french press ile kahve yapmak / French Press ile Filtre Kahve Yapımı - Faydalı Tüyolar - Mithra Coffee

French Press Ile Kahve Yapmak

french press ile kahve yapmak

Filtre Kahve Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlar İçin Adım Adım Filtre Kahve Yapımı!

En çok tercih edilen kahve türlerinden biri olan filtre kahve, evde kolayca hazırlayabileceğiniz demleme yöntemlerine sahiptir. Öğütülmüş kahvenin demleme işleminin ardından posasından süzülmesiyle filtre kahve elde edilir. Filtre kahve demlemeye yeni başlayacak kişilerin ilk olarak kullanacakları ekipmanı seçmeleri, ardından demleme adımlarını eksiksiz öğrenerek uygulamaları gerekir. 

Aşağıdaki filtre kahve yapımı tariflerinden size en uygun olanı hemen keşfedin!

Filtre kahve makinesi ve v60 ile filtre kahve yapımı figürler kullanılarak gösteriliyor.

French Press Nedir?

French press, yüzyılda Fransızlar tarafından icat edilen çay ve filtre kahve yapımında kullanılan bir demleme ekipmanıdır. Sıvı haznesi ve filtre kapağı olmak üzere iki parçadan oluşur. Elektriksizdir ve yıkanabilir filtresi bulunur. Suyla kolayca temizlenebildiği için evde ve ofiste kullanıma uygundur. Farklı boyutlarda cam ve plastik French press seçenekleri bulunur.

French press ile filtre kahve yapımını video üzerinden incelemek isterseniz aşağıdaki içeriğimize göz atabilirsiniz;

French Press İle Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

  1. Suyunuzu kaynatın ve 1 dakika bekleyin, kaynar su doğrudan kahveye temas ettiğinde yanmasına sebep olacaktır.
  2. French pressinizi ve kupanızı sıcak su ile çalkalayın. Ekipmanlarınızın daha uzun süre sıcak kalmasını sağlayacaktır.
  3. 15 gr kalın öğütülmüş filtre kahveyi French presse koyun ve üzerine tüm kahveyi ıslatacak kadar sıcak su ekleyerek 30 saniye bekleyin. Ön demleme denen bu aşama, kahve lezzetini artıracaktır.
  4. Toplamda ml olacak şekilde kalan suyu ekleyin ve dakika demlenmeye bırakın.
  5. French press kapağını aşağı yönlü iterek kahve posasını alt tarafta sıkıştırın. Sonrasında kahveyi süzerek bardağa aktarabilirsiniz. French press ile demlenen filtre kahveniz hazır!
French press ile kahve yapım aşamaları maddeler halinde açıklanmaktadır. Görsellerle desteklenen rehber, filtre kahve hazırlama yöntemini detaylıca göstermektedir.

V60 Nedir?

V60, ’lü yıllarda Japonlar tarafından icat edilen pour over sınıfı bir filtre kahve demleme ekipmanıdır. İsmini V şeklinden ve 60 derecelik yan açısından alır. Kupa veya sürahi üzerine oturtulan v60’ın üzerine filtre kağıdı yerleştirilerek filtre kahve demleme ünitesi kurulur. Elde edilen kahve berrak bir yapıya sahiptir.

Hasas tartı üstündeki sürahinin üzerine oturtulan v60 kahve demleme ekipmanı kullanılarak filtre kahve yapılmaktadır.

V60 İle Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

  1. V60’ı kupa üzerine oturtun ve filtre kağıdını yerleştirin.
  2. Filtre kağıdını, v60’ı ve kupanızı sıcak suyla çalkalayın. 
  3. İnce öğütülmüş 15 gr kahveyi filtre kağıdının üzerine ekleyin ve kahveyi elinizle düzleyin.
  4. Tüm kahveyi ıslatacak kadar suyu gezdirerek ön demleme işlemini gerçekleştirin.
  5. Toplamda ml olacak şekilde kalan suyu dairesel hareketlerle kahvenin üzerine ekleyin.
  6. Tüm kahve süzüldükten sonra servis edebilirsiniz. V60 ile hazırlanan filtre kahveniz hazır!
V60 filtre kahve demleme ekipmanıyla filtre kahve hazırlama aşamaları sırasıyla gösterilmiştir.

Moka Pot Nedir?

Moka pot, İtalyanla tarafından icat edilen ocak üstü bir kahve demleme ekipmanıdır. Üç parçadan oluşan alüminyum malzemeden üretilir. Su haznesi, kuru kahve haznesi ve demlenen kahvenin biriktiği bir üst hazneye sahiptir. Espressoya yakın bir kahve elde etmenizi sağlar. Demlenen kahve oldukça yoğun ve gövdelidir. Demleme işleminin tam olarak gerçekleşmesi için moka potun tüm haznelerinin tamamen doldurulması gerekmektedir.

Moka pot ile filtre kahve demleme aşamaları görsel üzerindeki işaretlerle gösterilmiştir.

Moka Pot İle Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

  1. Moka potun en alt haznesine su ekleyin. Soğuk su kullanarak daha lezzetli bir kahve elde edebilirsiniz.
  2. Ortadaki hazneye kahve ekleyip düzleyin. Bu aşamada kahveyi sıkıştırmamaya dikkat edin.
  3. Moka potu ocağa yerleştirip kısık ateşte pişirmeye başlayabilirsiniz. 
  4. Tüm kahve üst haznede biriktiği zaman filtre kahveniz servise hazır hale gelir.
Moka potun kullanımı ve moka pot ile filtre kahve hazırlama yöntemi maddeler halinde açıklanarak rehber niteliğinde tarif edilmiştir.

Filtre Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır?

Filtre kahve makinesi, öğütülmüş kahve ve su ile filtre kahve demlemenizi sağlayan elektrikli bir demleme ekipmanıdır. Kağıt filtreli ve metal filtreli olmak üzere iki çeşidi bulunur. Ofis ve kafe kullanımı için endüstriyel türleri de bulunmaktadır.

  1. İlk olarak filtre kahve makinesinin su deposuna bir kişi için ml su ekleyin.
  2. Makinenin üst kapağındaki filtre bölümüne bir kişi için 15 gr kahve ekleyin. Eğer makineniz kağıt filtreliyse, önce filtre kağıdını yerleştirmeniz ardından kahve eklemeniz gerekir.
  3. Tüm kapakları kapatıp makinenizi çalıştırabilirsiniz. Tüm kahve demlenip sürahide toplanacaktır. Filtre kahveniz hazır.
Filtre kahve makinesi kullanılarak filtre kahve demleme yapımı maddelerle açıklanarak tarif edilmiştir.

En İyi Filtre Kahve Demleme Ekipmanı Hangisi

Ekipman seçimi yaparken kendi beklenti ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak seçim yapmanız gerekir. Eğer lezzetli bir filtre kahve elde etmek için zaman ve maliyet harcamak sizin için sorun değilse v60 sizin için en iyi tercih olacaktır. Espressoyu andıran yoğun bir filtre kahve tüketmek istiyorsanız moka pot sizin için uygundur. En hızlı ve zahmetsiz şekilde kahvesini demlemek isteyen kişiler için de French press en iyi seçenektir. Çok kişinin kahve tükettiği ofis gibi ortamlarda ise genellikle filtre kahve makinesi tercih edilir.

Ahşap zemin üzerinde filtre kahve demleme ekipmanları, kahve öğütücü ve filtre kağıdına yer verilmiştir.

Filtre Kahve Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kaynar su kullanmayın: derecede kaynayan su kahve ile temas ettiğinde kahvenin yanmasına ve acı bir tat oluşumasına neden olur. Lezzetli bir kahve hazırlamak istiyorsanız su sıcaklığının 90 derece seviyesinde olması gerekir. Suyu kaynattıktan sonra 1 dakika kadar bekleterek ideal sıcaklığına ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Taze kahve kullanın:Kahveniz ne kadar tazeyse demlediğiniz kahve o kadar lezzetli olacaktır. Eğer değirmeniniz varsa kahve çekirdeklerini demlemeden hemen önce öğüterek tüketebilirsiniz. Öğütülmüş kahve alıyorsanız, havayla temas etmeyecek şekilde kuru ve serin bir ortamda muhafaza etmeniz gerekir.
  • Öğütüm ölçüsünü iyi ayarlayın:Kahve öğütüm kalınlığının kullandığınız ekipmana uygun şekilde belirlenmesi gerekir. İdealden daha ince veya kalın öğütülmüş bir kahve kullandığınızda lezzetsiz bir kahve elde edersiniz. Kahvenizi satın alırken kullandığınız ekipmana uygun boyutta öğütüldüğünden emin olun.
Siyah zemin üzerinde duran yüksek kafeinli TAFT filtre kahve.

Kahve Nasıl Öğütülür?

Bütün haldeki kahve çekirdeklerinin parçalanarak ufak tanelere ayrılması işlemine kahve öğütüm ismi verilir. Çekirdek kahvenin demlenerek içecek formunda tüketilebilmesi için öğütülmesi gerekir. Her demleme ekipmanı için farklı bir öğütüm kalınlığı uygulanır. El değirmeni veya elektrikli değirmenler ile öğütüm işlemi gerçekleştirilir.

Aşağıdaki tabloda ekipmanlar için ideal öğütüm boyutlarını görüntüleyebilirsiniz.

Filtre kahve demleme yöntemleri için uygulanması gereken öğütüm boyutları sırasıyla gösterilmektedir.

Blogda tarif edilen filtre kahve demleme ekipmanlarından size uygun seçeneği bularak evinizde filtre kahve yapmaya başlayabilirsiniz. Filtre kahve hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, filtre kahveye dair aklınıza gelecek tüm soruları detaylıca yanıtladığımız blogumuza göz atabilirsiniz.

 ♦️ Bu da ilgini çekebilir >Filtre Kahve Nedir?

Evde Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Coğrafya fark etmeksizin dünyanın her yerinde keyifle tüketilen bir içecek olan kahve, adeta bambaşka kültürlere sahip medeniyetlerin ortak noktası. Tarih boyunca dünyanın her yerinde iz bırakmak isteyen bir gezginmişcesine kıtaları aşan bu lezzetli içeceğin ortaya çıkışı yıl öncesine dayanıyor. İlk olarak Habeşistan’da (Etiyopya) keşfedildiği tahmin edilen kahve, Yemen’e ulaşarak önce Arap yarımadasını daha sonra ise İstanbul’dan geçerek Avrupa’yı etkisi altına almış. Günümüze gelindiğinde ise kahve, geçmişindeki bu meşakkatli yolculuğun hakkını verecek bir üne sahip. En koyu sohbetlerin eşlikçisi, en uzun gecelerin sadık dostu olan bu lezzetli içecek, farklı kültürlere özgü pişirme metotlarıyla soframıza taşınıyor. Kahve çeşitleri arasında en çok tercih edilenlerden biri ise filtre kahve olarak öne çıkıyor. Peki, bu lezzetli içeceğin en sade hallerinden biri olan filtre kahve nasıl yapılır?

Filtre Kahvenin Hazırlanışı

Filtre kahve hazırlamak için tercih edebileceğiniz iki temel yöntem mevcut. Bunlardan birincisi filtre kahve makinesiyle içeceğinizi hazırlamak. Daha fazla emek gerektiren ancak bir o kadar da lezzet vadeden ikinci metot ise kahve presi yani French Press kullanımı. Her iki yöntemde de kahve çekirdeklerinin taze kavrulmuş, kullanacağınız yönteme göre doğru oranda öğütülmüş ve iyi koşullarda saklanmış olması önemli. 

Filtre kahve makinesinde kahve hazırlamak için makinenizin kullanım kılavuzunu takip etmeniz yeterli. Tercihiniz French Press ise ihtiyacınız olan malzemeler oldukça basit: French Press, filtre kahve ve sıcak su. Ancak bazı ufak detaylara dikkat etmeniz çok daha keyifli bir kahve deneyiminin kapılarını aralayacak.

İlk Adım Suyu Kaynatmak

French Press ile filtre kahve yapmak için ilk adımınız suyu bir kettle veya ocak vasıtasıyla kaynatmak. Suyu kaynatın, ancak kaynar su kullanmayın. Lezzetli bir kahve hazırlamanın en önemli püf noktalarından biri kullanılan suyun sıcaklığında saklı. Kaynattığınız suyu 2 dakika ağzı açık bir şekilde beklettiğinizde su, yaklaşık 90 derecelere düşer. İşte, lezzetli bir filtre kahve için aranan su sıcaklığı tam da bu seviyede!

Fincan Başına 1,5 Tatlı Kaşığı Kahve Ekleyin

Damaklarda keyifli bir deneyim bırakacak bir filtre kahve hazırlamak istiyorsanız kahve/su oranına da dikkat etmelisiniz. French Press’inize hazırlamak istediğiniz her bir fincan için 1,5 tatlı kaşığı kahve eklemeniz yeterli olacaktır.

Sıcak Su ve Kahvenin Aheste Buluşması

French Press’inizde kahveniz hazır, sıcak suyunuz hazır, artık geriye bu iki sevgiliyi kavuşturmak kaldı. Ancak bu noktada da dikkat etmeniz gereken bir konu var. Sıcak suyu French Press’inize asla bir anda boca etmeyin. Suyu yavaş yavaş kahvenizin üzerine ekleyin. Kahveniz kabarmaya başlarsa ve yüzeyde köpükler oluşursa, işleminize saniye ara verin. Sonra kalan sıcak suyu yine yavaş yavaş French Press’inize aktarın. 

Demleyin, Süzün ve Afiyet Olsun

Lezzetiyle keyfinize keyif katacak olan filtre kahvenize kavuşmanız için yalnızca iki adım kaldı. Tüm sıcak suyu döktükten sonra kahvenizi French Press''in pistonu yukarıda kalacak şekilde 4 dakikalığına demlenmeye bırakın. Kahveniz demini alınca pistonu tamamen aşağı indirerek süzme işlemine başlayabilirsiniz. Süzme işlemini de acele etmeden yavaş hareketlerle yapmanız çok daha lezzetli bir kahve deneyimine ulaşmanızı sağlayacak.

Saymakla bitmeyen kahvenin faydaları bir kenara dursun, bu lezzetli içeceğin damaklarda bıraktığı keyifli deneyim bile tüm dünyada kendisine yer bulan ortak bir kültür haline gelmesi için yeterli oluyor. Özenle hazırlanmış bir filtre kahve, en unutulmaz anların baş köşesinde kendisine güçlü bir yer edinmekten geri kalmıyor.

French Press ile Filtre Kahve Demleme Rehberi

French Press ile demlediğinizde dolgun gövdeli ve zengin aromalı bir kahve elde edersiniz. Demlemeye başlamadan önce tüm ekipmanınızın temiz olduğundan emin olun.

  • mlsu için

  • 10

    gkalın öğütülmüş kahve (2 yemek kaşığı)

Coffee Press Equipment Shot
Coffee Press Step 1

French Pressi hazırlayın

Sıcak suyla çalkalayarak French Pressi ısıtın.

Kahveyi koymadan önce suyu boşaltmayı unutmayın.

Coffee Press Step 2

Kalın öğütülmüş kahveyi ekleyin.

Her fincan ( ml) su için 2 yemek kaşığı (10 g) kahve kullanın. Öğütülmüş kahveyi boş French Press’e koyun.

Bu yöntem ile kahve demlerken acı olmayan & zengin bir lezzete ulaşmak için çekirdek kahvelerinizi kalın öğütmeyi tercih edin.

Coffee Press Step 3

French Press’in tamamını suyla doldurun​

İdeal demleme için su kaynadıktan sonra 30 saniye bekleyin

Suyun sıcaklığı, kahvenin tadının kahve taneleri içinden en iyi şekilde çıkabilmesi için önemlidir. French press ile demlemede ideal su sıcaklığı 90–96°C arasında olmalıdır.

Coffee Press Step 4

Kahve tanelerini iyice ıslatın.

Bir kaşıkla kahve tanelerini nazikçe karıştırın. Bir iki kez karıştırmak yeterlidir.

Coffee Press Step 5

Kapağını sıkıca kapatın ve bekleyin

Kahvenin demlenmesi için 4 dakika bekleyin.

Coffee Press Step 6

Pistonu sabit bir hızda aşağıya itin

Pistonu yavaşça aşağıya bastırarak kahveyi tanelerinden ayırın.

Coffee Press Step 7

Evinizde gerçek kahve keyfi yaşayın.

Müthiş kahve aromasını içinize çekin ve bir fincan taze kahvenin keyfine varın!

HIZLI İPUÇLARI

French press ile demleme yöntemine, kahve taneleri tamamen suyun içinde olduğu için daldırmalı demleme de denir.

Her kullanımdan sonra filtreye sıkışan kahve tanelerini temizlediğinizden emin olun. Böylece bir sonraki kahvenin tadı bir önceki kadar iyi olur.

R&G_House-Blend

Starbucks® House Blend

Bu Latin Amerika kahvesi, kavrulmanın getirdiği hafif bir tatlılık ile fındık ve kakao notalarını dengeleyen eşsiz bir lezzete sahiptir.

Daha fazla keşfet

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası