sabah ağız kokusunu ne giderir / Sabahları Yaşanan Ağız Kokusu Nasıl Önlenir? - Ağız Kokusu & Nefes Kokusu

Sabah Ağız Kokusunu Ne Giderir

sabah ağız kokusunu ne giderir

Sabah uyanınca ağız kokusu neden olur, nasıl giderilir?

A&#;z&#;m&#;z, sindirim sürecini ba&#;latan çe&#;itli bakterileri içerir. Gün boyunca tükürük, konu&#;ma ve çi&#;neme ile beraber normal a&#;&#;z hareketleri a&#;z&#;n sulanmas&#;n&#; sa&#;lar ve bir bak&#;ma a&#;z&#; y&#;kar. Ancak tükürük üretimi uykudayken ve a&#;z&#;m&#;z kurudu&#;unda azal&#;r. Anaerobik bakteriler, yani oksijen varl&#;&#;&#;nda ya&#;ayamayan bakteriler, kuru a&#;&#;zlarda ortaya ç&#;karlar. Bu bakteriler di&#;lerin, tükürüklerin, mukuslar&#;n ve di&#;er hücresel materyallerin aras&#;na s&#;k&#;&#;an yiyecek art&#;klar&#;ndan a&#;&#;zda kalan proteinleri sindirirler. Proteinlerin parçalanmas&#;, kükürt gaz&#;n&#; ve dolay&#;s&#;yla kötü nefes kokusunu yarat&#;r. Uyku s&#;ras&#;nda üretilen kötü kokulu gaz, tükürük üretimi ba&#;lad&#;ktan sonra biter. Gaz miktar&#; ki&#;iden ki&#;iye de&#;i&#;ir, özellikle horlama ve a&#;&#;zdan nefes alma a&#;&#;z kurulu&#;unu art&#;r&#;r ve sabahlar&#; a&#;&#;r kokan nefesi daha da kötüle&#;tirir.

A&#;&#;z kokusu dünya genelinde her 4 ki&#;iden 1'ini etkileyen bir sorundur ve psikolojik problemlere bile neden olabilir. Düzenli, iyi bir a&#;&#;z bak&#;m&#; ve dengeli beslenmeyle geçmeyen a&#;&#;z kokusu, ciddi sa&#;l&#;k sorunlar&#;n&#;n da belirtisi olabilir.

A&#;&#;z Kokusunun Di&#;er Sebepleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Yiyecekler: Yiyecekler, a&#;&#;zdan gelen kötü kokular&#;n ba&#;l&#;ca kayna&#;&#;d&#;r. Sar&#;msak, so&#;an, baharatl&#; yiyecekler, egzotik baharatlar (köri gibi), baz&#; peynirler, bal&#;klar ve kahve gibi içecekler kal&#;c&#; bir koku b&#;rakabilir.

Tütün ürünleri: Sigara ve sarma tütün kullan&#;m&#;, a&#;&#;zda kal&#;c&#; kimyasal maddeler b&#;rakabilir. Bu da kötü kokuya sebep olur. Sigara ayn&#; zamanda, di&#; eti hastal&#;&#;&#; ve a&#;&#;z kanseri gibi di&#;er koku yap&#;c&#; rahats&#;zl&#;klara da neden olur.

Kötü a&#;&#;z sa&#;l&#;&#;&#;: Di&#;leri düzenli olarak f&#;rçalamamak ya da di&#; ipi kullanmamak, a&#;&#;zda kalan g&#;da parçac&#;klar&#;n&#;n çürümesine ve kötü kokulara neden olabilir. Kötü di&#; bak&#;m&#;, a&#;&#;zda kendili&#;inden bir kokuya neden olan plak olu&#;umuna yol açar. Di&#;lerde plak birikimi periodontal (sak&#;z) hastal&#;&#;&#; olarak adland&#;r&#;lan sa&#;l&#;ks&#;z bir duruma da sebep olabilir. Plak sertle&#;ince tartar (ta&#;) ortaya ç&#;kar. Tartar, di&#; etlerini tahri&#; edip di&#; eti hastal&#;&#;&#;na neden olan bakterileri tutar. Di&#; eti hastal&#;&#;&#;n&#;n hafif biçimi, gingivit olarak adland&#;r&#;l&#;r ancak e&#;er di&#; eti iltihab&#; tedavi edilmezse periodontite kadar ilerleyebilir.

Sa&#;l&#;k sorunlar&#;: Sinüs enfeksiyonlar&#;, pnömoni (akci&#;er iltihab&#;), bo&#;az a&#;r&#;s&#; ve di&#;er bo&#;az hastal&#;klar&#;, so&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;, grip, tonsilit, laktoz intolerans&#;, di&#;er mide veya sindirim problemleri ve baz&#; karaci&#;er hastal&#;klar&#; ile böbrek hastal&#;klar&#; da a&#;&#;zdaki kötü kokunun sebebi olabilir.

Alerjiler: Alerjileri tedavi etmek için kullan&#;lan birçok ilaç a&#;&#;z kurulu&#;una neden olabilir, bu da ba&#;ka bir a&#;&#;z kokusu nedenidir. Alerjiye ba&#;l&#; sinüs t&#;kan&#;kl&#;&#;&#; da insanlar&#;n a&#;z&#;ndan nefes al&#;p vermelerine ve a&#;&#;zlar&#;n&#;n kurumas&#;na sebep olabilir.

A&#;&#;z enfeksiyonlar&#;: Çukurluklar, di&#; eti hastal&#;&#;&#; veya çarp&#;lm&#;&#; di&#;ler a&#;&#;z kokusuna neden olabilir.

Protezler veya di&#; telleri: Di&#; teli gibi materyallerden uygun &#;ekilde temizlenmemi&#; g&#;da parçac&#;klar&#; çürümeye, bakteri ve kokuya neden olabilir. Gev&#;ek protezler, a&#;&#;z içinde yaralara veya enfeksiyonlara yol açabilir, bu da a&#;&#;z kokusunu olu&#;turur.

Gebelik: Gebelikte yayg&#;n olan mide bulant&#;lar&#; ve özellikle sabah bulant&#;s&#;, a&#;&#;z kokusuna sebep olabilir. Buna ek olarak hormonal de&#;i&#;iklikler, dehidrasyon ve arzuya ba&#;l&#; olarak sürekli farkl&#; g&#;dalar yemek hamilelik sürecinde nefesin kötü kokmas&#;na yol açabilir.

Kötü nefesin di&#;er sebepleri: Burna (genellikle çocuklarda) s&#;k&#;&#;an nesneler, alkolizm ve büyük miktarda vitamin takviyesi de kötü kokan bir nefese neden olabilir.

Yetersiz beslenme: Uzun süre aç kalmak veya çok s&#;k&#; bir diyet program&#; uygulamak da a&#;&#;z kokusunun nedenlerindendir. Çünkü uzun süre aç kal&#;nd&#;&#;&#;nda vücuttaki kimyasallar parçalanarak (ketoasidoz) nefesin kötü kokmas&#;na sebep olur. Oruç tutan ki&#;ilerin a&#;z&#;n&#;n kokmas&#; da bu yüzdendir.

A&#;&#;z Kokusu &#;çin Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Do&#;ru a&#;&#;z bak&#;m&#; nefesinizdeki kötü kokunun geçmesini sa&#;lam&#;yorsa ve kötü kokuya a&#;a&#;&#;daki durumlar da e&#;lik ediyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

  • Sürekli a&#;&#;z kurulu&#;u
  • A&#;&#;zda yaralar
  • A&#;r&#; ya da çi&#;neme ve yutkunma ile ilgili zorluklar
  • K&#;r&#;k di&#;ler veya di&#; a&#;r&#;s&#;
  • Bademciklerde beyaz lekeler
  • Ate&#; veya yorgunluk

A&#;&#;z Kokusu &#;çin Hangi Doktora Gidilir?

E&#;er nefesiniz kokuyorsa ilk dura&#;&#;n&#;z genellikle di&#; hekiminiz olmal&#;d&#;r. Di&#; hekiminiz a&#;&#;z sa&#;l&#;&#;&#;n&#;zda herhangi bir probleme rastlamazsa, altta yatan sa&#;l&#;k problemini aramak için muhtemelen sizi ba&#;ka bir doktora yönlendirecektir. Periodontal bir hastal&#;&#;&#;n&#;z varsa di&#; eti hastal&#;klar&#; ve di&#; implantlar&#; konusunda uzmanla&#;m&#;&#; bir di&#; hekimiyle görü&#;ebilirsiniz. E&#;er di&#; teli tak&#;yorsan&#;z (braket) ve a&#;&#;z kokunuzun sebebi tellerin aras&#;nda kalan g&#;da maddeleriyse ortodontistinizle görü&#;meniz gerekir.

Bebeklerde a&#;&#;z kokusu bir enfeksiyon belirtisi veya tan&#; konulamam&#;&#; bir t&#;bbi problem olabilir. Bunun d&#;&#;&#;nda bebe&#;inizin parma&#;&#;n&#; ya da battaniyesini emmesi de a&#;z&#;n&#;n kurumas&#;na ve kokmas&#;na neden olabilir. Bu yüzden bebe&#;inize ait oyuncak ve battaniye gibi e&#;yalar&#; s&#;k s&#;k y&#;kay&#;n, kulland&#;&#;&#; emzi&#;i temizlemek için kaynar suda birkaç dakika bekletin. Ancak bebe&#;inizin nefesi sürekli kokuyorsa ve geçmiyorsa, bir çocuk doktoruna (pediatrist) ya da bir di&#; hekimine dan&#;&#;man&#;z daha sa&#;l&#;kl&#; olur.

Mideden gelen a&#;&#;z kokusu ise reflü, gastrit gibi mide hastal&#;klar&#;na i&#;aret edebilir. Bu yüzden ciddiye al&#;nmal&#; ve aksat&#;lmamal&#;d&#;r. Tedavi için iç hastal&#;klar&#; (dahiliye) ya da gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir.

A&#;&#;z Kokusu Nas&#;l Giderilir?

Daha s&#;k bak&#;m yap&#;n: Di&#;lerinize yap&#;&#;&#;p biriken plak, pis kokuyu olu&#;turan bakterileri toplar. Yiyecekler de buna katk&#;da bulunur. Di&#;lerinizi her gün en az iki kez f&#;rçalay&#;n ve en az bir kez de di&#; ipi kullan&#;n. Ancak tüm bunlar&#;n dozunu kaç&#;rmamakta da fayda var tabii. Di&#; f&#;rças&#; al&#;rken çok sert olmamas&#;na dikkat edin. Sert f&#;rçalar di&#;lerinizin a&#;&#;nmas&#;na neden olur ve bu da çürümeye kar&#;&#; di&#;leri savunmas&#;z b&#;rak&#;r. Ayr&#;ca di&#; f&#;rçan&#;z&#; ayda bir de&#;i&#;tirmeye de özen gösterin.

Kontrole gidin: Kontroller için düzenli olarak di&#; hekiminize gidip protezlerinizin veya braketlerinizin düzgün bir &#;ekilde tak&#;ld&#;&#;&#;ndan ve temizlendi&#;inden emin olun (ve her gece di&#;lerinizi iyice temizleyin). Proteziniz veya di&#; teliniz yoksa bile en az&#;ndan y&#;lda 1 kere kontrole gitmeniz do&#;ru a&#;&#;z bak&#;m&#; için gereklidir.

A&#;&#;z suyu kullan&#;n: A&#;&#;z suyu, nefesinizi tazelemenin yan&#; s&#;ra bakterilerden kurtulman&#;za da katk&#; sa&#;lar. Ancak seçti&#;iniz gargara suyunun, a&#;&#;z kokusuna neden olan mikroplar&#; öldürdü&#;ünden emin olun, yani sadece kokuyu örtbas etmemeli. A&#;&#;z sular&#;n&#; günlük olarak kullanabilirsiniz, özellikle de gece yatmadan önce.

Dilinizi f&#;rçalay&#;n: Diliniz de kötü kokuya sebep olan bakteriler için bir ev sahibi olabilir. Bunu önlemek için düzenli bir &#;ekilde özel olarak üretilen dil f&#;rçalar&#;ndan kullanabilirsiniz.

Sak&#;z çi&#;neyin: Tükürük üretimini te&#;vik etmek için bol su için ve &#;ekersiz sak&#;z veya &#;ekersiz sert &#;eker çi&#;neyerek a&#;z&#;n&#;z&#; nemli tutun. Bol çi&#;neme gerektiren yiyecekler de (elma veya havuç gibi) iyi seçeneklerdir.

Çinko takviyesi yap&#;n: Nefes kokmas&#;n&#;n di&#;er bir yayg&#;n nedeni, temiz ve bakteri içermeyen bir a&#;za sahip olmaya yard&#;m eden çinko mineralinin eksikli&#;idir. Baz&#; gargara ürünleri, asl&#;nda aktif bir madde olarak çinko içerir. Çünkü çinko bilinen bir antimikrobiyaldir ve zararl&#; mikroplar&#;n yok edilmesine yard&#;mc&#; olur. Çinko bak&#;m&#;ndan zengin besinler tüketmek sorunu sistematik bir &#;ekilde çözmeye yard&#;mc&#; olacakt&#;r.

Probiyotik kullan&#;n: Ba&#;&#;rsak sa&#;l&#;&#;&#;n&#;n bozuk olmas&#; da ba&#;ka bir yayg&#;n a&#;&#;z kokusu nedenidir. Örne&#;in, sindirim sisteminiz toksinlerle doluysa ya da rutin antibiyotik kullan&#;m&#; ve kötü beslenme al&#;&#;kanl&#;klar&#; sindirim sisteminizi sava&#; alan&#;na çevirmi&#;se, a&#;&#;z kokusu ba&#;ka bir sorunun yan etkisidir. Bu yüzden probiyotik flora takviyesi veya yo&#;urt, fermente lahana tur&#;usu, kefir gibi probiyotik aç&#;s&#;ndan zengin g&#;dalar yemek faydal&#; olabilir.

A&#;&#;z Kokusu &#;çin Do&#;al Çözümler

Nane

Di&#; macunlar&#;n&#;n birço&#;unda nane aromas&#; bulunmas&#; tesadüfi de&#;ildir. Nane; a&#;za taze, temiz bir his verme yetene&#;ine sahiptir. Taze nane yiyerek bu sorundan kurtulabilirsiniz ya da bir bardak suya birkaç damla nane ya&#;&#; damlat&#;p içebilir veya a&#;z&#;n&#;z&#; çalkalayabilirsiniz.

Çay a&#;ac&#; ya&#;&#;

Çay a&#;ac&#; ya&#;&#; a&#;&#;z kokusuna neden olan zararl&#; organizmalar üzerindeki toksisite özelli&#;inden ötürü do&#;al sa&#;l&#;k uzmanlar&#; taraf&#;ndan uzun zamandan beri öneriliyor. Bunun için, di&#;lerinizi f&#;rçalarken di&#; macununuzun üzerine bir damla çay a&#;ac&#; damlatarak di&#;lerinizi f&#;rçalaman&#;z yeterli. Oruçluyken a&#;&#;z kokusu nas&#;l önlenir diye dü&#;ünüyorsan&#;z, oruç döneminde de bu yöntemi rahatl&#;kla deneyebilirsiniz.

Maydanoz

Maydanoz, muhtemelen a&#;&#;z kokusunu tedavi etmek için bilinen en iyi yollardan biridir. &#;çerdi&#;i ya&#;lar ve bile&#;enler sayesinde kötü kokular&#; giderir. Bu etkisinden faydalanmak için maydanozu direkt çi&#; olarak çi&#;neyebilece&#;iniz gibi maydanoz suyu da içebilirsiniz. Maydanoz suyunu haz&#;rlamak için, yar&#;m demet maydanozu 2 bardak su içerisinde 5 dakika kadar kaynatman&#;z yeterli, fazla de&#;il çünkü maydanozlar erimemeli. Biraz demlenmesini bekledikten sonra süzerek içebilirsiniz.

Portakal, kavun ve çilek

Özellikle bu meyveler C vitamini bak&#;m&#;ndan çok zengindir. C vitamini, bakterileri kontrol alt&#;nda tutmakla kalmaz ayn&#; zamanda di&#; eti hastal&#;klar&#; ve di&#; eti iltihab&#;na da yard&#;mc&#; olur ki bunlar da nefesinizin kötü kokmas&#;na neden olan sorunlard&#;r.

Adaçay&#;

Nefes kokusu nas&#;l giderilir sorusunun di&#;er bir cevab&#; da adaçay&#;. Adaçay&#; eski ça&#;lardan beri &#;ifa veren bir bitki olarak bilinir. Modern ara&#;t&#;rmalar da, zararl&#; organizmalara kar&#;&#; etkinli&#;ini ve a&#;&#;z kokusu ile güçlü mücadele yeteneklerini do&#;rulam&#;&#;t&#;r. Adaçay&#;n&#;n bu olumlu etkisinden faydalanmak için 1 bardak kaynar suya 1 tatl&#; ka&#;&#;&#;&#; adaçay&#; at&#;n ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Sonras&#;nda süzün ve bu çayla a&#;z&#;n&#;z&#; günde 2 defa gargara yap&#;n.

Karanfil

Karanfil de a&#;&#;z kokusunu gidermede en bilinen ve etkili maddelerden biridir ve bu konuda Çin t&#;bb&#;nda da uzun bir geçmi&#;e sahiptir. Karanfili her zaman yan&#;n&#;zda bulundurabilir ve ihtiyac&#;n&#;z oldu&#;unda adet a&#;z&#;n&#;za at&#;p çi&#;neyebilirsiniz. Di&#;er yöntem ise çay olarak içmektir. Bunun için 1 bardak kaynar suya adet karanfil at&#;n ve 10 dakika demledikten sonra karanfilleri içinden ç&#;kart&#;n ve için.

Is&#;rgan Otu

Kötü nefes, vücudun içindeki a&#;&#;r metaller, maya büyümesi ve di&#;er toksinlerin birikmesinden kaynaklanabilece&#;inden, sisteminizi düzenli olarak diyetsel müdahaleler yoluyla temizlemeniz önemlidir. Bunu yapman&#;n yolu &#;s&#;rgan otunu yemeklerde kullanmak ya da &#;s&#;rgan otu çay&#; içmektir. Kan&#; temizlemek ve toksinleri vücuttan atmak konusunda güçlü bir bitki olan &#;s&#;rgan otu a&#;&#;z kokusuna sebep olan lemfatik sistemi uyarmaya, böbrekler yoluyla ürik asit at&#;l&#;m&#;n&#; ve adrenal fonksiyonu art&#;rmaya yard&#;mc&#; olur ve kötü koku problemini önler.

Okaliptüs

Kötü nefes kokusunu önleme konusunda okaliptüs dikkate de&#;er bir etkinlik göstermi&#;tir. y&#;l&#;nda yap&#;lan bir çal&#;&#;mada okaliptüsün, uçucu kükürt bile&#;iklerini (nefesinizi berbat eden &#;eyler) önemli ölçüde azaltarak a&#;&#;z kokusunu ortadan kald&#;rd&#;&#;&#; tespit edildi. Bunun için, bir bardak kaynar suya aktardan alabilece&#;iniz okaliptüs çay&#;ndan 1 ka&#;&#;k at&#;n ve dakika demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra süzerek için. Okaliptüs çay&#; akci&#;erler ve bron&#;lar için de oldukça faydal&#; bir çayd&#;r.

Çam a&#;ac&#; yapra&#;&#;

Çam reçineleri ve ya&#;lar&#; tarih boyunca çe&#;itli t&#;bbi terapiler için kullan&#;lm&#;&#;t&#;r. Çam do&#;al olarak terpen alkolleri içerir ki bunlar güçlü temizleme maddeleridir ve zararl&#; organizmalar üzerinde toksik etkiye sahiptirler. Ara&#;t&#;rmac&#;lar ayr&#;ca, çam ya&#;lar&#;n&#;n güçlü antioksidan özellikler sundu&#;unu da tespit ettiler. Bu özelliklerini a&#;&#;z kokusu probleminde kullanmak için çam a&#;ac&#;n&#;n i&#;ne &#;eklindeki yapraklar&#;n&#; toplayabilir ve bunlardan çay yapabilirsiniz. Kaynam&#;&#; suyun içine yaprak at&#;p 5 10 dakika aras&#; demlenmesini bekleyin ve süzerek için. Çay&#;n so&#;umas&#;n&#; bekleyip gargara olarak da kullanabilirsiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Ağız Kokusundan 9 Adımda Kurtulun

 Memorial Hizmet Hastanesi Ağıs, Diş ve Çene Hastalıkları Bölümü uzmanları, ağız kokusunu önlemek için önerilerde bulundu.

Nefeste oluşan kötü koku büyük oranda ağız içi kaynaklıdır. Ağız içi bir enfeksiyon, ilerlemiş bir diş eti hastalığı ya da sadece ağız içinde birkaç saatten fazla kalmış gıda artıklarına yerleşen bakteriler kokuya sebep olur. Ağız kokusunun öncelikle sebebi teşhis edilmeli ve buna göre tedavisi yapılmalıdır.

Ağız içi kaynaklı kokularda yapılması gerekenler:

  • Tüm çürükler tedavi edilir.
  • Diş eti hastalığı tedavi edilir. Cepler ve diş taşları elimine edilir.
  • Gömük ve yarı gömük 20 yaş dişleri çekilir.

Ağız kokusunun diğer sebepleri:

  •  Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar,
  •  Şeker hastalığı (aseton kokusu gibidir),
  •  Böbrek yetmezliği (balık kokusu gibidir),
  •  Karaciğer yetmezliği,
  •  Metabolizma bozuklukları (teşhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çıkan kötü bir balık kokusu),
  •  Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak gibi durumlarda (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır) ağız kokusu görülebilir.

Ağız Kokusunu Önlemek İçin:

1- Sakız çiğneyin

Tükürük, ağız kokusu ile savaşmanın en güçlü yoludur. İçinde yemek parçacıklarını yerinden söküp mideye gönderecek güçlü enzimler, güçlü bakteri öldürücü antibiyotikler vardır. Bu nedenle şeker gibi bazı hastalıklarda, pek çok ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkan kuru ağızlar daima kötü kokuludur. Sabahları niçin ağzınızın kötü koktuğunu merak ediyorsanız yanıt buradadır; gece boyunca tükürük salgısı azalır ve ağzınızın içindeki yemek parçacıkları uzun süre burada durur. Bakteriler de onları afiyetle kullanır ve çürütür. Böylece sabahları ağzınız kötü kokabilir. Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgınızı artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur. Nane şekerleri ve tatlı sakızlar genellikle işe yaramaz ve durumu daha da kötüleştirir. Ancak "xylitol" içeren sakızlar da bu konuda size yardımcı olabilir.

2- Tarçın kullanın

İçeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanabilirsiniz. Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır. Eğer varsa tarçınlı şekersiz sakızlar da uygun bir öneri olabilir.

3- Daha fazla su için

Özellikle yaşla artan vücut kuruması pek çok yönden dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çok su içmek onlarca diğer yararının yanında dilinizin kurumasını da önleyerek ağız kokusu ile mücadelede önemli bir silah olarak kullanılabilir. Su ağız içindeki bakterilerin minimumda tutulması için direk yardımcıdır. Ayrıca tükürük salgısını artırarak da yardımcı olur.

4- Dişlerinizi ve diş etlerinizi koruyun

Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur. Bu nedenle diş hekimizin önerilerini mutlaka dinlemelisiniz.

5- Asla burnunuz tıkalı uyumayın

Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer durumlar geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum ağzı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Azalan tükürük salgısı durumu daha kötü hale getirir. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tıkalı uyumamalısınız.

6- Basit şeker tüketiminizi azaltın

Beyaz un, beyaz şeker, glukoz/ fruktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm hazır gıdalar ağız içindeki bakteriler için inanılmaz bir hazinedir. Bu tür şekerleri çok kolay kullanarak hızla çoğalırlar. Basit şekerler (atıştırmalık tüm şekerli gıdalarda olduğu gibi) diş çürüklerine neden olur ve ağız sağlığını büyük bir süratle bozarlar. Bu nedenle basit şeker tüketiminizi azaltmalısınız. Bu da su içmek gibi size onlarca yararın yanında ağız kokunuzun azalmasına da yardım edecektir.

7- Lokmaları iyi çiğneyin

Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı düşer. Daha çok çiğneme hareketi daha çok bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olur.

8- Diş ipi kullanın

Diş ipi sayesinde fırçanın çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını sökebilirsiniz. Özellikle diş gövdeleri arasındaki dar bölgelerde biriken yemek artıkları hızlı bakteri çoğalmasına neden olabilir.

9- Sigara içmeyin

Sigara içmek ağız kuruluğuna neden olduğundan ağız kokusuna sebep olur. Ayrıca diğer bir ağız kokusu nedeni olan diş eti hastalıklarına da zemin hazırlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası