmak yanlarını kapsayan yarım ay şeklindeki bölgeye uygulamalıdır.

İğnenin uygulanışı oldukça kolay ve acısızdır. Gonal f kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, iğnenin saati saatine yapılmasıdır.

Cetrotide İğnesi

Büyüyen yumurtanın kontrol dışında çatlamaması için tedavi başlangıcından en erken gün sonra uygulanan cetrotide iğnesi, gelişmekte olan yumurtaların hekim kontrolü dışında çatlamasını engellemek için uygulanan bir iğnedir.

İğnenin uygulanışı, gonal f gibi hormon iğneleriyle aynı şekilde yapılmaktadır. Bu uygulamada en önemli unsur uygulama saatidir. Doktor hastadan hangi saatte bu iğneyi vurmasını istediyse tam olarak o saatte enjeksiyon yapılmalıdır.

Aksi takdirde yumurta gelişimi dengesizleşebilir ve yumurtalar planlanan zamandan önce çatlayabileceği için tüp bebek tedavisini yarıda kesmek gerekebilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar (gelişen teknoloji sayesinde) artık daha saf, içerdiği doz miktarı daha kesin ve uygulanması daha kolay olarak üretilmektedir. Bu da günümüzde tedaviyi daha güvenilir ve daha kolay hale getirmiştir.

Her ilaç ve tedavide olduğu gibi tüp bebek ilaçlarının da yan etkileri bulunmaktadır. Bunlar çoğunlukla kısa sürede kendiliğinden düzelen, geçici etkilerdir. Sağlığı tehdit edebilecek durumlarla nadiren karşılaşırız.

Bu ilaçlar, çok sık olmasa da uygulama (enjeksiyon, iğne) bölgesinde hafif tahrişe yol açabilirler. Ayrıca nadiren rastlanmakla ve çok ciddi derecelerde olmamakla birlikte; baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet, sıcak basması, yorgunluk ya da duygusal hassasiyet görülebilir.

“Tüp bebek tedavisi kilo aldırır mı” sorusu da çok sık karşılaşılan sorulardandır. Kısa süre için iştah değişikliği, vücutta su tutulumu ve ödeme bağlı birkaç kilo artış olabilir. Ancak bu durum geçicidir ve gıda alımında aşırıya kaçılmadıkça uzun vadede kalıcı bir kilo artışı olmaz.

Tüp bebek ilaçlarının kansere yol açtığı yönünde söylentiler de söz konusudur. Bu konuda pek çok ve geniş ölçekli araştırma yapılmış olup, bu tedaviler ile yumurtalık ve meme kanserleri arasında direkt bir ilişki tespit edilememiştir.

Hiç doğum yapmamış infertil kadınlarda (hiç tedavi görmeseler dahi) yumurtalık kanseri riskinin artmış olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu tedavinin yumurtalıklardaki yumurtaları tüketip hastayı erken menopoza sokması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

Yumurta geliştirici tedavide kullanılan ilaçlar; yumurtalıkların aşırı büyümesi, karın şişliği, bulantı, kusma ile seyreden bir tabloya yol açabilir. OHSS (yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu) adı verilen bu durum hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üç seviyede karşımıza çıkabilir. En sık hafif form ile karşılaşırız. Yumurtalıklar büyümüştür, karında hafif rahatsızlık hissedilir.

İstirahat ve gerekirse ağrı kesiciler ile birkaç günde düzelir. Orta dereceli OHSS’de bu belirtilere bulantı-kusma da eklenir, karın şişliği daha fazladır.

Bu durum, yakın takip ve hasta konforunu düzeltici tedavilerle kısa sürede gerileyecektir. Şiddetli OHSS, karın boşluğunda sıvı birikiminin ve nefes darlığının da eşlik ettiği, hastanın genel durumunu bozan bir tablodur. Yüzde 1 civarında hastada görülür ve hastaneye yatmayı gerektirebilir.

Belirtiler genellikle yumurta toplama işleminden gün sonra başlar. Hafif ve orta dereceli OHSS günler içinde kendiliğinden iyileşir. Eğer embryo transferi yapılmış ve gebelik oluşmuşsa bu düzelme gecikir, bazen birkaç hafta sürebilir.

OHSS’den kaçınmak için en önemli faktör, tedavi sırasında yakın takiptir. Eğer hastanın ilaçlara yanıtı çok fazla olmuş ve estradiol hormon seviyesi çok artmışsa, ilaç vermeden geçirilecek günler ile bu seviyenin düşmesi beklenir.

Gebelik oluşması bu durumu ağırlaştırabileceğinden, embryoların transfer edilmeyip dondurularak saklanması riskli hastalarda tercih ettiğimiz bir yoldur.

Hastanın yumurtalıkları eski durumuna döndükten sonra, dondurulmuş embriyolar çözdürülerek transfer yapılır. Böylece hasta şiddetli OHSS’den korunmuş olur ve gebelik şansı da bu durumdan olumsuz etkilenmez.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Klomen Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?

Klomen nedir sorusuna verilebilecek en net yanıt ‘kısırlık tedavisinde kullanılan ve yumurta üretimini teşvik ederek hamile kalmayı kolaylaştıran bir ilaç’ olacaktır. Kısırlık günümüzde çok sayıda çiftin yaşadığı ortak problemdir ve ebeveyn olmayı isteyen çiftlerin zaman kaybetmeden tedavi için başvurması önem taşır.

Eğer 12 ay boyunca korunmasız ilişki yaşanmasına karşın hamilelik oluşmadıysa yumurta çatlatma ilacı kullanılarak gerçekleştirilen klomen tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulabilir. Bu tedavi ile çok sayıda çift anne/baba olabiliyor ve tedavinin kadın için çok zorlayıcı bir boyutu bulunmuyor.

Klomen Nasıl Kullanılır?

Kısırlık tanısı konan kadınlar klomen nedir konusunda her türlü detayı bilmek isteyebiliyor. Bu kapsamında klomenin yani yumurta üretimini teşvik etmek üzere formüle edilen ilacın nasıl kullanıldığı da merak ediliyor. Genellikle bu ilaç günde 1 tane alınıyor ve sadece 5 gün kullanılarak bırakılıyor. Yani klomen nedir konusu aslında aylarca süren bir tedavi protokolünü kapsamıyor. Aynı zamanda günde kaç adet içileceği ve kaç gün boyunca alınacağı gibi konularda doktorunuzun önerilerini harfiyen uygulamalısınız.

Çünkü klomen tedavisi hastanın durumuna bağlı olarak belirlenir. Mevcut duruma bağlı olarak daha az dozda ya da daha fazla dozda ilaç içmeniz gerekebilir. Ayrıca yumurta çatlatma ilacı bu hapı almaya başladıktan 5 gün sonra değil, daha erken ya da daha geç de kullanılabilir. Bu gibi konularda size net bir yanıtı verecek olan doktorunuzdur.

Klomen Neden Kullanılır?

Genellikle klomen nedir sorusunu soranlar infertilite yani kısırlık tanısı konmuş olan kadınlardır. Ancak bu ilacın daha farklı tedavilerde de kullanıldığını belirtebiliriz. Kısırlık toplumda yaygın bir şekilde görüldüğünden klomen nedir sorusunu soranlar da genellikle bu tanının konduğu kişiler oluyor. Genel olarak söz konusu ilacın neden kullanıldığı sorusuna şu yanıtları verebiliriz:

  • Kısırlık
  • Yumurtalık fonksiyonlarında bozukluk
  • Erken yumurtalık yetmezliği
  • Hipofiz salgı bezlerindeki problemler
  • Polikistik over sendromu
  • Tüp bebek tedavisi

Yukarıda sıralanan her bir sorun durumunda klomen tedavisi uygulanabiliyor. Ancak tedaviden kısa bir süre sonra uygulanan yumurta çatlatma ilacı sadece çiftlerin bebek sahibi olması amacıyla yapılan tedavide tercih ediliyor. Örneğin hipofiz bezlerinde bazı sorunlar olması durumunda sadece bu sorunları gidermek hedeflendiğinde çatlatma ilacı gibi çeşitli ilaçların kullanılmasına ihtiyaç olmaz.

Klomen Tüp Bebek Tedavisinde Nasıl Kullanılır?

Elbette tüp bebek tedavisinde de klomen nedir konusu önem taşıyor çünkü tüp bebek tedavisinde de yumurtanın döllenmeye hazır hale gelmesi için bu ilaçtan ziyadesiyle faydalanılıyor. Ancak bu tedavi embriyo transferinden önce uygulanıyor. Özellikle yumurta rezervinin düşük olduğu kadınlarda kullanılan ilaç yumurtalıkları uyarıyor ve yumurtanın döllenme için uygun büyüklüğe erişmesine olanak tanıyor. Ardından yumurta çatlatma ilacı uygulanarak yumurtanın döllenmesi sağlanıyor. Embriyo transferi tüm bu süreçten sonra uygulanıyor.

Klomen ile Kolay Gebe Kalınır mı?

Elbette klomen nedir konusunda kadınların asıl merak ettiği konu bu olabiliyor. Ebeveyn olmak isteyen çiftlerin doğal yollarla bu amacına ulaşamaması durumunda klomen nedir konusu devreye giriyor. Klomenin kullanılmasının amacı zaten hastanın daha kolay hamile kalmasını sağlamaktır. Çünkü ilaç sayesinde yumurta uyarılıyor ve döllenmeye hazır hale geliyor. Doğru zamanda erkek üreme hücrelerinin yumurtaya ulaşması ve döllenmenin gerçekleşmesi durumunda da gebelik sonucu elde edilebiliyor.

Ancak klomen tedavisi % gebelik sağlar şeklinde kesin bir ifadede bulunmak doğru olmaz. Bazı kadınlarda tedaviye rağmen gebelik oluşmayabilir ve bu durumda tedavinin tekrarlanması gündeme gelebilir. Bazı kadınlarda ise yumurtanın çatlaması için uyarılması gerekiyor ve bu durumda da devreye yumurta çatlatma ilacı giriyor.

Bu tedavinin çoğul gebelikle sonuçlandığı konusunda da bir inanış bulunuyor. Ancak klomen çoğul gebelik oluşma ihtimalini sadece % 6 düzeyinde artırıyor.

Klomen En Fazla Kaç Ay Kullanılır?

Hastaların klomen nedir konusunda bilmesi gereken en önemli unsur bu ilacın haftalarca ya da aylarca kullanılan bir ilaç olmadığıdır. Halk arasında yumurta çatlatma ilacı olarak da bilinen klomen oldukça kısa süreli olarak kullanılması gereken ilaçlardan biridir. Genellikle günde sadece 1 adet alınan yani günde 50 mg dozajında alınan bu ilacın hastanın durumuna bağlı olarak daha fazla alınması da gerekebilir.

Şayet doktorunuz günde mg ya da mg almanızı önerirse ilacı bu şekilde kullanmalısınız. Sonrasında ilaç bırakılır ve klomen tedavisi yumurta çatlatma ilacının uygulanması ile devam eder. İlacı doktorunuzun önerdiğinden daha uzun süreli olarak kullanmanız vücudunuzun hormonal dengesine zarar verebilir ve çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.

Klomen Güvenli Bir İlaç mıdır?

Kadınlar klomen nedir konusunda özellikle güvenli olup olmadığını merak edebiliyor. Bu ilaç yılından bu yana kullanılıyor. Kısırlık konusunda klomen tedavisi oldukça başarılı sonuçlar elde etmeyi sağlayabiliyor ve bu ilacın doktorun önerdiği şekilde kullanılması durumunda vücuda bir zararı da bulunmuyor. Aynı zamanda yumurta çatlatma ilacı da yine sağlığa zararlar verebilen bir ilaç değildir. Tamamen doğal yolla oluşan bir hamilelik ile klomen kullanımıyla oluşan hamilelik arasında hiçbir fark bulunmaz.

Klomen Yan Etkileri Nelerdir?

Kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçların büyük bölümü ciddi yan etkiler yapmıyor. Ancak yine de klomen nedir konusunda yan etkilere dair de bilgi edinilmesinde fayda var. Genel olarak yan etkilerin ortaya çıkması durumunda bile hastaların günlük yaşantısının çok fazla etkilenmediğini söyleyebiliriz. Uygulanan klomen tedavisi ile ortaya çıkabilecek yan etkilere ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Yumurtanın fazla büyümesi
  • Karında sıvı toplanması
  • Kasık ya da karın ağrısı
  • Memelerde dolgunluk
  • Görmede bulanıklık
  • Damar genişlemesine bağlı kızarıklıklar
  • Baş dönmesi
  • Ateş basması
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Saç dökülmesi
  • Lekelenme şeklinde çok hafif ara kanamalar

Klomen Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlanır?

Uygulanan klomen tedavisi kapsamında bu ilacın kullanımına genellikle adetin 2. günü ya da 3. günü başlanıyor. Bu ki gün arasında bir fark bulunmuyor. Ardından doktorunuz tarafından daha farklı bir süre belirtilmediyse 5 gün boyunca ilaç her gün kullanılıyor ve sonrasında klomen nedir konusunda asıl amaç olan yumurtanın ideal büyüklüğe erişip erişmediği kontrol ediliyor.

Folliküler kontrol esnasında ideal yumurta büyüklüğü elde edilmişse bu durumda yumurta çatlatma ilacı uygulanarak yumurtanın döllenmeye hazır hale gelmesi sağlanıyor ve çiftlere 36 saat bekledikten sonra korunmasız cinsel ilişkiye girmeleri öneriliyor. Şayet yumurta henüz idea büyüklüğe erişmediyse ultrason ile birkaç defa daha görüntüleme yapılmasına da ihtiyaç duyulabiliyor.

Klomen ile Hamile Kalma Oranı Nedir?

Klomen kullanımı tek başına % gebelik sonucunu doğurmaz. Daha önce klomen nedir konusunda da değindiğimiz gibi bu ilaç kadın üreme hücreleri olan yumurtayı uyarır ve döllenmeye hazır hale getirir. Sonrasında yumurta çatlatma ilacıyla yumurtanın sperm hücreleri tarafından döllenmesi sağlanır. Ancak döllenmenin gerçekleşeceğine dair kesin bir ifadede bulunmak olanaksız. Döllenme gerçekleşse bile sağlıklı bir embriyo oluşacağına dair de kesin bir ifadede bulunmamak gerekiyor. Sonuç olarak klomen tedavisi her ne kadar gebelik ihtimalini ciddi seviyede artırıyor olsa da kesin gebelik oluşacağından asla söz edilemez. Bu tedavinin uygulandığı kadınların % 80’inde gebelik oluşuyor.

 

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalemiz:
Tıkla &#;> Glutatyon

Konu ile alakalı yabancı kaynaklar:
funduszeue.info?s=klomen

 

Konu ile alakalı detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Tel:  +90 77 77
Mail:[email&#;protected]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası