freedos notebook nedir / Freedos Nedir? Ne İşe Yarar? Freedos Laptop Alınır mı? - Trendyol Blog

Freedos Notebook Nedir

freedos notebook nedir

Freedos Nedir? Freedos Ne Demek?

Freedos Nedir? Ne Demektir?

FreeDos, bilgisayarın işletim sistemsiz hâlini ifade eden bir terimdir. Dizüstü veya masaüstü bilgisayar almaya karar verdiğiniz zaman seçtiğiniz bilgisayarın üzerinde FreeDos işletim sistemi yazabilir. Bu, alacağınız bilgisayara herhangi bir işletim sisteminin kurulmamış olduğunu anlatır. 

 

Window 10 gibi işletim sistemlerinin cihazda kurulu olmaması, bilgisayarların daha uygun fiyatlar ile satışa sunulmasını sağlar. Markalar cihazlara işletim sistemi kurmak için ekstra harcama yapmaz. Bu durum maliyeti düşürür. FreeDos laptop veya masaüstü bilgisayar ile herhangi bir işlem yapamazsınız. Cihazı kullanmak için öncelikle bilgisayar programları arasında yer alan Windows 7, Windows 8 veya Windows 10 gibi bir işletim sistemi yüklemeniz gerekir.

freedos nedir

Bilgisayarlarda Freedos İşletim Sistemi Nedir?

FreeDos işletim sistemi, bahsi geçen cihazda henüz bir işlem yapamayacağınız anlamına gelir. Yani, herhangi bir işletim sistemine sahip olmayan bilgisayarları ifade eder.Bu bilgisayarlara bir işletim sistemi kurmanız gerekir. İşletim sisteminin kurulması ile birlikte gerekli sürücüleri yükleyerek bilgisayarı kullanmaya başlayabilirsiniz. 

 

FreeDos, DOS tabanlı ve açık kaynak kodlu bir sistemidir. MS-DOS işletim sisteminin olmadığı durumu ifade eder. Ancak MS-DOS ile uyumludur. Bu sayede gömülü sistemler geliştirmenize olanak tanır. Grafik arayüzü olmadığı için sadece komut satırlarını karşılar. Bu nedenle geliştireceğiniz tüm yazılımlar ve yapabileceğiniz tüm işlemler yalnızca komut tabanlı olur. FreeDos kurulu bir bilgisayarı ilk açtığınızda karşınıza direkt olarak BIOS menüsü veya siyah bir ekran çıkar. Windows, Linux ve macOS işletim sistemleri arasından seçim yaparak kurulum gerçekleştirebilirsiniz. Kurulum işlemi tamamladıktan sonra bilgisayarınızı normal şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. 

 

Bilgisayarların Freedos Olarak Satılma Sebebi Nedir?

Hem üreticilerin hem de kullanıcıların FreeDos bilgisayarları tercih etmelerinin temel nedeni maliyeti düşürmektir. FreeDos yüklü bilgisayarda Windows gibi herhangi bir işletim sistemi olmadığı için otomatik olarak fiyatlar düşer. Normalden daha ucuza bir bilgisayar almak istiyorsanız FreeDos cihazlar sizin için ideal seçimdir. 

 

Bilgisayarların bu şekilde satılmalarının bir diğer sebebi de kullanıcıların özgürlük istemesidir. Teknik ve teknolojik bakımından bir bilgisayar, kullanıcısının beklentilerini karşılayabilir. Ancak üzerinde yüklü olan işletim sistemi kullanıcı için yeterli değildir. Bu gibi durumların önüne geçmek ve kullanıcılara kendi ihtiyaçları doğrultusunda seçim yapma imkânı tanımak için bilgisayarlar işletim sistemi yüklenmeden satılır. 

freedos ne demek

Freedos Bilgisayar Almadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

FreeDos laptop veya masaüstü bilgisayar almadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunur. Unutmayın, alacağınız bilgisayar ile ilk etapta herhangi bir işlem gerçekleştirmeniz mümkün değil. Bunun için bilgisayar ile beraber Windows, Linux gibi bir işletim sistemi de satın almanız gerekir. FreeDos bilgisayar satın alırken hem alacağınız cihazın hem de istediğiniz işletim sisteminin özelliklerine karar vermelisiniz. İkisine de karar verdikten sonra satın alma işlemi gerçekleştirmelisiniz. Aksi durumda bilgisayarınızı kullanmak için beklemeniz gerekir. 

 

Bilgisayarınızda Windows işletim sistemini kullanmak istiyorsanız gerekli ödemeyi yaparak lisanslı bir ürüne sahip olabilirsiniz. Linux için de süreç benzerdir. İşletim sistem paketlerini incelemek ve kolayca satın almak için Avansas’ı tercih edebilirsiniz. Bilgisayar programları kategorisinde yer alan sistemler içerisinden ihtiyaçlarınıza uygun bir paket bulabilirsiniz. Bu sayede işletim sistemsiz bir bilgisayar satın alarak elde ettiğiniz fiyat avantajını korumaya devam edebilirsiniz. 

 

Freedos Bilgisayarların Normal Bilgisayarlardan Farkı Nedir?

FreeDos ile normal bilgisayarların temel farklı işletim sistemidir. FreeDos bilgisayarınıza istediğiniz bir işletim sistemini kurabilirsiniz. Fakat Windows 10, Linux gibi işletim sistemlerinin yüklü olduğu bir bilgisayarda değişiklik yapamazsınız. FreeDos cihazlar kullanıcılarına işletim sistemi seçme özgürlüğü sunar. İki bilgisayar türü arasındaki en temel fark budur.

 

FreeDos bilgisayarlar normal cihazlara göre daha ucuzdur. Bunun nedeni işletim sistemlerinin de ücretli olmasıdır. Bilgisayar üreticileri işletim sistemleri için yaptıkları ödemeleri kullanıcılara yansıtmak yerine cihazları FreeDos olarak satışa çıkarır. İki bilgisayar türü arasında, bunlar dışında, herhangi bir fark söz konusu değildir. 

 

Freedos Bilgisayara Nasıl Yüklenir?

Fiyat-performans odaklı olan sistemlerde FreeDos sıklıkla karşılaşılan bir kavramdır. Teknoloji ürünleri arasında önemli bir yere sahip olan bu bilgisayarların içerisinde Linux, Windows gibi herhangi bir işletim sistemi bulunmaz. Bilgisayarınızı ilk açtığınızda karşınızda BIOS menüsünü ya da cihazın donanım özelliklerinin yazılı olduğu siyah ekranı görürsünüz. FreeDos bilgisayarınız ile bir işlem yapmak içinöncelikle işletim sistemi kurmanız gerekir. 

 

Peki bir bilgisayara FreeDos nasıl yüklenir? İşte cevabı:

  • Öncelikle freedos.org internet sitesinde yer alan yükleyiciler arasından kurulum yapacağınız yola uygun olanı indirmeniz gerekir.
  • İndirdiğiniz dosyayı CD’ye veya USB’ye yazdırın.
  • Bilgisayarınızın bu yükleme dosyasından boot edilmesini sağlayın. 
  • İlk defa FreeDos kullanacaksanız VMware veya VirtualBox kullanabilirsiniz. 
  • ISO dosyasını indirin ve basit indirme ayarlarını takip edin. Önerilen ayarları değiştirmemenizde fayda var. Karşınıza gelen ekranda “Install to Harddisk” seçeneğine tıklayın. 
  • Karşınıza gelen dil seçeneğinden Türkçeyi seçin. Kuruluma devam etmek için “Evet” butonuna tıklayın.
  • Sürücü bölümlemek isteyip istemediğinizi sorarsa “Evet” seçeneğini tıklayarak C sürücüsünü bölümleyin. 
  • İşlem tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
  • C sürücüsünü formatlayın. 
  • İşlem tamamlanınca klavye giriş dilini seçmeniz istenecektir. Seçiminizi yapın. 
  • Sonrasında Freedos’un kaynak kodlarını görmek isterseniz “Kaynaklarıyla tam kurulum” seçeneğini işaretleyin. 

 

Kurulum için son onayı verdikten sonra yükleme tamamlanır. Bilgisayarınız yeniden başladıktan sonra karşınıza “Boot” seçenekleri çıkar. FreeDos sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz. Şimdi sırada bilgisayarınıza bir işletim sistemi kurmak var. 

freedos nasıl yüklenir

Freedos Bilgisayara Windows 10 Nasıl Kurulur?

Windows 10 kurulumu teknolojiden uzak olan kişiler için bile son derece kolaydır. Gelişmiş grafiklere sahip olan arayüzü, yönlendirmeleri ile kullanıcıların tüm sorularına yanıt verir. Kurulumun sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlar. FreeDos bilgisayara Windows 10 kurmak, oldukçapratik ve kolay bir işlemdir. FreeDos Windows kurma işlemi için öncelikle ilgili işletim sisteminin kurulum dosyasının bilgisayara yüklü olması gerekir. 

  • Bilgisayara bir işletim sistemi kurmak aslında format atma işlemi ile aynıdır. Bu işlem bir USB bellek ile gerçekleşir. 
  • En güncel Windows 10 dosyasına ulaşmak için Microsoft yazılım sayfasında “Aracı şimdi indirin” tuşuna basabilirsiniz. Ardından Microsoft’un Media Creation Tool isimli dosyası bilgisayarınıza iner. 
  • Bu arada en az 8 GB alana sahip bir sürücüyü bilgisayarınıza takın.
  • İndirdiğiniz dosyayı çalıştırın. Dosyayı açtığınızda “Ne yapmak istiyorsunuz?” yazan yerden “Başka bir bilgisayar medyası” seçeneğini işaretlemeniz gerekir. 
  • “İleri” tuşuna tıklayıp sonrasında “Dil, Mimari ve Sürüm seçin” başlıklı arayüzde ilgili seçimleri yapın. 
  • Kullanılacak medyayı USB olarak seçin ve işlemi ilerletin. 
  • FreeDos bilgisayarınızı açın ve BIOS menüsüne giriş yapın. 
  • Boot menüsünde yer alan Fast Boot seçeneğini aktif hâle getirin. Yaptığınız değişiklikleri kaydedip BIOS menüsünden çıkın.
  • USB belleği FreeDos bilgisayarınıza takın ve sistemi tekrar açın. Açılış sırasında arka arkaya boot tuşuna basın.
  • Açılan menüden USB belleği seçin.
  • Ardından Windows 10 kurulumu başlar.  

 

Kurulum adımlarından da anlaşılacağı üzere, bu işlemi gerçekleştirmek için işletim sistemine sahip ve aktif olarak çalışan bir bilgisayara ve yeterli alana sahip bir USB’ye ihtiyaç vardır. 

 

Freedos Bilgisayar Almanın Dezavantajları Nelerdir?

FreeDos işletim sistemine sahip bir bilgisayar alarak kârlı bir alışveriş yapabilirsiniz. Durum böyle olunca, kullanıcılar bilgisayarlarda işletim sisteminin olmamasının dezavantajlarını sorgulamaya başlar. Peki FreeDos zararları olan bir durum mudur? Bu sorunun net bir yanıtı yok. Cevap kullanıcılara ve işletim sistemi kurulumu sırasındaki tercihlere bağlı olarak değişiklik gösterir. 

 

Bilgisayarınızı satın aldıktan sonra lisanslı olan programları kullanmanız gerekir. Crack olarak adlandırılan korsan programlar, bilgisayarınıza virüs bulaşmasına neden olur. Lisanslı programlar alarak hem bilgisayar sisteminizi hem de verilerinizi koruyabilirsiniz. Bu sayede virüslerden de kurtulmuş olursunuz. 

 

Lisanslı programlar satın almak ise ekstra maliyete neden olur. FreeDos bilgisayar alarak elde ettiğiniz kârı işletim sisteminde kaybetmemek için Avansas’ı ziyaret edebilirsiniz. Satışa sunulan orijinal işletim sistemleri arasından seçim yapabilir ve uygun fiyat avantajları ile satın alabilirsiniz.  

 

Freedos bilgisayarların dezavantajları kısaca şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Lisanssız işletim sistemlerinin kullanılması ile ortaya çıkacak problemler
  • Driver kurulumun tamamlanmamasından kaynaklı sorunlar
  • İşletim sistemi kurma aşamasındaki zaman kayıpları
  • Kurulum esnasında yapılan hatalardan kaynaklı sorunlar

 

Doğru şekilde araştırma yaparsanız bu problemlerin hiçbirini yaşamadan FreeDos bilgisayarınıza gönül rahatlığı ile istediğiniz işletim sistemini kurabilir ve sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. 

Teknoloji

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster

Freedos Nedir? Ne İşe Yarar?


Freedos, işletim sistemsiz bilgisayarlara verilen isimdir. Bir laptop veya masaüstü bilgisayar almaya karar verildiğinde seçilen cihazın özellikleri arasında “İşletim Sistemi: Freedos” ibaresi görülebilir. Bu, alacağınız üründe işletim sistemi bulunmadığı anlamına gelir. Yani bu bilgisayarlarda Windows 10 veya Linux gibi kurulu bir işletim sistemi yoktur. İşletim sistemi yoksa bu bilgisayarlar nasıl çalışıyor diye düşünüyor olabilirsiniz. Bilgisayara işletim sistemi kurulumu kullanıcının kendisi tarafından yapılır.


Freedos bilgisayarlar genellikle işletim sistemi yüklü olanlara kıyasla daha uygun fiyatlıdır. Normal bilgisayar satın alındığı zaman fiyatın içerisinde işletim sistemi için de ödeme yapılır. Freedos bilgisayarlarda ise markalar, işletim sistemi için ekstra harcama yapmaz. Bu yüzden de ürünün maliyetinde belirgin bir düşüş görmek mümkün olur. Şunu unutmamak gerekir ki bilgisayar çantaları açısından işletim sistemli bilgisayarlar ile Freedos cihazlar arasında herhangi bir fark bulunmaz.

FreeDOS (eski adıyla Free-DOS ve PD-DOS ), IBM PC uyumlu bilgisayarlar için ücretsiz bir işletim sistemidir. Eski yazılımları çalıştırmak ve gömülü sistemleri desteklemek için eksiksiz bir DOS uyumlu ortam sağlamayı amaçlamaktadır.

FreeDOS, bir disket veya USB flash sürücüden başlatılabilir. Sanallaştırma veya x86 öykünmesi altında iyi çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

MS-DOS‘un çoğu sürümünün aksine, FreeDOS, GNU Genel Kamu Lisansı koşulları altında lisanslanan ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımdan oluşur. Bu nedenle, temel dağıtımı lisans ücreti veya telif ücreti gerektirmez ve özel dağıtımların oluşturulmasına izin verilir. Bununla birlikte, FreeDOS projesinin bir parçasını oluşturan diğer paketler, değiştirilmiş bir MIT Lisansı altında dağıtılan 4DOS gibi, korunmaya değer olduğu düşünülen GPL olmayan yazılımları içerir.

Freedos Tarihçesi/Geçmişi

FreeDOS projesi, Microsoft’un MS-DOS‘u artık satmayacağını veya desteklemeyeceğini duyurmasının ardından 29 Haziran 1994’te başladı . O zamanlar öğrenci olan Jim Hall DOS’un kamuya açık bir versiyonu olan PD-DOS’un geliştirilmesini öneren bir manifesto yayınladı. Birkaç hafta içinde, Pat Villani ve Tim Norman gibi diğer programcılar projeye katıldı. Bunların arasında, bir çekirdek (Villani tarafından), COMMAND.COM komut satırı yorumlayıcısı (Villani ve Norman tarafından) ve çekirdek yardımcı programlar (Hall tarafından), yazdıkları veya kullanılabilir buldukları kodun havuzlanmasıyla oluşturuldu. Bir süredir proje Morgan “Hannibal” Toal tarafından sürdürüldü. Son FreeDOS 1.0 dağıtımından önce FreeDOS’un birçok resmi yayın öncesi dağıtımı olmuştur. FreeDOS’un resmi olmayan bir dağıtımı olan GNU / DOS, sürüm 1.0 yayımlandıktan sonra durduruldu. Blinky the Fish, FreeDOS’un maskotudur. Bas Snabilie tarafından tasarlanmıştır.

Başlıklar

Dağıtım

2 Ocak 2012’de yayınlanan FreeDOS 1.1, bir CD-ROM görüntüsü olarak indirilebilir: yalnızca çekirdeği ve temel uygulamaları içeren sınırlı bir yükleme diski ve daha birçok uygulamayı (oyunlar, ağ, geliştirme, vb.), mevcut değil, ancak daha yeni, daha eksiksiz 1.2. Eski sürüm 1.0 (2006), biri normal kullanıcıları hedefleyen 8 MB yükleme CD’si ve diğeri de projenin kaynak kodunu içeren daha büyük 49 MB canlı CD olan iki CD’den oluşuyordu.

FreeDOS ile Windows Arasındaki Fark Nedir?

Laptop veya masaüstü bilgisayar alacak olan kişiler, bilgisayar özelliklerini incelediklerinde bazı modellerin FreeDOS işletim sistemine sahip olduğunu görürler. Ve bu FreeDOS işletim sistemine sahip olan modeller, Windows yüklü bilgisayarlara göre 400-500 TL daha ucuzdur. Bunun sebebi Windows’un ücretli olması ve aldığınız bilgisayarla birlikte Windows lisansını da satın almanızdan kaynaklanmaktadır.

Eğer elinizde halihazırda bir Windows lisansı varsa veya satın alacağınız PC’de Linux işletim sistemini kullanacaksanız FreeDOS tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Böylelikle Windows için ekstra ücret ödemenize gerek kalmayacaktır.

Sanıldığının aksine içinde işletim sistemi bulunmayan bilgisayarlara verilen bir ad değil, kendi başına gayet de gelişmiş bir dos klonudur. Kendi özel paket yöneticisi olup istediğiniz paketi unix klonlarında olduğu gibi rahatça kurup komut satırından erişebilirsiniz.

Freedos Laptop mu Windows’lu Laptop mu Alınır?

Eğer siz Windows yüklemekle uğraşamam veririm parasını alırım derseniz Windows’lu bir laptop seçebilirsiniz, ayrıca windows lisansım yok ve laptobum mutlaka orjinal Windows kullansın derseniz Windows yüklü bir lapto alabilirsiniz, seçim sizin ancak Freedos bir bilgisayar alırsanız da kesin garanti dışıdır , 2. Kalite üründür , spottur veya işe yaramaz diye düşünmeyin. Monster Bilgisayar Laptop modellerini genellikle Freedos olarak sunmaktadır.

Freedows Bilgisayara Windows 10 Kurulumu

Benzer Yazılar

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim, en basit ifadesiyle, daha hızlı yenilik, esnek kaynaklar ve ölçek ekonomileri sunmak için sunucular, depolama, veritabanları, ağ iletişimi,…

Microsoft Teams Nedir?

Microsoft Teams, Microsoft 365 ürün ailesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından geliştirilen tescilli bir iş iletişimi platformudur. Öncelikle, çalışma alanı…

Wireshark Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bu Wireshark öğreticisi, ağınızdan en iyi şekilde yararlanmak için Wireshark'ı kullanma hakkında bilmeniz gereken her şeyi size öğretecek. Uygulamayı indirmekten…

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası