bele bardak çekme ne işe yarar / Bel fıtığının yanlış tedavisi felç edebilir! - Sağlık Haberleri

Bele Bardak Çekme Ne Işe Yarar

bele bardak çekme ne işe yarar

Sami Akbulut

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi, Dİiyarbakır, Türkiye

Sayın Editör,

Yanık, cerrahların ve acil uzmanlarının hayatları boyunca sıkça karşılaşacağı ve deneyim sahibi olmadıkları taktirde sıkıntı yaşayacağı bir travma şeklidir. Bu travmanın nedeni basit bir güneş yanığı olabileceği gibi, ciddi termal, kimyasal veya fiziksel yanık şekilleri de olabilir. Pratikte en sık karşılaşılan yanık travması haşlama yanığı olup, daha çok çocuk yaş grubunda görülmektedir. Haşlama yanığını alev yanığı, elektrik yanıkları ve kimyasal yanıklar izler. Bu yanık çeşitlerinin yanında nadir görülen başka yanık travmaları da bildirilmiştir. Özellikle doğu toplumlarında sık görülen ve düşük sosyokültürel seviye ile ilişkili olan yanık şekilleri de mevcuttur[1]. Modern tıbba alternatif olarak, özellikle de kas eklem rahatsızlıklarında sıkça kullanılan bu yöntemler arasında bitki uygulamaları ve bardak çekme sayılabilir. Bu çalışmada, sırt ağrılarını gidermek için bardak çekme yöntemi uygulayan ve bunun neticesinde sırtında alev yanığı gelişen 55 yaşında bir bayan hastayı sunmayı amaçladık.

55 yaşında bayan hasta sırtında ağrı ve yanık şikayeti ile acil polikliniğimize başvurdu. Hastanın fizik muayenesinde sırtında sınırları düzgün ve boyutları birbirine yakın olan iki farklı yanık alanı tesbit edildi (Resim-1). Hastanın öyküsünde ciddi sırt ve bel ağrısı yaşadığı ve daha önceden de benzer ağrılar sebebiyle ilaç tedavisi aldığı, semptomların iyileşmediği öğrenildi. Hasta, bunun üzerine komşularının önerisiyle, halk arasında &#;'Bardak Çekme'' adı verilen bir yöntemle, ağzı geniş çay bardağının içine ateş ile tutuşturulmuş kağıt parçası koyarak bardağı sırtına yapıştırdığını ve bunu birkaç kez denediğini belirtti. Hastanın ilk değerlendirmesi sonrasında, mevcut büller açılmadan yanık alanı serum ile yıkandıktan sonra gümüş sülfodiyazin krem ile pansuman yapıldı. Toplam 14 günlük tedaviden sonra hastanın sırıtndaki yanık alanı minimal skarla iyileşti.

Yanığa neden olan faktör Anadolu'da, halk arasında bardak çekmek, kupa çekmek veya şişe çekmek olarak bilinen ve vücutta, özellikle de sırtta lokalize miyalji benzeri ağrıları gidermek için kullanılan geleneksel bir tedavi yöntemidir[2]. Bu yöntemde, sırt veya bel ağrısı olan hasta yüzüstü yattıktan sonra bu işlemi uygulayan kişi, ağzı geniş bir çay bardağı veya nadiren su bardağının içine alev ile tutuşturulmuş bir kağıt parçası koyduktan sonra bardağı hastanın ağrı duyduğu yerin üzerine koyar. İçi duman ile dolmuş ve havası boşalmış bardak hastanın sırtına vantuz gibi yapışır. İşlem faklı bölgelerde eşzamanlı olarak yapılır. Bu bardaklar, yaklaşık 30 saniye ile iki dakika arasında sırtta bekletildikten sonra geri çekilir.

Bu çalışmada sunduğumuz olgunun öğretmen olması ve büyük bir merkezde oturması göz önüne alındığında, alternatif tıp ile sosyokültürel gelişmişliğin her zaman paralel gitmediği görülmektedir. Ayrıca deneyimlerimiz, hastaların bir çok durumda komşu tavsiyelerine oldukça itibar ettiğini göstermektedir. Bu tavsiyeler; gastrointestinal sistem semptomlarını gidermeden, obezite veya diabetes mellitusta çeşitli bitkisel ürünlerin kullanılmasına kadar geniş bir yelpazede yer almaktadır.

Sonuç olarak, modern tıptaki gelişmelere rağmen, sosyokültürel düzeyine bakılmaksızın insanlar, hala alternatif seçeneklere yönelmeye devam etmektedirler. Bu tip yanık olgularına yaklaşım ile diger yanıklara yaklaşım arasında bir fark bulunmamaktadır.

Kaynaklar

  1. Akbulut S, Semur H, Kose O, Ozhasenekler A, Celiktas M, Basbug M, Yagmur Y. Phytocontact dermatitis due to Ranunculus arvensis mimicking burn injury: report of three cases and literature review. Int J Emerg Med ;
  2. Akbas H, Guneren E, Eroglu L, Demir A, Keskin M, Uysal A, Ayyıldız M. Ilginç bir termal yanık sebebi: Bardak Çekme. Turk Plast Surg ; 9:
kaynağı değiştir]

Hacamat[değiştir

Bardak çekme nerelere yapılır?

İçindekiler:

  1. Bardak çekme nerelere yapılır?
  2. Bardak çekme kaç dakika bekletilir?
  3. Sırta bardak çekme nasıl yapılır?
  4. Kupa çekme nasıl uygulanır?
  5. Bele neden bardak vurulur?
  6. Kupa ne kadar sıklıkla yapılır?
  7. Kupa morluğu nasıl geçer?
  8. Kuru kupa tedavisi nasıl yapılır?
  9. Cam kupa Hacamat nasıl yapılır?
  10. Sırta şişe çekmek ne işe yarar?
  11. Kupa çekmek neye iyi gelir?
  12. Kupa masajı nedir?
  13. Bele bardak çekme ne işe yarar?
  14. Bele bardak çekilir mi?
  15. Hacamatta en fazla kac kupa vurulur?
  16. Kuru kupa neye iyi gelir?
  17. Hacamat yapılan yer neden morarır?
  18. Islak kupa tedavisi nasıl yapılır?

Bardak çekme nerelere yapılır?

Kupa terapisinin genellikle sırt, bel ve boyun ağrıları olan hastalarda kullanıldığını ifade eden Karanfil, "Sırt, boyun ve bel bölgesinde kas spazmlarının, sırt ağrılarının olduğu her bölgeye uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Herhangi bir yan etkisi olmayan, kısa sürede cevap alınabilen bir tedavi şeklidir.

Bardak çekme kaç dakika bekletilir?

İşlem faklı bölgelerde eşzamanlı olarak yapılır. Bu bardaklar, yaklaşık 30 saniye ile iki dakikaarasında sırtta bekletildikten sonra geri çekilir.

Sırta bardak çekme nasıl yapılır?

Vakum, alkole batırılmış ve tutuşturulmuş bir pamuklu çubuğun bir kaba sokularak kabın ısıtılması ve içindeki oksijenin alınmasıyla cilde hızlıca kapatılır. Kupa cilde uygulanır (genellikle sırtve omuzlar üzerinde) ve kupa soğurken bir vakum oluşur.

Kupa çekme nasıl uygulanır?

Ateşli kupatedavisinde küçük kupaların içine hızlıca ateş tutulur ve geri çekilir. Alev vasıtasıyla havası boşalan kupa, hızlıca vücudun belli bölgelerine ters vaziyette kapatılır. Böylece vücuttaki kanın, hava basıncının azaldığı bölgeye hücum etmesi sağlanır.

Bele neden bardak vurulur?

Bel ağrılarını azaltıyor, boyun ağrılarına ve kasılmalara iyi geliyor, krampları engelliyor. Yetmiyor; solunum yollarından kaynaklanan ağrıları da, kanser tedavisinin sebep olduğu acıları da en aza indiriyor. Migrene de iyi geliyor, romatizmaya da iyi geliyor

Kupa ne kadar sıklıkla yapılır?

Detoks ve/veya Sünnet amaçlı yapılanHacamat uygulamaları ise genellikle yılda 1 veya 2 kez yapılır. Kuru Kupauygulamalarında ise genel anlamda tekrarlama sıklığıile ilgili bir sınır yoktur.

Kupa morluğu nasıl geçer?

Morluğunüzerine, birkaç gün boyunca her birkaç saatte bir 15 dakika boyunca buz koymak; iltihaplanmayı ve şişmeyi önleyerek morluğundaha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. İltihaplanmayı buzla azalttıktan sonra ılık kompres uygulanabilir. Bu, dokuların kan dolaşımını artırır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Kuru kupa tedavisi nasıl yapılır?

Kuru kupauygulaması nasıl yapılır? Genellikle hastanın sırt bölgesinde belirli noktalara kupavakumlanır. Hastalığın şiddetine göre vakum sayısı ve büyüklüğü hekim tarafından belirlenir. Vakumlanan kupalar dk kaldıktan sonra kupalar çıkartılır.

Cam kupa Hacamat nasıl yapılır?

Kupatedavisinde önce kupalaryerleştirilir, oluşturulan negatif basınçla deri kabarır, hiperemi oluşur. Yaklaşık 5 dakika sonra kupalaralınır. Eğer hacamatyapılacaksa bu bölgelere çizikler atılarak, kupalartekrar negatif basınç oluşturulmak suretiyle yerleştirilir ve sıvının dışarı atılımı sağlanır.

Sırta şişe çekmek ne işe yarar?

Bel ağrılarını azaltıyor, boyun ağrılarına ve kasılmalara iyi geliyor, krampları engelliyor. Yetmiyor; solunum yollarından kaynaklanan ağrıları da, kanser tedavisinin sebep olduğu acıları da en aza indiriyor.

Kupa çekmek neye iyi gelir?

Ağrıların giderilmesi ve ödem çözülmesinde etkilidir. Migren, bel-boyun fıtıkları, eklem ağrıları, karaciğer sorunları, kalp hastalıkları, psikolojik hastalıklar, unutkanlık, göz problemleri, kronik yorgunluk, tansiyon gibi bağışıklık sistemine bağlı tüm kronik hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanır.

Kupa masajı nedir?

Kupa masajı, bardak çekme veya vakumlu masajolarak bilinen en eski masajyöntemlerinden birisidir. Isıtılmış bardakların deriye nüfuz etmesi ve bulunduğu bölgenin tüm ağrılarını gidermesi ile gerçekleşir.

Bele bardak çekme ne işe yarar?

Bel ağrılarını azaltıyor, boyun ağrılarına ve kasılmalara iyi geliyor, krampları engelliyor. Yetmiyor; solunum yollarından kaynaklanan ağrıları da, kanser tedavisinin sebep olduğu acıları da en aza indiriyor. Migrene de iyi geliyor, romatizmaya da iyi geliyor

Bele bardak çekilir mi?

Bardakçekme işlemi ise, yalnızca kas spazmı sorunlarını çözmeye yardımcı olması amacı ile yapılabilir. Bu işlemin, belfıtığının iyileşmesine değil, fıtığın neden olduğu kas spazmının yarattığı ağrıyı azaltmaya faydası olabilir.

Hacamatta en fazla kac kupa vurulur?

Hacamattanönce hasta değerlendirilir tansiyon ölçülür muayenesi yapılır. En az 6 en fazla12 kupakullanılabilir.

Kuru kupa neye iyi gelir?

Kuruhacamat amacı, kas ağrısı ve gerginliği ile boyun ve omuz ağrısını giderir. Eklem hareketinde azalma, spor yaralanmaları ve hareket performansını iyileştirir. Baş ağrıları, sırt ağrısı ve siyatik, bel fıtığı, stress ve anksiyeteye iyi gelir.

Hacamat yapılan yer neden morarır?

Hacamatvakum tarafından oluşturulan emme derecesine ve iç durgunluk seviyesine bağlı olarak geçici morarmave ağrıya nedenolabilir. Geleneksel Çin Tıbbı'na göre, bu işlem, toksinleri ve durgunluğu başarıyla kaldırdığından sonuçları olumlu olacaktır.

Islak kupa tedavisi nasıl yapılır?

Uygulanacak bölgeye özel kupalar uygulanarak negatif basınçla cilt kupaiçine çekilir ve cildin kırmızılaştığı kan toplanan bölgelere çizikler oluşturulur, daha sonra kirli ve durgun kanı çekmek için ikinci kere vakum uygulanır ve atılması gereken kan kupaiçine dolar. Hacamat'ın tarihi binlerce yıla dayanıyor.
kaynağı değiştir]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası